matuszi 21.03.10, 19:38 Czy regulamin zawiera punkt o ilości kont jaką może posiadać każdy z graczy?? Nie zauważyłem takiego ale jeśli istnieje, bądź istniałby łatwiej byłoby zwalczać hurtowników mających po kilkanaście drużyn czyli kilka kont... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szuwarek333 Re: Problem z hurtownikami 21.03.10, 19:50 Jedyna opcja wg mnie jest ograniczenie np. do 10ciu liczby zespolow przypisanych do danego numeru telefonu. Mozna byloby takze pomyslec o tym, aby np. od 10tej kolejki w pierwszej setce liczyl sie tylko jeden, najwyzej sklasyfikowany zespol danego hurtownika, a reszta z pierwszej setki bylaby kasowana. To oczywiscie marzenia, bo organizatorom zalezy na jak najwiekszej liczbie zespolow i SMSow. PS. Sam bylem hurtownikiem, ale sie nawrocilem!:) Gra jest duzo ciekawsza, gdy probujesz typowac zawodnikow, a nie robisz wszystkich mozliwych kombinacji. Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 21.03.10, 21:57 Dlaczego wy ciągle macie ten sam problem? Ile już było kolejek? I co myslicie,że jak ktoś założył 200 składów,to teraz w każdym z nich robi ciągłe zmiany i ciągle ma nad wami przewagę tego że ma 200 kombinacji? Zakładacie że np ktoś zmienił teraz w 50 składach Peszke? Na 1 kolejke - to tak - jest przewaga hurtu,ale teraz im dalej,tym mniejsze to ma znaczenie. Poprostu piszcie jasno że chcecie odrębnych klasyfikacji dla juniorów - czyli nie mających jeszcze własnego dochodu - i grających o maskotki oraz drugiej klasyfikacji dla seniorów - czyli poważnej walki o nagrody pieniężne. Odpowiedz Link Zgłoś
dejv Re: Problem z hurtownikami 21.03.10, 23:56 z czym problem ?? Nie powinienes w ogole pytac bo to jest oczywiste. Jak ktos ma 200 druzyn to ma tyle kombinacji ze zawsze wyjdzie do dalszej gry z 20 teamow minimalnie. A jak ktos ma 5-10 ? Ciezko konkurowac z takimi co maja po 100 druzyn i jest to glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 00:07 Ale jak będzie kolejna edycja,to spróbuj chociaz na papierze prowadzic np 100 składów. Już przy 2 kolejce zastanowisz sie czy wydać 122zl na same zmiany oraz drugie 122zl na sponsora. Zapewne zrezygnujesz z olbrzymiej większości i porobisz zmiany tylko w ilus tam składach z największa ilością pkt. No ale wtedy zmiany może zrobić juz każdy,więc odpada wątek związany z tym że ktoś ma ileś kombinacji. Poprostu jakikolwiek system przestaje istniec juz w 2 kolejce. Każdy z kilkuset składów może w którejś tam kolejce dobrze zapunktować,ale tu znów pojawiaja się nieprzewidziane braki występu zawodnika z powodu kartek lub kontuzji. Poprostu cały czas piuszecie tylko ogólnikowo o tym hurcie a niemożecie pojąć,że nawet hurtownik musi mieć dużo niezbędnego szczęścia i jakąś minimum przeciętna wiedze o lidze,aby miec szanse na wygrane. Odpowiedz Link Zgłoś
dejv Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 10:32 Sluchaj wiadomo, ze hurtownik nie gra caly sezon wszystkimi skladami i wiele z nich olewa po paru kolejkach. Ale nie mow mi ze nie maja latwiej majac iles tam opcji...Sam wiem po sobie jak np mam teraz 5 skladow i gdybym mial jeszcze 5 to w ktorys z nich na pewno np marcelo bylby kapitanem. Czym wieksza ilosc druzyn tym wieksza mozliwosc kombinacji. To jest banalnie proste...I w ogole dyskusja na ten temat wydaje sie byc zbędna. Nie mam ochoty nawet na papierze bawic sie w 100 skladow bo mi sie nie chce. Nie traktuje tej gry jako szansy zarobku sprawy zycia i smierci tylko jako dobra zabawe dzieki ktorej lepiej oglada sie mecze. Co nie zmienia faktu ze zjawisko hurtu psuje ta zabawe. Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 11:21 Tu cie popieram - dyskusja na ten temat jest zbędna. Tylko powiedz mi cos takiego - skąd u ciebie taka pewność że mając 10 składów postawiłbyś na kapitana Marcelo? A gdzie Lewandowski,Micański... Akurat Marcelo by cie przekonał,skoro Wisła dotąd cieniowała? A gdzie Brożek,Małecki skoro mieli teraz zaskoczyć? To nie takie proste jak to przedstawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
piast78 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 12:35 wejście na stronę główną WL gdzie prezentuje się pierwsza 15tka generalki mówi sama za siebie (dalej jest podobnie), 100% składów prezesów hurtowych, inni niż w/w prezesi w tej grze nie istnieją nawet z minimalnymi szansami, taki fakt nie wymaga rozwinięcia... Odpowiedz Link Zgłoś
matuszi Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 18:52 A propo grania bez zmian, to nie jest bez sensu, w mojej pierwszej edycji w której gralem zaczalem na 5 kolejek przed koncem gralem jednym zestawieniem z komorowskim (jeszcze w bytomiu) jako kapitanem efekt, ponad 50 P w kazdej kolejce :). Fakt ze hurtowanie daje duza na kilka kolejek ale nie na calosc ale zalozmy koles na 4 kolejki ma 25 druzyn, uklada rozne kombinacje. Na 100% kilka druzyn bedzie w pierwszej 100 i koles juz skupia sie na tych kilku a i tak wszystkie ma w PWL bo próg punktowy wynosił ok 20. Prezes który ma 3-4 druzyny nie ma takich szans na trafienie z idealnym ustawieniem i walke w pierwszej 100 rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
piast78 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 19:34 Skoro w dużej mierze jak myślę hurtownia nie finansuje tej gry bo mając mnóstwo kombinacji czeka do jakiegoś etapu sezonu ale mimo to zgarnia 99,999% nagród to jasnym się staje ubytek innych niż tacy prezesi. Pojawiają się coraz częściej problemy ze sponsorami, wysokością nagród, choć są też i pozytywy jak statystyki graczy, coraz lepszy interfejs własnego konta i oglądania składu w danym rankingu, dużo innych możliwości rywalizowania w innych formach (puchar itd). Odpłatność za zakładanie drużyny nie zdaje egz., same ograniczenia w grze (limit piłkarzy z klubu, zastępca kapitana) też generalnie nie rozwiążą tematu więc łącząc lepsze finansowanie gry z korzystniejszą pulą nagród należy wprowadzić odpłatność zgłaszania drużyny do każdej kolejnej kolejki- no nie powie mi nikt że taki hurtoprezes będzie finansował wszystkie swoje składy cały czas. Za to przychody będą większe, atrakcyjność się poprawi a przede wszystkim może zaczną wracać ci co w ostatnich sezonach po rezygnowali nie znosząc ultimatum być hurtownikiem czy nie liczyć się w tej grze... Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 20:28 Obudź sie... Po pierwsze odpłatność zgłaszani druzyn do każdej kolejki istnieje,a po drugie część z nas nie ma większej ilości składów ,właśnie ze względów finansowych. Natomiast byłbym za tym,aby juz od 1 kolejki,wszystkie zespoły wymagały opłaty i to większej np 2.44. Bo kto rzeczywiście gra jednym lub kilkoma składami,to ten koszt na starcie poniesie,natomiast hurtownik będzie musiał znacznie ograniczyć ilość zakładanych drużyn,gdyż gra przestanie być dla niego rentowna,nawet w przypadku wygranych innych niż nagroda za zwycięstwo w edycji. Odpowiedz Link Zgłoś
pavelllo1 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 23:12 To jest proste jak cep. Hurtownik wyrabia na początku przewagę, nawet nie analizując kto z kim gra, robi sobie przewagę nad reszta łudzących się go dogonić (w końcu każdy fuks jest obstawiony) a potem kieruje bezpiecznie kilkoma drużynami mając ładny zapas punktowy. Gość mający 3-5 drużyny wątpię żeby cały zespół z graczy Odry czy Zagłębia. Wielu mądrych hurtowników na początku zeszłego sezonu wykupiło całą jedenastkę biednego jak mysz kościelna Ruchu, a potem obnosili się jakie to mieli wyczucie. Tak teraz też można być w czubie na bazie Odry i Zagłębia... Odpowiedz Link Zgłoś
pavelllo1 Re: Problem z hurtownikami 22.03.10, 23:17 I żeby wyrównać szanse, a tym samym zrobić gre ciekawszą z wieloma kombinacjami (a nie setką tych samych składów) należey tylko: 1) ograniczyć ilości wyboru graczy do 3-4 max z jednego zespołu 2) zrobić płatne założenie każdej drużyny przed 1 kolejką KONIEC Odpowiedz Link Zgłoś
majron78 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 08:41 Popieram w 100% .Dodam tylko, że jeśliby miała wzrosnąć pula nagród z tegoz tytułu, to nie powinno iść to w miejsca 1-3, gdyż to również mogłoby zachęcić do dalszego hurtownictwa (wieksze ryzyko, ale i większa wygrana), tylko w dalsze miejsca np. 10-30. Odpowiedz Link Zgłoś
dejv Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 10:56 czy wy naprawde co poniektorzy nie rozumiecie jak graja hurtownicy ?? nigdy nie mowilem ze graja od poczatku do konca 100 druzyn :| wykazaliby sie taka glupota jak organizatorzy gdy pozwalaja na hurt albo przyznaja asyste peszce a hanzlowi nie. Otoz majac 100 druzyn co kolejke krystalizuja sie te najlepsze ktore ciagle sa w czolowce i nic nie traca do czolowki. Bo majac 100 druzyn masz 100 kombinacji a majac 5 druzyn masz 5 kombinacji i majac pecha po 2 kolejkach masz po grze jesli chcesz liczyc sie o nagrody. A hurtownik majac 100 druzyn nigdy nie bedzie mial pecha. I po 1 kolejce krystalizuje mu sie 70 najlepszych po 3 50 po 6 20 i tak do konca az przed ostatnia kolejka ma w 100 np 10 najlepszych swoich teamow i znow ma 10 kombinacji. To jest naprawde az tak ciezkie do skapowania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
matuszi Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 18:17 Dejv ale my właśnie o tym piszemy, że przewaga hurtu nie polega na tym że ma sie 100 skladów non stop tylko ze z tych stu na bank znajdzie sie 10 w pierwszej setce. Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 19:29 A ja się powtórze,że moim zdaniem hurt daje przewage tylko w pierwszej kolejce. A od 2 kolejki wszyscy mamy juz takie same szanse w klasyfikacji generalnej.Bo jak w 1 kolejce słabo zagrały Wisła i Legia,to hurtownikowi dobrze poszło na Odrze. Ale w następnych kolejkach wszystkiego Odra nie wygra więc hurtownik robi zmiany i my robimy zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
piast78 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 19:44 tylko co sezon niemożliwe staje się możliwe i jakieś zespoły na które by nikt nie stawiał ileś tam razy pod rząd zdobywają to czego mało kto przewidział, ale mając 200 i więcej składów można przecież ryzykować stawiając na odrę w meczu z wislą czy itp ? Odpowiedz Link Zgłoś
warp-75 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 21:50 zgadzam się z pavelllo1, nieprawdą jest, że hurtownik musi już od drugiej kolejki kombinować bo w tej rundzie wystarczyło mieć koronę i stano na kapitanie, w innych rundach podobnie, cały ruch i niedzielan, wisła i marcelo czy brożek itd., a jak się ma przewagę po dwóch kolejkach 50 pkt nad resztą singli, to reszta niech sobie ciebie goni, ale oni w związku z tym, że stratę mają dużą, odpuszczają sobie, zresztą szkoda kasy na gonienie hurtowników, jak nie ten to inny i zastanówmy się czy nie dopisać gra powyżej 18 lat tak jak chce kolega prezes, tylko mi to przypomina hazard ciągle chcecie się dorobić, kasa, kasa, kasa, a to ma być gra, zabawa, współzawodnictwo, a nie kalkulowanie jak wygrać kasę tj. wydam 1 tys. PLN mam wygrać lub ma mi się przynajmniej zwrócić wydana kasa, przynajmniej po "gówniane" nagrody żaden hurtownik się nie pochyli, kończąc zwracam uwagę, że grają tu również dzieciaki Odpowiedz Link Zgłoś
keicam47 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 22:31 Źle piszesz. Hurtownik musi od 2 kolejki kombinowac dlatego,bo prawdopodobnie nie jest jasnowidzem. Trzeba miec szczęście i troche przeczucia aby jednak dokonac zmian w drużynie np na obrone która będzie mieć 0. NP w 1 kolejce masz 200 drużyn,ale upraszczając dobrze ci punktowały nr 1-30. A np w 2 kolejce dobrze ci poszło nr 140-170. Bo nic nie trwa wiecznie i nawet wspomniana przez ciebie Korona po dwóch wygranych do 0,przegrała potem z Cracovią 0:3. I co jesli hurtownik nie zrobił w tym składzie zmiany obrony,to dalej dobrze stał w generalce? Dobrze hurtownik może wyjść w pojedyńczej kolejce,ale tylko pod warunkiem że niema absencji wybranych przez niego piłkarzy np w składzie nr 149 i 167... Jesli umiesz takie rzeczy przewidzieć juz na starcie to jesteś wyjątkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
warp-75 Re: Problem z hurtownikami 23.03.10, 22:48 z 100-200 drużyn akurat będziesz miał takie co ich nawet nie ruszyłeś (zero zmian) większe prawdopodobieństwo trafienia stano i pod dwóch kolejkach wyrobisz sobie taką przewagę, że ci wystarczy, a że w np. 5 drużynach gdzie miałeś stano na kpt w 4 możesz coś zmieniać jedną ryzykujesz i stano zostawiasz na kpt co się okazuje niewypałem, ale w czterech dokonałeś zmian i grasz dalej, dwie-trzy kolejki i załatwiasz konkurencje singli (zaznaczam nie hurtowników), bo więcej opcji mogłeś obstawić nawet po drugiej kolejce Odpowiedz Link Zgłoś
warp-75 co przyciąga sponsorów 23.03.10, 22:06 jak największa liczba uczestników gry, a nie jak największa liczba założonych drużyn Odpowiedz Link Zgłoś