cesto 17.04.08, 12:03 witam, poszukuje jakiegos drzewa do ogrodu, rozlozystego, lisciastego, dajacego duzo cienia, ale niezbyt wysokiego, mam nadzieje po latach postawic pod korona jakies laweczki, stolik. macie jakies propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet Coś z Kochanowskiego? 17.04.08, 12:42 Lipy? Jednak preferuję owocowe drzewo. No, krakowskim targiem - ORZECH włoski. Może być skrzydłorzech? Orzesznik. Plus kompostownik na liście, obowiązkowo! Odpowiedz Link Zgłoś
dzaju Re: drzewa - duzo cienia 18.04.08, 09:01 mam klon w cieniu więc też radzę klon Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: drzewa - duzo cienia 18.04.08, 09:29 Napisz jeszcze coś o glebie jaką masz, bo np. klony na glinie rosną słabo i na 'parasol' przyjdzie Ci długo czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Mszyce/ Plastyczne klony.. 18.04.08, 11:19 .. mają tak wiele gatunków, o ozdobnych nie klawiaturując, że zawsze można coś wybrać. No - może niektóre trochę uformować by trzeba, bo dość się pną w górę - jak np. k. jesionolistny. K. zwyczajny - nawet na piaszczystej glebie sobie radzi, JAWOR - ten miałby kłopoty w szybkim rozbudowaniu korony i wzroście. Każda dobra, ogrodowa i wilgotna gleba jest dla klonów [w tym klona- jawora] zdatna. Co ciekawe - siedzenie pod klonami w letnim, ubogim stroju daje wrażenie padania lepkiej mżawki po skórze. Sok liści klonowych dla mszyc smaczny. Stolik z gładkim blatem od ich spadzi aż się lepić będzie... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Mszyce/ Plastyczne klony.. 18.04.08, 15:12 No co ty? Mam klon chyba 60-letni, siaduję pod nim i nic mi się nie lepi. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: No co 18.04.08, 20:27 Do licha, w takim razie muszę się zacząć myć, bo się wciąż lepię... :))) Sprawdzę, może mamy klon CUKROWY. A tak szkoda mi opryskiwać go pirimorem. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: drzewa - duzo cienia 18.04.08, 12:49 Klon szczepiony, odmiana kulista. Świetny parasol o wysokości dokładnie takiej jaką sobie zaplanujesz. Na cień orzecha włoskiego trzeba czekać dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_a Re: drzewa - duzo cienia 18.04.08, 11:49 Ja wybrałabym orzech - stronią od niego robale, daje piękny cień. Sama pewnie swój ogród w to drzewo wyposażę... :) Odpowiedz Link Zgłoś