Gość: Jurek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:13 Sugerowałem zmianę działania (oprogramowania) wyszukiwarki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=500&w=13872506 Czy zechcecie odpowiedzieć na tę propozycję? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
austria Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? 05.07.04, 12:47 Była kiedyś taka opcja wyszukiwania. Porozmawiam z informatykami żeby do niej wrócić od następnej edycji Wygraj Ligę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 12:52 Dziękuje za odpowiedź. Szkoda, że nie można tych zmian dokonać jeszcze w Wygraj Euro. Przecież to drobiazg. pozdrawiam Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: informatyk Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.krakow.pl 05.07.04, 13:22 Drobiazg? Dla "informatyków" gazety? Dla nich nie ma czegoś takiego jak drobiazg. Nawet z wpisywaniem papierowych kuponów mieli problemy... profesjonaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marwi Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.04, 13:38 Czyli jednak pamieć mnie nie myliła i była kiedyś taka możliwość wyszukiwania. Tylko jeśli tak to czemu z niej zrezygnowano... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 13:56 Z tym wpisywaniem papierowych kuponów to niezupełnie tak. Podejrzewam, że w większości przypadków to niestety wina grających i ich niezbyt kaligraficzne wpisywanie numerów. Wiadomo, że kupony odczytywano skanerem, tak otrzymany obraz był tłumaczony jakimś programem OCR na postać tekstową i wczytywany do bazy. Skaner nie jest jednak narzędziem idealnym. Zdarza się, że odczyta 3 za 8, 1 za 7 4 za 7 lub odwrotnie. ale możliwośc błędnego odczytu maleje ze wzrostem zyraźnego pisma. I co dalej ? Jeżeli na skutek błędnego odczytu baza wykryła błąd REGULAMINOWY, tzn. np więcej niż 4 zawodników z jednego kraju, nieodpowiednia pozycja zawodnika, powtórzenie numeru, to powinna zasygnalizować ten błąd i wtedy dopiero prowadzący sprawdzają naocznie dany kupon. Jeśli stwierdzili, że kupon nie zawiera będów to wprowadzali go ręcznie, jeśli były błędy - odrzucali. Ale jeśli mimo złego odczytania kuponu przez skaner warunki regulaminowe nie zostały naruszone to kupon został zapisany z błędem. I stęd sygnalizowane przez Was róznice między własnymi obliczeniami, a tym co w gazecie. Potwierdzeniem tego toku rozumowania może być cała masa błędów w kodach pocztowych, których nie obejmowały żadne ograniczenia regulaminowe i zostały zapisane w bazie tak jak je skaner odczytał. Tak więc na przyszłość radzę kaligrafować istotne dane. pozdrawiam Jurek PS. Znacznie łatwiej by się rozmawiało, gdybyś co chwilę nie zmieniał nicka. Odpowiedz Link Zgłoś
austria Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? 05.07.04, 18:05 Tak póżne wyniki na początku konkursu to rzeczywiście błędy czytelników. Kupony skanujemy ale każdy z nich jest potem weryfikowany. Masa ludzi sprawdzala to co przeczytal skaner. Duzo bylo tez kuponow wpisanych recznie, a to kupon przypiety zszywka do karty, a to kilogram kleju, który zamazywal caly kupon, a to kupony naklejone po obu stronach kartki. No i ogromna liczba zgloszen z bledami. Zamiast w ataku napastnik wpisany w miejsce pomocnika, a to wogole nie wpisany pilkarz itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R.C. Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.krakow.pl 05.07.04, 20:04 A to, a tamto, a siamto... a trzeba było pewne rzeczy przewidzieć. Poza tym nie tłumaczy to skąd bałagan i spóźnianie się z wynikami w dalszej części konkursu. Nieczytelne pismo i wynikające z tego literówki- ok, ale skoro byli gracze którzy na kuponie mieli przerwę w dwuczlonowej nazwie a w wyszukiwarce jej nie ma (przerwy) to znaczy że ta "masa" ludzi sprawdzała kupony w sposób raczej swobodny i beztroski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Voytech Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.toya.net.pl 06.07.04, 01:05 To trzeba było umożliwić wpisywanie kodów na www albo wysyłanie mailem w ustalonym formacie (jak w smsie). Ale dla was tylko KASA, KASA, KASA! Obłędu dostaliście na jej punkcie. Niech ludzie kupują papierową gazetę i płacą za komercyjne SMSy, a gazeta i tak ma ich gdzieś. I jeszcze bezczelnie twierdzi, że "błędy czytelników". Przecież za każdym razem pisaliście "wstępna klasyfikacja". Co szkodziło napisać, że x kuponów jest nie zweryfikowanych, i publikować natychmiast wyniki dla tych, którzy poprawnie i czytelnie wypełnili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED AKTOR Re: AUSTRIA ODPOWIESZ NA MOJĄ SUGESTIĘ ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 18:15 ś w i n i e !!! Nie będę już pisał więcej. Pozdrawiam czytelników. Odpowiedz Link Zgłoś