Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jaka powinna być Polonia

10.05.06, 23:16
    Zamieszczone w tym artykule wypowiedzi ludzi, ktorzy sa za pozostawieniem
    barw gwardyjskich pokazuja tylko ich zerowa wiedze o sprawie. Ich wypowiedzi
    to bzdura na bzdurze.

Mowia jakies glupoty, ze barw bialo-czerwonych chca tylko chuligani, ze to
    chlopcy 18-20 lat, ze nie chca niebieskiego bo nie lubia policji, ze barwy
    gwardyjskie to barwy Bydgoszczy. Normalnie kupa smiechu, nie ma w tym
    artykule ANI JEDNEJ sensownej wypowiedzi zwolennika barw czerwono-bialo-
    niebieskich. Zero argumentow tylko jakis belkot.

BIAŁO-CZERWONI
    POLONIA 1920 BYDGOSZCZ
    Obserwuj wątek
      • silvestrus Re: Jaka powinna być Polonia 10.05.06, 23:46
        Wszyscy przeciwnicy bialo-czerwonych barw oryginalnej POLONII zapominaja, albo
        nie wiedza, co oznacza nazwa ich klubu.

POLONIA = POLSKA.

A kolor Polski to BIALO-CZERWONI.

Wszelkie inne argumentacje sa zbedne.
        • pawellic Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 02:33
          Moim argumentem jest jedno.
          Niepodobają mi się barwy biało-czerwone i tyle.
          Niebieski się świetnie pasuje do bieli i czerwieni.

A ty polonisto jesteś jakimś komunistą. Dlaczego?
          Żyjemy w wolnym kraju do cholery i każdy ma prawo do wyrażenia swojej opini...
          A ty krytykujesz wszystkich którzy nie mówią i nie myślą tak jak ty.
          Mnie korzenie klubu nie interesują i mam do tego prawo.
          Kibicuję mojej bydgoskiej drużynie żużlowej i jej logo mi się podoba.
          Też mam do tego prawo.

Więc nie obrażaj innych bo zaczynasz się zapominać w dyskusji.
          Dyskusja nie polega na obrażaniu innych (wsześniejsze twoje durne wypowiedzi
          skierowane do forumowiczów).

Dla mnie Polonia jest Czerwono-biało-niebieska! I mam nadzieję, że tak zostanie!
          Bo biało-czerone barwy i ten herb wyglądają fatalnie.
          • pelnepoparcie Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 07:54

DLA WSZYSTKICH KTÓRZY NIE ZNAJĄ HISTORII KLUBU , KTÓREGO JAK TWIERDZĄ SĄ
            KIBICAMI

Bydgoski Klub Sportowy Polonia został założony 14 maja 1920 roku przez Edmunda
            Szyca. Postać ta była znana w kręgach działaczy piłkarskich w całej Polsce.
            Była to jak dziś byśmy powiedzieli po prostu "szycha" (Szyc w 1912 założył w
            1912 towarzystwo sportowe Warta). Posiadał on doświadczenie dzialacza
            sportowego. Klub w Bydgoszczy powstawał więc z rozmysłem. Szyc znając sytuację
            ekonomiczną i polityczną w grodzie nad Brdą - sporo Niemców dumnych,
            panoszących się, butnych, posiadających wpływy, pieniądze, fabryki i sklepy -
            będąc patriotą i narodowcem widział dla zakładanego przez siebie klubu tylko
            jedną nazwę, POLSKA co w języku łacińskim znaczy Polonia oraz jedyne barwy
            biało-czerwone. Doświadczenie Szyca uwidacznia się w następnych tygodniach
            coraz częściej. On i inni działacze ówczesnego KS-u, zadbali o to by
            towarzystwo to posiadało swój statut-prawa, obowiązki, zadania członków klubu,
            z którego notabene wynikał fakt, że piłka nożna jest w Polonii dyscyplina
            najważniejszą. Działacze zadbali o to by klub posiadał własny herb oraz hymn
            klubowy, którego słowa poniżej:
            Działacze zadbali też o rzecz najważniejszą, a mianowicie by BKS należał do
            związku piłkarskiego, w tym wypadku do Poznańskiego Okręgowego Związku Piłki
            Noznej, przez co nie był jakąś "dziką drużyną", jakich pojawiało się coraz
            więcej w tamtym czasie, a klubem z prawdziwego zdarzenia. W 1923 r. powstaje
            Toruński OZPN, m.in. z inicjatywy polonistów, którym chociażby geograficznie
            bliżej było do Torunia niż do Poznania. Działacze toruńscy byli jednak
            nieudolni, potrafili głównie koncentrować się na zbieraniu składek
            członkowskich. W 1928 r. również z m.in. inicjatywy dziłaczy Polonii TOZPN
            przenosi swą siedzibę do Bydgoszczy i zmienia nazwę na Pomorski OZPN. Na czele
            zasiadł doświadczony działacz z Poznania, były piłkarz Unii Poznań Zygmunt
            Kochański, który aktywnie włączył się w prace organizacjne w BKS
            Polonia. "Biało-czerwoni" piłkarze w latach 1928-1929 dwukrotnie zdobyli
            mistrzostwo Pomorza. Wówczas pierwszy zespół prowadził Bernard Golo. W 1930 r.
            do Polonii trafia znakomity gracz Warty Poznań, reprezentant Polski Władysław
            Przybysz, który zostaje pierwszym trenerem drużyny. W latach 1932,33 i 35 BKS
            wygrywa mistrzostaw Pomorza i barażuje się o ekstraklasę, bezskutecznie.
            Przybysz pozostał wierny Polonii nie tylko do okresu wybuchu wojny, ale i po
            jej zakończeniu w 1945 r. szybko zgłosił swą gotowośc pracy w BKS-ie. W 1932 r.
            na sejmiku Rady Miejskiej jej członkowie oficjalnie nadali Polonii prawo
            używania nazwy Bydgoski KS. Przed II wojną światową BKS odnosił także sukcesy w
            lekkiej atletycy, kolarstwie, boksie czy hokeju. Działacze Polonii byli
            zaprzyjaźnieni z pracownikami, sportowcami Bydgoskiego Towarzystwa
            Wioślarskiego. Ludzie z BTW udzielali swe pomieszczenia klubowe na wszelkiego
            rodzaju ważne spotkania biało-czerwonych sportowców. Baza klubowa BKS-u była
            bowiem bardzo skromna. Swoje pomieszczenia nasze towarzystwo przed wojną
            zmieniało kilkakrotnie by wreszcie osiąść przy ulicy Hetmańskiej. Dziś po
            dawnych apartamentach BKS-u nie pozostało śladu, a w miejscu gdzie Polonia
            miała swoje boisko treningowe i pomieszczenia klubowe dziś znajduje się szkoła
            podstawowa, na której notabene warto by było dla pamięci umieścić tablicę
            pamiątkową. W pełni wartościowym klubem, jak mówiono o BKS-ie "Reprezentacyjnym
            Klubem Bydgoszczy", Polonia stałą się za czasów prezesostwa znanego w grodzie
            nad Brdą bankowca Stanisława Wody, zakochanego w Polonii, zamordowanego przez
            hitlerowskich nazistów w czasie okupacji. Oficjalne mecze w latach 30-tych i 40-
            tych "biało-czerwoni" rozgrywali na Stadionie Miejskm zbudowanym w 1928 roku
            przy aktywnym współudziale sportowców Polonii (dziś Stadion Miejski jest
            siedzibą współczesnego BKS-u). Wcześniej poloniści grywali na różnych boiskach
            (polach) na terenie dzisiejszego Osiedla Leśnego czy też Osiedla Błonie.
            Sportowców BKS-u łatwo było rozpoznać. Na białych koszulkach mieli oni naszytą
            literkę "P", dodatkowo znajdującą się w czerwonym kółeczku. W 1945 roku
            poloniści w szybkim czasie zcementowali drużynę piłkarską i już na jesieni 45
            r. zostali piłkarskim mistrzem Bydgoszczy, a w 1946 r, wicemistrzem Pomorza (za
            Pomorzaninem Toruń). W 1947 r. "Biało-czerwoni" zdobywają mistrzostwo Pomorza i
            podobnie jak przed wojną toczą baraże o ekstraklasę (z Lechią Gdańsk, MKS-em
            Szczecin i HCP Poznań) i tym razem bezskutecznie. W związku z coraz bardziej
            skomplikowaną sytuacją polityczną w Polsce, mającej narodowe, prawicowe
            tradycje Polonii wiedzie się coraz gorzej. W Bydgoszczy pierwsze skrzydła w
            sporcie zaczął pogrywać milicyjny Partyzant (później Gwardia), który w sporcie
            tradycje miał żadne, ale za to posiadał wpływy i władzę. Sytuacja polityczna
            doprowadziła do upadku Polonii, która rozwiązała się w lutym 1949 r. Część
            sportowców Polonii została wcielona do Gwardii (głównie piłkarze, ale i też
            motocykliści-część zresztą skaperowano już wcześniej). Może właśnie z tego
            powodu po odwilży politycznej w 1956 r. Milicyjny KS "Gwardia" mając w swoich
            szeregach wielu polonistów zmienił nazwę klubu na Polonia. Milicjanci
            przywłaszczając sobie nazwę zasłużonego dla Bydgoszczy klubu nie zrezygnowali z
            własnych czerwono-biało-niebieskich barw oraz własnego herbu.

Przed II wojną światową jak i dobre parę lat po niej głównym przeciwnikiem
            Polonii w B-szczy była Brda (rok zał. 1924). Później stał się nim Zawisza.
            Rywalizacja tych trzech klubów opierała się o pojedynki piłkarzy, bo ta właśnie
            dyscyplina była w każdym z tych klubów. Jeśli już o piłce mowa to należy
            przypomnieć, że BKS przez 7 lat grał w I lidze, 11 lat piłkarze Polonii grali w
            II lidze. W 1980 roku Polonia zdobyła Mistrzostwo Polski w piłce nożnej w
            kategorii juniorów. W BKS-ie grali m.in. Marian Nerkowski (Olimpiada w Rzymie
            1960, król strzelców ekstraklasy 1960), Józef Boniek (ojcice Zibiego), Janusz
            Turowski (później grał w Pogoni, Legii i na Zachodzie Europy), Maciej Kamiński
            (później grał m.in. w Lechii Gdańsk-również w słynnych meczach Lechii z
            Juventusem jesienią 1983 r.) Ostatni znany piłkarz grający w swoim czasie w
            Polonii to Grzegorz Mielcarski, tego nazwisko współczesnym raczej nie trzeba
            przedstawiać. W sezoni 1959/1960 Polonia zajęła w ekstraklasie 5 lokatę i była
            to najlepsza pozycja pomorskiego klubu w I lidze do 1989 roku gdy to Zawisza ze
            Stachurskim i Piotrem Nowakiem zajął w ekstraklasie 4 miejsce. Największe
            sukcesy poloniści odnosili jednak na żużlu, wiele tytułów mistrza Polski w
            róznego rodzaju rozgrywkach było udziałem m.in. takich żużlowców jak:
            Mieczysław Połukard, Henryk Glucklich, Ryszard Dołomisiewicz, Tomasz Gollob.

Dopiero w listopadzie 1990 r. działacze Gwardyjskiego KS-u pozbyli się
            milicyjnego patronactwa. Jednak trochę czasu musi upłynąć nim Polonia w pełni
            stanie się klubem bez milicyjno-koszarowej mentalności, otwartym na kibica w
            pełni słowa tego znaczeniu. Dziś sekcja piłki nożnej jest najbardziej otwarta
            na kibica, może dlatego, że nie jest ich za wielu, ale chęcią współpracy z
            fanami sekcja bije na głowę sekcję żużlową. Sekcja piłkarska najbardziej
            poprzez mentalność działaczy (przywiązanie do klubu, mozolna praca by osiągnąć
            sukces), często praca bardziej dla idei niż dla kasy czy dla faktu, że będzie
            się na pierwszych stronach gazet przypomina tą dawną Polonię, nawiązuje do jej
            tradycji. Nawiązujemy do niej i my poprzez honorowanie dawnego herbu i barw
            oraz litery P w kółeczku.

I. Okres przedwojenny.
            Bydgoski Klub Sportowy Polonia został założony 14 maja 1920 roku przez Edmunda
            Szyca. Postać ta była znana w kręgach działaczy piłkarskich w całej Polsce.
            Była to jak dziś byśmy powiedzieli po prostu "szycha" (Szyc w 1912 założył
            towarzystwo sportowe Warta). Posiadał o
            • bidan5 Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 09:22
              Moze niektorych ruszy po przeczytaniu historii Polonii
              Pozdrowiewnia POLONIA BIALO - CZERWONA !!!!
          • bidan5 Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 09:20
            O tak ! Zmieniamy flage Polski poniewaz jest straszna ....

Jezeli nie obchodzi Ciebie piekna historia Bydgoskiej Polonii nie wypowiadaj
            sie na takie tematy ! Powinnismy wrocic do pierwotnych barw Polonii , do
            korzeni Polonii.

Pozdrawiam !

POLONIA BIALO - CZERWONA !
            • Gość: WzgW Tak jak chcieli założyciele-biel i czerwień IP: *.telsten.com / *.telsten.com 11.05.06, 09:40
              Chiałbym uswiadomic nie dowiarkow ze nie jestem chuliganem, ultrasem,szalikowcem
              czy jak tam tych wszystkich nazywacie! Mam blsiko 55 lat i na Polonie chodze
              odkad zabral mnie moj tata... Wtedy nie wiedzialem jak piekna historie ma nasz
              klub, ale kilka lat temu kiedy na stadionie pojawily sie barwy biało czerwone
              zaczelem szukac cos wiecej na ich temat i znalazlem! Teraz wiem dlaczego coraz
              wiecej osob rozpowszechnia biel i czerwien bo to jest nasz obowiazek aby barwy
              byly takie jak chcieli zalozyciele klubu. Biało czerwona Polonia to nie tylko
              puste slowa ,to rowniez uwczesne przeslanie ,symbolika... Teraz kiedy czytam
              wypowiedzi, ze z kolorem niebieskim kojarzy sie flga Bydgoszczy, ze biel i
              czerwien wyglada fatalnie(chyba ktos nie zna barw narodowych skoro nie podoba
              sie ta kolorystyka) ze to widzi misie chuliganow... Rece opadaja! Siedze na
              prostej i widze ile serca wkladaja Ci kibice ktorzy przygotowuja te flagi,
              oprawe i nie mowie tu a tych co wszczynaja burdy bo tego co sie dzialo na
              derbach nikt nie pochwala i oby takich sytuacji nie bylo juz nigdy... kiedys
              tego nie bylo a na pewno milej jest spedzic czas gdy jest doping ,mozna sie
              wykrzyczec poruszac.
              Watpie zeby udalo mi sie przekonac do moich pogladow osoby "przyzwyczajone" do
              koloru niebieskiego,ale naprawde pomyslcie zanim zaczniecie pisac bo Wasze wpisy
              widza tez mlodzi ktorzy nie znaja historii i czego oni sie od Was moga nauczyc?
              Tylko braku szacunku do barw narodowych,do historii,tradycji...
              Pozdrawiam wszystkich sympatykow Polonii !
          • Gość: MALIK Re: Do polonisty i jego kolegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 09:29
            KOLEGO--ALE COŚ TU JEST Z TOBĄ NIE TAK.niezamierzam nikogo obrażać,ani
            kwestionować ich poglądu,ale pomyśl troszke-Twoim argumentem wobec koloru
            niebieskiego w barwach Polonii jest to,iż jak sam napisałeś--fajnie wygląda z
            bielą i czerwienią.to może zróbmy z herbu tęcze--też ma fajne kolory i super
            wygląda--a do tego jak się prezentuje
            Nienawiść kibiców do policji nie ma tutaj najmniejszego znaczenia.Kibice
            sięgają do historii klubu,do jego korzeni,o których mnóstwo ludzi
            wypowiadających się na tym forum nie ma zielonego pojęcia.Polonia to nie tylko
            żużel.Polonia to także w tej chwili piłka nożna,tenis,a w przeszłości i judo i
            jeszcze kilka innych dyscyplin sportowych.To,że ktoś chodzi na żużel i
            utożsamia się z barwami obecnymi--ja to rozumiem,ale zrozumcie,że Wy nie
            jesteście kibicami Polonii,tylko kibicami BTŻ-u--czyli sekscji żużlowej!!!!
            Polonia od swojego początku była BIAŁO-CZERWONA i taki jest jej oryginalny
            herb.Kolor niebieski został siłą dodany do oryginalnych kolorów i kibice chcą
            tylko tego,co powinno zdarzyć się wraz z upadkiem komunizmu i z przejęciem
            przez miasto milicyjnego wówczas klubu
            • m0nk Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 09:46
              co do kolorow -po pierwsze nie uwazam zeby to byla najwazniejsza sprawa jezeli chodzi o klub
              nie ma co ukrywac, ze barwy biale i czerwone historycznie sa zwiazane z Polonia.
              Nie ukrywajmy jednak faktow - wiadomo, ze najwieksze sukcesy Polonia odnosila pod trojkolorowymi barwami. Z tymi barwami (czy to sie komus podoba czy nie) polonia jest utozsamiana.
              Po drugie - trojkolorowe barwy funkcjonowaly nie tylko za czasow GKS-u ale takze przez cale lata po przeksztalceniu klubu w BKS a potem w BTZ. Te barwy nie sa zwiazane tylko z komunizmem. Mysle, ze wiekszosci bydgoszczan kojarza sie z sukcesami sportowymi a nie z polityka
              Nie podoba mi sie to ciagle wracanie i ocenianie komuny - szczegolnie w wykonaniu ludzi, ktorzy bardzo czesto nie pamietaja albo nie zyli w tamtych czasach.
              A tak na marginesie - NetFansi przy tym sposobie prowadzenia dyskusji maja male szanse na przekonanie pozostalych kibicow. A jak ktos slusznie zauwazyl: klub to nie tylko kawalek prostej.
              • Gość: semin Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 10:41
                Nikt nie zaprzecza,że największe sukcesy Polonia odnosiła pod tymi barwami,ale
                też największe afery miał pod szyldem tych barw.Abstrachując,największe
                piłkarskie sukcesy Polska odnosiła pod hebem orła bez korony.Powrót był ważny bo
                komuniści by upokorzyć Polaków zdjeli koronę orłą po wojnie.To samo stało sie z
                Polskim klubem ostoją Polaków na kujawach jaką była Polonia .Bydgoszcz w 60%
                niemiecka,a w 40% polska potrzebowała takiego klubu.W jednej z rozmów przed
                sezonem z panem zarządu otrzymałem informacje,że bezsensu cokolwiek robić w tym
                kierunku.Za rok bedzie utworzona spółka S.A i nie wiadomo jakie bedą barwy i czy
                w ogóle bedzie sie nazywała Polonia.Ja sobie tego nie wyobrażam by nazwę Polonia
                zastąpiło cokolwiek innego np Żywiec Full Bydgoszcz itp.Jeśli nie bedziemy
                walczyć o swoje to niedługo tak bedzie,że ci co się tu wypowiadają anty
                nastawieni do rdzennych barw Polonii bedą na stadionie śpiewać ,,Żywiec
                Full,,,,Żywiec Full,,.Nazwa Polonia powinna zostać oraz barwy powinny wrócić
                historyczne.Co do wypowiedzi owego działacza to widać jak on traktuje kibiców i
                sprawy tak ważne dla kibiców.Nic dodać nic ująć
                • m0nk Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 10:59
                  zgadzam sie, ze historia jest wazna ale nie mozna jej sobie wybierac. skoro piszesz, ze przeszlosc jest wazna to o aferach i dlugach tez trzeba pamietac.gdyby ten pomysl padl zaraz po upadku komunizmu to pewnie bym go popartl. teraz, kilkanascie lat pozniej polonia zapisala (pod trojkolorowymi barwami) piekna karte w dziejach sportu zuzlowego. mimo marnej koncowki nie nalezy tego zarzucac.
                  • Gość: ona Re: Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:09
                    Pozwolę sobie wyrazić moje zdanie w tej sprawie po raz kolejny, pisałam już w
                    tej sprawie w podobnym wątku :))). Zacznę tak nie typowo:),no więc nie drę ryja
                    i nie tłukę nikogo po mordzie, jestem normalna dziewczyną i uznaję barwy biało-
                    czerwone. A to dla tego ,że znam historię Polonii, jestem tradycjonlistką i
                    uważam ,że powinna mieć takie barwy, jakie miała kiedy powstała, nie bez
                    znaczenia jest też to ,że nazwa Polonia oznacza Polskę, więc powinna nosić
                    barwy narodowe. Chciałam jeszcze nadmienić ,że kiedy pan Edmund Szyc, zakładał
                    Polonię w roku 1920 było tuż po I wojnie światowej i po to nadał takie barwy i
                    taką nazwę , aby ukazać okupantom naszą polskość, która mimo usilnych starań
                    wroga nie dała się wyplenićw polskim narodzie. Tak więc i te barwy i ta nazwa
                    nie jest sobie takim poprostu wymysłem zalożyciela, ale to wszytsko ma
                    charakter patriotyczny. Tak poza tym ważne jest, aby pielęgnować historię , a
                    nie niszczyć ją i deptać , należy o niej pamiętać. A niebieskiego nie lubię,jak
                    już wspominałam w innym wątku ,łączy się z niechlubnym milicyjnym okresem, żle
                    się przez to kojarzy i wywołuje niesmak bynajmiej u mnie. Chciałam też
                    zaznaczyć ,że ja nie chcę wywoływać żadnej kłótni, chcę tylko przedstawić moje
                    stanowisko w tej sprawie i pobudki jakimi się kieruję, oraz udowodnić co
                    niektórym , że nie tylko chuligani mają takie poglądy lecz także normalni
                    ludzie. Ja na przykład jak juz pisałam wcześniej,nie latami i nie tłukę ludzi,
                    moje poglądy wyrażam jedynie szaliczkiem w tych barwach, więc jak widać jestem
                    nieszkoliwa :)) Po wiem wam tak, nie warto , abyśmy się żarli, w końcu mimo
                    pewnych różnic , jedno nas łączy wszyscy kochamy Polonię i chcemy dla niej
                    dobrze. Ta sprawa może nas tylko poróżnić. Tak, więc może trochę przystopujmy i
                    nie "skaczmy sobie tak do gardeł" jak nie , którzy tutaj :)), bo po co, to nic
                    i tak nie da, zachowajmy trochę zdrowego rozsądku. Ja bym np. chciała zmiany
                    barw, ale nawet jeżeli to nie nastapi, trudno, jak i tak będę uznawać te barwy.
                    A jak naprawdę ta sprawa się zakończy zobaczymy , czy coś w tej kwestii ruszy
                    czy też nie...

• m0nk Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 11:13
                      ja to wszystko rozumiem. jest jeden problem - nie da sie zwyczajnie zgasic swiatla i powiedziec, watek komunistyczny w Polonii nigdy nie istnial. Zadna zmiana barw tu nie pomoze.
                      To jest taka sama historia jak ta przedwojenna. nie da sie od tego uciec. mysle, ze z okresu trojkolorowego pozostalo wiele pozytywow
                      • wzgw Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 11:23
                        Nikt nie chce zapomniec o tym co sie dzialo w tamtym okresie.Jednak chodzi tu o
                        cos innego,mianowicie zmiana barw pokaze calej Polsce ze w Bydgoszczy był taki
                        klub ktory poprzez nazwe POLONIA oraz barwy BIALO CZERWONE walczyl o Polskość!
                        Teraz kiedy bedzie zakladana spolka akcyjna i takie zmiany barw nie beda
                        kosztowac praktycznie wcale dlaczego nie mielisbysmy tego zrobic??
                        Wiele osob mowi ze za czasow trojklorowego herbu Polonia odnosila najwieksze
                        sukcesy, nie mozna temu zaprzeczyc ,jednak w tamtym okresie nikt z kibicami na
                        ten temat nie chcial rozmawiac dopiero teraz do szerszej publicznosci (dzieki
                        GW) trafia ten jakze istotny i problematyczny temat!
                        Osoby ktore tylko z przyzwyczajenia tweirdza ze niebieski powinien zostac w
                        herbie nie czuja potrzeby okazania swojego patriotyzmu poprzez powrot do
                        przedwojennej tradycji oraz BIELI I CZERWIENI.
                        • Gość: Jarek Zapewne chodzi ci o wyjazd do Tarnowa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:31
                          To powiem ci ,że tam nie było żadnych kibiców Stomilu.Byli to
                          Bydgoszczanie.Tylko to nie jest wątek odnośnie stomilu a barw.Więć Stomil
                          zostawmy w spokoju!
                  • Gość: MALIK Re: Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:10
                    Tylko że kibice o przywrucenie barw biało-czerwonych starają się już od 8
                    lat!!!! i do tej pory olewano ich i zbywano.Teraz,kiedy za rok Polonia
                    przekształci się w spółke akcyjna,sprawa barw,herbu i hymnu jest sprawą
                    priorytetową--tylko po to,byście nie śpiewali w przyszłym sezonie kujawiak
                    bydgoszcz,albo może ŻELKI BĄBELKI
              • polonista_1920 Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 14:38
                m0nk napisał:
                > Nie ukrywajmy jednak faktow - wiadomo, ze najwieksze sukcesy Polonia odnosila
                p
                > od trojkolorowymi barwami. Z tymi barwami (czy to sie komus podoba czy nie)
                pol
                > onia jest utozsamiana.
                > Po drugie - trojkolorowe barwy funkcjonowaly nie tylko za czasow GKS-u ale
                takz
                > e przez cale lata po przeksztalceniu klubu w BKS a potem w BTZ. Te barwy nie
                sa
                > zwiazane tylko z komunizmem. Mysle, ze wiekszosci bydgoszczan kojarza sie z su
                > kcesami sportowymi a nie z polityka
                > Nie podoba mi sie to ciagle wracanie i ocenianie komuny - szczegolnie w
                wykonan
                > iu ludzi, ktorzy bardzo czesto nie pamietaja albo nie zyli w tamtych czasach.

Komus kto zna troche historie Polonii te barwy nigdy nie beda kojarzyc sie z
                sukcesami sportowymi tylko z milicja i z komuna - z czerwona zaraza. Osobom,
                ktore nie maja pojecia o Polonii moga sie kojarzyc z sukcesami sportowymi,
                chociaz i w to watpie. Pozostawienie barw gwardyjskich to przyznanie, ze
                komunistyczni dzialacze mieli racje, ze byli dobrzy. Tak nie jest i powinnismy
                sie od odciac od nich i od ich dzialan raz na zawsze, nie zapominajac przy tym
                o osiagnieciach sportowcow w tamtych czasach. Wymazanie koloru niebieskiego z
                herbu nie oznacza odciecia sie od powojennej historii, oznacza poparcie dla
                bialo-czerwonych dzialaczy Polonii, a nie dla komuchow.

BIAŁO-CZERWONI
                BKS POLONIA BYDGOSZCZ
                • Gość: kaspa Re: Do polonisty i jego kolegów IP: 83.238.70.* 11.05.06, 21:26
                  A może odrzućmy wogóle że kiedylolwiek w historii Polski władali nią komuniści?
                  Przecież to kojarzy się z milicją i czerwoną zarazą. Może przyjmijmy że po
                  wojnie powstała od razu III RP? Może zniszczmy wszystko, na co w jakiś sposób
                  wywarli wpływ komuniści? Nie jestem broń boże jednym z nich ale tego fragmentu
                  historii nie da się ukryć. Zgadza się, to komuniści dodali niebieski kolor do
                  barw Polonii Ale czy przez przez to należy go usunąć? Postępując konsekwentnie
                  to wyburzmy wszystkie blokowiska, bo to też wytwór czerwonych.
                  • polonista_1920 Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 21:29
                    Oczywiscie, ze nalezy usunac, tak samo jak dodana zostala korona do orla. To
                    nic nie kosztuje, a na wyburzenie blokowisk nikogo nie stac. Takze porownanie
                    nie trafione.
                    • pawellic Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 22:13
                      Ale według twojego myślenia należy usunąć blokowiska... One przecież kojarzą ci
                      sie z komuną...
                      • polonista_1920 Re: Do polonisty i jego kolegów 11.05.06, 22:44
                        Czyli wedlug ciebie w godle Polski powinien byc orzel bez korony? Takie jest
                        twoje rozumowanie.
                        • Gość: pawellic Re: Do polonisty i jego kolegów IP: *.chello.pl 12.05.06, 01:42
                          Nie... bo mi to nie przeszkadza... Ja pamietam o przeszlosci. Ale nie stwarzam
                          sobie problemow ktorych nie ma... bo tak bardzo to jeszcze nie mam nasrane
                          jeszcze w glowie... moze jak bede wiecej z toba dyskutowal..
        • Gość: jakub Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 11:52
          Mi się wydaje że to co sie dzieje jest bardzo dziwne przede wszystkim to ze
          barwy bialo czerwone sa najprawdziwsze od samego poczatku istnienia tego klubu
          byly pozniejsze zmiany uwarunkowane zmianami w klubie i nazwie po latach
          wracajac do nazwy klubu POLONIA takze powinny wrocic barwy klubowe a niestety
          nie wrocily i dziwne ze dzielacze nei sa zainteresowani wroceniem do
          prawdziwych barw . pozdrowienia dla prawdziwych kibicow.
          • Gość: fan polonii najwazniejsze to wyrzucic stomil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:16
            osobiscie nie mam nic pzreciwko bialo-czerownym barwom aczkolwiek przyznaje ze
            z niebieskim sa ladniejsze i jestem do tych barw przyzwyczajony
            natomiast najwiekszy problem to ci bezmozgowce ze stomilu olsztyn..chiodza
            tylko po to by robic zadymy.zuzel wogole ich nie obchodzi.podam przyklad.na
            jednym z wyjazdow w tym roku po 14 biegu stomilowcy-bezmozgowcy zadali pytanie
            prawdziwym kibicom polonii jaki jest wynik i czy polonia juz wygrala mecz....
            pozostawie to bez komentarza...
            ps w zeszyl roku w drodze na jakis wyjazd spotkalismy fanow apatora.wywiazala
            sie fajna pogawetka o zuzlu itp i tak bylo do czasu jak nadjechali stomilowcy...
            zaczeli wyzywac fanow apatora i proboiwali pobic zwyklych kibicow...
            bylismy zazenowani i bylo cholernie wstyd.....
            jesli ktoprys z fanow apatoora obecnych na tym parkingu to czyta to przepraszam
            za zachowanie tych debili.
            ze sportowym pozdrowieniem
            fan polonii od kilkunatu juz lat.
            pozdrawiam
            • polonista_1920 Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 14:17
              Do "fan polonii"

Kretynie (bo tylko tak mozna cie nazwac) o czym ty wogole piszesz? Jak mogl
              kibic Stomilu zadac takie pytanie na meczu wyjazdowym w tym roku jak na zadnym
              wyjezdzie Polonii w tym roku nikogo ze Stomilu nie bylo.

W zeszlym roku na finale na wyjezdzie tez zadnych Stomilowcow nie bylo, nie
              jechali na nasz mecz. Masz najwyrazniej jakies zwidy, proponuje udac sie do
              psychologa i poprosic o porade.
              Albo moze przestan tyle cpac czlowieku, bo piszesz takie bzdury, ze szkoda
              gadac.
              • Gość: Watcher Re: Polonia biało-czerwona IP: 217.153.131.* 11.05.06, 17:14
                Drogi polonisto_1920. Z politowaniem czytam Twoje wywody mające na celu obronę
                Twoich tez. Niestety z bólem stwierdzam, że Twoje zacietrzewienie odwraca
                zupełnie uwagę od faktów, którymi starasz się podpierać swoją tezę. Co więcej
                nie do przyjęcia są epitety, którymi obrzucasz osoby sprzeciwiające się Tobie.
                Przede wszystkim nieugięty wojowniku z komuną wiedz, że wolność wypowiedzi i
                prawo do odbrębnego zdania to podwalina demokracji. A Ty niczem partyjna
                egzekutywa, najchętniej zatkałbyś wszystkim gęby bo Twoja racja jest Twojsza i
                koniec. No niestety kolego.... Nie masz rządu dusz i ich treścią nie kierujesz.
                Ja nigdy nie byłem komuchem a jednak barwy klubu, któremu kibicuje od kiedy
                pamiętam (czyli 25 lat) były niebiesko - biało - czerwone. I tak mi sie podoba
                i taka jest MOJA jak i wielu z nas tradycja. A to, że przed wojną przez kilka
                chwil były inne?... Moja babcia przed wojną też była piękną kobietą a po wojnie
                już niestety nie ale nie walczę z nią, żeby koniecznie poszła na operację
                plastyczną. Tradycja to siła wielu lat i pokoleń a nie kilku chwil. Swoje
                zacietrzewienie i momentami wściekłość wykorzystaj w lepszej sprawie. Naucz się
                też, że nie wszyscy myślą jak Ty. Twoja wypowiedź (żadna) mnie nie przekonała
                ale przeczytałem ją pilnie i szanuję Twoją odrębność w poglądach.

Z podrowieniami
                • Gość: Polonista Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 17:55
                  Czytam wypowiedz niejakiego Watchera i sie kulam ze śmiechu z porównania babci
                  do Polonii.Jedno co je łączy to wiek nic poza tym.Jak chodzisz tak długo na
                  żużel to czemu nie protestowałeś jak zmieniali GKS na BKS? .Gdzie byłeś w
                  grudniu 1981 roku(jeśli byłes już na świecie)albo u mamy za spodnicą i bałeś sie
                  tych milicjantów i siedziałeś obsrany w domu.Ilu ludzi zginęło przez ten aparat
                  terroru??Możemy sie cofnąć do lat kiedy Polonia została rozwiązana bo to były
                  najcięższe czasy dla tych ludzi,bohaterów,którzy siedzieli we więzieniach za
                  wolną Polskę.Ja nikomu nie chce ubliżać ale ludzie zastanówcie sie czy milicja
                  tamtych czasów zasługuje na szacunek.Moim zdaniem NIe!!Bo wyrządziła wiele złego
                  .Moj wujek stracił zęby w stanie wojennym,Za co za strajki??A wy piszecie o
                  przyzwyczjeniu.Szkoda tylko ,że działacze Polonii po 1989 to głównie ludzie
                  partii i nawet jakby znali historię to by nie wrócili barw rdzennych ponieważ za
                  bardzo byli czerwonii.Powinna być pełna dekomunizacja w klubach.
                  • Gość: OldFan Re: Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:14
                    Mi się wydaję,że tu się wypowiadają jacyś członkowie PZPR,bo bronią czegoś
                    czego nie da się obronić racjonalnymi argumentami.Pozdrowienia dla prawdziwych
                    biało-czerwonych kibiców.
                  • Gość: Watcher Re: Polonia biało-czerwona IP: 217.153.131.* 11.05.06, 19:18
                    W grudniu 1981 miałem 6 lat i serdecznie mi było wszystko jedno;). Tak jak
                    dzisiaj. Dla mnie to zbyt duża parabola, żeby jeden niebieski pasek na fladze
                    mianować symbolem i ikoną ucisku narodu podczas powojennej historii. Bawicie
                    mnie z tymi postulatami dekomunizacyjnymi. Naprawdę. Ta Wasza walka z heroizmem
                    w tle i wujkiem z wybitymi zębami w kontekście koloru flagi to naprawdę dość
                    komiczna sytuacja. A swoją drogą gdzie Ty byłeś drogi Polonisto skoro to Twój
                    wujek a nie Ty stracił zęby? ;) Moi wujkowie mają je na miejscu i nie epatują
                    żółcią chociaż kilku z nich mogłoby. Nie prawcie kazań z tematyki jaka komuna
                    była zła bo nikt jej nie gloryfikuje tutaj. Chcąc być tak umocowanymi
                    historycznie to ustrój międzywojenny w Polsce jakoś chwalebnie też się nie
                    zaznaczył. Chyba, że za zasługę poczytujemy sobie ogólnospołeczną biedę,
                    wszawicę i analfabetyzm. Więc skończcie te pierdoły o Waszym czy wujków
                    męczeństwie i zwyrodnieniach komunizmu bo to temat dla zgorzkniałych
                    bezrobotnych, którzy nie dają rady w realiach, które sobie wywalczyli;).
                    Znacznie bardziej interesującym jest progresywne myślenie a nie te kojarzące
                    się z oszołomami - narodowościowcami pierdoły.
                    • Gość: Polonia Bydgoszcz Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 19:40
                      I dobrze bo nie rozumiałeś sytuacji.Pewnie twoi rodzice należeli do PZPR bo ci
                      partyjni też okres miedzywojenny tak postrzegali jak ty i nie nauczyli ciebie że
                      ,,władza ludowa potafiła odrąbać rekę jak ktoś próbował ją na nią podnieść,,.Pod
                      zaborem rosyjskim czy niemieckim było by lepiej co??Dla ciebie to sie nie liczy
                      ,ze Polska odzyskała tak upragnioną niepodległość ,a powstanie klubu Polonia sie
                      poniekąd z tym wiąże.Bo dla ciebie wszawica jest ważniejsza czy bieda.Lepiej być
                      bogatszym w niewoli niż biednym i wolnym wg ciebie.
                      Co do osiągnięć klubu pod tym sztandarem nikt ich nie neguje tylko barwy w jaki
                      sposób były nadane i przez kogo.Wy i tak tego nie zrozumiecie,bo pewnie nikt z
                      waszej rodziny nie zginął przez ten piepszony system!!
                      • pawellic Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 22:33
                        Wiecie co? Mam w dupie komunistów (zaliczam do nich także towarzysza Polonistę
                        1920). Drugi Stalin bowiem żyje wśród nas. Nie pozwala się wypowiedzieć innym
                        tylko narzuca swoją wolę i musi być tak jak on chce(tak jak komuna zresztą).
                        A wszyscy inni to kretyny, palanty, cepy i takie tam. Moim zdaniem ten facet ma
                        jakąś fobię na punkcie komuny którą wszędzie widzi...

