Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!!

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 00:01
    herb z koziołkami i napisem "wielkopolski klub piłkarski"
    jest całkiem efektowny
    lecz prawdziwym herbem Lecha jest ten dawny
    "kolejowe"godło z napisem kks lech(zachował się na niektórych flagach)

zastanawiam się dlaczego działacze Lecha,bardzo przywiązani do tradycji
    jeszcze tego nie zrobili
    (chyba nikt do tego herbu jako znaku towarowego nie zglasza pretensji)
    Lech jest jednym z niewielu klubów,ktory zmienił swoje godło
    (co prawda herb w historii klubu zmienial się wielokrotnie lecz większość
    kibiców w całej Polsce pamięta dawne Lechowe godło)

Poza tym uważam,że nowy herb jest pechowy-to herb poprzednich dzialaczy
    Lecha,którzy doprowadzili klub na skraj bankructwa-odkąd mamy nowy herb
    Kolejorz nie odniósł żadnego sukcesu(poza awansem z 2 ligi)

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • energ Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 10:04
        Oj nie wiesz ? naprawdę ? To ja nie jestem kibicem Lecha i znam przyczyny tej
        zmiany. Otóż w latach 90tych drużynę piłkarska wyprowadzono z KKS i powołano
        zupełnie nowy podmiot który dostał miejsce w I lidze, a długi pozostały w KKS.
        W ten sposób w....chano podatników ..... Tak więc powrót do tamtego godła byłby
        niesmaczny...
        • feelgood Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 10:39
          energ napisał:

> Oj nie wiesz ? naprawdę ? To ja nie jestem kibicem Lecha i znam przyczyny tej
          > zmiany. Otóż w latach 90tych drużynę piłkarska wyprowadzono z KKS i powołano
          > zupełnie nowy podmiot który dostał miejsce w I lidze, a długi pozostały w
          KKS.
          > W ten sposób w....chano podatników ..... Tak więc powrót do tamtego godła
          byłby
          >
          > niesmaczny...

Panie Energ!
          Bardzo lubię z Tobą podyskutować, bo jak na Szczecinianina/Gryfiniarza? zdarzy
          Ci się chlapnąć coś z sensem :)

Albo coś zabawnego - jak teraz: otóż nieodmiennie cieszą mnie przejawy
          dziecinnej nienawiści, które powodują, że człowiek poniekąd rozumny, głupieje i
          to na forum nagorszego wroga winiąc dyskutujących tu KIBICÓW, o to, że paru
          ludzi byłego systemu na fali ogólnopolskich przekrętów wykorzystało lukę prawną
          (chcącemu nie dzieje się krzywda?, co nie jest zabronione - jest dozwolone?) i
          zrobili typowe dla naszej republiki bananowej "przekształcenie własnościowe".
          I w czym - my kibice - jesteśmy teraz za to odpowiedzialni, Energ? I czym tamci
          działacze różnili się o tych z Wałbrzycha, Warszawy, Rzeszowa, Koziej Wólki,
          Szczecina itd?
          Nie cierpię Was równie szczerze, ale raczej nie przyszło by mi do głowy napisać
          na v.pl w intencji, że Pogoniarze są be, bo ich byli prezesi mimo, że
          powychodzili za kaucją, są ścigani przez prawo, gdyż wyruchali podatników...

nARKA
          • energ Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 11:08
            Kolego feelgood, cieszę się że włączyłeś się do tej dyskusji. Pragnę jednak
            zauważyć, że niedokładnie czytasz moje posty. Otóż w tej akurat wypowiedzi nie
            oceniłem w żaden sposób Was kibiców Lecha (w tym i Ciebie). Przytoczyłem fakty
            i pozwoliłem sobie zauważyć, że takie przekręty w mojej ocenie są nie na
            miejscu. Jeżeli sądzisz inaczej i tamta akcja działaczy (w końcu działaczy
            Lecha w postkomunistycznej Polsce) podoba się Tobie - to nie mamy o czym
            rozmawiać, ja swojej opini nie zmienię.
            Myślę, że to nie jest forum na opisywanie przekrętów często i gęsto
            dokonywanych w innych miastach/klubach/dziedzinach życia bo nie starczyło by na
            to miejsca nie tylko na forum ale także na serwerze GW. Jeżeli jednak chcesz te
            przekręty tutaj opisywać to proszę bardzo, od czego zaczniesz, od Stoczni
            Szczecińskiej ?
            • Gość: feelgood Nie mogę się zalogować :( IP: 62.29.248.* 13.08.02, 12:35
              > Kolego feelgood, cieszę się że włączyłeś się do tej dyskusji. Pragnę jednak
              > zauważyć, że niedokładnie czytasz moje posty. Otóż w tej akurat wypowiedzi
              nie
              > oceniłem w żaden sposób Was kibiców Lecha (w tym i Ciebie). Przytoczyłem
              fakty
              > i pozwoliłem sobie zauważyć, że takie przekręty w mojej ocenie są nie na
              > miejscu. Jeżeli sądzisz inaczej i tamta akcja działaczy (w końcu działaczy
              > Lecha w postkomunistycznej Polsce) podoba się Tobie - to nie mamy o czym
              > rozmawiać, ja swojej opini nie zmienię.
              > Myślę, że to nie jest forum na opisywanie przekrętów często i gęsto
              > dokonywanych w innych miastach/klubach/dziedzinach życia bo nie starczyło by
              na
              >
              > to miejsca nie tylko na forum ale także na serwerze GW. Jeżeli jednak chcesz
              te
              >
              > przekręty tutaj opisywać to proszę bardzo, od czego zaczniesz, od Stoczni
              > Szczecińskiej ?

Kolego Energ! Myślę, że jednak zrozumieliśmy się w miarę dobrze :) Przecież
              Twój prztyczek nie był wymierzony w zarząd byłego KKS. Po prostu nie rozumiem
              dlaczego tak wielu szczecińskich/gryfińskich kibiców zamiast zająć się
              rozwiązywaniem własnych problemów uporczywie i przy każdej okazji powtarza
              niczym mantrę opisy frekwencji i przekrętów KKS/PKP. Nie wiem, czy w jakiś
              zadziwiający sposób poprawia Wasze/Twoje samopoczucie, by np w odpowiedzi na
              pytanie, czy warto wracać do starego herbu - wspomnieć akurat o tym?
              Odpowiedzmy sobie szczerze:
              1. Czy kibice mieli jakikolwiek wpływ na tamte wydarzenia (teraz nasz Zarząd
              postawił na oczywistą współpracę , w innych klubach wciąż egzystują dwa światy)?
              2. Czy powinniśmy się martwić, że nasi pikarze nie grają w A-klasie?
              3. Czy Ty, jako Paprykarz nie przyjąłbyś do wiadomości podjęcia działań
              ratujących Pogoń przed niebytem?
              To tyle. Dzięki temu my możemy grać dalej. Zresztą zapłaciliśmy za to. III
              liga już pukała do bram Bułgarskiej. Nasz Zarząd do dziś prostuje to, co wtedy
              zakrzywiono. Bo nie było tak, że PKP rozpoczynał działalność z zerowym bilansem
              (choć takie było założenie). Został obarczony kwotą wynikającą z podziału długu
              wielosekcyjnego KKS. Inaczej mówiąc, jako jednosekcyjny klub piłkarski nie
              musiał płacić za koszykarzy, koszykarki, hokeistów, itd. Nie na wiele się to
              wszystko zdało - dług narastał dzięki radosnej twórczości działaczy i życia
              ponad stan. Skutek był opłakany.

Nie bez kozery napisałem wcześniej "chcącemu nie dzieje się krzywda" i "co nie
              jest zabronione - jest dozwolone". Nie dlatego, że jestem zwolennikiem
              przekrętów (bo nie jestem). Po prostu uważam, że za afery, dziwne
              przekształcenia własnościowe powinni odpowiedzieć jedyni winni - twórcy systemu
              prawnego III RP i innych produktów okrągłego stołu. A nie ludzie - z różnych
              zresztą powodów - korzystający z okazji, ryzykując zresztą tak wiele - wszak
              rząd nie znosi konkurencji. To tyle, jeśli chodzi o ogólną uwagę o polskim
              bagienku. Więc na tym wątek dotyczący przekrętów w np.: Stoczni Szczecińskiej
              możemy rzeczywiście zamknąć.

Pozdrawiam
          • energ Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 11:16
            feelgood napisał:

> Panie Energ!

> Ci się chlapnąć coś z sensem :)
            >
            > Albo coś zabawnego - jak teraz: otóż nieodmiennie cieszą mnie przejawy
            > dziecinnej nienawiści, które powodują, że człowiek poniekąd rozumny, głupieje

I kto tu kogo obraża ???

>
            > to na forum nagorszego wroga winiąc dyskutujących tu KIBICÓW

Czy ja obwiniłem kibiców ? Przeczytaj jeszcze raz powoli i uważnie.

>, o to, że paru
            > ludzi byłego systemu na fali ogólnopolskich przekrętów wykorzystało lukę
            prawną

Taki przekręt owczym pędem. Wszyscy tak robia to i my. Otóż nie wszyscy
            przefarbowali herby lub pozmieniali nazwy klubów

> Nie cierpię Was równie szczerze

Mogłeś pominąć to "równie", to była by to prawda :) Ja miłuję wszystkich
            bliźnich :)

pozdrawiam !
            • feelgood Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 11:51
              Życie bez "drobnych" złośliwości nie miałoby smaczku :)

Ale, jeśli poczułeś się obrażony - przepraszam.

nARKA
      • feelgood Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 10:25
        Gość portalu: Wernyhor napisał(a):

> herb z koziołkami i napisem "wielkopolski klub piłkarski"
        > jest całkiem efektowny
        > lecz prawdziwym herbem Lecha jest ten dawny
        > "kolejowe"godło z napisem kks lech(zachował się na niektórych flagach)
        >
        > zastanawiam się dlaczego działacze Lecha,bardzo przywiązani do tradycji
        > jeszcze tego nie zrobili
        > (chyba nikt do tego herbu jako znaku towarowego nie zglasza pretensji)
        > Lech jest jednym z niewielu klubów,ktory zmienił swoje godło
        > (co prawda herb w historii klubu zmienial się wielokrotnie lecz większość
        > kibiców w całej Polsce pamięta dawne Lechowe godło)
        >
        > Poza tym uważam,że nowy herb jest pechowy-to herb poprzednich dzialaczy
        > Lecha,którzy doprowadzili klub na skraj bankructwa-odkąd mamy nowy herb
        > Kolejorz nie odniósł żadnego sukcesu(poza awansem z 2 ligi)
        >
        > pozdrawiam

No, to pierwszy sukces już jest :)

Szczerze pisząc nie widzę powodu, aby bezpłatnie reklamować kolejarskie
        skrzydła, skoro współpraca z koleją ma historię długą, ale bez współczesności.
        Jestem zwolennikiem tradycji, ale w tym szczególnym wypadku uważam, że nowy
        herb odwołuje się do symboliki bliskiej sercu każdego Lechity, a przy okazji -
        choć niespodziwanie - do jego ściślejszych związków z miastem. A korzyść z
        powrotu do skrzydełek - żadna.
        Zresztą uważam, że właśnie ze względu na "poznańskość" nowego herbu zyskał
        akceptację (zdecydowanej większości) kibiców. Niech więc zostanie. Zwłaszcza,
        że pieniądze lepiej wydać na bardziej palące potrzeby.

nARKA
        • piter_d Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 11:11
          A jak do tradycji ma sie zlota ramka???
          • feelgood Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! 13.08.02, 12:51
            Do barw - nijak. Jednak biała wstęga uczyniłaby herb mniej czytelnym. Poza tym
            złoty kolor jest tradycyjny w heraldyce. Ponadto w druku wychodzi żółty, więc
            potraktuj go jak symbol przyjaźni z Arką :)

nARKA
        • Gość: Wernyhor KOLEJORZ BĘDZIE MISTRZEM JEŻELI.... IP: *.policom.com.pl 23.08.02, 20:47
          feelgood

....POWRÓCI DO SWOJEGO HERBU

> No, to pierwszy sukces już jest :)

i obawiam się,że klątwa piłkarskich bogów wciąż będzie ciążyła nad Lechem
          nie wolno

> Szczerze pisząc nie widzę powodu, aby bezpłatnie reklamować kolejarskie
          > skrzydła, skoro współpraca z koleją ma historię długą, ale bez
          współczesności.

ale to nie byłaby w żaden sposób reklama kolei lecz PRAWDZIWEGO herbu Lecha

> Jestem zwolennikiem tradycji, ale w tym szczególnym wypadku uważam, że nowy
          > herb odwołuje się do symboliki bliskiej sercu każdego Lechity, a przy okazji -

do jakiej "bliskiej sercu symboliki" odwołuje się nowy herb?

> choć niespodziwanie - do jego ściślejszych związków z miastem. A korzyść z
          > powrotu do skrzydełek - żadna.

to Legia powinna zafundować sobie nowy herb z Syrenką!
          (ściślejsze związki z miastem)
          rany boskie...feelgood opamiętaj się

> Zresztą uważam, że właśnie ze względu na "poznańskość" nowego herbu zyskał
          > akceptację (zdecydowanej większości) kibiców.

ja nigdy nie zaakceptuję tego herbu
          zresztą co to za kibice,którzy pozwalają sobie na zmianę herbu
          wskaż mi klub w Polsce lub w Europie,który zmienil swój herb
          jak mawiał klasyk-"to się w pale nie mieści"
          (a jeżeli kibice za 20 lat zaakceptują nowe zielono-żółte barwy,od piwnego
          sponsora)

Niech więc zostanie. Zwłaszcza,
          > że pieniądze lepiej wydać na bardziej palące potrzeby.

jakie są koszty powrotu do starego herbu?

Twoja argumentacja jest dla mnie wstrząsająca
          dla mnie rzecz jest poza wszelką dyskusją
          Lech powinien powrócić do PRAWDZIWEGO HERBU

herb koziołkowy może zostać godłem stowarzyszenia kibiców-Wiara Lecha

pozdr.

• Gość: klaifert Re: KOLEJORZ BĘDZIE MISTRZEM JEŻELI.... IP: *.waw.cdp.pl 24.08.02, 16:49

> feelgood
            >
            >
            > ....POWRÓCI DO SWOJEGO HERBU
            >
            >
            >
            >
            > > No, to pierwszy sukces już jest :)
            >
            >
            > i obawiam się,że klątwa piłkarskich bogów wciąż będzie ciążyła nad Lechem
            > nie wolno

a jaki to ma zwiazek ze sportem? zabobony jakies?;-)

>
            >
            > > Szczerze pisząc nie widzę powodu, aby bezpłatnie reklamować kolejarskie
            > > skrzydła, skoro współpraca z koleją ma historię długą, ale bez
            > współczesności.
            >
            >
            > ale to nie byłaby w żaden sposób reklama kolei lecz PRAWDZIWEGO herbu Lecha
            >
            >
            > > Jestem zwolennikiem tradycji, ale w tym szczególnym wypadku uważam, że now
            > y
            > > herb odwołuje się do symboliki bliskiej sercu każdego Lechity, a przy okaz
            > ji -
            >
            >
            > do jakiej "bliskiej sercu symboliki" odwołuje się nowy herb?
            >
            >
            > > choć niespodziwanie - do jego ściślejszych związków z miastem. A korzyść z
            >
            > > powrotu do skrzydełek - żadna.
            >
            >
            > to Legia powinna zafundować sobie nowy herb z Syrenką!
            > (ściślejsze związki z miastem)
            > rany boskie...feelgood opamiętaj się

to jaki Legia ma czy bedzie miala herb nie powinno nikogo postronnego
            interesowac, a zwłaszcza Lechitow:-)

>
            > > Zresztą uważam, że właśnie ze względu na "poznańskość" nowego herbu zyskał
            >
            > > akceptację (zdecydowanej większości) kibiców.
            >
            >
            > ja nigdy nie zaakceptuję tego herbu
            > zresztą co to za kibice,którzy pozwalają sobie na zmianę herbu
            > wskaż mi klub w Polsce lub w Europie,który zmienil swój herb
            > jak mawiał klasyk-"to się w pale nie mieści"
            > (a jeżeli kibice za 20 lat zaakceptują nowe zielono-żółte barwy,od piwnego
            > sponsora)

z tego co slyszalem to wlasnie Legia miala miec zmiane herbu, moze nie na
            zupelnie nowy ale kolorystyka miala sie zmienic

> Niech więc zostanie. Zwłaszcza,
            > > że pieniądze lepiej wydać na bardziej palące potrzeby.
            >
            >
            > jakie są koszty powrotu do starego herbu?

chociazby zmiana go na strojach, autokarze, biletach itp,itd. jest w paru
            miejscach na pewno:-)

>
            > Twoja argumentacja jest dla mnie wstrząsająca
            > dla mnie rzecz jest poza wszelką dyskusją
            > Lech powinien powrócić do PRAWDZIWEGO HERBU
            >
            > herb koziołkowy może zostać godłem stowarzyszenia kibiców-Wiara Lecha
            >
            > pozdr.

osobiscie nie widze takiej potrzeby, jezeli zdecydowano sie na zmiane , to po
            co wracac do stanu przed? moim zdaniem bez sensu, ale szanuje twoje przywazanie
            do starego herbu, mi rowniez sie podobal.

pzdr
            • Gość: Wernyhor Re: KOLEJORZ BĘDZIE MISTRZEM JEŻELI.... IP: *.hicom.poznan.pl / *.gazeta.pl 01.09.02, 20:44
              Gość portalu: klaifert napisał(a):

> a jaki to ma zwiazek ze sportem? zabobony jakies?;-)
              >

większość piłkarzy,kibiców trenerów jest przesądna
              jak chcesz to możesz mówić,że to zabobony
              TAK

w Anglii(która jest dla mnie piłkarskim-klubowym wzorem cnót wszelakich) jak i
              we wszystkich innych normalnych krajach tego typu zachowanie to profanacja na
              którą nikt NIKT by sobie nie pozwolił

> chociazby zmiana go na strojach, autokarze, biletach itp,itd. jest w paru
              > miejscach na pewno:-)
              >
              >

o kurczę,ale koszty!!!!!!!!!!!!!!!

>
              > osobiscie nie widze takiej potrzeby, jezeli zdecydowano sie na zmiane , to po
              > co wracac do stanu przed? moim zdaniem bez sensu, ale szanuje twoje
              przywazanie

TO JEST HERB LUDZI,KTÓRZY DOPROWADZILI KLUB DO 2 LIGII

> do starego herbu, mi rowniez sie podobal.
              >
              > pzdr

innego herbu nie ma i nie będzie

pozdr.
          • Gość: feelgood Re: KOLEJORZ BĘDZIE MISTRZEM JEŻELI.... IP: 62.29.248.* 26.08.02, 11:37

> feelgood
            >
            >
            > ....POWRÓCI DO SWOJEGO HERBU
            >
            >
            >
            >
            > > No, to pierwszy sukces już jest :)
            >
            >
            > i obawiam się,że klątwa piłkarskich bogów wciąż będzie ciążyła nad Lechem
            > nie wolno
            >
            >
            > > Szczerze pisząc nie widzę powodu, aby bezpłatnie reklamować kolejarskie
            > > skrzydła, skoro współpraca z koleją ma historię długą, ale bez
            > współczesności.
            >
            >
            > ale to nie byłaby w żaden sposób reklama kolei lecz PRAWDZIWEGO herbu Lecha

Reklama herbu, reklamą herbu :) Prawdziwy? Który?
            >
            >
            > > Jestem zwolennikiem tradycji, ale w tym szczególnym wypadku uważam, że now
            > y
            > > herb odwołuje się do symboliki bliskiej sercu każdego Lechity, a przy okaz
            > ji -
            >
            >
            > do jakiej "bliskiej sercu symboliki" odwołuje się nowy herb?
            >
            Kolega, rozumiem, z daleka. Polecam wizytę na Starym Rynku w samo południe.
            >
            > > choć niespodziwanie - do jego ściślejszych związków z miastem. A korzyść z
            >
            > > powrotu do skrzydełek - żadna.
            >
            >
            > to Legia powinna zafundować sobie nowy herb z Syrenką!
            > (ściślejsze związki z miastem)
            > rany boskie...feelgood opamiętaj się

Rany boskie, czytaj, to co napisane. NIESPODZIEWANIE ponieważ herb uległ
            zmianie, kiedy jeszcze nikt nie myślał o ściślejszych związkach z miastem, a
            przynajmniej były to odległe mrzonki. A teraz to dodatkowy atut.
            >
            >
            > > Zresztą uważam, że właśnie ze względu na "poznańskość" nowego herbu zyskał
            >
            > > akceptację (zdecydowanej większości) kibiców.
            >
            >
            > ja nigdy nie zaakceptuję tego herbu
            > zresztą co to za kibice,którzy pozwalają sobie na zmianę herbu
            > wskaż mi klub w Polsce lub w Europie,który zmienil swój herb
            > jak mawiał klasyk-"to się w pale nie mieści"
            > (a jeżeli kibice za 20 lat zaakceptują nowe zielono-żółte barwy,od piwnego
            > sponsora)

Widzisz, nazwa klubu, jak i jego barwy są dla mnie święte i nie mogą ulec
            zmianie poprzez doczepienie nazwy sponsora itd. Ale na herb patrzę przez
            pryzmat heraldyki (tak, jak się patrzeć powinno). Herby (prywatne i państwowe),
            zawsze zawierały informacje o zmnianach: dołączeniu nowego klejnotu (ziemi,
            odznaczenia, wzbogacane były dzięki adopcjom, małżeństwom, nadaniom i tysiącem
            innych rzeczy. Jeśli jesteś zwolennikiem prawdziwego herbu (godła), to z jakim
            się utożsamiasz: z orłem/pogonia, orłem w koronie, orłem bez korony, orłem z
            masońskimi gwiazdami w skrzydłach, czy piastowską kurą?
            >
            > Niech więc zostanie. Zwłaszcza,
            > > że pieniądze lepiej wydać na bardziej palące potrzeby.
            >
            >
            > jakie są koszty powrotu do starego herbu?
            >
            >
            >
            > Twoja argumentacja jest dla mnie wstrząsająca
            > dla mnie rzecz jest poza wszelką dyskusją
            > Lech powinien powrócić do PRAWDZIWEGO HERBU
            >
            > herb koziołkowy może zostać godłem stowarzyszenia kibiców-Wiara Lecha
            >
            > pozdr.
            >

Pozdrawiam
            • Gość: Wernyhor tylko jeden herb ma Lech IP: *.hicom.poznan.pl / *.gazeta.pl 01.09.02, 20:44

Gość portalu: feelgood napisał(a):

>
              > Reklama herbu, reklamą herbu :) Prawdziwy? Który?
              > >

na Boga
              jest tylko jeden,jedyny prawdziwy czysty Herb Lecha

precz z koziołkami!

> Kolega, rozumiem, z daleka. Polecam wizytę na Starym Rynku w samo południe.

a choćby kolega był z Londynu,Paryża,Mediolanu czy Madrytu
              nigdy nie pojmie,że można zmienić klubowe godło

Teraz,kiedy dawna skorumpowana ekipa odeszła z Lecha jest szansa i możliwość
              powrotu do prawdziwego herbu

>
              > Rany boskie, czytaj, to co napisane. NIESPODZIEWANIE ponieważ herb uległ
              > zmianie, kiedy jeszcze nikt nie myślał o ściślejszych związkach z miastem, a
              > przynajmniej były to odległe mrzonki. A teraz to dodatkowy atut.

"jeszcze nikt nie myślał o ściślejszych związkach z miastem"
              ha ha -a gdzie Lech gra,czyim jest klubem-grodziskim,mosińskim,sucholeskim?

argument zupełnie chybiony
              (a może by tak podobiznę jakiegoś polityka,biznesmena lub innego dobrodzieja
              np.przyszłego prezydenta-to dodatkowy atut!!!)

>
              > Widzisz, nazwa klubu, jak i jego barwy są dla mnie święte i nie mogą ulec
              > zmianie poprzez doczepienie nazwy sponsora itd. Ale na herb patrzę przez
              > pryzmat heraldyki (tak, jak się patrzeć powinno). Herby (prywatne i państwowe)
              > zawsze zawierały informacje o zmnianach: dołączeniu nowego klejnotu (ziemi,
              > odznaczenia, wzbogacane były dzięki adopcjom, małżeństwom, nadaniom i
              tysiącem
              > innych rzeczy. Jeśli jesteś zwolennikiem prawdziwego herbu (godła), to z
              jakim
              > się utożsamiasz: z orłem/pogonia, orłem w koronie, orłem bez korony, orłem z
              > masońskimi gwiazdami w skrzydłach, czy piastowską kurą?

co ty mi tu jakieś,za przeproszeniem, pierdoły z heraldyką
              wskaż mi klub,który zmienił herb!

co do heraldyki:
              nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której zmienionoby całkowicie herb
              co najwyżej modyfikowano dawny
              (wyjątkiem-sztuczne przeszczepy a'la PRL np.herb Wrocławia-za komuny całkowicie
              zmieniony a obecnie powrót do dawnego)

• feelgood Kończąc dyskusję: 02.09.02, 08:49

> co ty mi tu jakieś,za przeproszeniem, pierdoły z heraldyką
                > wskaż mi klub,który zmienił herb!

W Polce? O to nie trudno: choćby Lech. Maił ich co najmniej kilka. Ty się po
                prostu przywiązałeś do jednego z nich. W Polsce trudno o klub, który nie
                zmienił herbu. Legia przed wojną też miała inny.
                >
                > co do heraldyki:
                > nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której zmienionoby całkowicie herb
                > co najwyżej modyfikowano dawny
                > (wyjątkiem-sztuczne przeszczepy a'la PRL np.herb Wrocławia-za komuny
                całkowicie
                >
                > zmieniony a obecnie powrót do dawnego)

Francja?

Pozostając przy swoim zdaniu
                Żegnam
                • Gość: Wernyhor Ta dyskusja powinna trwać ! IP: *.policom.com.pl 03.09.02, 15:17

ponieważ dotyczy sprawy fundamentalnej!

feelgood napisał:

> Gość portalu: Wernyhor napisał(a):
                  >
                  > > co ty mi tu jakieś,za przeproszeniem, pierdoły z heraldyką
                  > > wskaż mi klub,który zmienił herb!
                  >
                  > W Polce? O to nie trudno: choćby Lech.

Lech i tylko Lech!(Legia przed wojną zmieniła tylko kolor paska)

Maił ich co najmniej kilka. Ty się po
                  > prostu przywiązałeś do jednego z nich.

mógłbym odpowiedzieć tak:
                  Lech miał kilka nazw-Ty się przyzwyczaiłeś do jednej z nich

Lech miał inne barwy(czerwone)-Ty się przyzwyczaiłeś do niebiesko-białych

Wraz ze zmianą nazwy w 1957 z
                  "Kolejarz" Poznan na "Lech" Poznan zmieniono klubowy herb
                  tak więc dawny "kolejarski" herb jest ściśle związany z nazwą klubu

Jeżeli klub mógł przejąć dawne długi to mógł również zachować swój herb!

Natomiast wszelkie manipulacje przy klubowych symbolach kończą się
                  prędzej czy później m.in. "spopcornieniem" publiczności.

Ale jest nadzieja,że za kilka- kilkanaście Twój nowy,poprawny politycznie[czy
                  też "bliski sercu każdego(?)Lechity"] herb zostanie zmieniony
                  ciekawe,czy za nim zapłaczesz?

> > co do heraldyki:
                  > > nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której zmienionoby całkowicie herb
                  > > co najwyżej modyfikowano dawny
                  > > (wyjątkiem-sztuczne przeszczepy a'la PRL np.herb Wrocławia-za komuny
                  > całkowicie
                  > >
                  > > zmieniony a obecnie powrót do dawnego)
                  >
                  > Francja?

A Franca to nie szanujaca tradycji rewolucjonistka!

> Pozostając przy swoim zdaniu
                  > Żegnam
                  >
                  • Gość: Wernyhor Re: Ta dyskusja powinna trwać ! IP: *.policom.com.pl 03.09.02, 15:28

> mógłbym odpowiedzieć tak:
                    > Lech miał kilka nazw-Ty się przyzwyczaiłeś(....) do jednej z nich
                    >
                    > Lech miał inne barwy(czerwone)-Ty się przyzwyczaiłeś(...) do niebiesko-białych

pardon
                    nie "przyzwyczaiłeś się" lecz oczywiście "przywiązałeś" się

• feelgood Ok, ale ja już przedostatni raz ;) 03.09.02, 15:39

>
                    > ponieważ dotyczy sprawy fundamentalnej!
                    >
                    >
                    > feelgood napisał:
                    >
                    > > Gość portalu: Wernyhor napisał(a):
                    > >
                    > > > co ty mi tu jakieś,za przeproszeniem, pierdoły z heraldyką
                    > > > wskaż mi klub,który zmienił herb!
                    > >
                    > > W Polce? O to nie trudno: choćby Lech.
                    >
                    >
                    > Lech i tylko Lech!(Legia przed wojną zmieniła tylko kolor paska)
                    >
                    >
                    > Maił ich co najmniej kilka. Ty się po
                    > > prostu przywiązałeś do jednego z nich.
                    >
                    >
                    >
                    > mógłbym odpowiedzieć tak:
                    > Lech miał kilka nazw-Ty się przyzwyczaiłeś do jednej z nich

>
                    > Lech miał inne barwy(czerwone)-Ty się przyzwyczaiłeś do niebiesko-białych

Można i tak. Jednak wcześniej zaznaczyłem, że do herbu nie przywiązuję wagi
                    (jednak te powody heraldyczne), natomiast do barw i nazwy owszem. Ale argument
                    trafny, ciężki do zbicia.
                    >
                    > Wraz ze zmianą nazwy w 1957 z
                    > "Kolejarz" Poznan na "Lech" Poznan zmieniono klubowy herb
                    > tak więc dawny "kolejarski" herb jest ściśle związany z nazwą klubu
                    >
                    > Jeżeli klub mógł przejąć dawne długi to mógł również zachować swój herb!

Kolejny trafny argument, tyle, że - jeszcze raz podkreślę - mnie nowy herb jest
                    obojętny emocjonalnie, w przeciwieństwie do barw i nazwy - bo musi być coś
                    stałego, do czego kibic się odwołuje.

> Natomiast wszelkie manipulacje przy klubowych symbolach kończą się
                    > prędzej czy później m.in. "spopcornieniem" publiczności.
                    >
                    > Ale jest nadzieja,że za kilka- kilkanaście Twój nowy,poprawny politycznie[czy
                    > też "bliski sercu każdego(?)Lechity"] herb zostanie zmieniony
                    > ciekawe,czy za nim zapłaczesz?

Chyba nie, bo po pierwsze (jak wyżej) do manipulacji przy herbie nie jestem
                    nastawiony negatywnie (heraldyka), po drugie ani ja, ani herb nie mamy nic
                    wspólnego z polit-popem
                    >
                    >
                    > > > co do heraldyki:
                    > > > nie spotkałem się jeszcze z sytuacją w której zmienionoby całkowicie
                    > herb
                    > > > co najwyżej modyfikowano dawny
                    > > > (wyjątkiem-sztuczne przeszczepy a'la PRL np.herb Wrocławia-za komuny
                    > > całkowicie
                    > > >
                    > > > zmieniony a obecnie powrót do dawnego)
                    > >
                    > > Francja?
                    >
                    >
                    > A Franca to nie szanujaca tradycji rewolucjonistka!
                    >
                    Zgadza się, to był przykład specjalny.

Cała nasza dyskusja, zauważ, toczy się tylko między nami. Ty upierasz się przy
                    starym, mi to wisi. Reszty kibiców chyba to nie obchodzi. Czy brak
                    zainteresowania skończy się "spopkornieniem'? Chyba nie. Po prostu teraz są
                    ważniejsze rzeczy.
                    >
                    >
                    >
                    > Ja w każdym razie nie kupię ani jednej klubowej pamiątki z tym
                    nowym,sztucznym
                    > przeszczepem

Aby Cię całkiem skołować, informuję, że wszystkie moje pamiątki też mają
                    stary :)

Pozdrawiam

> "nARKA"
                    >
                    • Gość: Wernyhor Re: Ok, ale ja już przedostatni raz ;) IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 03.09.02, 17:10
                      feelgood napisał:

> obojętny emocjonalnie, w przeciwieństwie do barw i nazwy - bo musi być coś
                      > stałego, do czego kibic się odwołuje.

ale stary herb zawiera i nazwę(pełną-KKS Lech)
                      i barwy niebiesko-białe
                      i jest symbolem dla wielu pokoleń kibiców

poza tym
                      względy marketingowe również przemawiaja za powrotem dawnego herbu
                      Lech bowiem nie powinien być tylko "Wielkopolskim Klubem Piłkarskim"
                      kibicują mu bowiem również osoby spoza regionu,które niekoniecznie
                      identyfikują się z Wielkopolską ale kochają Lecha

Łatwiej będzie również pozyskać nowych sympatyków Lecha w calej Polsce
                      jeżeli klub (choćby przez swoją heraldykę) nie bedzie się zamykał tylko
                      dla kibiców z Wielkopolski
                      (a w czasach kultury obrazkowej heraldyka nabiera nowego znaczenia)

> Cała nasza dyskusja, zauważ, toczy się tylko między nami. Ty upierasz się
                      Reszty kibiców chyba to nie obchodzi.> >

no właśnie
                      i to mnie też boli-ten brak zainteresowania klubowym herbem

może warto zrobić jakiś sondaż wśród kibiców
                      (najlepiej audiotele-miałbym pewność,że stary herb powróci-sam bym wygrał takie
                      głosowanie)

nie jestem pewien czy są ważniejsze sprawy od tej
                      to kwestia fundamentalna
                      i warto zająć się nią już teraz,gdy koszty powrotu do starego herbu nie byłyby
                      jeszcze takie duże
                      większe koszty pojawią się gdy zostaną już wyprodukowane pamiątki
                      klubowe,stroje we współpracy z Lotto,gdy będą już sklepiki z pamiątkami itd.

pozdr.

PS
                      Sam widzisz
                      próbuję na rożne sposoby
                      i wierzę,że się uda
                      • Gość: Wernyhor In Hoc Signo Vinces IP: *.policom.com.pl 04.09.02, 15:24

może kolejne aspekty...

nawet taki Groclin mimo iż zmienił nazwę zachował swój herb z dyskobolem
                        nawet taki Orlen powrócił do dawnej nazwy i herbu
                        wstyd

myślę,że w przypadku ewentualnych problemów z zarejestrowaniem dawnego godła
                        jako znaku towarowego można by go nieco zmodyfikować
                        np.przez dodanie korony oraz tzw.trzymaczy jak na fladze "Kolejorz"
                        a także przez dodanie dewizy na wstędze w postaci łacińskiej sentencji
                        (co jest b.popularne w Anglii-Arsenal,Everton,Tottenham i inne)
                        ja bym proponował sentencję jak w temacie
                        co byłoby również w jakimś sensie odwołaniem do katolickich korzeni klubu

(powyższa sentencja mogłaby być również ciekawym motywem na jakiejś nowej
                        fladze)

drogi feelgoodzie
                        nie musisz odpisywać na moje posty
                        sam będę toczył tę walkę na forum
                        może w końcu działacze zareagują,pomyślą i nie będą dłużej wzorem swych
                        poprzedników mieć w pogardzie klubowego symbolu.

hej

• Gość: Wernyhor In Hoc Signo Vinces IP: *.policom.com.pl 04.09.02, 15:28

może kolejne aspekty...

nawet taki Groclin mimo iż zmienił nazwę zachował swój herb z dyskobolem
                        nawet taki Orlen powrócił do dawnej nazwy i herbu
                        wstyd

myślę,że w przypadku ewentualnych problemów z zarejestrowaniem dawnego godła
                        jako znaku towarowego można by go nieco zmodyfikować
                        np.przez dodanie korony oraz tzw.trzymaczy jak na fladze "Kolejorz"
                        a także przez dodanie dewizy na wstędze w postaci łacińskiej sentencji
                        (co jest b.popularne w Anglii-Arsenal,Everton,Tottenham i inne)
                        ja bym proponował sentencję jak w temacie
                        co byłoby również w jakimś sensie odwołaniem do katolickich korzeni klubu

(powyższa sentencja mogłaby być również ciekawym motywem na jakiejś nowej
                        fladze)

drogi feelgoodzie
                        nie musisz odpisywać na moje posty
                        sam będę toczył tę walkę na forum
                        może w końcu działacze zareagują,pomyślą i nie będą dłużej wzorem swych
                        poprzedników mieć w pogardzie klubowego symbolu.

hej

• Gość: Wernyhor pardon IP: *.policom.com.pl 04.09.02, 15:32

nie wiem jak tio sie wysłało drugi raz
                        • feelgood Coś mi się przypomniało 05.09.02, 10:49
                          Dlatego jeszcze raz tu napiszę :)

Otóż pamiętam, że jakiś czas temu została zarejestrowana spółka pod nazwą KKS
                          Lech (KKS jest tu "skrótem" bez rozwinięcia). Spółka bez aktywów i zobowiązań
                          została powołana bodajże po to, żeby po uregulowaniu sytuacji WKP przenieść
                          aktywa do do KKS. Być może powrót do tradycyjnej nazwy będzie się wiązał z
                          powrotem do dawnego herbu, a dzisiejszy jest tymczasowy? O losy tego projektu
                          musiałbyś zapytać w klubie.

Pozdrawiam
                          • Gość: Wernyhor Re: Coś mi się przypomniało IP: *.policom.com.pl 05.09.02, 16:32
                            feelgood napisał:

> Dlatego jeszcze raz tu napiszę :)
                            >
                            > Otóż pamiętam, że jakiś czas temu została zarejestrowana spółka pod nazwą KKS
                            > Lech (KKS jest tu "skrótem" bez rozwinięcia). Spółka bez aktywów i zobowiązań
                            > została powołana bodajże po to, żeby po uregulowaniu sytuacji WKP przenieść
                            > aktywa do do KKS. Być może powrót do tradycyjnej nazwy będzie się wiązał z
                            > powrotem do dawnego herbu, a dzisiejszy jest tymczasowy? O losy tego projektu
                            > musiałbyś zapytać w klubie.
                            >
                            > Pozdrawiam
                            >
                            • Gość: Wernyhor PRZYPOMNIENIE TEMATU II-do feelgooda IP: *.policom.com.pl 11.10.02, 12:51

>
                              > Aha
                              > jeszcze jedno
                              > co do aktualnych związków klubu z miastem (w tym heraldycznych)...
                              > ja bym nie przekreślał tradycyjnych(blisko 70 letnich)związków z koleją
                              > bo
                              > po pierwsze:nie wiadomo jaką firmą za 10-15 lat będzie nasz szanowny
                              monopolist
                              > a(pamiętając o przyszłych gigantycznych dotacjach z Unii)
                              >
                              > po drugie:póki co Lech więcej zawdzięcza kolei niż miastu,w tym stadion oraz
                              > grunty które z wielką łaską nasi radni przekazują nie w użytkowanie wieczyste
                              > lecz 30-letnią dzierżawę jakby zapomnieli,że jeszcze niedawno grunty te nie
                              były własnością miasta lecz kolei!
                              >
                              > pozdr.

chyba po wczorajszym głosowaniu w sprawie gruntów nie trzeba więcej dodawać nt.
                              heraldycznych związków klubu z miastem!
                              -------

Jest tylko jeden herb Lecha....
                              • feelgood Re: PRZYPOMNIENIE TEMATU II-do feelgooda 11.10.02, 13:01
                                Z miastem jak miastem, ale z 30 osobami RM na pewno nie :)

Pozdrawiam
      • Gość: z Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.08.02, 11:17
        ?
      • Gość: Wernyhor A może by tak redakcja sportowa GW.... IP: *.policom.com.pl 05.09.02, 16:39

włączyła się do akcji!

w końcu pan "RaNa" należy do kibiców z poprzedniej epoki...

(w pozytywnym znaczeniu tego zwrotu oczywiście)

hej
        • Gość: Wernyhor nie,to nie IP: *.policom.com.pl 07.09.02, 11:47
          w kadym razie ja nie odpuszcze!
      • Gość: Wernyhor przypomnienie tematu I IP: *.policom.com.pl 30.09.02, 14:24
        i jak tu nie być przesądnym
        odkąd wywołałem ten temat Lech nie wygrał ani jednego spotkania w lidze
        (bywaj Boguś)
        Jezu,jak ja nie cierpię tego nowego przeszczepu-"WKPznaczka"
      • Gość: Wernyhor PRZYPOMNIENIE TEMATU III IP: *.policom.com.pl 30.10.02, 14:15
        no to Wam odświeżyłem

PS
        feelgood,i jak Ci się podoba nowy potworek?

-------

jest tylko jeden herb Lecha...
        • feelgood Re: PRZYPOMNIENIE TEMATU III 31.10.02, 08:16
          Szczerze - nie podoba mi się.
          Jedyny pozytyw, to że tło jest niebieskie, zamiast granatowego. W końcu barwy
          są niebiesko-białe, a nie granatowo-białe.
          Nie wiem, co o tym myśleć.
          Pozdrawiam
          • Gość: Wernyhor Re: PRZYPOMNIENIE TEMATU III IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 31.10.02, 20:21
            feelgood napisał:

> Szczerze - nie podoba mi się.
            > Jedyny pozytyw, to że tło jest niebieskie, zamiast granatowego. W końcu barwy
            > są niebiesko-białe, a nie granatowo-białe.
            > Nie wiem, co o tym myśleć.
            > Pozdrawiam

"Takie są teraz tendencje"powiedzieli członkowie zarządu
            hahahah
            ciekawe co by powiedzieli na to kibice Barcelony czy innego Realu

nie kompromitujcie się panowie z zarządu
            w nowym "herbie" trzeba bylo zamieścić barany a nie koziolki

i ja mam kupować pamiątki z takim syfem?

--------

jest tylko jeden HERB Lecha
      • Gość: Wernyhor przypomnienie tematu IV IP: 62.244.138.* 13.01.03, 11:03

Dla Miszy to może "temat zastępczy"...

Ale zastanawiam się co mieliby do powiedzenia w temacie np.
        Litar,Salog czy Guerra
        czyli Lechici,którzy pogodzili się ze zmianą herbu!
        [zaiste,wyjątkowi kibice w skali światowej]

Canemuto i inni też jakby nabrali wody w usta...
        • Gość: ky-mani Re: przypomnienie tematu IV IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.01.03, 20:44
          ja apropos tematu. pytanie czy raczej prosba. otoz potzrebuje nasz poczciwy
          stary herb w miare duzej wielkosci pliku. otoz chce wyslac to jako wzor
          grafikom ktorzy mama nadzieje "odnowia" nasz prawdziwy herb. adres strony
          www.hqfl.dk/ ktokolwiek posiada takowy plik, bardzo prosze o odzew :)))

pozdrawiam,
          • Gość: ky-mani Re: przypomnienie tematu IV IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.01.03, 20:53
            ..i jeszcze jedna prosba. jezeli ktos orientuje sie dokladnie w jakich latach
            herb KKS byl oficjalnie herbem klubu (chyba do 1994 ale od kiedy), bardzo
            prosilbym o odpowiedz. :)

z gory dziekuje :)
            • Gość: ky-mani Re: przypomnienie tematu IV IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 14.01.03, 21:03
              ...po zastanowieniu sie to chyba 1957-1994 :)))

heh fajnie sie samemu sobie odpowiada.

• Gość: bar mleczny Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 00:29
        Popieram!!! Zwłaszcza, że nowy herb jest po prostu brzydki!!!
        • Gość: slowik Re: Powinniśmy powrócić do naszego HERBU!!! IP: *.tcm.com.pl / 192.168.2.* 15.01.03, 16:38
          Wszystko zależy co się komu podoba. Ja już powoli sie przyzwyczajam. Jest
          bardziej czytelny i wyraźny, łatwiejszy do stosowania na różnych gadżetach.
          Poza tym zawsze będą osoby którym nowy pomysł się nie podoba więc szkoda czasu
          i miejsca na akademickie dywagacje.
      • Gość: Wernyhor przypomnienie tematu V IP: *.policom.com.pl 14.02.03, 12:41

W 1957 roku,pamiętnym m.in.ze wzgledu na pierwszy spadek w historii klubu
        dokonano 16 stycznia zmiany nazwy z "Kolejarz" na "Lech" i właśnie wtedy
        narodził się Kolejowy Herb[ten do którego miłość pielegnujemy w naszych sercach]

Tak więc Kolejowy Herb jest nierozerwalnie związany z nazwą Lech!

11 miesięcy później,w grudniu tegoż roku "KS"Lech powrócił do skrótu "KKS"
        [nawiązując tym samym do pierwszej powojennej nazwy klubu-ależ dbano wówczas o
        tradycję!]
        W tym kontekście jakże piękna i romantyczna jest historia Kolejowego Herbu.Z
        tym Herbem na sercu walczyli Lechci w III-ligowych(!) derbach z Wartą z takimi
        klubami jak Czrni Żagań czy Dąb Dębno by po latach potykac sie ze śmietanką
        europejskiej piłki:Liverpoolem,Borussią czy Athletikiem Bilbao!
        Z Kolejowym Herbem wiązą się i są w nim zawarte wszystkie atrybuty z którymi
        identyfikują się kibice:niebiesko-białe barwy,kolejowe skrzydełka i pełna nazwa
        KKS LECH POZNAŃ.
        Dla wielu pokoleń kibiców Kolejowy Herb to historia awansu do pierwszej ligii
        przy rekordowej liczbie widzów w historii II-ligii(65 tys.),to pierwszy awans
        do europejskich pucharów,pierwsze mistrzostwo(jak i cztery kolejne)trzy
        zwycięstwa w rozgrywkach o Puchar Polski,niezapomniane mecze z takimi tuzami
        jak Barcelona,Olympique Marsylia czy Panathinaikos.

Zbliża się 2007 rok-pięcdziesiąte imieniny "Lecha",pięcdziesiąta rocznica
        narodzin Herbu.Nie czekajmy tak długo i już teraz powróćmy i nawiążmy do
        olśniewającej swym blaskiem historii i długoletniej tradycji sukcesów i
        wzruszeń nie niszcząc tego co stanowi wartość dla tysięcy Lechitów.Dla
        kibiców,którzy nie dostali szansy sie wypowiedzieć czy chcą powrotu do SWOJEGO
        Herbu czy też wolą nową odmianę kojarzącego się ze smutnymi
        czasmi "koziołkowego" loga.
        Lech jest dobrem wspólnym [szczególnie pod kątem tradycji] i w takich sprawach
        jak Herb zarząd powinien konsultowac się z kibicami.Sposób w jaki zostało
        wprowadzone nowe logo może świadczyć iz władze klubu spodziewały sie negatywnej
        reakcji kibiców i głosów za powrotem Kolejowego Herbu.
        Dzięki powrotowi do starego Herbu zostanie uwiarygodniony "nowy Lech" jako ten
        klub,który równolegle z dynamicznym rozwojem pamięta i nie odwraca się od swej
        przeszłości,nie zapomina o dawnych działaczach,pilkarzach i kibicach dla
        których Kolejowy Herb znaczy znacznie więcej niz obecne logo.

----------

Jest tylko jeden herb Lecha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka