Dodaj do ulubionych

znów robaczki

21.01.02, 14:46
Pnie Jerzy,

W jednej z moich donic znów pojawiły się robaczki. Tym razem pełzające/skaczące białe. Chodzą po wierzchu
ziemi, ale są chyba też pod spodem. Woda ich nie zatapia. Poza tym mam wrażenie, że im wilgotniej tym lepiej dla
nich. Ktoś mi powiedział, że takie robaczki nie szkodzą roślinie. Ona sama nie marnieje.
Szczerze mówiąc wolałabym uniknąć przesadzania kwiata, gdyż jest w ogromnej, ciężkiej donicy.
pozdrawiam serdecznie,
Justyna
Obserwuj wątek
    • Gość: laser Re: znów robaczki IP: *.devs.futuro.pl 21.01.02, 15:46
      No to ,gdy już o robaczkach,to u mnie są na liściach malutkie jak przecinki,ale
      czarne.Robią na liściach szpetne ślady jakby je żarły. Liść potem dostaje
      suchych plam i niektóre całkiem usychają. Na próbę spryskalem jedną roślinkę
      Raid-em na robaki i poskutkowało - nowe listki już ładne zielone i "przecinków"
      nie widać,ale nie zaryzykuję spryskania wszystkich kwiatów tym środkiem.
      Czym można je potraktować ?
      • Gość: Ewa Re: znów robaczki IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.02, 19:25
        Te czarne robaczki na liściach to chyba wciornastki. Ja zdejmowałam je wacikiem
        nasączonym denaturatem. Można też użyć rozcieńczonego płynu do mycia naczyń. Na
        jakiś czas jest spokój. Chyba lepsze to, niż pryskanie silnym środkiem
        chemicznym, ale poczekajmy na komentarz eksperta.
        Natomiast te białe w ziemi to faktycznie nic groźnego i jest ich tym więcej im
        wilgotniejsze podłoże. Można skutecznie je wytępić rozgotowując w małej ilości
        wody tytoń z papierosa /im bardziej smolisty tym lepiej/ i wystygniętym
        roztworem podlewając roślinę. Serdeczności.
      • jerzy.wozniak Re: znów robaczki 23.01.02, 10:28
        Na wciornastki i inne szkodniki ssące najlepsze są środki systemiczne w postaci
        tabletek doglebowych. Np. Tarcznik, Zielony dom, Bayer. Nie śmierdzą nie trują
        nas, a tylko to co żre roślinkę.
        Powodzenia,
        Jerzy Woźniak
    • jerzy.wozniak Re: znów robaczki 23.01.02, 10:26
      Witam na forum Gazety!
      Roślinę należy podlać Basudinem, należy zrobić to ze dwa razy w dwutygodniowych
      odstępach.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka