Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

pytanie o raki i czekani i kijki.

13.06.02, 18:52
    Bede wdzieczna za odpowiedz na ponizsze pytania
    na co zwracac uwage przy kupieniu polautomatycznych rakow,jakiej firmy ? Co
    lepiej kupic dlugi czekan czy krotszy jezeli ma glownie sluzyc do chodzenia. W
    jakich warunkach tak naprawde sprawdzaja sie kijki.
    pozdrawiam
    Karolina
    Obserwuj wątek
      • Gość: Piotr Re: pytanie o raki i czekani i kijki. IP: 213.158.195.* 13.06.02, 19:29
        malamyszka napisał(a):

> Bede wdzieczna za odpowiedz na ponizsze pytania
        > na co zwracac uwage przy kupieniu polautomatycznych rakow,jakiej firmy ?

Zależy do czego ich używasz. Ja do zimowego wspinania używam Griveli, z których
        jestem bardzo zadowolony. Ważne, żeby raki były zabezpieczone przed przypadkowym
        otwarciem automatu, np. paskiem. Najlepiej dopasuj je w sklepie do swojego buta.

Co
        > lepiej kupic dlugi czekan czy krotszy jezeli ma glownie sluzyc do chodzenia.

Oczywiście długi, ale nie można przesadzać. Czekan przyda się na stromych
        stokach, a wtedy nie musi sięgać do samej ziemii, natomiast na płaskim, albo mało
        stromym stoku lepsze są kijki. Zbyt długi czekan trudno jest użyć w razie
        przewrócenia się na stoku do wyhamowania lotu, trudno go tez wykorzystać do
        dupozjazdów. Do turystyki polecałbym czekan, który trzymany za głowicę sięga do
        połowy łydki, lub ciut niżej.

W
        > jakich warunkach tak naprawde sprawdzaja sie kijki.

W każdych. Długo ich nie uzywałę, kiedy wreszcie kupiłem byłem zachwycony.
        Odciążają nogi, pomagaja utrzymać równowagę, dają oparcie przy odpoczynku.
        Oczywiście na bardzo stromym stoku lepszy jest czekan - kijka raczej trudno uzyć
        w sytuacji awaryjnej jak lot po stoku.

Pozdrawiam
        Piotr

• marcin.gala Re: pytanie o raki i czekani i kijki. 20.06.02, 18:34
          Dziękuję Piotowi za kompetentą odpowiedź.
          Może warto podkreślić to, że krótkie czekany (dziabki) służą przede wszystkim
          do wspinania. Długi czekan umożliwia o wiele lepsze hamowanie w razie
          poślizgnięcia na stoku, ułatwia też poruszanie.
          • lamancza Re: pytanie o raki i czekani i kijki. 21.07.02, 12:30
            Szukam informacji na temat technik posługiwania się kijkami i czekanem. Gdzie
            można coś takiego znaleźć w sieci?

Z góry dziękuję za pomoc.
      • malamyszka Re: pytanie o raki i czekani i kijki. 17.06.02, 18:15
        dziekuje za odpowiedz
        • malamyszka kupilam 07.09.02, 21:04
          czekan 60 cm firmy Simond -ja mam 163.5 wzrostu
          raki Blackdiamond contac strap bo mam buty scarpa typ Jura -nie plastiki
          www.blackdiamondequipment.com/alpinism/crampons_bionic.htmlhttp://www.simond.com/pages/france.htm
          powodzenia dla innych poszukiwaczy ja poki co jestem gola i wesola...straszne
          ceny :-(
      • anka001 Re: pytanie o raki i czekani i kijki. 05.12.02, 16:09
        Podczas dupozjazdu wpadliśmy na lód i tak się rozpędzilśmy że przestało być
        wesoło. Wtedy mój brat użył czekanu.Więcej szkody niż pożytku bo kiedy go wbił
        w lód to zakręciło nami i każdy zaczął jechać swoją trasą.Na szczęście znów
        pojawił się śnieg i wyhamowaliśmy naturalnie ale nie wiem co by było gdyby
        cały czas był lód.My mieliśmy czekany proste a zdecydowanie lepsze są te
        wyprofilowane bo wtedy ręka może się schować a nie zedrzeć na lodzie:)
        • malamyszka do Anki 09.12.02, 17:04
          droga Aniu.
          . czekan do lodu jest krotszy. I wogole teraz jest tendencja do uzywania
          krotszych czekanow.Ale generalnie to przede wszystkim mam nadzieje ze nie
          bedziecie powtarzac dupozjazdow w nie sprawdzonym terenie.Drugi raz moze Wam
          sie nie udac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka