Dodaj do ulubionych

grusza - plamy na liściach

12.07.07, 11:31
Mam i to od kilku lat problem z gruszą. W trakcie lata dostaje ciemne plamy
na liściach a potem te liście robią sie żółto-brązowe, szybciej usychają,
grusza nie ma przyrostów. Szukałam na różnych stronach internetu, w
poradnikach ogrodniczych i nie udało mi się zindentyfikować tej choroby. Może
ktoś wie co to jest i jak z tym walczyć ? Martwi mnie to że to się chyba
zaczyna przenosić na inne młodsze grusze. Pomóżcie, proszę.
Pozrawiam, Dorota
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: grusza - plamy na liściach 12.07.07, 20:07
      To dość częsta choroba wywołana przez grzyb Diplocarpon maculatum. Choroba
      rozwija się wiosna, gdy grzyb zimujący w opadłych liściach tworzy na nich
      owocniki rozsiewające zarodniki. Dlatego bardzo ważne jest tak jak przy wielu
      chorobach grzybowych usuwanie i palnie wszystkich opadłych liści. Opryski
      należy zacząć już w maju, najlepiej miedzianem lub Dithane. Gdy występuje przez
      długi okres czasu wilgotna i chłodna pogoda opryski należy powtarzać co 14 dni
      oraz stosować je również sporadycznie w pozostałych miesiącach wegetacji.
      Wymienione preparaty działają zapobiegawczo, do niszczenia wyraźnych objawów
      choroby stosować topsin, Mythos i benlate. Podobne objawy ma tez parch gruszy i
      tak z opisu trudno się zorientować, ale przy parchu plamy na liściach są czarne
      zaś przy brunatnej plamistości (Diplocarpon) brązowawe z czasem ciemniejące.
      Jurek
      • m3j Re: grusza - plamy na liściach 12.07.07, 20:14
        Czy to samo może pojawić się na śliwie?
        • dotkaoczko Re: grusza - plamy na liściach 13.07.07, 09:37
          Grusza była pryskana przeciwgrzybowymi preparatami jesienia i wiosną, ale może
          te ciągłe deszcze spowodowały nawrót choroby. Optymistyczne prognozy na
          przszyły tydzień dają nadzieję na zrobienie oprysków. I tak nie ma owoców
          (zmarzły kwiaty wiosną), ale brzydko wygladają liście, z daleka widać chorobę,
          to nie jest zbyt miły obraz.
          Czy grusze są jakoś szczególnie wrażliwe na choroby grzybowe, na innych
          drzewach owocowych nie widać żadnych "złych" objawów ? W pobliżu rosną
          jabłonie, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie i mają się ok. Gdzieś czytałam, że
          jakieś drzewa owocowe nie lubią w pobliżu rosnących jarzębin, niestety teraz
          nie pamiętam dokładnie, może to szkodzi tym gruszom dodatkowo. Mam posadzony w
          pobliżu cały szpaler jarzębin i w tym roku doczekałam się wreszcie owoców.
          Bardzo nie chciałabym się ich pozbywać.
          Pozdrawiam, Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka