Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba.

12.04.06, 13:49
    Myśle że znacznej większośći uczestnikom konkursu spodobałby się pomysł,by od
    następnej edycji udało się Wam ograniczyć liczbe zawodników do 3 piłkarzy z
    jednego klubu.

Wielu uczestników zarzuca zbyt niskie ceny zawodników Legi. Mysle że nie tyle
    ceny psują zabawe co własnie brak limitu zawodników. Bo trudno by taki
    Gottwald, Bronowicki,Edson czy Roger odrazu kosztowali ogromne pieniądze
    skoro grają pierwszy sezon. To własnie limit spowodowałby uatrakcyjnienie
    całej zabawy. Przecież nie chodzi nam o to by gre utrudniac. Wszyscy chcemy
    Redakcji pomóc by ta bardzo fajna gra była jeszcze lepsza. Ktoś dysponowałby
    w składzie np:Gottwaldem-Burghardtem-Edsonem, a ktoś Janczykiem-Rogerem-
    Edsonem, jeszcze ktoś inny miałby Fabianskiego-Bronowickiego-Janczyka.

LUDZIE WPISUJECIE SIĘ POKAZMY REDAKCJI JAK BARDZO CHCEMY TEGO POSUNIĘCIA!!!
    Wprowadzcie limit trzech zawodników z jednego klubu.

Kto popiera?
    Obserwuj wątek
      • lew81 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 13:53
        Popieram! Jestem zaaaaaaa
        • zelint Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 13:55
          A ja jestem przeciw. Wystarczy zabrać punkty za liderowanie i skończy się...
          • rysiaj Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:01
            a mi się pomysł podoba. 3 zawodników z jednego klubu ciekawe rozwiązanie jestem
            równiez też za tym by zabrać punkty za lidera. Oba pomysły dobre.
            Dołączam sie do prośby.
            • marcin1-1 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 19:07
              Ja popieram
          • urbus2 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 11:02
            przeciw
        • ukaja1981 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:09
          dwa sezony temu byłem 38 i musze przyznać że mimo to iż byłem wysoko to zabawa
          była taka sobie. Pamietam że składy były niemal identyczne - chodzi mi o
          czołówke. Tylko przez trafienie kapitana można było ruszyc z miejsca. Uważam że
          faktycznie 3 zawodników z jednego składu miało by wpływ że oprócz wyboru
          kapitana druzyny by były inne a co za tym idzie można by było albo dużo stracić
          albo naprawde wiele zyskac. Do tego gdyby odeszły punkty za lidera to byłoby
          miodzio. POPIERAM
        • dawid_pis Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 19:11
          POPIERAM!!!!!!!!!!!!!!!
          • vegas19101 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 20:47
            Popieram...Gra sie wyrowna i bedize wiecej zabawy...Trzech zawodnikow to dobry
            pomysl...
      • wrcvx Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 13:57
        Też popieram. Dodam jeszcze że emocje byłby wtedy do ostatniej kolejki a nie
        tylko podczas pierwszych 3-4.
        • jaro112 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:29
          Jestem za!! Ale może lepiej żeby więcej niż 3 zawodników z danego klubu możnaby
          mieć. Ale żeby najwyżej 3 mogło w danej kolejce grać.
        • rodzynek75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 15.04.06, 11:46
          Popieram limit, ale 4 zawodników z jednego klubu.
        • adamo40 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 17.04.06, 16:57
          popieram!!!!!!
      • pmari Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 13:58
        POPIERAM i odsyłam do mojego wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
        f=478&w=40179949
        • pmari Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:00
          poprawiam wątek bo wkradł się jakiś błąd :)
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=478&w=40179949
          • wezysko3 uwazam coś takie za pozbawione głebszego sensu 12.04.06, 14:09
            niestety i z całym szacunkiem do autora.....Nie mozna reglamentować zawodników,
            niby dlaczego tylko z jednej druzyny 3? a nie np. 5???jakie sa tego
            przesłanki?.Prędzej zwiększyłbym pkt ujemne od sprzedaży z -3 na np. -6, lub
            nawet więcej, oraz zwiekszyłbym różnice w cenach tym zawodnikom, którym mecz
            wychodzi, nie ze np. Fabiański drożeje co kolejke o 0,1, przeciez to jest bez
            sensu....Cena skaczei nie wszystkich na to stać, i w dodatku maja więcej pkt
            ujemnych za transfer.A tak, jak na dzień dzisiejszy, praktycznie wszyscy mają
            taki sam skład, i to wpływa na to , ze o wygranej bedą decydowały niuanse.Co do
            zabrania 1 pkt liderowi rozgrywek.....zostawie bez komentarza....
            Pozdrawiam Prezesów
          • stanemer61 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:53
            już kiedyś były limity zawodników z jednej drużyny,jednak jest to nipotrzebne
            ograniczenie 'najważniejsze jest ustalić odpowiednią cenę ,a co do Legi cena jej
            piłkarzy była najwyraźniej źle skalkulowana co umożliwia niektórym uczestnikom
            tak długo być w czubie,przykładem jest Edson dobrze gra a cena taka sobie
            .Według mnie nie patrząc na ceny z pierwszej kolejki,powinno stworzyć się
            klasyfikacje na poszególnych pozycjach i według zajmowanego miejsca zmieniać
            ceny co kolejkę .
          • rolas8 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 18:30
            ja jestem za tym zeby mozna bylo miec jeszcze po jednym zawodnbiku z ligi
            czeskiej i jednym z wegierskiej, to by jeszcze bardziej urozmaicilo gre :)
      • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:06
        już kilka edycji wstecz to proponowałem... ale nic się nie zmienia.
        Takie rozwiązanie zdecydowanie poprawia rywalizację bo na wyniki drużyn wpływa
        więcej wyników ligowych. Poprzez ograniczenie liczby zawodników do 15,
        wprowadzeniu limitu do max 3 oraz odpowiedniemu doborowi cen prezesi będą
        zmuszeni do kupowania zawodników z drużyn walczacych o utrzymanie a nie tylko z
        pierwszej 4-5.
        No ale my możemy sobie podyskutować...
        • zelint Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:08
          A czemu 3, a nie np. 2 albo 1? Jak ograniczenie do 1 zawodnika zwiększyłoby
          rywalizację... Aż do absurdu...
          • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:09
            no właśnie z powodu absurdu :)
            • zelint Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:10
              Marwi ale podstawą ograniczenia jest cena. W przyszłej edycji ceny zawodników
              Legii tak podskoczą, że nikt nie będzie w stanie z nich ułożyć jednastki.

Takie ograniczenie jest zbędne moim zdaniem.

• marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:17
                Tu chodzi nie o sposoby (bo ich jest wiele) ale o to by składy były jak
                najbardziej zróżnicowane, by jak najwięcej zawodników z różnych druzyn ligowych
                miało wpływ na grę. W tej chwili po odebraniu kasy od sponsora wszystko obraca
                się o grupę kilku-kilkunastu zawodników w każdej formacji.
                Zgadzam się że gdyby ceby zawodników były na początku i podczas trwania
                odpowiednio skalkulowane to byłoby OK (w połączeniu z ograniczeniem byłoby to
                super wyjście). Ale tak nie jest. I obawiam się że nie będzie nigdy. Dlatego
                najprostszym wyjściem jest ograniczenie.
                Postulowałem na początku by w tej rundzie zrezygnowac wogóle ze sponsora - to
                też byłoby wyjście.
              • ukaja1981 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:19
                Bo mówi się do 3 razy sztuka. bo na każda pozycje poza bramkarzem można by mieć
                z jednego klubu np :), bo po dwóch żółtych kartkach zawodnik dostaje "TRZecią"
                czerwoną i wylatuje na dwa spotkania czyli gra w TRZECIM :) bo zazwyczaj w
                najlepszej drużynie gra 5-6 zawodników super a to daje szanse że co druga
                drużyna będzie miała zmienioną trójke, bo trójeczka to liczba Boża. Legia za
                pół roku wymieni 4-5 zawodników z podstawowego i znów będa tani :)
      • astrognom Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:29
        Witam,
        gram od tej rundy, wiec niedlugo ale mysle, ze trzeba cos z tym zrobic, zeby
        druzyny nie skladaly sie z zawodnikow kilku tylko klubow.
        A co powiecie na to, zeby dawac premie za wstawienie do skladu zawodnikow z
        roznych klubow? np premia rosnaca 4 kluby +2 5 klubow +4 6 klubow +6. Co do
        punktacji to tylko przyklad chodzi o to, ze im wiecej klubow reprezentowanych w
        skladzie tym wieksza premia. Wtedy nie byloby potrzebne ograniczanie liczby
        zawodnikow.
      • uczestnikgry Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:33
        No to czas na konkrety.
        Jezeli chodzi o napastników to łatwo się przekonać, że jak dotąd najwięcej
        punktów zdobyli:
        1 Chałbiński Michał
        2 Jeleń Ireneusz
        3 Dembiński Jacek
        4 Matusiak Radosław
        5 Brożek Paweł
        Nie dość, że nie legionisci to do tego każdy z innej drużyny.
        Jezeli więc ktos chce sobie zestawiac skład z jednego klubu, to ....niech sobie
        zestawia - sam się przekona jak na tym wyjdzie w generalce. (nawet jak druzyna
        wygrywa wysoko to i tak punktuje wysoko 3-4, reszta to "strata" punktów).

Nie tylko jestem przeciwny tej inicjatywie ale mam nadzieję, że nikomu nie uda
        się zniszczyć tej ciekawej gry takimi pomyslami - jakimiś limitami,
        ograniczeniami, nakazami.
        • lew81 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:47
          Wymieniłeś samych napastników.
          Popatrz bramkarz-Fabianski
          Obrona-Edson,Bronowicki,Ouattara,Szala,Choto
          Pomoc Roger,Burghardt,Surma,Szałachowski
          Atak gdyby nie kontuzje Gottwalda i Janczyka tez Legi byłby w czołówce.
          Pozatym Brożek 4,Chałbiński 3,5 Jeleń 3,5 Dembiński 2 (ceny z poczatku gry.
          Ktoś kto zakupi tę 4 nie ma kasy na reszte a 4 zawodnikami nie podbijesz ligi.
          Ta czwórka to 13 baniek za taką kase to ja mam. Gottwalda 1,Szale 1,6 1,7
          Ouattare , Bronowicki 1,9, Roger 1,5, Bury 2, Janczyk 2 i jeszcze mi 1,4 zostaje
          A TERAZ SOBIE PODLICZ LICZBE PUNKTÓW TWOJEJ NAJLEPSZEJ 4 I MOJEJ 7 I PORÓWNAJ Z
          ILOŚCIA WYDANEJ KASY.
        • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 14:53
          jednak wśród obrońców i pomocników już tak nie jest...
          to nie jest inicjatywa przeciwko Legii (w następnym sezonie może to być inna
          drużyna).
          Przykład który podałeś pokazuje właśnie fakt że nie trzeba mieć zawodników z
          jednego klubu (nie całej 11 ale większości) by dobrze punktować. Wystarczy
          jednak że dodasz do tych 4 napastników bramkarza, 4 obrońców i 3 pomocników
          Legii i masz mistrzowski team. A to ograniczeni spowoduje że prezesi zaczną
          szukać zawodników dobrze punktujących z innych zespołów niż tylko tych z
          czołówki. i to spowoduje że na wynik drużyn prezesów wpływ będzie miał np. wynik
          meczu Górnik Zabrze - Odra a nie tylko mecze Legii, Wisły, Zagłębia, Amiki,
          Lecha tak jak to ma miejsce w tym sezonie.
      • babareba1 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 15:26
        Ludzie ! Przecież to paranoja jakaś... A może by tak powołać Ministerstwo d/s
        Piłkarzyków ? Przecież to tylko zabawa. Jak można domagać się jakiś ograniczeń,
        tylko dlatego że legia gra dobrze. Przecież nikt nikomu nie bronił wybrać sobie
        piłkarzy legii na początku rozgrywek. Na tym polega intuicja. Byli tacy co
        wybierali wisłe k. i inne kluby no i się oszukali...
        Żadnych ograniczeń, reglamin prawie w 100 % jest OK, niech tylko organizatorzy
        go przestrzegają a będzie cacy !
        pozdrawiam
        P.S A może jeszcze powołać instytucje Rzecznika Do Spraw Niepełnosprawnych
        Graczy, Kobiet i Homoseksualistów Grających w Piłkarzyki w skrócie NGKiHGwP !
      • wezysko3 ograniczenie ilosci zawodników nic tu nie da...... 12.04.06, 15:29
        trzeba albo ograniczyć limit pieniedzy- w końcu mamy tanie pańswo:))))), lub tez
        odpowiednio podwyższyc cenę poszczególnych zawodników, tych z czołowych klubów,
        od sponsorów wara- to koloryt tej gry!!!!oraz podwyższyc liczbe pkt ujemnych od
        sprzedazy zawodników.Wtedy to spełnią sie wszystkie postulaty wczesniej tu
        przedstwione.Pozdrawiam Prezesów!!!!!
      • malowlos Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 16:17
        Witam Prezesow:)To nie o to chodzi zeby ograniczac liczbe pilkarzy z jednego
        klubu.To ze Legia bedzie w tej rundzie grala tak jak gra mozna sie bylo
        spodziewac - kazdy kto sledzi przygotowana przedsezonowe zespolow spokojnie
        mogl wywnioskowac kto bedzie gral a kto bedzie siedzial. Ja tez swoj zespol
        oparlem o zawodnikow legi ale nie tylko- dolaczyle pilkarzy Wisly zaglebia i
        korony - ale kto przypuszczal ze korona zacznie tak salbo(zwazywszy na wyniki w
        PP z Legia przed rozpoczeciem sezonu.Kto przypuszczal ze wisla bedzie totalnie
        bez formy a z drugiej storny ze amica zacznie zeson po mistrzowsku?Wlasnie o to
        chodzi w tej grze i to ejst jej caly urok ,ze przed sezonem trzeba wybrac taki
        sklad ktory pozwoli szybko uzyskac sponsora i piac sie do gory.Tutaj pojawia sie
        anstepny problem o ktorym juz niektorzy wspomnieli.Jesli po uzyskazniu sponsora
        kosztem 20 punktow mozna zmienic prawie cala jedensatke to robi sie tak jak
        jest w chwili obecnej.Praktycznie 90 % skladow ma zawodnikow legi.Gdyby zmiany
        cen byly robione troszczeke w inny sposob nie byloby tak altwo "manewrowac"
        pilkarzami.Jesli administratrzy tej gry na poczatku sezonu zanizyli niektorym
        pilkarzom ceny z racji tego ze niewiadomo czego sie po nich mozna spodziewac to
        po 2,3 kolejkach powinni wycenic zawodnika adekwtnie do tego ile punktow
        zdobywa- nie tak jak ejst teraz ze Edson czy Burkhardt czy inny zawodnicy ktorzy
        duzo punktuje podrozeli o 0,2 .Gdyby po 2 kolejkach podniesc ich ceny o 1milon a
        pozniej w zaleznosci od tego czy graja epiej czy gorzej obnizac badz podnosci
        ich ceny wtedy wiekszosc graczy zasnanawialoby sie czy np po 2 dobrych meczach
        zawodnika sciagnac zawodnika do siebie -ltpory nie kosztuje juz 1,6 tylko 2,8 z
        racji tego ze zdobyl w 2 kolejach 20 punktow czy moze poczekac i zoabczyc czy
        nie zagra 2 slabszych spoktan ,nie zlapie czerwonej kkartki itp. nie tracic
        punktow zatransfr.Po 2 ,3 slabszych wystepach cena tez powinna radykalnie spadac
        a nie zmiejsac sie o 0,1 .Ktos kto mial nosa i kupil dobrego zawodnika po
        korzystnej cenie niech na tym skorzysta nie po 2 kolejach kazdy am w skadzie
        edsona ,pitrego czy janczyka.Gdyby ceny sie zmienialy bardziej radykalnie to
        kazdy z prezeswo by sie zastanawail czy oplaca sie wydawac pieniadze na tego
        zawodnika - nie wiadomo jak bedzie gral pozniej- czy szukac wzmocnienia gdzie
        indziej i czy wogole szukac wzmocnienia- tylko ze przy odejmowaniu 3 punktow na
        transfer nie ma takich dyleamtow bo to zdecydowanie za malodjetych punktow zeby
        sie zastanawaic.Wiec gdyby odejmowac za transfery nie wiem 6 ,8 punktow to
        druzyny w trakcie zesonu nie wygladaly by w 90% tak samo.Kazdy by sie zastanowil
        4 razy zanim kogos by kupil badz sprzedal i szanse na najwieksze wygrane mieliby
        Ci ktorzy przed sezonem mili dobrego nosa do skompletowanej druzyny.
        Tazke wedlug mnie nie trzeba zadncyh ograniczen tylko wystarczy dobrze zarzadzac
        cenami - tylko ze ktoremu z adminow by sie chialo az tak powaznie traktowac
        prezesow i przylozyc sie do przestrzegania regulaminu- zwiekszyc punkty ujemnie
        za transfery i zrezygnowac z punktow za lidera bo w koncu punktuja nam pilkarze
        a nie cala druzyna.
        Z powazaniem Dragonski.
        • wezysko3 dragoński:) 12.04.06, 16:21
          przeczytałeś moje tezy, czy same sie one Tobie nasuneły:)
          dziekuje w każdym razieza głos poparcia
          Pozdo Kamil
          • malowlos Re: dragoński:) 12.04.06, 16:28
            hehe nie nie:)Zaczalem pisac to wypracowanie przy obiedzie i Twojego postu
            jeszcze nie bylo :)Az e robienie 2 czynnosci nie zawsze mi szybko idzie wiec mi
            troszke zeszlo:)Pozdro
            • wezysko3 Re: dragoński:) 12.04.06, 16:31
              jasne, spoko:)
              zapraszam do mojej odpowiedzi na post ... wielka brednia, tam wypunktowałem
              swoje tezy, moze coś bys do tego dodał?
              Pozdro - Kamil
        • balik33 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 16:45
          Zastanawiam się, czy mozna dynamicznie zmieniać ceny wg następujących kryteriów:
          każdy zawodnik pojawiający się w 11 od pierwszej minuty meczu: + 0,1 mln do
          ceny podstawowej za każdą kolejkę.
          każdy zawodnik, będący podstawowym graczem w poprzedniej kolejce, zaczynający
          mecz na ławce: - 0,1 mln
          każdy bramkarz i obrońca zdobywający 5 pkt dla swojej drużyny: + 0,1 mln (jeśli
          zdobywa w jednym meczu 10 pkt - cena zwiększana jest o 0,2 mln, itd)
          każdy pomocnik i napastnik zdobywający 3 pkt: + 0,1 mln (zasada wielokrotności
          jak powyżej)
          podobnymi kluczami i wartościami można opisac każde działanie zawodnika,
          spowodowanie karnego, obronę karnego, czerwoną kartkę itp.

Dotychczas redakcja zmieniała ceny według własnego widzimisię, jak sądzicie,
          czy jest szansa na zmianę tego systemu?
          • sines Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 16:56
            To gra ekonomiczna ze ścisłymi wzorami na wzrost ceny danego zawodnika? O cenie
            powinny decydować dwie rzeczy: ilość transakcji danego zawodnika i jego
            osiągnięcia na boisku. Jak zawodnik strzelił w danej kolejce hattricka i
            następnie kupuje go połowa drużyn, to cena powinna gwałtownie wzrastać np. o
            18:00 w sobotę zawodnik X kosztuje 3,5 miliona, o 6:00 w niedzielę już 3,9(zaraz
            zaczną narzekać osoby bez stałego dostępu do netu). Nie wprowadzajmy jakichś
            wzorków czy innych wyliczeń, w końcu to tylko gra.

PS Limit graczy z jednego klubu i tak powinien być.
            • wezysko3 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 16:59
              sines, sorki ale to bez sensu.....
              • sines Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:05
                wezysko3 napisał:
                > sines, sorki ale to bez sensu.....

Przykro mi, że nie rozumiesz co chcę przekazać. Na przyszłość postaram się pisać
                powoli i wyraźnie.

W skrócie - proponuję system dynamicznych zmian cen (zmiany mogą następować w
                każdym momencie), oparty przede wszystkim na ilości transakcji kupna/sprzedaży
                danego zawodnika. Osiągnięcia na boisku byłyby drugorzędne i przede wszystkim,
                nie polegałyby na stosowaniu ściśle określonych wzorów.
                • wezysko3 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:20
                  sines, najlepiej pisz duzymi literami i stosuj duzo wykkrzykników
                  Napisałem , ze twoja propozycja jest bez sensu i podtrzymuje to...ponieważ
                  ...jest ona bez sensu, nie chce mi sie duzo pisać, więc tylko jeden powód- któż
                  mianowicie miałby ta dynamiczną zmianę cen robić, oraz skoro taka propozycja, to
                  ilu graczy miałoby kupić piłkarza, żeby cena sie zmieniła?1000, 100000??
                  Mam inna i sensowniejsza moim zdanie propozycje:
                  regulamun potrzebuje niezbednych modyfikacji tj:
                  1.Jedyne źrodło informacji, np. www.pzpn.pl- żadnych widzimisie austrii
                  2.Podwyzszenie kwoty ujemnej za transfer zawodnika do np. -6
                  3.Nie kosmetyczne, lecz realne podwyzki ceny wyrózniających sie zawodnikow, no i
                  co za tym idzie mocne tez obniżki
                  4.Kwoty wyjściowe zawodników przy diobieraniu składu także wyzsze, wtedy
                  Prezesie będa kompletowac skład także zawodnikami z druzyn spadkowych
                  To tyle moich tez
                  Pozdrawiam Kamil
                  • sines Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:32
                    wezysko3 napisał:

> Napisałem , ze twoja propozycja jest bez sensu i podtrzymuje to...ponieważ
                    > ...jest ona bez sensu,
                    Chylę czoła przed tą głęboką, przemyślaną i niezwykle celną argumentacją.

> któż mianowicie miałby ta dynamiczną zmianę cen robić,
                    Organizator z prawdziwego zdarzenia.

> ilu graczy miałoby kupić piłkarza, żeby cena sie zmieniła?1000, 100000??
                    My tego wiedzieć nie musimy, zresztą to zmieniałoby się w zależności od klubu,
                    zawodnika i wielu innych powodów.

> Mam inna i sensowniejsza moim zdanie propozycje:
                    Tak wiem, czytałem ją już ze dwadzieścia razy.

> 1.Jedyne źrodło informacji, np. www.pzpn.pl- żadnych widzimisie austrii
                    Organizator zabawy ustala ostateczne wyniki.

> 2.Podwyzszenie kwoty ujemnej za transfer zawodnika do np. -6
                    Zgoda, tylko że jeden transfer na kolejkę bezpłatny.
                    Na koniec specjalnie dla Ciebie kilka dużych liter i wykrzykników: A!B!C!D!E!F!G!

• wezysko3 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 18:16
                      sines napisał:
                      Tak wiem, czytałem ją już ze dwadzieścia razy.
                      Dziekuje bardzo, jestem wzruszony:)))
                      A tak serio, własnie nie może organizator ustalać wyników, po potem forum pełne
                      jest wzajemnych animozji.Ustalić jedyne pewne źródło i niech pisza maile z
                      pretensjami np. do PZPN-u.
                      No i dlaczego jeden transfer bezpłatny, wszystkie płatne i to wysoko,
                      zobaczyłbyś jakie byoby zamieszanie w tabeli, co kolejke
                      Pozdrawiam Kamil
                      • sines Re: Redakcjo... 12.04.06, 18:58
                        > A tak serio, własnie nie może organizator ustalać wyników, po potem forum > pełne
                        > jest wzajemnych animozji.Ustalić jedyne pewne źródło i niech pisza maile z
                        > pretensjami np. do PZPN-u.
                        Może, bo to on organizuje i prowadzi tę grę. Sprawę wyniku i kartek łatwo
                        rozstrzygnąć (bo to jest w protokole sędziowskim), ale sprawę bramek czy asyst
                        już nie (bo właściwie każda gazeta, strona i telewizja może prowadzić własne
                        klasyfikacje i różnie traktować np. rykoszytety przy strzałach). Dlatego też
                        organizator ostatecznie rozstrzyga na potrzeby zabawy, kto strzelił daną bramkę,
                        kto asystował etc. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie to kwestionował i nic
                        tego nie zmieni. Na koniec - dlaczego nie Ekstraklasa SA tylko z uporem
                        proponujesz ten nieszczęsny PZPN?

> No i dlaczego jeden transfer bezpłatny,
                        Bo dany zawodnik może złamać nogę, wyjechać do Elche czy innego Wolverhamptonu,
                        stracić miejsce w składzie etc.
                        • wezysko3 Re: Redakcjo... 12.04.06, 19:56
                          sines - zgoda niech bedzie i EkstraklasaSA, ale co do pkt ujemnych, to własnie
                          bedzie koloryt tej gry, własnie niechnajwięcej osób wyjedzie za granice- to sie
                          nazywa przyroda.....bo łamania nóg i kontuzji nie zycze nikomu, ale to też
                          przyroda.......
                      • finger222 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 19:19
                        każdy transfer minus 3 punkty więcej. Pierwszy -3, drugi -6, trzeci -9 itd.
                  • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 21:21
                    "1.Jedyne źrodło informacji, np. www.pzpn.pl- żadnych widzimisie austrii"

Już raz Ci to pisałem ale powtórze. Redakcja nie jest stroną w grze. Nie zakłada
                    drużyny która rywalizuje w grze tylko pośredniczy w grze pomiędzy nami
                    uczestnikami. Jeśli chciałbyś aby wyniki były wzorowane na jakimkolwiek innym
                    źródle to musiałbyś włączyć to źródło do organizatorów (którzy mają zakaz
                    tworzenia drużyn rywalizujących w konkursie) bo w innym wypadku mogłoby to być
                    źródłem możliwych nadużyć (ktoś przecież mógłby specjalnie zmienić strzelca
                    bramki lub asystenta tylko po to by samemu na tym zyskać bo przecież mógłby mieć
                    założoną drużynę. Nie ma w Polsce oficjalnego źródła statystyk meczowych i
                    dopóki nie będzie nie ma możliwości by na kogokolwiek się powoływać w tej kwestii.
                    • wezysko3 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 22:01
                      oj marwi marwi.....to trzeba włączyć albo PZPN albo Ekstraklasa SA i po
                      krzyku.Choć w sumie po co? Zastrzec w regulaminie, ze pracownicy portalu PZPN
                      lub innego nie mogą brać udziału i to wszystko
                      • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 08:23
                        :) ciekawe jakim sposobem to zrobisz ??? poprosisz ich grzecznie czy tez naślesz
                        mafię ukraińską ?
      • simpson85 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:46
        bardzo mądre... 3 dobrze punktujących zamiast np 9 z jednej drużyny... dziwna
        idea...
      • delpierro5 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 17:57
        Nie wiem, czy nie najprostszym rozwiazaniem byloby po prostu, zeby cena
        zawodnika bylo dokladnie ta sama wartoscia co jego srednia punktow w lidze na
        kolejke. Do tego trzeba by tylko ustalic rozsadna wysokosc budzetu i zastanowic
        sie co z zawodnikami nowymi w lidze, choc i tak pierwsza kolejka, w ktorej
        wystapia zweryfikowala by ich cene. Mysle, ze to by rozwiazalo wiekszosc
        przedstawianych tu problemow i spelnialo wiekszosc postulatow.
        • lijko Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 23:01
          Myślę,że Twój pomysł po pewnej modyfikacji jest wart rozpatrzenia.Ceny
          zawodników przed pierwszą kolejką powinny być ustalane tak jak dotychczas, tzn.
          za osiągnięcia w poprzednich sezonach.To byłaby cena bazowa.Na jej podstawie
          zawodnicy warci do 1 mln.zł. mieliby założony plan zdobycia 1 pkt. w danej
          kolejce, warci od 1,1 mln. do 2 mln. - plan 2 pkt. cena zawodnika 2,1 mln.- 3
          mln. plan 3 pkt. w kolejce itd. .Jeśli zawodnik w danej (w tym wypadku w
          pierwszej) kolejce zdobędzie więcej lub mniej pkt. od założenia, to jego cena po
          tej kolejce odpowiednio rośnie lub maleje.Przelicznik wzrostu (spadku) ceny
          mógłby być np.taki, że za 1 pkt. różnicy od planu cena odpowiednio rośnie lub
          maleje o 0,1mln zł.W ten sposób, wszyscy zawodnicy (bez względu na występ- brak
          występu w meczu to 0 pkt.)po każdej kolejce mieliby przeliczaną cenę (począwszy
          od ceny bazowej) na nowo.Od tej nowej ceny mieliby ustalany nowy plan wg. tych
          samych zasad jak wcześniej.Ceny wszystkich zawodników po każdej kolejce
          ewoluowałyby w sposób przejrzysty według ich osiągnięć w aktualnych rozgrywkach.
          Należałoby przy tym założyć (oprócz ceny zawodników przed pierwszą kolejką) cenę
          minimalną poniżej, której wartość zawodnika nie mogłaby spaść, niech będzie to
          aktualne 0,3 mln zł. .Co Wy na to i co Redakcja!
          • dragonski Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 23:32
            widzez e kolega niezly algorytm nakreslil:) z malymi poprawkami to byloby do
            zrealizowania tylko czy chce sie komus takie skrypciki robic aby dynamicznie
            zmiean cene po kazej kolejce?Przeciez wygodniej naszym konstruktoromgry zmieniac
            ceny wedlug upodoban:)Ale bardzo dobry pomysl-popieram:)
            • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 08:24
              wyobraxnie ludzka nie zna granic...
          • utniak4 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 10:10
            Co to ma wspólnego z prostotą, przejrzystością. Kto mógłby coś zaplanować ? Czy
            trzeba byłoby siedzieć tylko przeg komputerem by grac w piłkarzyki, rezygnując
            ze szkoły, z pracy. Zmiany tak ale proste i przejrzyste np zawodnik w obronie
            od 4 kolejek gra na zero i cena stoi, gdy strzeli jedną brameczkę to cena
            rosnie o 0,1 mln. To jest absurd !!!!
            • lijko Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 11:28
              Do Utniak4. Przeczytaj jeszcze raz a powoli i zastanów się co czytasz. Bo sądząc
              po tym co napisałeś, to kompletnie nie zrozumiałeś tego o co mi chodzi.
          • eggon Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 17.04.06, 14:20
            Myślę, że nieco przekomplikowałeś sprawę. Ale pomysł ogólnie dobry. Spróbuję go
            trochę usprawnić.

Gdyby ceny rosły w zależności od liczby zdobytych punktów, to byłoby ok. W tej
            chwili cena rośnie o 0,1 mln za zdobycie bramki. Nie wydaje się to do końca
            sprawiedliwe, ponieważ pewni piłkarze zdobywają więcej punktów od innych - za
            wygrane, za lidera i przede wszystkim za asysty! Obecny system podwyższania cen
            jest zły, ponieważ nie odzwierciedla przydatności danego piłkarza dla zespołu!
            Premiuje w zasadzie tylko strzelane bramki.

Taki Edson był bajecznie tani na początku gry i... nadal taki jest! A odnotował
            na swoim koncie dwie bramki, cztery asysty (OBROŃCA!!!), 5 wygranych meczów, w
            tym 3 do zera i 4 jako lider. (w 2 meczach nie zagrał z powodu kontuzji, więc
            jego dokonania są zaniżone)

Oczywiście redakcja i tak nic nie zmieni, ale ja proponowałbym wprowadzenie
            następującej ogólnej zasady:

"Cena zawodnika rośnie proporcjonalnie do liczby punktów zdobytej w kolejce i
            odwrotnie proporcjonalnie do jego ceny."

ZC - zmiana ceny po kolejce (w mln)
            LPK - liczba punktów w kolejce
            CZ - cena zawodnika przed kolejką, ale nie mniej niż 0,5 mln (to dlatego, że w
            przypadku zawodników bardzo tanich (0,3 mln) wzrost ich ceny przy dużej liczbie
            zdobytych punktów wydawałby się jednak zbyt duży)

Prosty wzór wyglądałby tak:
            ZC = LPK / CZ / 50

Wiem, że wzorki są nielubiane, ale to naprawdę niewielkie skomplikowanie, a dużo
            lepsze odzwierciedlenie piłkarzykowej rzeczywistości. Tak naprawdę gracz nie
            potrzebuje znać dokładnego wzoru, tylko ogólną zasadę punktowania. A ta byłaby
            prosta i zrozumiała.

Zwróćcie uwagę, że nie potrzebne byłoby obniżanie ceny (choć to mogłoby się
            zdarzyć, gdy zawodnik wejdzie na minus!). Cena zawodnika nie grającego lub
            punktującego bardzo słabo relatywnie by spadała, ponieważ w tym czasie rosłyby
            ceny wszystkich pozostałych zawodników.

Przykładowe wzrosty cen po ostatniej kolejce obliczone według powyższego wzoru:
            Piłkarz / Klub/ LPK / CZ / ZC
            Burkhardt / Legia / 11 / 2,2 / 0,10
            Fabiański / Legia / 6 / 3,3 / 0,04
            Gregorek / Amica / 6 / 1,8 / 0,07
            Piechna / Korona / 11 / 4,1 / 0,05
            Telichowski / Lech / 13 / 1,0 / 0,26
            William / Pogoń / 4 / 1,0 / 0,08
            Zasada / Polonia / 2 / 0,5 / 0,08
      • guzzowsky Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 22:16
        POPIERAM!!!! gra bedzie o wiele ciekawsza!!!
      • coach1 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 22:58
        bardzo dobry pomysł
        • czabik Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 12.04.06, 23:01
          Parę lat temu tak było w "Wygraj ligę", gdy zaczynałem grać. Pomysł popieram,
          sprawdził się wtedy, sprawdzi się i teraz :)
          • larsek Punkt za liderowanie 13.04.06, 07:47
            Ja znioslbym dodatkowy punkt za liderowanie, wygranie meczu oraz ograniczenie
            ilosci grajkow z 1 klubu do 3-4 zawodnikow. Nalezaloby premiowac zawodnikow za
            skuteczna gre, nie za przynaleznosc klubowa (lider, wygrany mecz). Zawodnik nie
            lidera, ktory strzeli bramke (lub 2) w przegranym meczu ma tylko nieznacznie
            wiecej punktow od zawodnika, ktory tylko statystowal w wygranym meczu lidera.
            Bylaby ciekawsza gra...
            • wezysko3 Re: Punkt za liderowanie 13.04.06, 08:02
              Przestańcie sie zachowywać jak małe rozkapryszone dzieci.Cóz to za postulaty,
              znieść punkty za liderowanie?Przecież to największa bzdura, dawno takiej nie
              widziałem, ze już nie wspomnę o czyms takim jak skuteczna gra- to znaczy
              jaka?Kto to bedzie oceniał?Nie ma moim zdaniem także wprowadzać jakiś algorytmów
              w stosunku do ceny zawodników, bo któż to bedzie robił?To wszystko musi być
              jasne i przejrzyste, zeby tawet jakiś początkujący gracz wiedział o co w tym
              wszystkim chodzi.Także nie komplikujmy sprawy, wprowadźmy jasne
              rozwiązania....swoje juz podałem, także pracujmy nad modyfikacją istniejącego
              regulaminu, a nie wylewajmy dziecka z kompielą
              Pozdrawiam
      • utniak4 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 10:04
        Świat już dawno skończył z planową gospodarką, z komuną. Walczymy o wolność, o
        możliwość stosowania nieskrepowaniych rozwiązań. Czy nakładanie na siebie
        kagańca ( np. ograniczenie ilości zawodników do 2-3 ) jest z duchem czasu.
        Piłka nozna jest piekna, bo ma proste reguły gry. A moglbysmy np wprowadzić
        ograniczenia: mur przy wolnych w odległości od 16 m od bramki - 7 m, w
        perzedziale 16-25,5 w odległości 8,25 cm, w przedziale 25,5-32,8 m w
        odległości - 8.87 cm. Mozna byłoby wprowadzić regułę w karnych: za rękę - bity
        w odległości 10 m od bramki, za podstawienie nogi, w odległości - 7 m, za
        kopnięcie w d... z odległości 3 m, bez prawa obrony przez bramkarza. Przy
        wolnym na własnej połowie np. 6 zawodników druzyny przeciwnej powinno opuscić
        plac gry na 14,5 sek, na połówce obcej 7 zawodników na 10,76 sek. Ciekawe jaka
        to byłaby gra ? Czy koś by się połapał ? Jest jeden plus, byłoby więcej
        doktoratów...
        • sines Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 10:14
          > Czy nakładanie na siebie
          > kagańca ( np. ograniczenie ilości zawodników do 2-3 ) jest z duchem czasu.
          Właśnie czas na rewolucyjne zmiany. Po co te debilne ograniczenia w postaci 11
          zawodników z jednej drużyny podczas meczu? Dlaczego tylko jeden bramkarz? Po co
          nam sędziowie? Wreszcie dlaczego można wystawiać tylko jeden zespół do ligi
          (taka Chelsea spokojnie może wystawić minimum 3)? Tak można mnożyć i mnożyć. Na
          poważnie - każda rozgrywka ma swoje reguły, i w całym tym zamieszaniu chodzi o
          to, by polskie Piłkarzyki stały na równie wysokim poziomie jak gry na stronie
          UEFY czy angielskie piłkarzyki.
          • marwi75 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 10:32
            dokłądnie !!! przecież zawsze są jakieś ograniczenia - np. minimum 3 obrońców.
            Tu nie chodzi o krępowanie ruchów prezesów ale o to by gra była ciekawsza !!! I
            jeśli redakcja nie potrafi w sposób przejrzysty i konkrety wprowadzić normalnych
            reguł ustalania i zmian cen to może chociaż wprowadzi to ograniczenie.
      • rafaello To jest doskonały pomysł! 13.04.06, 10:33
        Tak było wczesniej w gazetowym konkursie Wygraj Ligę. Zdecydowanie trzeba
        wprowadzić limit 3,4 lub ewentualnie 5 zawodników z jednej druzyny..
        Przez to co jest teraz nie liczy się prawdziwa strategia tylko to, ze akurat
        jedna druzyna, z której niektórzy wzięli cały skład, akurat swietnie gra..
        • rejmistrz Re: To jest doskonały pomysł! 13.04.06, 12:26
          Popieram ten pomysł napewno gra stałą by się bardziej ciekawa i zniknęły by
          głosy o niesprawiedliwości itp.

P.S Ale punkty za wygraną i liderowanie(przynajmniej na jesień kiedy wszyscy
          startują z 0) można by zostawić.
      • galaktyczny555 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 12:59
        Kretyński pomysł. Widać zamiłowanie do zakazów przeszło z polityków frakcji
        rządzącej na grajacych w Piłkarzyki. Po co tworzyć ograniczneia w z a b a w i
        e ? Będzie fajniej? A jak ktoś ma fantazję złożyć sobie drużynę z piłkarzy
        tylko dwóch drużyn?
      • 3167xx Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 14:45
        Nie mozna ograniczac liczby pilkarzy z danego klubu.Kazdy z nas rozpoczynajac
        gre ma takie same szanse.w/g mnie nie powinno byc pieniedzy od sponsora i punktu
        za lidera
      • giesu Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 16:31
        Popieram!!! max 3 zawodników i bez liderowania
      • piowod_7 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 13.04.06, 18:56
        Zgadzam się :D:D:D:D
        • lula2002 Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 17.04.06, 21:46
          zabrać punkty za lidera iwprowadzić limit
      • jedik Re: Redakcjo: oto nasza WIELKA prośba. 20.04.06, 09:12
        nie ma co wprowadzac takich ograniczeń na siłę
        wystarczy inaczej kalkulować ceny po każdej kolejce - w zależności od "dobrej"
        gry czyli ilości zdobywanych punktów
        zmiany cen o 0,1 lub 0,2 mln to żadne zmiany
        zwłaszcza, że sporo obrońców grających "na piątki" lub "czwórki" w ogóle nie ma
        zmienianych cen (chyba że grają w legii lub wiśle)
        dynamicznie i mocno zmieniające się ceny dużo bardziej urozmaiciłyby rozgrywki i
        kombinowanie w składach niż ograniczenia w ilości zawodników

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka