bezsensu70 23.10.07, 21:18 ponad miesiąc temu dostałam od babci cebule tych kwiatów (babcia mówi na nie lilie świętego Antoniego)i miałam je posadzić i zapomniałam. Poradźcie co teraz zrobić, posadzić teraz czy na wiosnę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: lilie białe 23.10.07, 22:17 Do wiosny nie będzie co sadzić. One przed zimą wypuszczają pióropusz liści przy ziemi i te liście utrzymują się do lata.Sadź teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: lilie białe 24.10.07, 16:25 mirzan napisał: > Do wiosny nie będzie co sadzić. One przed zimą wypuszczają pióropusz > liści przy ziemi i te liście utrzymują się do lata.Sadź teraz. To znaczy, ze Lilie Sw Antoniego to nasza Belladonna Lily farm1.static.flickr.com/160/377348263_e790efdf9e.jpg zwana u nas Naked Lady (Naga dama). Bujne zielone liscie ciesza oko przez cala zime, na wiosne zamieraja, potem jest golo a potem (w lecie) wylaza blyskawicznie z ziemi czerwonawe lodygi, na ktorych koncach otwieraja sie liczne rozowe (albo biale) kielichy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: lilie białe 24.10.07, 17:10 Zdjecie nie przedstawia lilii, ale Crinum powellii, z rodziny amarylkowatych. Bliższe narcyzom niż liliom. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: lilie białe 24.10.07, 22:06 te moje wyglądają tak- onaturzebezkomentarza.blox.pl/2007/06/Lilia-biala.html Odpowiedz Link Zgłoś
abw-online Re: lilie białe 05.11.07, 22:51 To zdjęcie przedstawia lilię białą (Lilium candidum). Kiedyś bardzo popularna w polskich ogrodach przydomowych, teraz niestety coraz rzadsza a przez to cenna. Cebul lili, inaczej niż w wypadku tulipanów czy narcyzów nie należy przesuszać. Powinny być wysadzone możliwie szybko po wykopaniu lub kupnie, ewentualnie zabezpieczone przed wysychaniem np. wilgotnym torfem. Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: lilie białe 07.11.07, 14:37 Ja te lilje nazywam krolewska, mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: lilie białe 07.11.07, 15:37 margot50 napisała: > Ja te lilje nazywam krolewska, mam racje? Nie,królewska to Lilium regale, biała to Lilium Candidum.Całkiem inna grupa lilii, nawet się ze sobą nie krzyżują. Odpowiedz Link Zgłoś
bezsensu70 Re: lilie białe 24.10.07, 22:04 dzięki bardzo, dobrze, że zapytałam, bo stawiałam jednak na wiosnę. A co by było jakby babcia przyjechała a tu lilie zezarło... Odpowiedz Link Zgłoś