Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kibic...

09.05.06, 19:39
    Pomysł bzdurny do granic możliwości. Dajcie spokój kolorowi niebieskiemu. Nie
    dajmy się zwariować, że klub od tego będzie lepszy. Zmazanie jednego koloru
    nie zamaże też lat PRL. Zresztą, który z klubów żulowych z tradycjami nie
    występował w latach Polski Ludowej?! Jakie to były lat wiemy doskonale, ale
    historii nie zmienimy, a wyżywanie się na kolorach niczego pozytywnego nie
    wprowadzi.
    Obserwuj wątek
      • pingwin34 Do szefostwa: Nie oddajcie niebieskich barw! 09.05.06, 19:51
        Nie oddawajcie niebieskich barw!
        Nie zapominajmy że wielu milicjantów i policjantów wspierało ten klub i dzięki
        nim były liczne sukcesy!
        • polonista_1920 Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 20:30
          Panie Sawarski nie znasz historii klubu. Wiec po co sie pan wypowiadasz. Wstyd
          zeby prezes nie wiedzial takich rzeczy.

Zuzlowcy Polonii startowali takze w barwach bialo-czerwonych. Posiadamy na
          dowod zdjecia:

img406.imageshack.us/img406/8424/p3au.jpg
          img283.imageshack.us/img283/1695/staryherbnaczapce9ds.jpg
          Sa to zdjecia zuzlowcow Polonii z charakterystycznymi trojkatnymi bialo-
          czerwonymi herbami na czapkach. Niestety nie najlepszej jakosci, ale posiadamy
          zdjecia lepszej jakosci i mozemy je przedstawic dzialaczom. Zdjecia pochadza z
          drugiej polowy lat czterdziestych. Takze ta informacja powinna byc sporostowana.

Widze tu juz wypowiedzi ludzi, ktorzy chyba maja jakies czerwone korzenie, bo
          nie rozumiem jak mozna popierac komuchow. Proponuje isc do szkoly i sie troche
          pouczyc historii, moze sie czegos dowiecie o dzialaniach milicji i o
          zbrodniczym systemie komunistycznym.

Polonia Bydgoszcz to klub ktory przed wojna byl symbolem Polskosci w
          Bydgoszczy. Klub z wspaniala przedwojenna tradycja. Niestety po wojnie milicja
          mogla wszystko i bezprawnie przejela klub dodajac sobie kolor niebieski
          (wszystkie kluby milicyjne maja barwy czerwono-bialo-niebieskie). Chcemy aby
          Polonia nie byla uznawana za klub gwardyjski, bo takim klubem NIE JEST. Ciekawe
          jakby czuli sie Ci ludzie, ktorzy zakladali ten klub w 1920 roku jakby czytali
          wypowiedzi ludzi ktorzy popieraja barwy narzucone przez czerwonych. Napewno
          popierali by nas prawdziwych kibicow, ktorzy walcza o tradycje klubu Polonia.

Na koniec dodam, ze na trybunach naszego stadionu zawsze beda wisiec flagi
          bialo-czerwone, obojetnie co tam sobie dzialacze postanowia dla nas Polonia
          jest bialo-czerwona.

BIAŁO-CZERWONI
          POLONIA BYDGOSZCZ
          • sugarmice Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 21:36
            Drogi polonisto_1920. Jestem bydgoszczakiem z dziada, pradziada. Wszyscy moi znajomi znają mnie jako zadeklarowanego antykomunistę, który sierp i młot traktuje tak samo jak swastykę, a Che Guevarrę jako zwykłego zbrodniarza. Jednak nie mogę zgodzić się z Tobą, że ci, którzy są za zachowaniem niebieskiej barwy są jakoby wielbicielami milicji i ZOMO. Praktycznie wszyscy chodzący na mecze naszej ukochanej Polonii są przywiązani to trójkoloru i po prostu ciężko im się przyzwyczaić do tej zmiany. Sam mam z tym problem ;-). Jako dzieciak z kolegami z podwórka szyliśmy flagi wraz z kolorem niebieskim. Gluecklich, Ziarnikowie, Połukard, Proch, "Dołek", Gollobowie i nasi wszyscy inni, wspaniali żużlowcy przywdziewali barwy w trzech barwach. To też tradycja. Tym niemniej przyznaję z ciężkim sercem - jeśli barwa ta została dodana przez "towarzyszy", musi być BEZWZGLĘDNIE usunięta. Nie można jednak obrażać kibiców za to, że nie w pełni rozumieją całą sytuację. Pozdro.
            • polonista_1920 Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 21:48
              To jesli nie rozumieja sytuacji, niech poczytaja troche o historii Polonii, a
              potem zabieraja glos. Bo narazie to wypowiadaja sie ludzie, ktorzy nie maja
              pojecia o sprawie. Ja mam taka zasade, ze jak o czyms nie mam pojecia to sie
              nie odzywam.

Barwy trojkolorowe to tak jak orzel bez korony. Sa symbolem PRL, a Polonia to
              nie klub gwardyjski tylko zostala bezprawnie, sila zajeta przez "towarzyszy",
              ktorym nie podobala sie przedwojenna tradycja. Nie rozumiem jak ktos moze
              chciec pozostawienia koloru niebieskiego tylko dlatego, ze sie przyzwyczail.
              Dobrze, ze Polacy nie przyzwyczaili sie do komuchow, tylko walczyli o wolnosc.
              Pozdro.
              • wagram1 Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 22:07
                problem polega na tym, że w tych wspanialych pionierskich czasach raczej nie
                chadzana na zużel, był wprawdzie w grodzie na Brdą Szacowny Pan Breslauer,
                który sportowo jeżdził na motocyklu ale nie pod biało - czerwonymi barwami,
                tak więc utozsamianie barw narodowych jako jedynie slusznych dla naszego klubu
                jest grubym nieporozumieniem, bardzo pewno się tu narażę , ale zaryzykuje tezę,
                ze gdyby nie komuchy i milicjonery pewno nasza ukochana Polonia błąkała sie po
                jakiś III ligach kopanej i to wszystko, zwykle historia jest pełna niedomówień
                i odcieni i nie jest tak niejednoznaczna jak to sie niektórym wydaje, pzdr
                • norden1939 do wagram1 09.05.06, 22:38
                  Jak się tak upierasz na historyczne podejście do tematu, to może następnym
                  postulatem będzie przyłączenie Lwowa do Polski? Wtedy może się pod tym
                  podpiszę;-) Póki co jestem przeciw odkręcaniu dla samego odkręcania. Historia
                  to nie zabawka, a nasze losy były zbyt zagmatwane, żeby je teraz osądzać.
                  Pamiętaj, że w latach PRL uruchomiono klub żużlowy. Przed wojną był to sport
                  raczej amatorski a nie ligowy. Należę do młodego pokolenia, które jednak
                  pamięta komunizm i pod żadnym pozorem nie pozwolę, aby wrócił. Ale nie pozwalam
                  też na historyczne rewindykacje, bo dobremu to nie służy, a skłócić może wielu.
                  Dajmy spokój barwom - niech zostaną jakie są! A dla równowagi przywróćmy hymn!
                  Kto popiera? Pozdro dla fanów POLONII!!!
                  • norden1939 Re: do polonista 1920 - w to bardziej do Ciebie 09.05.06, 22:44
                    norden1939 napisał:

> Jak się tak upierasz na historyczne podejście do tematu, to może następnym
                    > postulatem będzie przyłączenie Lwowa do Polski? Wtedy może się pod tym
                    > podpiszę;-) Póki co jestem przeciw odkręcaniu dla samego odkręcania. Historia
                    > to nie zabawka, a nasze losy były zbyt zagmatwane, żeby je teraz osądzać.
                    > Pamiętaj, że w latach PRL uruchomiono klub żużlowy. Przed wojną był to sport
                    > raczej amatorski a nie ligowy. Należę do młodego pokolenia, które jednak
                    > pamięta komunizm i pod żadnym pozorem nie pozwolę, aby wrócił. Ale nie
                    pozwalam
                    >
                    > też na historyczne rewindykacje, bo dobremu to nie służy, a skłócić może
                    wielu.
                    > Dajmy spokój barwom - niech zostaną jakie są! A dla równowagi przywróćmy
                    hymn!
                    > Kto popiera? Pozdro dla fanów POLONII!!!
              • wiechoo13 Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 23:02
                Powiem tak. w swym zacietrzewieniu jesteś głupi!
                Znasz chociaż skład druzyny BTŻ?!
            • stawm Re: Polonia biało-czerwona!!! 10.05.06, 01:27
              Na wstępie mego postu zaznaczam,że nie jestem chuliganem i nie brałem udziału w
              żadnej bójce na Polonii moim ukochanym klubie.
              Czytam te posty i nie moge uwieżyc głupocie tych Bydgoszczan,którzy nie widzą
              nic złego w systemie totalitarnym i działaniach milicji z okresu PRL.
              cyt.Milicjańci budowali ten klub w trudzie
              OK.Ja też chodze na żużel od lat 80.Nic nie wiedziałem o barwach
              biało-czerwonych przyznaje(bez bicia) do 1997 roku kiedy to powstały pierwsze
              pamiątki zrobione przez kibiców dla kibiców z herbem przedwojennym.Przyznaje nie
              znałem historii klubu tak dogłebnie dlaczego ,a no dlatego że w ksiązkach
              wydawanych o Polonii nie było o tym wzmianki a dlaczego??Dletego,że komuniści
              wszystko preparowali.Porównać barwy Polonii przedwojenne można do naszego herbu
              narodowego, mianowicie;Polonia przed wojną jak i po wojnie była bastionem
              Polskości i nie bezkozery nadano jej imie Polonia z łac. Polska i nie bezkozery
              miała barwy biało-czerwone.W czasach Stalinizmu kiedy tępiono wszystko co
              Polskie,żołnierzy AK wieziono ,aresztowano ,gnębiono podobnie zrobiono z Polonią
              w 1949 doprowadzono do rozwiązania klubu z patrotycznymi korzeniami i nadano
              imię Gwardia.w latach piędziesiątych wrócono do nazwy ale barw już nie udało sie
              zmienić.Z godłem było podobnie komuchy ,aby upokorzyc Polaków po wojnie
              zatwierdzili herb z orłem bez korony.Wiem ,że ludzie sie przyzwyczaili do barw i
              śmię twierdzić ,że te powyższe głupie wypowiedzi są konsekwencją nieznajomości
              historii klubu jaki histori Polski.Panowie ja też przyzwyczaiłem sie do ulicy
              Armii Czerwonej i na początku nie mogłem sie przyzwyczaić do nowej(starej
              przedwojennej),ale sie przyzwyczaiłem.
              A może powrócić do nazwy Gwardia przecież to są prawdziwe barwy Gwardyjskich
              klubów??Zastanówcie sie co piszecie!!!
            • martino791 Re: Polonia biało-czerwona!!! 10.05.06, 11:12
              Ludzie,którzy sie tu wypowiadają albo nie są w temacie,albo robią to specjalnie
              pisząc takie bzdury.Kolego ja jestem mgr inż.Budownictwa i nie wiem o jakich
              chłoptasi ci chodzi.Może o tych co rzucali gaśnicą ,albo bili
              ochroniarza.Oświdczam ci ,że ci kolesie powinni znaleźć sie w odpowiednim
              miejscu patrz areszt itp.To nie oni mają rozmawić z zarządem tylko oficjalny fan
              club i przedstawiciele ultras.To ,że ci chuligani noszą biało-czerwone szaliki
              to jedyny ich pozytywny aspekt w tej bajce,ja też nosze i co z tego siadam na
              pierwszym łuku i dlatego obrażasz mnie nazywając chuliganem, chłoptasiem itp. i
              Net F@ns również bo co ??bo dbają o historie i tradycje klubu i
              wolą kapitalizm od komuny.Abstrachując mój dziadek był AK-owcem i wtych latach
              kiedy milicja zawłaszczyła Polonię siedział w najcięższych wiezieniach
              Polski.Stracił najpiekniejsze lata,życia i zdrowie dlatego tylko ,że walczył o
              wolny kraj.Wy piszecie ,że były takie czasy.To były złe czasy i trzeba się od
              nich odciąć.Paru ludzi w zarządzie jest ze starego systemu i zapewne to oni
              bronią dla nich tak ważnych barw.Kolejnym argumetem jest to,że jak coś było
              zabrane siłą przed wojną czy po wojnie to teraz sie wraca do
              korzeni.Opieszałościa działaczy po upadku PRL może świadczyć fakt ,że to kibice
              ,ci co teraz noszą biało-czerwone szaliki jak również ich poprzednicy byli
              propagatorami zmiany literki GKS POLONIA na BKS POLONIA.Dla tych młodych ludzi
              ,którzy sie tu wypowiadają i nie znają zła tego systemu(i tym którym było tak
              dobrze za jego czasów)przypomne że GKS znaczył Gwardyjski i zostało to zmienione
              dopiero w latach 90 właśnie na prośbę w/w kibiców.Pewnie jakby nigdy nikt o
              to sie nie upomniał do tej pory śpiwewalibyśmy GKS!!!!
              POZDRAWIAM WSZYSTKICH ,KTÓRZY SIE TU WYPOWIADAJA Z JEDNEJ JAK I DRUGIEJ
              STRONY.MYSLE ,ZE WIELE PIEKNA JEST W TYM ,ZE KIBICE CHCA POWROTU DO
              PRZEDWOJENNYCH BARW.MOZE TO PRZYNIESC WIELE POPULARNOSCI KLUBOWI.DZIALACZE
              POMYSLCIE O TYM.MY KIBICE 9 LAT PRAWIE O TYM MóWIMY.TERAZ WASZ RUCH!!!!!!!
          • pawcio_pp Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 22:59
            Nie badz smieszny z tymi zdjeciami!!! Jakies dwa zdjecia. I co z tego? A jaka ja moge miec pewnosc, ze ci jegomoscie na zdjeciu to zuzlowcy? Zastanow sie troche zanim zaczniesz jakas "kolorowa" wojne. Barwy Polonii to czerwono-bialo-niebieskie koniec kropka!!!
            • polonista_1920 Re: Polonia biało-czerwona!!! 09.05.06, 23:57
              Smieszny czlowieczku, oczywiscie ze nie bedziesz mial pewnosci, bo jak mozesz
              miec pewnosc jak o Polonii Bydgoszcz jej dzialaczach, sportowcach, historii
              itp. nie masz zielonego pojecia.

Kolejne zdjecia zuzlowcow bialo-czerwonej Polonii (na pierwszym zdjeciu
              trojkatny bialo-czerwony herb na czapce):
              img439.imageshack.us/img439/1229/zuzel19484pl.jpg
              img456.imageshack.us/img456/1092/zuzel19460di.jpg
        • czag Polonia jest Biało-Czerwona !! 10.05.06, 10:21
          Zgadzam się z tym,że Trzeba powrócić do biało-czerwonych barw naszego klubu
          Polonii Bydgoszcz. Polonia Bydgoszcz powstała w 1920 roku i od początku miała
          biało-czerwone barwy i swój biało-czerwony herb! Władze komunistyczne zmieniły
          herb i barwy klubu dodając niebieski kolor który przypominał o tym, że klub
          jest milicyjny. Po upadku komunizmu w naszym kraju Polonia Bydgoszcz stała się
          klubem miejskim i nikt nie wie dlaczego nie przywrócono temu klubowi biało-
          czerwonych barw i prawdziwego herbu.
        • bidan5 Re: Do szefostwa: Nie oddajcie niebieskich barw! 10.05.06, 14:58
          NIE ZAPOMNIJMY ZE MILICJA BEZPRAWNIE ODEBRALA KLUB!! BARWY BIALO-CZEROWNE
          POWINNY POWROCIC !!! POWINNISMY WROCIC DO KORZENI POLONII.
      • transformerfan Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 20:20
        Na zuzel chodze od 1984 i Polonia dla mnie zawsze byla, jest i bedzie
        czerwono-bialo-niebieska! Kilku oszolomow ma wydaje sie alergie na kolor
        niebieski. Dlaczego? Nie mam pojecia! A ich tlumaczenia, dosc smieszne, do mnie
        nie trafiaja. Nie wymazemy 50-letniej historii ot tak sobie, poprzez zmiane
        barw. PRL jest czescia historii Polski, a to ze cos jest wynikiem tamtych czasow
        nie zawsze musi oznaczac ze jest zle i ze trzeba to koniecznie zmieniac.
        Czerwono-bialo-niebieskie barwy to jest tradycja Polonii! Sa z tym klubem niemal
        tyle samo ile on istnieje! Nie zgadzam sie na zmiane tych barw! Nigdy!
      • wagram1 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 21:04
        nie zmieniajcie barw - to zwykły dyktat osiłkow - Polonia pany TROJKOLOROWE
        SZATANY - TO TAK ICH DOPINGOWALISMY gdy ich pewno nie było na swiecie - ja
        protestuje!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 21:07
          A jak was bandy dziwolagow nie bylo na swiecie Polonia Bydgoszcz byla bialo-
          czerwona.
          • wagram1 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 21:32
            a ty byłeś na swiecie.. ciekawe, przed wojna był to mały lokalny klubik taka
            jest prawda, nie zmieniajmy barw bo to swoisty znak firmowy, tak jakby zmieniać
            na silę barwy Barcelony czy Juventusu - bez sensu -
            • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 21:58
              Barwy czerwono-bialo-niebieskie to znak firmowy ale milicyjnych klubow np.
              Gwardia Warszawa, Gwardia Wroclaw, Gwardia Koszalin, Gryf Slupsk itp. Kluby te
              to kluby o milicyjnym rodowodzie, a Polonia takim klubem nie jest, dlaczego ma
              byc wiec z nimi kojarzona. Malo kto o tym wie, ale komunisci chcieli tez
              wymazac nazwe Polonia, zmieniajac ja na Gwardia i przez kilka lat im sie to
              udawalo. Ale dzieki walce dzialaczy zwiazanych z klubem przed wojna powrocono
              do nazwy Polonia, niestety prawdziwych barw nie udalo im sie wywalczyc. Gdyby
              nie Ci bialo-czerwoni dzialacze do dzisiaj przy ulicy Sportowej wystepowalby
              zespol Gwardii Bydgoszcz. Dzialacze zuzlowi powinni pojsc sladami dzialaczy
              pilkarskiej Polonii, ktorzy to oficjalnie powrocili do bieli i czerwieni.

POLONIA ZNACZY POLSKA, A POLSKA MA BARWY BIAŁO-CZERWONE
              • jagrys_bdg Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:18
                Rozważanie matematyczne:
                klub powstał w 1920
                Niebieski dodano jak piszecie "w latach czterdziestych" - zakładam 1948 (mogę
                się mylić)

barwy Biało-Czerwone - (ok) 28 lat
                barwy z niebieskim - (ok) 58 lat
                +/- 3 lata

więc gdzie jest bogatsza/dłuższa tradycja jeżeli chodzi o temat barw ?
                • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:38
                  Towarzysze niebieski dodali w 1949.

To co napisales to jest wedlug ciebie argument? Smiech na sali.
                  • norden1939 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:41
                    a jaki jest Twój argument??? Może lepszy?
                    • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:46
                      Napisalem kilka postow na ten temat, przedstawilem argumenty. Natomiast ze
                      strony obroncow milicyjnych barw zero powaznych argumentow, glownie teksty ze
                      sie przyzwyczaili.
                      • norden1939 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:50
                        Ale jaki Ty masz argument?
                        Że kiedys, kiedy jeszcze nie było ligowych rozgrywek barwy klubu, który nie
                        startował w rozgrywkach ligowych były inne?
                        I co teraz?
                        POzmieniamy wszytsko na powrót - dla samego zmieniania?
                        Bo, powiedz, komu to przyniesie jakieś korzysci?
                        Wskaż, w czym klub będzie lepszy!
                        Bo jeśli przełoży się to na wynik sportowy naszej drużyny, to jestem za!
                        Ale nie widzę argumentu, co do korzyści z tej zmiany.
                        Pozdro
                        • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:05
                          Nie chodzi o wynik sportowy, bo wiadomo ze ten nie zalezy od barw.

Po co zmieniac?
                          Po to zeby okazac szacunek tym, ktorzy walczyli o ten klub, tym dzialaczom
                          dzieki ktorym ten klub powstal, tym samy dzialaczom dzieki ktorym utrzymala sie
                          nazwa Polonia.

Po co dawac satysfakcje komuchom, ze ich barwy utrzymaly sie do dzisiaj. Po co
                          pielegnowac symbol ludzi o ktorych powinno sie zapomniec.

Rownie dobrze mozna spytac co dala korona u orla w golde Polski, tu sprawa
                          wyglada tak samo.

Na zmianie barw klub nic nie straci, Sawarski mowi ze barwy mozna zmienic. O co
                          wiec chodzi? W czym prbolem nie rozumiem. Moze chodzi o to, ze niektorym
                          poprzedni system dobrze sie kojarzy i chca zachowac barwy gwardyjskie. My sie
                          jednak nie poddamy nigdy.

BIAŁO-CZERWONI
                          POLONIA BYDGOSZCZ
                          • wagram1 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:09
                            wydaje mi się że chodzi o to aby pieciu na krzyż nie uważało się za jedynie
                            słusznych i prawdziwych kibiców a raczej pseudomoralizatorow i naprawiaczy od
                            siedmiu boleści (bez urazy)
                          • norden1939 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:09
                            System komunistyczny z niczym dobrym mi się nie kojarzy. Mam ogromny szacunek
                            do ludzi, którzy go obalili ryzykując zdrowie i życie. Ale proszę - nie dajmy
                            się zwariować. Przywróćmy HYMN, wybudujmy symboliczny pomnik czy tablicę
                            pamiątkową dla twórców klubu i pionierów żużla z Międzywojnia, ale nie
                            posuwajmy się do zmiany barw. To tylko niepotrzebny ferment wśród fanów tego
                            samego klubu.
                            Polonisto_1920 - szacuneczek, ale nie przekonujesz mnie. Pozdrawiam
                • stawm Re: Polonia biało-czerwona!!! 10.05.06, 11:53
                  cyt (...)Rozważanie matematyczne:
                  klub powstał w 1920
                  Niebieski dodano jak piszecie "w latach czterdziestych" - zakładam 1948 (mogę
                  się mylić)

barwy Biało-Czerwone - (ok) 28 lat
                  barwy z niebieskim - (ok) 58 lat
                  +/- 3 lata
                  błąd w obliczeniach
                  Polonia została rozwiązana w 1949
                  Zrzucenie jarzma komunizmu 1989 (i tu działacze jakby znali historię swojego
                  klubu i by nie byli prokomunistami to by przywrócili barwy przedwojenne.
                  Barwy biało-czerwone wolne,przedwojenne
                  29 lat + 17 lat wolności(które mogłybybyć biało-czerwone)= 46 lat
                  40 lat niewoli pod rządami milicji
                  +/-3 lata daje przewage biało-czerwonym barwom.
                  Panowie ,każdy sie przyzwyczaił do barw, lecz Polonia stoi przed historyczną
                  chwilą przywrócenia dawnych barw Polonii.Czy wreszcie zarząd zamknie niechlubną
                  kartę historii Polonii.To pod tymi barwami ludziom kojarzą sie nie tylko
                  sukcesy,ale również:Machloje,korupcja,komunistyczny system,milicja i jej
                  zbrodnicze działania chociażby w stanie wojennym.Może warto pomyśleć o tym ,żeby
                  Polonia wreszcie zrzuciła z siebie jarzmo tych cięzkich grzechów i jako nowy
                  świerzy,a zarazem z tak piękną kartą przedwojennej historii i dramatycznymi
                  powojennymi losami powróciła triumfalnie w biało-czerwonych barwach.

• drybtoja Zmiana barw niczego nie zmieni 09.05.06, 22:47
        Jeżeli ktoś w klubie się łudzi że przez zmianę barw nie będzie burd itp. to sie
        grubo ,oj grubo myli.Ci ludzie przyjeli sobie za cel zmianę barw bo kojarzy się
        komuną ,za chwilę będą chcieli żeby co niektórzy z klubu odeszli bo kojarzą się
        też z minionym okresem itd itp. W ten sposób można zabrnąć w ślepy zaułek.
        W burdach w meczu z Apatorem nie chodziło wcale o barwy a to żeby sobie
        natrzaskać po pyskach i tyle dobrze że na początku spotkania Policja temu
        zapobiegła w dość gwałtowny sposób ,chyba nawet użyli gumowych kul.Lubię ten
        klub i szanuję , i nadal będę nawet jeśli zarząd ulegnie presji niewielkiej
        grupie szalikowców.Dla mnie najważniejszy jest sport.
      • chrisbdg Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 22:56
        moim zdaniem zmiana kolorów, czyli wyrzucenie koloru niebieskiego, to paranoja.
        Od ponad 20 lat chodzę na żużel i przez to, że jest kolor niebieski z herbie
        klubu absolutnie nie kojarzy mi się z klubem milicyjnym. Powiem więcej dwa
        kolory biały z czerwonym wyglądały fatalnie. Obecna kolorystyka jest jak
        najbardziej odpowiednia i taka powinna zostać. Poza tym drodzy kibice, taka
        zmiana pociągnęłaby za sobą potężne pieniądze, więc zastanówcie się - albo żużel
        albo logo.
        Inaczej ma się kwestia hymnu. Był takowy i został uznany za pierwszy, więc
        powinien wrócić.
        • norden1939 HYMN - tak, zmiana barw - nie 09.05.06, 22:59
          nic dodać
        • pingwin34 Zostajemy przy niebieskim-takie barwy jak Bydgoszc 09.05.06, 23:00
          Zostajemy przy niebieskim.Pozatym mają takie same barwy jak Bydgoszcz.
          • bidan5 Re: Zostajemy przy niebieskim-takie barwy jak Byd 10.05.06, 15:25
            pingwin34 napisał:

> Zostajemy przy niebieskim.Pozatym mają takie same barwy jak Bydgoszcz.

Co maja barwy Bydgoszczy do barw klubu ? Poznaj historie POLONII BYDGOSZCZ
        • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:12
          Barwy klubowe to nie zabawa w skojarzenia, to co tobie sie kojarzy jest nie
          istotne. Licza sie fakty, a fakty sa takie ze kolory czerwony-bialy-niebieski
          to kolory, ktore maja w herbie TYLKO I WYŁĄCZNIE klubu milicyjne, żadne inne
          kluby w Polsce nie maja takich barw. Jestes smieszny piszac, ze barwy narodowe
          to fatalna kolorystyka. Flaga Polski ci sie nie podoba? Pewnie wolalbys
          czerwona z sierpem i mlotem.

Zmiana nie pociagnie za soba zadnych pieniedzy, inaczej Sawarski by o tym
          wspomnial, a powiedzial ze barwy mozna zmienic.
          • wagram1 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:14
            niech też od razu zamieni żużel np. na ping - pong tez piknie
            • norden1939 Bundesliga 09.05.06, 23:28
              Panowie, czy słyszeliście, aby ulubione klby nienieckich nazistów zmieniały po
              wojnie barwy klubowe? Patrz - Schalke 04, FC Nuernberg etc.
              Otóż - nie zmieniły!
              • bidan5 Re: Bundesliga 10.05.06, 15:30
                norden1939 napisał:

> Panowie, czy słyszeliście, aby ulubione klby nienieckich nazistów zmieniały
                po
                > wojnie barwy klubowe? Patrz - Schalke 04, FC Nuernberg etc.
                > Otóż - nie zmieniły!

moze sa nadal nazistami
            • bidan5 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 15:29
              wagram1 napisał:

> niech też od razu zamieni żużel np. na ping - pong tez piknie

O czym mowisz? Co ty porownujesz ? Co do Barcelony czy innych klubow nie jest
              konieczne zmiana barw pozniewaz te barwy sa od poczatku tych klubow nigdy nie
              zostaly zmienione!!!
          • drybtoja Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:20
            powiedz mi biało czerony orędowniku jedno. Na waszych zdjęciach jest owszem
            godło klubu w barwach o jakich mówicie ale nie ma nigdzie wzmianki o gryfie na
            plastronie, kiedy on powstał ,czy jeżeli okaże się że również za komuny to też
            będziecie chcieli go zmienić ?
            • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:30
              Zobacz sobie bialo-czerwona flage jaka wisi na prostej na meczach, jest na niej
              wlasnie gryf i odpowiedz sobie sam na to pytanie.
            • bidan5 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 15:31
              drybtoja napisał:

> powiedz mi biało czerony orędowniku jedno. Na waszych zdjęciach jest owszem
              > godło klubu w barwach o jakich mówicie ale nie ma nigdzie wzmianki o gryfie
              na
              > plastronie, kiedy on powstał ,czy jeżeli okaże się że również za komuny to
              też
              > będziecie chcieli go zmienić ?

Jak powstala polonia niebylo zadnego gryfu .....
              • drybtoja Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 17:27
                też mi się tak wydaje , czy wobec tego nie kojarzy się wam z komuną bo mi jakoś
                tak !! :| więc w imię słusznej sprawy przecz z nim !!
        • bidan5 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 15:23
          Sugerujesz ze barwy POLSKI wygladaja takze fatalne ? to moze zmienimy flage
          Polski ? i dodamy niebieski wtedy super bedzie wygladalo
      • wiechoo13 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:00
        co za idiotyzm! Jak można rozmawiać z ludźmi, których nie interesuje żużel.
        Tych buraków interesujeżeby na stadion nie przychodzili normalni kibice tylko
        idioci, którzy robią rozróby.
      • 2.9.8k Kto z kim bedzie rozmawiać? Buhahaha ... 09.05.06, 23:07
        No chyba nie z panem prosiaczkiem. Facet, który jest zamieszany w machlojki w
        upadłym BKS, stoi na czele jej następczyni. Po prostu brak słów ...
      • kibicbks Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 09.05.06, 23:52
        Jestem ciekawa co da taka zmiana barw? Jaki bedzie kolejny pomysl, czy tez
        wytłumaczenie zenujacych sytuacji do jakich dochodzi na stadionie. Jak wogole
        mozna rozmawiac z kims kto dla dobra i imienia Klubu domaga sie zmian barw
        klubowych, a jednoczesnie dewastuje własny stadion?????? Sorki, ale dla takich
        ludzi nie mam zrozumienia. Po takim ustępstwie, nastepne bedzie, że maja
        jezdzic w odwrotną strone na torze??
        Kolejne pytanko, bedziecie zmieniac barwy miasta???? Bo tez maja niebieski
        kolor??
        Jak widac z takiej logiki, nastepne boje beda toczone z fanami siatkówki
        Chemika/Delecty, którzy beda dopingowac zawodników w PLS własnie niebiesko-
        czerwono-białą flagą...
        No nic z tego wynika, ze komuna jest w nas zakorzeniona na stałe... az smiac mi
        sie chce..
        • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 00:05
          My nic nie chcemy zmieniac my powracamy do korzeni.

Kolezanko nie chodzi o niebieski kolor sam w sobie tylko o barwy gwardyjskie
          czyli polaczone kolory czerwono-bialo-niebieskie w takiej wlasnie kolejnosci.
          Barwy miasta sa w innej kolejnosci, smieszne jakies przyklady tutaj niektorzy
          pisza porownujac to do flagi miasta, co mnie flaga miasta interesuje. Flaga
          miasta nie jest milicyjna i nie jest w barwach gwardyjskich.
          • krzysztof1971 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 06:53
            Żenujacy temat. Te komuchy wybudowaly ten stadion. weżcie go rozkopcie i
            doprowdżcie do przedwojennego stanu! Zenada! Co nastepnym razem zrobicie na
            meczu? Bedziecie bić kibicow w niebiesko-bialo-czerwonych szalikach? Kim Wy
            dzieciaki jesteście że sobie rościcie do wszystkiego prawo? Jak jesteście tacy
            mądrzy to zróbcie zrzutkę i zapłaćcie dlugi Polonii. W końcu to przez nie tak
            naprawdę przestała istnieć... No ale to przecież nieprawda! Wierzyciele nie
            dostali swoich pieniedzy, wielu pewnie zbankrutowało bo sie zmienił szyld a
            teraz po kilku latach nagle znowu istnieje ta "stara Polonia"! Cud! Brawo!
            Panie Tyllinger oraz Panie Sawarski! Jestem zaskoczony Waszą uległością w
            stosunku do tych kilku chłoptasi. Prawda jest taka że kilku dobrych ochroniarzy
            zaprowadziłoby wśród nich spokój a Wy sie lekacie jakby stanowili niewiadomo
            jaką siłę! Jeszcze raz powtórzę.... ŻENADA!!!
            • pelnepoparcie Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 10:16
              Szanowny Krzysztofie1971: skoro za dzieciaków uważasz osoby w wieku 30-35 lat
              to znaczy że ty masz pewnie z 70 i pozjadałeś wszystkie rozumy. Co do długów
              Polonii to spójrz na sprawę obiektywnie, czy to kibice narobili długów czy
              osoby które niewłaściwie dowodziły klubem(czyt.DZIAŁACZE)Aby zaprowadzić spokój
              na stadionie nie trzeba wielkich nakładów , wystarczy zauważyć jeden problem ,
              problrm ten to kibice i to wszelkiego rodzaju (piknik , ultras czy też fan
              clubowicz) Dla tych ludzi na stadionie nie robi się nic , kibic nie ma radości
              z przychodzenbia na mecz ijak łatwo zauważyć jest ich coraz mniej.

Co do opisywanej przez Ciebie uległości panów Sawarskiego i Tylingera to nic
              takiego nie ma miejsca. Kibice chcą się spotkać i porozmawiać o rzeczach które
              możnaby zmienić aby poprawiła się sytuacja na stadionie. Ty jednak kładziesz
              wszystkich kibiców do jednego worka i z każdego robisz chuligana. Nikt z nas
              nie zamierza bić kibiców w szalikach z niebieskimi barwami i nie podkręcaj
              atmosfery swoimi nieodpowiedzialnymi wpisami . Jeśli zaś chcesz podyskutować o
              historii klubu zapraszam na PW .
            • pelnepoparcie Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 10:17
              Szanowny Krzysztofie1971: skoro za dzieciaków uważasz osoby w wieku 30-35 lat
              to znaczy że ty masz pewnie z 70 i pozjadałeś wszystkie rozumy. Co do długów
              Polonii to spójrz na sprawę obiektywnie, czy to kibice narobili długów czy
              osoby które niewłaściwie dowodziły klubem(czyt.DZIAŁACZE)Aby zaprowadzić spokój
              na stadionie nie trzeba wielkich nakładów , wystarczy zauważyć jeden problem ,
              problrm ten to kibice i to wszelkiego rodzaju (piknik , ultras czy też fan
              clubowicz) Dla tych ludzi na stadionie nie robi się nic , kibic nie ma radości
              z przychodzenbia na mecz ijak łatwo zauważyć jest ich coraz mniej.

Co do opisywanej przez Ciebie uległości panów Sawarskiego i Tylingera to nic
              takiego nie ma miejsca. Kibice chcą się spotkać i porozmawiać o rzeczach które
              możnaby zmienić aby poprawiła się sytuacja na stadionie. Ty jednak kładziesz
              wszystkich kibiców do jednego worka i z każdego robisz chuligana. Nikt z nas
              nie zamierza bić kibiców w szalikach z niebieskimi barwami i nie podkręcaj
              atmosfery swoimi nieodpowiedzialnymi wpisami . Jeśli zaś chcesz podyskutować o
              historii klubu zapraszam na PW . Zauważ że na oficjalnej stronie BTŻ Polonia ,
              osoba która ją redaguje opisuje historię powstania klubu i jego zasługi dla
              bydgoskiego sportu.
            • martino791 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 10:28
              Ludzie,którzy sie tu wypowiadają albo nie są w temacie,albo robiąspecjalnie
              pisząc takie bzdury.Kolego ja jestem mgr inż.Budownictwa i nie wiem o jakich
              chłoptasi ci chodzi.Może o tych co rzucali gaśnicą albo bili
              ochroniarza.Oświdczam ci ,że ci kolesie powinni znaleźć sie w odpowiednim
              miejscu patrz areszt itp.To nie oni mają rozmawić z zarządem tylko oficjalny fan
              club i przedstawiciele ultras.To ,że ci chuligani noszą biało-czerwone szaliki
              to jedyny ich pozytywny aspekt w tej bajce,ja też nosze i co z tego siadam na
              pierwszym łuku i dlatego brażasz mnie i Net F@ns również bo dbają o historie i
              wolą kapitalizm od komuny.Abstrachując mój dziadek był AKowcem i wtych latach
              kiedy milicja zawłaszczyła Polonię siedział w najcięższych wiezieniach
              Polski.Stracił najpiekniejsze lata,życia i zdrowie dlatego tylko ,że walczył o
              wolny kraj.A wy piszecie ,że były takie czasy.To były złe czasy i trzeba się od
              nich odciąć.Paru ludzi w zarządzie jest ze starego systemu i zapewne to oni
              bronią dla nich tak ważnych barw.Kolejnym argumetem jest to,że jak coś było
              zabrane siłą przed wojną czy po wojnie to teraz sie wraca do
              korzeni.Opieszałościa działaczy po upadku PRL może świadczyć fakt ,że to kibice
              ,ci co teraz noszą biało-czerwone szaliki jak również ich następcy byli
              propagatorami zmiany literki GKS POLONIA na BKS POLONIA.DLA tych młodych ludzi
              ,którzy sie tu wypowiadają i nie znają zła tego systemu(i tym którym było tak
              dobrze z jego czasów)przypomne że GKS znaczył Gwardyjski i zostało zmieniona
              nazwa dopiero w latach 90 właśnie prośbę w/w kibiców.Pewnie jakby nigdy nikt o
              to by sie nie upomniał do tej pory śpiwewalibyśmy GKS!!!!
              POZDRAWIAM WSZYSTKICH ,KTÓRZY SIE TU WYPOWIADAJA Z JEDNEJ JAK I DRUGIEJ
              STRONY.MYSLE ,ZE WIELE PIEKNA JEST W TYM ,ZE KIBICE CHCA POWROTU DO
              PRZEDWOJENNYCH BARW.MOZE TO PRZYNIESC WIELE POPULARNOSCI KLUBOWI.DZIALACZE
              POMYSLCIE O TYM.MY KIBICE 9 LAT PRAWIE O TYM MóWIMY.TERAZ WASZ RUCH!!!!!!!
            • polonista_1920 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 12:59
              Jakie komuchy wybudowaly stadion? Skad masz te informacje? Stadion przy
              ul.Sportowej powstal na dlugo przed wojna. Zamiast belkotac bys cos madrego
              napisal.
        • bidan5 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 15:34
          A co nam do barw miasta , fanow siatkowi ? POLONIA BIALO - CZERWONA !!
      • bidan5 Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 10.05.06, 15:43
        dziwne ze po wojne historie zmieniono BIALO - CZERWONA historie!!!!
      • stawm Zarząd dlaczego tak późno reagujecie!!! 10.05.06, 15:47
        Czytałem dzisiaj w GW i jeden pan zarządu twierdzi ,że nie prawdą jest ,że
        kibice Polonii starają się przywrócić barwy od 8 lat i że dopiero kila tygodni
        temu o tym sie dowiedzieli.Panowie od 9 lat na Polonii wiszą biało-czerwone
        flagiwww.poloniabks.za.pl/archiwumfoto/97gorzow2.JPG Śledze
        internet,różnego rodzaju fora i strony klubowe i jest to perfidne kłamstwo.Ponad
        rok temu bedąc na oficjalnym portalu Polonii było coś takiego 10 pytań do.....i
        uwaga teraz do p. Leszka Tillingera.Były tam poruszane różnego rodzaju tematy
        odnośnie bezpieczeństwa,barw, kibicowania na Polonii i wiele innych.Wcześniej na
        forum ultras pojawiały się różnego rodzaju akcje typu wyślij meila do zarządu
        odnośnie zmiany barw.Daje głowe ,ze zarząd był zasypywany meilami,powstawały
        różnego rodzaju plakaty,tematy na temat tak nie lubianego herbu z oponą
        www.bkspolonia.republika.pl/vlepy/9.gif.Nie jest możliwym by
        zarząd tego nie zauważył,a jeśli tak to traktuje kibiców z pełną
        ignorancją.Żużel powojenny jak podaje jeden z działaczy miał po wojnie zawse
        barwy trójkolorowe.Jest to wierutnym kłamstwem.Polonia powojenne miał sekcje
        żużlową która powstała 1946 ,milicjanci założyli konkurencyjny dla żużlowców
        Polonii klub ,,partyzant,,.W wyniku póżniejszych dramatycznych działań t.j.
        rozwiązaniu klubu BKS Polonia w 1949(kilka innych sekcji sportowych) powstała
        milicyjna Gwardia a żużlowców Polonii wcielono w jej szeregi!!
        .img406.imageshack.us/img406/8424/p3au.jpg
        To był cios dla klubu ,który zrzeszał rzeszę Polskich patriotów.
        Chciałbym sprostować jedno,że to nie ci chuligani,którzy awanturowali sie na
        Derbach chcą przywrócić historyczne barwy Polonii lecz jej prawdziwi
        kibice,którzy jeżdzą za klubem po całej Polsce od ponad 20 lat.
        • stawm Re: Zarząd dlaczego tak późno reagujecie!!! 10.05.06, 15:51
          Czytałem dzisiaj w GW i jeden pan zarządu twierdzi ,że nie prawdą jest ,że
          kibice Polonii starają się przywrócić barwy od 8 lat i że dopiero kila tygodni
          temu o tym sie dowiedzieli.Panowie od 9 lat na Polonii wiszą biało-czerwone
          flagiwww.poloniabks.za.pl/archiwumfoto/97gorzow2.JPG Śledze
          internet,różnego rodzaju fora i strony klubowe i jest to perfidne kłamstwo.Ponad
          rok temu bedąc na oficjalnym portalu Polonii było coś takiego 10 pytań do.....i
          uwaga teraz do p. Leszka Tillingera.Były tam poruszane różnego rodzaju tematy
          odnośnie bezpieczeństwa,barw, kibicowania na Polonii i wiele innych.Wcześniej na
          forum ultras pojawiały się różnego rodzaju akcje typu wyślij meila do zarządu
          odnośnie zmiany barw.Daje głowe ,ze zarząd był zasypywany meilami,powstawały
          różnego rodzaju plakaty,tematy na temat tak nie lubianego herbu z oponą
          www.bkspolonia.republika.pl/vlepy/9.gif.Nie jest możliwym by zarząd tego
          nie zauważył,a jeśli tak to traktuje kibiców z pełną ignorancją.Żużel powojenny
          jak podaje jeden z działaczy miał po wojnie zawse barwy trójkolorowe.Jest to
          wierutnym kłamstwem.Polonia powojenne miał sekcje żużlową która powstała 1946
          ,milicjanci założyli konkurencyjny dla żużlowców Polonii klub ,,partyzant,,.W
          wyniku póżniejszych dramatycznych działań t.j. rozwiązaniu klubu BKS Polonia w
          1949(kilka innych sekcji sportowych) powstała milicyjna Gwardia a żużlowców
          Polonii wcielono w jej szeregi!!
          .img406.imageshack.us/img406/8424/p3au.jpg
          To był cios dla klubu ,który zrzeszał rzeszę Polskich patriotów.
          Chciałbym sprostować jedno,że to nie ci chuligani,którzy awanturowali sie na
          Derbach chcą przywrócić historyczne barwy Polonii lecz jej prawdziwi
          kibice,którzy jeżdzą za klubem po całej Polsce od ponad 20 lat.
      • martino791 Zarząd olewa kibiców kibice olewają zarząd!! 10.05.06, 17:57
        Ten post w innym temacie pokazał jakie są problemy na lini zarząd>>kibice.I nie
        chodziło mi o tych kibiców którzy szukali awantur na derbach ale o tych,którzy
        byli wtedy na prostej i nie reagowali.Po prostu olali zarząd.Bez problemowo
        mogli oni zapanować nad kilkunastoma krewkimi osobami,nie zrobili tego bo i po
        co.Tyle prób ,nawoływań do zarządu meilowo ,przez Net F@ns i nic nie przynosi
        skutku a chcieli rozmawić na na temat bezpieczeństwa,barw,przed sezonem.List
        napisany do nich i opublikowany w Gazecie Wyborczej o tym świadczy.Mam
        nadzieje,że dzięki tym ,,rozmowom okrągłego stołu,, wiele sie wyjaśni.Ludzie
        wypowiadający sie na tym forum,którym nie zależy na zmianie barw to zwykli
        ignoranci.My prawdziwi kibice Polonii jesteśmy na każdym meczu tracimy grube
        pieniądze misięcznie za bilety,oprawy,wyjazdy, za ukochanym klubem czasami jest
        to połowa pensji przeciętnego Polaka.Ci ludzie nie widzą problemu w barwach bo
        to karierowicze dziś żuzel jest w ekstralidze to chodzą , nie bedzie przestaną
        chodzić ,ale my prawdziwi kibice tzn.aktywnie wspierający na meczach dopingiem
        bedziemy zawsze na prostej.Czy to bedzie Ekstraliga, I liga czy tez II liga.
        I zawsze w biało-czerwonych barwach.
        • norden1939 HYMN- tak; zmiana barw - NIE 10.05.06, 18:09
          Szanowny Kolego,
          bądź łaskaw nie nazywac mnie ignorantem a sobie rościć wyłączne pretencje do
          bycia "prawdziwym kibicem". NIe popieram pomysłu zmiany barw i w żadnej mierze
          nie uprawnia Cię to do obrażania ludzi, którzy mają inne zdanie niż Ty.
          • wagram1 Re: HYMN- tak; zmiana barw - NIE 10.05.06, 19:55
            sądząc po brutalizacji argumentacji stosowanej przez zwolennikow redukcji
            granatowego, linia podzialu przebiega pokoleniowo, młodsi bardziej aktywni
            kibice prą do zmiany, paradoksalnie podpierajac się tradycjonalizmem i grając
            chyba niezbyt czysto w mega narodowe tony, starsi bronią złego koloru (notabene
            bardzo reprezentacyjny kolorek dla logo - nowe barwy to już nie jest to -
            zobaczcie jak inetesująco np wygląda sektor Wybrzeża - )podpierając się swoimi
            wspomnieniami - cóż Panowie Robespierrowie trudno im to zabrać i zadekretować.
            • polonista_1920 Re: HYMN- tak; zmiana barw - NIE 10.05.06, 21:14
              Wybrzeze zawsze mialo takie barwy wiec wyboru nie maja. Rownie dobrze moge Ci
              powiedziec zobacz jak interesujaca wygladaja trybuny Cracovii (takze bialo-
              czerwone barwy).

A nasz sektor bedzie bialo-czerwony tak czy tak, chodzi tylko o to zeby zmienic
              herb oficjalny. Nie bedziemy promowac barw, ktore nadali zbrodniarze i tyle na
              temat.

BIAŁO-CZERWONI NA ZAWSZE
              BKS POLONIA BYDGOSZCZ
            • stawm Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligani -Nie 10.05.06, 21:17
              Do norden1939 i wagram1.Co z reguły robicie na meczach Polonii jesli w ogóle na
              nie chodzicie.Dopingujecie swój klub|??jeździcie na wyjazdy??,wspomgacie
              oprawy??Pewnie NIE!Wiec dlaczego sie wypowiadacie na tak ważne tematy.Lepiej
              wypowiadajcie sie lub protestujcie,że kiełbasa jest zbyt tłusta na stadionie,
              albo,że program jest zbyt kolorowy.Wy nic nie wiecie o tym klubie a zabioeracie
              głos jakbyście byli historykami.Zawiła jest historia tego klubu,najlepszym
              wyjściem jest powrót do korzeni!!

Jakie narodowe tony.Trzeba troche znać historii swojego klubu ,a nie tylko
              wpieprzć kiełbase na zawodach i wypełniać program!!!
              • wagram1 Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligani 10.05.06, 21:39
                trochę pokory panowie ... były czasy, że też się jeżdziło na wyjazdy...jakieś
                mecze barażowe i wiele innych... szmat czasu...
                Co do stylu wpisów adwersarzy to proponuje wiecej zrozumienia dla potrzeb tzw
                zwykłych kibiców (jak to nazywacie pikników), to są tak samo ważni obserwatorzy
                widowiska sportowego jak szalikowcy, prosze nie obrażać osób które w sposób w
                miarę kulturalny i pokojowy chcą na Sportowej spędzić kilka emocjonujacych
                godziń, i nie myślą o spadku formy Andreasa i podstępym rzeszowskim zastępstwie
                zawodnika 24 godziny na dobę
                te państwa tzw oprawy ... szkoda czasu i atłasu...
                • stawm Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligani Nie 10.05.06, 22:04

> zawodnika 24 godziny na dobę
                  > te państwa tzw oprawy ... szkoda czasu i atłasu...
                  Kolego te oprawy tworzą klimat.Tak się dzieje na wszystkich stadionach czy
                  arenach stadionów, a nawet w halach.My sie tym zajmujeny i nie namawiamy was do
                  tego bo po co.Każdy kibic Polonii powinien sam wpaść na to ,żeby jakoś wspomóc w
                  kibicowaniu.Tylko pamiętajcie my bedziemy z Polonią na dobre i na złe a wy NIE!!!
                  • pelnepoparcie Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 10.05.06, 23:43
                    Czyli jak ktoś wyzywa kibiców z sektora na prostej od różnych (czytaj na tym
                    forum) to wtedy jest OK ale jak się komuś uwagę zwróci wtedy krzywda się
                    dzieje. Gdzie byliście w sezonach kiedy Polonii się nie wiodło , na stadionie 4
                    do 6 tys widzów i ledwo co utrzymana liga. A jak na podium Polonia idzie to 15
                    tys przychodzi . Nas może nie jest tulu co Was ale na meczach jesteśmy zawsze i
                    to nieważne czy wygranym czy przegranym . Zjeździłem cały kraj za drużyną
                    Polonii , za kasę którą w to wpompowałem , kupiłbym dobrej klasy auto . Ja
                    jednak wolałem przez dwa dni się pociągiem tłuc do Rzeszowa niż siedzieć z
                    dupskiem w domu i narzekać że jest niedobrze w drużynie. Pochwalcie się swoimi
                    osiągnięciami kochani pikniko-żużlofani. Daję głowę że gdyby żużel był na
                    Zawiszy , chodzilibyście tam i wypęłniali swoje ukochane programy zapychając
                    się kiełbasą i chrzczonym browarem .
                  • obserwatorek1 Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 10.05.06, 23:59
                    Pamietamy, jak w Stowarzyszeniu Zawisza, kierownictow poszlo na uklad z
                    kibicami i dopuszczono ich do slowa...!!!! Od decydowania jest zarzad klubu, a
                    kibice od kibicowania. Nie pozwolmy grupce oszolomow, rzadzic klubem!!!!!!!!!!!
                    • pelnepoparcie Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 11.05.06, 07:38
                      Szanowny Obserwatorku: Nikt z naszej grupy nie ma zamiaru rządzić klubem ,
                      jeśli nie potrafisz zrozumieć o co nam chodzi to się poprostu nie wpisuj bo
                      robisz niepotrzebne zamieszanie i podgrzewasz atmosfere. Gdybyś był
                      zainteresowany tym co dzieje się w bydgoskim sporcie to wiedziałbyś że
                      Stowarzyszenie na Zawiszy zostało założone przez kibiców a nie tak jak to
                      napisałeś kibice zostali do tego Stowarzyszenia dopuszczeni.. Po raz kolejny
                      pojawia się wpis osoby która nie ma wiedzy w temacie a próbuje zabłysnąć na
                      forum dyskusyjnym
                      • martino791 Chuligani-Nie,Zmiana Barw Tak,Gryf Tak,Hymn -Tak 11.05.06, 09:08
                        My kibice Polonii uczestniczący aktywnie w każdym meczu patrz doping,oprawy, nie
                        mamy zamiaru współrządzić klubem.W zarządzie są jeszcze osoby kompetentne do
                        tego i miejmy nadzieję,ze to pokażą w nie długim czasie.My tylko chcemy pomóc
                        zarządowi w utrzymaniu bezpiecznego stadionu,pokazać problemy jakie nas nurtują
                        , do tej pory do zarządu to nie trafiało nie wiadomo dlaczego,chcemy pielęgnować
                        historię tak piękną jaką ten klub posiada.Nie chcemy,żeby Polonia jako klub
                        kojarzono tylko z aferami,długami,milicją itp.Jest do tego okazja bo Polonia
                        posiada jakże piękną przedwojenną oraz dramatyczną historię powojenną.Na
                        podstawie tego można zacząć budować klub o nowym obliczu z tradycją o której
                        Bydgoszczanie zapomnieli.
                        Taki powiew świeżości wpłynie pozytywnie na reklame klubu i jego wizerunku!!!!
                        • stawm Biało-czerwona Polonia to przyszłość!! 11.05.06, 10:09
                          www.poloniabks.za.pl/historia/historia.html
                  • m0nk Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 11.05.06, 10:24
                    Kolego te oprawy tworzą klimat.Tak się dzieje na wszystkich stadionach czy
                    > arenach stadionów, a nawet w halach.My sie tym zajmujeny i nie namawiamy was do
                    > tego bo po co.Każdy kibic Polonii powinien sam wpaść na to ,żeby jakoś wspomóc
                    > w
                    > kibicowaniu.Tylko pamiętajcie my bedziemy z Polonią na dobre i na złe a wy NIE!
                    > !!
                    dajcie spokoj z ta oprawa - 99% ludzi na stadionie nie zwraca na to najmniejszej uwagi. Liczy sie tylko widowisko - moment kiedy czworka staje pod tasma. nie race, kolorowe koszulki czy bialo-czerwone szaliki. Tylko ten moment i walka przez 4 kolka.
                    "Tylko pamiętajcie my bedziemy z Polonią na dobre i na złe a wy NIE!"
                    A tutaj przesadziles i to grubo. Utozsamianie tzw. prawdziwego kibica z czlonkiem net fansow czy ultras to zwyczajne nieporozumienie. Jakim prawem sadzisz, ze to co wy robicie utozsamia prawdziwego kibica???? Ja na zuzel chodze 20 lat - nigdy nie siedzialem na prostej, nigdy nie mialem szalika i nigdy nie bralem udzialu w tej tzw. "oprawie". Natomiast z Polonia bylem przez wszystkie sezony i nie uwazam, sie za kibica gorszej klasy tylko dlatego, ze nie ubieram sie jak pajac. pozdr dla wszystkich "piknikow" i "prawdziwych kibicow"
                    • wzgw Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 11.05.06, 10:34
                      I smiem myslec ze wlasnie przez ludzi takich jak Ty ludzie nie zwracaja wiekszej
                      uwagi na oprawe,chociaz nie wiem na jakiej podstawie tak sadzisz... W miejscu
                      gdzie siedze kieda jest robiona jakas oprawa bardzo wiele osob pozytywnie sie
                      odnosi co do tego,robia zdjecia mowia ze przy troszke wiekszym wsparciu
                      wygladalo by tp lepiej,jednak wiadomo ze tych ludzi nie stac na wiecej ,bo to
                      widocznie duzo kosztuje.Mysle ze jak wiecej osob by aktywnie kibicowalo to mozna
                      by zrobic naprade co mecz wspaniale świeto tak jak to jest na meczach
                      ekstraklasy w pilce.Tam sie bawia cale stadiony,ludzie chca w tym uczestniczyc a
                      u nas niestety jakos nie mozna zachecic ludzi do dopingu,sam nie jednokrotnie
                      probowalem ale to na nic.Mam nadzieje ze powstanie sektor dla dopingujacych bo
                      na pewno bym tam wlasnie sie chcial zanlezc i pomoc jak tylko moge dopingowac
                      nasz klub.Pozdrwiam
                      • m0nk Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 11.05.06, 10:40
                        no i ok. sek w tym zeby nikogo nie zmuszac do czegos czego ta osoba nie chce. Mnie nie interesuje oprawa tylko widowisko. Natomiast to, ze nie baawi mnie szalik, oprawa itp nie znaczy, ze nie jestem kibicem. mi jest wszystko jedno co Ty robisz w trakcie meczu - to jest Twoja sprawa. nie podoba mi sie natomiast podzial na kibicow lepszch i gorszych. pozdr.
                        • stawm Prawdziwi kibice Polonii 11.05.06, 10:56
                          m0nk napisał:

> no i ok. sek w tym zeby nikogo nie zmuszac do czegos czego ta osoba nie chce. M
                          > nie nie interesuje oprawa tylko widowisko. Natomiast to, ze nie baawi mnie szal
                          > ik, oprawa itp nie znaczy, ze nie jestem kibicem. mi jest wszystko jedno co Ty
                          > robisz w trakcie meczu - to jest Twoja sprawa. nie podoba mi sie natomiast podz
                          > ial na kibicow lepszch i gorszych. pozdr.
                          Odpowiadam ci na twoje wypowiedzi.Ty nie jesteś kibicem od 20 lat ty jesteś
                          obserwtorem ,zuzla.

Kibic - osoba zainteresowana jakąś publiczną dyscypliną, najczęściej sportową.
                          Aktywnie uczestniczy w zdarzeniach związanych z jego ulubioną dyscypliną. Do
                          kibiców zalicza się przede wszystkim widzów widowisk sportowych na stadionach,
                          halach i innych obiektach, ale także telewidzów oglądających sport lub osoby
                          wspominające czasami o danej dyscyplinie. Istnieją specjalne "kluby kibica",
                          tworzone zazwyczaj przy klubach sportowych, a także przez osoby prywatne.
                          (aktywnie)-zrozumiałeś??
                          • m0nk Re: Prawdziwi kibice Polonii 11.05.06, 11:18
                            stawm napisał:

> Odpowiadam ci na twoje wypowiedzi.Ty nie jesteś kibicem od 20 lat ty jesteś
                            > obserwtorem ,zuzla.
                            >
                            > Kibic - osoba zainteresowana jakąś publiczną dyscypliną, najczęściej sportową.
                            > Aktywnie uczestniczy w zdarzeniach związanych z jego ulubioną dyscypliną. Do
                            > kibiców zalicza się przede wszystkim widzów widowisk sportowych na stadionach,
                            > halach i innych obiektach, ale także telewidzów oglądających sport lub osoby
                            > wspominające czasami o danej dyscyplinie. Istnieją specjalne "kluby kibica",
                            > tworzone zazwyczaj przy klubach sportowych, a także przez osoby prywatne.
                            > (aktywnie)-zrozumiałeś??

ta wypowiedz jest wlasnie przykladem segregowania osob zasiadajacych na stadionie (wg. Twojej definicji nie jest pewne, czy osoby przychodzace na stadion sa kibicami). Prawda jest taka, ze klub potrzebuje jednych i drugich. Jedni i drudzy maja prawo wypowiedziec sie odnosnie spraw istotnych dla klubu - w tym w sprawach dotyczacych barw.
                            • wzgw Re: Prawdziwi kibice Polonii 11.05.06, 11:31
                              m0nk napisał:

> ta wypowiedz jest wlasnie przykladem segregowania osob zasiadajacych na stadion
                              > ie (wg. Twojej definicji nie jest pewne, czy osoby przychodzace na stadion sa k
                              > ibicami). Prawda jest taka, ze klub potrzebuje jednych i drugich. Jedni i drudz
                              > y maja prawo wypowiedziec sie odnosnie spraw istotnych dla klubu - w tym w spra
                              > wach dotyczacych barw.

Ale skoro mowisz ze ta sa sprawy istotne dla klubu to Ty jako osoba ogladajaca
                              widowisko sportowe i przychodzaca tylko dla sportu nie dla klubu nie powinna sie
                              wypowiadac w tej kwestii bo jej widocznie nie rozumiesz!
                              Chodzi o przenajswitsze barwy klubowe i narodowe! Nalezy bezzwlocznie przywrocic
                              HERB, BIAŁO CZEROWNE BARWY ORAZ HYMN
                              Dla tych osob ktore jest to sprawa bardzo wazna.
                              Osoby przychodzace na Polonie tylko dla 2 godzin spedzonych na stadionie nie
                              powinny zabierac tak stanowczo glosu w tej arcy waznej sprawie!
                              Dla osob ktore chca pyzwrocenia tradycyjnych barw Polonia to nie tylko 2
                              godziny na meczu u siebie oraz relacja w radiu na meczu wyjazdowym.
                              To wiele godzin w drodze za swoimi zawodnikami,tysiace kilometrow,setki zlotych
                              w miesiacu wydane po to by ubarwic stadion... a kibic ktory tylko przyjdzie kupi
                              bilet obejrzy mecz zje kielbaske i pojdzie do domu i jest przywiazany do herbu z
                              opona nie powinien sie wypowiadac.takie jest moje zdanie poniewaz najzwyczajniej
                              on ma lekko mowiac mniejszy wklad w klub i cala jego otoczke
                        • wzgw tylko Biel i Czerwien 11.05.06, 11:10
                          Kazdy kibic jest potrzebny na stadionie i zjadacz kielbaski i osoba
                          dopingujaca.Ale teraz pojdzmy glebiej w temat.Jezeli osobe zjadajaca kielbaske
                          nie interesuje doping,historia tradycja,przszlosc,zalozyciele klubu to na jakiej
                          podtsawie chce decydowac o barwach skoro najzwyczajniej w swiecie go to nie
                          interesuje? Barwy biało czerwone to historia i tradycja ,dlatego nalezy je
                          przywrocic.A osoby ktorym jest to obojetne bo sie przyzwyczaily... nie
                          potrzebnie utrudniaja dazenie grupy osob do powrotu do maciezystych barw.
                          Juz stracilem nadzieje ze fani BTŻtu zmienia zdanie,myslalem ze jak zapozna sie
                          ich z historia,to przyznaja sie do bledu i oddaja hołd tak zasluzonemu klubwi i
                          popra zmiane barw,jednak ośli upor co nie ktorycgh nie poparty jest zadnym
                          powaznym argumentem.Kazdy ma prawo do wypowiedzi ale przez niektore az robi sie
                          slabo jak sie czyta ze "BIEL I CZERWIEN WYGLADA FATALNIE" albo ze " ZMIAN CHCA
                          CHULIGANI I SA TA ICH ZACHCIANKI" takie osoby pewnie wogole nie widzialy
                          kibicow chcacych powrocic do bieli i czerwieni a widzieli pewnie tylko
                          chuliganow i wsadzaja wszystkich do jednego wora! Opamietajcie sie,teraz jest
                          nioe powtarzalny moment aby zrobic co do nas nalezy!
                          BIEL I CZERWIEN
                          • m0nk Re: tylko Biel i Czerwien 11.05.06, 11:15
                            nie napisalem, ze nie intersuje mnie historia - napisalem, ze nie interesuje mnie oprawa, doping, szalik itp..
                            Historia jest wazna ale etap "trojkolorowy" to taka sama historia jak Polonia bialo-czerwona. pisalem w innym watku - zmiana barw nie zmieni przeszlosci.
                            • wzgw Re: tylko Biel i Czerwien 11.05.06, 11:37
                              nie zmieni przeszlosci ale wlasnie ja ukaze,bo dzieki tym zmianą Polska sie
                              dowie dlaczego Polonia miala zmienione barwy,jak do tego doszlo, jak milicja
                              "narzucila" gwradyjski herb i kolor niebieski. nikt nie mowi zeby schowac glowe
                              w piasek i uciec od trojkolorowej przeslosci,jednak dzieki zmiana barw wiele
                              osob przejrzy na oczy . a Ci co nie znaja histori ,wreszcie sie o niej dowiedza
                              sami albo po prosto kogos zapytaja dlaczego barwy zostaly zmienione?? odpowiedz
                              bedzie prosto.
                              To bedzie znakomity moment dla mnie kiedy na prezentacji uslyszalbym hymn "GDY
                              IDZIE POLONIA Z BYDGOSZCZY" a oficjalnym hebreb bylby ten pierwszy zapomniany
                              juz przez wiekszosc kibicow ten BIAŁO CZERWONY
                          • drybtoja Re: tylko Biel i Czerwien 11.05.06, 12:55
                            wiesz z zasadzie mądrze piszesz. szacunek :)
                            Ja swego czasu siedziałem , stałem na tej prostej od młodych lat ale wyniosłem
                            się w tym sezonie bo zrobiło niebezpiecznie (dowód ostatnie derby).Zapewne
                            znamy się z widzenia .Też zdzierałem głos . Mi niestety biało czerwoni kojarzą
                            się przede wszystkim z rozróbą i rękoczynami, sam widziałem już w zeszłym
                            sezonie.Wiem że to mniejszość ale najbardziej aktywna i to nie w dopingowaniu.
                            Dobrze by było gdyby wszyscy tu wypowiadający się stanęli w jednym sektorze i
                            ryknęli na meczu, widać jak są oddani żuzlowi ,byłoby ekstra ale póki będą
                            dominować chuligani tak nie będzie. Do tego uzurpują sobie prawo do jedynej
                            słusznej idei i do wyłącznego prawa głosu, skąd to znamy.Jeżeli klub chce
                            zmienić barwy to proszę nie mam na to wpływu ale wsłuchiwanie się w głos tzw.
                            kibiców z ultras to strata czasu bo za chwilę bedą dalsze żądania.
                            pozdrawiam
                  • czawez Re: Zmiana Barw-Tak, Gryf -Tak,Hymn-tak Chuligan 14.05.06, 12:32
                    stawm napisał:
                    > Kolego te oprawy tworzą klimat.Tak się dzieje na wszystkich stadionach czy
                    > arenach stadionów, a nawet w halach.My sie tym zajmujeny i nie namawiamy was
                    do
                    > tego bo po co.Każdy kibic Polonii powinien sam wpaść na to ,żeby jakoś
                    wspomóc
                    > w
                    > kibicowaniu.Tylko pamiętajcie my bedziemy z Polonią na dobre i na złe a wy
                    NIE!

Ale jeśli oprócz krzyków i palenia czego się da, możecie coś zrobić, to bardzo
                    proszę. Może nawet zaczniecie kupować bilety?!? Ale sobie pomarzyłem lol.lol
      • wzgw Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 10:13
        Chiałbym uswiadomic nie dowiarkow ze nie jestem chuliganem, ultrasem,szalikowcem
        czy jak tam tych wszystkich nazywacie! Mam blsiko 55 lat i na Polonie chodze
        odkad zabral mnie moj tata... Wtedy nie wiedzialem jak piekna historie ma nasz
        klub, ale kilka lat temu kiedy na stadionie pojawily sie barwy biało czerwone
        zaczelem szukac cos wiecej na ich temat i znalazlem! Teraz wiem dlaczego coraz
        wiecej osob rozpowszechnia biel i czerwien bo to jest nasz obowiazek aby barwy
        byly takie jak chcieli zalozyciele klubu. Biało czerwona Polonia to nie tylko
        puste slowa ,to rowniez uwczesne przeslanie ,symbolika... Teraz kiedy czytam
        wypowiedzi, ze z kolorem niebieskim kojarzy sie flga Bydgoszczy, ze biel i
        czerwien wyglada fatalnie(chyba ktos nie zna barw narodowych skoro nie podoba
        sie ta kolorystyka) ze to widzi misie chuliganow... Rece opadaja! Siedze na
        prostej i widze ile serca wkladaja Ci kibice ktorzy przygotowuja te flagi,
        oprawe i nie mowie tu a tych co wszczynaja burdy bo tego co sie dzialo na
        derbach nikt nie pochwala i oby takich sytuacji nie bylo juz nigdy... kiedys
        tego nie bylo a na pewno milej jest spedzic czas gdy jest doping ,mozna sie
        wykrzyczec poruszac.
        Watpie zeby udalo mi sie przekonac do moich pogladow osoby "przyzwyczajone" do
        koloru niebieskiego,ale naprawde pomyslcie zanim zaczniecie pisac bo Wasze wpisy
        widza tez mlodzi ktorzy nie znaja historii i czego oni sie od Was moga nauczyc?
        Tylko braku szacunku do barw narodowych,do historii,tradycji...
        Pozdrawiam wszystkich sympatykow Polonii !
        • pelnepoparcie Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 10:28
          Jeżeli uważasz osoby które przychodzą na mecz w szalikach za PAJACÓW to znaczy
          że na stadionie jest ich kilka tysięcy. Obrażasz w ten sposób osoby które
          poprzez założenie szalika utożsamiają się z klubem. Kolejny przykład bzdurnego
          wpisu
          • m0nk Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 10:33
            wiec nazwij pozostale dziesiec tysiecy piknikami i bedzie kwita
          • wzgw Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 10:38
            pelnepoparcie napisał:

> Jeżeli uważasz osoby które przychodzą na mecz w szalikach za PAJACÓW to znaczy
            >
            > że na stadionie jest ich kilka tysięcy. Obrażasz w ten sposób osoby które
            > poprzez założenie szalika utożsamiają się z klubem. Kolejny przykład bzdurnego
            > wpisu

Gdzie napisalem ze uwazam kogos za pajaca?
            Poieram walke o BIAŁO CZERWONE BARWY ORAZ HERB
            wiecej nie bede pisal bo nie ma sensu
            • m0nk Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 10:56
              spokojnie:) to bylo do mnie
              • pelnepoparcie Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 12:53
                mOnk: Twoje wypowiedzi bardzo mnie bawią i poprawiają nastrój. Przez 40 lat po
                II wojnie ludzie żyli w naszym kraju w przekoananiu że socjalizm jest dobrym
                ustrojem . Tylko wąska grupa ludzi twierdzila że jest inaczej i byli oni przez
                pozostałych szkalowani. Podobnie jest w przypadku Polonii , gdzie kibice tak
                naprawdę nie wiedzą o tym co się w tym klubie dzieje a myślą że jest wszystko
                OK. Jeżeli przez okres jaki chodzę na stadion przy Sportowej 2 choć raz
                działacze poważnie podeszli do tego co chcieliby zrobić kibice to ja wtedy idę
                do nich i oficjalnie w imieniu moim i moich znajomych ich przeproszę . Proszę
                podaj mi choć jeden przykład kiedy to działacze sami od siebie dali coś
                kibicom , coś co by zmobilizowało kibica do większego angażowania się w życie
                klubu. NIC - Dlatego nie dziwię się że kibice chcą w końcu jakiś korzyści z
                tego związku. Dlaczego kibice mają przychodzić na stadion , płacić za drogiee
                bilety , siedzieć na brudnych ławkach , oglądać tylko część toru , stać w
                kolejkach po wszystko co można zakupić na tym stadionie i mówić że jest
                fajnie. Nie popieram awantur i wręcz jestem ich przeciwnikiem , Dziwi mnie
                jednak sytuacja z derby kiedy dowództwo ochrony , mimo próśb w ich stronę o nie
                stawianiu ochroniarzy przed sektorem postawiło tam kolesia z gaśnicą który
                spanikowal i na widok zapalonego szalika rozpoczął akcję waląc wszystkim po
                oczach. Widziałem jak jeden z kibiców ściągnął z płotu i zagasił płonące
                szaliki oraz uspakajał kibiców co dawało efekty. Kiedy jednak oni staneli przy
                płocie ponownie dał o sobie znać koleś z gaśnicą i efekt był taki jaki był . Ja
                osobiście też bym mu obił twarz gdyby mi po oczach gaśnicą walił. Poznajcie
                więc najpierw przyczyny powstania problemu a potem wypowiadajcie się o nich .
                • wzgw Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 13:32
                  Potwierdzam przedmowce! Ochroniarz uzyl gasnicy w kierunku tych w kapturach i
                  efekt byl jaki byl... nie potrzebne to wszystko było,ale ni o tym temat.
                  Sporo by wyjazsnilo gdyby byl wydzielony sektor dla kibicow aktywnie
                  dopingujacym ,wtedy nie byloby nieporozumien ze flaga za wysoko, ze zaslania sie
                  reszcie tym siedzacym ze nie widza pojedynku...
                  No ale to zwykly kibic z zarzadem nie zalatwi.Moze GW jakos zaapeluje do wladz
                  naszego klubu? Moze z Wami bda chcieli rozmawiac?
                  • tomekjuby87 Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 16:25
                    Co to wogóle za idiotyczny pomysł ze zmianą barw Polonii???Czy wyście debile
                    już do końca stracili rozum???odkąd chodze na zużle Polonia zawsze była
                    trójkolorowa i w dupi..mam to że kiedys Polonia była biało czerwona!!!Mam
                    nadzieje że nie dojdzie do zmainy barw klubowych i zostanie tak jak jest!!!

P.S. Zajmijcie się lepiej burdami a nie myśleniem bo coś Wam słabo to drugie
                    wychodzi ;)
                    • wzgw Re: Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień 11.05.06, 16:32
                      DO TOMEKJUBY
                      Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z konsekwencji nazwania mnie DEBILEM panie
                      GALAS???? do zobaczenia !
      • wojciech60 Bractwo popiera pomysł powrotu do barw 11.05.06, 22:36
        Witajcie Forumowicze!
        Jestem prezesem motocyklowego klubu harleyowskiego ,,Bractwo Bydgoszcz,, a
        zarazem wiernym kibicem Polonii.Naprawde nie widze w pomyśle powrotu do
        biało-czerwonych nic złego.Nawet chciałbym wyrazić swoją aprobate do tego
        pomysłu.Polonia tylko może zyskać na tym.Sami w naszym klubie używamy barw i
        loga klubowego i wiem ja to jez ważne w promocji naszego klubu.Barwy powinny być
        nieskalane.Warto przywrócić barwy z jakże starą i piękną historią.
        Pozdrawiam wszyskich kibiców Polonii.
        • tomekjuby87 Re: Bractwo popiera pomysł powrotu do barw 12.05.06, 10:27
          Jestem za oficjalnymi barwami kluby czyli czerwono biało niebieskimi i tych
          barw się trzymam!!!Nie mam jednak nic przeciwko kibicom którzy uwazają że
          Polonia jest biało czerwona!!! Po prostu odkąd chodze na żużel zawsze pamiętam
          barwy trzy kolorowe i przywiązałem się do nich i nie chciałbym żeby barwy te
          się zmieniły!!!

I jeszcze takie małe pytanko:
          Rozumiem przyczyne dla której miałyby zostać zmienione barwy klubowe ale co ta
          zmiana wniesie i jakie będą plusy zmiany barw na biało - czerwone?
      • martino791 Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 12.05.06, 11:26
        Dobrym pomysłem rozwiązujący problem barw mogłoby być wystąpienie do IPN-u o
        odtajnienie akt dotyczących doprowadzenia do upadku Polskiej powojennej Polonii
        przez SB i inne organy milicji jak ktoś zauważył to w innym temacie.Moglibyśmy
        poznać wtedy kulisy tej sprawy jak inwigilacja,zastraszanie itp. działaczy
        ,zawodników biało-czerwonej Polonii przecież to były powszechnie wtedy stosowane
        metody.Mogłoby to otworzyć oczy tym niedowiarkom i kilku osobom zarządu.
        Polonia ma piękną przedwojenną i dramatyczną przedwojenną tradycje.Panowie nie
        zabijajmy tak pięknej karty historii.
        Pozdrawiam!!
        • Gość: Polonista na maxa Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:19
          Trzeba zrobić wszystko aby ukazać ludziom którzy odwiedzają nasz stadion
          prawdziwą stronę medalu. Przedstawić historię klubu , tę prawdziwą a nie tę
          podaną przez mnilicyjnych historyków
      • Gość: Adam Ś Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:59
        Czy już cos wiadomo po rozmowach z zarządem??Czy bedzie wydzielony sektor.Bo to
        jest sprawa priorytetowa by uniknąć powtórek z derbów!!
        • pelnepoparcie Re: Szefowie Polonii będą rozmawiać ze swoimi kib 18.05.06, 21:04
          Informacja ze strony - www.tylkopolonia.prv.pl

W poniedziałek odbyło się pierwsze spotkanie kibiców z zarządem klubu mające na
          celu poruszenie wszelkich tematów jakie mamy sobie współnie do wyjaśnienia.W
          prawie trzygodzinnej dyskusji uczestniczyli przedstawiciele Net Fans (3 osoby)
          Ultras ( 3osoby) oraz cztero osobowy zarząd klubu . Najwarzniejszym tematem
          dyskusji był powrót Biało Czerwonych barw na stadion przy Sportowej 2 . po dość
          burzliwej dyskusji doszliśmy do wspólnego wniosku aby to kibice zadecydowali o
          tym jakie barwy mają być oficjalnymi barwami powstającej w najbliższych
          miesiącach SSA Polonia Bydgoszcz , Już wkrótce we wszystkich bydgoskich
          dziennikach ukaże się kupon , na którym kibic zaznaczy jakie barwy powinien
          mieć nasz klub (w pełni demokratyczne podejście) .
          Kolejnym tematem był hymn klubowy a właściwie przywrócenie starego hymnu do
          życia. W tym przypadku bez żadnych zgrzytów ustaliliśmy że hymn zostanie w jak
          najkrótszym czasie profesjonalnie nagrany i znajdzie swoje miejsce podczas
          prezentacji zawodników. Działacze zobowiązali się do druku tekstu hymnu w
          programie zawodów tak aby każdy kibic miał dostęp do słów i mógł uczestniczyć w
          odśpiewaniu pieśni pochwalnej na cześć klubu Polonia Bydgoszcz .
          Abyście byli na bieżąco ze sprawami jakie w tej chwili są uzgadniane z zarządem
          klubu, po każdym spotkaniu będą podawane oficjalne komunikaty dotyczące spraw
          kibiców i działaczy , które wspólnie próbujemy wprowadzić w życie. Na kolejnym
          spotkaniu palnujemy rozmowy na temat wudzielenia sektora dla kibiców
          organizujących doping , odpowiedniego zabezpieczenia przez nas samych tego
          sektora i poprawę organizacji wspólnego dopingu przez Wszystkich kibiców na
          prostej a być może i na całym stadionie. Rozmowy są prowadzone w dość
          przyjaznej atmosferze i można stwierdzić że pierwsze lody zostały przełamane .
          Działacze stwierdzili że stadion bez kibiców nie ma prawa bytu więc trzeba dość
          do porozumienia z kibicami ( oczywiście mają też swoje żądania a to
          najważniejsze to poprawa naszego zachowania i bezpieczeństwo podczas zawodów) .
          Wstępnie okresliliśmy że zaczniemy nad tym tematem rozmowy między kibicami i
          będziemy dążyć do opanowania sytuacji w znacznym procencie dotyczącym
          ostatnich awantur na stadionie. Zdaję sobie sprawę że nie jesteśmy w stanie
          zmienić sowjego postępowania w sposób zadawalający wszystkich , ale myślę że
          spokojnie możemy zaprzestać postępowania w podobnych do ostatnich sposobach.

Kończąc dzisiejszą informację , pragnę Was prosić abyście wszystkimi siłami i
          możliwymi sposobami uświadamiali swoich znajomych jaki mają oddać głos w
          zbliżającym się referendum. I pamiętajcie o przekazywaniu prawdziwej historii
          klubu wszyskim kogo spotkacie na swojej drodze .

Polonia Bydgoszcz Ultras Polonia Bydgoszcz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka