aguskac 10.12.08, 17:39 Dostałam jeżyny kolczaste, podobno bardzo smaczne, obficie owocujące o dużych owocach. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o odmianach kolczastych jeżyn. Czy ktoś z Was ma takie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aguskac Re: jeżyna kolczasta 12.12.08, 18:01 Nie znalazłam w internecie żadnej informacji na temat takiej odmiany :( Co do tego , że w naturze są kolczaste to wiem, bo u nas jest ich sporo. Ale ta jest podobno ogrodowa. Teraz szkółki oferują tylko bezkolcowe, dlatego nie natrafiłam w opisach na żadną odmianę kolczastą. Pomyślałam więc, że może ktoś z Was ma jakieś stare odmiany i zna nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: jeżyna kolczasta 12.12.08, 18:33 aguskac napisała: > Nie znalazłam w internecie żadnej informacji na temat takiej odmiany :( Kupiona była kilka lat temu w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskac Re: jeżyna kolczasta 12.12.08, 18:52 Moja pewnie jest też jakąś starą odmianą, kiedy jeszcze te bezkolcowe były rzadkością. Opisz jak wygląda? Bo ta moja ma bardzo drobne kolce w dużej ilości, a łodyga jest jeszcze zielona, mimo, że już raczej jakby zdrewniała :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jeżyna kolczasta 11.12.08, 17:20 Jeżyny z natury są kolczaste. Uprawiana powszechnie w ogrodach jeżyna bezkolcowa jest dziwolągiem w krainie jeżyn. Z jej siewek wyrastają rośliny jak najbardziej kolczaste. Odpowiedz Link Zgłoś
aguskac Re: jeżyna kolczasta 12.12.08, 18:56 Mam jeszcze jedno pytanie. Mam jeżynę Gazda i jej kwiatostany po kwitnieniu zaschły i koniec... nie zawiązał się żaden owoc. Czy to jakaś choroba? Stało się tak ze wszystkimi krzewami tej odmiany, na kilku rożnych stanowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: jeżyna kolczasta 12.12.08, 20:50 Pewnie sprawka szpeciela jeżynowca. Odpowiedz Link Zgłoś