kalinka711 03.06.08, 17:30 Na jakim stanowisku najlepiej posadzić mahonię o biało obrzeżonych liściach?Słońce czy cień?Teraz stoi w półcieniu i przyrosty mają czerwonawy kolor. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: mahonia 03.06.08, 17:48 Może to ostrokrzew nie mahonia? Nie spotkałam się z taką. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka711 Re: mahonia 03.06.08, 18:38 no przecież ostrokrzew sorry pomyliłam się Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: mahonia 03.06.08, 23:09 W internecie jest dużo informacji odnośnie stanowiska i warunków uprawy, a czerwieniejące przyrosty mogą świadczyć o przesuszeniu bryły korzeniowej, bo wnioskuję, że roślina jest w pojemniku.Rośliny w pojemnikach słabo wykorzystują wodę, ponieważ splątana, duża ilość korzeni nie pozwala na odpowiednio długie utrzymanie wody i soli mineralnych, co może skutkować zaburzeniami wzrostu.Krzewy w pojemnikach muszą być regularnie podlewane latem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrazona Re: Zostało w rodzinie! 04.06.08, 12:20 no to już berberys ma więcej wspólnego z mahonią niż ostrokrzew, bo przynajmniej są w jednej rodzinie, no chyba że to związek nieformalny w zasadzie nie mam nic przeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka711 Re: Zostało w rodzinie! 04.06.08, 20:55 sprawdziłam i potwierdzam oba krzewy nie są z tej samej rodziny choć byłam przekonana że tak bo są bardzo podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Zostało w rodzinie!!!!! 04.06.08, 23:18 Kiedys hodowalem w donicy przez wiele lat drzewo - Mahoń szlachetny - przywieziony z Jamajki przez szefa produkcji z Mysiadla; naprawde nie ma nic wspolnego z mahonią... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Zostało w rodzinie!!!!! 05.06.08, 14:18 Może też być, że to nie ostrokrzew tylko osmanthus? Odpowiedz Link Zgłoś