Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MP 2005 propozycja

22.06.05, 17:14
    PROPOZYCJA SYSTEMU ROZGRYWEK O MISTRZOSTWO POLSKI W CURLINGU 2005

Mam nadzieję, że choć jest to dość trudne do zrozumienia, to jest jednocześnie
    sprawiedliwe i atrakcyjne. Gra się od 4 do 8 meczów. Większość drużyn pewnie
    zagra pięć-sześć spotkań, osiem gier tylko jedna - ale taka, która do końca
    walczy o tytuł. Podstawową zaletą jest, że nie traci się szybko szans, nawet
    na mistrzostwo.

1. W pierwszej fazie dzielimy drużyny na dwie grupy po cztery zespoły i
    rozgrywamy mecze z każdy z każdym. Tylko drużyny z czwartych miejsc tracą
    szanse na medale, ale też grają dalej!
    Kolejność w grupie ustala się na podstawie: liczby zwycięstw, bezpośrednich
    meczów zainteresowanych zespołów, większej liczby zdobytych partii, większej
    liczby zdobytych kamieni, mniejszej liczby straconych kamieni, konkursu
    tee-shot. W meczach grupowych mogą być remisy.
    PIĄTEK
    * 1a-1b, 1c-1d, 2a-2b, 2c-2d
    * 1c-1a, 1b-1d, 2c-2a, 2b-2d
    SOBOTA:
    * 1a-1d, 1c-1b, 2a-2d, 2c-2b

2. W drugiej rundzie grają odpowiednio parami zespoły, które zajęły 1., 2., 3.
    i 4. miejsca w grupie A i B.
    * 1A-1B, 2A-2B, 3A-3B, 4A-4B
    Przegrany meczu 4A-4B czyli 4AB- zajmuje 8. miejsce w turnieju, a wygrany
    meczu pomiędzy "jedynkami" czyli 1AB+ awansuje do finałowej trójki jako F1.

3. W drugiej kolejce eliminacyjnej grają:
    * 1AB- kontra 2AB+ o drugie miejsce w finałowej trójce (jako F2).
    * 2AB- kontra 3AB+ o prawo do gry o trzecie miejsce w finałowej trójce.
    Przegrany zajmuje 5. miejsce.

NIEDZIELA
    4. W trzeciej rundzie grają:
    * Przegrany meczu [1AB- kontra 2AB+] ze zwycięzcą meczu [2AB- kontra 3AB+] o
    trzecie miejsce w puli finałowej (jako F3). Przegrany zajmuje 4. miejsce.
    * Drużyny F1 kontra F2 w grupie finałowej.
    * 4AB+ kontra 3AB- o 6. miejsce w turnieju.

5. W kolejnych dwóch kolejkach odbywają się mecze F2-F3 i F1-F3 w grupie
    finałowej. W każdym meczu trzeba wyłonić zwycięzcę, więc w razie konieczności
    dochodzi do dogrywki.
    * Kolejność w grupie finałowej ustala się tylko na podstawie liczby zwycięstw
    - czyli w przypadku wygranej po jednym meczu wszystkich zespołów nie liczą się
    punkty czy endy, ale kolejność kwalifikacji do grupy finałowej.

U kobiet gra się analogicznie, choć nie ma ósmej drużyny, więc czwarta drużyna
    grupy 4-zespołowej zagra o 6. pozycję z przegranym meczu 3A-3B.

Konika szachowego temu, co nie ma pytań ;-) Na wszystkie chętnie odpowiem.
    Paweł Burlewicz
    Obserwuj wątek
      • ccckhangoor Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 17:39
        ciekawe, ciekawe - nazwałbym to "extended page play-off", ale...
        3 mecze dziennie dla więcej niż jednej drużyny oraz MAKABRYCZNY WRĘCZ UKŁAD
        grania mecz-po-meczu bez przerwy i to jeszcze w grupie finałowej.
        • pntb1 Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 17:53
          ccckhangoor napisał:

> ciekawe, ciekawe - nazwałbym to "extended page play-off", ale...
          > 3 mecze dziennie dla więcej niż jednej drużyny
          Tylko dla czterech, czyli połowy. Sądzę, że to niewygórowana cena za dużo
          sprawiedliwszy system "trzech szans" docierania do finału.
          A w trzecim dniu tylko dla jednej. Co jest "karą" za pięcie się z niższych
          miejsc w początkowej fazie.

>oraz MAKABRYCZNY WRĘCZ UKŁAD
          > grania mecz-po-meczu bez przerwy i to jeszcze w grupie finałowej.
          Hej! Tu żeś nie złapał. Przecież męski turniej jest grany na przemian z
          kobiecym. Na tej zasadzie co mówisz wszyscy niby grają mecz po meczu w fazie
          grupowej.
          • takeouter Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 19:29
            system ten bardzo mi sie podoba :P tylko biuro zawodow musi byc bardzo
            skoncentrowane zeby to poprowadzic :P im mniejsza przpadkowosc tym lepiej,
            mysle ze ten system jak i na challengu sie sprawdzi bo tam tez mozna bylo
            przegrac a wkoncu zajac 1 miejsce...
            • hit_and_roll Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 20:13
              No to ja mam pytania i sugestie, a tym samym straciłem szansę na konika
              szachowego ;) no ale trudno...

1. Po rozbiciu systemu na czynniki pierwsze wychodzi konieczność rozegrania 8
              kolejek w każdej kategorii (pań i panów), co daje łącznie 16 kolejek. Jaka jest
              wizja czasowego przebiegu tych rozgrywek, bo osobiście conajmniej szaro to
              widzę... ;)
              2. System sprawiedliwy i ciekawy, aż do momentu rozgrywania grupy finałowej
              gdzie przy równej ilości zwycięstw decydować będzie kolejność awansu do tej
              grupy... ojjjj chyba lepiej być zwycięzcą/pokonanym w bezpośredniej walce w
              jednym meczu finałowym! Jednak co finał to FINAŁ!!! Rozstrzygnięcie powinno
              zapaść w jednym meczu, a nie w trzech i emocje powinny sięgać zenitu w ostatnim
              meczu turnieju po którym poznamy Mistrzów Polski. (a w tym systemie możliwe
              jest że 3 mecz grupy finałowej będzie meczem "tylko" o tytuł wicemistrzowski...)

Pozdrawiam

• ccckhangoor Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 21:04
            > Tylko dla czterech, czyli połowy. Sądzę, że to niewygórowana cena za dużo
            > sprawiedliwszy system "trzech szans" docierania do finału.
            > A w trzecim dniu tylko dla jednej. Co jest "karą" za pięcie się z niższych
            > miejsc w początkowej fazie.

NU tak.

> Hej! Tu żeś nie złapał. Przecież męski turniej jest grany na przemian z
            > kobiecym.

HA PEWNIE! Na swoją obronę mam tylko fakt spieszenia się do domu.

ogólnie więc jestem za!
      • karolajna-cocktail Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 20:36
        Z przyczyn oczywistych interesuje mnie bardziej sytuacja w rozgrywkach Pań. Mam
        pewną wątpliwość. Z grupy liczącej 3 drużyny do walki o medale (dłuższą lub
        krótszą drogą) wychodzą wszystkie drużyny - nawet jeśli jakaś przegra wysoko
        wszystkie mecze. A tymczasem z grupy liczącej 4 drużyny ostatnia może walczyć
        najwyżej o 6 miejsce, choć możliwa jest sytuacja, że nawet wygra mecz (jesli
        grupa będzie wyrównana). I gdzie tu sprawiedliwość???

Jeszcze raz apeluję o rozważenie rozgrywek każdy z każdym w kategorii Pań.
        System prosty i bardzo sprawiedliwy.
        • karolajna-cocktail Re: MP 2005 propozycja 22.06.05, 20:46
          I jeszcze jedno - jeśli ten system zostanie przyjęty, w jaki sposób drużyny będą
          podzielone na grupy. Tylko losowanie? Rozstawienie i dolosowywanie? Co z
          drużynami z jednego klubu?

Myślę, że warto, aby zarząd PFC uzyskał potwierdzenie z klubów, że zgłoszone
          drużyny wystawią. W przypadku Pań nie było eliminacji i może się okazać, że
          jakiś skład już nie istnieje. Szkoda by było, aby z powodu nieobecności którejś
          z drużyn trzeba było w ostatniej chwili zmieniać cały misterny system rozgrywek.
          • skip_yeti Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 00:14
            Forma każdy z każdym jest tak samo możliwa zarówno w przypadku dziewczyn i
            chłopaków i ma jak to bywa "zady i walety"
            - na pewno jest sprawiedliwa
            - wszyscy sobie pograją do końca
            - eliminuje kłopoty z rozstawianiem (choć losowanie szczególnie ważne jest dla
            dziewczyn, kiedy trzeba rozstrzygnąć kto kiedy pauzuje)
            z drugiej strony:
            - musi byc zakonczona co najmniej finalem, bo istnieje taka opcja ze mistrza
            poznamy po 5 kolejkach (przy 7 druzynach nawet po 4), wymaga wiec co najmniej 7
            spotkan (8 dla chopów, a na to potrzeba czasu

Dlatego pomyslalem nad czyms takim (o ile jest taka opcja) - rozpoczac MP w
            czwartek po południu (treningi rano), co chyba nie jest zbytnim problemem, bo:
            - lod musi i tak byc gotowy na treningi, musiałby byc gotowy powiedzmy 8-10
            godzin wczesniej
            - urlopy i tak wszyscy bierzemy od czwartku bo trzeba dojechac(a kto nie bierze
            to i tak sie z pracy/szkoly urywa)

Rozegranie np od 12 do 23-ej w czwartek 2 kolejek meskich i 1 zenskiej bez bolu
            umozliwia rozegranie pelnej "Round Robin" ze skroconym page p.o. na zasadzie ze
            1 druzyna wchodi do finalu, a 2 z 3 graja o ten final
            • hit_and_roll Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 01:03
              Może jednak wróćmy do rzeczywistości... :)

Pomny doświadczeń z MP Mixtów pozwolę zaznaczyć jedno: starajmy się dostosować
              system rozgrywek do dostępnego czasu (3 dni) a nie odwrotnie! Bo za chwilę się
              okaże że mamy piękny, sprawiedliwy system rozgrywek ale potrzeba na niego nie
              trzech ale np. 5 dni!!!

"Yeti" w naszych warunkach te 8-10 godzin wcześniej to cała wieczność!!! :) (Na
              mikstach w piątek wieczorem były warunki do treningu, ale z rana to jeszcze się
              tafla poziomowała ;)))
          • pntb1 Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 01:03
            > I jeszcze jedno - jeśli ten system zostanie przyjęty, w jaki sposób drużyny >będą
            > podzielone na grupy. Tylko losowanie? Rozstawienie i dolosowywanie? Co z
            > drużynami z jednego klubu?
            Propozycja jest by drużyny były rozstawiane zgodnie z zeszłorocznymi
            osiągnięciami wg tzw. wężyka - grupa A 1/4/5/8; grupa B 2/3/6/7

> Myślę, że warto, aby zarząd PFC uzyskał potwierdzenie z klubów, że zgłoszone
            > drużyny wystawią. W przypadku Pań nie było eliminacji i może się okazać, że
            To jest kluczowa sprawa, zwłaszcza w przypadku zespołów żeńskich (u panów ma kto
            zastąpić zespół który by się wycofał). Dlatego przyznaję, że intensywność
            dyskusji zmusiła mnie do szybszej publikacji projektu - męski był gotowy, żeński
            w zarysie. Zapewne więc przygotuję kilka wariantów jego rozegrania zależnie od
            liczby drużyn.
            • karolajna-cocktail Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 09:46
              A skąd taki pomysł rozstawienia? Dlaczego akurat u Pań ma to być 1/4/5? To
              oznacza, że Media Team i Cocktail spotykają się już w fazie grupowej. Nie jest
              to chyba dobre rozwiązanie, bo to jedyne dwie drużyny, które grają w
              niezmienionym składzie, regularnie trenują i startują w turniejach.
              • kasia_cocktail Rozgrywki kobiece 23.06.05, 10:59
                Zgadzam się z Karoliną.
                Dokładnie, skąd pomysł 1/4/5/???

I to ma być sprawiedliwie???????!!!!!
                Powinno być parzyste-nieparzyste.
                Czyli A:1/3/5/7 B:2/4/6/8!!!

A i jeszcze jedno, skoro to jest forum i można wyrażać swoje zdanie to: system
                zaproponoawany przez Pawła B. ZUPEŁNIE mi się nie podoba!!!

Nadal jestem za pomysłem Wojtka R. Nawet przy damskich rozgrywkach. Nawe jeśli
                będą dwie grupy, w jednej 3, w drugiej 4, zresztą to samo zaproponował Paweł B.

A jeśli pomysł Wojtka nie znjadzie uznania wśród "działu szkolenia", to nie
                widzę innego rozwiązania, jak tylko gra każdy z każdym.

• pntb1 Re: Rozgrywki kobiece 23.06.05, 12:29
                  > I to ma być sprawiedliwie???????!!!!!
                  > Powinno być parzyste-nieparzyste.
                  > Czyli A:1/3/5/7 B:2/4/6/8!!!
                  Żaden z systemów nie będzie do końca sprawiediwy. Tym bardziej, że zmienił się
                  nieco skład drużyn. To po pierwsze. Po drugie system 1-4, 2-3 służy lepszemu
                  rozdzieleniu czołówki (dalej "przykleja" się logicznie 5-8, 6-7). Jest równie
                  logiczny i usprawiedliwiony jak parzyste-nieparzyste. Dla mnie nawet bardziej.

> A i jeszcze jedno, skoro to jest forum i można wyrażać swoje zdanie to: system
                  > zaproponoawany przez Pawła B. ZUPEŁNIE mi się nie podoba!!!
                  Trudno. Ale nie ma w nim niebezpieczeństwa jak w systemie Wojtka. Np. drużyna w
                  grupie A zajęła 3. miejsce z dorobkiem 2 porażki i remis, a drużyna w grupie B
                  zajęła 2. miejsce z dorobkiem 2 zwycięstwa i remis. Drużyna z grupy A ogrywa
                  drużynę z grupy B w pierwszej kolejce po grach grupowych. Drużynę z grupy A mimo
                  wcześniejszej świetnej gry pierwsza porażka eliminuje ze strefy medalowej!
                  To jest właśnie ta różnica - wariant Wojtka ma zalety: sześć gier dla każdego i
                  czytelność, ale siłą rzeczy ma wadę - jest mniej obiektywny, mniej sprawiedliwy.
                  A mi przy tworzeniu systemu najbardziej zależało na wyłonieniu rzeczywiście
                  najlepszego zespołu. Bardziej niż na wygodzie grających.
                  Paweł
                  • pntb1 Re: Rozgrywki kobiece 23.06.05, 12:32
                    ...Jednego zapomniałem dodać. W tej chwili jest bardzo ważne potwierdzenie
                    zgłoszeń drużyn. Bo np. jeśli ubędzie jeden, to przy sześciu na pewno będę za
                    graniem round robin. Bo wtedy będą terminy na page play off, choćby w
                    ograniczonym zakresie.
                    Paweł
                  • kasia_cocktail Re: Rozgrywki kobiece 23.06.05, 14:39
                    Sorry, Paweł ale co byś tu nie pisał to mnie nie przekonuje.
                    A że prawo do swojego zdania mam, to Twojemu pomysłowi mówię NIE.
      • arekmcc Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 12:57
        Witam,
        Przeczytałem chyba wszystkie wpisy i zdecydowałem się napisać parę słów,
        komentarza
        1)Po MP Mixtów pojawiły się głosy że system pucharowy po fazie eliminacyjnej
        był mało sprawiedliwy, ponieważ porażka w ćwierćfinale eliminowała z dalszych
        rozgrywek. Dlatego propozycja Pawła - "drabinka" ma na celu zapewnienie
        większej szansy. To nie był jego pomysł ale Wasze głosy. Po za tym jest jeszcze
        jeden ważny powód dla którego uważam że przyjęty system powinien dać szansę na
        grę o medal drużynie z 3 miejsca - Będzie wtedy większa akceptacja podziału
        drużyn na grupy - nawet z teoretycznie silnej grupy drużyna z 3 miejsca liczy
        się dalej w turnieju. O podziale na grupy napiszę później.

2) Propozycja Pawła ma dla mnie dwie duże wady:
        a) max 8 spotkań to jednak dużo, oto przykładowa liczba spotkań wg zajętego
        miejsca w turnieju : 1-6, 2-7, 3-8, 4-6, 5-5, 6-5, 7-5, 8-4. Uważam że 7 gier w
        3 dni to jednak maksimum.
        b) Finał powinien być rozgrywką między dwiema drużynami a nie trzema. Jak jest
        więcej czasu (nie w naszym przypadku) to można grać do X zwycięstw ale między
        tymi samymi drużynami. Przy spotkaniach między 3 zespołami nie ma zbyt wiele
        kombinacji a może dojść do sytuacji dziwnych - oto przykład: (gwiazdka przy
        zwyciązcy), F1*-F2, F2*-F3, mecz F1-F3 nie ma sensu, ponieważ bez względu na
        wynik kolejność jest już znana: F1, F2, F3. Jeżeli natomiast przestawimy
        kolejność spotkań to o kolorze medalu drużyny A będzie decydowało spotkanie
        pomiędzy B i C - makabra.

3) Pomysł Wojtka dla mnie jest OK i będę go popierał ale posiada element
        pucharowy, tzn mecz krzyżowy między drużynami z miejsc 2 i 3. Przegrany może
        już tylko grać o miejsce 5. Nie jest to straszna wada ale można to zmienić.

4) Dlatego przygotowałem lekką modyfikację w 2 wariantach:
        Wariant 1: Trójka krótka
        a) Dwie grupy A i B po 4 zespoły, gra każdy z każdym.
        b) Na podstawie kolejnośći w grupach tworzy się dwie grupy po 3 zespoły
        a: – b:
        A1 – B1
        B2 – A2
        B3 – A3
        gra każdy z każdym

c)Finał: a1 – b1
        3 miejsce: a2 – b2
        5 miejsce: a3 – b3
        Wszyscy grają 6 spotkań
        (należy jeszcze rozpisac spotkania o niższe miejsca)

Wariant 2: Trójka z półfinałem
        a)Dwie grupy A i B po 4 zespoły gra każdy z każdym2 - 2
        b) Na podstawie kolejnośći w grupach tworzy się dwie grupy po 3 zespoły
        a: – b:
        A1 – B1
        B2 – A2
        B3 – A3
        gra każdy z każdym
        c) Półfinały klasyczne + mecz o 5 miejsce
        1) a1 – b2
        2) a2 – b1
        3) a3 – b3
        d)
        Finał: Zwyc1 – Zwyc2
        3 miejsce: Przegr1 – Przegr2
        Wszyscy grają 7 spotkań
        (należy jeszcze rozpisac spotkania o niższe miejsca)
        Co do dziewczyn to mogą zagrać takim samym układem co panowie. Wtedy drużyny z
        grupy 3 zespołowej grają w eiliminacjach po dwa spotkania ale dalej tak samo.
        Można natomiast rozważyć rozegranie spotkań każdy z każdym a po ustaleniu
        kolejności zagrać finał i mecze o dalsze miejsce pomiedzy drużynami 1-2, 3-4
        itd. Wtedy wszystkie ekipy zagrają 7 spotkań i będzie klasyczny finał a nie
        tylko "liga".

5) Podział na 2 grupy eliminacyjne - napiszę o M, ale u Pań obowiązują te same
        zasady.
        Założenia: cyfry 1-8 obrazują miejsce z MP 2004 (1-6) i Challengu (7-8), w
        finale 3 klubu mają 2 drużyny i nie spotykają się w grupie
        W prostym podziale A: 1,3,5,7; B: 2,4,6,8 po pierwsze teoretycznie grupa B jest
        słabsza, a po drugie i najważniejsze w grupach spotykają się wszystkie 3 pary
        drużyn z tych samych klubów.
        Można przyjąć różne rozwiązania zgodne z przedstawionym założeniem, "klubowym"
        np.:
        A:1467, B:2358,
        A:1568, B:2347,
        A:1456, B:2378,
        A:1258, B:3467,
        A:1278, B:3456,
        Zamiast decyzji Zarządu co do układu grup chyba lepiej zrobić losowanie ale
        wciąż z założeniem "klubowym" i pewnie wyjdzie któryś z powyższych wariantów.
        Wciąż powtarzam że ważniejsza jest gra na lodzie niż szczęście w losowaniu czy
        system rozgrywek - oczywiście ten ostatni nie powinien być zbyt skomplikowany
        bo to może utrudniać życie zawodnikom i organizatorom.

W przypadku pytań chętnie odpowiem.
        Pozdrawiam wszystkich gorąco
        Arek
        • pntb1 Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 15:38
          > 2) Propozycja Pawła ma dla mnie dwie duże wady:
          > a) max 8 spotkań to jednak dużo, oto przykładowa liczba spotkań wg zajętego
          > miejsca w turnieju : 1-6, 2-7, 3-8, 4-6, 5-5, 6-5, 7-5, 8-4. Uważam że 7 gier
          > 3 dni to jednak maksimum.
          Czyje? Bywało tak już w niejednym turnieju. Powiedz to zwłaszcza drużynie, która
          w zamian za tą grę ośmiu meczów będzie mogła grać o medal!

> b) Finał powinien być rozgrywką między dwiema drużynami a nie trzema.
          A dlaczego? Czemu nie czterema? Albo czemu w finałach nie uczestniczy tylko 6
          drużyn? Tu żaden wariant nie jest bardziej logiczny.

> oto przykład: (gwiazdka przy
          > zwyciązcy), F1*-F2, F2*-F3, mecz F1-F3 nie ma sensu, ponieważ bez względu na
          > wynik kolejność jest już znana: F1, F2, F3.
          I nie jest to żadna wada! Po prostu nie gramy trzeciego meczu. O to chodzi.
          Jeśli potwierdza się siła z wcześniejszych rund, to nie widzę w tym żadnego
          problemu. Właśnie dlatego jest taka kolejność spotkań, a nie inna. I wtedy nie
          ma ośmiu meczów dla nikogo...

> 3) Pomysł Wojtka dla mnie jest OK i będę go popierał ale posiada element
          > pucharowy, tzn mecz krzyżowy między drużynami z miejsc 2 i 3. Przegrany może
          > już tylko grać o miejsce 5. Nie jest to straszna wada ale można to zmienić.
          To jest GIGANTYCZNA wada. Przynajmniej z punktu widzenia organizatora mistrzostw
          czyli PFC. My mamy wyłonić nie najsympatyczniejszą, czy najszczęśliwszą, ale
          maksymalnie (na ile pozwalają okoliczności) obiektywnie - najmocniejszą drużynę.

> 4) Dlatego przygotowałem lekką modyfikację w 2 wariantach:
          > Wariant 1: Trójka krótka
          > a) Dwie grupy A i B po 4 zespoły, gra każdy z każdym.
          > b) Na podstawie kolejnośći w grupach tworzy się dwie grupy po 3 zespoły
          > a: – b:
          > A1 – B1
          > B2 – A2
          > B3 – A3
          > gra każdy z każdym
          > c)Finał: a1 – b1
          > 3 miejsce: a2 – b2
          > 5 miejsce: a3 – b3
          > Wszyscy grają 6 spotkań
          > (należy jeszcze rozpisac spotkania o niższe miejsca)
          Podstawową wadą jest niewystarczająca rotacja między grupami - powtórka meczów
          A2-A3 i B2-B3 nie pozwala sprawdzić różnicy sił między grupami. To prawie tak,
          jakby zagrać mecz i rewanż w grupach. Spora wada.

> Wariant 2: Trójka z półfinałem
          > a)Dwie grupy A i B po 4 zespoły gra każdy z każdym2 - 2
          (...)
          > c) Półfinały klasyczne + mecz o 5 miejsce
          > 1) a1 – b2
          > 2) a2 – b1
          > 3) a3 – b3
          > d) Finał: Zwyc1 – Zwyc2
          > 3 miejsce: Przegr1 – Przegr2
          > Wszyscy grają 7 spotkań
          Znów fatalna wada - powtórzenie poprzedniej + od półfinałów system pucharowy
          najmocniej godzący w obiektywizm. Ten turniej ma być zastępstwem ligi, więc
          zasada, że jedna porażka nie może eliminować jest dla mnie absolutnie
          priorytetowa. Bo eliminuje przypadkowość. Półfinały są dobre przy round robin,
          bo tam do nich się nikt nie dostaje przypadkiem.

> 5) Podział na 2 grupy eliminacyjne
          (...)
          > Zamiast decyzji Zarządu co do układu grup chyba lepiej zrobić losowanie ale
          > wciąż z założeniem "klubowym" i pewnie wyjdzie któryś z powyższych wariantów.
          To rozwiązanie zaczyna mi się podobać. Zwłaszcza, że drużyny od zeszłego roku
          trochę jednak zmieniły skład. Nie będzie też narzekania z powodu wybierania
          wariantów.
          Paweł

• takeouter Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 14:02
        Polakom gratulujemy Planu Pawła B :P
        • kasia_mcc Re: MP 2005 propozycja 23.06.05, 16:31
          ja już się pogubiłam w tych cyferkach...
          mózg mi się zlasował...
          ach te studia...
          • msfmcc Re: MP 2005 propozycja 24.06.05, 10:13
            A moze najsprawiedliwszy bylby system Round Robin i koniec? Panie zagralyby 6
            spotkan, Panowie 7. Nie ma przypadkowosci, kazdy gra z kazdym, nie ma pretensji
            co do losowań grup, wszyscy, niezaleznie kiedy przegraja jeden (czy nawet dwa
            mecze), maja nadal szanse na mistrzostwo. Aby bylo ciekawiej i emocjonujaco
            mozna by ewentualnie tak rozstawic, zeby zespoly najmocniejsze graly ze soba w
            ostatnich meczach.
            Moim zdaniem to najbardziej wyrownany system.

Blagam, nie decydujmy sie tylko na system pucharowy (w dalszych fazach)!
            Przypomne tylko, ze w Katowicach KWAKi byly zespolem z najwieksza liczba
            zwyciestw, a przez jedna jedyna porazke w cwiercfinale stracili nie tylko
            szanse na mistrzostwo, ale nawet na jakikolwiek medal. POZDROWIENIA DLA
            KWAKÓW :-)))

I jeszcze jedno! Dlaczego w ogole dyskutujecie o wycofywaniu sie druzyn? Juz
            nie raz mowilismy, ze jest to zachowanie niepowazne i niegodne curlera! Ktos
            kiedys wspomnial, ze za ewentualna rezygnacje druzyna powinna poniesc kare...
            • kasia_mcc Re: MP 2005 propozycja 24.06.05, 12:02
              dziękuję za pozdrowienia
              kwak1 kwacze z radości bo ma już wakacje!!!
              • ccckb Re: MP 2005 propozycja 24.06.05, 12:51
                Matko Boska!!! Człowiek wyjedzie na kilka dni i przeczytanie tego co dzieje się
                na forum zajmuje pół dnia. Już nie mówię o tym, ze jeszcze trzeba to wszystko
                zrozumieć!
                Moim zdaniem jedno założenie jest błędne! Ze im więcej meczów tym
                sprawiedliwiej! Oczywiście tak, ale tym samym można życzyć sobie by każdy
                zagrał z każdym mecz plus rewanż (wtedy dopiero by było sprawiedliwie!) i
                żebyśmy grali dwa tygodnie, z miłym masażem i partyjką golfa wieczorem. Ale jak
                wiemy, jest to w naszych warunkach niemożliwe. Rzeczywiście dobrym pomysłem
                jest by decydujące mecze nie były rozgrywane systemem pucharowym – bo może
                pojawić się „syndrom KWAów”. Hi hi... to przejdzie to historii. Jestem też za
                podziałem na grupy eliminacyjne zaproponowanym przez Arka.
                Ale pamiętajcie sport nie jest, nie był i nie będzie sprawiedliwy. Nie rozumiem
                np. dlaczego z grupy nie mogą wyjść dwie drużyny??? I dalej 1A i 1B, wygrany
                gra od razu w finale, 2A i 2B, przegrany tego pojedynku czwarte miejsce itd.
                jak na MŚ. Zmniejsza się ilość meczów, szanse są wyrównane i znika absurdalna
                sytuacja, gdzie z grupy 3 drużynowej wychodzą trzy drużyny.
                A poza tym nie przyszło mi do głowy, że rozpatrujemy opcje grania od 7. Już
                zapomniałam, ze w Krynicy graliśmy w nocy. Czy ktoś zamierza jechać na MP dla
                przyjemności??? Czy tylko mamy się katować? Zaczynam rozumieć Andrzeja S.
                Bardzom ciekawa, jak to się wszystko zakończy... :-)
                • cccfrosty Re: MP 2005 propozycja 24.06.05, 17:21
                  Szeroki uśmiech z naszej strony :D
            • kwak4 Re: MP 2005 propozycja 27.06.05, 01:18
              Witam Szanownych Dyskutantów,
              ja chciałbym grać systemem, jaki zaproponowała msfmcc (przy okazji - serdecznie
              dziekuję za pozdrowienia :-)). Czyli kaźdy z kaźdym. Powody są co najmniej trzy:
              1. chcę grać, grać, grać... Po to jadę na mistrzostwa. Po to jeźdźę na turnieje
              (no, moźe teź trochę dla "wieczorków zapoznawczych"). Wciąź mi mało turlania
              tych kamyków po lodzie. Medale, losowania grup, rozstawienia, drabinki,
              dyskusje o sprawiedliwych czy niesprawiedliwych systemach :-) - to wszystko
              jest ważne, ale nie najważniejsze. Liczy się możliwość spędzenia paru (a
              najlepiej parunastu) godzin na lodzie w fantastycznym towarzystwie
              2. KWAKi rzeczywiście miały świetny bilans w MP mikstów, ale nie miały
              przyjemności gry z wieloma drużynami (za to ze śląską IV potykaliśmy się dwa
              razy). I żałuję, że nie mogłem pograć np. z Arkiem Detynieckim, msf ;-),
              Rafałem Janowskim, Andrzejem Smakiem, Martą Kubak (o Jej fikuśne czarne
              rękawiczki), Kasią Selwant i wieloma innymi... Mógłbym sporo skorzystać.
              Chciałbym grać ze wszystkimi w Spodku.
              3. na zakończenie sezonu dostałem od Przyjaciół honorowy dyplom "za kondycję na
              lodzie i poza nim..." To do czegoś zobowiązuje! Udowodnię, że zasłużyłem na ten
              dyplom (na lodzie i poza nim...) Perspektywa 7 spotkań w trzy dni mnie nie
              przeraża. Byle tylko wystarczyło czasu.
              Krzysztof (KWAK4)
              PS. W rozmowie z Wojtkiem Woydą obaj stwierdziliśmy, że moglibyśmy grać nawet 8
              meczów - 7 w grupie (każdy z każdym) i 8. o ostateczne miejsce (1. zespół z 2.,
              3. z 4., itp.). Dzięki temu mistrzostwa kończyłyby się prawdziwym finałem.
              PS 2. Oczywiście, zaakceptuję każdy wariant turnieju, za jakim będzie większość
              z Was. Vox populi, vox Dei :-)
              • msfmcc Popieram KWAKi 27.06.05, 14:32
                Krzysiu Kwaku4!
                Ciesze sie, ze perspektywa zagrania 7 meczow w 3 dni Cie nie przeraza. Z tego
                co rozmawialam z kilkoma osobami - maja podobne zdanie i uwazaja, ze
                system "kazdy z kazdym" jest jednak sprawiedliwy. Jezeli chodzi o propozycję
                rozegrania na koniec meczów o miejsca 1,3,(5, 7) - jestem jak najbardziej ZA
                (he he, chyba dziala tu jakas telepatia miedzy Tobą a Kristiną B! :-)))))

Ponadto chcialabym zwrocic uwage na to, ze przy ewentualnej rezygnacji jakiejs
                druzyny (trzymajmy kciuki oby nie!!!) system rozgrywek nie zmieni sie. Zagramy
                po prostu jeden mecz mniej i juz.

Ale co tam, my tu sobie "gdybu gdybu" a i tak decyzję podejmie Zarząd.
      • slawek_deron zasady rozgrywek - horror 27.06.05, 09:14
        Witam wszystkich,
        Żałuje że zajrzałem z samego rana na to forum, bo nie dość że poniedziałek to
        jeszcze włosy mi się na głowie zjeżyły po przeczytaniu propozycji systemu
        rozgrywek.
        W ŻYCIU NIE WIDZIAŁEM BARDZIEJ POPIEPRZONEGO SYSTEMU.
        Gra przecież tylko 8 drużyn i robienie w finałach jeszcze jakiegoś podfinału z
        3 drużyn to już jakaś chora paranoja.
        I na dodatek Paweł ma na wszystko jeden agrument: żeby było sprawiedliwie.
        Co to do cholery znaczy? Aha, pewnie to żeby drużyna która w grupie przegrywa 2
        mecze i jeden remisuje mogła potem jeszcze walczyć o medal?!! No tak musi być
        sprawiedliwie.
        System jaki zaproponował Wojtek jest idealny, z dwóch powodów o jakich pisałem
        wcześniej:
        1. premiuje drużyny które w grupach zajęły 1 miejsce,
        2. nie ma 3 spotkań w ciągu dnia.

8 spotkań w ciągu trzech dni i to 10 endowych? Ciekawe ile razy Paweł zagrał 3
        mecze dziennie i czy kiedykolwiek grał mecz 10 endowy? Chyba nigdy.
        Jeżeli już tak bardzo marzy Ci się Pawle sprawiedliwość, to zagrajmy każdy z
        każdym, złoto dla tego kto zdobędzie największą liczbę punktów bez dodatkowego
        meczu o pierwsze miejsce. Ważny będzie każdy end i kamień w każdym meczu!!! To
        chyba można nazwać sprawiedliwym systemem.

I trzeci powodów dla którego system Wojtka jest lepszy: jest prosty i
        przejrzysty!
        Curlerzy, jeżeli zależy Wam żeby te mistrzostwa miały ręce i nogi to proszę Wam
        nie zgadzajmy się na ten system.

Pozdrawiam
        Sławek Deroń
      • aga.ogrodniczek MP 2005 propozycja 27.06.05, 11:12
        Witam wszystkich bardzo serdecznie
        nie było mnie kilka dni a tu proszę jaka wywiązała się dyskusja.
        Wszystkim leży na sercu sprawiedliwy i "mało" męczący system rozgrywek.
        Fajnie by było zagrać każdy z każdym ale co wtedy z pasjonyjącym finałem gdzie
        tylko jeden mecz decyduje o złocie - nie oszykujmy się tak jest we wszystkich
        sportach i stanowi to smaczek rywalizacji.
        Dlaczego nie system pucharowy (jakoś wszyscy od tego uciekamy;-) a tak naprawdę
        to jest sedno rywalizacji bo mogą się zdarzyć niespodzianki i słabsze zespoły
        moga wygrać z mocniejszymi - to jest wpisane w rywalizację sportową, bo jak
        każdy wynik można by było przewodzieć to świat stałby się strasznie nudny.
        Wszyscy przytaczają naszą porażkę w 1/4 MP Mikstów - niby mamy najlepszy bilans
        spotkań a nie mamy medalu. Sorki ale przegraliśmy mecz i koniec. Mamy 5 miejsce
        z którego tak na marginesie bardzo ale to bardzo się cieszę, bo się go poprostu
        nie spodziewałam.
        Ale wracjając do systemy rozgrywek - to jesem za tym żeby z grup 4 dryżynowych
        u panów i 3-4 drużynowych u pań wychodziły po 2 zespoły i grały:
        1) 1-1 - zwycięzca wchodzi bezpośrednio do finału
        2) 2-2 - o prawo gry o finał z przegranym z meczu 1-1 (przegrany zajmuje 4
        miejsce)
        3) przegrany z 1-1 z wygranym z meczu 2-2 o wejście do finału (przegrany ma
        brązowy medal)
        4) FINAŁ

Ale nie zależnie od zgłaszanych propozycji w MP zagram takim systemem jaki
        zostanie ustalony i zatwierdzony przez PFC może to oznaczać nawet 3 10 endowe
        mecze w ciągu dnia - mnie to nie przeszkadza (kiedys musi być ten pierwszy raz;-
        )
        pozdrawiam
        Agnieszka
        • arekmcc ANKIETA 04.08.05, 16:09
          Cieszę się że po długiej przerwie powrócił temat systemu rozgrywek.
          Chciałbym aby ta dyskusja była bardziej merytoryczna i konstruktywna

Nie wiem kto i w jaki sposób będzie decydował o systemie ale proponuję aby za
          pośrednictwem Forum wypowiedzieli się przedstawiciele (kapitanowie?) wszystkich
          drużyn – to raptem 15 osób. Niech nasz głos będzie wzięty pod uwagę przy
          podejmowaniu decyzji.

Najpierw kilka przemyśleń na temat liczby spotkań:
          Jednym z tematów dyskusji jest pytanie 2 czy 3 mecze dziennie? A, w
          konsekwencji max. 6 czy 7 (8?) spotkań w turnieju?
          Przypomnę że w Janowie w eliminacjach spotkania rozpoczynały się o 8.00, 10.20,
          12.40, 15.00, 17.20 i 19.40. Dwie godziny na mecz i 20 minut na przygotowanie
          lodu i krótka rozgrzewkę. Większość spotkań kończyła się po 8 partiach Razem 6
          kolejek, dla każdej drużyny 3 spotkania – maraton który nas wszystkich zmęczył
          ale przeżyliśmy.

Jeżeli wybierzemy system zakładający rozegranie 7 spotkań w turnieju nie musimy
          grać dziennie 6 kolejek wystarczy 5 w piątek i 5 w sobotę:
          piątek
          8.00K, 10.20M, 12.40K, 15.00M, 17.20K
          sobota
          8.00M, 10.20K, 12.40M, 15.00K, 17.20M
          niedziela: praktycznie w każdym systemie wystarczy rozegrać 3, max 4 kolejki –
          czyli można później zacząć wcześniej skończyć, a jeszcze będzie czas na
          spotkania 10 endowe.

Dodatkowo, drużyny Kobiet które będą w grupie 3 zespołowej nie będą musiały
          grać 3 spotkań dziennie.
          Jeżeli wybierzemy wariant z max 6 spotkaniami to luzik – gramy max 4 kolejki
          dziennie zaczynamy od 9.00 i możemy się nawet pokusić o granie wszystkich
          spotkań po 10 endów.

Systemy rozgrywek:
          Zebrałem je na podstawie sugestii pojawiających się na Forum.
          Wszystkie systemy zakładają na początku dwie grupy po 4 zespoły, gramy każdy z
          każdym czyli 3 spotkania. U dziewczyn jedna grupa ma 3 zespoły. Dalej grają o
          medal po dwie lub trzy najlepsze zespoły z każdej grupy.

1.Drabinka - zaproponowany przez Pawła na początku wątku,
          Max 8 spotkań, 3 najlepsze walczą dalej systemem „kanadyjskim” rozszerzonym na
          3 a nie 2 pary drużyn.
          2.System Wojtka.
          Max 6 spotkań, 3 najlepsze walczą dalej systemem pucharowym:
          Drużyny z miejsc 2-3 grają krzyżowo np. A2-B3 -> zwycięzca gra z B1 (półfinał) -
          > zwycięzca gra finał.
          3.System „kanadyjski” (Agnieszka)
          Max 6 spotkań, 2 najlepsze walczą dalej:
          A1-B1: zwycięzca ma miejsce w finale,
          A2-B2: zwycięzca gra o miejsce w finale z przegranym z pierwszego spotkania,
          Przegrany meczu o finał ma 3 miejsce (system z ostatnich MŚ)
          4. System „liga”
          Max 7 spotkań, 3 najlepsze walczą dalej:
          Po eliminacjach jest „II runda” drużyny z miejsc 1-3 grają po 3 spotkania z
          drużynami 1-3 z drugiej grupy. Biorąc pod uwagę również spotkania z eliminacji
          tworzy się kolejność drużyn 1-6 (gdzie każdy zagrał z każdym). Na koniec
          rozgrywa się finał i spotkania o 3 i 5 miejsce: 1-2, 3-4, 5-6.

Proszę o przedstawienie opinii: TAK lub NIE do każdego z przedstawionych
          systemów.
          • aga.ogrodniczek Re: ANKIETA 04.08.05, 16:23
            nie mam zamiaru wypowiadać się w imieniu mojego kapitana;-))))
            ale chciałabym zauważyc że w planach było rozegranie meczów 10 endowych a w
            takim przypadku to trzeba przewidzieć 3 godziny na jedną kolejkę (2.5 godz.
            mecz + 0.5 na przygotowanie lodu i rozgrzewkę).

na na koniec czy tym razem Panowie mogliby zaczynać rano a nie jak w Krynicy
            Panie (o 7.00) ;-))))

Pozdrawiam
            PS jak może być inaczej oczywiscie popieram "swój" system rozgrywek;-))))
            (ciekawe czemu)
            • ccckb Re: ANKIETA 05.08.05, 09:15
              Tak, tak, tak!!!!
              I oczywiście zapomniałam dodać, że też jesteśmy za tym, żeby to Panowie w tym
              roku "otworzyli" Mistrzostwa :-))))
              • arekmcc Re: ANKIETA 05.08.05, 09:27
                Wyjaśniam:
                W każdym systemie panie i panowie grają na przemian - przynajmniej w
                eliminacjach.
                Zakładamy również ża najwcześniej zaczynamy grać o 8.00 kończymy około 19:30

Jeżeli przyjemiemy układ z więcej niż 6 spotkaniami to:
                1)Powinniśmy zaczyanć jak najwcześniej, 8:00 wystarczy
                2)W eliminacjach mecze mają 8 partii, ale potem może juz być 10.
                3)Piątek i sobotę gramy po 5 kolejek
                Czyli jednego dnia: K-M-K-M-K a drugiego M-K-M-K-M
                tzn. że raz rozpoczną kobiety a raz mężczyźni.
                Możemy zrobić tak że M będą grali rano w piątek a K zaczna w sobotę.

Jeżeli przyjmiemy system z max 6 spotkaniami to:
                1) możemy codziennie zaczynać o 9:00
                2) wszystkie spotkania mogą mieć 10 endów
                3) Każdego dnia rozgrywamy max 4 kolejki

Arek
          • karolajna-cocktail Re: ANKIETA, kolejne pytanie 04.08.05, 17:09
            Czy wiemy na 100%, że wszystkie zgłoszone drużyny żeńskie dotrą do Katowic? Czy
            można prosić, aby skipowie na tym forum potwiedzili udział?

Krysiu, czy my wybieramy się do Katowic czy jednak do Madrytu? ;-)
            • ccckb Re: ANKIETA, kolejne pytanie 04.08.05, 21:18
              Arku, w odpowiedzi na Twoje pytania - my chetnie zagramy Robin Round lub
              systemem Agnieszki. Zgodnie z wcześniejszymi deklaracjami jesteśmy przeciwne 3
              meczom dziennie, niekoniecznie też upieramy się przy systemie gier 10
              endowych. ;-) Myślę też, że z punktu widzenia organizatorów dobrze by było,
              gdyby odbył się finał-finał.
              I myślę Karolajna, że jednak wybierzemy Katowice nad Madryt, bo bliżej i taniej
              i ozcywiście nie tylko...;-)))))Pozdrawiam ciepło ŚKC :-))))
              A Maćku, a dla Ciebie mam rewelacyjne rozwiązanie, zagraj w dwóch drużynach;-)
              hi hi hi
          • ccckb Apel 04.08.05, 21:10
            Chciałybyśmy w imieniu naszych drużyn zaapelować o rozsądny system rozgrywek
            dla drużyn kobiecych w zbliżających się wrześniowych Mistrzostwach Polski.
            Ilość drużyn i specyfika rozgrywek kobiecych różni się w tym roku od
            rywalizacji drużyn męskich. Wydaje nam się, że najsprawiedliwszym rozwiązaniem
            byłoby rozegranie Mistrzostw Polski w systemie Robin Round (gdyby zaś któraś z
            drużyn musiała się wycofać, można by było rozegrać jeszcze play-offy, aby
            usatysfakcjonować wszystkie uczestniczki i zapewnić odpowiednią ilość gier).
            Bez względu na to, który z systemów zostanie przegłosowany, chciałybyśmy jednak
            podkreślić, że, tym bardziej jeżeli tegoroczne mecze miałyby być 10 endowe,
            bardzo istotne jest by zaplanować system w ten sposób, abyśmy nie musiały grać
            trzech meczów dziennie. Taki układ mógłby spowodować, że wyniki będą
            przypadkowe, a ich przyczyną będzie głównie zmęczenie. Bardzo prosimy również o
            informacje o ustalonym systemie rozgrywek, gdy tylko zostanie on przegłosowany.

Z poważaniem,

Krystyna Beniger (CC City)
            Jowita Chojniak (CC Nikifor)
            Małgorzata Janowska (CC City)
            Iwona Miksa (CC Łódź)
            Katarzyna Sitkiewicz (CC Wakuta)
            Marta Szeliga-Frynia (CC Media)
            Justyna Zalewska (ŚKC)
            • arekmcc Re: Apel 05.08.05, 09:39
              Krysiu,
              Dziękuję za odpowiedź. Podpisy po apelem oznaczają, że w turnieju wystapi 7
              drużyn.Oczywiście lepszym potwierdzeniem będą przelewy na konto organizatorów.
              Aby było jasne, stwierdzenie że:
              - nie chcecie grać więcej niż 2 spotkań dziennie
              - chcecie grac Round Robin
              oznacza że w turnieju kobiet zagracie każdy z każdym i koniec.
              O kolejności będzie decydowała ilość punktów endów kamieni - to jest klasyczna
              liga.
              Nie będzie spotkania finałowego (o którym piszesz w innym wpisie).
              Jeżeli miałby być finał to znaczy konieczność rozegrania 7 spotkania,
              przynajmniej dla dwóch najlepszych drużyn
              Czyli jednak 3 spotkania dziennie.
              Sorki ale nie mozna zjeść omletu bez rozbijania jajka.
              Tak na marginesie, propozycja Round Robin + finał to tak naprawdę system "liga"
              który zaproponowałem w "Ankiecie"

Tak sobie myślę, że w przypadku rozgrywania Round Robin bez finału można
              spróbować tak ułożyć harmonogram gier (albo nawet po kilku spotkaniach go
              zmienić) aby w ostatniej kolejce spotkały się drużyny z czuba tabeli. Wtedy
              emocje i ranga były by takie jak w finale.

Arek.
              P.S.
              Osobiście dopilnuję że jak tylko system zostanie zatwierdzony zostanie podany
              do publicznej wiadomości
            • pntb1 Re: Apel 09.08.05, 19:32
              > Chciałybyśmy w imieniu naszych drużyn zaapelować o rozsądny system rozgrywek
              > dla drużyn kobiecych w zbliżających się wrześniowych Mistrzostwach Polski.

Cenię to forum, ale jestem trochę zdziwiony faktem, że z niego dowiaduję się o
              inicjatywie (bo to chyba coś więcej niż wyrażenie zdania) przez Panie. Widocznie
              nikt z Was nie miał do mnie maila...
              Paweł Burlewicz
      • dr-paul Re: MP 2005 propozycja 01.08.05, 13:20
        Kolejny turniej z cyklu "Czy nie dobija się koni.."
        Propozycje Pawła są uzasadnione - nigdy nie grał calego krajowego turnieju!
        Chciałbym zobaczyć jak rozegra 8 meczy (najlepiej 10-cio endowych
        Należy rozsądnie rozegrać maksymalnie 6 spotkań. Losowanie wreszcie nie powinno
        uwzględniać partykularnych interesów klubowych. Po to robiliśmy eliminacje żeby
        nie losować z żadnych koszyków bo przecież mistrzem ma zostać drużyna, a nie klub.
        Co z tego że druzyny warszawskie, katowickie czy piechowickie trafią na siebie w
        eliminacjach. Zapropnowany system jest daleki od przyjmowanych standartów. W
        żadnym turnieju nie zmusza się druzyn do grania trzech spotkań dziennie.Jeśli
        przegrywa sie na początku to trudno a losowanie i związane z nim szczęście lub
        jego brak towarzyszy wszystkim rozgrywkom. Nie widze sensu dla umożliwiania
        komuś zajęcia pierwszego miejsca na siłę np. z trzeciego miejsca w eliminacjach
        grupowych. System jest z założenia zły

• kasia_cocktail Re: MP 2005 propozycja 01.08.05, 15:52
          Doktorze!!!
          Zgadzam się z doktorem w 100%.
          Pozdrawiam,
          K.S.
          • takeouter Re: MP 2005 propozycja 03.08.05, 21:09
            a ja sie nie zgadzam w 100%!! a zgadzam sie z Pawłem ale P!
            bierzmy przykład z najlepszych... gdzie jest system pucharowy ? bo na MS ani na
            ME go nie widzialem... kazdy z kazdym...a jeśli nie da sie przeprowadzic
            mistrzostw w ten sposob to chociaz w podobny , taki który nie eliminuje po
            jednym słabszym meczu!
            pozdrawiam
            • takeouter Re: MP 2005 propozycja 03.08.05, 21:13
              oczywiscie z Pawłem B :)
              • slawek_deron Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 09:47
                Witam,
                Skoro jesteś takim znawcą ME i MŚ to oświeć nas gdzie grane są trzy mecze
                dziennie? (bez obrazy)
                Co do systemu pucharpwegpo to np. na ME grupa B jest podzielona na dwie
                podgrupy z których o medale walczą dwie pierwsze drużyny, czy to aby
                przypadkiem nie jest system pucharowy którego nigdzie nie widziałeś?
                Jeżeli wszyscy tak bardzo chcą system round robin to czemu nie myśleliście o
                tym wcześniej?? W finale mogło grać nie 8 ale 6 drużyn, nie byłoby problemu
                trzech meczy. Bez challenga grałyby np. te drużyny które zdobyły medal lub
                zajęły pierwsze cztery miejsca. Problem jest w tym że najpierw powinno się
                ustalać zasady gry a dopiero później organizować zawody.

Pozdrawiam,
                Sławek Deroń
                • aga.ogrodniczek Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 10:07
                  dla uświadomionych i tych mniej na najbliższych ME Mikstów bedą grane 3 mecze
                  dziennie i jakoś nikt się nie skarży ;-)))
                  Pozdrawiam
                  Agnieszka
                  PS czy możemy skończyć ten spór i poczekać do stanowiska Związku w tej sprawie,
                  bo i tak, przynajmniej ja zagram takim systemem jak ustali Związek, czy mi się
                  to będzie podobać czy nie.
                  • slawek_deron Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 10:28
                    Pewnie dlatego się nie skarżysz bo nikt Cię o zdanie nie pytał,
                    a skoro już ten temat został na forum postawiony i to przez Pawła to chyba po
                    to aby dyskutować a nie ze wszystkim się zgadzać, tylko dlatego że ktoś miał
                    takie "widzi mi się"
                    Poza tym nie porównujmy ME kobiet czy mężczyzn z ME misktów..., ok?

Sławek
                    • aga.ogrodniczek Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 12:02
                      mogę się dowiedzieć dlaczego mam nie porónywać?
                      to według Ciebie jakaś drugorzędna impreza czy co?
                      Agnieszka
                    • aga.ogrodniczek Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 12:06
                      A tak na marginesie zaproponowałam inny system rozgrywek na tym forum gdzie
                      grałoby się max. 6 spotkań w ciągu 3 dni a najlepsi 5 gier to chyba dobre
                      rozwiązanie.
                      pozdrawiam
                      Agnieszka
                      • takeouter Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 12:11
                        Czemu mamy nei porównywać ME mixtów z ME kobiet i mężczyzn, ME to ME a jak
                        widać da się rozegrać 3 mecze w 1 dzień ...też zagram oczywiście takim systemem
                        jaki ustali Związek i tu licze na Pawła B który opracował bardzo fajny system
                        na Gliwice, który się sprawdził ;) pozdrowienia dla Juniorów z Piechowic :P
                        ...Agnieszko pozdrawiam :)
                        • slawek_deron Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 12:27
                          ME Mikstów może niekoniecznie są imprezą drugorzędną jak ją nazwaliście ale na
                          pewno znacznie niższej rangi niż ME kobiet i mężczyzn, to po pierwsze.
                          Po drugie jeżeli Agnieszka proponowałaś system w którym gra się 5 lub 6 spotkań
                          to chwała Ci za to i mam nadzieję że taki system będzie obowiązywał.
                          Po trzecie "takeouter" mam nadzieję, to już po raz drugi, że grałeś kiedyś trzy
                          mecze dziennie i wiesz o czym mówić czy też raczej piszesz.

Pozdrawiam
                          Sławek
                        • karolajna-cocktail Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 12:46
                          A jak tak sobie myślę o tych i o poprzednich mistrzostwach i wychodzi mi, że
                          zeszłoroczny system wśród Pań sprawdził się znakomicie.

Wygrała drużyna, która zwyciężyła we wszystkich meczach.
                          Drugie miejsce zajęła drużyna, która wygrała swoją grupę i przegrała finał.
                          Trzecie - drużyna, która przegrała mecz w fazie grupowej.
                          Czwarte - team, który przegrał 2 z 3 meczy.
                          Sprawiedliwy to chyba wynik.

System się sprawdził!!!, choć nie był dobry.

Przypomnę jeszcze może, że każda drużyna grała po 3 mecze (słownie: trzy!). A
                          teraz okazuje się, że 6 meczy to za mało, żeby uznać wynik za sprawiedliwy.

I jeszcze chciałam zauważyć, że Panie z natury są stworzone jako ciut słabsze
                          fizycznie i miło by było, gdyby Zarząd Związku (złożony wyłącznie z Panów!)
                          uwzględnił ten fakt dyskutując o systemie rozgrywek dla Pań.

O męskich rozgrywkach się nie wypowiadam, bo w nich z całą pewnością nie
                          wystartuję. Z przyjemnością za to popatrzę na zmagania Panów niezależnie od
                          systemu jakim zagrają.
                          • aga.ogrodniczek Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 13:55
                            Karolino czyzbym słyszała nutkę cynizmu ;-))))
                            masz rację w I MP wygrał zespół najlepszy zarówno wśród Pań jak i Panów, ale
                            czy system był sprawiedliwy to juz inna para kaloszy i każdy moze miec swoje
                            zdanie. Przypominam że tam jedna porażka w fazie grupowej wyeliminowała zespół
                            z walki o medale (wśród Panów).
                            A poza tym wygranie 5-6 spotkań jest zupełnie inną sprawą niż 3.
                            Pozdrawiam
                            PS też oczywiście z przyjemnością popatrzę na zmagania Panów
                            • takeouter Re: MP 2005 propozycja 04.08.05, 19:47
                              Drogi Sławku... granie trzech meczy dziennie nie jest mi obce.
                              Baaa nawet 10 godzin spędzone na lodzie prawie pod rząd tez nie jest mi obce :)
                              pozdrawiam innych ludzi lodu :)))
                              p.s kocham lato :)))
                              • slawek_deron Re: MP 2005 propozycja 05.08.05, 11:32
                                Witam,
                                Rozumiem że masz na myśli zawody, turnieje a nie treningi....bo nawet 10
                                godzinny trening to nie 3 godzinny mecz, nie mówiąc już o trzech meczach
                                dziennie.
                                Poza tym chciałbym zauważyć, że celem zawodów (MP) jest wyłonienie drużyny,
                                która pojedzie do Ga-Pa na ME. A na tychże zawodach gra sie maks. 2 mecze
                                dziennie. Nie chodzi tam więc o 3 meczowy hardcore czy też inny triathlon,
                                maraton albo zapasy. Jeżeli kogoś tak jara wysiłek fizyczny to pownien się
                                zapisać na zapasy albo podnoszenie ciężarów. Kondycja jest oczywiście ważna ale
                                curling nie jest sportem siłowym!!! Liczy się precyzja i myślenie.....a nie
                                góra mięśni.
                                Wracają do Ga-Pa, drużyna która wygra MP powinna umieć grać w curling a nie
                                prezentować sztukę przetrwania na lodzie. MP powinny zagwrantować wszystkim
                                drużynowm mozliwość zaprezntowania swoich umiejętności curlingowych a nie tylko
                                siłowych. Dlatego jestem za takim systemem rogrywek gdzie maksymalnie będzie
                                się grać 6 spotkań a drużyna, która najlepiej zagra w grupach i zwycięży w
                                pólfinale zagra "tylko" 5 spotkań. Przy takim układzie można zagrać mecze 10
                                endowe a nie 8 endowe. Będzie to z jednej strony trening przed ME a z drugiej
                                mniej będzie przypadkowości w wyniku spotkania.

Pozdrawiam
                                Sławek
                                • takeouter Re: MP 2005 propozycja 05.08.05, 12:26
                                  My sie chyba źle zrozumieliśmy... nie zacząłem dyskusji od tego że chce grać
                                  koniecznie 3 mecze dziennie ale mówiłem o tym że nie jestem za systememe
                                  pucharowym gdzie 1 porażka eliminuje z szansy gry o medal.
                                  Nie chce żeby dyspozycja w 1 meczu przekreślała całoroczny wysiłek na
                                  treningach...
                                  Tak czy siak nie zamierzam się już wypowiadać na ten temat i z niecierpliowścią
                                  czekam na oficjalną decyzję związku i licze na tak dobre rozwiązanie jakie było
                                  w gliwicach...
                                  wystarczy spojrzeć na to z tej strony, gryby w Gliwicach był system pucharowy
                                  to w MP zagrałby zespół Gipsy :) i Zielona Góra - pozdrawiam , ale jak sie
                                  okazało PIechowice w meczu drugiej szansy pokazały że jeszcze są lepsze od
                                  Zielonej Góry i z drugiego miejsca awansowały do MP, co by nie miało miejsca
                                  przy normalnym systemie pucharowym-----
                                  • ccckb Re: MP 2005 propozycja 05.08.05, 13:48
                                    Arku,
                                    Robin Round/Liga jeżeli wszystkie 7 druzyn wystąpi!
                                    Robin Round/Liga + finał, gdyby sie okazało, że któraś z druzyn nie bedzie
                                    niestety mogła zagrac w Katowicach :-((((
                                    Lub system Agnieszki/kanadyjski
                                    i nie wiecej niz dwa mecze dziennie
                                    - tyle w imieniu wszystkich + apel

Kolejny post, to już moje własne zdanie!!! Bo jak wiadomo, gdzie 35 bab... :-
                                    ))))
                                    A więc ja uważam, że finał jest potrzebny, szczególnie ze względu na
                                    organizatorów, dlatego chyba skłaniałabym sie ku systemowi Agnieszki ;-))).
                                    ale decydujcie wedle uznania, potrzeb i możliwości.
                                    Pa pa
                                    • aga.ogrodniczek Re: MP 2005 propozycja 05.08.05, 14:45
                                      Cześć
                                      też uważam że finał jest potrzebny choćby z tego powodu że w nim nie tylko będą
                                      grały role umiejętności ale i odporność psychiczna, a tak wogóle to ta
                                      niepowtarzalne atmosfera i otoczka finału - jak można sie tego dobrowolnie (lub
                                      nie) wyrzekać
                                      pozdawiam
                                      Agnieszka

• msfmcc Re: MP 2005 propozycja 05.08.05, 15:16
                                        Dla rozgrywek żeńskich popieram system Agi lub Round Robin w 100%:
                                        Agi - jeżeli będzie 7 drużyn
                                        Round Robin - gdy mniej niż 7 drużyn - wtedy można rozegrać finały nie grając
                                        trzech spotkań dziennie
      • j.schi Re: MP 2005 propozycja 08.08.05, 21:45
        Witam
        Na początek powiem, że curling znam tylko z TV (przy odrobinie szczęscia się to
        szybko zmieni :))
        Bardzo ciekawa dyskusja toczy się odnośnie systemu rozgrywek na MP, mam taką
        małą podpowiedź, mam nadzieje, że trafną :)
        Wg mnie kompromisowym rozwiązaniem może okazać się wykorzystanie tzw. systemu
        brazylijskiego:
        1. pierwsza porażka nie eliminuje z gry
        2. przy 8 drużynach max. liczba spotkań to 5
        3. jedna wyraźnie pokazana rozgrywkka finałowa (a to bradzo ważne)
        4. tak na pierwszy rzut oka w 85% turniejów wygrywa tez "najlepszy" zespół, a w
        pozoztałych ten ze ścisłej czołówki
        wydaje mi się, że ten system uwzględnia wszystkie postulaty które pojawiły się
        na tym forum
        tutaj jest link do schematu drabinki turniejowej na 8 drużyn
        www.plazowka.piwko.pl/system1.jpgPozdrawiam!!!
        • arekmcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 12:18
          Ciekawa propozycja, system pucharowy ale uzupełniony o drugą szansę, ponieważ
          dopiero dwie porażki eliminują z turnieju.
          Ponieważ liczba spotkań to od 4 (drużyny 1 i 2) do 5 (3 i 4) ja bym dodał
          jeszcze jadną kolejkę na początku w której zepsoły zagrają ze sobą o
          rozstawienie (miejsca 1-8) przed właściwym turniejem.

Dla 8 drużyn można też zmodyfikować system z Gliwic, który był pozytywnie
          przyjęty przez zawodników:
          Na początku są cztery "grupy" A,B,C,D po 2 zespoły, przegrani z każdego
          spotkania grają baraż:
          A2-B2 i C2-D2 - wygrani grają dalej (czyli podobnie jak w
          systemie "brazylijskim" dopiero dwie porażki eliminują z turnieju)
          POtem tworzy się dwie grupy po trzy zespoły:
          a: A1, B1, Z(C2-D2)
          b: C1, D1, Z(A2-B2)
          po rozegraniu spotkań każdy z każdym, gramy połfinały:
          a1-b2 i b1-a2
          oraz finał, mecz o 3 oraz 5 miejsce (a3-b3)
          Max 6 spotkań z barażami, czyli drużyny które wygrały na początku 2 spotkania
          grają tylko 5 (bonus)

Oba przedstawione systemy nie nadają się dla dziewczyn ze względu na
          nieparzystą liczbę drużyn.
          pozdrawiam
          A.
          • barbarakarwat Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 13:56
            może to w końcu okaże się salomonowym rozwiązaniem dla drużyn męskich, a
            kobiety przecież wystosowały apel pod którym złożyły swoje podpisy to po co
            komplikować sobie życie
            • msfmcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 14:17
              Basiu! Zgadzam sie z Toba w 100%!!!!
              • ccckb Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 14:48
                nie ma jak kobieca solidarność ;-))))))
                precedens w polskim curlingu... ;-)
                Pozdrawiam cały "puch marny"
                • msfmcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 15:53
                  Skoro taka solidarność jest, to niech Szanowny Zarząd weźmie to pod uwagę i
                  wyciągnie odpowiednie wnioski ;-))))
                  Pozdrawiam myślących i główkujących! (jeden problem macie praktycznie z głowy)
                  • arekmcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 18:15
                    Drogie Koleżanki,
                    Cieszę się że jesteście tak jednomyślne.
                    W Waszym apelu, postulujecie o rozsądny system (najlepiej Round Robin) a przede
                    wszystkim nie zmuszanie do grania 3 spotkań dziennie.
                    Przy drugim warunku akurat się z Wami zgadzam i znam jeszce kliku takich.
                    Niestety muszę Was zmartwić że nie da się obu warunkó spełnić jednocześnie.
                    System Round Robin dla 7 drużyn to istotnie 6 spotkań dla każdej drużyny ale
                    niestety 7 koelejek. W każdej kolejce gra 6 zespołów a jeden odpoczywa.
                    Te 7 kolejek można zagrać pt-2, sb-3, nd-2.
                    W dzień z trzema kolejkami w każdej z nich jeden zespół pauzuje ale pozostałe 4
                    zagrają niestety 3 spotkania.
                    Zwracam rónież uwagę że te cztery zespoły będą odpoczywały w któryś z 2
                    pozostałych dni, gdy są tylko dwie kolejki tzn, dla nich liczba spotkań będzie
                    wyglądała tak 1-3-2!
                    Dlatego według mnie lepiej już do systemu RR dodać mecze finałowe (większa
                    atrakcja dla całego turnieju) albo wybrać system który FAKTYCZNIE gwarantuje
                    rozegranie max 2 spotkań dziennie, czyli np. system z półfinałem "kanadyjskim".
                    Arek

• kasia_mcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 18:21
                  .....i wietrzne istoty :)))
                  • kasia_mcc Re: MP 2005 propozycja 09.08.05, 18:23
                    przepraszam, nie wyszło mi ;((( to miało być do tych puchów :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka