onufry_z_oddali 26.03.08, 08:57 Witam, Mam takie pytanie. Czy istnieje gatunek paproci, ktore nie obumieraja zima, zachowujac zielone liscie? Ktos mi sugerowal, ze "ostrich fern" moze byc takim gatunkiem. Czy to prawda? Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
effi007 Re: Paprocie 26.03.08, 09:52 mam w ogrodzie 2 paprocie, które są zimozielone. jedna to języcznik zwyczajny czyli asplenium scolopendrium. więcej informacji tutaj: Nastrojowy ogród: Zielony ogród zimą - to jest to! cz. 1 niestety nazwy drugiej paproci nie pamiętam :( Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Paprocie 26.03.08, 11:26 Ostrich Fern to prawdopodobnie pióropusznik strusi (matteuccia struthiopteris). Nie jest zimozielony, a liście zaczynają usychać właściwie pod koniec lata. Ale zimozielonych paproci jest trochę. Bywa tak, że w obrębie jednego rodzaju zdarzają się zarówno gatunki zimozielone, jak i tracące liście na zimę. Do gatunków zimozielonych należą m.in. narecznica samcza (dryopteris filix-mas), paprotka zwyczajna (polypodium vulgare), paprotnik ostry (polystichum lonchitis), podrzeń żebrowiec (blechnum spicant), może też częściowo maleńka zanokcica skalna (asplenium trichomanes). Oczywiście ta zimozieloność staje się wątpliwa w przypadku ostrej, bezśnieżnej i wietrznej zimy (co zresztą dotyczy nie tylko paproci). Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Paprocie 26.03.08, 14:47 właśnie wydaje mi się, że ta druga to dryopteris filix-mas i jak na razie poprzedniej zimy (bo ostatniej nie wspominam) była całkiem zieloniutka i zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Paprocie 26.03.08, 15:12 Po jakimś czasie na wiosnę te liście zazwyczaj zaczynają robić się brzydkie, a pod spodem zaczynają wyłazić nowe. Wtedy te stare należy przyciąć (podobnie jak w przypadku np. ciemierników). Ale w zimie są zielone. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Paprocie 27.03.08, 10:15 Serdecznie dziekuje za wszystkie odpowiedzi! Pozdr, O. Odpowiedz Link Zgłoś
limmar Gdzie kupujecie? 27.03.08, 14:52 Gdzie kupujecie np. narecznicę czy inne? W szkółkach? Z nasion? W mojej okolicy nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Gdzie kupujecie? 27.03.08, 21:20 Większość roślin wysępiłam od bliższych i dalszych znajomych, a nawet nieznajomych. Pozostałe kupiłam w sklepach ogrodniczych, albo na kiermaszach. Niektóre... no cóż, paprotka zwyczajna jest pod ochroną dopiero od siedmiu lat, a narecznica chyba do tej pory nie jest chroniona. Odpowiedz Link Zgłoś