brynia2 17.10.08, 19:00 Idąc za przykładem Reni, i ja proszę o identyfikację :) Problem przedstawiłam tu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,85989194,85989194.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hhrenata Re: Identyfikacja potrzebna :)) 18.10.08, 09:38 Beniu kopałam przy okazji galtoni w "roslinach śródziemnomorskich" ale nie znalazłam nic podobnego do twoich baletniczek. Stanowczo za mało zdjęć samych nasion mozna znależć:/ wysadzaj te drobnicę i będziemy monitorować wzrost, potem po wygladzie listków moze znajdziemy odpowiedz:) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 18.10.08, 11:56 Ja niestety mam słabe rozeznanie w roślinach egzotycznych. Możnaby się zastanowić, jakiej bardziej znanej rośliny owocostany mają podobną budowę (mogą mieć inny kształt, spódniczka może być np. fartuszkiem) i szukać roślin spokrewnionych z cieplejszego klimatu. Robota trochę dla detektywa. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 18.10.08, 13:16 No tak jak napisała Horpyna, trudne dochodzenie. Trzeba by jeszcze wiedzieć czy pojedynczo wisiały na roślinie skąd je zebrano, czy w kiściach, coś mi się zdaje, że chyba to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 18.10.08, 16:51 Jedyna poszlaka, którą wyszperałam, to zdjęcie. Jest niezbyt wyraźne, ale widać kawałek liścia, więc wklepuję przez ImageShack: img183.imageshack.us/my.php?image=pic02893ws1.jpg Przyjrzyjcie się babeczki dobrze, może coś wymyślicie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 18.10.08, 21:11 Zdjęcie gałązki skojarzyło mi się z krzewem( bardzo mi się zresztą od pewnego czasu podoba) o nazwie Prostanthera.Przekwitłe, delikatne kwiatki pozostawiają takie 'kryzy', ale nie wiem, nie wiem Beniu co zbierałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
niwela Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 19:37 To i ja się podłączę z prośbą o identyfikację tego kwiatka na krzaczku: zjak.fotosik.pl/albumy/527184.html Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
niwela Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 20:10 mirzan napisał: > Dziurawiec. Znam dziurawiec, ale całkiem inaczej wygląda. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 20:29 niwela napisał: > mirzan napisał: > > > Dziurawiec. > > Znam dziurawiec, ale całkiem inaczej wygląda. > > Pozdr. Mirzan ma rację, to jest dziurawiec, a dokładnie dziurawiec bezwonny "Magical Red". Z kwiatków rozwijają się śliczne czerwoniutkie owocki. W listopadowym "Działkowcu" jest o nim wzmianka. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 20:30 A ja, bidula, nadal jestem w punkcie wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 20:56 Na zdjęciu jest kwiat dziurawca 'Hidcote' , ale ten nie tworzy czerwonych ozdobnych owocków, jest niskim krzewem (ok. 1m), rozmnaża się go z sadzonek.Czerwone owocki tworzy dziurawiec bezwonny, albo barwierski, które rosną półkrzewiasto, można je zaliczyć nawet do bylin i te można rozmnażać z nasion. Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 21:29 No popatrz Gabulko, a listki mają takie same. Co fachowiec, to fachowiec. Dobrze, że odezwałaś się i poprawiłaś mnie, dzięki :)) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Identyfikacja potrzebna :)) 21.10.08, 23:09 Listki maja prawie takie same, ten krzewiasty ma jednak nieco bardziej wydłużone, ale za to kwiatki zupełnie inne.Te dziurawce, które tworzą ozdobne nasienniki( używane w bukieciarstwie) mają kwiatki z nastroszonymi pręcikami podobne zresztą do dziurawca zwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
niwela Re: Identyfikacja potrzebna :)) 22.10.08, 09:24 Dziękuję znawcom za dogłębne wyjaśnienie tematu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś