Dodaj do ulubionych

Ciemiernik

23.10.07, 17:18
Czy "załatwiłam" swojego ciemiernika?Wcześniej nigdzie się nie doczytałam jak
postępować z tą roślinką i latem,gdy już przekwitł i liście zrobiły się
nieładne wycięłam dwa pędy pozostawiając tylko jeden najmniejszy,bo miał
jeszcze całkiem znośne liście.Teraz gdzieś obiło mi się o uszy,że się go nie
obcina.Czy mój już nie odbije od korzenia?
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Ciemiernik 23.10.07, 17:50
      Swoim ciemiernikom obcinam na wiosnę wszystkie liście, łącznie z przekwitłymi
      kwiatami(jak zrobią sie brzydkie, bo takie przekwitłe zielone też są
      ładne).Wyrastają wtedy już zwykle nowe liście.Teraz zaczyna kwitnąć.Czy Twojemu
      ciemiernikowi nie wyrosły liście? On nie znosi suszy latem.
      • zyga5 Re: Ciemiernik 23.10.07, 17:59
        Moze masz Ciemiernika Korsykańskiego.On w tej chwili ma łodygę ze skórzastymi
        zielonymi listkami.Na wiosnę na tych szczytach wypuszcza ped kwiatowy który
        kwitnie chyba ze 3 miesiące.Potem się wysiewa i ta część zasycha ale w tym samym
        czasie z boków wyrastaja nowe pędy i tak sterczą przez zimę,czekając na wiosnę.I
        tak w koło.
        • irenazu Re: Ciemiernik 23.10.07, 18:41
          Nie wiem dokładnie jaki to ciemiernik,ale ja te dwie gałązki ucięłam tuż przy
          ziemi,a ta co została wygląda tak jak i przedtem-nie urosła, nie
          zmarniała-tylko, że na niej nie było kwiatów na wiosnę.A kwitł na tamtych pędach
          kilka miesięcy.
          • gabula777 Re: Ciemiernik 23.10.07, 22:35
            Korsykański ma liście ostro ząbkowane i tworzy nie kępę ( z ktorej wyrastają
            osobno liście i osobno kwiaty), ale takie właśnie pędy na których są liście i
            kwiatostany .Podobnie rośnie ciemiernik cuchnący, on ma takie palczaste liście
            podobne do palmy.Korsykański jest dość wrażliwy na wysuszające wiatry zimą, więc
            jeśli został tylko jeden pęd to obawiałabym się, że zginie zimą.Co zrobić- to
            trzeba wiedzieć dokładnie jaki to jest ciemiernik.
            • irenazu Re: Ciemiernik 24.10.07, 17:14
              Sprawdziłam,to jest C.Korsykański-więc co mam zrobić
              • gabula777 Re: Ciemiernik 24.10.07, 19:50
                ja bym ci radziła przesadzić go do doniczki i jeśli masz chłodne, widne miejsce
                tak przetrzymać przez zimę.Może na wiosnę wyrosną mu jakies pedy boczne, wzmocni
                się to możesz go na powrót posadzić w ogrodzie.Ja swojego korsykanina uprawiam w
                donicy już trzeci rok i służy mu to.Powody mam dwa - roślina służy mi już
                wczesną wiosną do dekoracji wejścia domu, a dwa, boje się, że w ogrodzie mi
                zmarnieje, albo obmarznie.Jest mniej wytrzymały niż ciemiernik biały i wschodni,
                których mam wielkie kępy i dobrze same sie rozsiewają.
                • irenazu Re: Ciemiernik 26.10.07, 17:16
                  Nie bardzo mam możliwość przezimowania,bo moja piwnica jest chłodna,ale
                  ,niestety ciemna.Spróbuję dobrze go opatulić na zimę.Dzięki za rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka