nimfakaszubska 12.03.09, 09:10 Co sądzicie o domu z atrium, czyli wewnętrznym ogrodem? Jakie trudności mogą mnie czekać jeśli zamówię taki projekt, a potem go zrealizuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: Dom z atrium - wewnętrznym ogrodem 12.03.09, 10:02 dlaczego zakładasz trudności, jeśli chcesz zlecić projekt, to będzie to problemem projektanta- pokonanie trudności wynikajacych raczej w Twoich oczekiwań wszystko zależy od Twoich oczekiwań i od możliwości owego atrium ogólnie rzecz biorąc nie ma czegoś takiego jak idealny projekt, bo każdy jest jakimś kompromisem, idealny staje się wtedy kiedy spełnia oczekiwania nie kolidując z realiami :) --- ogrodziolowy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Dom z atrium - wewnętrznym ogrodem 12.03.09, 10:02 Sądzę, że to na pewno marzenie wielu tutaj obecnych :) Ale powiedz więcej: czy chcesz żeby było odkryte czy planujesz zadaszenie? Chcesz mieć tam żywą ziemię czy położyć jakąś podłogę i rośliny trzymac w pojemnikach? Podziel się wizją, nie bądź taka :) Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Dom z atrium - wewnętrznym ogrodem 12.03.09, 10:07 Świetna sprawa, ale jeśli chodzi o ewentualne zagrożenia, to do głowy przychodzi mi już kilka. Wiele zalezy od charakteru atrium, ale: - jeśli będzie zadaszone np. szkłem, musisz liczyć się z tym, że latem będziesz tam miała patelnię i trzeba pomyślec o systemie wentylacji lub uprawie najbardziej wytrwałych kaktusów :) - odkryta przestrzeń, jeśli będzie zamknieta ze wszytskich stron budynkiem, też będzie się nagrzewać, jesli nie będzie cyrkulacji powietrza. Warto więc od razu rozplanowac ukłąd domu w taki sposób, żeby mozna było otworzyć jakieś drzwi czy okna i zrobić lekki przeciąg - jesli pośrodku budynku będzie żywa ziemia, bez żadnej posadzki, trzeba zwrócić uwagę na dobrą izolację ścian od strony atrium Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Dom z atrium - wewnętrznym ogrodem 12.03.09, 11:32 Akurat o tę izolację to powinien zadbać projektant, a wykonawca nie sknocić jej. Zabudowa atrialna jest znana od dawna, w starożytnym Rzymie pośrodku atrium była sadzawka (tzw. impluvium) nie tylko w celach dekoracyjnych, ale i żeby zbierała się w niej woda deszczowa. Ale w czasach współczesnych też się tak buduje, niedaleko mnie jest osiedle takich właśnie domków, w zabudowie szeregowej zresztą. Stoją już prawie 30 lat. Najważniejsze przy obsadzaniu atrium jest zwrócenie uwagi na nasłonecznienie. Bo będzie tu miejsce, do którego słońce wcale nie zagląda, w przeciwieństwie do terenu na zewnątrz budynku, nawet od północy. I jest to miejsce na rośliny cieniolubne. Z kolei w miejscu słonecznym rzeczywiście będzie patelnia i nie należy tam sadzić roślin, które tego nie lubią. Tych, co lubią, jest wystarczająco dużo i jest w czym wybierać. Atrium jest też dobrym miejscem do hodowli roślin bardziej egzotycznych i gorzej zimujących w naszym klimacie. Zarówno w gruncie, jak i w donicach. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Vezuvius ante portas? 12.03.09, 12:32 Jeśli Wezuwiusz blisko - opady piroklastyczne wróży. Parzą! Sprzyja wtedy ratunkowej podróży. -- W Polsce atrium podwoi koszt ocieplenia domu. Zaplanowałbym zadaszenie atriowe nad impluvuim. Na korbkę lub innego niewolnika. I ja marzę o Italii nad impluwium. Odpowiedz Link Zgłoś