czdar 12.02.08, 12:55 Czy rabatę podobną ale tylko podobną do skalnika można posypać wiórami z drzewa żeby ograniczyć porost chwastów ?? Czy ktoś to praktykował? Mam kwaśną ziemię. Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wi.kta Re: Wióry z drzewa 12.02.08, 13:51 Syp nie przejmuj sie. Zawsze mozna troche podsypac wapnem jesli ziemia bedzie za kwasna. Wyspuje nimi wszystkie sciezki miedzy tulipanami, mieczykami, gardzieniami lub sciezki na grzadkach. Nie zarasta to raz a gdy popada deszcz to mozna wejsc do warzywnika i wyjsc sucha noga. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha202 Re: Wióry z drzewa 12.02.08, 14:02 W truskawkach to jest poprostu zbawienie. Na skalniaku bedzie to ciekawie wygladalo no i dodatkowo chronilo przed wsychaniem ziemi. Na plantacji malin tez wysypujemy - wtedy podczas zbiorow nie trzeba kosic chwastow. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Wióry z drzewa 12.02.08, 23:34 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=309&w=74624421&a=74633209 Odpowiedz Link Zgłoś
czdar Re: Wióry z drzewa 13.02.08, 10:40 Bardzo dziękuję za pomyślne dla mnie odpowiedzi.No cóż chyba zaczynam szukać wygody a nie pracy na działce. Pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Wióry z drzewa 13.02.08, 11:37 I słusznie. Działka powinna być rekreacyjna, a nie katorżnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
czdar Re: Wióry z drzewa 16.02.08, 12:59 U nas wieje dosyć mocno od Śnieżki i zapytam Was jeszcze czy wiatr nie porozwiewa tych wiór? Dziękuję :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Śnieżka 17.02.08, 00:35 Zawsze możecie splantować to źródło pogańskich wierzeń:))) Moje ściółkowania z tej trocinokory mam obrzeżone krawężnikami z kamieni okrąglaków - ubite też jest od chodzenia po nich. Wiatr ich nie zwiewa. Miejscami je wokół co ciekawszych krzewów ozdobnych jeszcze obkładam płaskimi kamieniami tworząc wysepki ozdób. Mają zapewne {czdarzanie} po sąsiedzku tani łom kamienny - popróbujcie. Przed tą trocinokorą stosowałem jedynie korę - w dużych płatach żaden wiatr jej nie był groźny. Drobną, łamaną ulewny DESZCZ mi ją roznosił o dziwo. Z czasem zacząłem je przykrywać obsypką z drobnych kamieni w kręgu większych też i z przyczyny ...szpaków. Namiętnie mi one korę ODRZUCAŁY w poszukiwaniu owadów. Odpowiedz Link Zgłoś