Dodaj do ulubionych

jesienny sygnał

05.10.03, 07:59
Na dworze/ na polu dla niektórych/ trzymam jeszcze wiele roślin, kiedy to
wnieść do domu? czy już? wiem , że w różnych częściach kraju termin będzie
inny ale tak mniej więcej.
Trzymam uparcie kwiaty z mączlikiem szklarniowym - podobno ginie w temp. 10
stopni C - niestety nie ten mój. jak przetrzymać w dobrym stanie lantanę,
buganwillę/ młodziutką/, zaślaz, fuksje, passiflorę itp. bardzo mi na nich
zależy, bo już raz je straciłam. Czy już ściąć liście
Obserwuj wątek
    • kruszynka24 Re: jesienny sygnał 05.10.03, 12:22
      Jeśli chodzi o zaślaz to ja swój zimowałam w jasnym, pomieszczeniu w
      temperaturze około 12-14 stopni. Kwiaty zawiązał już w marcu i kwitnie do tej
      pory jak opętany.W ten sam sposób zimowałam pelargonie, niecierpki,begonie.
      Kruszynka
    • jerzy.wozniak Re: jesienny sygnał 06.10.03, 08:04
      Witam na forum Gazety!
      Mączlik szklarniowy ginie w okolicy zera C i większość roślin doniczkowych
      razem z nim, gdyż tylko niektóre są w stanie bez szkody przetrwać temperatury
      niższe niż 10C, a wiele marnieje już w temp. 15C. Nie należy tego rozumieć, że
      następuje to od razu – to sprawa kilku dni lub więcej. Natomiast jaj mączlika
      wytrzymują nawet niewielkie mrozy stąd zmrażanie nie jest najlepsza metoda
      niszczenia tego szkodnika. Z ekologicznych polecany jest wyciąg z czosnku i
      lepy a z chemii większość pestycydów dostępnych w sprzedaży takich jak Talstar
      czy Basudin.
      Każdą z wymienionych roślin należy traktować odmiennie i o każdej też napisałem
      obszernie w watkach tematycznych – poszukaj za pomocą wyszukiwarki. Jeśli nie
      znajdziesz to napisz, wstawię te z mojego archiwum.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • wini3 Re: jesienny sygnał 06.10.03, 20:10
        dziękuję expertowi - no to po nadziei na uporanie się z mączlikiem za pomocą
        temperatury. Wprawdzie dzisiaj rano już się ledwo ruszały ale przystąpię do
        energicznego działania którego tak chciałam uniknąć. I do wyszukiwarki. Dziękuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka