olahajduk 27.07.09, 08:11 Mam od 3 lat 2 krzaki hibiskusa, w osłonietym, dość słonecznym miejscu- niestety ani razu nie kwitły. Jaka może być przyczyna? Co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klean Re: hibiskus 27.07.09, 10:04 Domyslam sie ze chodzi o hibiskus syriakus. Kwitna z reguly po kilku latach. Wiec sie nie przejmuj. Lubia duzo wilgoci w czasie kwitnienia. Po zrzuceniu lisci lub na wiosne gyd jeszcze ich nie ma przytnij wszystie galazki. Same czubki to pobudza je do wypuszczania wiekszej ilosci galazek. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: hibiskus 27.07.09, 14:07 Przycięcie opóźnia kwitnienie.Widziałam na mojej ulicy krzewy przycięte po linijkę na wysokość ogrodzenia, trochę kwiatów mają na starszych częściach pędów pochowane miedzy liśćmi, a z czubków wybijają młode pędy bez pąków kwiatowych. Być może krzewy były rozmnażane z nasion, takie kwitną później,czasem też ogólnie skąpiej niż z sadzonek czy szczepione, zależy to też od konkretnej odmiany.Hibiskusy syryjskie nie lubią też zadarnionej ziemi wokół korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: hibiskus 27.07.09, 14:10 Chodziło mi o to, że nowe wybijające pędy pozasłaniały liśćmi kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
klean Re: hibiskus 28.07.09, 08:26 Hibiskusy wygladaja dobrze jesli sa na tzw. "kiju od szczotki". Choc te przyziemne tez mi sie podobaja to te pierwsze maja zalete tego typu ze oszczedzaja miejsce w ogrodzie. Robi sie to tak: obcinamy wszystkie boczne galazki i pozwalamy hibiskusowi rosnac w gore. Gdy roslina osiagnie wysokosc 150 cm ucinam jej glowe. W nastepnym roku roslina wypusci u gory kilka nowych galazek - te tez skracam w lutym. W ten sposob pobudza sie rosline do wypuszczania coraz to nowych galazek w koronie. Moje najstarsze "kije od szczotki" maja srednice 20 cm. Na dole pod nimi doskonale rosna inne rosliny jednoroczne. Tak formowany hibiskus nie zabiera im swiatla. Prawie wszystkie hibiskusy ktore posiadam sa ze zebranych nasion. Jedynie pelnokwiatowe sa szczepione bo te ostatnie prawie nie maja nasionek. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: hibiskus 28.07.09, 16:54 Ja widziałam podobnie ukształtowany na kształt drzewka, lecz pień był spleciony z 3 pędów, niewysoki.Mam zamiar tak ukształtować jeden ze swych hibiskusów, który mam z nasion, a ma bardzo elastyczne i długie pędy, wiecznie uginają się na boki, a kwiaty tworzy na końcach gałązek.Niektóre odmiany, szczególnie szczepione mają bardziej sztywne pędy i tu trudniej byłoby to zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.k3 Re: hibiskus 29.07.09, 08:08 A ja widzialam tutaj na forum zdjecia z ogrodow francuskich. Pien hibiskusa o srednicy 30 cm. Poprostu cudo. Wszystkie hibiskusy jednakowej wysokosci i grubosci. Dolna czesc bez lisci, ksztaltowana jest sama korona. Widocznie co roku odcinane sa grubsze galazki a pozostawione tylko te drobne. Czasu na takie cudenka to trzeba. Chyba ze sto lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wi.kta Re: hibiskus 30.07.09, 08:19 Jak nie kwitnie to znaczy ze za mlody. Uzbroic sie w cierpliwosc i dogadzac jak ksiadz Magdzie. Napewno zakwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś