Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Najlepszy stranieri III RP

13.05.06, 22:59
    Ostatnio robiąc wiosenne porządki w piwnicy natknąłem się na zbierane
    skrupulatnie przeze mnie w młodym wieku stare Tygodniki Żużlowe z początku
    lat dziewięćdziesiątych. Usiadłem i zacząłem przeglądać statystyki głównie
    skupiając się na zawodnikach zagranicznych. Ówczesne średnie biegopunktowe
    osiągane nawet przez obcokrajowców z drugiego rzutu dziś są nieosiągalne dla
    wielu z samego żużlowego szczytu. Zagraniczni, zwłaszcza pochodzący z Europy
    zachodniej żużlowcy wyróżniali się na tle szarej wówczas młodej polskiej
    demokracji kolorowymi i upstrzonymi reklamami skórzanymi jeszcze wtedy
    kombinezonami, co również pomijając walory sportowe widowiska przyciągało
    tłumy na stadiony...
    Po ostatnich wyborach nasz nowy rząd stara się przekonać nas, iż nastała nowa
    epoka i zaczynamy tworzyć nową IV RP. Korzystając z tego "historycznego
    momentu" i chwilowej przerwy w zmaganiach ligowych chciałbym zaproponować
    mały plebiscyt na najlepszego, bądź jak kto woli najpopularniejszego
    obcokrajowca "minionej" Rzeczpospolitej, czyli okresu mniej więcej od 1989 do
    2005 roku. Chciałbym, by każdy z chętnych wpisywał poniżej po 5 nazwisk
    najlepszych obcokrajowców - czyli takich którzy najbardziej przyczynili się
    do sukcesów swoich klubów, lub którzy dzieki swojej postawie na torze i poza
    nim zapadli kibicom w pamięci. Może spośród zgłoszeń wspólnie wybierzemy
    najbardziej cenionych i lubianych stranieri jacy dotychczas jeździli na
    naszych torach. Zapraszam do zabawy, po tygodniu ogłosimy listę zwycięzców.

Oto moje typy:

1. L. Adams - dla mnie pierwszy za wierność, zawodnik, na którego zawsze
    można było liczyć, pewny punkt drużyny leszczyńskiej, zawsze w ścisłej
    czołówce pod względem średniej, duży szacunek
    2. H. Nielsen - rzadko przegrywał więcej niż jeden raz z zawodnikiem obcej
    drużyny w meczu, prawdziwy zawodowiec, nie zapomnę meczu w Toruniu jeszcze z
    Motorem Lublin kiedy to na zmianę z Perem Jonssonem pięciokrotnie poprawiali
    rekord toru.
    3. Per Jonsson - jako kibic Apatora jest on dla mnie na pierwszym miejscu.
    Niestety tylko cztery sezony w polskiej lidze, śmiem twierdzić, iż w roku w
    którym zdażył się wypadek miał największe szanse by powtórzyć swój sukces z
    90 roku. Zawsze pewny, znakomity na starcie i torze.
    4. Tony Rickardsson - dopiero czwarty, ostatnie lata bezsprzecznie najlepszy
    na świecie, niestety w lidze czasami zdarzały mu sie wpadki, a we wczsnych
    latach dziewięćdziesiątych pozostawał w cieniu starszych kolegów.
    5. Tommy Knudsen - Sparta Wrocław w dużej mierze dzięki niemu mogła
    trzykrotnie z rzędu cieszyć się ze złota w latach dziewięćdziesiątych, trochę
    zapomniany wielki zawodnik poprzedniej dekady.

Zapraszam do przedstawiania własnych typów

Proponuje punktację 5 pkt za 1 miejsce, 4 za 2, 3 za 3, 2 za 4 i 1 za 5.
    Obserwuj wątek
      • dk310 Re: Najlepszy stranieri III RP 14.05.06, 18:37
        gwoli ścisłości, "stranieri" to liczba mnoga, jeden zawodnik
        to "straniero"...tak więc najlepiej zatytułować Najlepsi stranieri, albo
        Najlepszy straniero.:)))
      • czawez Re: Najlepszy stranieri III RP 14.05.06, 20:20
        1. Hans Nielsen- profesor i Mozart speedwaya. Zawsze w formie.
        2. Leigh Adams.- komentarz zbyteczy. Wszyscy go cennią
        3. Per Jonsson.- Prawdziwy Wielki Mistrz. Jedyna wada, jeździł dla Torunia.
        Żartowałem:-)))
        4. Mark Loram- zawsze walczy do ostniego metra i robi to bardzo widowiskowo.
        Największy fighter w stawce.
        5. Andreas Jonsson- troszkę "na kredyt". Ale to głównie za sezon 2004 w barwach
        Polonii, gdy dokonał niemożliwego. Tzn. udanie zastąpił Tomka Golloba.

Natomiast mimo dokonań sportowych, nigdy nie dażyłem sympatią i nie ceniłem
        Tommy Knudsen. Zraziłem się do niego po tym jak po przegranym biegu z Gollobami
        we Wrocławiu rzucał się do bicia. Mistrzowi nie wypada!
        • Gość: Szrek Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.06, 21:55
          Fajny pomysł i extra zabawa. Szkoda, że nie będę oryginalny i powtórzę:
          1. Hans Nielsen
          2. Leigh Adams
          3. Per Jonsson.
          Na koniec mała dygresja: wynikami nigdy nie dorówna wyżej wymienionym i jeszcze
          kilku innym, ale w naszej lidze zawsze był typem wyrobnika: chętnie zatrudniany
          gdy grunt palił się działaczom pod nogami, pchany do biegów u na pozycje
          startowe z których liderzy zespołów nie chcieli startować, a potem wyrzucany
          jak znoszona para skarpetek. Ciekawe, czy po tym sezonie to samo spotka go w
          Gdańsku - Andy Smith
        • kyos Re: Najlepszy stranieri III RP 14.05.06, 22:41
          czawez napisał:

> Natomiast mimo dokonań sportowych, nigdy nie dażyłem sympatią i nie ceniłem
          > Tommy Knudsen. Zraziłem się do niego po tym jak po przegranym biegu z
          > Gollobami we Wrocławiu rzucał się do bicia. Mistrzowi nie wypada!

po pierwsze ten jedyny raz (obok złośliwego zerwania taśmy na IMŚ w Chorzowie,
          kiedy to Nielsen zastosował swój słynny trik pt. "podciął mnie" a sędzia
          wykluczył Knudsena) puściły mu nerwy, gdy w ostatnim wyścigu Sparta przegrała
          mecz w zasadzie wygrany - Knudsen ambitnie do końca próbował objechać T.
          Golloba i gdy na ostatnim łuku zaatakował po szerokiej, Tomasz poszerzył orbitę
          zmuszając Knudsena do zamknięcia gazu, a Jacuś po małej przedarł się na drugie
          miejsce - Knudsen uznał to za nieuczciwe i po prostu to wykrzyczał, żadnego
          podnoszenia pięści nie było
          po drugie rozumiem że sportowym mistrzem jest dla Ciebie T. Gollob - ten sam
          który tłukł po barku Gustafssona (kolegę z zespołu!) w dodatkowym wyścigu o
          utrzymanie sie w GP i który zboksował Bajerskiego nie chcąc się później do tego
          przyznać (znikające taśmy, takie sprawy)
          natomiast rozumiem że u Ciebie nie tylko z pamięcią źle ale i ze słownikiem -
          powinieneś napisać "nie darzyłem Tommy'ego Knudsena" - cóż zraziłem się do
          Ciebie :/

przy okazji sportowej postawy - nie lubiłem u Nielsena notorycznego
          numeru "podciął mnie!" -gdy zakładał się na przeciwnika i robił uślizg -
          dopiero chyba w Pocking sędzia nie dał się nabrać i mistrzem został Ermol
          • czawez Re: Najlepszy stranieri III RP 15.05.06, 08:58
            Po pierwsze:
            widać, że nie byłeś na tym meczu. Tomek nie wypchnął Knudsena tylko przy
            wejściu w ostatni łuk zamknął go przy krawężniku. Knudsenem zachwiało stracił
            rytm i wyrzuciło go pod bandę. Dlaczego opowiadasz bzdury? Skoro jednak nie
            wiesz skąd ta sytuacja na torze, to rówież Twoja relacja zajścia po biegu jest
            niewiarygodna. Według mnie startwał do Tomka a według Ciebie tylko wykrzyczał.
            Może ktoś go powstrzymywał?
            Ta sytuacja nie jest jakaś super wyjątkowa. To nie pierwszy raz po biegu jeden
            chce coś "wyjaśnić" drugiemu. Jednka Knudsen kreował się na super gwiazdę i
            gentelmena, a tu takie wyskoki. Z resztą nie zobowiązuje wszystkich do
            podzielania mojej niechęci.
            A Tomuś święty to nigdy nie był.
            Pozdrawiam.
            • kyos Re: Najlepszy stranieri III RP 15.05.06, 16:41
              > Po pierwsze: widać, że nie byłeś na tym meczu. Tomek nie wypchnął Knudsena

nigdzie nie napisałem że wypchnął - tylko że poszerzył orbitę, pojechał bardzo
              szeroko w szczycie łuku, blokując atak Knudsena, a to nie to samo
              co "wypchnął" - czytaj uważnie

> Dlaczego opowiadasz bzdury? Skoro jednak nie wiesz skąd ta sytuacja na torze,
              > to rówież Twoja relacja zajścia po biegu jest niewiarygodna. Według mnie
              > startwał do Tomka a według Ciebie tylko wykrzyczał. Może ktoś go
              > powstrzymywał?

wiem, bo byłem na tym meczu
              to co było w parkingu pokazywali w relacji na Polsacie i widać było że Knudsen,
              choć wściekły (ściskał pięści), nie wymachuje nawet rękami, więc niby jak
              miał "startować"? a to że ktoś stanął między nimi - nie sądzisz że taki
              narwaniec jak Gollob jr nie odpowiedziałby na zaczepki?

> Jednka Knudsen kreował się na super gwiazdę i gentelmena, a tu takie wyskoki.

to nie on się "kreował", on po prostu taki był, niewiarygodnie spokojny,
              elegancki, profesjonalny - a ten jego "wyskok" pokazał tylko jak bardzo mu
              zależało na sukcesach drużyny

po drugie wskaż mi innego stranieri w polskiej lidze który pojechał z polskim
              juniorem na IMŚJ i tak mu wszystko ustawił żeby młody tylko jeździł a między
              wyścigami relaksował się w busie

> Zresztą nie zobowiązuje wszystkich do podzielania mojej niechęci.

To fajnie
              Pozdrawiam
              • czawez Re: Najlepszy stranieri III RP 15.05.06, 17:37
                Ale jak Gollob poszerzył jazdę w łuku skoro Knudsen był po jego lewej ręce?
                Albo mówimy o różnych biegach, albo pamięć mnie kompletnie zawodzi, albo też
                nie widziałeś tego nawet w TV.
                • kyos Re: Najlepszy stranieri III RP 16.05.06, 19:43
                  > Ale jak Gollob poszerzył jazdę w łuku skoro Knudsen był po jego lewej ręce?
                  > Albo mówimy o różnych biegach, albo pamięć mnie kompletnie zawodzi, albo też
                  > nie widziałeś tego nawet w TV

nie chcę być straceńcem walącym pięścią w mur niezrozumienia
                  ALE wciąż próbujesz wmówić mi coś czego nie powiedziałem

po pierwsze "Knudsen był po jego lewej ręce" -przecież nie jechali bark w bark,
                  Knudsen jechał (wyraźnie) za T.Gollobem
                  po drugie -jeśli Knudsen znalazł się z tyłu z lewej strony T.Golloba to dlatego
                  że ten przejechał przez jego tor jazdy -zablokował ewentualny atak i umożliwił
                  atak bratu, który ściął do krawężnika

więc zakończmy na tym te idiotyczne kłótnie przekupek ze straganu, bo każdy
                  kibic widzi sytuację inaczej (ja siedziałem na trybunie między startem a
                  parkiem maszyn więc miałem widok jak na dłoni), zwłaszcza jak dotyczy jego
                  ukochanej drużyny
                  (a relację z Polsatu miałem nagraną na wideło)
                  • czawez Re: Najlepszy stranieri III RP 16.05.06, 21:31
                    Szkoda nafty na dyskusję..., ale pamiętam ten bieg jakby to było wczoraj.
        • Gość: Polonia ult(P)ras Najlepszy stranieri III RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.06, 14:43
          1.Hans Nielsen
          2.Sam Ermolenko
          3.Tony Rikardsson
          4.Greg Hancock
          5.Leigh Adams
      • Gość: sadura1 Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.polskieradio.pl 15.05.06, 10:54
        A ja podam tylko dwóch i także nie będę oryginalny:
        1.Per Jonsson - dzięki niemu pokochałem i kocham ten sport.
        2.Hans Nielsen - no comments.
        Ok - wstawiam na 3 pozycję Tony`ego Rickardssona, ale jego legenda powstała
        jednak trochę później...

Zawsze lubiłem też Henkę Gustafssona. No i nalezy pamiętać, że naprawde nieźle
        wymiatał wtedy Gary Havelock i jego tytuł IMŚ to wcale nie był fuks. Trochę
        kompletów dla Stali Gorzów narobił. :) (A poza tym fajny "wariat" był...)
        A więc mimo początkowej zapowiedzi:
        1. Per Jonsson
        2. Hans Nielsen
        3. Tony Rickardsson
        4. Henka Gustafsson
        5. Gary Havelock
      • Gość: backup Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 11:34
        1. Per Jonsson
        2. Hans Nielsen
        3. Leigh Adams
        4. Tony Rickardsson
        5. Tommy Knudsen
      • Gość: iv Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.man.bydgoszcz.pl 15.05.06, 12:24
        jak mogliście zapomniec o Samie Ermolenko ??
        • Gość: Senior Jack Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 15.05.06, 12:56
          Antonin Kasper:)))Moj faworyt:)))
          • Gość: Pepe Racing Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.telsten.com / *.telsten.com 15.05.06, 14:05
            Moje typy:

1.Hans Nielsen
            2.Henka Gustafsson
            3.Tony Rickardsson
            4.Per Jonsson
            5.Sam Ermolenko
      • deltalima Re: Najlepszy stranieri III RP 15.05.06, 18:13
        1. Andreas Jonsson - oczywiście przez sentyment a także dlatego bo uważam, że
        trudniej jest zapobiec katastrofie niż zdobywać laury. Adrenalina ocalił
        bydgoszczanom dupska w obliczu bardzo prawdopodobnej degradacji.

2. Hans Nielsen - bez komentarza. pamiętacie jego pierwszy mecz w barwach
        Motoru Lublin przeciwko ROW Rybnik? Zdobył 14 punktów ulegając Eugeniuszowi
        Skupieniowi co było absolutną sensacją i głównym niusem sportowym tygodnia.

3.Leigh Adams - za wierność i solidność.

4. Ryan Sullivan - nie umiem uzasadnić, po prostu bardzo go lubię i cenię a w
        formie bywał przedniej.

5. Per Jonsson - smutek, ze tak krótko cieszył oczy swoją jazdą.

celowo pominąłem Rickardssona pamiętając mu sezon 92 gdy jako nieopierzony
        młokos w barwach Polonii zawodził w niemal każdym meczu.
        • Gość: baca Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.06, 21:12
          A jo łobstowiom Jacka, niech se chłop choc w jedny klasyfikacji byndzie na
          czele, co mnie tam.
          • Gość: Szrek Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 07:12
            Ino Baco ze un na pirsy rzut oka wyglonda jagby był jakiś takiś "inny" to nie
            znacy że on jekie "straniero" albo inne nostromo jest cycuś. Trza byndzie dla
            niego jaka inna klasyfikancja wymyślić
            • Gość: Chris Re: Najlepszy stranieri III RP IP: *.tvk.torun.pl / *.tvk.torun.pl 16.05.06, 10:02
              Może Baco Największy Mister Elegancji IV RP?;)...Patrzac na klasyfikacje
              osiagnięc zwłaszcza w tym roku to prawie jak straniero,chociaż prawie robi
              wielką różnicę;)
              pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Gollob
              • Gość: baca Re: Najlepszy stranieri III RP IP: 83.238.145.* 16.05.06, 21:54
                Syćko jedno gazdowie, jak tyn Holta moze być Polok to i Jacek za straniero
                niech robi hej. Tera syćkim wolno to cymu łon by mioł nie skorzystać.
      • exces Re: Najlepszy stranieri III RP 16.05.06, 15:43
        1.L.ADAMS
        2.H.NIELSEN
        3.H.GUSTAFSSON
        4.T.RICKARDSSON
        5.T.KNUDSEN
        Nie będę uzasadniał, bo to i tak subiektywna klasyfikacja, a kryteria każdy ma
        własne. I nie ma jak docenić wszystkich gdy można wystawić tylko I-wszą piątkę.
        Pomysł jednak jak najbardziej. -:)pozdrawiam
        • maribox Re: Najlepszy stranieri III RP 17.05.06, 20:37
          1.Per Jonsson
          2.Hans Nielsen
          3.Tony Rickardsson
          4.Leigh Adams
          5.Sam Ermolenko

Pozdro dla kibiców APATORA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka