ap77 03.09.03, 20:43 Tzn.mieszany, może macie jakieś doświadczenia? Np. dereń z czyms tam? Albo iglaste z jaśminowcem? Jestem kompletnie "zielona" i ciekawa czy to sie ma prawo udać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbinator Re: żywopłot mix? 03.09.03, 22:17 ap77 napisała: > Tzn.mieszany, może macie jakieś doświadczenia? Np. dereń z czyms tam? Albo > iglaste z jaśminowcem? Jestem kompletnie "zielona" i ciekawa czy to sie ma > prawo udać? Pod względem wzrostu roślin na pewno się uda, ale pod względem estetycznym to ja bym jaśminowca z iglakami nie mieszała, zresztą w ogóle iglastych z liściastymi. Natomiast szpaler, koniecznie nieformowany z różnych krzewów liściastych jest super. Ja mam taki skład: kaliny, jaśminowce, ogniki, tamaryszek, rokitnik, krzewuszki, żylistki, pęcherznice, porzeczka krwista, wysokie odmiany berberysa i tawuły, migdałowiec, forsycje, jabłoń kwiecista, budleje. Wygląda pięknie o każdej porze roku. Pozdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: żywopłot mix? 04.09.03, 08:38 Panie pozwola ze sie dolacze:-) Wprawdzie pytaniao rosliny zywoplotowe na bardzo sucha i piaszczysta ziemie juz zadawalam, ale odswiezam je co jakis czas, bo moze akurat ktos ma jakies nowe doswiadzcenia i podrzuci jakis ciekawy pomysl. W zywoplocie, nie formowanym,ktory mam aktualnie w zasadzie wytrzymuja tylko sosny pospolite, dosadzone do roslin lisciastych w akcie czystej desperacji. Inne - jak jasminowce, tawuly, dzikie sliwki, rokitniki juz nawet wygladac nie chca - obraz nedzy i rozpaczy. Tyle ze ciagle zastanwiam sie czy to juz tylko wina suchej, bardzo suchej piaszczystej gleby, czy tez moze palacego liscie slonca. Bede wdzieczna za podzielenie sie doswiadczeniami w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
puma002 Re: żywopłot mix? 04.09.03, 09:12 Jaśminowce, tawuły i dzikie śliwki rozumiem, w takich warunkach może im doskwierać pragnienie. Ale rokitnik powinien rosnąć - toż on na wydmach nad Bałtykiem dobrze prosperuje! Wypróbuj coś z tych rzeczy: różę pomarszczoną, tamaryszek, amorfę, berberys, karaganę, oliwnik wąskolistny, klon mandżurski (Acer ginnala - krzaczasty, pięknie się przebarwia jesienią). A z iglaków jałowce. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: żywopłot mix? 18.09.03, 21:24 Witam na forum Gazety! Taki właśnie powinien być prawidłowy żywopłot. Jedyne co nie powinno się robić to mieszanie roślin nie lubiących cięcia z tymi które go wymagają. Takie mieszane żywopłoty wyglądają nie tylko ładniej, ale również o wiele lepiej rosną. Na przykład można połaczyć złotlin japoński (Kerria japonica), tawlina jarzębolistna (Sorbaria sorbifolia) jaśminowiec (Philadelphus cymosus ‘Banniere’ i inne odmiany) oraz porzeczka krwista (Ribes sanguineum ‘King Edward’). W żywopłotach nienormowanych można dosadzić nie wymagające cięcia rośliny iglaste o pokroju kolumnowym, dodadzą one nieco porządku w zwykle bezładnej plątaninie roślin niestrzyżonych. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś