fasolexx 17.07.09, 10:03 Kupilam oleandra w tym roku i dosc intensywnie rosnie,czy moge teraz go przyciac czy czekac do zimy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabula777 Re: oleander ciecie latem 17.07.09, 14:24 Czekać do zimy, a nawet wiosny. Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: oleander ciecie latem 18.07.09, 14:20 A ja bym ciela teraz, zeby do przyszlego roku zdazyl jeszcze podrosnac. Jesli przytniesz wiosna, tego samego roku nie doczekasz sie kwiatow, bo zawiazuja sie na rocznych przyrostach. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: oleander ciecie latem 18.07.09, 16:50 Nie widzę potrzeby cięcia młodego oleandra, tylko dlatego, że rośnie? Chyba ma rosnąć? Oleandry tnie się zimą i wiosną, ale po to by odmłodzić starsze rośliny, albo gdy chce się mieć szeroki, mocno rozkrzewiony krzew.Z praktyki wiem jednak, że taki szeroki i mocno rozkrzewiony zimą zajmuje dużo miejsca.Ja tnę go jesienią mocniej co drugi rok (mam go 5-6 lat), by mniej miejsca zajmował, ale trzeba liczyć się z tym, że kwiatów w przyszłym roku będzie mniej, gdyż pąki są zawiązane na tych starszych pędach i to one zakwitną wcześniej, a później na nowych przyrostach.Po cięciu pąki pojawią się dopiero na nowych pędach i oleander zakwitnie pod koniec lata, a część pąków już się nie rozwinie gdy będzie za zimno a zimą sporo opadnie. Odpowiedz Link Zgłoś