Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Nowa formuła Transferowa

01.04.04, 12:25
    Witam szanownych Prezesów, chciałbym abyście wypowiedzieli się co sądzicie o
    moim pomyśle:
    Mój pomysł opiera się na ustalaniu ceny przez rynek. podpunkty umieściłem w
    poniższych tekstach:
    Obserwuj wątek
      • radekpyra POCZĄTEK GRY 01.04.04, 12:26
        Piłkarzy wszystkich formacji będzie się wybierało na zasadzie kto da więcej.
        Zacznijmy od np obrońców(ten sam schemat będzie zastosowany we wszystkich
        formacjach): musimy zliczyć wszystkich obrońców w grze, załóżmy że jest ich
        100. Następnie musimy znać ilość klubów zarejestrowanych w grze przed oknem
        transferowym (załóżmy, że 50000). Po podzieleniu 50000/100 uzyskamy ilość w
        jakiej dany gracz może być sprzedany do klubów. Tak więc będzie grało 500
        Żurawiów, 500 Mijailovićów, 500 Kosiorowskich itd itd...
        Przed każdym oknem transferowym prezes ustala jacy piłkarze go interesują (może
        ustalić 18, ale musiałby mieć dużą pewność, że każdego uda mu się kupić, może
        wybrać 30 albo 50... ile chce). Kolejność miałaby tu znaczenie, ponieważ do
        drużyny zostanie zaangażowanych tylko 18tu piłkarzy "lecąc" od góry tabeli. Do
        każdego nazwiska z tej listy prezesi będą wpisywali sumę, jaką są w stanie za
        danego piłkarza zaoferować (suma wszystkich piłkarzy może przekraczać 28mln).
        Po zamknięciu licytacji program będzie przydzielał 500 piłkarzy do klubów które
        dały najwięcej. UWAGA: przed 1 kolejką sezonu tą operacje powtarzamy 3-krotnie!
        w kolejnych etapach oczywiście nie można już kupić piłkarzy, którzy "rozeszli
        się" w nakładzie 500.
        uwagi:
        1. Jeżeli mimo licytacji Zostanie się z np.10 piłkarzami to schemat będzie
        następujący:
        Wszyscy piłkarze niezakupieni będą do wzięcia w cenie 0,1tys. Decydować
        będzie kolejność "pobrania" zawodnika z listy (musi być na bieżąco
        redukowana) - szczerze mówiąc obawiam się pewnych problemów technicznych w tej
        kwestii, także proszę o opinie redakcji w tej sprawie, zawsze można to
        zorganizować w inny sposób.
        2. Jeżeli miałoby się okazać, że prezesowi udała się licytacja lepiej niż się
        spodziewał i suma wszystkich zakupionych graczy miałaby przekroczyć sumę
        28mln schemat będzie następujący:
        program będzie sprawdzał czy po zakupie kolejnego gracza w udanej licytacji
        (idąc od góry listy zakupów) starczy na "wypełnienie" pozostałych pól do
        obsadzenia piłkarzami za 0,1tys. czyli np jeżeli kupiliśmy już 5 piłkarzy po
        5mln zł to zakup 6tego za 2mln odpada, ponieważ algorytm sprawdzi czy (18-6)
        *0,1mln<=28mln-27mln. Jak widać istotność kolejności na liście jest nie do
        przecenienia.
        Okno transferowe powinno się zakończyć przy najmniej dzień przed pierwszym
        meczem aby prezesi mieli czas na ustawienie składu.
      • radekpyra TRANSFERY POMIĘDZY KOLEJKAMI 01.04.04, 12:26
        transfery pomiędzy kolejkami. Likwidujemy prowizje punktową za transfery !!
        W kolejnych etapach gry wystarczy 1 okno transferowe. Zasady będą podobne.
        Problem pojawia się gdy pojawiają się nowi prezesi! Otóż taki prezes nie ma kim
        grać. Nie ma nawet graczy za 0,1mln. Powiększamy pulę zawodników
        PROPORCJONALNIE do ilości nowych drużyn. Przykładowo: jeżeli do gry po 1
        kolejce dołączyło 100 nowych prezesów(mamy 50100) drużyn dokładamy po 1
        piłkarzu do gry! 1 Żuraw więcej, 1 Sagan Więcej, 1 Jarza więcej itd... Ponieważ
        ułamków ta gra nie znosi więc ilość nowych piłkarzy zaokrąglamy do góry. Ci
        prezesi nie będa mieli łatwiej, ich rywalizacja o dobrych piłkarzy będzie
        proporcjonalnie identyczna! (tutaj sceptycy powiedzą, że przy zaokrąglaniu do
        góry wystarczy, że do gry dołączy tylko 1 prezes i przy ilości drużyn 50001
        należy zwiększyć ilość piłkarzy o 1 co da temu prezesowi możliwość wykupu
        wszystkich najlepszych po 0,1mln - jest to nieprawda ponieważ inni prezesi też
        mają prawo do licytacji tego zawodnika. Nie są zarezerwowani wyłącznie dla
        nowych prezesów. Dla nowych piłkarzy nie zabraknie ponieważ "starzy" gracze,
        żeby wykupić tego nowego muszą kogoś sprzedać. Pamiętajmy w tym systemie
        piłkarzy nigdy nie zabraknie.
        Zalety takiego systemu: wyobraźmy sobie, że mamy piłkarza rewelację! Kowalski
        został wykupiony całkowicie (500). Ktoś sobie pomyśli - taki świetny gracz a ja
        miałbym go sprzedawać?! byłbym jedynym prezesem, który się go pozbywa! bez
        sensu! ale czy aby na pewno?? Wyobraźmy sobie JAKI BYŁBY POPYT na takiego
        piłkarza. jego cena mogłaby osiągnąć ogromne wartości. tylko 1 sprzedający i
        10.000 chętnych! taki prezes byłby bogaczem! jego drużyna szybko by zyskała na
        wartości i 1 gwiazdę można by zamienić na 5 wartościowych graczy. Prezes musi
        umieć przewidywać ILU graczy również zdecyduje się na taki krok. Jeżeli każdy z
        500 prezesów sobie tak pomyśli to zysk będzie niewielki. Wolny rynek to
        przepiękne urozmaicenie gry, TRZEBA UMIEĆ PRZEWIDYWAĆ RUCHY PRZECIWNKA !
      • radekpyra SPRZEDAWANIE PIŁKARZY 01.04.04, 12:27
        Kolejna ciekawy element takiej gry: Sprzedaż zawodnika jest oczywiście sprawą
        dobrowolną. Można ją dokonywać na 2 sposoby:
        1) Wystawiamy piłkarza na listę transferową bez minimalnej sumy odstępnego lub
        2) określamy cenę za jaką jesteśmy w stanie oddać zawodnika. Wyobraźmy sobie,
        że 4 prezesów postanowiło wystawić na listę transferową Łukasza Surmę. 2 z nich
        postanowiło zaryzykować i nie określili ceny za jaką chcą go kupić. 3 prezes
        ustalił cenę minimalną 4mln zł, 4 prezes ustalił cenę minimalną 7mln zł. Do
        przetargu zgłosiło się 6 prezesów, oto ich oferty:
        1 kupujący - 18mln zł
        2 kupujący - 7mln zł
        3 kupujący - 6mln zł
        4 kupujący - 4mln zł
        -------------------
        5 kupujący - 3mln zł
        6 kupujący - 1mln zł
        Jak widać rynek ustalił cenę Surmy na 4mln zł! (4 piłkarzy do sprzedania,
        patrzymy na 4tą ofertę, która wyznacza cenę). W tym momencie schemat jest
        następujący: Liczymy ilu prezesom takie warunki odpowiadają: prezesi 1 i 2gi
        sprzedają piłkarzy bezwarunkowo, prezes 3ci jest zadowolony z osiągniętej sumy,
        natomiast cena odstępnego prezesa 4tego nie została osiągnięta. Zostanie
        sprzedanych 3 piłkarzy prezesów 1,2,3 natomiast piłkarz prezesa 4tego zostaje w
        jego klubie ! Następnie sumujemy pieniądze, które zaoferowało 3 najwięcej
        oferujących kupujących: 18+7+6=31mln zł. Z puli 31 mln zł prezesi który
        WYZNACZYLI CENĘ ODSTĘPNEGO otrzymują dokładnie tyle samo, czyli prezes 3
        dostanie 7mln zł. Natomiast resztą z puli dzielą się po równo (tutaj szczerze
        mówiąc nie wiem co zrobić z ułamkami, można by sumy zaokrąglać w dół a resztkę
        po prostu likwidować) pieniędzmi pozostałymi w puli (31-7)/2 = prezesi 1 i 2
        otrzymują po 12mln zł. Prezes 3Ci zagrał bezpiecznie ale za to otrzymał mniej
        pieniędzy z transferu. Prezesi 1 i 2 zaryzykowali ale to im się opłaciło.
        ustalanie ceny odstępnego może być wybawianiem gdy ze spodziewanej ceny 6-7mln
        zł okazuje się, że było raptem kilku chętnych i cena rynkowa wyniosła 2mln zł.
        TRZEBA UMIEĆ PRZEWIDYWAĆ ZAGRANIA INNYCH GRACZY!!

myślę, że to dobry system, ZDECYDOWANIE UROZMAICAJĄCY(uff...ale trudny wyraz)
        grę. czekam na opinię.
        Prezes Asteriks.
        • radekpyra ERRATA 01.04.04, 12:37
          "2 z nich postanowiło zaryzykować i nie określili ceny za jaką chcą go kupić" -
          oczywiście miałem na myśli SPRZEDAĆ a nie KUPIĆ.

WYZNACZYLI CENĘ ODSTĘPNEGO otrzymują dokładnie tyle samo, czyli prezes 3
          dostanie 7mln zł. - kolejna moja pomyłka, oczywiście prezes 3 otrzyma 4mln a
          nie 7 ! tym samym w puli będzie (31-4)/2, czyli kazdy otrzyma 13,5mln a nie 12
      • janekbondi Re: Nowa formuła Transferowa 02.04.04, 19:55
        Pomysł jest świetny, gratuluje autorowi. Byłaby to wreszcie gra przez duże G,
        trzeba byłoby rzeczywiście znac się na piłce i jak to kilkakrotnie Radek
        napisał PRZEWIDYWAĆ ZACHOWANIE INNYCH GRACZY!! Popieram w 100%. Jeszcze tylko
        redakcja niech napisze czy dałoby sie coś takiego zrobić i jeżeli nie to
        dlaczego, ewentualnie wprowadzić jakieś zaminy. I od przyszłego sezonu
        zaczynamy nowym systemem.

P.S. Nie dajmy spaść temu wątkowi z pierwszej strony!!
        • mprzychodzien Re: Nowa formuła Transferowa 02.04.04, 21:41
          zalozenia mi sie podobaja. Mam jedno ale. ile trwalyby licytacje, jak drogie
          byloby wejscie do gry (oprogramowanie troche kosztuje). Wystarczy spojrzec co
          bylo z Ad-amem. Oplata 2 zł i chetnych do gry niecale 10000. Nie chce zabijac
          tego pomyslu ale troche trzeba by uproscic.
          Brawo za pomysl.
          • radekpyra Re: Nowa formuła Transferowa 02.04.04, 22:53
            Co do uproszczenia gry to jestem bardzo otwarty na propozycję! Ja prostrzego
            systemu gry z ceną ustalaną rynkowo wymyśleć nie jestem w stanie. Piłkarzyki z
            założenia, tak mi się wydaję, mają być grą "popularną", więc jakiekolwiek
            zmiany wykraczające poza najprostrze do zrozumienia zasady (takie jakie są
            obecnie) myślę, że nie wchodzą w grę. Jednak może w przyszłości do piłkarzyków
            powstanie gra równoległa (czy płatna? - to już zależy od wykonawców gry) z
            takimi zasadami gry. Oby :) pozdrawiam.
            • mykkamyk Re: Nowa formuła Transferowa 03.04.04, 12:05
              Moim zdaniem ten system jest za bardzo zamieszany. Wszystkie operacje byłyby za
              bardzo czasochłonne , wielu ludzi przekroczyłoby budżet przy licytacji , byłby
              problem ze znalezieniem najtańszych graczy.
              Niemniej jednak pomysł jest fajny , zwłaszcza , że po 3,4 kolejce pojawia się
              zjawisko masowych transferów , co prowadzi do prawie identycznych składów u
              prawie wszystkich uczestników gry(bo kto teraz , oprócz mnie , nie ma Żurawia w
              zespole ????).Myślę jednak , że tego typu system sprawdziłby się dla
              niewielkiej liczby graczy(np.jakiejś niezależnej prywatnej ligi) , a nie dla
              60000 osób.

Według mnie fajnie by było , gdyby redakcja dała możliwość gry w ligach
              prywatnych niezależnych od głównego konkursu,bez nagród , ale z transferami
              pomiędzy zawodnikami , licytacją itp.
              Wyobraźcie sobie taki system - 10 graczy , tylko 1 Żuraw , 1 Sagan , 1
              Liberda , tym samym konieczność zakupu piłkarzy ze słabszych drużyn.
              • radekpyra Re: Nowa formuła Transferowa 03.04.04, 12:26
                po 1 - nie ma żadnego problemu z przekroczeniem budżetu, ponieważ kolejne
                transfery program by odrzucał jeżeli miałoby zabraknąć pieniędzy. Prezes który
                dobrze ustalił kolejność w jakiej udane licytacje mają być finalizowane nic na
                tym nie straci.
                po 2 - Absolutnie nie byłoby problemu ze znalezieniem najtańszych graczy. W tym
                systemie zawsze będzie dostępny gracz za 0,1tys! Zawsze !
                po 3 - myślę, ze im wiecej graczy gra tym właśnie system sprawuje się lepiej!
                rynek jest bardziej stabilny.
                po 4 - konieczność kupowania słabszych zawodników dla Ciebie jest wadą, dla
                mnie jest zaletą, kwestia gustu. :)
                dzięki za opinię. pozdrawiam.
            • millan12 Re: Nowa formuła Transferowa 03.04.04, 12:29
              ja mam dla Ciebie stary propozycję........ Znajdź sobie kogos kto Ci tą grę
              zrobi, wymyśl nazwę, daj na Piłkarzykach linkia do swojej strony.......wykup
              sobie serwis SMS.... min 2 zł za gre... I TRZEPIESZ KASĘ!!!!!!!!!!!
              największym mankamentem jest rzeczywiście złożoność( musiałem 2 razy
              przeczytać , żeby to wszystko objąć) , no i dołożył bym do tego, ustalanie ceny
              do 3 miejsca po przecinku....( bo trudno by było przydzielić 500
              żurawiów...podczas gdy 1000 prezesów oferuję kwote 8.3....idea kto -pierwszy
              ten lepszy....wszak dla wolnego rynku, jak najbardziej prawidłowa... tutaj nie
              zdała by swojego egzaminu..., bo nie każdy prezes bedzie mógł siedzieć przed
              komputerem podczas rozpoczęcia okna transferowego- każdy ma obowiązki jakieś:)

no i nie wiem czy gracze nie wkurzali by się,i nie odchodzili od tej
              gry..dlatego że skład którym grają całkowicie odbiega od ich wyobrażenia..a
              połowy zawodników to nawet nieznaja......
              pamietaj....że na wolnym rynku śa ludzie z różnym poziomem kapitału.....i w
              zależności od tego "rzucają się" na takie produkty, na które ich
              stac......tutaj wszyscy rzucą się na żurawia.... bo wszyscy mają taki sam
              budżet...

Podałem kilka zagrożeń......ale stary......respect.....gratuluję ci pomysłu....
              oby więcej takich ludzi w naszym narodzie.... A NIE WSZYSCY SIADAJA NA TYLKU I
              BIADOLA......
              a tak poważnie.......MOŻNA ZROBIC Z TEGO INTERES!!!!

jescze reforma systemu punktowego......i to jest całkowiceie inna gra....
              myślę że znalazło by sie "kilku" fanów tej gry.....

POZDRAWIAM
      • millan12 Re: Nowa formuła Transferowa 04.04.04, 10:41
        i jescze jedno przemyślenie: zakładasz..ze przy sprzedawiu zawodnika gdy sumę
        się dzieli..ułamki proponujesz zaokrąglać w dół......toz to nic innego jak
        pozbywanie się kapitału z gry..... to może być groźne przy licznych transakcjach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka