yoma 16.06.09, 21:17 i co to jest waszym zdaniem? img222.imageshack.us/i/p1050449.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Oto kij od irgi 16.06.09, 23:38 cus pieknego i niedrogo ale co pojecia nie mam :? werwa i ochota wskazywalaby na wierzbe lecz liscie jakies nie takie :? a moze ja sie nie znam na wierzbach ? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 09:54 No właśnie. Wstępnie obstawiam coś z rodziny (rodzaju?) Prunus, ale oczywiście mogę się kompletnie mylić... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 10:42 Ja też coś takiego obstawiam. Czasem wyrywam podobne siewki powstałe z pestek wypluwanych przez "kulturalnych" sąsiadów z wyższych pięter. Prunus to rodzaj, rodzina rosaceae (różowate). Tyle, że rodzaj prunus jest bardzo poplątany. Zazębia się z innymi, np. amygdalus, czy cerasus. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 10:47 No i szalenie bogaty, to może być wszystko :)BTW podrzucę wam później coś do identyfikacji, mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 12:28 a ja nieśmiało obstawiam irgę omszoną:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,55517897,68987473.html biorąc pod uwagę różnice wynikające z wieku roślin, uważam, że listki są podobne, a chodzi mi po głowie, że irga omszona jest najczęstszą podkładką pod formy na kiju...Ale skąd mi się to wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 13:22 Gugiel praktycznie nie zna, a clusty wypluwa coś takiego Did you mean: "jirga sezona" :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 13:28 Irga wierzbolistna www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cotoneaster_salicifolius.htm irga pomarszczona www.atlas-roslin.pl/gatunki/Cotoneaster_bullatus.htm hm... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 13:39 Cotoneaster lacteus calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?query_src=photos_flora_sci&enlarge=0000+0000+0406+0349 nie miałam pojęcia, że irg jest tyle gatunków... Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 15:01 Gatunków irgi jest bardzo dużo. Te wyższe (bo tylko o coś takiego może chodzić) to np. irga zwyczajna, i. owłosiona, i. ciemna, i. pomarszczona, i. ostrolistna, i. błyszcząca, i. wielokwiatowa, i. wysoka, i. wierzbolistna... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 15:08 Tyle to już wiem... Się człowiek uczy całe życie. I, oczywiście, one są różowate. Czyli pewnie będę się martwić zalej, jeśli zakwitnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 15:37 Pewnie, że różowate. Jakaś zgodność tkankowa musi być. W każdym razie możliwości bardzo dużo. A jeżeli nie obciachasz i dopuścisz do kwitnienia (a jeszcze lepiej do owocowania), to zagadka się sama rozwiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Oto kij od irgi 17.06.09, 16:02 Właśnie mam zamiar, będę się martwić, jak zaowocuje. A raczej, dopóki nie zaowocuje, bo wtedy problem się powinien rozwiązać. Ciachać w życiu, ja w ogóle nie lubię ciachania, a bez potrzeby to już wcale. Niech rośnie jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś