Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa

02.03.11, 11:06
    W związku z ostatnimi informacjami na temat funkcjonowania Polskiego Związku Curlingu drużyna TOxIC postanowiła nie brać udziału w żadnym przedsięwzięciu firmowanym przez obecne władze Związku.

Od samego początku uczestniczyłyśmy w tworzeniu i propagowaniu curlingu w naszym kraju. Miałyśmy zaszczyt uczyć się postępowania na lodzie, i poza nim, od wielu znakomitych zawodników i trenerów.
    Jest dla nas jasne, że curling to nie tylko dyscyplina sportowa, ale przede wszystkim pewnego rodzaju filozofia życia. Dlatego też nie chcemy dalej brać udziału w tym, co prezentuje Polski Związek Curlingu.

Z wyrazami szacunku
    Drużyna TOxIC
    Obserwuj wątek
      • krzychbe Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 02.03.11, 20:18
        Pięknie napisane. Pozwolę sobie wykorzystać.

W związku z ostatnimi informacjami na temat funkcjonowania Polskiego Związku Curlingu drużyna ŚKC Lodołamacz postanowiła nie brać udziału w żadnym przedsięwzięciu firmowanym przez obecne władze Związku.

Prawie od samego początku uczestniczyliśmy w tworzeniu i propagowaniu curlingu w naszym kraju. Mieliśmy zaszczyt uczyć się postępowania na lodzie, i poza nim, od wielu znakomitych curlerów.
        Jest dla nas jasne, że curling to nie tylko dyscyplina sportowa, ale przede wszystkim pewnego rodzaju filozofia życia. Dlatego też nie chcemy dalej brać udziału w tym, co prezentuje Polski Związek Curlingu.

Z wyrazami szacunku
        Drużyna ŚKC Lodołamacz

• tish_jedyna Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 04.03.11, 12:22
        Świetnie to napisałaś, Basiu! W pełni popieram.
      • oldcurler Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 07.03.11, 08:41
        Pewnie nic mądrego nie napiszę, ale myślę że więcej "krzywdy" można zrobić aktualnym władzą
        PZC np; nie odbierając medali na zakończenie tzw. MP. Rezygnacja ze startu jest aktem desperackim, i należy go uszanować jako czyn moralnie uzasadniony, aktualnie wręcz chwalebny.
        Cokolwiek nie zrobicie w proteście, ja popieram
      • kasia_cocktail Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 11:14
        Cocktail również nie bierze udziału! :-)

Osobiście jest mi bardzo przykro, że jesteśmy zmuszeni do takiego postępowania, ale nie ma innego wyjścia. Za daleko do wszytsko poszło, żeby się teraz na finiszu z walki z PZC wycofać. Zmiany wymagają poświęceń.

A tak od siebie dodam, że Ci którzy biorą udział w MP 2011 organizowanych przez PZC muszą zadawać sobie sprawę z konsekwencji swojego działania i tego, iż podpisują się pod działalnością PZC.

Oburzająca jest również postawa niektórych drużyn / zawodniczek / zawdoników, którzy deklarują chęć wystapienia na MP PZC i MP alt.
        No Kochani! Albo jesteście z nami albo przeciwko nam!
        A wasz wstęp w MP PZC nie pomoże polskiemu curlingowi, ale przecież co Was to obchodzi(?)

Pozdrawiam serdecznie,
        Kasia
        • michal.koziol.kantoro Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 18:28
          Miarka się przebrała. Milczałem, bo uważałem, że każdy ma prawo do własnego zdania i do podejmowania decyzji. Myliłem się. Uświadomiłem sobie to po, np. poście wyżej.

Zawsze wspieraliśmy ideę obalania obecnego związku. Ba, sami WYSŁALIŚMY PISMO DO ECFu, z prośbą o interwencję w PZC i nałożenie nań kar. Wszystkie inicjatywy popieraliśmy swoimi podpisami, zachowaniem (całe zeszłe MP graliśmy z naklejkami J&J double take-out), zawsze szydzimy ze związku. Kiedy uznaliśmy pomysł bojkotu obecnych MP za chybiony i nie poparliśmy tego działania, jesteśmy nazywani łamistrajkami, pupilkami PZC, czy... zdrajcami (z grzeczności nie wymienię nazwiska). Czy takie zachowanie nie wieje PZC? Czy sami nie robicie tego, co chcemy obalić? Powoli się gubię, bo myślałem, że bojkot jest dobrowolny.

Kasiu. Stwierdzenie jesteście z Nami lub przeciwko Nam wieje trochę komuną, ewentualnie słowami pewnego niskiego wzrostem Pana Prezesa pewnej partii politycznej. Bo dziwnie się składa, że jesteśmy PRZECIWNI obecnemu PZC i PRZECIWNI nie graniu na MP. Ciekawy przypadek prawda?

Co Nam dają MP? Czy ktoś pomyślał o tym, że jesteśmy studentami i wszystkie turnieje opłacamy sobie sami? A skąd bierzemy pieniądze? ZE STYPENDIÓW ZA UDZIAŁ W MP! Gratulujecie nam zwycięstw, znosicie nasze porażki, ale nie grając na MP, to by się skończyło, bo nie mielibyśmy za co jechać na jakikolwiek turniej! Ale po co o tym myśleć, skoro Oni to pi***ne łamistrajki.

A to, że marzeniem każdego z Nas jest gra na MP i na ME, itd.? Nieważne.

A to, że nie widzimy żadnych korzyści dla obalenia PZC po bojkocie? Trudno, macie nie grać, inaczej jesteście zero! Nikt nie starał się nas przekonać do tego, że to ma sens!

I na koniec. O ile się wahałem, o tyle po poście Kasi, czy docinkach niektórych osób, jestem pewien - zrobiłem zgodnie ze swoim sumieniem. A to dzięki Wam, bo Wasz jad jest równie trujący, co jad PZC i możecie sobie rękę podać (mówię tu o osobach, które łatwo osądzają). Oczywiście są CURLERZY, którzy potrafili uszanować naszą decyzję. I w Was jest przyszłość polskiego curlingu i trzymam za Was kciuki! Szlachetny trójkąt PZC pęknie i zrobimy wszystko żeby to się udało.

PS. J&J&W muszą odejść z curlingu! To popieramy całym sercem! Uważamy, że bojkot, to nienajlepszy pomysł na ten cel. CHCIELIBYŚMY SIĘ MYLIĆ!
          • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 20:48
            Nie wiem kogo macie na mysli porownując ich do PZC. Ze mna tez rozmawialiscie wiec obawiam sie ze moge byc na liscie. Trudno, jakos przezyje.

Otoz widzisz, bojkot jest wtdy skuteczny kiedy popieraja go znakomita wiekszosc. Wreszcie w tym roku sie udalo. Czy bedzie skuteczny? pewnie sam bojkot niewiele da ale tez pokazuje determinacje srodowiska do doprowadzenia do zmian.
            A sila determinacji uswiadamiana jest w chwili, gdy Ci co podejmuja bojkot rezygnuja z czegos waznego dla siebie. Juz pomijac jakze istotne kwestie wartosci wyzszych niz wplata na konto.
            Macie prawo do takiej decyzji ale musicie liczyc sie z osadem srodowiska ktore liczylo na jednomyslnosc. I srodowisko ma prawo ocenic Was tak czy inaczej. Wasza sprawa co dla Was jest ważniejsze. Wlasne dobre samopoczucie czy stypendium na koncie.

Powodzenia, szczerze.
            • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 21:38
              Maćku,
              napisałeś, że "środowisko liczyło na jednomyślność".
              wskaż mi proszę, publicznie dostępny dokument, news, itp. w którym "środowisko" wyraża taki pogląd. bo, z dotychczasowych informacji wynikało tylko, że decyzja o rezygnacji z udziału w tzw. MP jest indywidualną, niezależną decyzją drużyn ją podejmujących i ogłaszających (lub też i nie ogłaszających). o żadnym "instytucjonalnym" lub nawet tylko "zorganizowanym" bojkocie mowy nie było - chyba, że w hermetycznym środowisku, do którego dostępu nie mam.
              --
              "kto nie jest z nami jest przeciwko nam" - to baconowskie stwierdzenie, będące trawestacją biblijnej zasady Łk11,23 (odnoszącą się jednakowoż do Boga, a nie do ludzi) mocno mnie tu razi, bo - tak jak w poście Marlexu - mam wrażenie, iż mocno "jedzie" pzc.
              wolałbym podobne, lecz jednak zupełnie różne w wydźwięku, stwierdzenie z Łk9,50 - "Nie zabraniajcie; kto bowiem nie jest przeciwko wam, ten jest z wami".
              --
              tak przy okazji, ponieważ jesteśmy, wraz z "Ciocią Karoliną" poza wtajemniczonym kręgiem osób poinformowanych o planach MPalt mamy pytanie organizacyjne (skoro już ktoś "puścił parę na forum"): czy jest przewidziany turniej juniorów (w sensie MP-alt-jr)? jeśli tak to czy możemy, jako CCC, wystawić do niego drużyny? bo jeśli tak to wystawiamy 5.
              z zastrzeżeniem, że wystawiamy je również w mppzc, mając na względzie konieczność i chęć umożliwienia tym zawodnikom gry w turniejach.
              --
              i pytanie końcowe czy pzc zapłacił za wszystkich polskich uczestników EJCC w Pradze? nawet tych co teraz bojkotują rozgrywki pod jego egidą?
              żeby nie było - ja nie wiem, ale chętnie się dowiem...
              __
              Nieustające pozdrowienia dla ludzi jasnych rozumów. Reszty nie trzeba...
              • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 22:34
                na ostatnie pytanie już znam odpowiedź.
                nie było pytania.
                __
              • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:46
                Fajnie ze sie aktywowales.
                Nie dziw sie ze nikt ze srodowiska warszawskiego nie poinformowal Cie o tej akcji. Twoje poglady i przekonania sa chyba szeroko znane i niezmienne, czyli lojalne.
                Byc moze chciano Cie pozbawic problemu podjęcia trudnej dla Ciebie decyzji.

Jak juz napisalem, zyjemy w Wolnym Kraju, kazdy moze decydowac co robi i ma do tego swoje wlasne przeslanki i powody. Prawem innych jest je oceniac i wyrazic zdanie. I vice wersa.

Mysle ze reszta dyskusji juz nie ma sensu. Milego grania.
          • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 21:11
            Kantoro!
            jak się spotkamy następnym razem, gdzieś, kiedyś (mnie w Gliwicach nie będzie) to masz ode mnie duże piwo za swój wpis.
            WR.
          • mr_usa Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 21:45
            Kantoro,

Piszesz, że z posta Kasi powiało komuną. Trzymając się tego porównania, to gra w MP, a potem udział w spotkaniu drużyn bojkotujących te właśnie MP, to tak jakbyści wystąpili na polsko-radzieckim piosenkarskim "konkursie przyjźni", a tydzień później chcieli śpiewac w Jarocinie, że całą władzę pier...icie.

Rozumiem, że stypendia stanowią ważny procent waszych budżetów curlingowych i bardzo wam na nich zależy, ale takich reakcji środowiska, w większości bojkotującego MP, powinniście byli się spodziewac podejmując taką decyzję.
            • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 21:59
              jarocin - przypominam, bo widocznie niektórzy nigdy się nie interesowali tym zjawiskiem, nie mówiąc czy tam byli (ja byłem, ale już w schyłkowym momencie) - był zawsze, przynajmniej teoretycznie, KONTROLOWANY I ORGANIZOWANY PRZEZ WŁADZE! nie była to niezależna impreza, bo takich wtedy nie mogło być! przecież 100% tekstów było cenzurowanych! to, że wykonawcy nic sobie z tej cenzury nie robili to inna sprawa - to tak jakby Marleksi w Gliwicach wystąpili w koszulkach "J&J muszą odejść", czy jakoś tak.

a wracając do jarocińskich analogii - nikt, nawet mr.usa, nie twierdzi, że ci z jarocina się zeszmacili, bo "jarocin" był zatwierdzony przez ówczesne władze - wręcz przeciwnie. ich kontestowanie rzeczywistości jest stawiane za przykład. przestańcie więc wieszać psy na marlexach - bo nie wiecie jaką kontestację mogą zrobić na mppzc.

__
              • lwilczek Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 22:38
                W tych porównaniach chyba zatraciliście najważniejszy wniosek płynący z wypowiedzi Kasi:

Biorąc udział w MP pod egidą PZC popierasz ich i im pomagasz..

To prawda, decyzja należy do każdego indywidualnie(bądź drużynowo). Ale ja nie wiedzę żadnych argumentów za tym aby w imprezie brać udział, poza jednym - finansowym... Za to widzę wiele argumentów przeciw.. jak choćby pokazanie jedności środowiska(które z polityką PZC się nie zgadza), uchronienie przed medialnymi zagrywkami PZC wobec MSiT(ze MP się odbywają i mamy tylu startujących..), przyzwolenie na brak harmonogramów, regulaminów i jasnych wytycznych co do MP i reprezentacji, przyzwolenie na to że niektórzy zawodnicy nie mogą grać pod barwami swoich klubów, przyzwolenie na całość ich uchybień i nielegalnych działań... nie można na to patrzeć wybiórczo..

To jest niestety tak jak w każdej innej dziedzinie życia.. do puki widzę w tym swój prywatny interes to nie będę podskakiwał.. ale czasem trzeba spojrzeć szerzej.

Kantoro nie jesteście pierwszymi curlerami w Polsce, którzy nie mają kasy na sprzęt, wyjazdy, turnieje itd.. było przed wami wielu, którzy jakoś sobie poradzili i radzą sobie dalej.. są inne źródła kasy niż stypendium ministra.. i są ważniejsze rzeczy w życiu niż kasa...

Jak napisał ktoś wyżej.. zrobicie jak będziecie uważali.. ale nie miejcie pretensji do innych że będą to oceniali..

• ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 23:17
                  trzymają się Twojej argumentacji:
                  - "Biorąc udział w MP pod egidą PZC popierasz ich i im pomagasz.. "
                  to, np.
                  1) wszystkie filmy Wajdy są "beeeee", bo część z nich nakręcił za PRL - znaczy się "popierał i pomagał".
                  2) większość obecnego społeczeństwa (łącznie ze mną - podstawówka przecież jeszcze komunistyczną była) jest "beeeee", bo zdobyli wykształcenie za PRL, znaczy korzystali z systemu więc "popierali i pomagali".

tak? czy może jednak niekoniecznie?!
                  • lwilczek Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 23:22
                    Oj chyba się kolega trochę rozpędził..

Bo o ile od życia w PRLu było chyba ciężko uciec(chyba że za granicę) o tyle od grania w turnieju PZC już trochę łatwiej..
                    • ccckhangoor Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 23:27
                      być może... ale to nie ja zacząłem porównania do czasów PRL.
                • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 00:17
                  O, i to jest jakiś argument przeciwko graniu w MP: "PZC rozliczy się z MSiT za rozegrane Mistrzostwa Polski". Kontrargument: Paręnaście drużyn mniej? Phi! Sprzeniewierzenie publicznych 90 tysięcy złotych nie było wystarczającym argumentem do choćby jednej korekty personalnej, a to ma przyczynić się do obalenia całego Zarządu?
              • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 00:04
                Maćku, piszesz, że ponad dobre samopoczucie stawiamy stypendia. To nieprawda, bo granie w MP PZC nie przysparza nam złego samopoczucia. Co najwyżej, robi to jad społeczności, która nie dopuszcza do siebie możliwości posiadania innego zdania, niż "znakomita większość".

Zawsze byliśmy i będziemy przeciwko obecnym władzom PZC, jako że jesteśmy tymi bodaj najbardziej bezpośrednio skrzywdzonymi (ME 2010). Czy grając w MP PZC pokazujemy, że popieramy działania JJW? Że "jesteśmy z nimi"? To znaczy, że Wy wszyscy - bojkotujący - przez te wszystkie ostatnie lata popieraliście JJW. Nie? A przecież graliście w MP, więc "musieliście być za PZC". Darujmy sobie więc taką logikę, bo jest ona śmieszna. Powtórzę - JESTEŚMY ABSOLUTNYMI PRZECIWNIKAMI OBECNEGO ZARZĄDU POLSKIEGO ZWIĄZKU CURLINGU.

Problem tkwi w tym, że nikt z bojkotujących nie pofatygował się o podanie choćby jednej konkretnej korzyści wynikającej z bojkotu. I nie mówię tu o osobistych korzyściach typu stypendium, tylko o obiektywnych korzyściach dla całego środowiska curlingowego. Maciek, poproszony przeze mnie o podanie takowej korzyści po krótkim namyśle rzucił fundamentalizm. Hm, trochę mało. Ale to i tak dobrze, bo nikt inny nie pofatygował się o więcej! Mało tego. Niektórzy mają takie klapki na oczach, że nawet "cześć" przestali mówić. Nie wspominając już o merytorycznej rozmowie, na którą (choćby w Pradze) było wiele okazji.
                Przez miesiąc nie potrafiliście podać żadnego argumentu za bojkotem, po czym wieszacie na nas psy, że do tego bojkotu nie dołączyliśmy.

Reasumując, od początku uważaliśmy, że PZC da się załatwić tylko i wyłącznie odgórnie (jako że jesteśmy zbyt małą i niewiele znaczącą grupą społeczną). Jak już Michał wspomniał, zawsze wspieraliśmy takie działania, a nawet sami usiłowaliśmy ratować twarz polskiego curlingu w Europie. I dalej będziemy to robić.

P.S. Czemu mielibyśmy zrezygnować z MPalt? Chyba że, wzorem Jóźwika, nas wykluczycie?
                • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 00:23
                  Gwoli podsumowania, jeszcze jedno. Otóż, nagle wyszliśmy na materialistów, bo "gramy dla kasy". Broń Boże! Gramy, bo niegranie nie skutkuje absolutnie niczym.
                  • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:43
                    Znowu nie wiem czy masz pretensje do mnie, ale trudno.
                    Skoro szukasz argumentow w waskim zakresie to moze ich nie znajdziesz. Przytoczylem Wam pare w szatni w Pradze ale widac nie pamietacie. Przytoczylem je wyzej i nie bede powtarzac.
                    Jedno porownanie mozna uzyc: po co isc w pierwszym szeregu na froncie, na barykade. Przeciez mozna zginac to bez sensu walczyc nie?

mac
                • barbarakarwat Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 12.03.11, 16:05
                  w kwestii czysto merytorycznej..... moim zdaniem nie byliście najbardziej pokrzywdzoną drużyną w kontekście mistrzowskim, wydaje mi się, że w 2008 roku o tym, że na ME nie pojedzie jedynka z MP dowiedziałyśmy się w pod koniec naszych przygotowań, a w połowie turnieju informacja została przypieczętowana, wszystko co zdarzyło się w latach następnych 2009 +, było już z wiedzą o tym, że na ME nie jedzie nikt z pozycji 1.

pozdo. i oczywiście jak każdy porządny obywatel tego Kraju mogę się mylić
                  • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 12.03.11, 16:59
                    Gwoli ścisłości, pragnę przypomnieć, iż my straciliśmy wówczas EJCC (mimo że byliśmy Mistrzami Polski Juniorów 2008). Ale przecież nie chodzi tu o licytowanie się, kto więcej stracił :) Tylko o to, by przestać wreszcie tracić.
                    • barbarakarwat Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 08:55
                      skoro tak napisałeś to widocznie tak było....

• michal.koziol.kantoro Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 10.03.11, 22:38
              mr_usa.

Powtarzam, jesteśmy za rozwiązaniem obecnych władz PZC. To niektóre "życzliwe" osoby dopisują, że kochamy J&J&W. Gratuluję nadinterpretacji/fantazji!

Chcemy zagrać we wszystkich turniejach, bo mimo wszystko kochamy grać w curling. Ktoś próbuje nam to obrzydzić -cały czas PZC, a teraz kilka osób z antyPZC również próbuje im dorównać. Co najbardziej boli, kopiecie swoich. Czy to jest w porządku? Odpowiedzcie sobie sami.

Pieniądze, a sumienie. Szczerze? Sumienie mam czyste. Ja nie mam prawa oceniać sumienia innych, dlatego ten temat zakończę.
      • karolina_vel_ciocia Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 09:09
        Nie wiem dlaczego, ale do mnie żadna informacja o tzw. MPalt nie dotarła, aż do czasu wpisu Kasi na forum (a żadne dane kontaktowe się nie zmieniły). O bojkocie również nie wiedziałam. A trudno określić mnie mianem osoby, która nie interesuje się curlingiem. Czuję się więc wykluczona ze "środowiska". Oj, trochę przypomina mi to metody działania obecnych władz PZC (których to metod absolutnie nie popieram) tj. wykluczanie "niewygodnych" osób i brak przepływu informacji.
        Ponawiam pytanie postawione w moim imieniu - czy planowane jest rozegranie w ramach MPalt również mistrzostw juniorów?
        Marlexy - do zobaczenia w Gliwicach. Tak, też uważam, że można być przeciwko obecnemu zarządowi, ale nie popierać również bojkotu.
      • antraks_kkc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 11:08
        Również bardzo długo w tym temacie milczałem i momentem przełomowym jest ta bardzo przykra wiadomość.
        Oświadczam, że drużyna Karkonoskiego Klubu Curlingowego bojkotuje MP 2011 w curlingu.

Zawsze curling był dla nas bardzo ważny - zaczynaliśmy 9 lat temu jako najmłodsi w kraju. Odnieśliśmy sukcesy, z których byłem bardzo dumny i pragnęliśmy dalej rozwijać się sportowo.
        Nie będę się rozpisywał długo na ten temat, bo argumentów dlaczego nie podoba nam się sposób prowadzenia curlingu w Polsce jest wiele, ale tym największym, który boli nas najbardziej, jest fakt, że zdobycie tytułu Mistrza Polski w curlingu nie daje żadnych szans dalszego rozwoju.
        Nie gramy dla tytułów, dramy dla sportu. Do zobaczenia w Cieszynie na SGP :)
        Witold Abramowicz
        • oldcurler Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 12:03
          antraks_kkc napisał:
          > Nie będę się rozpisywał długo na ten temat, bo argumentów dlaczego nie podoba n
          > am się sposób prowadzenia curlingu w Polsce jest wiele, ale tym największym, kt
          > óry boli nas najbardziej, jest fakt, że zdobycie tytułu Mistrza Polski w curlin
          > gu nie daje żadnych szans dalszego rozwoju.
          To jeden z ważniejszych(ale nie jedyny!) powodów że jakościowo i ilościowo kurling w Polsce umiera i czyni uprawianie go jedynie amatorską przyjemnostką. Wręczanie złotych medali MP jest tylko farsą.
          Rozumiem tych wszystkich którzy chcą grać w Gliwicach. Taki koloryt ludzkich postaw zawsze jest i będzie wystepował w każdej dziedzinie życia. Ale nawiazując do symboliki PRL-u.
          To CZYNNY opór i protest doprowadziły do zmian w kraju. Nie deklarowana niechęć wiekszości, tylko ODWAGA jednostek. Upór obecnych władz związku w rozkładaniu curlingu w kraju wymaga determinacji i wyrzeczeń od nas. Nie o wielkie czyny tu chodzi i nie bohaterskie. Tylko o solidarność.
          Inną kwestią jest udział grup juniorskich.
          Każdy zrobi to co zrobi.

• skipmarlex Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 13:02
            oh moi drodzy bojkotujący nie wiem czy tym ze gramy w MP wyrządzamy Wam jakąś wielką krzywdę może tak jest nie wiem, ale nie to mieliśmy na celu. Wy natomiast nie szczędzicie Sobie wrednych komentarzy, doceniam tych którzy potrafią powiedzieć nam to w twarz, ale więcej osób jakoś dziwnym trafem zdobywa sie na odwagę tylko na forach hmm dziwne boicie sie czegoś ? Staliśmy sie waszym workiem treningowym - ale to dobrze przynajmniej dajecie nam większą motywację żeby zagrać w tych MP - chyba nie o to Wam chodziło...
            • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 15:24
              Od kilku dni staram się zrozumieć decyzję drużyn bojkotujących, ale uważam to za akt kompletnej desperacji. Jakie korzyści to przyniesie, komukolwiek? Wymieńcie choć jeden konkret. Kto i co zyska.

Nie widzę tutaj osłabienia pozycji władz związku, mała liczba drużyn startujących w Mistrzostwach Polski znaczy niewiele, w stosunku do tego o czym ministerstwo już wie.

Bojkot szkodzi związkowi. Nie ludziom, którzy nim zarządzają, a nam curlerom, bo to my tworzymy PZC, mam wrażenie, że o tym zapominacie. Dlaczego chcąc uderzyć w konkretne osoby, osłabiacie to co trzeba będzie odbudować po ich odejściu? Spójrzcie na negatywne konsekwencje waszych działań. I żeby nie było, że rzucam tylko hasłami, a Was proszę o konkrety. Niech za konkret posłuży taki drobiazg jak wpisowe na MP - zadłużony PZC potrzebuje pieniędzy i teraz i po zmianie władz. Konto będzie to samo.

Z innej beczki: MP to zawody do których wszyscy się przygotowują, które większość drużyn traktuje poważnie. Szkoda, że nie biorąc w nich udziału, nie dajecie sobie i innym możliwości gry na pełnych obrotach. Żaden inny turniej tego nie zastąpi. Rozgrywki towarzyskie wiele drużyn traktuje dla zabawy lub treningu, a alternatywne mistrzostwa i wyniki osiągane na nich nie dają takich profitów (wspominane przez przedmówców stypendia czy wyjazdy na zawody międzynarodowe), więc też nie zamierzam ustawiać sobie pod ich nieokreślony termin planu treningowego. To Mistrzostwa Polski organizowane przez PZC są tymi zawodami, na które cały rok się pracuje. I tego nie zmienicie. W zeszłym roku miałem okazję zadebiutować w rozgrywkach seniorskich. Choć skończyło się na samych porażkach - miałem okazję grać przeciw ludziom, na których mogłem wzorować się zaczynając grę w curling, nie na turnieju, na którym wieczorem idzie się do pubu na piwo mimo meczu o 7 rano. Bezcenne doświadczenie, nauczyłem się ogromnie dużo. Dziś takiej możliwości nie mamy. Smutne...

Przeraża mnie fakt, że okazuje się, iż część curlerów nawet nie miała pojęcia o planach organizacji niezależnych mistrzostw. Zamierzaliście im powiedzieć po rozgrywkach czy na miesiąc przed zawodami? Nie wiem co gorsze. Pierwsze jest absolutnie nie fair, drugie pachnie hipokryzją.

Jestem wdzięczny za to, że robicie co możecie dla wszystkich polskich curlerów, zwłaszcza, że sam pozostaje bierny, a na tym co zdziałacie skorzystam. Lecz proszę. Opanujcie się. Nie po to włożyliście w to tyle trudu...

Pozdrawiam
              Wojciech Gubański
              • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 15:39
                Dodam jeszcze, że też uderzyło mnie stwierdzenie, że można być albo z Wami, albo przeciw Wam.

Po pierwsze, zła forma zaimka. Nie Wy lecz My. To duża różnica.

Wezmę udział w MPJ organizowanych przez PZC. Nie próbujcie mówić, że jest różnica między udziałem w MP i MPJ (spotkałem się z taką opinią). Duża liczba drużyn w obu zawodach jest sukcesem związku, z którym tak walczycie, więc... jednak jestem przeciw nam? Wy się poświęcacie, a ja nie? Może, ale nie gryzie mnie z tego powodu sumienie. Po prostu jest mi przykro, nie macie pojęcia, jak bardzo.
              • tish_jedyna Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:16
                karas-scc napisał:
                > Z innej beczki: MP to zawody do których wszyscy się przygotowują, które większo
                > ść drużyn traktuje poważnie.
                Owszem, tak było. Kiedyś... :(

> Szkoda, że nie biorąc w nich udziału, nie dajecie
                > sobie i innym możliwości gry na pełnych obrotach.
                Trudno. Ja osobiście też chciałabym grać, ale nie na takich warunkach i w takiej atmosferze. :(

> Żaden inny turniej tego nie z
                > astąpi. Rozgrywki towarzyskie wiele drużyn traktuje dla zabawy lub treningu, a
                > alternatywne mistrzostwa i wyniki osiągane na nich nie dają takich profitów (ws
                > pominane przez przedmówców stypendia czy wyjazdy na zawody międzynarodowe)
                Nie wiem, czy śmiać się czy płakać. Jakie wg Ciebie profity daje wygrana w MP? Jakie stypendia, wyjazdy zagraniczne??? Nie ma czegoś takiego! Mistrzowie Polski nie mają nawet możliwości ubiegania się o możliwość reprezentowaniu kraju na ME! Dla mnie MP od paru lat są już turniejem wyłącznie towarzyskim.

>, wię
                > c też nie zamierzam ustawiać sobie pod ich nieokreślony termin planu treningowe
                > go. To Mistrzostwa Polski organizowane przez PZC są tymi zawodami, na które cał
                > y rok się pracuje.
                Nie, nad formą na MP można by pracować cały rok, gdyby się zawczasu znało kalendarz rozgrywek. A tego, jak dotąd nie udało się wypracować. :(

> Przeraża mnie fakt, że okazuje się, iż część curlerów nawet nie miała pojęcia o
                > planach organizacji niezależnych mistrzostw. Zamierzaliście im powiedzieć po r
                > ozgrywkach czy na miesiąc przed zawodami? Nie wiem co gorsze. Pierwsze jest abs
                > olutnie nie fair, drugie pachnie hipokryzją.
                Myślę, że gdyby było więcej konkretów i gdyby jednak zapadła decyzja o organizacji altMP, to wszyscy by się o tym dowiedzieli. W końcu im więcej drużyn, tym lepiej. :)

> Jestem wdzięczny za to, że robicie co możecie dla wszystkich polskich curlerów,
                > zwłaszcza, że sam pozostaje bierny, a na tym co zdziałacie skorzystam. Lecz pr
                > oszę. Opanujcie się. Nie po to włożyliście w to tyle trudu...
                Widzisz, przez ostatnie lata próbowaliśmy nie mieszać spraw sportowych z polityką. Nic to nie dało, więc czas spróbować czego innego. Mam nadzieję, że coś się wreszcie zmieni, i że dzieciaki, które dopiero zaczynają swoją przygodę z curlingiem będą miały lepsze warunki i szanse na rozwój. I że nikt ich nie będzie dyskryminował.

Pozdrawiam
                Pati
                • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:40
                  tish_jedyna napisała:

"Nie wiem, czy śmiać się czy płakać. Jakie wg Ciebie profity daje wygrana w MP? Jakie stypendia, wyjazdy zagraniczne??? Nie ma czegoś takiego! Mistrzowie Polski nie mają nawet możliwości ubiegania się o możliwość reprezentowaniu kraju na ME! Dla mnie MP od paru lat są już turniejem wyłącznie towarzyskim."

Odpowiem cytatem z tego tematu.

michal.koziol.kantoro napisał:

"Co Nam dają MP? Czy ktoś pomyślał o tym, że jesteśmy studentami i wszystkie turnieje opłacamy sobie sami? A skąd bierzemy pieniądze? ZE STYPENDIÓW ZA UDZIAŁ W MP!"

Jeśli aktualni mistrzowie mówią, że mają z tego korzyści i mogę się dzięki temu rozwijać, nie mamy powodu by im w to nie wierzyć. Nie widzę powodu, dla którego miałoby to być kłamstwo.

"Myślę, że gdyby było więcej konkretów i gdyby jednak zapadła decyzja o organizacji altMP, to wszyscy by się o tym dowiedzieli. W końcu im więcej drużyn, tym lepiej."

Ok, zgoda. Tak czy siak, poważna niekonsekwencja w działaniu. Gdyby wszyscy wiedzieli o samym pomyśle altMP wcześniej, może bojkot byłby skuteczniejszy, bo ktoś uznałby, że istnieje alternatywa dla PZC?

"Widzisz, przez ostatnie lata próbowaliśmy nie mieszać spraw sportowych z polityką. Nic to nie dało, więc czas spróbować czego innego."

Jesteście absolutnie pewni, że to konieczność? Wszystkie drogi pozasportowe zostały wykorzystane?

Co do kalendarza. Tak, jest bardzo potrzebny. Akurat mi się poszczęściło, że założyłem przed sezonem, że jeśli jakiekolwiek rozgrywki będą to w marcu :)
                  • tish_jedyna Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 10:10
                    karas-scc napisał:

(...)
                    > Jeśli aktualni mistrzowie mówią, że mają z tego korzyści i mogę się dzięki temu
                    > rozwijać, nie mamy powodu by im w to nie wierzyć. Nie widzę powodu, dla któreg
                    > o miałoby to być kłamstwo.
                    Dostają, bo są jeszcze studentami. Później już nie jest tak wesoło.

(...)
                    > Ok, zgoda. Tak czy siak, poważna niekonsekwencja w działaniu. Gdyby wszyscy wie
                    > dzieli o samym pomyśle altMP wcześniej, może bojkot byłby skuteczniejszy, bo kt
                    > oś uznałby, że istnieje alternatywa dla PZC?
                    A co ma jedno z drugim wspólnego?

(...)
                    > Jesteście absolutnie pewni, że to konieczność? Wszystkie drogi pozasportowe zos
                    > tały wykorzystane?
                    No nie, można było jeszcze ruszyć do Wa-wy z widłami, cepami i pochodniami. ;P

> Co do kalendarza. Tak, jest bardzo potrzebny. Akurat mi się poszczęściło, że za
                    > łożyłem przed sezonem, że jeśli jakiekolwiek rozgrywki będą to w marcu :)
                    No właśnie, Tobie się poszczęściło, innym nie. Ale co tam inni... :/

Pozdrawiam
                    Pati
                    • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 15:20
                      tish_jedyna napisała:

"Dostają, bo są jeszcze studentami. Później już nie jest tak wesoło."
                      Ok. Co nie zmienia faktu, że również w nich uderzyła wypowiedź rozpoczynająca tę dyskusję i krytykująca niebojkotowanie.

"A co ma jedno z drugim wspólnego?"
                      Wiedząc o planach altMP łatwiej byłoby podjąć decyzję o bojkocie, więc myślę, że więcej osób by tak zrobiło.

"No właśnie, Tobie się poszczęściło, innym nie. Ale co tam inni..."
                      Przepraszam, nie miało to tak zabrzmieć. Po prostu uznałem, że w przypadku braku kalendarza trzeba założyć kopię zeszłorocznego. I minąłem się o jakieś dwa tygodnie, czego też się spodziewałem, dlatego nie rozpisywałem sobie planu treningowego co do dnia, a jedynie miałem w głowie ogólny zarys, miesiąc po miesiącu.

• antraks_kkc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 15:27
              Uważam ogólnie te wywody nawiązujące do PRLu za niedorzeczność i manipulacje emocjami. Odcinam się od jakichkolwiek komentarzy akurat na ten temat (te czasy są dla mnie zbyt mgliste, aby używać ich jako argument).
              Mam nadzieję, że drużyny, które zagrają nie będą czuły presji bojkotujących. Uprawiających ten sport w Polsce po prostu uwielbiam i szanuję i niezwykle będę szanował Mistrzów Polski tak z lat poprzednich jak i z tego roku - Marlex dla mnie jesteście genialnym przykładem wytrwałości połączonej z talentem.
              My kierujemy się prostym mechanizmem - nie gramy, bo stwierdziliśmy, że nic to nam nie da (poza kolejnymi nerwami). Z przeogromnym szacunkiem dla innych drużyn, nie jest przyjemnością granie na nieprzygotowanym lodzie, a już znacznie przyjemniej spotkać się na turnieju towarzyskim,z ładnie przygotowanym lodem, luźną atmosferą i po prostu bawić się tym sportem, bo przy obecnych władzach nie da się go traktować poważnie.
              NAJWAŻNIEJSZE JEST JEDNO: NIE DAJMY SIĘ PROSZĘ SKŁÓCIĆ. Każdy suwerennie robi to, co uważa za słuszne.

Witold Abramowicz
              • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:57
                Miło sluchac rosadnych wypowiedzi Witek. Do zobaczenia na SGP. W tym roku juz tak latwo o pudło nie bedzie :)
              • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 17:10
                Cieszę się, bo wypowiedzi większości wskazują, że krzykacze to wyjątki. Jakby ktoś chciał porozmawiać, to macie moje namiary :) Jestem otwarty na dyskusję, bo mam wiele pytań odnośnie bojkotu i wiele odpowiedzi na Wasze wątpliwości odnośnie nas - Marlex Teamu. A jeśli ktoś nie ma zamiaru z nami o tym rozmawiać (tak jak osoba, która rozpoczęła tę burzę), to nie ma też prawa nas osądzać.

Zawsze byliśmy i jesteśmy przeciwnikami obecnych władz PZC. Bojkot wyrządzi nam, curlerom, więcej szkód niż przyniesie korzyści. Droga prawna jest jedyną słuszną metodą walki z JJW. Mamy zresztą już wystarczające dowody na ich działanie wbrew Statutowi oraz wiele innych nieprawidłowości. Idźmy dalej tą drogą - doprowadźmy do wprowadzenia przez ministerstwo kuratora. Nie ma tu miejsca na akty desperacji, tylko zimną, wyrachowaną grę. Jak w curlingu!
                • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 17:18
                  Juz nie przesadzaj z ta Waszą "zimna i wyrachowana gra" przeciw PZC. Waszym głównym motorem dzialan sa finanse i ew profity z uczestnictwa, a nie Walka z PZC. Ale to Wasza sprawa - tylko nie ubieraj tego w Wyzsze Pobudki.

A co do zimnej (na pewno bedzie szczegolnie na gliwickim lodowisku) i wyrachowanej (czyt. wybierz dobra rynne) gry na MP: wypada zyczyc 'dobrej gry' ale w tych warunkach to troche zlośliwe :)

• karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 17:26
                    Może i tak jest. Ale obok tych korzyści z niebojkotowania padła propozycja kroczenia dalej drogą prawa. Czyli zysk podwójny, bo i walczymy z władzą i nie rezygnujemy z gry.

Z drugiej strony jest bojkot i...? Nie wiem na co liczycie bojkotując. Prezes zobaczy, że pozbył się części opozycji, to odejdzie? Minister sportu osobiście pofatyguje się załatwić sprawę, bo przypomni mu się, że gdzieś kilkaset osób zamiatało lód, a teraz jest ich mniej?
                    • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 18:40
                      Czy nie granie jest wbrew prawu? ciekawe.
                      Co zrobi Prezes? nic nie zrobi jak nie zrobil do tej pory bo to go nie interesuje. Ale 100 osob podpisujacych sie pod protestem chyba ma swoja sile. Choc byc moze efektow od razu nie widac.
                      Uwazasz ze jest inaczej? To nie protestuj w ten sposob, a walcz na swoj sposob. Chetnie pomoge, ale powiedz co nalezy zrobic a najlepiej zrób.
                      • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 19:12
                        cmac napisał:

"Czy nie granie jest wbrew prawu? ciekawe."

Nie napisałem tego ani ja, ani ktokolwiek inny. Nie używaj proszę takich chwytów, utrudniają dyskusję, a każdy kto potrafi czytać nie złapie się na coś takiego. Tym bardziej, że jest to zaraźliwe.

Może ubiorę to w inne słowa: Zgadzam się z tym, co napisano tu wcześniej:

"Droga prawna jest jedyną słuszną metodą walki z JJW. Mamy zresztą już wystarczające dowody na ich działanie wbrew Statutowi oraz wiele innych nieprawidłowości. Idźmy dalej tą drogą - doprowadźmy do wprowadzenia przez ministerstwo kuratora."

Tym bardziej, że taka droga nie wymaga takich kroków jak bojkot, który ma poważne niekorzystne konsekwencje choćby dla bojkotujących.

"Ale 100 osob podpisujacych sie pod protestem chyba ma swoja sile"

Jak na warunki ministerialne - nie. Czym jest 100 curlerów, czy nawet niech nas będzie 500. Jaki mały to ułamek wobec ilości sportowców w Polsce. Tym bardziej, że żaden z nas nie jest zawodowcem. Wątpię by nasza sprawa miała wysoki priorytet dla, jakby nie było, polityków z ministerstwa. 100 głosów to nic wobec tysięcy, którzy będą się cieszyć na Euro 2012 czy kolejne wybudowane Orliki.

Nie jestem prawnikiem, ale czy nie lepsze byłoby wytoczenie ciężkich dział prawnych? Dajmy na przykład zawiadomienie do prokuratury dotyczące niegospodarności JJW. Niewątpliwe marnotrawią publiczne pieniądze - działają na szkodę państwa i milionów podatników. Miliony podatników to więcej niż 100 curlerów podpisanych pod listem.

• cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 23:40
                          Popieram, do boju. Daj znac co dalej robimy i w czym moge pomoc!
                  • michael.zoltowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 17:31
                    Naszym głównym motorem jest granie i podnoszenie własnych umiejętności. Co do finansów, to już raz nam ktoś zarzucił, że gramy dla kasy, czego później pożałował. Otóż, z racji na politykę mojej Uczelni nigdy nie otrzymywałem i nie będę otrzymywał żadnych profitów z tytułu uczestnictwa w Mistrzostwach Polski. Głupio? I słusznie, bo jeśli nic o mnie nie wiesz a dopuszczasz się obrażania mnie, to powinno Ci być głupio. I nie powinienem z Tobą rozmawiać. Napisz do mnie, jak wreszcie będziesz miał zamiar powiedzieć coś z wartością merytoryczną.
                    • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 18:36
                      Ja sie na Ciebie obrazilem? I ja jestem nie meytoryczny bo mowie ze rozumiem Wasze pobudki ale ich nie popieram bo stawiam wyższe wartosci nad prywatne krotkoterminowe korzysci? Chyba nie bylo Cie przy rozmowach albo masz inna percepcje. Nie mam zamiaru tlumaczyc Ci sie dalej bo naprawde nie mam z czego.
            • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 16:55
              Mysle ze podchodzisz do tego zbyt emocjonalnie i osobiscie. Przesadzasz w ocenach. Zle Wam z tym ze wiekszosc powaznych ekip sie wycofala i gracie sami? Fajnie bedzie, na pewno.

Skoro mieliscie odwage miec swoje zdanie i podjac taka decyzje sprzeczna z opinia tych ktorzy byc moze dla Was kiedys byli wyznacznikiem czy wzorem, to teraz miejcie tyle sily zeby nie biadolić jacy to Wy biedni jestescie i jak Was nie lubia.

"lamistrajkow" i "koniunkturalnych" generalnie malo ludzi lubi. I nie chodzi o osobiste sympatie tylko o zajete przez Was stanowisko. Opinie buduje sie latami, zepsuc ja mozna w ulamku chwili.
              • skipmarlex Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 17:46
                3maj kciuki za nas Maćku :)
                • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 18:37
                  Zawsze, z wyjatkiem jak gramy przeciwko sobie :)
              • michal.koziol.kantoro Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 18:25
                Chciałbym już z mojej strony zakończyć temat.

a) aspekt finansowy: jeżeli ktoś uważa, że w sporcie aspekt finansowy nie jest ważny, ten po prostu oszukuje samego siebie. Najbliższy przykład Letici Kameny Trophy. Koszt wyjazdu na osobę to 900 zł (wpisowe, transport, noclegi i wyżywienie). Moje stypendium to 230 zł. Żeby pojechać do Pragi (abstrahując od tego, że pracuję) musiałem oszczędzać stypendium przez 4 miesiące. Przypominam, że w tym sezonie byliśmy 2 razy w Budapeszcie, czekają nas turnieje w Bełchatowie, Gliwicach i Cieszynie. We wszystkich wypadkach trzeba opłacić wyżej wymienione elementy (no w Gliwicach spać jedynie nie będziemy). Czy naprawdę w curlingu pieniądze nie są ważne, jeżeli chce się rozwijać swoje umiejętności? Nie mówię tu o treningach, które również opłacamy sami.

b) ja nie robię z siebie i z mojego zespołu męczenników. Odpowiadam po prostu na zarzuty. Po naszej decyzji jesteśmy bombardowani ze wszystkich stron, jakbyśmy co najmniej spowodowali trzęsienie ziemi w Japonii. Może tego nie zauważacie Maćku, ale tak naprawdę to m.in. Twoja osoba spowodowała wokół nas taką nieprzyjemną atmosferę. Byli ludzie, którzy słysząc naszą decyzję potrafili przyjąć to do wiadomości, powiedzieć NAM, że przykro im z braku naszego poparcia dla bojkotu i traktować nas normalnie.

c) Maćku, jeżeli pytasz czy Ciebie też miałem na myśli, to chyba dobrze wiesz, że tak. Zdajesz sobie chyba sprawę z tego co mówisz i masz świadomość, że najeżdżałeś na nas przy każdej okazji. Masz do tego prawo, bo to Twoja opinia. Ale jesteśmy rozumnymi istotami i jak raz nam powiesz, że coś Ci się nie podoba w naszym postępowaniu (czy czymkolwiek innym), to zrozumiemy. Nie trzeba nam powtarzać tego przy każdej okazji, bo to irytujące. Może fakt, z tym jadem przesadziłem, za co przepraszam, ale nikt mi nie wmówi, że kierowałeś się pozytywnymi intencjami.

Powtórzę. Chcemy odejścia J&J&W i normalności w związku. Nie uważamy, że bojkot coś da w tym kierunku. Poprzemy każde rozsądne rozwiązanie i sami też będziemy się zastanawiali nad sposobem obalenia PZC (o czym będziemy informować). Jeżeli za rok ponownie będzie wizja bojkotu, ponownie nie weźmiemy w nim udziału, bo tak jak wspominałem nie uważamy, że bojkot coś da. Inne propozycje jak najbardziej poprzemy i weźmiemy czynny udział. Ale oby nie było za rok takiego tematu, tylko myślenie jak rozwijać curling już przy nowych władzach, czego wszystkim i sobie życzę.
                • cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 18:32
                  Mysle ze nasze rozmowy w Pradze byly spokojne i merytoryczne. Ale jak je inaczej odebrales to przykro mi. Poza tym chyba trudno mowic ze przenioslo to sie na grunt osobisty prawda? :) Powiedzieliscie swoje, ja swoje, swoje dorzucila reszta ekipy i na tym sie skonczylo. Jak Ci z tym zle to wyciagnij wnioski. Na drugi raz bedziesz moze inaczej decydowac.
                  • as_zgora Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 22:17
                    za Janem Brzechwą

"Moi drodzy, po co kłótnie,
                    Po co wasze swary głupie,
                    Wnet i tak zginiemy w zupie!"

A tak na poważnie...
                    Każdy klub/druzyna zgodnie ze sumieniem swoich zawodników ma prawo do podjęcia decyzji o udziale w MP bądź ich bojkotu. Na pewno w większości klubów ten temat wywołał sporo dyskusji. Ja akurat przyłączyłem się do bojkotu, ale nie będę oceniał postawy drużyn które wystąpią w MP.

Jestem tylko ciekaw, czy wyniki z MP w ogóle mogą być uznane, gdyż zgodnie z ustawą o sporcie kwalifikowanym uczestnictwo klubu w sporcie kwalifikowanym wymaga posiadania przez ten klub licencji, a regulamin MP dopuszcza start drużyn bez aktualnej licencji bądź nie będących członkami PZC. Czyli turniej MP będzie miał w sumię rangę zwykłego turnieju towarzyskiego.
                    Pożyjemy, zobaczymy...

Drużynom którę wystartują w MP, życzę "dobrej gry", a tym pozostałym - po prostu oglądajcie MŚ w Danii.

AREK z ZG
                    • arekmcc zgoda buduje..... 11.03.11, 22:45
                      Z dużym zaciekawieniem przeczytałem Waszą dyskusję.
                      Mój komentarz będzie bardzo osobisty, skierowany bezpośrednio do sympatycznych chłopaków w czarnych bluzach, którym zacząłem kibicować jeszcze w Sanoku. Mam nadzieję, że za rok, w MP będzie mi dane zagrać z Wami. Żałują że nie nastąpi to w tym roku, ani nie miałem takiej okazji rok temu, z powodu "bojkotu" mojej drużyny przez władze PZC.
                      Po prostu, wierzę że czeka nas jeszcze wiele sezonów gry w curling w zgodzie z "duchem curlingu".

A teraz do rzeczy, ponieważ inny tamat został tu również wywołany.
                      Biorę udział w przygotowaniu koncepcji tzw. rozgrywek alternatywnych.
                      Mam nadzieję że będę mógł Was o tym poinformować i zaprosić do tego projektu w ciągu najbliższego tygodnia.
                      Pozdrawiam i do zobaczenia
                      AD
                      • ccckhangoor Re: zgoda buduje..... 11.03.11, 22:51
                        arekmcc napisał:
                        > (...)
                        > Mam nadzieję że będę mógł Was o tym poinformować i zaprosić do tego projektu w
                        > ciągu najbliższego tygodnia.
                        > (...)

dziękuję Arku, że jako jedyny odniosłeś się, a wręcz odpowiedziałeś na moje pytanie.
                        cierpliwie czekam na pełniejszą informację.
                        WR
                        __
                      • skipmarlex Re: zgoda buduje..... 11.03.11, 23:15
                        Dziękujemy Arku za ciepłe słowa :)
      • lobuz_kkc-w Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 11.03.11, 23:29
        Dyskusja się rozwinęła niesamowita, patrząc na ostatnią aktywność użytkowników na tym forum.
        Osobiście uważam, że każdy powinien działać ze swoimi przekonaniami. Ja nie startuje w MP PZC mimo iż uważam że ten bojkot nic nie da (ale już nie wiem co może dać efekty). MSiT pokazało moim skromnym zdaniem że na ich zdecydowaną interwencję nie możemy liczyć. Szczerze, to patrząc na nasze małe środowisko nie wiem czy uda się zmienić władze zarządzające oficjalnie curlingiem. Nie będziemy wszyscy mówić jednym głosem i to widać już w tej rozmowie. Bardzo chciałbym się mylić.
        Mówienie że mi się nie podoba i pozostawanie na tym samym miejscu jest naszym największym grzechem. Nie mówię tu o konkretnych osobach, nie zrozumcie mnie źle. Chodzi mi o "całe środowisko". Sam nic nie robiłem by to się zmieniło oprócz narzekania i nieudolnych prób zainteresowania sytuacją "społeczeństwa". Chciałbym tu oświadczyć, że jestem gotów pomóc w każdej sensownej akcji zaproponowanej przez kogoś z pomysłem na obalenie władz PZC i poświęcić swój czas na działania (a nie narzekanie) przeciw JJW i spółce.
        Pozdrawiam i życzę "dobrej gry" gdziekolwiek miałaby się odbyć
        Bartek
        • kwak4 Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 13.03.11, 23:37
          Witajcie Curlerzy,
          kiedy dowiedziałem się o pomyśle bojkotu mistrzostw Polski w tym roku, przyjąłem zasadę niewypowiadania się na ten temat. Uznałem, że jako zawodnik, który nie ma w tej chwili drużyny, byłbym nie w porządku, gdybym sugerował Wam przyłączenie się do akcji bądź udział w MP. Z "przyczyn obiektywnych" nie mam tego dylematu, tych rozterek, które są Waszym udziałem.
          Teraz jednak pozwolę sobie zabrać głos w sprawie. Po pierwsze - wszyscy już podjęli jakąś decyzję (i zapewne jej nie zmienią). Po drugie - chcę odpowiedzieć Wojtkowi Gubańskiemu.
          Napisałeś Wojtku: "uważam to za akt kompletnej desperacji. Jakie korzyści to przyniesie, komukolwiek? Wymieńcie choć jeden konkret. Kto i co zyska."
          Otóż ja nie wziąłbym udziału w mistrzostwach Polski organizowanych przez Marka Jóźwika, Andrzeja Janowskiego, Mirosława Wodzyńskiego i spółkę (nawet gdybym mógł, czyli miał z kim grać). Nie w "akcie desperacji" ani nie po to, żeby "przyniosło to korzyści".
          Po pierwsze - dla mnie to "akt przyzwoitości". Podkreślam - DLA MNIE - i nie oczekuję wcale, że będziecie podzielali moją opinię, choćby z tego powodu, że Wasze doświadczenia z PZC mogą być inne, lepsze niż moje. Ja uznałem, że nie będę "kooperował" z ludźmi, którzy WIELOKROTNIE oszukali mnie i Was, dla władzy i jakichś tam swoich drobnych korzyści.
          Kiedy zostaliśmy przez nich oszukani, zrobieni w konia? Choćby wtedy, gdy sekr. Janowski wyrzucił sobie do kosza prawidłowo złożony wniosek klubów o nadzwyczajny zjazd (kluby do dziś nie dostały odpowiedzi). I wtedy, gdy J & J powiększyli zarząd o swoich sługusów wbrew regulaminowi, który kilka miesięcy wcześniej sami przyjęli. I wtedy, gdy J&J wyszli z posiedzenia zarządu po przegranym głosowaniu, nie podpisując listy obecności (dziś twierdzą, że ich nie było na tym zarządzie). I wtedy, gdy dopisali sobie przed wyborami do listy klubów curlingowych kluby karate, jeździecki, siatkarski, lekkoatletyczny, piłkarski (całkowicie fikcyjnych curlerów)... I wtedy, gdy pozbawili prawa głosu większość klubów w Polsce (m.in. te najbardziej zasłużone dla naszego curlingu, w tym klub, który miał opłaconą składkę licencyjną, czyli ŚKC). I wtedy, gdy nie wpuścili na zjazd w październiku delegatów z dwóch UPRAWNIONYCH PRZEZ NICH SAMYCH klubów (z AZS Łódź i z Warszowic). I jeszcze wiele razy, gdy łgali w kwestii długów czy w kwestii procesu z ECF (prezes był taaaki pewien, że wygra).
          Nie po drodze mi z oszustami, J., J., W.... Mierzi mnie to towarzystwo, przebywanie z nimi jest dla mnie obrzydliwym doświadczeniem. Więc dlaczego miałbym jechać na MP i ryzykować, że spotkam tam któregoś z nich?
          Po drugie - mistrzostwa Polski w obecnym kształcie to fikcja. Ani nie podnoszą poziomu gry, poziomu wyszkolenia (bo impreza organizowana co rok na łapu-capu nie spełni tego zadania nigdy!), ani nie służą selekcji do reprezentacji (bo nikt nie wie, jakie są kryteria doboru, kto jest selekcjonerem), ani nie propagują dyscypliny (bo PZC nigdy o to nie zadbało). Jeśli MP mają być tylko "alibi" dla dyrektora sportowego M. Wodzyńskiego i jego pryncypałów, żeby mogli wykazywać w sprawozdaniach dla ministerstwa swoją "pracę" i swoje "osiągnięcia organizacyjne" - to ja nie zamierzam tej fikcji firmować swoją obecnością. Gdybym miał drużynę, to nie pozwoliłbym na jej start - żeby J&J nie mogli się chwalić w ministerstwie "rozwojem dyscypliny".
          Po trzecie - postanowiłem też, że PZC nie dostanie ode mnie już ani złotówki - choćby w postaci wpisowego do MP. Nie będę się zrzucał na spłatę długów związku, dopóki nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności jeden z głównych winowajców, dyr. Wodzyński. Facet inkasuje co miesiąc kilka tysięcy złotych (i jest to grubo ponad średnią krajową), a tak naprawdę dawno powinien wylecieć na zbity pysk np. za to, że związek musi zwrócić ministerstwu 90 tysięcy złotych dotacji.
          Mam nadzieję, że wyjaśniłem Ci Wojtku MOJE motywy, dla których popieram bojkot. I mam nadzieję, że w przyszłym sezonie obaj wystąpimy w mistrzostwach Polski i że będę miał przyjemność zmierzyć się z Marlexami :) Mamy przecież swoje "porachunki" do rozstrzygnięcia na lodzie ;) Pozdrawiam
          Krzysztof Kowalski, Media CC
          PS. Co do "planów organizacji niezależnych mistrzostw" - to niech Cię to nie przeraża, proszę :) Na razie jest to luźna koncepcja, w fazie dyskusji i ZAPEWNIAM CIĘ, że wszystko zostanie zorganizowane fair, tak aby wszyscy mieli jednakowe szanse na przygotowania, udział i zwycięstwo. Ręczę za to, bo znam ludzi, którzy myślą o zorganizowaniu tego i wierz mi - to ludzie ulepieni z zupełnie innej gliny niż obecni szefowie PZC. Kłamców i hipokrytów wśród Nich nie ma. A na razie nie ujawniają zbyt wielu szczegółów, bo dopiero nad nimi pracują. Oby Im się powiodło!
          • t.kierzkowski Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 08:36
            Krzysiu,
            Podpisuję się pod każdym Twoim słowem. Nie wystąpię w MP z tych samych powodów.
            Gdy ci plują w pysk, to nie udajesz, że pada deszcz.
            TK
            • barbarakarwat Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 08:54
              powody rezygnacji z MP mojej drużyny były takie jak przedstawił je Krzysiu, stąd ten post u samej góry.....

po przeczytaniu wszystiego zastanawiam się czy to Bóg obrazi się na to, że zestawiają Go z PRL-em czy to może PRL za to, że stoi obok Boga.....;-)
          • kg_mcc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 08:46
            Całkowicie zgadzam się z Krzysztofem.

Napewno nie jest aktem desperacji z mojej strony nie granie w "MPPZC". Ja poprostu nie uznaję Polskiego Związku Curlingu w obecnym składzie. Dla mnie jest to jakaś tam grupa kolegów których nie znam, a którzy na każdym kroku mnie i zapewne wielu z was poprostu oszukują. Ten turniej organizowany w Gliwicach to nie jest dla mnie nawet turniej warty uwagi. Ja traktuję tamte rozgrywki jako jakiś event organizowany przez J&J&W i poprostu nie mam ochoty brać w tym udziału. Jak to zapewne wszyscy wiemy obecny "zarząd" jest jakąś fikcją, a juz napewno nie jest zarządem związku sportowego.

Niektórzy pytają dlaczego nie wiedzieli o bojkocie "MPPZC". Raczej wydaję mi się, że nie było o czym wiedzieć bo duża część druzyn chyba po prostu nie ma ochoty na uczestniczenie w jakimś podrzędnym turnieju i ja osobiście również nie słyszałem o bojkocie na wielką skalę. Wydaję mi się, że cała akcja wyszła bardziej spontanicznie niż była jakoś specjalnie organizowana.

Każdy z nas ma prawo do wyboru tego co robi i szanuję również decyzję Marlexów. Życzę również dobrej gry na wszystkich zbliżających się turniejach. Przyznam również, że nie mogę się już doczekać turnieju w Cieszynie, tym bardziej że w pierwszym meczu będziemy mieli okazję zrewanżować się Marlexom za ubiegłoroczny finał MP :) Co Nie będzie proste bo chłopaki reprezentują teraz naprawdę wysoki poziom.

Pozdrawiam,
            Kamil Gęśla
            MCC Fazi

• cmac Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 12:57
            Krzysiek

Głębokie ukłony za ten post. Gratuluje i zazdroszcze cierpliwosci i checi opisywania sytuacji po raz n-ty. Ale jak widac jest to konieczne bo niestety wiele faktow umyka wielu osobom.
            Chyba nikt lepiej nie wytłumaczyłby motywacji bojkotu, gratuluje i podpisuje sie obiema rękami.
          • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 15:02
            Dziękuje Krzysztofie, że się dołączyłeś do dyskusji. Czekałem na taką wypowiedź :)

Staram się zrozumieć jedną rzecz, która stanowi podstawę naszej różnicy zdań. Nie będę się do wszystkiego odnosił, z faktami się nie dyskutuje. Napiszę tylko dlaczego według mnie warto wziąć udział w MP.

Może z mojej perspektywy wygląda to inaczej, bo jestem młodszy i stosunkowo późno zacząłem trenować. Może dlatego jestem bardziej świadomy tego jak wiele jeszcze trzeba się nauczyć by osiągać marzenia. Wiem jak wiele mi brak doświadczenia czy samych umiejętności technicznych by dorównać najlepszym w naszym kraju, nie mówiąc o tych, którzy są jeszcze wyżej. Dlatego nie wyobrażam sobie, mieć możliwość pójścia na trening czy wzięcia udziału w jakichkolwiek rozgrywkach i z niej nie skorzystać. I nie obchodzi mnie, kto to organizuje. Nikt nie przeszkodzi mi w realizowaniu swoich ambicji, a nawet gdy będzie próbował, to będę pracował jeszcze ciężej by osiągnąć sukces. Mnie osobiście nic nie motywuje do pracy tak jak porażki i kłody rzucane pod nogi. Gdy rozmawiam z innymi polskimi juniorami, prawdopodobnie o znacznie większym potencjale niż ja, słyszę czasem, że po prostu się odechciało przez sytuację w związku, a dziś curling to zabawa. U mnie jest odwrotnie.

Nie ma w Polsce raju, w którym można sobie bez przeszkód trenować na idealnym lodzie po kilka godzin, siedem dni w tygodniu, nie martwiąc się o pieniądze. Nie ma w Polsce curlera, który gra na najwyższym światowym poziomie. Dlaczego więc nie wykorzystywać okazji do gry i podnoszenia, choćby minimalnego, swoich umiejętności? Moim zdaniem, jeśli ktokolwiek uważa, że udział w MP nie da mu nic, to albo jest to przejaw pychy, albo braku ambicji. O to pierwsze Was nie podejrzewam.

MP można zbojkotować z dwóch powodów:
            1) Chcąc zaszkodzić władzom PZC. Bardziej szkodliwe dla bojkotujących niż bojkotowanych.
            2) Z wcześniej wspomnianej przyzwoitości. Szlachetne, ale jest to poświęcenie rozwoju jako zawodnika dla czystego sumienia.
            • giti900 Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 17:14
              Ciekawe tylko jak będzie smakował sukces na tegorocznych mistrzostwach..
              Można więc nie jechać bo "sukces" raczej trudno będzie tam osiągnąć, - nawet przy zwycięstwie czułbym raczej zażenowanie, niż radość.. (mimo iż również mam ogromne ambicje)
              W bojkocie widzę też więc taki sens, aby i inni zobaczyli, że bez Nas - większości curlerów, po prostu nie ma ,,zabawy" i nie ma curlingu w Polsce.., a taki "akt desperacji" powinien nas właśnie łączyć (pozytywny efekt bojkotu), a nie niestety dzielić..
              Tomek G.
              • karas-scc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 14.03.11, 17:50
                Nie napisałem, że MP są celem. Mogą być, ale mogą być też środkiem, który pomaga lub jest niezbędny by cele osiągać.

I jak najbardziej zgadzam się, że takie wydarzenia powinny łączyć :) Cieszę się bardzo, że walczycie z władzami, choć nie uważam akurat tego posunięcia za dobre. Liczę tylko, że to zrozumiecie, bo mam wrażenie, że jednak u niektórych osób pojawia się myślenie, że kto nie popiera bojkotu ten jest wrogiem i najlepiej niech się zajmie karate... ale o tym już dyskutowano w tym temacie wcześniej.
                • konan_wa_ku_ta Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 15.03.11, 03:02
                  Oj dawno nie było tak gorącej dyskusji na tym forum, więc postanowiłem "obudzić się z zimowego snu" i również opublikować swoją opinię o zaistniałej sytuacji.

0. Z mojej opinii chciałbym na wstępie wykluczyć MPJ. Jako curler, który miał okazję grać na MPJ i MP i mocno z młodszymi curlerami związany, wiem, że imprezy juniorskie rządzą się swoimi prawami. Barbarzyństwem wg mnie byłoby odebranie Juniorom możliwości spotkania się na lodzie. Obojętnie jakiej jakości by on nie był, i tak uważam, że przyniesie frajdę. Oczywiście szlifowania umiejętności czysto curlingowych ta impreza nie da, ale moim zdaniem nie tylko o to w curlingu juniorskim chodzi. Seniorzy mają szansę spotkać się na kilku innych turniejach, większość juniorów takiej opcji nie ma.

1. Popieram ideę bojkotu. Przede wszystkim dlatego, że po raz pierwszy ukazuje, że wyśmiewana przez p. Jóźwika "grupka amatorów" potrafi się zjednoczyć i jawnie, nie bacząc na jakiekolwiek ewentualne konsekwencje (choć nie potrafię sobie wyobrazić jakie ktoś wobec bojkotujących może zastosować reperkusje) przeciwstawić się rzeczywistości jaką serwują panowie JJW. Każdy z nas bojkotujących/popierających bojkot zyskuje również przekonanie, że gdyby wpadł na pomysł rozprawienia się z triem JJW reszta stanie za nim murem, a to jest bardzo istotne. Po drugie, trzecie, czwarte dlatego, że: patrz post Krzysztofa i innych przedmówców.

2. Bardzo daleki jestem od negatywnego stosunku do osób, które zdecydowały się zagrać. Porównań do PRLu zupełnie nie rozumiem, wcale nie dlatego że niewiele z tego okresu pamiętam. A to co kompletnie nie mieści się w mojej głowie (a łeb mam tak wielki że muszę zamawiać ręcznie robione nakrycia głowy ;) ) to stawianie kogoś przed wyborem: albo grasz w rozgrywkach PZC albo w tzw. altMP. Moim zdaniem to byłoby działanie na równie oddalonej od Ducha(Duchu?- wybaczcie problem z odmianą ;) ) Curlingu orbicie co działania JJW. Jednocześnie wyrażam nadzieję, że nikt takiego pomysłu nie rozpatrywał, a takowa opinia pojawiła się jedynie pod wpływem emocji.

• ramb0 Mistrzostwa Polski 2011- informacja kibicowska 15.03.11, 10:22
                    Z uwagi na to, że nie wiem kto ma rację, jako kibic polskiego curlinga, do bojkotu przyłączam się połowicznie. Wypatrujcie mnie na trybunach tylko pierwszego dnia mistrzostw. W połowie ostatniej kolejki ostentacyjnie obrócę się na pięcie i pojadę do domu.
      • bkmcc Re: Mistrzostwa Polski 2011- informacja drużynowa 15.03.11, 11:02
        Witajcie. Spieszę poinformować, że drużyna MCC Polaris nie weźmie udziału w MP 2011. Nie chcemy mieć nic wspólnego z obecnymi władzami PZC, zatem dalsze tłumaczenie tego kroku wydaje się zbędne. Oczywiście bierzemy pod uwagę, że bojkot tych i kolejnych MP może nie przynieść skutku, jednak nie czulibyśmy się komfortowo grając w imprezie pod patronatem obecnego związku, a także uznalibyśmy to za zagranie nie fair wobec środowiska, którego działania wspieramy.
        Bartek Klimas
      • krzychbe Nieobecni 16.03.11, 14:49
        Oto zestaw nieobecnych na MP PZC (nie zajmuję się juniorami). Zwracam uwagę, że nie wszyscy nieobecni muszą być zwolennikami bojkotu, absencja może być spowodowana innymi przyczynami. Stwierdzam po prostu fakt, że poniższe drużyny/kluby, niektóre utytułowane, inne mniej, ale od lat obecne na polskiej scenie curlingowej, nie zgłosiły się do tegorocznych MP.

Kobiety:
        - Toxic (zdeklarowany bojkot)
        - Coctail (zdeklarowany bojkot)
        - Media Curling Team
        - Spark

Mężczyźni
        - Polaris (zdeklarowany bojkot)
        - Fazi
        - KNB
        - Tartel
        - Blues Brothers
        - Piechowice (zdeklarowany bojkot)
        - Yeti
        - Kraków
        - AZS Łódź
        - Lodołamacz (zdeklarowany bojkot)

Rozdano dotąd 14 kompletów złotych medali MP K i M.
        2 zdobyła drużyna, która już nie istnieje, 1 zagra w Gliwicach, pozostałych 11 jest powyżej.

Dość spore i szacowne towarzystwo, jak na grupkę turystów-krzykaczy.

K.

• kg_mcc nie ma jak profesjonalny regulamin MP 21.03.11, 13:36
        Juz po raz kolejny możemy się zachwycać profesjonalizmem PZC podczas przygotowania regulaminów i harmonogramów.

W jednym miejscu:
        "I. Ogólne zasady rywalizacji
        6. Awans do finałów MPS 2011 uzyskują 4 najlepsze zespoły."

Zaraz poniżej:

"System rozgrywek mężczyzn:
        Eliminacje

1. Do półfinałów awansują 3 najlepsze zespoły."

"System rozgrywek mężczyzn:
        4.Drużyna za zwycięstwo otrzymuje 2 punkty, za remis 2, za porażkę 0." - także oby nie przegrać :)

Serdecznie gratuluję organizatorom

Kamil Gęśla

• kg_mcc Re: nie ma jak profesjonalny regulamin MP 21.03.11, 13:40
          Przepraszam ale w całym tym zagmatwaniu już się zgubiłem gdzie tu są półfinały a gdzie finały... Także zwracam honor, rzeczywiście zapis odnośnie ilości druzyn awansujących kolejno do półfinałów i finałów może mieć sens :)

Kamil Gęśla
          • cmac Re: nie ma jak profesjonalny regulamin MP 22.03.11, 12:12
            Kamil, nie przejmuj sie. W tym "czyms" co sie nazywa PZC chyba wszyscy sie juz zgubili, lacznie z autorami tego "czegos"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka