Dodaj do ulubionych

PTASIE ZAGADKI

IP: *.lubin.dialog.net.pl 02.01.02, 17:11
Witam
Zgadzam się z Asią i z Panem Jerzym, że ptasie zagadki to dobry temat na całkiem nowy wątek.
Ostatnia zgadka jak na razie przynajmniej pozostaje nierozszyfrowana przez mnie. Wbrew pozorom okazała się najtrudniejsza. Mimo wszystko postaram się ją rozwiązać.
Skąd wiedziałam o ortolanie?
Tytułem wstępu - należę do bardzo zwariowanych ptasiarzy (na miano ornitologa, czyli znawcy naukowca jeszcze dużo za wcześnie), z otwartą buzią słucham o ptakach, oglądam o ptakach i czytam o ptakach i po prostu jakiś czas temu słyszałam o tym, a teraz tylko, w celu odświerzenia pamięci sprawdziłam w książce "Ptaki Polski" Jana Sokołowskiego. Aczkolwiek w innej pozycji spotkałam się z twierdzeniem, że V symfonię rozpoczyna zmodyfikowany śpiew trznadla. Jednakże na bazie wiedzy i rad Pana, Panie Jerzy uznaję, że profesor Sokołowski jest bardziej wiarygodnym źródłem informacji.
Poza tym w całej mojej zabawie z ptakami, moim największym marzeniem jest umieć rozpoznawać je po śpiewie. Bo z wyglądem po pierwsze to bardzo różnie bywa, po drugie zdjęcia w różnych książkach, przynajmniej kolorystyczniepotrafią się diametralnie różnić, a jeszcze jak książkę można zakwalifikować do komiksów, (czyli poza tymi często przekłamanymi zdjęciami jest np. tylko nazwa) to można zgłupieć, po trzecie obserwowanie ptaków, które bardzo łatwo spłoszyć choćby zbyt głośnym stąpnięciem, to niesamowicie trudna sztuka. Czasem widzi się je przez ułamek sekundy. Za to jak się idzie łąką, skrajem lasu,miedzą, czy po prostu się przykucnie w ogrodzie to nasłuchac się można do woli. I gdyby posiadałatę wiedzę, to dopiero wiedziałambym naprawdę ile różnych ptasząt mnie odwiedza. Cieszy mnie to, że czynię postępy i coraz więcej ptaków rozpoznaję po śpiewie.
pozdrawiam serdecznie
Zwariowana ptasiara Katula
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 02.01.02, 22:27
      Gość portalu: Katula napisał(a):

> Witam
      > Zgadzam się z Asią i z Panem Jerzym, że ptasie zagadki to dobry temat na całkie
      > m nowy wątek.
      > Ostatnia zgadka jak na razie przynajmniej pozostaje nierozszyfrowana przez mnie
      > . Wbrew pozorom okazała się najtrudniejsza. Mimo wszystko postaram się ją rozwi
      > ązać.
      > Skąd wiedziałam o ortolanie?
      > Tytułem wstępu - należę do bardzo zwariowanych ptasiarzy (na miano ornitologa,
      > czyli znawcy naukowca jeszcze dużo za wcześnie), z otwartą buzią słucham o ptak
      > ach, oglądam o ptakach i czytam o ptakach i po prostu jakiś czas temu słyszałam
      > o tym, a teraz tylko, w celu odświerzenia pamięci sprawdziłam w książce "Ptaki
      > Polski" Jana Sokołowskiego. Aczkolwiek w innej pozycji spotkałam się z twierdz
      > eniem, że V symfonię rozpoczyna zmodyfikowany śpiew trznadla. Jednakże na bazie
      > wiedzy i rad Pana, Panie Jerzy uznaję, że profesor Sokołowski jest bardziej wi
      > arygodnym źródłem informacji. NO I SŁUSZNIE!!! ale nie dlatego że to moja
      informacja, ale że od Sokołowskiego. Ten kto pisał tą wiadomość (o trznadlu to ma
      2 ze znajomości ptaków). Oba ptaki maja bardzo podobny śpiew, ale ortolan to
      mistrz w porownaniu z trznadlem. Jego piosenka jest o wiele wiele czystrza
      bardziej melodyjna i nastrojowa. Jak widać z rozróżnianiem spewu ptakow maja
      klopoty nie tylko amatorzy. Ortolan jest również podobny do trznadla z wyglądu i
      posiadacz kiepskiej lornetki (obydwa gatunki śpiewają siedząc dośc wysoko) może
      je łatwo pomylić, ale po śpiewie pomylić je nie sposób.

> Poza tym w całej mojej zabawie z ptakami, moim największym marzeniem jest umieć
      > rozpoznawać je po śpiewie. Bo z wyglądem po pierwsze to bardzo różnie bywa, po
      > drugie zdjęcia w różnych książkach, przynajmniej kolorystyczniepotrafią się di
      > ametralnie różnić, a jeszcze jak książkę można zakwalifikować do komiksów, (czy
      > li poza tymi często przekłamanymi zdjęciami jest np. tylko nazwa) to można zgłu
      > pieć, po trzecie obserwowanie ptaków, które bardzo łatwo spłoszyć choćby zbyt g
      > łośnym stąpnięciem, to niesamowicie trudna sztuka. Czasem widzi się je przez uł
      > amek sekundy. Za to jak się idzie łąką, skrajem lasu,miedzą, czy po prostu się
      > przykucnie w ogrodzie to nasłuchac się można do woli. I gdyby posiadałatę wied
      > zę, to dopiero wiedziałambym naprawdę ile różnych ptasząt mnie odwiedza. Cieszy
      > mnie to, że czynię postępy i coraz więcej ptaków rozpoznaję po śpiewie.
      > pozdrawiam serdecznie
      > Zwariowana ptasiara Katula
      NAJŁATWIEJ rozpoznawać gatunki po zachowaniu!, kazdy ma swoje przyzwyczajenia,
      charakterystyczne ruchy, itp. Lornetki w dloń - dopiero wtedy zobaczycie ile tego
      jest wokoło!
      Jurek

• ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 03.01.02, 19:18
        jerzy.wozniak napisał(a):
        Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!

> NAJŁATWIEJ rozpoznawać gatunki po zachowaniu!, kazdy ma swoje przyzwyczajenia,
        > charakterystyczne ruchy, itp. Lornetki w dloń - dopiero wtedy zobaczycie ile te
        > go
        > jest wokoło!
        > Jurek
        >
        I to jest fantastyczna wiadomość!!!:)
        Myślę, że zanim złapię za lornetkę i ruszę w teren, zabiorę się za porządne czytanie pod kątem specyfiki zachowań poszczególnych gatunków. Dopiero wtedy odkryję ile wokół mnie naprawdę mieszka różnych gatunków tych fenomenalnych istotek.

Dziękuję za naukę, której mi Pan dostarcza i ciągle proszę o więcej
        Katula

PS.
        Pytanie pomocnie do nierozwiązanej zagadki?!
        A może tym czasem coś nowego?
        • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 03.01.02, 20:48
          Nowe jak rozwiazemy stare!
          Pomoc:
          Ma brzuszek w kropeczki i siedzi wysoko, jest kuzynem czarnego co ma żólte oko.
          Już mam następne!
          Jurek
          • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 03.01.02, 23:00
            Witam
            teraz jest prościutka:
            brzuszek w kropeczki i siedzi wysoko - turdus philomelosa jak "śpiewak"
            czarny kuzyn z żółtym okiem - turdus merula, tak na marginesie przepiękne ptaszysko z tego kosiska, nawet zimą

prosimy o następne

Katula

• Gość: piasia Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gazeta.pl 04.01.02, 07:54

> Witam
              > teraz jest prościutka:
              > brzuszek w kropeczki i siedzi wysoko - turdus philomelosa jak "śpiewak"

Buuuu..... nie mam z Tobą żadnych szans.... jak dorwę się do komputera (nie mam w
              domu, korzystam w pracy, ale o tym sza!) to się okazuje, że byłaś pierwsza....
              buuu.... ;-)

> czarny kuzyn z żółtym okiem - turdus merula, tak na marginesie przepiękne ptasz
              > ysko z tego kosiska, nawet zimą

Śliczny, prawda? co za elegancja! Czytałam, że w okresie zalotów samce potrafią
              się bić nawet z własnym odbiciem w lustrze, a czasem tak się zapamiętają w walce,
              że można je łapać. I że da się dzikiego kosa tak oswoić, że przylatuje na
              zawołanie i je z ręki. Boże, kiedy doczekam emerytury, żeby siedzieć w moim
              sadzie bez przerwy i patrzeć na wszystko co fruwa....

Pozdrawiam
              coraz bardziej pełna podziwu
              Piasia

• Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.01.02, 21:40
                Cześć Asiu
                Jak kiedyś patrzyłam na godziny, w jakich kto przemawia to miałam takie podejrzenia, że Twoje spotkania magą mieć konspiracyjny biurowy charakter.
                Ale bez obawy nikomu nie powiemy.
                Ja to się nawet cieszę, że nie mam dostępu do Was w pracy, bo to by mnie chyba zgubiło. Niesamowicie lubię te spotkania i nie mogę się doczekać powrotu do domu i momentu kiedy będę mogła uruchomić forum.
                Oprócz zwariowanej ptasiej pasji łączy nas coś jeszcze.
                Mi też marzy się możliwość bycia na dużo wcześniejszej emeryturze spędzanej w moim ogrodzie, w dalszym i bliższym otoczeniu domu (łąki, pola, lasy itp)na wycieczkach przyrodniczych, czy choćby wśród moich kwiatków doniczkowych.
                Szkoda, że nie masz komoputera w domu, bo chętnie bym Cię poznała bliżej.

Pozdrawiam serdecznie
                Katula
                • Gość: piasia Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gazeta.pl 07.01.02, 07:40

> Jak kiedyś patrzyłam na godziny, w jakich kto przemawia to miałam takie podejrz
                  > enia, że Twoje spotkania magą mieć konspiracyjny biurowy charakter.

Konspiracyjny ale gorzej niż biurowy... ;-). Biurowcy pracują od 7, czasem 7.30,
                  a ja zaczynam pracę o 5.30 (buuuu!!!). Jedyna radość, że od wczesnej wiosny
                  wstając rano słyszę moje ukochane kosy.

> Ja to się nawet cieszę, że nie mam dostępu do Was w pracy, bo to by mnie chyba
                  > zgubiło.

Mnie to już powoli gubi.... ;-)

>Niesamowicie lubię te spotkania i nie mogę się doczekać powrotu do dom
                  > u i momentu kiedy będę mogła uruchomić forum.

A ja przyjścia do pracy....

> Oprócz zwariowanej ptasiej pasji łączy nas coś jeszcze.

Jesteś zwariowana o niebo bardziej niż ja i masz o wiele większą wiedzę! Ja
                  dopiero się wykluwam jako ptasiarz (pipipi...) ale jeśli chodzi o maniacką miłość
                  do przyrody - to chyba jesteśmy z jednego gniazda, chociaż Ty z Lubina, a ja z
                  Częstochowy.

> Szkoda, że nie masz komoputera w domu, bo chętnie bym Cię poznała bliżej.

w razie czego - pi.asia@poczta.fm

Pozdrowiska dla Ciebie i wzsystkich Twoich skrzydlatych gości
                  • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 07.01.02, 20:43
                    Kasia i jej ptasia
                    serdecznie dziękują
                    i się rewanżują

Adres jest chyba widoczny
                    pozdrawiam
                    Katula
            • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 04.01.02, 20:08
              No teraz będzie jedna z moich ulubionych, łatwa, ale jednocześnie niezwykle
              trafna –
              Ryba ryba ryba,
              rak rak rak,
              świerzbi świerzbi świerzbi,
              drap drap drap,
              stary stary stary,
              kit kit kit.
              No tak, ale wpierw musi przyjść lato!
              • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 04.01.02, 21:09
                Witam
                a za nim przyjdzie lato w kwietniu lub na początku maja nad jezioro lub staw
                przylecą ptaszki prawie wielkości szpaka . Samczyk od tego ptaka na czubku jakiejś trzciny będzie śpiewał szybko wykrzykując ostre tony ryba ryba ryba, rak rak rak, świerzbi świerzbi świerzbi, drap drap drap, stary stary stary kit kit kit
                A nazywa się tak samo jak miejsce, w którym mieszka najczęściej przebywa - trzciniak

Pozdrawiam
                Zwariowana ptasiara Katula

• Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.01.02, 22:16
      • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 07.01.02, 19:42

Witam serdecznie
        No właśnie, to jest jakieś nieporozumienie, w treści było zawarte pytanie do Pana Jerzego - "czy to już koniec zagadek?"

Pozdrawiam i się kłaniam
        Katula
        • Gość: piasia Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gazeta.pl 09.01.02, 11:54
          teraz ja! pytanie trywialnie łatwe:

jakie ptaki pozdrawiają się zimą krótkim zawołaniem: cierp! cierp!
          • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 10.01.02, 20:13
            A co z moimi zagadkami w wątku 181????
            Jurek
            • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 11.01.02, 18:59
              Witojcie!!!
              Asiu, ja nie wiem, kto to taki, ale będę szukać
              Panie Jezry już Pan wie , 2 rozwiązane, trzeciej się nie udało, prosimy o kolejne

Pozdrawiam Katula
          • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.01.02, 09:46
            Asia, przykro mi, ale ciągle nie znam odpowiedzi na to trywialnie łatwe pytanie
            Pozdrawiam
            Katula
            • Gość: Hektor Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.ok.ae.wroc.pl 13.01.02, 12:57

serio tak wolaja cierp - cierp.....
              ja tez nie wiem ale teraz poslucham , wiec moze cos wymysle...
              a tak w ogole wiecie jaka wojna panuje u mnie na balkonie.
              istna rywalizacja o to kto pierwszy dostanie sie do jedzonka...
              golebie , sikorki , bogatki , wroble chca byc jak najszybciej..bo nadleci
              wiekszy i wtedy trzeba odfruwac...
              a tak a propo co to za ptak wygladem przypominajacy szpaka , ale szary,
              troche wiekszy, ma bardziej wydluzony dzubek i dluzsze lapki?????????
              on pierwszy zawsze melduje sie u mnie..a ja nie wiem z kim mam przyjemnosc...
              • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 13.01.02, 13:52
                Witam wszystkich serdecznie
                Hektorze to najprawdoponiej jest pani kosowa
                U mnie też wczoraj była
                Rozważyłam i sprawdziłam wszystkie możliwości i nic innego nie przyszło mi do głowy.
                Jeżeli nie mam racji to Pan Jurek mnie skoryguje
                Pozdrawiam
                Katula
                • Gość: piasia Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gazeta.pl 14.01.02, 06:11
                  popieram Katulę - to pani kosowa (a gdzie Mąż???)
                  Natomiast moja trywialnie łatwa zagadka jest naprawdę tak łatwa, że aż nie do
                  rozwiązania. Posłuchajcie wróbli! :-) (wiosenne ćwir ćwir zimą brzmi jak cierp!
                  cierp!)
                  • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.01.02, 19:48
                    Jest mi wstyd,w życiu bym na to nie wpadła, a wystarczyło się wsłuchać w śpiew ptaków po prostu.
                    Pozdrawiam Katula
    • malwa! Re: PTASIE ZAGADKI 14.01.02, 19:56
      A ja mam pytanko - jak się nazywa ptaszek, którego słyszę latem w krzakach koło
      wiejskiej drogi, śpiewa bardzo się śpiesząc i co chwila zmieniając melodyjkę?

Pozdrawiam wszystkich!
      • Gość: Hektor Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gwarek.pl 14.01.02, 22:50

jak pani kosowa wyglada to ja wiem nic z tych rzeczy.....
        ona nie ma nakrapianych skrzydelek , a jak byla by ona to tez samiec kos
        z pomaranczowym dziubkiem by sie pojawil.....
        a czy to mozliwe , by byly to juz szpaki??? ale przeciez one maja lekko
        zielonkawo - fioletowe umaszczenie , a ten jest szary z cetkami....

ps: malwa cóz ja nie wiem...
        • Gość: piasia Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gazeta.pl 15.01.02, 06:30
          Hektorku, panie kosowe bardzo często latają samotnie! U mojej Mamy tez się
          pojawiła i też bez męża! W dodatku wcale się nie bała - Mama na balkon, a ona
          siedziała na balustradzie i wcale nie uciekała. Ale skoro twierdzisz, że to nie
          to, to będę szukać w mojej literaturze.

Katula! jestem dumna, że udało mi się zagiąć Cię tak prostą zagadką! Po prostu
          było za łatwe! :-)

Malwusiu! Wsapaniały opis! Wiem wszystko! to był PTAK!!!! ;-)

Panie Jerzy, Ekspercie nasz ukochany! Czy nie dałoby się stworzyć jakiejś
          podstrony z ptakami? Takiej półprofesjonalnej - z opisami ściśle naukowymi, i
          z "przygodami", jakie różne ptakoluby miały właśnie z tym gatunkiem (patrz
          Katula). I ze zdjęciami, rzecz jasna, a jak się da, to i z głosami. Kto za?
          dziękuję ;-)
          • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 15.01.02, 10:58
            Jasne, że by się dało, ale po co? Miałem już taką propozycję. Uważam, że ptaki
            i inne żyjątka są tak ściśle powiązane z ogrodami, że chyba było by to nie fer
            je wywalać z tego działu. Możemy się umówić, że wasze wątki będą do 30 postów,
            a potem tworzymy nowy. Osobiście uważam, że to FANTASTYCZNIE, że powstał taki
            ptasi dział, bo to wskazówka dla durnych redaktorów pism ogrodniczych, że nie
            tylko należy pisać o motylkach i karmniczkach dla ptaków za 300 złotych, bo
            akurat ich producent zamieści w pisemku ogłoszenie, ale także wymieniać i
            pokazywać zdjęcia ptaków z naszych ogrodów. Niestety jak tu wierzyć w ich
            informację, jeśli w jednym z najdroższych pism ogrodniczych mędrzec od ptaków
            pisze, że w Polsce jest 400 gatunków ptaków (chyba łącznie z psami i kotami
            które na nie polują) to jest przesadził dwa razy. Szczególnie ze ilość
            gniazdujących u nas gatunków, co roku spada.

Proszę was o sugestię co z tym ptasim szczęściem robimy. Ja przychylam się do
            prośby Katuli, która rzeki postów temu prosiła o zamieszczanie na tym forum
            także informacji o innych żyjątkach w tym ptakach. I tu ja z całego serca ją
            popieram bo co w taki razie zrobić z żabami, żuczkami i innymi mieszkańcami
            naszych ogrodów? Czy one są od macochy? Ja opowiem wam o wszystkich
            mieszkańcach ogrodów, gdyż obecnie najczęściej piszę jak ubić to czy tamto i to
            raczej przykry obowiązek. Więc nie pozbawiajcie mnie proszę przyjemności
            pisania o miłych ptaszkach i innych żyjątkach.
            Zasmucony,
            Jurek
            A teraz ZAGADKA! Jaki płaz podczas godów popisuje się trelem jak kanarek? Kto
            pierwszy dla tego nagroda!
          • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 15.01.02, 11:14
            A TERAZ ZAGADECZKI DWIE!
            1- Jest śliczną kulką i szybciutko biega, a że żyje w ukryciu myślimy, że
            jej w Polsce nie ma, krzyczy do rolników „pójdźcie żąć”, gdy sianko kosić
            trzeba i za morze odlatuje, gdy zima nadbiega.
            2- Z trzcin dochodzi szczekanie, lecz nie psia to sprawka więc zgadnijcie
            kto to – ot cała zagadka.

A wierszowane, bo to nie milionerzy czy inne CÓŚ tam.
            Jurek
            • Gość: Hektor Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.promax.media.pl 15.01.02, 13:37

1. co do plaza to stawiam na jakas ropuche :))))))
              2. ptak ten to chyba sójka
              3 a jak w trzcinach to moze łyska....

ps:i wiecie co mam na balkonie jednak szpaki...troche to dziwne w styczniu
              ale juz wiem na pewno , dzis zlecialo sie cale stadko i dolaczylo do tego
              samotnego...a zamieszania robia takie ,ze to tylko moze byc do nich
              podobne.
              ciesze sie ze pogadamy sobie tez nie tylko o roslinkch ale tez o zyjatkach
              odwiedzajacych nasze ogrodki i dzialki.moze ktos rzuci jakis temat na
              poczatek...
              • Gość: Katula Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.02, 19:50
                Witajcie!!!
                Jak Was czytam to jakby miód spływał na moje serce
                Fantastycznie!!!!!!!!!!!!!

Hektor - miejskie populacje szpaków częściowo zimują
                poza tym te metaliczne barwy o których pisałeś trochę wczesniej szpaki mają w okresie lęgowym , a to jeszcze trochę za wczesnie.

Malwuniu, Piasia ma rację to napewno jest ptak , ten przy wiejskiej drodze, tak jak ten z krzywym dziobem, co przegonił zgromadzenie przy karmniku to był drapieżnik.

Asiu, Twoje pomysły odnosnie naszych historii z ptakami i ich zdjęciami bardzo mi sę podobają.
                Co do zdjęć robionych przeze mnie ptakom, to ze względu na to, że na porządny aparat z teleobiektywem muszę jeszcze trochę poczekać, aczkolwiek na dodatke z wrażenia zawsze na dodatek drży mi ręka. W swoich albumach mam niewiele takich zdjęć, ale znajomi, którzy nie bardzo rozumieją mojego ptasiego fioła zawsze robią bardzo dziwne miny oglądając zdjęcia zięb, kosa czy sikorek za oknem , pytając co ja właściwie fotografowałam.

Pozdrawiam Was wszystkich
                Katula

ps. napewno będziecie wiedzieć o wszystkich żyjątkach jakie mnie odwiedzą
                Zagadki Ptasie:
                Myślę, że co do tej drugiej to Hektor nie miał racji, bo chodzi o bączka
                co do tej pierwszej, to myślę, że to nie sójka, bo napewno nieda się o niej powiedzieć, że myślimy, że jej w Polsce nie ma. W okolicach Karpacza jednego dnia widziałam 4, a i Malwa pisała, że pojawiły się przy jej karmniku w zimie. Poza tym sójki to ptaki całoroczne, wprawdzie nieliczne i pod ochroną, ale nie odlatują do ciepłych krajów. Bardzo mnie intryguje co to może być.
                Panie Jurku,
                jeżeli Hektor się pomylił to prosze na razie nam nie odpowiadać i podpowidać.
                Co do gadów, płazów i robaków - to wysiadam od razu, przynajmniej na razie.

Pozdrawiam
                Katula
                • Gość: Toja Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.01.02, 19:54
                  Już znam i odpowiedź na pierwszą zagadkę ptasią - przepiórka
                  Pozdrawiam
                  Toja- Katula
                  • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 15.01.02, 21:10
                    Pierwsza - przepiórka
                    Druga - Bączek Brawo Katula!
                    A co! plazy to nie żyjątka, czekam na odpowiedź!
                    Jurek
                    • Gość: Hektor Re: PTASIE ZAGADKI IP: *.gwarek.pl 15.01.02, 22:55

katula czemu wysiadasz przy innych?
                      a co powiesz o rybach...hehheheeee bo ja mam pare w oczku na ogrodzie..:))))
                      • Gość: Katula Do Hektora w sprawie ryb IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.01.02, 20:37
                        Witam Cię Hektorze i wszystkich również
                        Jak zawsze bardzo serdecznie
                        W sprawie ryb mogę zabierać głos i to bardzo chętnie (za wyjątkiem akwariowych). W moim oczku też pływa paru dzikusków i niesamowicie chętnie wędkuję, ale tylko sportowo.
                        Pozdrawiam Katula
                        • malwa! Do Katuli 17.01.02, 21:10
                          Droga Katulu,
                          Teraz ja Cię proszę o sprawdzenie skrzynki :-), tej gazetowej
                          Pozdrawiam!
                          • Gość: piasia zgaduj zgadula IP: *.gazeta.pl 21.01.02, 07:37
                            ptasia zagadka:co za ptaszek śpiewa:

Maciuś!... Maciuś!... Maciuś!...
                            co co co co co ciii?
                            boli! boli! boli!
                            gdzie? gdzie? gdzie?
                            tu tu tu tu tu tu
                            skrob! skrob! skrob!
                            cu-hi... cu-hi... cu-hi...

• Gość: kATULA Re: zgaduj zgadula IP: *.lubin.dialog.net.pl 22.01.02, 20:30
                              Asiu
                              Widziałam, dziękuję, prosze o troszke czasu
                              Pozdrawiam
                              Katula
                              • piasia Re: zgaduj zgadula 25.01.02, 05:47
                                cie choroba...
                                nie lubię być do niczego zmuszana, a tu kazano mi założyć konto.... nieładnie,
                                taki przymus...

Katulek, jak z moją zagadką?

Już mam następną:

co to za zuch
                                na zimę porasta w puch
                                a swój czarny krawacik
                                prawie zupełnie traci?
                                • ptasiara_katula Re: zgaduj zgadula 25.01.02, 08:10
                                  Asik, poczekaj, w łykend nadrobię, wczoraj byłam nieczynna przez cały dzień ze względów zawodowych.

Na poniedziałek odrobię obydwie.

Pozdrawiam wszystkich zagadkowiczów
                                  Katula
                                  • ptasiara_katula Re: zgaduj zgadula 29.01.02, 21:07
                                    Asik
                                    poddaję się
                                    co do czarnego krawacika, to stawiałabym na wróbla lub sikorkę bogatkę
                                    co do Maciusia to zupełnie nic nie przychodzi mi do głowy
                                    może jakaś podpowiedź

Pozdrawiam serdecznie
                                    Katula
                                    • piasia Re: zgaduj zgadula 30.01.02, 06:13
                                      ptasiara_katula napisał(a):

> Asik
                                      > poddaję się
                                      > co do czarnego krawacika, to stawiałabym na wróbla lub sikorkę bogatkę

Brawo, to wróbelek!!! Zimą zamiast krawata ma tylko małą czarną plamkę!

> co do Maciusia to zupełnie nic nie przychodzi mi do głowy
                                      > może jakaś podpowiedź

hmmm.... co tu podpowiedzieć.... KAŻDA podpowiedź będzie odpowiedzią... może
                                      spróbuję tak - gdyby kos nie był tak pospolity, to właśnie kosa a nie .... uznano
                                      by za najlepszego śpiewaka. (to cytat z encyklopedii przyrodniczej - ptaki, którą
                                      masz na pewno, bo kiedyś o niej pisałaś)
                                      powodzenia
    • jerzy.wozniak Re: PTASIE ZAGADKI 30.01.02, 11:41
      O jej, chyba już niedługo nie będę wam potrzebny! Nawet robicie ładniejsze
      rymowanki!
      Jurek
      • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 30.01.02, 22:32
        Witam Amatorów Ptasich Zagadek

Asia, dalej nie wiem...
        tak intuicyjnie to myślę o drożdzie śpiewaku

Jurek Ty zawsze będziesz potrzebny ze swoją fenomenalną wiedzą
        a ponadto zadajesz łatwiejsze zagadki

Pozdrawiam
        Katula

• piasia Re: PTASIE ZAGADKI 31.01.02, 07:13
          Jurek niepotrzebny????? Zginęlibyśmy bez Ciebie!!! My i nasze rośliny!!!

A rymowanki i zagadka są z "Głosu Przyrody" (patrz wątek :książki dobre i
          mniej dobre)

Katuleńko, ten od Maciusia to nie drozd. Próbuj dalej. Sprawdź, co napisano o
          kosie w leksykonie "Ptaki lądowe". Piękno kosiego śpiewu porównują tam własnie
          do "Maciusia". Spotkałam się tez z opinią, że to dwaj najlepsi śpiewacy - tyle
          że kos jest barytonem, a "maciuś" - tenorem.

teraz następna zagadka:

kiedy leci, nic nie gada,
          cicho i ostrożnie siada
          ale wiosną, kiedy znika
          to dopiero szum! muzyka!
          • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 31.01.02, 07:42
            Witam

Teraz to rzeczywiście jest bardzo proste - to słowik

Na drugą chwilkę potrzebuję

Pozdrawiam
            Katula
            • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 03.02.02, 20:17
              Witam
              Niestety nie znam się na ptakach na tyle dobrze , aby rozwiązać Twoją zagadkę Asiu.
              Napewno byłoby łatwiej gdybym miała tę książkę , z której czerpiesz swoje zagadki.
              Proszę więc o podpowiedź
              pozdrawiam
              Katula
              • piasia Re: PTASIE ZAGADKI 04.02.02, 08:09
                ptasiara_katula napisał(a):

> Witam
                > Niestety nie znam się na ptakach na tyle dobrze , aby rozwiązać Twoją zagadkę A
                > siu.
                > Napewno byłoby łatwiej gdybym miała tę książkę , z której czerpiesz swoje zagad
                > ki.
                > Proszę więc o podpowiedź
                > pozdrawiam
                > Katula

Podpowiadam: TO NIE JEST PTAK!!!!

i od razu następna zagadka, a co, jak szaleć, to szaleć!

Zgadujcie, miłe ptasiary
                Malwa, Danusia, Katula
                Co to są za ptaszyny:
                gapa, boguwola, zazula?

hehehe... :-)

• ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 04.02.02, 23:07
                  Na swoje usprawiedliwienie mam jedynie długi i ciężki dzień

...mróz?.....

Gapa - wrona
                  boguwola - wilga
                  zazula - kukułka

... no może jednak na ptaszkach troszkę się znam?
                  chyba że się pomyliłam

Ptasiara Katula
                  hihihi
                  • piasia Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 10:52
                    Brawo Katula!

Co do gapy i zazuli - byłam pewna, że wiesz, boguwolą mnie zaskoczyłaś. Chylę
                    czoła przed Twoja wiedzą.

A to co leci i nic nie gada - byłas blisko. To - śnieg....

I już następna zagadka:

Jaki ptaszek się mieni
                    byc gazdą górskich strumieni?

Kiedyś go widziałam w potoku w Dolinie Kościeliskiej.
                    • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 12:06
                      Witam
                      100 % pewności nie mam, ale stawiam na zimorodka, ewentualnie skrajnie nieliczną u nas żółnę.
                      Zimorodki w rzeczy samej są przepiękne i cudnie się mienią.
                      Miałam to szczeście i spotkałam kiedys to cudo
                      Pozdrawiam Katula

• lupi Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 13:26
                      Witajcie
                      Ja bym stawial na pluszcza. Wdzieczny obiekt obserwacji w tatrzanskich dolinkach
                      Co do poprzednich:
                      gapa - gawron
                      Zazula - wilga
                      przynajmniej w moich okolicach, moze gdzie indziej jest inaczej, a moze sie po prostu myle?
                      Pozdrawiam
                      Lupi
                      • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 21:23
                        Witam wszystkich
                        Myślę Lupi, że możesz mieć rację, zwłąszcza, że Asia napisała, że widziała go w potoku, choć zimorodki także nurkują.
                        No cóż jutronam wyjaśni.
                        Co do zazuli to nie masz racji.

A czy ktoś z Was wie skąd się wzięła zazula?

Pozdrawiam
                        Katula
    • tula Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 21:51
      Kochani!
      Ja znowu z pytaniem o polska nazwe,
      W lecie 2000 zamieszkala w naszej budce na ptaki parka ktora w ciagu lata
      powiekszyla sie do rodzinki. To co nas zdziwilo to fakt ze rodzice powiekszyli
      (chyba) aby wprowadzic sie otwor wejsciowy.

I tu przychodzi zagadka: nazwa lacinska ptaszkow to FICEDULA HYPOLUCA.

Nie spotykam ich w mojej popularnej zimowej stolowce.
      Rok pozniej mieszkanko przejely sikorki. I wejsciowy otworek im pasowal.

Mam jeszcze jedno pytanie jak po lacinie nazywa sie ZIEBA?

Serdeczne pierzaste pozdrowienia

Tula B
      • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI 05.02.02, 22:10

WITAJ TULA

> I tu przychodzi zagadka: nazwa lacinska ptaszkow to FICEDULA HYPOLUCA
        zakładając, że zjadłas jedną literke i prawidłowa nazwa brzmi ficedula hypoleuca to chodzi o muchołówkę żałobną
        >
        > Nie spotykam ich w mojej popularnej zimowej stolowce.

to dlatego, że są to ptaszki, które nie zimują nawet u nas w Polsce, a co dopiero u Ciebie

> Rok pozniej mieszkanko przejely sikorki. I wejsciowy otworek im pasowal.
        To dlatego, że zarówno muchołówka żałobna jak i sikorka bogatka mają dokładnie takie same wymagania, jeżeli chodzi o rozmiary skrzynek lęgowych - otworek 33 mm, głębokość 20-25 cm

> Mam jeszcze jedno pytanie jak po lacinie nazywa sie ZIEBA?

fringilla coelebs - to jest zięba

> Serdeczne pierzaste pozdrowienia

I WZAJEMNIE
        Katula
        • tula Re: PTASIE ZAGADKI- Do KATULI 05.02.02, 23:24
          Katulo!

Dziekuje serdecznie za odpowiedz.
          Cos mi sie wydaje ze Jurek "ma" bardzo pilnego ucznia!

Buzka Tulka
          • piasia NIE-PTASIE ZAGADKI 06.02.02, 07:10
            Zazula to kukułka. Skąd się wzięła ta nazwa? sama bym chciała wiedzieć ;-)
            Podobnie jak boguwola. Tu musiałby się wypowiedzieć jakiś etnolog!

Gazda górskich strumieni - oczywiście pluszcz!Brawo Lupi! Przedziwny ptaszek,
            nurkujący w lodowatej wodzie, zakładający gniazdo ZA WODOSPADEM.

nie mam na podorędziu żadnej ptasiej zagadki, rzucam więc dwie inne trywialnie
            łatwe ;-)

Co to za kotki
            na drzewach siedzą
            ptaszków nie łapią
            myszek nie jedzą?

Była sobie gruba pani
            tysiąc spódnic było na niej
            teraz już z tych spódnic sieczka
            a tej sieczki pełna beczka

hehehehe.... :-)
    • tula Re: PTASIE ZAGADKI- pytanie o nazwe 24.02.02, 14:51
      Hei!
      Dzisiaj okropna za oknami zima, wieje mocno i pelno sniegu.
      Chyba dlatego moja "zimowa stolowka" zrobila sie znowu bardzo popularna.
      Trudno mi obserwowac moich gosci tak na codzien, bo niestety chodze do pracy i
      wracam wieczorem gdy ptaszkow juz nie ma. Ale w weekendy ubostwiam ich
      podgladac.
      Jeszcze w zeszlym tygodniu zauwazylam calkiem nowego stolowkowicza.
      Najpierw przygladal sie ostroznie innym ptaszkom z drzewa i dlatego bylo mi
      trudno obejrzec go dokladnie.
      Ale dzisiaj, YES!; "upolowalam"go filmujac na video i robiac mu zdjecie.
      Jak dedektyw przerzucilam moja ksiazke o ptakach i znalazlam go.
      Okazuje sie ze w Polsce jest popularny (choc wstyd mi przyznac ze nigdy go tam
      nie widzialam, ale to byly moje "niepiorkowe" czasy i to co zauwazalam byly
      wroclawskie golebie i wroble).
      Tu w Trondheim, w srodkowej Norwegi, wedlug ksiazki powinno go nie byc bo
      Oslofjord jest jego polnocna granica.
      A JA MAM ICH AZ Z 3 PARKI W KARMIKU!! JUPI!

A teraz interesuje mnie ich polska nazwa, bo lacinska to
      COCCOTHRAUSTES COCCOTHRAUSTES
      Uf, co za imie?!

Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

Przyjaciolka tych pierzastych Tulka
      • ptasiara_katula Re: PTASIE ZAGADKI- pytanie o nazwe 24.02.02, 16:54
        Witaj Tulko, Przyjaciółko Pierzastych
        To o czym piszesz to grubodziób, ale rzeczywicie jego występowanie u Ciebie jest bardzo dziwne. Jeżeli można to sprawdź jeszcze inne łuszczaki - gile i dzwońce
        Życzę Ci udanych polowań z lornetką, aparatem i kamerą.
        Twoje mozliwości obserwacyjne są dokładnie takie same jak moje, też podglądanie ptaków nadrabiam w soboty i niedzielę.
        U nas (Dolny śląsk) pogoda też iście zimowa zimno i ciągle popaduje snieg, w związku z czym i mój karmnik jest okupowany przez stado sikorek bogatek, dzwońców, mazurków i wróbli i ze 2 parki modraszek.

Trzymaj się
        Pozdrawiam
        Katula
        • tula Re: pytanie o nazwe - dziekuje 24.02.02, 18:14
          Katulko!

Dziekuje serdecznie za odpowiedz. Te moje grubodzioby trzymaja sie razem w
          stadku z gilami.
          To takie sliczne ptaki, ci moi stolowkowicze, te formy, kolory, a ja myslalam
          ze trzeba wyjechac w tzw. egzotyczne kraje aby zobaczyc cos barwniejszego niz
          golebie i wrobelki.

buzka

t.b
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka