mariola147 08.09.08, 09:52 jak mam zabezpieczyć tuje przed zimą(podłożę, nawozy , a może je "ubrać"). poprzedniej wiosyn uschły mi trzy chciałabym temu zapobiec Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kot_behemot8 Re: tuje zimą 08.09.08, 11:09 mariola147 napisała: > jak mam zabezpieczyć tuje przed zimą(podłożę, nawozy , a może > je "ubrać"). poprzedniej wiosyn uschły mi trzy chciałabym temu > zapobiec Można dobrze zlać wodą w listopadzie, a potem podlewać zimą za każdym razem jak zrobi się ciepło, ziemia nie będzie zmrożona i nie będzie deszczy albo topniejącego śniegu. Na pewno nie należy stosować żadnych nawozów, wątpię tez by opłacało się tuje okrywać - one nie są zbytnio wrażliwe na mróz. No chyba że to nie tuja tylko cyprysik lawsona dość powszechnie z tują mylony, albo mieszkasz w jakimś nietypowo dla Polski mroźnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola147 Re: tuje zimą 08.09.08, 13:20 jak często powinnam podlewać tuje teraz, a jak często w zimie, wydaje mi się dziwne podlewanie zimą, ale nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi; chyba spróbuje Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: tuje zimą 08.09.08, 16:54 Rośliny zimozielone wyparowują wodę również w zimie. Jeżeli jest zima śnieżna, to nie ma problemu z uzupełnianiem wody, ale w naszym klimacie bywają mrozy bez śniegu i w dodatku połączone z wysuszającymi wiatrami. Wtedy właśnie rośliny zimozielone usychają. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: tuje zimą 10.09.08, 07:46 Rozumiem, że wskazane jest tu również położenie agrowłukniny i posypanie korą? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: tuje zimą 10.09.08, 08:40 Wyłożenie korą jak najbardziej, agrowłóknina niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
siem-ata Re: tuje zimą 10.09.08, 11:59 Zalany system korzeniowy to już chyba nie ma nic gorszego. Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: tuje zimą 11.09.08, 07:45 Znaczy , że jeśli wyłożę włukniną to woda nie będzie parowała i zgniją korzenie? Odpowiedz Link Zgłoś