Gość: jojo Re: Trwa konkrus w Zakopanem. Dobry skok Rutkowsk IP: *.proxy.aol.com 19.01.04, 01:24 Ludzki jest ten Hoellwarth,fajny facet,czlowiek po prostu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dolar2 komentarz do bani IP: 212.182.102.* 19.01.04, 07:17 Witam szanowną telewizję Na wstępie chcę wyrazić zdziwienie że nie można na waszej stronie internetowej dowiedzieć się kto odpowiedzialny jest za sport w tvp. Za sport którego jest jak na lekarstwo a programu który przypominałby "Sportową niedzielę" nie ma wcale. Zamiast tego pięciominutowe sploty o wszystkim i o niczym. Ach bym zapomniał jest "Tylko fudbol" całe 25 min o fudbolu lecz niestey jest to raczej kompilacja 20min Piechniczka Szaranowicza wponnień kadry Górskiego. Jest tez "magazyn olimpijski" który mimo dobranej kadry (boza panem Babiarzem ciekawe co na to pani Xymena Zaniewska i "stawka większa niz szycie")i formy jest za krótki i wszyscy biegną w nim na złamanie karku by zdąrzyć przed reklamami (swoją drogą gdzie ta kasa z reklam i abonamentu bo mundialu nie było w tvp, piłki krajowej w ogóle niema, tenisa na swiatowym poziomie pływanie w zeszłym roku to była farsa) Ale nie o tym chcę pisać otóż komentarz pana Szaranowicza i reszty ekipy tvp podczas niedzielnego konkursu skoków w Zakopanem przeszedł wszystkie granice. Mam zamiar wypunktować wady tego komentarza. Po pierwsze już na wstępie niemal eksplodując z ekstazy pan Szaranowicz sięgną aż do dziadków naszych młodych skoczków dla których był to pierwszy start w pucharze świata. Rozumiem chęć podkreślenia tradycji ale my tej tradycji w sportach zimowych nie mamy i nawet Wojciech Fortuna zdobył złoto na olimpiadzie bo udał mu sie pierwszy skok. Nieprzeszkodziło to jednak wymienić wszyskich zimowych sportowców polskich w trakcie kilku skoków naszej kadry "B". I o ile wiedza z zakresu sportu jest u pana Szaranowicza ogromna i nie powtarzalna i ogromna o tyle histeryczny niemalże sposób jej przekazywania pozostawia wiele do życzenia. Jeśli chce nadal się tak podniecać podczas zawodów powinien sięgnąć do sprawdzonej konwencji z lekkiej atletyki gdzie dwóch komentatorów dzieli swe obowiązki na tego który "podgrzewa" publiczność i tego który prowadzi analizę. Ten układ sprawdza się na całym świecie i nie ma się wówczas wrażenia że ogląda się co innego niż komentator. Co ciekawe na początku drugiej serii komentarz pan Szaranowicza był spokojny rzeczowy i można było się wiele dowiedzieć o wynikach i historii innych zawodników. Mam propozycję niech pan Szaranowicz przeanalizuje sobie to jak komentował początek pierwszej serii początek drugiej i wychwyci różnicę.Polecam też komentarz stacji "Eurosport" z tych samych zawodów. Jako kibic sam wiem co mnie emocjonuje a chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej o technicznych aspektach danej dyscypliny i wynikach w innych zawodach progresie formy itp. Teraz pan Siderek. Kto podją decyzję że jest on ekspertem tvp w dziedzinie skoków? Są ludzie którzy pomimo swojej wiedzy nie potrafią jej przekazać. Nie odbieram wiedzy i chęci panu Siderkowi ale efekt jest żałosny. Cytat: -Kurzajewski: może skomentuje pan skok Adama -Siderek: dobre odbicie, dobry lot, dobre lądowanie koniec cytatu. No bez przesady to już nawet ja wiem że można ocenić szybkość na progu, trafność odbicia,lot który ma kilka części składowych (ułożenie nart sylwetka korekty lotu wychylenie itp.) a także ladowanie. Po takiej ocenie mozna powiedzieć dlaczego sędziowie dali takie a nie inne noty itd. Jako zwykły kibica trafność oceny skoku siega 80% więc ekspert nie powinien mieć problemów. Po zatym pan Siderek nie jest spokojny powtarza się i troche brakuje mu słownictwa lecz nie jest zawodowym komentatorem i powinien mówić mniej i tylko na temat który zna niż prowadzący tvp i byc przez niego prowadzony podczas programu. Ale tu pojawia się druga trudność bo pan Kurzajewski mimo wiedzy, znajomości jezyków nie zawsze daje sobie radę z udzwignięciem całego programu choć uważam iż rozmowy z menedżerem Małysza itp sprawy wychodzą mu coraz lepiej. Pyta o konkrety stara sie analizować odpowiedzi. Co jednak zrobiła Paulina Chylewska w rozmowie z Tajnerem budzi wątpliwości co do jej kompetencji jako dziennikarza sportowego. Cytat: rozmowa z trenerem kadry po pierwszej serii niedzielnego konkursu: -Chylewska: Czy sądzi pan że Rutkowski stanie się nastepcą Małysza?" koniec cytatu. No chyba trzeba być trochę nie w temacie żeby zadać takie pytanie porównujące trzykrotnego mistrza świata i zawodnika który oddał jeden dobry skok w drugim występie w pucharze swiata i to na skoczni na której zwykle trenuje. Pani Chylewska pownna zostac przy "sportowym ekspresie" i tenisie ziemnnym bo ogladalność tych programów jest w polsce niewielka a co lepsze widowiska tenisowe relacjonują inne stacje. Cały czas zagryzam wargi by nie zacząć przeklinać i krzyczeć,piszę spokojnie per Pan/Pani żeby nie wyjść na pieniacza ale flustracja pogłębi sie jeszcze bardziej gdy ruszą puchary w piłke nozną i trzeba będzie słuchać pana Basałaja komentującego mecze. Co ciekawe kiedys zaczynał stawiać swe pierwsze kroki jako komentator pan Borek i pan Wanio z innej stacji i początki mieli nieudane teraz jednak nie wyobrazam sobie innego komentatora finału ligi mistrzów niż para Kołtoń /Borek. Co więcej eksperci którzy z nimi współpracują nie leją wody tylko w sposób bezstronny i rzetelny mówią o technice taktyce i psychice dodając swoje wrażenia estetyczne lecz nie podniecają się tak jak ekipa tvp która wyraźnie wzieła sobie do serca "misję" i próbuje gloryfikować wszystko co komentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behemot Re: komentarz do bani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.04, 09:42 Pozwolę sobie na stwierdzenie że niezależnie od jakości komentarzy ta transmisja była zagadana i zagłuszona przez te komentarze. Czułem że to audycja radiowa. Prezydent namawiał "pokażcie tych ludzi , tą pozytywną energię" Gdzie tam - ogladalismy gadanie gadanie i te same twarze. Marzyłem o minucie czystych odgłosów publicznosci i myszkowania kamerami po trybunach. Czy reżyseria takiego widowiska jest wymyślana przez czyjąś teściową która gada gada gada.....bo jak nie gada to znaczy że nie żyje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małysz_fan DZIĘKUJEMY PANI, PANI IZO IP: *.waw.prokom.pl 19.01.04, 08:30 To jest pani wilka zasługa, że mąż tak skacze. Daje mu pani niezbędny spokój i ciepło ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edicola Re: Trwa konkrus w Zakopanem. Dobry skok Rutkowsk IP: 217.153.157.* 19.01.04, 09:57 Nie wżne jak, nie ważne które, nie ważne czy Tajner, czy św.Mikołaj, WAŻNE, ŻE JEST I ŻE NADAL SKACZE!!! Buziaki dla Adasia! Buzaiki dla Mateusza! Buziaki dla wszystkich skoczków!!! Duży plus za odwagę! Ja bym z tej skoczni pewnie nigdy nie skoczyla, bo mam lęk wysokości... ;) Pozdrowienia dla prezydenta,że kibicuje tak namiętnie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z boku Re: Trwa konkrus w Zakopanem. Dobry skok Rutkowsk IP: 194.181.127.* 19.01.04, 11:03 Pełno tu frustratów lubd la odmiany szowinistów, a mnie sę zachciało na poważnie: czytałem przed chwilą kilka komentarzy zagranicznych i wszystkie właściwie podkreślają cudowną, fair atmosferę w Zakopanem. A przecież ta sama zapewne publiczność przed kilkoma laty zachowywała się tam jakże inaczej! Do dziś też hańbiąco zachowuje się inaczej na Legii, Widzewie i,i,i. Trochę wysiłku organizatorów, profesjonalny spiker (DJ, zapiewajło, moderator)- to może rozwiązać wiele problemów, zaoszczędzić wstydu. Pewnie, że dobrze byłoby też w innych dyscyplinach sportu mieć paru Adamów... Odpowiedz Link Zgłoś
hddsyss Re: Trwa konkrus w Zakopanem. Dobry skok Rutkowsk 19.01.04, 14:36 Brawo Adaś, mam pytanie czy SIDEREK pojedzie za nasze pieniądze rżnąć głupa do Japoni????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m drugi skok-to japońce kamikadze się chowają IP: 195.47.201.* 19.01.04, 15:34 p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ujejku polski sedzia "zalatwil" malysza IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 16:59 ten świnia dal hoellwartowi 19,5. dalby 18,5 i Malysz by wygrał. typowe polskie piekiełko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel (z Toronto) nie rozumiem IP: 216.191.177.* 19.01.04, 19:50 co mnie drazni to te pkty ... dawniej liczyl sie dystans a nie styl ( co on ma zrobic - fikolki w powietrzu, wystawic jezyk lub klaskac rekoma? ). Styl to na jazde na lyzwach a nie na skoki narciarskie. Nie dlugo tak bedzie w pilce = pol gola za bramke bo styl nie byl ladny i pol gola za slopek bo ladny strzal. A moze tez styl wliczymy do Olimpiady = skok w dal, skok w zwysz, albo i nawet rzut mlotem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: polski sedzia IP: *.dip.t-dialin.net 19.01.04, 20:49 Polski sedzia dal hoellwartowi 19,5. dalby 18,5 i Malysz by wygrał. > typowe polskie piekiełko. A moze uklon w strone austriackiego trenera? Dlaczego MY musimy sie TYLKO klaniac, nawet za cene wlasnego zwyciestwa? Przeciez Adas byl lepszy i najodwazniejszy przy tamtej fatalnej pogodzie. CZAPKI Z GLOW!!!!!!!!!!!!!!! Pozdrowienia dla sedziego. Ciekaw jestem, jak on sie teraz czuje? Moze ma jeszcze troche sumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arek Re: polski sedzia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.04, 21:53 Gość portalu: ujejku napisał(a): > ten świnia dal hoellwartowi 19,5. dalby 18,5 i Malysz by wygrał. > typowe polskie piekiełko. jakby dał 18,5 to by sie wyglupił, bo hoellwart skoczyl stylowo bardzo dobrze, i domaganie sie od sedziego (ktory przynajmniej w teorii powinien byc obiektywny) zeby obnizyl note komus tylko za to ze ten jest z innego kraju to wlasnie TYPOWY przyklad polskiego piekielka. Odpowiedz Link Zgłoś