aleksizuzia 02.03.08, 14:44 zakwitła mi kliwia ale kwiaty nie zakwitły na długiej łodydze lecz przy samym trzonie rośliny.jaki jest tego powód.pomóżcie Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chynia Re: kliwia 02.03.08, 15:31 prawdopodobnie miała za niską temp.w okresie zawiązywania pąków. możesz jej jeszcze trochę pomóc podlewając letnią woda(wypraktykowałam to w ubiegłym roku ,bo miałam podobnie) Odpowiedz Link
gabula777 Re: kliwia 02.03.08, 16:49 Odwrotnie - miała za ciepło i ciemno, u mnie też często tak się dzieje, ponieważ nie mam odpowiednio chłodnego i jasnego pomieszczenia.Wynoszę ją na trochę do chłodnej garderoby, by wogóle zawiązała pąki, ustawiam tak samo względem padania światła, ale zbyt długo nie może tam stać, jest tam za ciemno.U moich rodziców natomiast co roku ma ładne, długie pędy a całą zimę stoi na nieogrzewanej klatce schodowej i światła ma tam dostatek.Można ją także przed zawiązaniem pąków podlać nawozem do kwitnących, ale kiedy stoi w chłodzie trzeba uważać z podlewaniem, nie lubi mokrego podłoża i reaguje żółknięciem czubków liści. Odpowiedz Link
chynia Re: kliwia 03.03.08, 23:21 Zgadza się. Zimę powinna spędzać w chłodzie 10-12 stopni,w jasnym pomieszczeniu i nie lubi jak się obraca doniczkę.W okresie zawiązywania kwiatów czyli do października powinna mieć ciepło ok 20 stopni. Odpowiedz Link