Co do barw... Ja kibicuję Polonii już 15 lat (inni pewnie więcej).
                        Przez te 15 lat przyzwyczaiłem się do nich i uznaję je jako jedynie słuszne...
                        Dobrze, że Polonia ma bogatą historię związaną z barwami...
                        Ale według mnie nie powinno się teraz wszystkiego wywracać do góry nogami bo
                        komuś niebieski kojarzy się z milicją... Czemu niebo się z nią nie kojarzy?
                        Nie lubię zmian i jestem za utrzymaniem aktualnych barw bo w moim życiu innych
                        nie znałem i nie utożsamiam się z nimi...
                        • Gość: student Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:46
                          Co do zdobyczy gwardyjskiej Polonii na tym włąśnie polega zawiłość historii.Baca
                          to chyba wyjąśnił z tym seksem??Nie ważne.Nie przekreślajmy zawodników i ich
                          zdobyczy tylko dlatego że jeździli w milicyjnym klubie.Pamiętajmy o tym że to
                          nie barwy jeździli czy biegali za piłką w tym klubie tylko ludzie i to nie ich
                          wina żę klub był milicyjny tylko komunistów..Nie trzeba wcale się odcinać od
                          zdobyczy zawodników Polonii ze starszych lat a jednocześnie zmienić barwy.Gryf
                          na biało -czerwonym tle mogłby bardzo fajnie wyglądać!!
                        • polonista_1920 Re: Polonia biało-czerwona 11.05.06, 23:11
                          Po pierwsze jakby chodzilo o skojarzenie to byloby pol biedy. Po drugie nie
                          chodzi o to, ze niebieski kojarzy sie z milicja. Tylko o to ze zestaw barw
                          czerwony, bialy i niebieski to kolory, ktore milicjanci nadawali swoim klubow i
                          to nie jest skojarzenie tylko fakt. Przyklady: Gwardia Koszalin, Gwardia
                          Wroclaw, Gwardia Warszawa. To wszystko kluby o milicyjnym rodowodzie (Polonia
                          takiego rodowodu absolutnie nie posiada). Kluby nie zwiazane z milicja takich
                          barw nie posiadaja.

pawellic napisał:
                          > Wiecie co? Mam w dupie komunistów (zaliczam do nich także towarzysza Polonistę
                          > 1920).

Tak ze mnie typowy towarzysz jest:)

pawellic napisał:
                          > A wszyscy inni to kretyny, palanty, cepy i takie tam

No jest jeszcze inna opcja wszyscy inni tu piszacy to ludzie zwiazani wlasnie z
                          towarzyszami.
                          • Gość: pawellic Re: Polonia biało-czerwona IP: *.chello.pl 12.05.06, 01:40
                            Facet... ty jestes szurnięty. I nie wyrywaj moich zdań z kontekstu bo zauwazylem
                            ze inni dla ciebie to smieci... Nie liczysz sie ze zdaniem innych i nie wiesz co
                            to rzeczowa dyskusja...
                        • Gość: malik Re: Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:22
                          Pomyśl troche chłopie,zanim swoje wypociny przelejesz na neta--niebo stworzył
                          Bóg,a kolor niebieski stworzyła milicja w barwach naszego ukochaneo
                          klubu.jeżeli myslenie nie jest Twoją najmocniejszą strona--to nie pisz już
                          więcej
                          • Gość: pawellic Re: Polonia biało-czerwona IP: *.chello.pl 13.05.06, 14:03
                            Myślę jak chce i piszę kiedy chcę. Nie będzie mi jakiś facet pisał kiedy mogę a
                            kiedy nie... I o to właśnie chodzi... Nie wiecie co to dyskusja. Ona nie polega
                            na wmawianiu komuś swoich racji tylko na polemice... Ja mam prawo być za
                            dotychczasowymi barwami, wy macie inne argumenty i swoje racje... Tylko sposób
                            ich wyrażania pozostawia wiele do życzenia... Dla mnie historia obecnych barw
                            jest silniejsza niż barw które chcecie przeforsować. Ale nie mów mi chłopczyku
                            kiedy mam zabierać głos bo o tym to ja decyduję. A jak Ci się to nie podoba to
                            wyjedź ro Rosji. Tam jak będziesz rządził to będziesz decydować za innych.
              • Gość: drybtoja Re: Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:52
                jakim prawem go wyzywasz !! jesli nie byli to stomilowcy to jeszcze gorzej bo
                musieli to być "kibice" spod biało czerwonej i głównie dlatego nikt się z wami
                nie utożsamia grzeczny chłopczyku.licz się ze słowami!!!
                • Gość: English man Polonia biało-czerwona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:58
                  This is out of topic.
                  White -red .They are true colors of Polonia!!
      • Gość: Net F@ns Speedway Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:42
        Chociaż za sobą nie przepadamy ,ale w tej sprawie was popieramy.Polonia powinna
        być biało-czerwona.
      • Gość: Oczywiście Net F@ns Speedway Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 12:43
        żużel dla kibiców!!
        • Gość: Szrek Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 16:56
          W wielu fragmentach powyżej mieści się dość interesująca dyskusja na temat
          historii bydgoskiej Polonii, ciekawa jest też lektura dyskusji nt barw klubu,
          choć w tym temacie brakuje zgodności.
          Osobiście uważam, że powinniśmy uszanować wszystkie elementy historii klubu.
          Jeśli do pierwotnych barw biało-czerwonych na jakimś etapie historii klubu
          dołożono jeszcze kolor niebieski - proszę zgódźcie się, że warto ten fakt
          historyczny także uszanować. Zarówno pozytywne jak negatywne fakty z dziejów
          klubu kształtowały jego dzisiejszy wizerunek. "Pozytywy" na
          przykład, "negatywy" ku przestrodze obecnych i przyszłych działaczy i
          zawodników. Należę do tych, którym nie przeszkadza żaden z kolorów dzisiejszej
          Polonii. Więcej: jak uzasadnione będzie wprowadzenie czegoś nowego też nie
          zmieni się mój emocjonalny stosunek do klubu. Szanuję go i basta, choć moja
          opinia o niektórych jego oficjelach jest ściśle określona.
          Pozdrawiam
          • Gość: byzydura Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: *.tvgawex.pl 11.05.06, 17:12
            skromnie: ja jestem za biało-czerwonymi barwami. wszystkie argumenty juz
            zostaly podane wyzej, a najlepszym z nich jest historia klubu. pozdrawiam.
            • Gość: baca Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: 83.238.146.* 11.05.06, 18:09
              Jak sie coś nazywo Polonia to ani chybi musi być biało-czerwone. A jak chce być
              jeszcze niebieskie, to niech się tam o rzut beretem od moi chałupy w Białce
              wedle Poronina wybierze, bo tam som Czechy a Słowaki i to ichnie kolorki som a
              nie Polonii hej.
              • Gość: Szrek Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 18:46
                Powiedzcie mi Baco, czy jeśli z historii Polonii "należy" usunąć barwy biało-
                czerwono-niebieskie - to tak samo trzeba wykreślić sukcesy, jakie w tych
                barwach odnisili sportowcy? W końcu przydałaby się konsekwencja, nie?
                • czawez Re: Net F@ns Speedway Toruń 11.05.06, 19:07
                  Gość portalu: Szrek napisał(a):

> Powiedzcie mi Baco, czy jeśli z historii Polonii "należy" usunąć barwy biało-
                  > czerwono-niebieskie - to tak samo trzeba wykreślić sukcesy, jakie w tych
                  > barwach odnisili sportowcy? W końcu przydałaby się konsekwencja, nie?

Bravo Szrek. W trzech zdaniach ująłeś sedno sprawy. Podpisuję się pod tym
                  pytaniem.

p.s. To chyba 1 raz w pełni się z Tobą zgadzam.
                • Gość: POLONIA 1920 Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: 212.122.214.* 11.05.06, 20:40
                  BIALO-CZERWONA,POLONIA,BIALO-CZERWONA !!!

• czawez Re: Pseudo Fani 11.05.06, 21:44
                    Gość portalu: POLONIA 1920 napisał(a):

> BIALO-CZERWONA,POLONIA,BIALO-CZERWONA !!!
                    >
                    No tak tym argumentem chcesz kogoś przekonać?
                    Całe to zamieszanie wokół barw w tej chwili to nic innego jak temat zastępczy,
                    by odejść od bardziej realnego problemu, jakim są pseudo tłukący w dziesięciu
                    jednego ochroniarza. A przy okazji dlaczego nagle ci "rycerze" po wdarciu się
                    na pas bezpieczeństwa, po chwili uciekli na trybuny? Zaatakowało ich 300
                    zomowców z Gwardii? Nie!!! To 1 (słownie: jeden) ochroniarz o słusznym wzroście
                    ok.170 cm i metryce z 1965 pobiegł w ich stronę z pustymi rękoma z odsieczą
                    koledze! No pod takim naporem to i Wołodyjowski z Kmicicem zarządzili by
                    odwrót.lol lol lol
                    Co z Was za kibice? Niby tacy związani z klubem i tradycjami? Wy macie jakiś
                    Honor? Nawet nie wiecie co to słowo znaczy! Powołujecie się na Polonię z 1920 a
                    jak myślicie czy w 1920 roku tłuczenie jednego w dzisiątkę byłoby uznane za
                    honorowe?
                    Związani z klubem? A na ilu wyjazdach byliście? I w jakiej sile? W Rybniku było
                    4 NETFansów i żadnego (słownie:zero!) ultasa. Wasze zachowanie to zwykła
                    huliganka a nie fan klub.
                    • Gość: fanatyk Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 21:57
                      W Rybniku 5 Ultrasow + 4 innych kibicow w sektorze gosci. Gdzie reszta
                      krzykaczy z forum byla?

Co do sytuacji z ochrona wszystko pokazuja foty:

www.poloniabks.za.pl/derby06/06bksksa2.jpg
                      Poczatek awantury, czy na tym zdjeciu jest jeden ochroniarz? Jest ich wiecej
                      tylko woleli uciekac zamiast pomoc koledze.

Drugie zdjecie:
                      www.poloniabks.za.pl/derby06/06bksksa16.jpg
                      Tu jest ta twoja odsiecz w postaci jednego ochroniarza.
                      • czawez Re: Pseudo Fani 11.05.06, 22:10
                        TO TYLKO ZDJĘCIE MOŻNA JE ZROBIĆ 20 SEK WCZEŚNIEJ LUB 20 SEK PÓŹNIEJ i NIC TO
                        NIE MÓWI!
                        > Drugie zdjecie:
                        > www.poloniabks.za.pl/derby06/06bksksa16.jpg
                        > Tu jest ta twoja odsiecz w postaci jednego ochroniarza.

Wtedy już wszyscy grzecznie siedzieliście za kratą! kogo chcesz oszukać? Cały
                        sektor rechotał jak uciekaliście!

Gość portalu: fanatyk napisał(a):

> W Rybniku 5 Ultrasow + 4 innych kibicow w sektorze gosci. Gdzie reszta
                        > krzykaczy z forum byla?

Ja byłem i jesczcze kilka osób. Nie mniej niż dycha ( poznałem twarze znajome
                        ze stadionu Polonii)
                        Ta 4 w górnym rzędzie to było Utras? A W jakim momencie? Bo przez całe
                        spotkanie stali tylko z szalikami na szyji. To jest super fan club?
                        Nie widziałem twarzy z drugiej strony stadionu, ALE przy piwku przed meczem
                        siedział gość z NETFans (ma ksywę MAMA) więc dla mnie to byli NetFans. Ale
                        jeśli byłeś w tym sektorze i wiesz lepiej to możesz mieć rację. Nie podwarzam,
                        CHOĆ WĄTPIĘ!
                        • Gość: fanatyk Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:26
                          Pierwsze zdjecie mowi wszystko, widac wyraznie jak biegna a przed nimi kilku
                          ochroniarzy. Wiec nie bylo 10 na jednego, reszta ochrony narobila w gacie.

Jesli chodzi o Rybnik:
                          www.poloniabks.za.pl/foto06/06rowbks.jpg
                          Zdjecie sektora gosci.
                          • czawez Re: Pseudo Fani 11.05.06, 22:42
                            Rybnik ok. Zwracam Honor.

Ale pierwsze zdjęcie pokazuje jak startujecie do jednego ochroniarza,a 3lub 4
                            stoi przy bramie 20 metrów dalej. To jest pewnien skrót obiektywu. Ale
                            wycofaliście się, bo z głębi wybiegł jeden odważny ( naprawdę Szacunwek dla
                            tego gościa, bo sam ruszył z odsieczą) i Was przegonił. Z resztą jednego z
                            Ultrasów dosięgnął kopniakiem. A czarni pojawili się dopioero po chwili.
                            • Gość: fanatyk Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:04
                              Zobaczyli biale kaski i uciekli tyle, nie pisz o jednym ochronairzu bo stalem
                              przy plocie i widzialem jak uciekali jak tylko ktos zaczal szarpac za brame.
                              Jak brama sie otworzyla to tak jak piszesz byli juz 20 metrow dalej.
                              • Gość: Patriota O czym wy piszecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 10:14
                                Wazniejsza jest zmiana barw niż potyczki chuligańskie.Barwy biało-czerwobne tak
                                chuligani NIE
                            • Gość: malik Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:38
                              albo kolego masz oczy na dupie,albo byłeś pijany.ten ów odważny ochroniaż
                              wybiegł wtegy,gdy reszta cofnęła się widząc,jak z miejsca,gdzie wyjeżdza
                              polewaczka wybiegają kaski--dopiero wtegy ujawniła się "wielka odwaga" owego
                              ochroniarza,jtóry nie obrażając nikogo wyglądał jak szczypior
                              • czawez Do Malika Pseudo Fana 13.05.06, 12:13
                                Ja nie wiem co Ty widziałeś. Ochroniarz biegł z drugiego łuku i tylko przebiegł
                                obok trójki, która stała i robiła w gacie.
                                A co do kasków, to nawet jeśli uciekaliście przed kaskami, to tacy z was
                                HONOROWI OSTATNI RYCERZE, że na jednego to startujecie a przed walką uciekacie.
                                Dalej mnie to starsznie śmieszy. Te wasze internetowe wypowiedzi o odwadze LOL
                                LOL LOL
                                • Gość: fanatyk Re: Do Malika Pseudo Fana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 13:26
                                  Malik ma racje czawez ty masz oczy w dupie.

www.poloniabks.za.pl/derby06/06bksksa2.jpg
                                  www.poloniabks.za.pl/derby06/06bksksa15.jpg
                                  Na pierwszym zdjęciu widać kilku ochroniarzy, a na drugim zdjęciu już ich nie
                                  ma w tym miejscu w którym stali na pierwszej focie, został jeden, reszta
                                  uciekła. Trzeba być naprawdę ślepym żeby tego nie widzieć.
                    • Gość: klubu kibica Obaj jesteście Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:13
                      Moim zdanie Wy dwaj jesteście pseudo fani.Ty Czawez bo nie znasz historii i nie
                      wiesz kto chce przywrócić te barwy występujesz tu na zamówienie zarządu czy
                      byłeś ZOMOWCEM w kopalni wujek??.Tym co strzelał do górników??Do niewinnego
                      który chciał lepszgo życia,który chciał wolności słowa.Ludzie zapomnieli lub
                      zapominają o tych ideałach o które w latach komuny można było pomarzyć i ozł€
                      jakim ten system był.Podkreślam raz jeszcze Polonia powstała w biało-czerwonych
                      barwach czy to klub w 1920 czy to sekcja żużlowa ,której w tym roku przypada
                      60-lecie.Mylisz pojęcia bo to nie ci zadymiarze chcą przywrócenia barw.Im jest
                      wszystko jedno gdzie i pod jakimi barwami będą sie napierdzielać.
                      My prawdziwi kibice Polonii chcemy to zmienić ,a nie oni.Wiec sobie to uświadom.
                      Szkoda ,że Policja tak późno zareagowała.Gdyby była od początku to by do niczego
                      zapewne nie doszło!!
                      • czawez Re: Pseudo Fani 11.05.06, 22:24
                        no WŁAŚNIE PRZEZ TYCH DEBILI KRZYCZĄCYCH BEZ SENSU JEST MÓJ SPRZECIW!
                        NIe byłem zomowcem (mój ojciec, szwagier i straszy brat też nie byli. ale
                        dziadek służył w AK)i nie mam szwagra w zarządzie.
                        Nie znam histori to fakt. Tzn znam tą od czasów baraży z Grudziądzem. Ale
                        jeszce raz powtórzę pytanie Szreka: Czy w takim razie przekreślacie też
                        gwardyjskie trofea? Bo jeśli nie, to jest to rozdwojenie jaźni. Albo historia
                        niebieskiej Polonii jest Waszą historią albo nie. Zdecyduj!
                        • Gość: kibicPolonii Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:42
                          Nie przekreslamy trofeow zdobytych w czasach gwardyjskich. Bo te sukcesy sa
                          takze dzieki bialo-czerwonej Polonii.
                          • czawez Re: Pseudo Fani 11.05.06, 22:49
                            No teraz to przesadziłeś! Jaki wpływ na zdobycze gwardyjskiego klubu
                            miała "wolna" Polska? Czy to Radio Wolna Europa było tajemnym sponsorem
                            Polonii? Brak logiki w Twojej wypowiedzi. Z tego co pamiętam wszyscy żużlowcy
                            byli na etatach w KWP.
                    • Gość: drybtoja Re: Pseudo Fani IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:15
                      czawez , masz absolutną rację . szacunek :)
                      mam wrażenie że ci tzw biało czerwoni są tak zaślepieni że nic po za tym nie
                      widzą . Barwy i tak będą takie jak zarząd zdecyduje.Jednak mi nowe kolory
                      kojarzą się tylko z burdami , mordobiciem i stomilem z którym ultras się
                      zbratali.
                • Gość: baca Re: Net F@ns Speedway Toruń IP: 83.238.144.* 11.05.06, 22:16
                  Nie gazdo, nie usunąć barwy biało-cerwono-niebieskie, jeno psywrócić te
                  właściwe. To tak jak łoddać orłu koronę a pierwsego seksu (jesce za komuny) nie
                  zapomnieć. Rozumicie?
                  • czawez Re: Net F@ns Speedway Toruń 11.05.06, 23:07
                    i własnie Baco nie mieszajcie polityki ze sportem. Polonia kiedyś zmieniła
                    barwy. pod tymi barwami zdobyła wszystkie trofea i teraz nie widzę sensu
                    ponownej zmiany( czy też przepraszam Baco, powrotu do starych barw) Może to
                    dlatego, że milicja mnie nie spałowała (za młody byłem) a z prawem nigdy nie
                    byłem na bakier to i policja dla mnie to pożyteczna instytucja( no prawie..:-) )
                    Dlatego z całym szacunkiem niebieski mi nie przeszkadza! Chcę by został.
                    Dalej uważam, że to temat zastępczy. Jak pisałe wcześniej.
                    • czawez Re: Net F@ns Speedway Toruń 11.05.06, 23:08
                      Przepraszam wszystkich za moje błędy literowe. Myśli szybsze od ręki:-)
                      • Gość: Precz z komuną Polska też zdobyła wszystkie medale za komuny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:18
                        Polska też zdobyła wszystkie medale za komuny w piłce nożnej.Powrót orła bez
                        korony!!Bzdety!!Tylko pamiętaj o tym w jakich barwach powstała żuzel sie wtedy
                        dopiero rodził i gwarantuje ci gdy Polska była wtedy wolnym krajem dziś byś tak
                        wielbił nie te komunistyczne barwy a te w których Polonia powstał i te wszystkie
                        trofea były by zdobyte pod biało-czerwonym sztandarem.Nie były bo los tak chciał
                        a szkoda.Zastanów sie nietraz co piszesz bo może troszeczke za szybko
                        myślisz.Nie znasz starego systemu,realiów itp.A dziadek twój to raczej w AK nie
                        mógł być bo Akowcy swoich wnuków inaczej by wychowali sam wiem bo moj śp
                        dziadek był AK-owcem i wiem jak on nienawidził władzy ludowej.Jakby twój dziadek
                        był AK-cem to by ci opowiedział jak oni przechodzili koszmary po wojnie ale
                        podkreślam jakby był.
                        • czawez Re: Polska też zdobyła wszystkie medale za komuny 12.05.06, 09:07
                          Widzisz, "precz z komuną", gó.. wiesz o moim dziadku. Snujesz jakieś domysły,
                          co Ci sie wydaje, przekładasz jakieś stereotypy na każdy przypadek i wydaje Ci
                          się, że to takie yntelygentne. Generalnie błądzisz we mgle. Ale trwaj w swoim
                          zapatrzeniu. Nie moją rolą jest walka z wiatrakami, a mam wrażenie, że do tego
                          to by sie sprowadziło. Nie potrafisz przyjąć, że mam inne zdanie. Przypomina mi
                          to pewną partię, która właśnie weszła do rządu i też chce wszystkich wychowywać.
                          Użyj jakiegoś ARGUMENTU a nie wyjeżdżasz z moim Ś.P. dziadkiem.

A cały ten wywód o wychowaniu, daruj sobie. Poprostu śmiechu warte.

Skoro wyjeżdżasz tutaj z piłkarzami zupełnie bez sensu, to zapytam innaczej:
                          Czy Ty kibicowałeś funkcjonarjuszom KWP tak jak ja?

Porównanie z piłkarzami jest bez sensu ponieważ polityka i sport to dwie
                          odzielne rzeczy. Oczywiście polityka oddziaływuje na sport, a sport na
                          politykę. Ale nie można tego utożsamiać.
                          Zapytam innaczej: do jakiej partii należy (należał) np. Grzegorz Lato? A gdzie
                          wyjechał Deyna? A zapytaj o poglądy Pana Górskiego. Poglądy polityczne
                          zawodników nie mają znaczenia. Oni grali poprostu dla POLSKI. A Polonia była
                          finansowana przez milicję i to za te pieniądze zdobyto 2 tytuły DMP. Gdyby nie
                          była gwardyjska to conajmnije kilku zawodników uciekło by z Bydgoszczy. Już o
                          tym pisałem. A pisanie co by było gdyby, jest bzdurą. Fakty są takie a nie inne.
                          Nie wiemy co by było bez milicji w klubie. Same tytuły DMP czy II liga? Znowu
                          to są tylko Twoje domysły!

Moim zdaniem flaga z 3 kolorami związała się żużlowcami Polonii i chcę by tak
                          zostało.
                          • Gość: Patriota Do antybiało-czerwonych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 09:50
                            Wyzywacie poloniste ,a robicie dokładnie to samo i zapewne ja też .Nie mam
                            zamiaru już dłużej polemizowć z wami bo tak jak do was nie trafiają argumeny
                            nasze tak samo wasze do nas.
                            Moje argumeny ostatni raz je pisze czytaj uważnie:
                            1.Milicja i jej jednostki jak ZOMO,SB,UB tamtych czasów to zbrodnicze
                            organizacje.Co do formy zabrania bydgoszczannom klubu już pisałem i nie bede
                            wciąż powtarzał.
                            2.Co do wyników Polonii tamtych lat były takie czasy nie każdy który jeździł w
                            Polonii robił to z uśmiechem.Byli czesto to żużlowcy odrabiający służbe wojskową
                            w milicji.Nigdy też nie kibicowałem KWM raczej ,a nie KWP.Zapominasz o tym(a
                            może jesteś policjantem ,że tak bronisz milicji-nie wiem)Ja kibicowałem Polonii
                            bo taką nosiła nazwe ,a nie Milicja Bydgoszcz.Ktos głupi napisał ,ze jakby
                            zmienić barwy to ludzie z Torunia wystawią bilbord Polonia biało-czerwona zero
                            medali.Oni przynajmniej mają honor a nie jak wy szczury schowane za otoczką
                            milicji.Mogli przecież napisać ,że BTŻ 1 tytuł wicemistrza i koniec
                            kropka.Przeciez dla was nie ma już Polonii z 1920 tylko zasrany BTŻ z 2003.
                            Co do porównania z barwami Polski a Polonii jest to akurat trafne.Podzielasz
                            moje zdanie,że dobrze sie stało że korona wróciłą na głowe orła w 1989 chociaż
                            tylu było przeciwników patrz aparatczyki z PRL-u.To samo jest w Polonii część
                            działaczy jak pisałem to poprostu byli komuniści i ludzie z milicyjną
                            przeszłością.Skąd wiesz co oni robili np; na służbie.Może akurat ,któryś z nich
                            bił twojego dziadka jak twierdzisz AK-wca na przesłuchaniu??

Wracająć do tematu Polonia Powinna być Biało - Czerwona!!
                            • czawez Re: Do antybiało-czerwonych 13.05.06, 12:36
                              Ale to, że działacze byli milicjantami i w pracy tłukli opozycjonistów nie
                              zmienia faktu, że to finasowana przez milicję Polonia zdobywała medale. Trudne
                              to, ale prawdziwe. Nie chcę wzosić pomników na cześć milicji za utrzymywanie
                              klubu przez tyle lat, ale tej histori nie zmienimy. Milicyjna Polonia była
                              chlubą Bydgoszczy.

Gdyby iść dalej drogą wracania do korzeni, to powinniśmy wystąpić do naszych
                              wschodnich sąsiadów o zwrot terytoriów utraconych po II WŚ. A sami opóścić np.
                              Pomorze Zachodnie. To jest bzdura!

Żużlowcy przychodzili by odsłużyć wojsko, ale tylko dlatego, że było im tak
                              wygodniej i sami tego chcieli. Gdy wszyscy przyjmowali taka postawę społeczną
                              myślenia o swoim tyłku, czy istniałaby wolna Polska?

Polnia nie powinna zmieniać barw.
                              • Gość: drybtoja biały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 23:24
                                Poniżej cytuję opis , relację z meczu z Lesznem , z oficjalnej strony ultras.
                                Po prostu płakać się chce , i z nimi zarząd chce rozmawiać.To jest jedna z
                                łagodniejszych relacji czy też kometarzy. Nie skupiają się na meczu a jedynie
                                czy ktoś dostał w dziób itp. Jak dla mnie żałosne. Pytam się was tu piszących
                                kogo wy popieracie ,czy ktoś z was się nad tym zastanowił ? Dla mnie obojetne
                                jest jakie kolory wywieszą na płocie ,gdzieś to mam .Ich argumentację także.Ja
                                chodzę na mecze nie dla barw z niebieskim kolorem czy bez ale dla wrażeń czysto
                                sportowych.Gdyby ta propozycja wyszła od normalnych kibiców jeszcze bym
                                przyklasnął ale skoro to wychodzi od między innymi autorów poniższej relacji to
                                nóż sie w kieszeni otwiera. Ci pseudokibice chcą przysłonić innym swoje
                                prawdziwe oblicze , niby chodzi im o szczytny cel a tak naprawdę szukają zadymy
                                na każdym meczu zasłaniając się biało czerwoną.Zresztą sami poczytajcie.Rozumni
                                zrozumieją.

Polonistów na meczu około 150 w młynku. Na płocie wywieszamy flagę White Red
                                Fanatics oraz biało-czerwoną barwówkę. Momentami prowadzimy dobry doping. Na
                                prezentacji odpalamy 20 świec dymnych w pięciu kolorach. Po 13 biegu około 30
                                strobo i kilka rac. Po 14 biegu dochodzi do dymu z ochroną, która chce zawinąć
                                jednego z naszych za chęć pobiegania po torze. Rozwalamy bramę wyjściową na pas
                                ochronny i w sile około 30 osób odbijamy naszego ziomala. 2 ochroniarzy dostaje
                                konkretne lanie, w końcu po dłuższej szarpaninie ochrona jednak zamyka bramę.
                                Wtedy zjawia się dodatkowo około 30 ochroniarzy w zbrojach i z tarczami którzy
                                chcą zaprowadzić porządek. Dopiero po rozmowach szefa ochrony z nami dochodzi
                                do chwilowej przerwy w walkach. Odbijamy naszego ziomka i obrzucamy ochronę
                                butelkami i puszkami. Nie kumata część piknikowej publiki gwiżdże na nasze
                                zachowanie, a porąbany spiker prosi o spokój i zaprasza nas do potyczek na
                                sali, a nie na stadionie.

Unia Leszno w sile około 60-70 osób ekipa czysto ultras, robią doping, mają
                                sporo transparentów na kijach i odpalają kilkanaście strobo i ogni rzymskich.
                                Generalnie ze strony Leszna żadnych zaczepek ani bluzg w naszą stronę. Na
                                płocie wieszają trzy flagi.
                                • Gość: Student marca 1968 Komuna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 23:41
                                  Wstydem to może jest fakt,że to nie wychodzi od działaczy tylko od ludzi
                                  związanych z szalikowcami.Czytałem dokładnie to forum i to nie tylko szalikowcy
                                  są za zmieną barw komunistycznych na biało-czerwone.Historia, to jest to co
                                  buduje w nas poczucie własnej wartości,a jej nie poinniśmy zatracać.Jeżeli to
                                  komuniści
                                  zabrali barwy Polonii to one powinny wrócić.Trzeba to raz głośno i wyraźnie
                                  potępić bo to było złe!!
                                  • Gość: drybtoja biały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 12:23
                                    to może zarządajmy od zarządu aby oddała wszystkie trofea ,medale ,tytuły itp !
                                    nie zgadzam się z żadną argumentacją na tym forum która odnosi się do ustroju
                                    milicji itp bzdur.
                                    Jeżeli pierwotnymi barwami były biało czerwone to ok. ale zarząd nie ma prawa
                                    zmieniać ich pod dyktando psudokibiców. Uważam że zarząd Polonii powinien
                                    rozpisać głosowanie, choćby przy okazji jednego z najbliższych meczy. Do
                                    każdego biletu dołączyć kartkę z propozycjami barw i po zsumowaniu okazałoby
                                    sie jakim kolorom ludzie sprzyjają.
                                    Dla mnie to jedyne rozsądne głosowanie.
                                    To oczywiście nie spodoba się ultras bo oni biletów nie kupują (!!) , ale
                                    przecież oni są zawsze z klubem (hahahaha !!!).
                                    • Gość: Rafs biało-czerwon Zero argumentów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 15:33
                                      Jak czytam posty p.Drybtoja to kulam się ze śmiechu .Mam wrażenie ,że ten koleś
                                      nie czyta postów,albo jest bardzo mało inteligentny.Nikt nie chce zabrac tych
                                      trofeów zdobytych pod sztandarem milicyjnym.Zarząd też nie powinien robić łaski
                                      zmieniać barwy bo to jest ich zasrany obowiązek!Ludzie przychodzący na żużel i
                                      tak mają głębko w d**** pod jakimi barwami jeżdzą żużlowcy przynajmniej połowa,a
                                      co do historii to wątpie że ona ją zna w jakimś stopniu.I jeszcze ci
                                      chuligani.Czy wy nie możecie tego zrozumieć ,ze normalni kibice Polonii chcą
                                      powrotu do barw Net F@ns nie zrzesza ani jednego chuligana ,a tez chcą
                                      powrotu.Wasze argumety są puste.np
                                      1)Co z trofeami zdobytymi pod sztandarem Gwardyjskim-odpowiadam czy po powstaniu
                                      BTŻ -u klub wyparł sie zdobyczy BKS-u NIE więc po co takie bzdury.
                                      2)Ciągle o tych chuliganach.Czy trudnio zrozumieć ,ze ci chuligani to jest mały
                                      odsetek ludzi i to nie oni są pomysłodawcami tego pomysłu.To ,że znają historię
                                      swojego klubu to jedyny ich pozytyw.Net F@ani chuligani śmiech.W piątkowej
                                      wyborczej list od prezesa klubu harleyowskiego z poparciem dla tej ideii.Go też
                                      nazwiecie chuliganem.Cześć elity biznesowej też dochodzą nas słuchy ,ze jest
                                      za??!!!.
                                      3)Przyzwyczajenie do czegoś co jest złe ,co po 1989 powinno być zmienione-śmiech
                                      .Panowie czytelnicy sami was ocenią ,ale wg mnie wasze argumenty to śmiech na sali.
                                      Pozdrawiam!!!
                                      • Gość: drybtoja Re: Zero argumentów - to ty masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 20:29
                                        niestety sam się ośmieszasz i próbujesz mnie obrazić . kulaj się dalej może
                                        trochę rozumu się naleje do główki twej. fakt jest taki że
                                        według tzw biało czerwonych reszta - wiekszość kibiców to buraki , pikniki itp.
                                        skoro nie potrafisz normalnie dyskutować to nie zabieraj głosu. ty chyba
                                        najświeższej historii nie znasz więc poczytaj inne posty i inne stronki w
                                        necie. Dym i rękoczyny o barwy miał chyba miejsce w zeszłym sezonie gdzie
                                        ci "super" biało czerwoni w imię swojej "idei" pobili jednego z założycieli
                                        net@fans bo jego flaga była z niebieskim i ta agresja mnie wkuła od tego
                                        momentu wywieszanie biało czerwonych flag kojarzy mi się własnie z takim
                                        przekonywaniem do swoich racji.Dlatego te wszytkie argumenty możecie sobie w
                                        buty wsadzić.
                                        Ja nie mam nic przeciw nawet różowym barwom Polonii. To ty młodzieńcze naucz
                                        się czytać i wyciagać wnioski bo jak na razie kiepsko ci idzie.
                                        • Gość: Rafs biało-czerwon Zero kumania!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:28
                                          Drybtoja??To ty mnie obrażasz ja ci stawiam argumenty ,a ty ciągle tą samą płyte
                                          grasz.Nie kumasz samej ideii i ciągle o tych chuliganach.Czy ty nie kumasz ,ze
                                          to nie oni są pomysłodawcami tej szczytnej ideii.
                          • Gość: Polonista Szacunek dla korzeni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 01:13
                            Ja uważam ,ze dopóki w klubie beda osoby ze starego systemu to walka obarwy nie
                            przyniesie skutku.Przecież to ich koledzy po fachu troszkę starsi zniszczyli
                            klub Polonia w 1949.Do tego chyba nie ma nikt wątpliwości,więc może lepiej
                            poczekać aż ci ludzie odejdą bo oni bedą bronili swoich komunistycznych ideii.W
                            innych klubach działacze mają szacunek do tradycji pamiętają o niej ,znają
                            swoją tradycje i korzenie.U nas jest troche inaczej oni znają tylko wyniki
                            sprzed paru lat albo z ich pracy zawodowejbo i po co ,,jak(...) za rok klub może
                            już sie nie nazywac Polonia i mieć inne barwy(...),, o kolorach tęczy na
                            przykład(To są słowa jednego z przedstaicieli zarządu sprzed sezonu z tych .Co
                            do zawodników jak ktoś nie ma szacunku dla własnych korzeni to co dopiero do
                            własnych zawodników!!
      • Gość: student pseudo forumowicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 22:50
        Pawelic kończą ci sie argumenty.Jesteś żałosny!!
        • Gość: pawellic Re: pseudo forumowicze IP: *.chello.pl 12.05.06, 01:45
          tak jak ty i kazdy wypowiadajacy sie na ten temat... bo dla mnie temat jest
          zalosny... wiec dyskusja tez musi byc taka
          • Gość: malik Re: pseudo forumowicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:30
            Pawellic--nie chce niczego Tobie narzucać,ale prosze--pomyśl dwa razy,zanim coś
            napiszesz---Twoja inteligencja jest doprawdy na zadziwiająco niskim
            poziomie,więc zaoszczędz sobie wstydu kolego,bo od samego początku Twoim
            jedynym argumentem w tej dyskusji jest to,że barwy niebieskie ładnie
            wyglądają!!!!moja propozycja--ZRÓBMY SOBIE FLAGI W KOLORZE TĘCZY--BĘDZIE WESOŁO
            I KOLOROWO!!!!następnym razem zastanów się
            • Gość: pawellic Re: pseudo forumowicze IP: *.chello.pl 12.05.06, 14:35
              Dla mnie to, że w tej chwili jest piękne logo to jest argument jedyny i
              najważniejszy... Po co szpecić sobie logo... Ja jestem za utrzymaniem
              dotychczasowych barw i tyle...
              • Gość: hehe Re: pseudo forumowicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 15:00
                Ale mamy piękne logo, opona w herbie wyglada cudnie:)

Polonia Biało-Czerwona
              • Gość: malik Re: pseudo forumowicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:03
                bo jesteś zwykłym kapuścianym łbem--sory,ale dla takiego tłumana nie mam
                nazwy.każdy tutaj odnosi się do historii,polemika na szczeblu-
                komuniści,milicja,zomo itp,a ty piszesz,że jest fajne logo i ładnie
                wygląda.normalnie śmiech na sali z tagiego głąba.
                • Gość: pawellic Re: pseudo forumowicze IP: *.chello.pl 13.05.06, 14:11
                  Nie będę się zniżał do twojego niskiego poziomu i cie nie obraże... I tak bys
                  sie nad tym nie zastanowil...

Nie wiecie co to dyskusja. Ona nie polega
                  na wmawianiu komuś swoich racji tylko na polemice... Ja mam prawo być za
                  dotychczasowymi barwami, wy macie inne argumenty i swoje racje...
                  Tylko sposób ich wyrażania pozostawia wiele do życzenia... Dla mnie historia
                  obecnych barw jest silniejsza i ma większą tradycję niż barw które chcecie
                  przeforsować. Proponuję abys wyjechal do Rosji. TAm taki tyran ma szansę... Pod
                  warunkiem ze bedzie rządził... Ja nic nie wspominam o policji... Mi się ten
                  kolor z niczym nie kojarzy... Ale wam z policją... Tamte czasy juz odeszly...
                  ale nie dla was...

• polonista_1920 Re: pseudo forumowicze 13.05.06, 15:58
                    Ile razy mozna pisac, ze to nie chodzi o skojarzenia z policja?
                  • Gość: Czytelnik GW A może nazwać Polonię Rosija IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 22:34
                    A może nazwać Polonię Rosija to też barwy biało -niebiesko -czerwone,albo Bydgostia.
                    Szczerze życze Biało-czerwonym kibicom by ich sprawa pomyślnie dla nich sie
                    zakończyła.Po przeczytaniu dzisiejszej GW podobnie twierdze,że argumenty
                    antybiałoczerwonych gwardzistów są puste.0 argmentów poważnych wciąż te same
                    nudne teksty.Nie zmieniać barw bo nie!!!!!Śmiech!!!!
            • Gość: Biało-czerwony Trochę historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 00:16
              Gdy w 1996 r. wraz z garstką ludzi wywiesiliśmy pierwszą biało-czerwoną flagę
              na Polonii nawet przez myśl nam nie przeszło,że po 10 latach temat powróci i
              będzie taki żywy. Powrót do jedynych barw klubu to nie jest sprawa garstki
              małolatow. Sam zmierzam do 40tki jestem dziś zwykłym kibicem. Polonia
              oficjalnie winna być biało-czerwona nie dlatego,że tak wrzeszczą małolaci,
              chociaż chwała im,że chociaż ktoś. Różni ludzie zwolennicy barw trójkolorowych,
              niech nie będą zasmuceni, w Bydgoszczy od 1993 r. istnieje klub o tych barwach
              nazywa się PTS Gwardia, mozna kibicować tej drużynie (mają mocne judo).
              Powazniej zero dyskusji z ludźmi którzy pragną ratować trójkolorowe barwy
              Polonii. Może gdybym nie znał w namistce historii w jaki sposób milicyjne kluby
              po 1945 r. niszczyły Polonie by na końcu przejąć jej majątek polemizowałbym,
              dyskutował, ale że trochę tego znam - zero dyskusji, poco się denerwować.
              Historia tamtych lat jest taka, lata 1920 - 1949 Polonia biało-czerwona. Od
              1945 r. krok po kroku zażynana przez milicyjne kluby w Bydgoszczy,Prtyznat,
              Burza, Kabewiak, ale głównie Partyzant.Kluby te w 1948 r. jednoczą się jako
              Zrzesznie Sportowe Gwardia - zrzesznie te jako zbrojne ramię NKWD przyjmuje
              jako swoje barwy, barwy rewolucji francuskiej. W 1949 Polonię biało -czerwona
              zarżnięto, a miała juz jeśli chodzi o żużel indywid. mistrza i vicemistrza
              Polski w swoich szeregach. Majątek klubu zabrała Gwardia, z nią część
              działaczy. W 1956 r. [przychodzi odwilż, dziennikarze ukazują jaka korupcja
              panuje w ZS Gwardia, Zrzeszenie rozwiązano. W Bydgoszczy rozegrała się bitwa
              dawni działacze Polonii, mając ogromne poparcie społeczne wywalczyli,że nazwa
              Polonia wróciła na mapę miasta, milicjanci wcale nie chcieli by wróciła nazwa
              Polonia, miał wrócić Partyzant, ale na to nie zgodziła się wielotysieczna rzesz
              kibiców.W latach 1956-62 istniał Milicyjny KS Polonia, z czerwono-biało-
              niebieskimi barwami w spadku po ZS Gwardia Cóż wówczas wszystkie milicyjne
              kluby miały takie barwy.Tak jest do dziś. W 1962 r. dawnym polonistom udaje sie
              wywalić z nazwy klubu przymiotnik milicyjny, na 10 lat wrócił Bydgoski. Po
              grudniu 1970 milicja wzięła się za wszelkich wywrotowców, powstał w Sporcie
              Pion Gwardyjski, odgornie nakazano zmianę przymiotnika nazwy klubu, z BKS
              Polonia, klub stał się GKS. W 1990 r. milicja po 40 latach gdy zabrakło
              dotacji, zosatawiła w końcu Polonię, cóż w klubie niestety nie było już
              działaczy pamiętających tamte biało-czerwone czasy, nie było komu przepchnąć
              starego, a młodzi działacze o takich sprawach nie myśleli, liczyło się robienie
              szmalu, poza tym Polonia faktycznie tak długo miała już te barwy rewolucji
              francuskiej, że kto tak naprawdę potrafi skojarzyć ,że Polonia to znaczy
              Polska, a Polska to biały i czerwony.Dziś Historia zatoczyła kolejne koło, nie
              wiadomo które to podejście, aby oddać cześć korzeniom klubu.Może w końcu uda
              się.
      • Gość: anty komunista Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:16
        Panowie Poloniści są odpowiednie instytucje jak np IPN wystąpcie o odtajnienie
        dokumenów związane z doprowadzeniem upadku Polskiej biało -czerwonej
        Polonii.Jeśli ten proceder trwał kilka lat są tam napewno bogate zbiory odnośnie
        inwigilacji działaczy ,zawodników.Wtedy wszystkim tym niedowiarkom można bedzie
        oczy tworzyć.Szczytny cel powrót do przedkomunistycznej przeszłości barw wpełni
        popieram pomysł.
        Tomasz Maliński
        • Gość: antykomunista Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 11:51
          Panowie Poloniści są odpowiednie instytucje jak np IPN wystąpcie o odtajnienie
          dokumenów związane z doprowadzeniem upadku Polskiej biało -czerwonej
          Polonii.Jeśli ten proceder trwał kilka lat są tam napewno bogate zbiory odnośnie
          inwigilacji działaczy ,zawodników.Wtedy wszystkim tym niedowiarkom można bedzie
          oczy tworzyć.Szczytny cel powrót do przedkomunistycznej przeszłości barw wpełni
          popieram pomysł.
          Tomasz Maliński
          • Gość: arekwzgw Re: Jaka powinna być Polonia IP: 212.122.214.* 12.05.06, 15:07
            Brawo.Popieram dzialanie kibicow w sprawie zmiany barw na bialo-
            czerwone.Polonia przeciez znaczy Polska.
      • Gość: żużlowiec Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 16:41
        Polonia biało-czerwona Tylko!!
        • Gość: fan polonii do Czaweza-zdjecie z rybnika to bzdura!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:37
          bylem w rybniku to wiem jak bylo.To zdjecie to fotka naszego sektora po
          przybyciu do niego bodajze okolo 10 osob ktorzy byli z czestochowy(!!!!).nie
          wiem skad oni sie tam wzieli ale przyszli chyba po 10 biegu i gadali z ta
          piatka ultrasow.oprocz tego w sektorze bylo 4 zwyklych kibicow z szalikami
          ktorych ta fotka nie ujela.
          natomiast bylo paru netfansow ale z niewiadomych mi powodow nie siedzieli w
          klatce- byc moze z powodu krat ktore troche zzsalaniaja tor.
          pozdrawiam
          • Gość: fan polonii link do omawianej fotki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.06, 17:40

link do fotki:
            www.poloniabks.za.pl/foto06/06rowbks.jpg
            • Gość: polonista na maxa Re: link do omawianej fotki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 19:16
              Nawiązując do chorej wypowiedzi jednego z forumowiczów , chciałbym się zapytać
              jakie osiągnięcia ma btż , przecież ten "klub" nie jest wielokrotnym medalistą
              mistrzostw Polski , nie ma żadnej historii a na swojej oficjalenj stronie
              przyznaje się do powstania w 1920 roku. Coś tu chyba jest nie tak ???????
              • czawez Re: link do omawianej fotki 13.05.06, 12:08
                Sprawa jest prosta.
                Już to pisałem. Powstał Klub Polonia. Kiedyś ta Polonia zmieniła barwy. W tych
                barwach zdobyła wszystkie tytuły. Również te w latach 90-tych już nie milicyjne
                były zdobywane pod obecną flagą. I teraz nie widzę sensu zmiany barw. Moim
                zdaniem 3 klory wrosły w żużlową rzeczywistość i tyle.
                A co do "jakiegoś tam" BTŻ-etu, to chłopczyku gdyby nie ten BTŻ to byś chodził
                na żużel, ale najbliżej byś miał do Torunia:-)).
          • czawez Re: do Fana Polonii-zdjecie z rybnika to bzdura!!! 13.05.06, 12:17
            Dzięki za potwierdzenie. Tak naprawdę to kolejny dowód jak HONOROWI są ULTRASI.
            Zwykła minipulacja.
            Pozdrawiam
            • Gość: fanatyk Re: do Fana Polonii-zdjecie z rybnika to bzdura!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 13:11
              fan polonii napisał:
              "wiem skad oni sie tam wzieli ale przyszli chyba po 10 biegu i gadali z ta
              piatka ultrasow"

Umiesz czytac ze zrozumieniem? Ja napisalem ze bylo 5 ultrasow co
              potwierdzil "fan polonii", bo napisal ze kolesie z Czestochowy gadali z piatka
              ultrasow. Jaka manipulacja? Nie dosc ze masz oczy w dupie to jeszcze problemy z
              czytaniem.
              • Gość: baca Re: do Fana Polonii-zdjecie z rybnika to bzdura!! IP: 83.238.144.* 13.05.06, 21:59
                Cosik mnie sie widzi gazdowie co jus kazden z nos pedzioł co mioł pedzieć i
                tela. To nie powtazojcie na łokryntke tego samygo jeno napiście coś ło zuzlu
                hej.
      • Gość: Student Marca 1968 Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 23:08
        Czytam to forum i oczą nie mogę uwierzyć czy to głupocie czy niewiedzy tu
        wpisujących.Jestem człowiekiem z pokolenia studenów 1968 roku.Ciesze sie,że
        mieszkam w wolnej Polsce chociaz z tym bywało różnie.Chciałem tu sie odnieść do
        milicji lat 60,70,80 bo wtedy to właśnie owy klub pod jej patronatem zdobywał
        tytuły.W czasie strajków byliśmy krwwo pacyfikowanio przez oddziały tej
        instytucji.Jak ktoś zauważył była to zbrodnicza instytucja Młode chłopaki
        studenci ,mieliśmy wtedy po dwadzieścia kilka lat biliśmy bici do czasami do
        nieprzytomności za to tylko ,ze chcieliśmy głosić swoje poglądy wolnościowe.Dla
        ludzi ze świata kultury, nauki i sztuki Marzec nawet po latach jawi się głównie
        jako antyinteligencki pogrom. To wtedy w mediach, z niezwykłą brutalnością,
        atakowano pisarzy i naukowców.Nas nazywali chuliganami,awanturnikami itp. i
        tutaj widze też ,ze o was tak sie wypowiadają.Chłopak pisze,zaznacza ,ze nie
        jest stadionowym chuliganem tylko ,ze jest kibicem Polonii i nie obojętna jest
        mu historia klubu,barw, a w następnej odpowiedzi już mu ktoś zarzuca
        chuligństwo.Abstrachując z nami było podobnie.Nas też tak nazywano za to ,że
        mówiliśmy prawdę w tamtych czasach.Może w strukturach obecnej Polonii pracują
        jeszcze jacyś agenci,funkcjonariusze i wypisują sie tutaj broniąc tych barw ze
        złego systemu.
        Ośmielę się stwierdzić,że historia klubu Polonia mogła być w tych latach
        tragiczniejsza niż sie wydaje.Panowie ja walczyłem o swoje jako student i mogę
        się wczuć w role działaczy Polonii z końca lat 40-tych tej
        biało-czerwonej.Ciężko było wtedy wygrać z władzą .Tamtym ludziom ,działaczom
        należy sie hołd(obecni działacze pamiętajcie o tym).Pewnie nikt już z nich nie
        żyje ,ale chociaż jakiś pośmiertny i m sie należy.Teraz jest łatwiej walczyć o
        swoje racje.Życze wam powrotu do barw z całego serca.
        • czawez Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 09:45
          Temat flagi to temat zastępczy. Cała ta energia powinna być skierowana ku
          poprawie bezpieczeństwa na trybunach. Za chwilę będzie atmosferka jak na piłce.
          Wracając, Pan Student Marca przedstawił nam jak to fajnie było studiować w 1968.
          Jednak opinia o historii klubu jest bardzo jednostronna. Nie trzeba chyba
          angażować IPN, by sobie wyobrazić jak to milicja Polonię przejmowała. To fakt,
          jednak później dzięki temu "gwałtowi" Polonia nie upadła. A nawet zdobywała
          medale wszystkich rang. Dzisaj od lat, Polonia nie jest związana z resortem, a
          barwy pozostały. Dla mnie kojarzą się z historią żużla w Bydgoszczy.
          Powinny pozostać.
          A część kibiców, chyba zapomniała jak to kibicowali gwardyjskiej(czytaj
          znienawidzonej przez społeczeństwo) Polonii. Ja się tego nie wypieram.
          POza tym proszę o odpowiedź:Kto zapłaci za zmiany i jakie korzyści to
          przyniesie Polonii?
          A teraz Pan Student, w imię wolności o którą walczył, nie zabroni mi głosić
          odmienne poglądy.
          • czawez Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 09:47
            A uhonorować wspomnianych pierwszych działaczy Polonii, można na wiele sposobów.
            Pozdrawiam
            • wzgw Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 18:28
              Mozna uhonorowac założycieli klubu np: powrotem do pierwotnych barw ! Kazdy mowi
              ze chuligani na stadionie to tylko garstka! A teraz ,kiedy mnostwo osob
              wypowiada sie i popiera powrot do barw biało czerwonych to nagle sie robi z
              nich chuliganow! Moze Ci chuligani siedza teraz na necie co??
              Mysle ze wogole nie powinno byc tematu! Wlodarze klubu sami powinni zadbac o
              kibica i barw przy pierwszej okazji powinny zostac przywrocone...
              • Gość: Polonista na maxa Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 19:39
                O czym Ty piszesz o jakim uhonorowaniu , jak nawet zawodników którzy byli
                członkami klubu nie wpuszczają za darmo na mecz , wielokrotnie widziałem jak
                zawodnicy kupują bilety i wchodzą przez bramę . Za darmochę za to wczodzą
                panowie z bydynku koło stadionu którzy po okazaniu odpowiedniej legitymacji
                mają wstęp zapewniony za darmochę. Zauważ że działacze Polonii nie potrafili
                pomc w ciężkich chwilach swoim sportowcom którzy zakończyli kariery i żle im
                się potem ułożyło . Zauwa że kiedy zmarł A.Brończyk , Zawisza robi bardzo wiele
                aby wspomóc rodzine ( postawili pomnik) , Bożyszcze Polonii (M.Norkowski) nie
                doczekał się ze strony działaczy wiązanki kwiatów a o tablicy nagrobkowej nie
                wspomnę .
                • czawez Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 20:24
                  Z byłymi zawodnikami to rzeczywiście trochę wiocha. W końcu tak dużo ich nie
                  ma. Tylko trzeba by jakoś to określić, żeby nie każdy, który zdał licencję miał
                  taki przywilej. Ale np. zdobyty medal mógłby być przepustką.
                  • pelnepoparcie Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 20:54
                    Więc nie poruszajmy tematów które nie mają nic wspólnego z powrotem do
                    właściwych barw klubu , bo naprawdę na każde mądre zarzuty w stronę kibiców
                    jestem napisać sensowny i szczególowy komentarz. i żeby było dobrz
                    DEMOKRATYCZNY
                    • wzgw Re: Jaka powinna być Polonia 14.05.06, 22:15
                      To jest bardzo wazna sprawa zeby np byli zawodnicy byli bardziej szanowani,ale
                      jaki mamy wplywa na to?? zaden ! . Mysle ze glownym celem na nasepne miesiac to
                      jest powrot do pierwotnych barw .
                  • Gość: ona Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 22:31
                    Czawez z tym to problemu takiego by nie było, fakt trochę tych zawodników
                    Polonii zdobywało jakieś trofea, ale nie aż tylu żeby z tym do ładu nie dojść
                    i kilku tworzyło historię żużla np. Gluklich z tych ,a z tych młodszych to
                    Tomek Gollob i kilku innych. A co do uhonorowania zawodników już nie żyjących
                    uważam ,że, zresztą taki pomysł był już w ubiegłym roku, żeby nadać stadionowi
                    imię Mieczysława Poułkarda, bo niewątpliwie na to zasłużył i jakoś ta sprawa
                    ucichła, a szkoda. Działacze powinni się tym zająć ponownie. Co jednak nie
                    zmienia faktu ,że jestem za zmianą barw również.
      • Gość: Historyk54 Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 13:55
        Witam wszystkich forumowiczów.Chciałbym podzielić się z wami moim
        pomysłem.Mianowicie ja i kilku moich kolegów historyków dodam,że jestem
        nauczycielem jednym z bydgoskich liceów chcemy zbadać dokładnie historie klubu
        Polonia do 1949 roku i jego zawłaszczenie dodam tylko,że posiadam kilka
        materiałów które świadczą o zbrodniczej działalności milicji do działaczy
        tamtejszej Polonii z tego okresu.Oczywiście popieramy szczytną ideę kibiców
        ,którzy pamiętają zawiłe losy swojego klubu.w najbliższym czasie bedziemy
        wnioskować do wyższych władz by odtajnili dokumenty w IPN.
        Pozdrawiam wszystkich którym historia własnego kraju nie jest obojętna.
        • czawez Re: Jaka powinna być Polonia 16.05.06, 15:55
          Bardzo fajny pomysł. Gratuluję zaangażowania.
          Tylko czy ktoś na tym forum negował, że przejęcie Polonii przez milicję było
          siłowe i wbrew woli ówczesnych działaczy?
          "Para pójdzie w gwizdek"
          • Gość: Polonista na maxa Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:16
            Może wkońcu zrozumiecie że dlatego nie chcemy mieć nic współnego z milicją czy
            też policją a barwy jakie przypisali Polonii są narzuconymi przez pion
            gwardyjski barwami całego milicyjnego sportu.

Oferuję swoją pomoc w odkryciu i przedstawieniu wszystkim kibicom prawdziwej
            historii klubu , może wtedy będzie mniej osób twierdzących że obecne barwy to
            barwy miasta.

A tak na marginesie to miasto ma swoje barwy dopiero od niespęłna 13 lat i
            zostały one powołane do celów typowo marketingowych gdyż większość miast na
            całym świecie ma swój herb i swoje barwy. Bydgoszcz takich nie miała . No ale
            napewno osoby tu wpisujące się znają świetnie historię miasta bo o historii
            klubu widzę że wiedzą bardzo niewiele. Prawie NIC
            • czawez Re: do Polonisty na maxa 17.05.06, 10:34
              A czytałeś kiedyś ze zrozumieniem, bo teraz to Ci się nie udało.
      • Gość: Rafs Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:10
        [URL=img19.imageshack.us/my.php?image=nowy1jk6jj.png]http://img19.imageshack.us/img19/7632/nowy1jk6jj.th.png[/URL]
      • Gość: Rafs Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:12
        img19.imageshack.us/my.php?image=nowy1jk6jj.png
      • pelnepoparcie Re: Jaka powinna być Polonia 18.05.06, 21:05
        informacje ze strony - www.tylkopolonia.prv.pl
        • pelnepoparcie Re: Jaka powinna być Polonia 18.05.06, 21:05
          informacje ze strony - www.tylkopolonia.prv.pl

W poniedziałek odbyło się pierwsze spotkanie kibiców z zarządem klubu mające na
          celu poruszenie wszelkich tematów jakie mamy sobie współnie do wyjaśnienia.W
          prawie trzygodzinnej dyskusji uczestniczyli przedstawiciele Net Fans (3 osoby)
          Ultras ( 3osoby) oraz cztero osobowy zarząd klubu . Najwarzniejszym tematem
          dyskusji był powrót Biało Czerwonych barw na stadion przy Sportowej 2 . po dość
          burzliwej dyskusji doszliśmy do wspólnego wniosku aby to kibice zadecydowali o
          tym jakie barwy mają być oficjalnymi barwami powstającej w najbliższych
          miesiącach SSA Polonia Bydgoszcz , Już wkrótce we wszystkich bydgoskich
          dziennikach ukaże się kupon , na którym kibic zaznaczy jakie barwy powinien
          mieć nasz klub (w pełni demokratyczne podejście) .
          Kolejnym tematem był hymn klubowy a właściwie przywrócenie starego hymnu do
          życia. W tym przypadku bez żadnych zgrzytów ustaliliśmy że hymn zostanie w jak
          najkrótszym czasie profesjonalnie nagrany i znajdzie swoje miejsce podczas
          prezentacji zawodników. Działacze zobowiązali się do druku tekstu hymnu w
          programie zawodów tak aby każdy kibic miał dostęp do słów i mógł uczestniczyć w
          odśpiewaniu pieśni pochwalnej na cześć klubu Polonia Bydgoszcz .
          Abyście byli na bieżąco ze sprawami jakie w tej chwili są uzgadniane z zarządem
          klubu, po każdym spotkaniu będą podawane oficjalne komunikaty dotyczące spraw
          kibiców i działaczy , które wspólnie próbujemy wprowadzić w życie. Na kolejnym
          spotkaniu palnujemy rozmowy na temat wudzielenia sektora dla kibiców
          organizujących doping , odpowiedniego zabezpieczenia przez nas samych tego
          sektora i poprawę organizacji wspólnego dopingu przez Wszystkich kibiców na
          prostej a być może i na całym stadionie. Rozmowy są prowadzone w dość
          przyjaznej atmosferze i można stwierdzić że pierwsze lody zostały przełamane .
          Działacze stwierdzili że stadion bez kibiców nie ma prawa bytu więc trzeba dość
          do porozumienia z kibicami ( oczywiście mają też swoje żądania a to
          najważniejsze to poprawa naszego zachowania i bezpieczeństwo podczas zawodów) .
          Wstępnie okresliliśmy że zaczniemy nad tym tematem rozmowy między kibicami i
          będziemy dążyć do opanowania sytuacji w znacznym procencie dotyczącym
          ostatnich awantur na stadionie. Zdaję sobie sprawę że nie jesteśmy w stanie
          zmienić sowjego postępowania w sposób zadawalający wszystkich , ale myślę że
          spokojnie możemy zaprzestać postępowania w podobnych do ostatnich sposobach.

Kończąc dzisiejszą informację , pragnę Was prosić abyście wszystkimi siłami i
          możliwymi sposobami uświadamiali swoich znajomych jaki mają oddać głos w
          zbliżającym się referendum. I pamiętajcie o przekazywaniu prawdziwej historii
          klubu wszyskim kogo spotkacie na swojej drodze .

Polonia Bydgoszcz Ultras Polonia Bydgoszcz

• Gość: ona Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 23:32
            W tym wpisie powyżej zabrakło tylko słowa Amen na końcu heheh. W końcu się coś
            udało!!!Super! ziałacze widać zmądrzeli, zaczęli nareszcie współpracowac z
            kibicami. Ja oczywiście nakłonię wszystkich moich znajomych, rodzinę nawet
            sąsiadów:))) do głosowania za biało czerwonymi barwami! Zresztą z tym nie
            będzie problemu bo to inteligentni ludzie są heheh, no może za wyjątkiem tych
            ostatnich heheh(nie mylić z torunianami, bo tych nawet lubię).Coś mi dzisiaj
            ten humor dopisuje heh. A tak na poważnie powracając do tematu, uważam ,że te
            referendum to jest tylko zwykła formalność, a Polonia zapewne będzie nosić
            swoje prawdziwe barwy czyli biało-czerwone. Najważniejsze ,że walka kibiców się
            na coś zdała, warto było walczyć:).Pozdrawiam
        • Gość: marek Re: Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 21:08
          Brawo kibice brawo zarząd!!
      • Gość: Polonista Jaka powinna być Polonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 23:31
        Jak sie podobała oprawa meczu??
        • Gość: Wyż(P)yny Re: Jaka powinna być Polonia IP: 195.85.209.* 19.10.06, 08:23
          Mamy już pażdziernik a tu dalej o zmianie barw na biało-czerwone cicho mimo
          tego że głosowanie na barwy odbyło sie kilka miesięcy temu???Czy mi sie wydaję
          czy zarząd ma w dupie nas kibiców biało-czerwonej Polonii??
          • krotoss Re: Jaka powinna być Polonia 23.10.06, 23:44
            Zerknąlem na wątek tylko pobieżnie, artykułu mi sie nie chce czytać (wybaczcie)
            Chciałem oddać tylko swój glos na biało-czerwone barwy Polonii. Jak sama nazwa
            wskazuje powinny takie być, byly przy powstaniu klubu, i niebieski wiedomo z
            czym jest kojarzony. To moje zdanie subiektywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka