magdametelkin 17.07.07, 12:24 Na moim 3 letnim ogniku zawiązało się w tym roku mnóstwo owoców, ale teraz ok. 3/4 zbrązowiało i uschło. Czy to jakaś choroba? Co mam z tym zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: ognik -usychające owoce 17.07.07, 13:25 Ognik pochodzi z tej samej rodziny co jabłonie i bywa atakowany przez parcha, ale to się raczej objawia czarnymi plamkami na owocach. Może go też dotknąć groźna choroba jaką jest zaraza ogniowa, która atakuje głogi również pochodzące z rodziny różowatych.Wtedy jednak brązowieją i wyglądają jak spalone końcówki pędów i całe gałęzie.Jeśli zauważysz coś podobnego ,to nie ma innej rady tylko wykopać i spalić.Teraz obetnij czym prędzej te brązowe owoce z kawałkiem zdrowego pędu i obserwuj. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkaoczko Re: ognik -usychające owoce 18.07.07, 12:51 Mam ten sam problem, ale podejrzewam, że powodem może być bardzo sucha wiosna. Tam gdzie podlewałam ogniki mają zdrowe owoce a tam gdzie nie były podlewane a rosną w zagęszczeniu innych roślin, po okresie wiosennych upałów uschły owoce, podobnie jak w zeszlym roku. Dopiero po ostatnich deszczach pojawiły się nowe przyrosty, wydaje mi się że gdyby krzak był chory to by ich nie było, albo nie wyglądałyby zdrowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: ognik -usychające owoce 21.07.07, 08:04 Raczej jestem za parchem. Ogniki często zapadają na tą chorobę, a gdy są jeszcze osłabione susza gubią większość owoców. W początkowej fazie choroby gdy są zaatakowane tylko licie (plamki) należy rośliny opryskiwać środkami chemicznymi, ale teraz jest już za późno na opryski. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś