annaka1 25.06.03, 20:08 w zeszłym roku posadziłam żywopłot,(liguster) rośnie jako tako, chciałabym żeby był trochę ładniejszy. Podobno bardzo pomaga przycięcie. Kiedy należy go po raz pierwszy przyciąć i na jaką wysokość? Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
control Re: żywopłot 26.06.03, 01:33 Ja kilka lat temu zrobiłem tak: posadziłem ligustr na jesieni, nastepnego roku w maju wyciąłem nad 2-3 oczkiem od dołu co 3-4 pęd i skróicłem o kilka centymetrów wszystkie pozosyałe pędy. Później na początku lipca wyrównałem cały mały jeszcze żywopłot. W następnym maju znów skróciłem przy ziemi jeden pęd na 3-4 i wszystkie pozostałe pędy skróciłem od góry i z bokow. Od tamtej pory wyrównuję żywopłot (2-3 razy w roku) od góry i z boków., Obecnie mój żywopłot osiągnął już chyba wysokość docelową - ok 1,60 m jest ładny, gęsty, nie ogołaca się od daołu. Na początku popełniałem błąd i podcinałem żywopłot w ten sposób, że w przekroju miał kształt kwadratu. Trochę słabio wówczas rozkrzeiwał się na dole. Ktoś dwa lata temu powiedział mi, że żywopłot na górze powinien być nieco węższy niż na dole (żeby słońce padające z góry doświetlało niższe pędy). Tak od tamtej pory przycinam i jest OK. Generalnie radzę na początku dosyć mocno ciąć, żeby od dołu wyrosło dużo pędów. Jeżeli żywopłot jeszcze nie był w tym roku podcinany, radzę to szybko zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: żywopłot 30.06.03, 11:11 Witam na forum Gazety! No już Control mnie uprzedził, ze swej strony mogę dodać, że żywopłoty należy też nawozić szczególnie jeśli przed posadzeniem nie przygotowaliście odpowiednio gleby. Taka gęstwina roślin szybko wysysa z ziemi wszystkie składniki pokarmowe Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
annaka1 Re: żywopłot 04.07.03, 19:55 bardzo dziękuję za rady, juz się zastosowałam, żywopłot podcięty czekam na efekty. Pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś
jolajola1 Re: żywopłot 05.07.03, 01:26 no dobra, a co zrobic, jesli zywopłot od poczatku był źle prowadzony ? teraz ma mnóstwo zielonego na poziomie mojej głowy, a pod spodem gołe nogi, znaczy patyki mozna jakos go "odmłodzic" ??? Odpowiedz Link Zgłoś