wojtek_apl 07.06.07, 00:42 Miesiąc temu zasiałem trawę; wyrosła pieknie, ale jest bardzo mocno zachwaszczona - czy jest jakis srodek, którym mozna zlikwidować chwasty nie niszcząc świeżo zasianej trawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: trawnik 07.06.07, 11:18 Trucie chwastów wśród młodej trawki jest ryzykowne.Jeśli są to chwasty jednoroczne wyrosłe z nasion, to zginą po pierwszym, najdalej drugim koszeniu, a rozrastająca się trawa nie pozwoli na ponowny wzrost.Inne chwasty trwałe jak babki czy mniszki można wyrwać te większe ręcznie, a resztę można później jak trawa się wzmocni jak uznasz za konieczne, jakimś środkiem chemicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_apl Re: trawnik 07.06.07, 13:29 Wielkie dzięki:-), czy mozesz mi także polecić jakiś nawóz? Odpowiedz Link Zgłoś
maedma Re: trawnik 07.06.07, 13:49 Chwasty w trawniku są przeważnie wieloletnie i tam gdzie się rozrosną "wypadnie" trawa. Nie licz na to że pozbędziesz się ich kosząc trawnik (mniszek, krwawnik, mlecz, ostrożeń, rzodkiew świrzepa itp.)Zrób oprysk przed koszeniem np: starane lub rancho a jeżeli trawa jest słaba zastosuj 3/4 zalecanej dawki środka, przyhamujesz wzrost chwastów. Oprysk zrób w słoneczny dzień przynajmniej 5 godzin przed deszczem, możesz dodać nawozu w płynie np: wuxal top N, wzmocni to trawę. Herbicydy w przeciwieństwie do innych środków działają najlepiej w wysokiej temperaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz48 Re: trawnik 07.06.07, 22:54 O niszczeniu chwastów trzeba myśleć przed wysianiem trawy,teraz zostaje tylko to co pisze gabula777.W mądrych książkach fachowcy od trawników zalecają by niszczenie chwastów w trawniku przeprowadzać w następnym roku po posianiu. Osobiście nie zalecam również dokarmiania nawozami świeżo posianej trawy, jeżeli gleba jest uboga to nawozy rozsiewa się w trakcie przygotowania gleby do siania trawy.Jeżeli rzeczywiście trawa jest mizerna to bardziej jej potrzeba wody niż nawozu ale dodanie do wody nawozu w płynie nie powinno jej zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: trawnik 12.06.07, 12:32 my mmay juz prawie cały trawnikn w chwascie, który rozkłada sie jak rozgwiazda , taki płóżący (na galązkach liscie jak igielki, biale kwiatki), cięzko go skosić bo lezy pod kosiarka, wyrywac tez, bo korzenie ma skubaniec długie, najgorzej ze wykancza trawę wokół i w straszliwym tempie sie rozrasta : ((( czy ktos zna to zielsko i wie czym je najlepiej ppotraktowac zeby znikło ? Odpowiedz Link Zgłoś
tezas problem z kilkuletnim juz trawnikiem 14.06.07, 09:59 Tez mam problem z kilkuletnim juz trawnikiem: obok rosnie laka, z ktorej oczywiscie non stop nawiewane sa nasiona chwastow. W dodatku ziemia jest gliniasta i wilgota, wiec dodatkowo rosnie mech. Teraz praktycznie większość trawy jest już zagluszona przez mech i takie plazace chwasty z żółtymi kwiatkami. Pracuje za dlugo żeby to jakos regularnie zwalczac. Trawnik posypalam antymchem i ladnie sczernial, ale po 2 miesiacach wylazi znowu… Czy ktos ma jakies rady? Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: problem z kilkuletnim juz trawnikiem 21.06.07, 19:27 a czym ta gwiazdnice potraktowac ? trawnik jest tegoroczny wiec nie chcialabym go zniszczyc chemia , a "recami" juz rady nie daje , walka z wiatrakami,codziennie chyb z setke jej wyrywam i dalej mam w brod :( Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: problem z kilkuletnim juz trawnikiem 22.06.07, 14:28 Matkojedynamoja, nie mogę :D Trawnik > posypalam antymchem i ladnie sczernial To nie prościej wybetonować od razu? Odpowiedz Link Zgłoś