anicek 25.07.08, 01:27 Z jakimi roślinami najlepiej komponują się paprocie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: Paprocie ogrodowe 25.07.08, 07:47 paprocie moga rosnąć : w lasach cienistych i wilgotnych suchych borach sosnowych na wapiennych skałach Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: jeszcze, źle nacisnęłam klawisz 25.07.08, 08:01 w miejscach słonecznych tak więc ich środowisko jest ogromnie zróżnicowane możemy je sadzic jako roślinę okrywową, lub te bardzo duże, jako rosliny bardziej soliterowe są doskonałym wypełniaczem praktycznie wszędzie, szczególnie gdy posadzone rośliny iglaki, krzewy liściaste są jeszcze małe, a juz nie może ich zabraknąć w ogrodach naturalistycznych na pewno przy wszelkich różanecznikach, pod koronami drezw i krzewów, na skalnych murkach, nad wodą, no praktycznie wszędzie, wszystko tylko zalezy od gatunku paproci - jej wymagania, środowisko w jakim zyje narzuci dla niej towarzystwo --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Paprocie ogrodowe 25.07.08, 12:07 Moje paprocie dobrze się komponują z barwinkiem :-) Jest zimozielony, zatem wiosną, zanim paprocie wypuszczą swoje "pastorały" nie mam brzydkiego pustego miejsca. Całe to towarzystwo rośnie pod leszczynami i dobrze sobie od lat radzi. Ostatnio adoptowały białą naparstnicę, rozjaśnia cieniste mroki po kwitnieniu barwinków. Odpowiedz Link Zgłoś