Dodaj do ulubionych

żywopłot

25.06.03, 20:08
w zeszłym roku posadziłam żywopłot,(liguster) rośnie jako tako, chciałabym
żeby był trochę ładniejszy. Podobno bardzo pomaga przycięcie. Kiedy należy go
po raz pierwszy przyciąć i na jaką wysokość?
Pozdrawiam
Anna
Obserwuj wątek
    • control Re: żywopłot 26.06.03, 01:33
      Ja kilka lat temu zrobiłem tak: posadziłem ligustr na jesieni, nastepnego roku
      w maju wyciąłem nad 2-3 oczkiem od dołu co 3-4 pęd i skróicłem o kilka
      centymetrów wszystkie pozosyałe pędy. Później na początku lipca wyrównałem cały
      mały jeszcze żywopłot. W następnym maju znów skróciłem przy ziemi jeden pęd na
      3-4 i wszystkie pozostałe pędy skróciłem od góry i z bokow. Od tamtej pory
      wyrównuję żywopłot (2-3 razy w roku) od góry i z boków., Obecnie mój żywopłot
      osiągnął już chyba wysokość docelową - ok 1,60 m jest ładny, gęsty, nie ogołaca
      się od daołu. Na początku popełniałem błąd i podcinałem żywopłot w ten sposób,
      że w przekroju miał kształt kwadratu. Trochę słabio wówczas rozkrzeiwał się na
      dole. Ktoś dwa lata temu powiedział mi, że żywopłot na górze powinien być nieco
      węższy niż na dole (żeby słońce padające z góry doświetlało niższe pędy). Tak
      od tamtej pory przycinam i jest OK. Generalnie radzę na początku dosyć mocno
      ciąć, żeby od dołu wyrosło dużo pędów. Jeżeli żywopłot jeszcze nie był w tym
      roku podcinany, radzę to szybko zrobić.
    • jerzy.wozniak Re: żywopłot 30.06.03, 11:11
      Witam na forum Gazety!
      No już Control mnie uprzedził, ze swej strony mogę dodać, że żywopłoty należy
      też nawozić szczególnie jeśli przed posadzeniem nie przygotowaliście
      odpowiednio gleby. Taka gęstwina roślin szybko wysysa z ziemi wszystkie
      składniki pokarmowe
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • annaka1 Re: żywopłot 04.07.03, 19:55
      bardzo dziękuję za rady, juz się zastosowałam, żywopłot podcięty czekam na
      efekty.
      Pozdrawiam Anna
      • jolajola1 Re: żywopłot 05.07.03, 01:26
        no dobra, a co zrobic, jesli zywopłot od poczatku był źle prowadzony ?
        teraz ma mnóstwo zielonego na poziomie mojej głowy, a pod spodem gołe nogi,
        znaczy patyki

mozna jakos go "odmłodzic" ???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka