blekitny.zamek 30.07.08, 18:22 witam! Planuję jakąś roślinę pnącą ,całoroczną,na balkon,tylko nie mam pojęcia jaką.. balkon mam od południa. proszę o radę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Pnącze na balkon 01.08.08, 22:24 czy to ma być roślina wieloletnia czy jednoroczna ? jak duże są donice/skrzynie ? Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Pnącze na balkon 02.08.08, 13:29 wieloletnia,a donic na razie nie posiadam.. raczej mała lub średniej wielkości. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: Pnącze na balkon 02.08.08, 13:46 Jeśli ma być niekwitnaca proponuje: winnobluszcz, szybko rosnia bluszc: zimozielony moze kwitnacy wiciokrzew ? ? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Pnącze na balkon 02.08.08, 20:05 Dziękuję za podpowiedź pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leeliana Re: Pnącze na balkon 03.08.08, 14:55 Proponuję winorośl pachnącą, powojniki, pnące róże... Trudno coś konkretniej doradzić nie wiedząc jak duży to balkon, gdzie będzie się pięło to pnącze, które to piętro - czy są przeciągi. Bluszcz odradzam na południową stronę, chyba, że go czymś ocienisz, jeśli winobluszcz, to trójlistkowy, pięciolistkowy rośnie jak zwariowany, może wkurzyć sąsiadów :-) Życzę bujnego wzrostu wybranego pnącza. Odpowiedz Link Zgłoś
stef63 Re: Pnącze na balkon 03.08.08, 18:09 Ja też mam balkon na południe i trzecie piętro. Posadziłam dzikie wino, rośnie bardzo szybko jest to roślina wieloletnia. Było bardzo ładne tylko podlałam je nawozem do surfinii i pelargonii bo chciałam je zasilić i zrobiło się czerwone i już teraz gubi liście. Dzikie wino powinno być zielone całe lato, a na jesień liście powinny być czerwone i dopiero wtedy powinny odpadać. Napisałam o tym w poście powyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Pnącze na balkon 03.08.08, 18:17 Chętnie podenerwuję sąsiadów :) A tak już serio: piętro pierwsze,przeciągów raczej nie ma,balkon 3m/1,5m pnącze będzie się pięło albo na kratce,albo po ścianie.Nie wiem właśnie co lepsze? Mam jeszcze pytanie,czy donica tradycyjnej wielkości(spotykana na większości balkonów)wystarczy do takich pnączy,czy powinna być większa? Odpowiedz Link Zgłoś
blekitny.zamek Re: Pnącze na balkon 03.08.08, 18:20 jeszcze o jednym zapomniałam napisać-mimo tego ,że balkon jest od południa nie ma nadmiaru słońca,bo drzewo trochę zasłania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Winobluszcz 5-l. na balkonie ... 03.08.08, 18:46 Winobluszcz 5-listkowy testowałem na balkonie dawno temu. Wzorowałem się podobnym u kogoś, też na balkonie - od pd-zach. strony. Dałem donicę ok. 20-litrową SPECJALNIE, by ograniczyć jego wzrost. Nie rósł u mnie [i na balkonie "skopiowanym"] więcej niż na 3-4 metry długości, był nienawożony i od pn. strony. Zimą w ogóle jego donicy nie ocieplałem, nie wynosiłem do pomieszczeń. Rósł normalnie. W końcu został pod mą nieobecność wywalony, gdyż mej Mamie nie podobało się, że się ... tynku chwytał. Ale to temat na inną okazję. Odpowiedz Link Zgłoś