Dodaj do ulubionych

żywopłot mix?

03.09.03, 20:43
Tzn.mieszany, może macie jakieś doświadczenia? Np. dereń z czyms tam? Albo
iglaste z jaśminowcem? Jestem kompletnie "zielona" i ciekawa czy to sie ma
prawo udać?
Obserwuj wątek
    • barbinator Re: żywopłot mix? 03.09.03, 22:17
      ap77 napisała:

> Tzn.mieszany, może macie jakieś doświadczenia? Np. dereń z czyms tam? Albo
      > iglaste z jaśminowcem? Jestem kompletnie "zielona" i ciekawa czy to sie ma
      > prawo udać?

Pod względem wzrostu roślin na pewno się uda, ale pod względem estetycznym to
      ja bym jaśminowca z iglakami nie mieszała, zresztą w ogóle iglastych z
      liściastymi.
      Natomiast szpaler, koniecznie nieformowany z różnych krzewów liściastych jest
      super. Ja mam taki skład: kaliny, jaśminowce, ogniki, tamaryszek, rokitnik,
      krzewuszki, żylistki, pęcherznice, porzeczka krwista, wysokie odmiany berberysa
      i tawuły, migdałowiec, forsycje, jabłoń kwiecista, budleje. Wygląda pięknie o
      każdej porze roku.
      Pozdr. B.
      • ptasik Re: żywopłot mix? 04.09.03, 08:38
        Panie pozwola ze sie dolacze:-)
        Wprawdzie pytaniao rosliny zywoplotowe na bardzo sucha i piaszczysta ziemie juz
        zadawalam, ale odswiezam je co jakis czas, bo moze akurat ktos ma jakies nowe
        doswiadzcenia i podrzuci jakis ciekawy pomysl.
        W zywoplocie, nie formowanym,ktory mam aktualnie w zasadzie wytrzymuja tylko
        sosny pospolite, dosadzone do roslin lisciastych w akcie czystej desperacji.
        Inne - jak jasminowce, tawuly, dzikie sliwki, rokitniki juz nawet wygladac nie
        chca - obraz nedzy i rozpaczy.
        Tyle ze ciagle zastanwiam sie czy to juz tylko wina suchej, bardzo suchej
        piaszczystej gleby, czy tez moze palacego liscie slonca.
        Bede wdzieczna za podzielenie sie doswiadczeniami w tej kwestii.
        • puma002 Re: żywopłot mix? 04.09.03, 09:12
          Jaśminowce, tawuły i dzikie śliwki rozumiem, w takich warunkach może im
          doskwierać pragnienie. Ale rokitnik powinien rosnąć - toż on na wydmach nad
          Bałtykiem dobrze prosperuje!
          Wypróbuj coś z tych rzeczy: różę pomarszczoną, tamaryszek, amorfę, berberys,
          karaganę, oliwnik wąskolistny, klon mandżurski (Acer ginnala - krzaczasty,
          pięknie się przebarwia jesienią). A z iglaków jałowce.

Pozdrowionka

• jerzy.wozniak Re: żywopłot mix? 18.09.03, 21:24
      Witam na forum Gazety!
      Taki właśnie powinien być prawidłowy żywopłot. Jedyne co nie powinno się robić
      to mieszanie roślin nie lubiących cięcia z tymi które go wymagają. Takie
      mieszane żywopłoty wyglądają nie tylko ładniej, ale również o wiele lepiej
      rosną. Na przykład można połaczyć złotlin japoński (Kerria japonica), tawlina
      jarzębolistna (Sorbaria sorbifolia) jaśminowiec (Philadelphus
      cymosus ‘Banniere’ i inne odmiany) oraz porzeczka krwista (Ribes
      sanguineum ‘King Edward’). W żywopłotach nienormowanych można dosadzić nie
      wymagające cięcia rośliny iglaste o pokroju kolumnowym, dodadzą one nieco
      porządku w zwykle bezładnej plątaninie roślin niestrzyżonych.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka