Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY.......

IP: 213.25.179.* 11.05.05, 12:09
    Napiszcie proszę o najasmutniejszych, najbardziej przygnebiających momentach,
    chwilach w piłce noznej ( klubowej i reprezentacyjnej ). Momenty, które
    najbardziej utkwiły w pamięci, zdeneerwowały, zdołowały.
    Ja zacznę :
    piłka klubowa :
    1) odpadnięcie w karnych Lecha Poznań z Barceloną ( koniec lat 80 tych ??? ).
    Wiem, że karnych nie oglądałem i słuchałem w radiu. Popłakałem się.
    2 ) lekcja pokory, której udzielił Eintracht Frankfurt Widzewowi , pamiętacie
    0:9 ?? Nie ogladałem meczy ale wpadłem do kolegi, który miał wtedy kablówke i
    zapytałem o wynik, kolega ( pozdrawiam ) kompletny dyletant sportowy
    spojrzał , wraca i mówi, że chyba 0:0 ale juz koncówka meczu bo 90 minuta.
    Nawet się ucieszyłem, że widzew przejdzie dalej
    3) czasy nowożytne i odpadnięcie GKS Katowice z Cementarnica Skopje i Wisły
    Płock , chyba z jakimś klubem z Litwy
    Piłka reprezentacyjna :
    1) kt.óreś z kolei przegrane eliminacje do ME i ostatni mecz w Poznaniu z
    Holendrami, którzy w Polsce świetowali awans i przyjechało ich kilkanaście
    tysiecy a dla Polaków był wydzielony sektor, a stadion Lecha cały
    pomarańczowy ( przegraliśmy chyba 0:3 , poprawcie jeżeli się mylę )
    2) mecz z Azerbejdżanem na wyjeździe w ...Turcji ( 0:0 ), kibiców ze 100 i
    jedna flaga w barwach narodowych , kibic z Oławy , którego podobno piłkarze i
    działacze zabrali ze soba do Polski, czytałem z nim wywiad w który opisywał
    droge na mecz.
    3) przegrany mecz z łotwa, a taki byłem pewien zwycięstwa.
    Pozdrawiam , prosze o wasze wspomienia.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Krzyś Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.pke.pl 11.05.05, 12:16
        heh, czy ja wiem, czy aż taaak smutne. Niektóre nawet śmieszne 0:9 Łódź - zgłoś
        sie, porażki repry - żenujące, a nie smutne. Ale fakt, porażka Lecha z Barcą w
        karnych mogła każdego zdołować (pamiętam że te ciuliki z TV mecz (podczas
        karnych) przerwali (przerwano nadawanie) bo Dziennik TV się zbliżał, to były
        czasy ;/).

Jeszcze jako kibic GKS pamiętam bój Legii z Barcą właśnie ... też taka
        porażka ;/
        • Gość: Razorfan Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:19
          Ja mysle ze mecze Legii z Interem to by;y dopiero smutne. Dawno to juz bylo i
          nie pamietam nawet czy ogladalem ale od tamtej pory nie lubie bardzo Interu i w
          ogole wloskiej pilki.
          No ale mysle ze wszystko przebija przypominany niedawno mecz Legia-Widzew ale
          to chyba tylko w Wawie bylo smutne wydarzenie, reszta Polski chyba skakala ze
          szczescia.
          • Gość: Grzechu Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:41
            ja tez plakalem;( kilka razy: Gdy Wlosi przegrali z francja po dogrywce na ME
            2000 (zasnalem placzac), gdy Inter wielkim pechem przegral w 2002 w polfinale LM
            z milanem, gdy na mundialu Wlosi przegrali z korea po beznadziejnych decyzjach
            sedziego z vanuatu, i ostatnio gdy Inter znow przegral z milanem w LM. Mam
            nadzieje ze juz z takich powodow nie bede musial sie tak dolowac i ze moi pupile
            za mego zycia wygtraja wszystko co moga. FORZA INTERNAZIONALE!!!!!
      • Gość: Y_Sam Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 14:37
        Gość portalu: KANGOOR napisał(a):
        wraca i mówi, że chyba 0:0 ale juz koncówka meczu bo 90 minuta.
        > Nawet się ucieszyłem, że widzew przejdzie dalej

No i niepotrzebnie, bo przy 0-0 i tak awansowaliby Niemcy (2-2 w Łodzi) ;-)
        Mnie przygnębiła porażka z Anglią 0-3 w Meksyku 1986, co miało o tyle przykre
        konsekwencje, że po wyjściu z grupy wpadliśmy od razu na Brazylię (i tu kolejne
        przygnębienie: 0-4).
        Oczywiście podłamała mnie porażka Lecha z Barcą (do dziś pamiętam ten
        przestrzelony karny Bogusia Pachelskiego - a gdyby trafił, Lech grałby dalej).
        Boleśnie utkwił mi w pamięci finał IO w Barcelonie 1992, gdzie Hiszpany
        strzelili nam bramkę w ostatnich sekundach (no i wydarzenie związane z tym samym
        zespołem olimpijczyków rok wcześniej- ćwierćfinał kwalifikacji i 0-5 z Danią,
        już myślałem że jest po ptokach i na żadną olimpiadę nie pojedziemy).
        Ostatnio zabolały mnie porażki: Reprezy u siebie z Łotwą i Wisły Kraków w
        dwumeczu z Tbilisi. Choć te już nieco mniej, wszak nasz futbol mocno się do tego
        czasu zdeprecjonował. I to ostatnie zdanie jest właśnie najsmutniejsze.
      • forumowicz_pospolity Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 11.05.05, 14:56
        to ja dorzucę jeszcze moje otępienie po
        1:2 na Rasundzie i golu chyba w 92 minucie, Niclas
        Larsson chyba się ten facet nazywał
        • Gość: Y_Sam Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:30
          Acha, pamiętam, po rzucie wolnym za faul Tarasiewicza, który chwilę wcześniej
          wyrównał na 1-1 ... ech łza się w oku kręci...
      • Gość: bazyliszek Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.chello.pl 11.05.05, 19:04
        wszystkie opisane powyżej przypadki, od dwóch konfrontacji Legii z Interem, po
        mecz z Łotwą były rzeczywiście smutne. dodałbym jeszcze 0:0 z Cyprem w
        Gdańsku...

ps. za to rozbawił mnie Krzyś: "Jeszcze jako kibic GKS pamiętam bój Legii z
        Barcą właśnie".
        pozdr.
        :)
        • Gość: Bonhart Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 11:16
          Coz za masochistyczny topic ;)

Z pilki klubowej to oczywiscie ostatnie blamaze polskich klubow z takimi
          potegami jak Cementarnica, Ventspils, Fylkir, Dinamo Tbilisi czy Terek Grozny.
          Jako kibic Legii nie moge nie wspomniec niepojetego 2-3 z Widzewem, kiedy nasi
          pilkarze zachowali sie w koncowce jak chlopcy z b-klasy ktorzy poszli sobie
          pokopac pilke zaraz po wyjsciu z baru.

Jesli chodzi o repe to oczywiscie wspomniane wyzej 0-0 z Cyprem - chodzilem
          wtedy chyba do ktorejs z pierwszych klas podstawowki ale gleboko wyryl mi sie w
          pamieci ten "popis".
          No i to dziadostwo grane za Apostela i Piechniczka, te porazki z Izraelem,
          Slowacja... brrrr...
        • Gość: Krzyś Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.pke.pl 12.05.05, 11:30
          bazyliszek: no fakt, użyłem nie właściwego czasu i sformułowania: "jako kibic
          GKS (i tu powinno być zdziwienie) mocno przeżywałem mecz Legii z Barcą, a
          szczególnie ten na wyjeździe ..." a nie "jeszcze" LOL!!!

I jak ktos wspomniał, padaka była po finale na OI w 1992 roku ;(((
      • ww1916 Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 12.05.05, 11:39
        Moja prywatna lista (top-10)tego co mi utkwiło w pamięci:

1/ Legia - Widzew 2-3 (1997)
        2/ Szwecja - Łotwa 0-1 (do dzis jak widzę jakiegoś Szweda to chce mi sie
        wymiotować)
        3/ Polska -Hiszpania 2-3 (IO Barcelona)
        4/ Legia - Widzew 1-2 (1996)
        5/ Górnik - Legia 3-0 (1985 lub 1986)- prawdopodobnie sprzedany mecz
        6/ Holandia - Polska 3-0 (1975) po pamietnym 4-1 w Chorzowie
        7/ Polska - NRD 1-3 (finał IO Montreal 76)
        8/ Wisła - Legia 0-6 (1993)i późniejsze wydarzenia
        9/ Legia - Slavia Sofia 1-0 (pod koniec lat 80-tych)a potzrebne było 2-0
        10/ Legia - Lech 1-0 (finał PP rok temu i to co mu "towarzyszyło")
        • Gość: Krzyś Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.pke.pl 12.05.05, 11:48
          5/ Górnik - Legia 3-0 (1985 lub 1986)- prawdopodobnie sprzedany mecz

heh, toś odkrył hamerykę ;0
          W naszej lidze łatwiej wskazeć, który mecz był czysty ;)
      • Gość: Porter Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.05, 15:33
        1. Mundial 1978. Argentyna - Polska 2-0, mimo świetnej gry Polaków,
        niewykorzystany karny przez Deynę.
        2. WM 74 RFN - Polska 1-0. Przegrana mimo ogromnej przewagi.
        3. Wisła - Legia 0-6, w wiadomych okolicznościach.
        4. Spartak - Legia 2-1 - bezczelne sędziowanie pod kacapów.
        5. 1977 Polska - Portugalia 1-0, na Śląskim.

• Gość: Jarek Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 12.05.05, 15:56
          Ja bym jeszcze dodal Widzew-Dinamo Tibilisi. Pierwszy mecz 0:2, drugi mecz 1:0.
          Chyba 5 minut przed koncem Dziekanowski, stojac 5 metrow przed bramka
          glowkowal - zupelnie niepilnowany i ... prosto wbramkarza. Tak skonczyl sie
          wielki Widzew.
          • Gość: Jarek Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.zedat.fu / *.zedat.fu-berlin.de 12.05.05, 15:58
            A Polska-Portugalia bylo chyba 1:1. Deyna z rogu walnal brame o ile pamietam i
            dlatego w ogole pojechalismy na MS w Argentynie.
            • Gość: Porter Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:10
              Za co mu publiczność serdecznie podziękowała...
        • Gość: Razorfan Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 19:22
          Z tym Spartakiem to przesadziles. Z tego co ja pamietam kontrowersyjny
          byl "tylko" rzut karny podyktowany za "faul" Bednarza na siergieju yuranie
          (zwanym rowniez zlamanym @#%$^% albo $%^$$%#@ dupkiem). Poza tym mecz byl chyba
          sedziowany ok a Spartak mial przygniatajaca przewage. LEgia zdolala nawiazac
          walke w ostantnich 15 minutach i mimo iz byla o klase slabsza miala nawet
          szanse na remis (do dzis pamietam jak pod nogi Zbyszka Mandziejewicza w
          zamieszaniu pod bramka spadla pilka a ten zdezorientowany :) przywalil z calej
          sily i z 5 metrow trafil w poprzeczke)
          • Gość: Porter Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:08
            Mnie sie zdawało, że dopóki Spartak miał przewagę, to sędzia mu nie
            przeszkadzał, a jak pod koniec Ruscy kompletnie stracili siły i koncept, to
            starał sie przerwac każda akcje Legii. Ja ten mecz ogledałem w Moskwie, w
            telewizorze i słyszałem, jak komentator na parę minut przed końcem, po bramce
            Bereta, kiedy przy następnym rożnym znowu udalo sie wyprowadzić Bereta w
            identyczny sposób i obrońca wybił piłke z bramki, powiedział: wot, charoszaja,
            atlicznaja kamanda - Liegia. Riebiata, astałos' wsiebo lisz piat' minut, nada
            wydierżit'. Sapiernik siewodnia wielikaliepnyj. Raz w życiu słyszałem, żeby
            ruski komentator pochwalił jakiegokolwiek przeciwnika ruskiej drużyny.
      • adam81w Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 12.05.05, 16:43
        92 minuta finalowego meczu olimpiady polska hiszpania . nie slusznie przyznany
        rog dla hiszpanow i bramka w ostatniej minucie 3:2 i przegrana
      • Gość: mmm Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.lsanca.dsl-w.verizon.net 12.05.05, 20:28
        Ja nie bede bardzo orginalny: Meksyk '86 z Brazylia (do dzis pamietam strzal Bonka przewrotka i pilke lecaca nad poprzeczka) i finał IO w Barcelonie 1992. Ten drugi mecz oagladalem akurat w Norwegii a poniewaz mecze reprezentacji smakuja za granica wyjatkowo to i smutek byl wyjatkowy.

W nastepnej kolejnosci wymienilbym porazki, ktore wesole nie byly, ale traktowalem je juz jako ryzyko wklalkulowane w sport. Z najnowszej historii to byla Valerenga, Dinamo Tibilisi, Legia 4-1 i Cracovia 0-0.

Natomiast zdecydowanie najsmutniejszym wydarzeniem w mojej karierze kibica byl spektakl w restauracji Loza. Mysle, ze to pozostanie nr 1 do konca moich dni.
      • Gość: Ivulspirit Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 15:19
        Smutno to dopiero będzie jeśli ostatnie popisy naszych orłów w Lidze Mistrzów i
        pucharze UEFA znowu się powtórzą. Wygląda na to że jesteśmy co najmniej sto lat
        za murzynami.
      • fle_xx Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 13.05.05, 16:34
        Stilon Gorzów-Widzew Lódz 1:3 (1992)- %#@%$% drukaz nam ukradl historyczny
        awans do ekstraklasy...
        Polska-Hiszpania IO Barcelona 92- wiadomo...
        Stilon Gorzów-Pogon Szczecin 0:3 (1996)- koniec wielkiej pilki w moim miescie,
        pewnie zmierzajacy do III ligi bankrutujacy Stilon gra ostatni mecz który
        zawsze byl wielka wojna z zmierzajaca do ekstraklasy Pogonia, potem jeszcze
        kilka spotkan i pozegnanie z II liga (chyba na zawsze:().
        Wlochy-Polska 3:0 (1997)- dobry wystep w Chorzowie rozbudzil nadzieje,
        skonczylo sie kleska
        Szwecja-Polska 2:0 (1999)- Ehh ten Wójcik dzialal na mlodego naiwnego kibica...
        Portugalia-Polska 4:0(2002)- Niebo placzace nad nasza kadra, Pauleta
        osmieszajacy dotychczas wydawaloby sie jeden z najlepszych wtedy duetów
        obronców w Europie Waldoch-Hajto, Engel z mina jakby szedl na sciecie...
        Wisla Kraków-Lazio Rzym 1:2 (2003)- a piekny sen mógl dalej trwac
        Wisla-Valarenga 0:0 k. 3-4 (2003)- Padl mit wielkiej Wisly...
        Lech Poznan-Terek Grozny 0:1 (2004)- Szkoda gadac...
        • bazyliszek_i_jego_pies Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 13.05.05, 18:28
          ooo... pozdrawiam serdecznie kibica Stilonu! mój wujek grał tam w piłkę wodną.
          :)
          • fle_xx Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 13.05.05, 18:54
            bazyliszek_i_jego_pies napisał:

> ooo... pozdrawiam serdecznie kibica Stilonu! mój wujek grał tam w piłkę wodną.
            > :)
            Eh, Waterpolo to tez byla potega... i siatkówka... reczna... koszykarki...
            pilkarki...i to jest 10 razy bardziej smutne niz jakies 0:3 w Neapolu czy 0:1 z
            Terekiem:/ Wszystko prawie padlo (tylko jeszcze pilkarki graja pod szyldem
            Stilonu no i szachisci), dobrze ze chociaz kibice pamietaja o wielkim ZKSie.
      • seven Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... 13.05.05, 21:56
        wisla-lazio i polska-korea, po tych meczach przezylem najwieksze zalamania, jakies wtopy z
        wisly z legia, czy repry w eliminacjach az tak mnie ruszaly... wisla zaszla baardzo daleko i
        odpadniecie na takim etapie i to jeszcze u siebie, bolalo.. to samo w korei- nasi na mundialu,
        oczekiwania spore i nagle jakis egzotyczny kraj lupie naszych az zal patrzec... generalnie im
        dalej jakis zespol dochodzil, tym bardziej przybijala mnie jego porazka.

ps do igrzysk olimpijskich w barcelonie nie siegam pamiecia :)
      • Gość: Miki Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.aster.pl 14.05.05, 12:12
        1. Wtedy, kiedy Lech odpadł w karnych z Barceloną, to dobrze grał też Górnik
        Zabrze. Tylko Baran nie umiał w Chorzowie strezlić bramki bramkarzowi Realu, a
        miał tych sytuacji chyba z 10. W rewanżu przegrali 3:2, a prowadzili nawet 2:1
        i jedną nogą byli w ćwierćfinale.
        2. Postawa polskich drużyn w europejskich pucharach w jeszcze trwającym sezonie.
        3. Sposób, w jaki polska reprezentacja nie zakwalifikowała się do finałów MŚ w
        USA w 1994. Można nie wejść, ale "oddanie za darmo punktów" Norwegii, Turcji,
        Holandii bez walki, to wstyd. Wtedy być może wpływ miało również zachowanie
        Wojciecha Kowalczyka, który odmówił gry w reprezentacji po odebraniu Legii
        mistrzostwa w 1993 roku.
        4. Choroba polskiej piłki ( afera w 1993 z mistrzostwem Polski, obecne
        sędziowanie, polityka kadrowa w klubach, zwłaszcza w mojej Legii, afery
        barażowe ). To napewno nie będzie gwarantem sukcesu w polskim piłkarstwie.

Kibic Legii pozdrawia kibiców wszystkich polskich drużyn

PS.: A przez mecz z Łotwą nie wszedł mi kupon w Toto - Mixie. Ale abstrachując
        Boniek wtedy udowodnił, że nie ma koncepcji prowadzenia nie tylko
        reprezentacji,ale i jakiegokolwiek zespołu. Jednym słowem mówiąc pokazał, że
        jest dupa nie trener.
        • Gość: bk Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 12:39
          Najsmutniejszym momentem w historii Polskiej pilki noznej sa...puste stadiony
          na meczach ligowych. Zaniedbane i zniszczone kluby. Brak pespektyw na
          przyszlosc. Pamietacie takie kluby jak Szombierki i Polonia Bytom, Stal Mielec,
          Motor Lublin, Rakow Czestochowa, Slask Wroclaw, Zaglebie Walbrzych, Odra Opole
          i wiele innych. Czy ktos pamieta pelne trybuny na derbach slaska, Lodzi czy
          Warszawy. Ta niezapomniana atmosfera...szkoda. To se ne wrati.
          A z wyników to:
          Hiszpania-Polska 3-2 na olimpiadzie.
          Polska-RFN 1-1 eliminacje do olimpiady w 1988r. chiba. stracilismy bramke w
          koncówce spotkania i nie awansowalismy. (a moze to bylo NRD, nie
          pamietam).Pozdrawiam.
          • Gość: Miki Re: NAJSMUTNIEJSZE MOMENTY....... IP: *.aster.pl 16.05.05, 13:02
            Bardzo dobrze pamiętasz. Było to RFN. Zaczęło się od 1:0 dla Polski po golu
            Furtoka z karnego, a skończyło się na 1:1 po bramce przewrotką Franka Milla.
            Wtedy nie zapomnę, jak komentujący ten mecz Andrzej Zydorowicz ( obecnie
            komentator Polsatu Sport ) mało się .... nie popłakał, gdy Niemcy strzelili
            gola na 1:1.
            Ale i tak bardzo ładnie zagrali, tym bardziej, ze w składzie drużyny Hannesa
            Lohra ( ówczesnego trenera olimpijczyków niemieckich ) grali tacy jak:
            Klinsmann, Koepke, Borowka, Mill, Eckstein - czyli Ci, którzy .... zdobyli
            brązowe medale Mistrzostw Europy w RFN w 1988.

Pozdrawiam kibiców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka