czupurkowata 13.07.08, 19:00 Witam serdecznie, Mam zapytanko jak rozsadzacie Yucce, bo pod liście zaglądam...a tam pełno odnóżek....i chyba zaczyna się ona dusić... Czy mogę je podzielić na jesień... Czy w jakimś innym terminie...;-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horacy-horacy Re: Yucca-przesadzanie 14.07.08, 09:37 Dzielenie juki [zakładam ze chodzi o ta ogrodową]nie jest takie proste. a "odnóżki" to normalna sprawa - jeśli sie pojawiły to zakładam, że w tym roku kwitnie? rozeta która w tym roku zakwitła obumrze i zrobi miejsce następnym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
idyllla Re: Yucca-przesadzanie 14.07.08, 20:17 Podczepię się z wątpliwościami co do swoich juk. Mam trzy - takie dwukolorowe, rosną obok siebie "na patelni", jedna piękna, duża, "mięciska, dobrze wybarwiona a dwie zdecydowanie nędzniejsze, popodsychane od dołu liście (czy jak to zwac?). O dziwo te dwie marne miały kwiaty, po 2 tygodniach uschły wiec je poobcinałam, zostawiając kilkucentymetrowe kikuty. Mam takie wątpliwości - dlaczego te dwie wygladają znacznie marniej od tej jednej? Podlewałam je co 2 tygodnie mając na względzie, ze nie lubią wilgoci, moze za rzadko? Dlaczego kwiaty zwiędły (dobry tydzien temu), widzę, że w ogrodach u innych kwiaty mają się bardzo dobrze. Czy powinnam je nawozic? Czy są specjalne nawozy? Z góry dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś