Dodaj do ulubionych

"kolorowe drzewa"

24.07.09, 00:26
Witam:) w zeszłym roku posadziłam w ogrodzie miłorzębia
japońskiego.Pięknie przebarwił sie jesienią.Chciałabym posadzić
jeszcze kilka drzew,ale takich,które będa miały w miarę kolorowe
liście nie tylko jesienią>Myslałam o buku czerwonolistnym..i na tym
moje myslenie sie skończyło;)Czy sa jakieś drzewa,które mogłyby
zachwycic barwą liści nie tylko jesienią...?
Obserwuj wątek
    • nikorason Re: "kolorowe drzewa" 24.07.09, 07:48
      Mam leszczynę, ma piękne bordowe liście od wiosny, no i orzechy jesienią :)
      • dorkasz1 Re: "kolorowe drzewa" 24.07.09, 08:40
        Pada dziaj, więc mam troszkę czasu :) Wydłubię z mojego spisu roślin kolorowe
        drzewa.
        Czerwone:
        Brzoza brodawakowata 'Purpurea'
        Buk posp. 'Tricolor'
        Buk pospolity 'Black Swan'
        Buk zwyczajny 'Purpurea Pendula'
        Jabłoń rajska 'Royality'
        Klon czerwony kanadyjski
        Klon czerwony 'Red Sunset'
        Klon palmowy 'Atropurpureum'
        Klon pospolity 'Crimson King'
        Klon pospolity 'Royal Red'
        Śliwa wiśniowa 'Pissardi' i inne odmiany
        Żółte:
        Brzoza brodawkowata 'Golden Cloud'
        Buk pospolity 'Dawyck Gold'
        Glediczja trójcierniowa (iglicznia) 'Sunburst'
        Robinia akacjowa 'Frisia'
        Surmia bignoniowa 'Aurea'
        Wiąz holenderski 'Wredei'
        Pstrokate:
        Klon jesionolistny 'Flamingo'- różowo-biało-zielone
        Klon jesionolistny 'Variegatum- biało- zielone'
        Klon pospolity 'Drummondi'- białe obwódki
        Wierzba Hakuro-Nishiki- biało-różowo-zielone

Pomarańczowe:
        Klon palmowy 'Katsura'
        Szaro-niebieskie:
        Oliwnik wąskolistny
        Rokitnik pospolity
        To na razie tyle :) Same drzewa liściaste. Jest ich dużo więcej. Ja wrzuciłam
        te, które u nas dobrze rosną. Sadzę je w ogrodach, które projektuję, a później
        wykonuję. Jak będzie zapotrzebowanie, a ja będę miała chwilkę, to wrzucę też
        krzewy.
        Przestało padać :) Miłego, dobrego dnia :)

• horpyna4 Re: "kolorowe drzewa" 24.07.09, 11:05
      Odmiany czerwonolistne cały sezon mają zwykle wiosną najbardziej
      intensywny kolor.
    • damarel Re: "kolorowe drzewa" 24.07.09, 13:43
      Witam
      Bardzo ładny jest grujecznik. Wiosną młode listki są fioletowe lub
      purpurowe. latem zielone a jesienią żółto-pomarańczowe i jeszcze
      pięknie pachną.
      Pozdrawiam
    • tymolka Re: "kolorowe drzewa" 25.07.09, 01:23
      Dziękuję bardzo za informacje, na pewno coś wybiorę z Waszych
      propozycji:)
    • halina489 Re: Dorkasz1 30.07.09, 12:36
      Dorka, to moze niech jeszcze troche popada (hi, hi), bo ja jesienia chcialabym
      dosadzic wzdluz muru z sasiadem jakies 2-3 nowe kolorowe krzewy, takie do 2m
      wysokosci. Gdybys mogla cos fajnego polecic, to bardzo bylabym wdzieczna.
      Przesylam pozdrowienia.
      • dorkasz1 Re: Dorkasz1 31.07.09, 19:56
        Halinko, co prawda nie pada, ale mam troszkę czasu i z przyjemonością Ci odpowiem :)
        Jeśli chodzi o krzewy, to tutaj też jest w czym wybierać. Jaką masz ziemię i
        jaka to jest wystawa? Południowa-północna-wschodnia-zachodnia? Czy jest dużo
        słońca? Ziemia piaszczysta czy raczej zwięzła? Urodzajna czy taka sobie? Co
        rośnie u Ciebie dobrze?
        Jeśli chodzi o kolory...

Czerwone:
        Berberys Ottawski 'Superba'
        Berberys Thunberga 'Red Pillar'
        Krzewuszka 'Victoria'
        Leszczyna południowa 'Purpurowa'
        Perukowiec podolski 'Royal Purple'

Pstrokate:
        Dereń biały 'Elegantissima'
        Dereń biały 'Sibrica Variegata'

Szare:
        Rokitnik wąskolistny
        Oliwnik wąskolistny - co prawda nie krzew tylko drzewo, ale można przycinając go
        co roku(lubi to) nie dopuścić do zbyt intensywnego wzrostu. A piękny jest. I
        bezproblemowy zupełnie.

Żółte:
        Berberys Thunberga 'Aurea'(1,5-2)
        Bez koralowy 'Plumosa Aurea' do 4 m
        Jaśminowiec wonny 'Aureus'2-3 m
        Leszczyna pospolita do 4m
        Ligustr okrągłolistny 'Aurea' do 3 m
        Perukowiec podolski 'Ancot' 3-4 m
        Pęcherznica kalinolistna 'Luteus' 2-3 m

Wszystko zależy od tego jaką kompozycję chcesz uzyskać. Fajnie wygląda oliwnik
        (szary) z pęcherznicą 'Luteus"(żółta) i czerwonym berberysem np. Atropurpureum.
        Oliwnik będzie najwyższy, a berberys najniższy. Każdy z tych krzewów ma inny
        pokrój liści. Na samym dole można posadzić np. jałowiec 'Blue Carpet' lub 'Blue
        Chip' (niebiesko-szare).

Niezła jest też taka kompozycja: tamaryszek obok czerwony perukowiec podolski
        'Royal Purple', a z przodu ze 3 krzaki żółtego berberysa 'Aureum', u podnóża
        można go jeszcze podsadzić trzmieliną żółto-zieloną. Te różne odcienie żółtego
        wyglądają jak żarówka na wiosnę.

Bardzo lubię sadzić derenie 'Elegantissima' w zestawieniu z funkią 'Patriot' lub
        inną biało obrzeżoną.

Albo na przykład rokitnik + irga pozioma+ tawuła japońska 'Goldmound u podnóża,
        bo dorasta do 50 cm.

Może coś z tego wybierzesz? Wszystko to są krzewy stosunkowo mało wymagające.
        Pozdrawiam ciepło :)

• halina489 Re: Dorkasz1 01.08.09, 15:31
          No, Dorko, twoja odpowiedz jest wiecej niz wyczerpujaca. Takiej odpowiedzi sie
          nie spodziewalam, tym bardziej jestem Ci wdzieczna, naprawde serdecznie dziekuje.
          Mam 40m w cieniu do 14tej godziny, pozniej do wieczora slonce. Tam na razie
          dosadzam rododendrony, bo od 2 lat choroba na te krzaki mnie zlapala. Ale ogolem
          mam juz 8 rodo, wiec moze dam sobie z nimi spokoj i zaczne cos komponowac z
          twojej listy.
          Po drugiej stronie natomiast, (dlugosci ok. 20m) slonce pali od rana (jesli
          pali, a nie leje) i tam wlasnie nie mialam zadnego pomyslu co posadzic. Z
          glupoty chyba posadzilam tam 2 lata temu magnolie strelata i ona jakims cudem ma
          sie swietnie, wiosna juz obficie kwitla. Myslalam, ze bede ja musiala
          przesadzac, ale na razie nie bede jej ruszac, chyba zeby zaczela marniec albo
          chorowac.
          Ogolem ziemia w ogrodzie jest dosc dobra, staram sie tylko starannie sadzic nowe
          zakupy i jesli roslina potrzebuje specyficznej ziemi to ja uzupelniam podczas
          sadzenia. W tym roku po raz pierwszy robilam mikoryze pod niektorymi krzaczkami,
          ale o efektach nie moge jeszcze nic powiedziec, bo na to potrzeba czasu. Moze w
          przyszlym roku bede widziala jakies efekty tej operacji.
          Wydrukowalam sobie twoja liste i we wrzesniu zaczne obchod po znanych mi
          ogrodnikach w poszukiwaniu podanych przez ciebie krzewow.
          Jeszcze raz serdecznie Ci dziekuje za szybka i wyczerpujaca odpowiedz.
          Pozdrawiam bardzo serdecznie. H.
          • dorkasz1 Re: Dorkasz1 03.08.09, 14:20
            Halinko, na tym palącym słońcu raczej nie sadź zwykłych jaśminowców, bo będą
            smętnie zwisały w lecie, berberys 'Aurea' też powinien choć trochę być schowany(
            ostre słońce go przypala), reszta powinna sobie poradzić. No i nie przesadź z
            kolorami, daj też trochę zielonego, bo oczopląsu dostaniesz :) A magnolia, to
            nie lubi słońca wschodniego, tak mądrzy ludzie twierdzą :) Powodzenia życzę w
            tworzeniu pięknych kompozycji, pozdrawiam serdecznie :)

• halina489 Re: Dorkasz1 03.08.09, 17:51
              Dorko, za szybko wyslalam ostatniego posta, bo mialam Ci napisac, ze niektore
              krzaczki z twojej listy juz mam. Ale dzisiaj nie mam juz glowy, bo caly dzien
              robie przetwory (buraczki i fasolke) i jestem ledwie zywa, bo mozg mi sie juz
              wylaczyl i marnie dziala ze zmeczenia. A od jutra bede miala przez 3 tygodnie
              gosci z Polski, i nie bede miala czasu na prace ogrodowe, wiec udam sie do
              ciebie jeszcze z koleda pod koniec sierpnia, jesli pozwolisz w tej sprawie, bo
              jak wiadomo, co 2 glowy, to nie jedna... Przesylam pozdrowienia...
              • dorkasz1 Re: Dorkasz1 03.08.09, 19:45
                Halinko, z przyjemnością się 'powymądrzam' :)
                Goście są fajni, ale jak wyjeżdżają, to człowiek nagle odkrywa jak dużo ma
                czasu, prawda? :)
                Podaję Ci przetworowo rękę, ja dzisiaj tworzyłam morelowe cuda. Takie
                pomarańczowe słońca zamknięte w słoiczkach.
                Miłego goszczenia się i odezwij się jak będziesz wolna :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka