Gość: OLAF V IP: *.chello.pl 16.03.10, 13:36 Bardzo ładna dziewczyna ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek226315 Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 13:38 jesli jest corka J.Luszczka to czemu nosi nazwisko matki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pupin Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.tktelekom.pl 16.03.10, 14:03 Pan Józek za kołnierz nie wylewał Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... 16.03.10, 13:40 Ten parametr jest bzdura, sa ludzie majacy zawsze wysoki poziom hemoglobiny, poza tym wlasciwe odzywianie i treningi tez go podnosza. Popelnila blad przed kontrola, trzeba sie bylo opic woda mineralna i na chwile byla by rozcienczona. Natomast ciekawym byloby tez ja przetestowac na EPO, no i gdzie sa wyniki probki "B" Korneli Marek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fooxtom Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: 212.33.76.* 16.03.10, 14:17 Zbyt wysoki poziom hemoglobiny nie należy do normy, a jesli już to predysponuje do choroby (czerwienica). Picie wody na nic sie nie zda poniewaz hemoglobina w głównej mierze zawarta jest w erytrocytach (krwinkach), a ich nie rozcienczysz. Przyjrzy sie wynikom - na ogól wysoki poziom hemoglobiny skorelowany jest z duża zawartoscia krwinek czerwonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.ptr.terago.net 16.03.10, 14:47 Jasne, dawala w zyle i tyle (tylko jeszcze nie wiadomo co, prawdopodobnie EPO), ciekawe ile Kowalczyk miala? zaloze sie ze max dowolna ilosc. Wszyscy o tych lekach na astme. Wiadomo ze to sciema ale porownujac dzialanie w/w z np. nawet zwyklym EPO to jak porownac Poloneza z BMW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek banieluki Waść gadasz i tyle IP: 195.190.143.* 16.03.10, 15:02 jak miałem 18 lat kilka razy miałem przekroczony max. określony normą poziom homoglobiny, i to nawet bez zawodowego uprawiania sportu (o niedozwolonych środkach nawet nie będę wspominał) a tak w ogóle - że wam te wszystkie gówna którymi obsmarowujecie ludzi tak gładko przechodzą przez gardło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia z orange.pl Re: banieluki Waść gadasz i tyle IP: *.acn.waw.pl 16.03.10, 15:08 sam gadasz banialuki chłopcze. skąd wiesz jakie są widełki dla sportowców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 15:32 Zaprzeczasz sam sobie. Skoro "wysoki poziom hgb skorelowany jest z dużą zawartością krwinek czerwonych" to pijąc płyny zmniejszysz ilość krwinek w danej objętości a tym samym ilość hgb. Oczywiście poziom hemoglobniny bada się w całej krwi(czyli objętości krwinek + osocza)a nie w samych krwinkach. Parametrem stężenia hgb w samej objętości krwinek jest MCH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Woda zmniejsza hemoglobinę? IP: 195.47.201.* 16.03.10, 15:51 Mam blisko 40 lat wypiłem w dobę ponad 3 litry (równiez nocą i rano), nie uprawiam intensywnie sportu (pływam umiarkowanie - rekreacyjnie), a przy kontroli krwi (przed oddaniem) miałem 15,8. To ile miałbym gdybym nie pił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwa Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 17:26 chcialbym tez dorzucic kilka slow Dziwi mnie jak latwo wszyscy potepili i zmieszali z blotem p.Marek. Pragne zwrocic uwage na przypadek niemieckiej lyzwiarki szybkiej(Cornrlia Pechstein) ktora zostala zdyskwalifikowana na 2 lata jeszcze przed olimpiada rowniez za stosowanie niedozwolonych srodkow. Owolala sie ale wszyscy jej pomagaja wyjasnic te historie z lekarzami i fachowcami autorytetami uznajac jej racje co zrobia wladze w Zurichu to sie okaze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr ja mam podwyższoną hemoglobinę IP: *.emea.ibm.com 16.03.10, 13:50 a ze sportu to mnie głównie brydż interesuje, czy to mnie dyskwalifikuje? Odpowiedz Link Zgłoś
maklakiewicz Re: ja mam podwyższoną hemoglobinę 16.03.10, 14:08 mnie wczoraj w szachach zdjęli z turnieju, ponoć za przekroczenie normy koncentracji, nieświadomie zjadłem ponoć jakąś lecytynę do parówkowej w bufecie, ale tłumaczenia nie pomogły! nic - 6lat rozbrat ze sportem... ciężko będzie się teraz w gminie pokazać, po takim wyroku! do wtorku jeszcze mogę odśnieżać schody w ratuszu, potem idę na bruk, dla dopingowców nie ma zmiłuj, tak mi powiedziano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thx Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.chello.pl 16.03.10, 14:23 Widzem ze pętla wokół pyskatej Jusi się zacieśnia najpierw powolutku "powpadają" kolezanki a pozniej bum i sie okaze ze królowa nart tez jechala na dopalaczach bylo trzymac jezor za zebami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teges Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.man.bydgoszcz.pl 16.03.10, 14:32 Stary, widze że dedukcją dorównujesz co najmniej Sherlockowi. Idąc Twoim tokiem rozumowania, jeżeli ktoś z Twoich kolegów dokona przykładowo kradzieży to najwidoczniej i Ty jesteś złodziejem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thx Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.chello.pl 16.03.10, 18:40 Gość portalu: Teges napisał(a): > Stary, widze że dedukcją dorównujesz co najmniej Sherlockowi. Idąc Twoim tokiem > rozumowania, jeżeli ktoś z Twoich kolegów dokona przykładowo kradzieży to > najwidoczniej i Ty jesteś złodziejem ? za to ty na watsona sie chlopie nie nadajesz:P nie przyszlo do glowki, ze nie musisz byc zlodziejem, zeby isc siedziec za kradziez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tede Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.10, 12:00 weź się do nauki debilu i odejdź od kompa bo bredzisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ba Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.igc.gulbenkian.pt 16.03.10, 14:29 To co sie dzieje w ekipie polskich narciarek stawia w bardzo nieciekawym swietle wczesniejsze aroganckie wypowiedzi Kowalczyk na temat dopingu. Nie oszukujmy sie, czymkolwiek nie sa leki na astme, POlki biora tradycyjny doping i do tego daly sie zlapac jako jedyne na Igrzyskach. Szopka i wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 14:47 Cpunki takie a na czele koza z Kasinkijakiejstam.Oj ,wyjszie szydlo z tego polskiego dopingowego wora.Profilaktycznie wszystkie ZDYSKWALIFIKOWAC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: 83.2.24.* 16.03.10, 15:01 Johann zainteresuj sie twoja Pechstein.badz patriota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniu Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.chelmnet.pl 16.03.10, 16:54 palant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: syntoniusz Ja rozumiem wkurwienie Justyny na oficjalny doping IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.10, 14:50 astmatyczek. Marek tez powinna pomyśleć o astmie a nie o chamskim EPO. Odpowiedz Link Zgłoś
maz-47 Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin 16.03.10, 14:53 Niestety, masz rację. Jest więcej niż pewne, że tę wiadomość podchwycą zagraniczne media, w tym norweskie i od domysłów i plotek aż będzie huczeć. Nawet jeśli Maciuszek niczego nie brała, to i tak wieść rozejdzie się po świecie i nikt nie będzie wnikał, czy to jej naturalne skłonności, czy nie. Od razu skojarzą że u Kornelii Marek wykryto EPO, więc padną oskarżenia na całą ekipę biegaczek z Justyną Kowalczyk włącznie. Obawiam się, że to nie koniec "rewelacji" w tym temacie i oby nie otworzyła się prawdziwa puszka pandory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pupin Zwłaszcza żeKowalczyk już raz wpadła na stosowaniu IP: *.tktelekom.pl 16.03.10, 15:05 niedozwolonych środków i była zdyskwalifikowana na pół roku bo złagodzono jej karę Odpowiedz Link Zgłoś
maz-47 Re: Zwłaszcza żeKowalczyk już raz wpadła na stoso 16.03.10, 15:23 Dokładne tak i nic tu nie zmieni fakt, że wzięła pół tabletki z zakazaną substancją i nie zgłosiła tego lekarzom. Świat nie będzie w to wnikał, tylko od razu przywali z "grubej rury"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.czeladz.vectranet.pl 16.03.10, 15:54 Wycofywanie biegaczy narciarskich przed startem z powodu za wysokiego poziomu hemoglobiny to nic nowego pod słońcem,to nie żadna sensacja,to się często zdarza.Wiele było o tym komunikatów na igrzyskach w Vancouver,musieli wtedy tacy zawodnicy,o ile się nie mylę,odpuścić sobie starty na pięć dni,a później mogli spokojnie wrócić do rywalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcio Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.ip.netia.com.pl 16.03.10, 14:54 Internauci-fachowcy zaczynają interesować się sportem. Strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: la. Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: 87.204.10.* 16.03.10, 15:17 To że zostały złapane (została złapana - i to nie na 100%) świadczy o słabości polskiego narciarstwa, a nie o tym, że inni nie biorą. W sporcie nie bierze tylko ryba :-) Wszyscy inni biorą tylko mają więcej pieniędzy i robią to "po enerdowsku" - systemowo. Nie jak nasze łebki kolarskie, co nawet o próbkę B nie poprosili... Dobra - skoczkowie narciarscy nie bardzo mają czym się szprycować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: 95.108.36.* 16.03.10, 17:27 spiskowa teoria dziejów mówi, że wyniki badań marek to ostrzeżenie za podskakiwanie kowalczykowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 19:05 A niby dlaczego Kowalczyk ma odpowiadać za to co robi kadra miks- mają innych trenerów ,lekarza ,masażystę i serwismenow.A tak na marginesie-po każdych zawodach najlepsza czwórka idzie na badanie antydopingowe,pozostali losowo.A więc Justyna w tym roku po każdych zawodach PŚ jest badana. Odpowiedz Link Zgłoś
v.butulescu Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... 16.03.10, 15:01 No,no! Nasze koksownie calkowicie nie poupadaly. A my, ciagle o astmie Marit... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CZESIO Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.nowinynet.pl 16.03.10, 15:02 One na olimpiadzie też chciały zrobić dobry wynik.Żeby je też zauważono.Żeby były stypendia.A Apoloniusz i jego związek po świętach Bożego Narodzenia przez dwa tygodnie nie umożliwili im ani treningów,ani startów.Inaczej niż Kowalczyk.Może wtedy przyszedł do głów koszmarny pomysł...Bardzo to wszystko przykre.Sukcesy Małysza, Kowalczyk i panczenistek spowodowały,że leśne dziady z PZN pozostaną na stanowiskach na następną kadencję.A tam dzieje się źle! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ko Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.czeladz.vectranet.pl 16.03.10, 16:02 EPO to się chyba bierze na co najmniej pół roku przed igrzyskami,aby w tym czasie ta substancja całkowicie została wydalona z organizmu i nie pozostało po niej śladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 16:14 Jeśli coś się pisze to należy sprawdzić.Panienkom się nie chciało startować w TOUR DE SKI ,więc ich trenerzy nie uwzględnili tych treningów.Ponadto sponsorzy Kowalczyk dofinansowali jej dwa dni po świętach pobytu w Niemczech-zawody rozpoczęły się 31 grudnia.Należy pracować a nie zwalać winę na wszystkich wokoło.PZN płaci równo zawodniczkom ,a poza tym Kowalczyk dopłaca FIS za wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cz Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.nowinynet.pl 16.03.10, 16:52 A kto na tych zawodach miał im smarować narty? Jeden serwismen czy same? Rzeczywiście,coś należy wiedzieć zanim się napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawda Re: Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 19:16 Zaznaczam,że Wierietielny w początkowym okresie pracy z kadrą sam bez serwismenów, masażystów,lekarza[to wszystko ma kadra miks] Przygotowywał narty swoim zawodnikom.Wtej chwili ksporo osób pracuje na kadrę miks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EPO Astmatyczki wcinają EPO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 15:18 Ponieważ biorą leki "antyastmatyczne" nie da się u nich EPO wykryć!!! Dlatego jest taka awantura o astmę! Leki astmatyczne maskują doping krwi, czyli obecność EPO! Odpowiedz Link Zgłoś
jkredman nadmierne wytwarzanie erytropoetyny spotyka się 16.03.10, 17:04 m.in. w zwyrodnieniu wielotorbielowatym nerek, spadek produkcji erytropoetyny następuje w przebiegu przewlekłej mocznicy, erytropoetyna jest stosowana jako lek u pacjentów chorujących na niewydolność nerek, w hematologii, a także jako lek pomocniczy w onkologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sid45 Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.interkonekt.pl 16.03.10, 17:20 To nic dziwnego-ja w wieku 20 -30 lat zawsze miałem 99% hemoglobiny. Po prostu niektórzy tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EPO taaa.... kiedy pozostałe dziewczyny ? IP: 195.205.193.* 16.03.10, 17:58 kiedy pozostałe dziewczyny też będą miały "coś" podwyższonego? a może po sezonie "udać się" już wszystko wypłukać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.chello.pl 16.03.10, 19:02 A koksiary norweskie spokojne tzw. wladze narciarske sie do nich nie przyczepia tylko likwiduja konkurentki, a jak chore to teraz maja swe igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axel No i z medalów Justyny dupa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.10, 19:21 Jak panie Tajner mam racje ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qq Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.mielec253.tnp.pl 16.03.10, 19:32 To wina trenerów.Kuja kase na zyciu zawodniczek.Polska hanba Odpowiedz Link Zgłoś
saxo_live Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... 16.03.10, 20:36 nie chcieli kolejnej kompromitacji i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socyał Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.dawid.uni.wroc.pl 17.03.10, 16:09 Jeśli sam fakt zbyt wysokiego poziomu hemoglobiny może być powodem wykluczenia z zawodów to dlaczego dopuszcza się do rozgrywek koszykarzy,którzy mają 220 cm wzrostu? To też jest "pond normę". Norma to kwestia statystyki, zazwyczaj średnia w populacji i zakres jednego odchylenia standardowego w takim przedziale normy mieści się 66% populacji pozostałe 33% jest poza normą (16.5 poniżej i 16.5 powyżej normy). Jeśli "norma" (jej przekroczenie) ma być kryterium wykluczenia z zawodów to całe rozumowanie zawiera błąd logiczny. Szybkość z jaką biegają na nartach zawodniczki jest z całą pewnością "powyżej normy" czy takie wyniki można osiągnąć przy (ogólnie) "normalnej" fizjologii?? Oczywiście, że nie. A więc dlaczego wolno mieć ponad normę: pojemność życiową płuc (długodystansowcy), obwód uda (ciężarowcy), wzrost (koszykarze, siatkarze)a nie wolno testosteronu, hemoglobiny, hematokrytu itp. Pewnie tylko dlatego, że są obiektywne testy, które pozwalają rozstrzygnąć czy "ponadnormalne" udo lub biceps wypracowano "naturalnie" czy sterydowo a nie ma jednoznacznych testów pozwalających na rozpoznanie czy "ponadnormalna" hemoglobina ma genezę "naturalną" (taki się urodził) czy sztuczną. Na wszelki niejako wypadek wyklucza się wszystkich, którzy są "ponadnormalni" pod tym względem. Ale to może być, podkreślam może, nie musi, niesprawiedliwe w odniesieniu do niektórych sportowców, którzy po prostu mają taką fizjologię i to ona właśnie predysponuje ich do uzyskiwania "ponadnormalnych" wyników.Co i raz słyszy się, że jakiś sportowy mistrz to fenomen, który rodzi się jeden na kilka, kilkanaście milionów. Żeby tak szybko (i długo) biegać na nartach, jak to robią nawet "przeciętne" zawodniczki nie można mieć "normalnej" hemoglobiny, trzeba być "rzadkim fenomenem" (z podwyższoną) ale wychodzi, że nie można być "za rzadkim fenomenem". Żeby dobrze grać w kosza/siatkówkę trzeba być "fenomenem wzrostowym" ("przeciętny" ok 2 metrowy koszykarz należy do ok. 5% lub mniejszej, mniejszości) dlaczego tu wolno być nawet "za rzadkim fenomenem" a "w hemoiglobinie" nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Popatrzcie na to z innej strony, one mają problem! IP: 109.243.68.* 17.03.10, 17:07 Jak to Polscy sporstmeni, wszystko mają w d...e, zajmują regularnie 30, czasem 50 miejsce na różnych zawodach, z uśmiechem na ustach w tyle świata. Ale na olimpiady i mistrzostwa zawsze jeżdżą, bo pomagają im działacze, którzy dzięki temu mogą ciągnąć swoje rodziny i przyjaciół na wycieczki za państwową kasę. I jakoś się kręci, a gdy ktoś zapyta to przecież się nie da, bo góry za małe, nie ma tras nie ma tego czy tamtego, w Polsce się nie da. A tu nagle pojawia się taki Adam Małysz czy Justyna Kowalczyk i jest dramat. Bo nagle okazuje się,że się da, nawet tu!Że ciężka pracą i talentem można nie tylko być w pierwszej dziesiątce, ale nawet wygrywać olimpiadę!No i nagle system się wali, już nie można tłumaczyć się jak zawsze, bo skoro koleżanka może być najlepsza w świecie to jak to ja zajmuję 47 miejsce z uśmiechem na twarzy?I nagle trzeba iść na skróty,żeby chociaż spróbować przybliżyć się do najlepszych,żeby nie było takiej przepaści. A chętni do "pomocy" zawsze się znajdą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czak Za wysoki poziom hemoglobiny wykluczył Paulinę ... IP: *.elpos.net 17.03.10, 22:21 a jak sie czuje trzecia zawodniczka ze sztafety olimpijskiej?! Odpowiedz Link Zgłoś