gmart2 20.08.08, 22:54 Poradzcie jaka rosline posadzic obok szambo, zeby z czaseem zakryla cala plyte?Ziemia jest piaszczysta, w tym miejscu jest lekki cien.Myslalam o jalowcu plozacym, ale moze cos szybciej rosnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraanc Re: szambo 21.08.08, 08:20 W przykrywie od szamba jest zawsze maly otwor na oproznianie go lub kontrole. Cale wieko u mnie wazy z 500kg gdyby ktos tak chcial je ciagle zdejmowac? Poza tym ilosc ulatniajacych sie zapachow bylaby smiertelna dla sasiadow. ................................................................ Obsadzilem czesciowo bluszczem pospolitym (hedera helix goldhearth) a po bokach thuje ktora ma tendencje do tworzenia kola. Poniewaz w pierwszym roku wieko nie obroslo przysypalem je kora. Mozna posadzic trawy ozdobne ale wtedy na przykrywe trzena wymyslec jakas dekoracje. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: szambo 21.08.08, 08:23 Nie zawsze. I nie zdejmować, tylko uchylać. Ale istotnie, póki nie wiemy, czy pokrywa ma otwór, niewiele poradzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
gmart2 Re: szambo 21.08.08, 12:18 moje szambo ma otwor na srodku, tam postawie donice. Chyba lepszy pomysl jest z hedera, bo chyba szybcie zarosnie szambo.Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: szambo 22.08.08, 15:58 ja posadziłem sobie-OBOK-chrzan! ma tak wielkie liscie ze zakrywa prawie całe to niezbyt piękne miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
obrobka_skrawaniem Re: szambo 23.08.08, 20:54 Jest odmiana winobluszczu, ktora nie czepia sie podpor tylko plozy. Swietnie sluzy jako roslina okrywowa. Nie pamietam nazwy odmiany, ale pewnie ja znajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: szambo 23.08.08, 21:08 obrobka_skrawaniem napisała: > Jest odmiana winobluszczu, ktora nie czepia sie podpor tylko plozy. > Swietnie sluzy jako roslina okrywowa. Nie pamietam nazwy odmiany, > ale pewnie ja znajdziesz. Może chodzi o odmianę 'muralis' (ma liście w dość wyraźne ząbki), mam taką i wbrew co sugeruje nazwa zdecydowanie chce sie płożyć wypuszcza u podstawy masę szybko ukorzeniających się, czerwonawych pędów, które wolno drewnieją.Mam też inny, który szybciej u podstawy drewnieje i nie puszcza odrostów, ale pędy rosną długie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: szambo 23.08.08, 21:13 Winobluszcz zrzuca liście i na płycie pod siatką pędów będzie śmietnik.Moim zdaniem dobrze sprawdza się jałowiec płożący, któremu można do towarzystwa dodać irgę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: szambo 23.08.08, 22:34 Myślę, że niewielki cień nie będzie przeszkadzał odmianie jałowca o zielonych igłach (niebieskoszare i złociste muszą mieć słońce).Można posadzić dwa, trzy wokół.Bluszcz mógłby być, ale on nie lubi suchej gleby, ani kwaśnej gleby ( może się okazać, że kwaśna). Odpowiedz Link Zgłoś