Dodaj do ulubionych

Ficusy dwa, chyba Beniamina

IP: 194.181.0.* 04.12.01, 18:43
Postanowiłem wyhodować te rośliny "od małego". Kupiłem dwa egzemplarze (ok. 30
cm wysokości): jeden jasnozielony, drugi ciemniejszy. Wiem, że rośliny te są
bardzo delikatne, nie mogą mieć zbyt mokro w donicy, ale liście trzeba zraszać.
Po 2 miesiącach jasnozielony trzyma się nieźle. Nawet barzdo dobrze zważywszy
na porę roku. Ciemny już prawie nie ma liści i ciągle je gubi. Marnieje w
oczach. Od czego to zależy? Czy mozliwe jest wyhodowanie dużej rośliny tego
gatunku w domu (metr lub więcej wysokości)?
Obserwuj wątek
    • Gość: renka Re: Ficusy dwa, chyba Beniamina IP: *.home.cgocable.net 07.12.01, 07:42
      Ja mam fikus beniamina juz chyba z piec lat. On gubi liscie jesienia, jak
      czuje zblizajace sie chlody.W tym roku jakos jeszcze nie gubi(mamy tu jeszcze
      piekna jesien i 20C), a juz jest grudzien.Nigdy nie zraszam go. To ten
      jasnozielony z bialymi plamkami. Za to przycinam go zawsze, wlasnie jak gubi
      liscie. Po prostu obcinam na kilka cm suche gorne galazki. Swieze , miekkie
      zostawiam oczywiscie.Wyglada na to, ze mu sie to podoba.Zreszta moze pomaga
      tez mu trzykrotka, ktora rosnie u jego podnoza.I pare kaktusow.Swietnie sobie
      razem zyja.
      • Gość: M Re: Ficusy dwa, chyba Beniamina IP: 194.181.0.* 07.12.01, 16:27
        Możliwe, że mój ficus też przeczuwał chłody. Dziś jest -10 C. Mam nadzieję, że
        nowe liście, jeśli wyrosną na wiosnę, przykryją te gołe gałązki. Jeśli nie,
        roślina nie będzie miała żednych walorów dekoracyjnych.
        Jednym słowem trudna sztuka z tego Beniamina.
        Szkoda, że Pan Ekspert nic nie napisał. Może są jakieś tajemnicze odżywki
        zapobiegające nadmiernemu "łysieniu"?
    • jerzy.wozniak Re: Ficusy dwa, chyba Beniamina 07.12.01, 20:57
      Witam na forum Gazety!
      Tak! Niestety to fikus beniamina, napisałem coś o nim w jednym z pierwszych
      odpowiedzi, ale widzę, że musze napisać coś więcej. Nie mogę się nadziwić! Na
      rynku jest około dziesięciu gatunków fikusów, z których najgorzej rośnie w
      mieszkaniu właśnie fikus beniamii, a wszyscy uparcie go kupują. To że komuś tam
      się udało i zasmakował w warunkach mieszkaniowych to nie znaczy że ogólnie jest
      to jedna z najbardziej chorowitych i kapryśnych roślin jaka możemy mieć w domu.
      Tu widzimy dwie rośliny, zapewne pochodzące od różnych producentów i każda z
      nich inaczej rośnie, to u tych cherlaków normalne - nie przejmować się!. Zaś,
      co się tyczy dochowania się dużej rośliny to można, ale uprzedzam że trzeba się
      przy tym nachodzić. Tymczasem u Tomaszewskiego 1,2m fikus binnendijkii kosztuje
      około 40 złotych. Rośnie w każdym miejscu, nie straszny mu przędziorek i nie
      skręcają mu się liście, gdy jest za suche powietrze, to jest roślina.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • Gość: M Re: Ficusy dwa, chyba Beniamina IP: 194.181.0.* 11.12.01, 17:11
        Nie pocieszył mnie Pan za bardzo. A u Tomaszewskiego, to znaczy gdzie? Może
        poda Pan jakieś namiary na tą hurtownię, czy hodowlę.
        • jerzy.wozniak Re: Ficusy dwa, chyba Beniamina 11.12.01, 20:20
          Witam ponownie,
          Sorry że Pana zasmuciłem ale taka prawda o tym gatunku fikusa! Tomaszewski
          mieści się w Aleji Krakowskiej 205/211, jadąc w stronę Janek od skrzyzowania
          Hynka z al. Krakowską jest to jakieś 200 metrow od skrzyżowania po prawej
          stronie. Informacje znajdzie pan w internecie www.kwiat.pl. Prosze pamietac że
          od czasu do czasu sa tam przeceny na ktorych całkiem ladne rosliny mozna kupic
          za kilka zlotych (120 palma kokosowa 9- zł.). Dla milośnika kwiatow jest to
          świetna meta.
          Pozdrowienia,
          Jerzy Woźniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka