barbi0 23.08.07, 16:57 Witam serdecznie i pozdrawiam wszystkich.Mam Kliwie pomaranczowa juz 3 lata i nie wypuscila rzadnego listka nowego ani nie zakwitla czy to normalne?Nie usycha jest caly czas taka sama.Mozna cos zrobic zeby rosla albo zakwitla. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Prosze o pomoc. 23.08.07, 17:32 Może tu coś znajdziesz dlaczego nie kwitnie. www.kliwia.poral.net/ www.kwiatyok.fora.pl/kliwia-clivia-miniata-t238.html Odpowiedz Link
barbi0 Re: Prosze o pomoc. 23.08.07, 17:42 Dziekuje bardzo pomoglas mi. Zrobie jak tam pisza mam nadzieje ze pomoze. Odpowiedz Link
gabula777 Re: Prosze o pomoc. 23.08.07, 18:04 W naszych ciepłych, ogrzewanych mieszkaniach kliwie nie chcą kwitnąć, ponieważ potrzebują zimą niższej temperatury.To są stare rośliny naszych babć, ale wtedy nie było centralnego ogrzewania.Ja swoją kliwię wynoszę na cały grudzień i styczeń(przynajmniej tyle) do chłodnego pomieszczenia, wtedy kwitnie.Trzeba ją ustawić tak jak stała, bo nie lubi zmiany kierunku padania światła.Nie lubi też zbyt obszernych donic,jak jest mała, lepiej rośnie w przyciasnawej, zmienianej w miarę wzrostu i niezbyt obfitego podlewania.Do ziemi można dodać troszkę gliny i piasku. Odpowiedz Link
asdaa Re: Prosze o pomoc. 24.08.07, 12:41 Mam kliwię od prawie dwudziestu lat w domu, wcześniej ( nie wiem ile czasu) stała u mnie w pracy, gdzie była duża i dorodna, ale nie kwitła. U mnie zaczęła zakwitać po roku i robi to corocznie. Czasem łodyga jest zbyt krótka i kwiaty ledwie wyglądają spomiędzy liści. Nie wiem od czego to zależy, stoi cały czas w tym samym miejscu (zimą jest tam chłodno). Nie przesadzam jej od wielu lat, co roku wymieniam tylko wierzchnią warstwę ziemi, podlewam umiarkowanie, zimą mniej, w okresie letnim co jakiś czas, głównie, gdy kwitnie daję trochę nawozu. pozdro Ania Odpowiedz Link