Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kadra Polski w curlingu

23.05.06, 16:55
    Taka mnie ostatnio naszła refleksja.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie udzielić mi odpowiedzi na
    parę pytań związanych z Kadrą Polski w curlingu?

1. Kto i na jakiej podstawie powołuje Kadrę Narodową?
    2. Co decyduje o zakwalifikowaniu do Kadry?
    3. Jakie możliwości wiążą się z przynależnością do Kadry?
    4. Jakie środki finansowe (w złotówkach konkretnie) Polski Związek Curlingu
    przeznaczył na Kadrę Narodową w 2005 r. i jakie planuje :D przeznaczyć w 2006 r.?
    5. Ile osób liczy Kadra Narodowa?

Myślę, że to temat ciekawy i na czasie, wszak to Reprezentacja stanowi oś
    zainteresowania kibiców wokół całej dyscypliny (czy to w piłce nożnej czy
    curlingu).

Obserwuj wątek
      • skip_yeti Re: Kadra Polski w curlingu 23.05.06, 19:11
        o ile czaje np damian jest czlonkiem zarzadu a krzysiu komisji rewizyjnej -
        proponuje zaczac od swoich ziomali
        • lpiworowicz Żart? 23.05.06, 20:57
          A od kiedy to Drogi Rafale żeby dowiedzieć się kto jest w kadrze Polski w piłce
          nożnej trzeba dzwonić do prezesa Listkiewicza czy do prezesa Apostela???

Po drugie - w jaki sposób mamy wypromować curling w Polsce, skoro nikt z
          grających w curling nie wie nawet kto jest w Kadrze??? A co dopiero osoby spoza
          "środowiska"...

Po trzecie. Czy nie odnosisz wrażenia, że na informacje dotyczące bieżących
          spraw związanych z curlingiem w Polsce jest nałożone jakieś embargo? O cokolwiek
          się człowiek zapyta nikt nic nie wie.

I wreszcie po czwarte. Nie wiem skąd ten odrobinę grubiański ton odpowiedzi? Czy
          te kilka prostych pytań (dla innych dyscyplin wręcz banalnych) aż tak Cię rozeźliło?

• pntb1 Re: Kadra Polski w curlingu 23.05.06, 22:33
        > 1. Kto i na jakiej podstawie powołuje Kadrę Narodową?
        Prostsze niż myślisz. Kadrę A stanowi zespół, który wygrał mistrzostwo Polski
        plus zgłoszony przez niego rezerwowy (jeśli nie miał piątej osoby). Skład po
        zakończeniu MP i zgłoszeniu rezerwowego zatwierdza Zarząd PZC.

> 2. Co decyduje o zakwalifikowaniu do Kadry?
        Zwycięstwo w MP. Plus zaufanie mistrzów w przypadku rezerwowego.

> 3. Jakie możliwości wiążą się z przynależnością do Kadry?
        Wyjazd na ME.

> 4. Jakie środki finansowe (w złotówkach konkretnie) Polski Związek Curlingu
        > przeznaczył na Kadrę Narodową w 2005 r. i jakie planuje :D przeznaczyć w 2006
        > r.?
        Kluby otrzymają precyzyjną informację, która została przedstawiona na ostatnim
        posiedzeniu Zarządu w piątek 19 maja. Trzeba tylko poczekać na zatwierdzenie
        protokołu.

> 5. Ile osób liczy Kadra Narodowa?
        Kadra A pięć.

Paweł Burlewicz
        • lpiworowicz Re: Kadra Polski w curlingu 23.05.06, 23:34
          No to wszystko co napisałeś Pawle jest proste i piękne. Ale to dotyczy tylko
          kadry A...

A co z resztą? Bo tu się zaczynają schody :)
          • hopp-schwiiz Re: Kadra Polski w curlingu 24.05.06, 14:58
            czy to samo się tyczy juniorów ??
        • barbarakarwat Re: Kadra Polski w curlingu 30.05.06, 07:36
          pntb1 napisał:

> >Co decyduje o zakwalifikowaniu do Kadry?
          > Zwycięstwo w MP. Plus zaufanie mistrzów w przypadku rezerwowego.
          >
          > >
          >
          czyli rozumiem, że tylko osoby, które zajęły pierwsze miejsce na MP- oprócz
          oczywiście rezerwowego.... i jej skład zmienia się zaraz po Mistrzostwach -
          tak ?
          • damiahn Re: Kadra Polski w curlingu 30.05.06, 15:41
            Zdaje się Basiu kwestia jest następująca. W tamtym roku była tzw szeroka kadra -
            czyli wszystkie osoby występujące w finałach MP. No prawie wszystkie - bo
            Szycha gdzieś się zawieruszyła... ;)
            Powyżej mówimy o "wąskiej" kadrze, przegłosowanej na ME. Prawdopodobnie szeroka
            kadra w tym roku również "zaistnieje".
            • barbarakarwat Re: Kadra Polski w curlingu 30.05.06, 16:29
              ok...
              • z.ostrowski Re: Kadra Polski w curlingu 31.05.06, 11:02
                A ja uchyle rąbka tajemnicy, która tajemnicą nie jest - bo jest ogólnie dostępna
                na stronach ministerstwa sportu ;-)

www.msport.gov.pl/content.php?id=221
                z curlingowym pozdrowieniem - Czyść!
                • justynazalewska Re: Kadra Polski w curlingu 31.05.06, 11:38
                  hmmmm...? Zastanawiające :) Nadal nie ma Szyszki natomiast są zawodnicy którzy
                  nie brali udziału w MP - dziwne ...

Pozdrawiam Justyna :)
                • lpiworowicz Kolejny apel... :( 31.05.06, 13:12
                  Szanowni Członkowie Zarządu PZC.

Pomimo wielu próśb powtarzających się w ciągu ostatnich miesięcy o szersze
                  informowanie środowiska curlingowego w Polsce o Waszej działalności, do dnia
                  dzisiejszego nie wiemy o mnóstwie podstawowych spraw, o których decyduje Polski
                  Związek Curlingu.

Żeby rozwikłać jedną tylko zagadkę (od czegoś trzeba zacząć) zwracam się tu na
                  forum, może świadomość faktu, że czytają to dziesiątki jeśli nie setki osób
                  przemówi wreszcie do kogoś.

Dlaczego skład Kadry Narodowej w curlingu na okres od 01.01.2006 do 31.12.2006
                  jest taki a nie inny? Kto go ustala? Dlaczego jest w niej akurat 91 osób?

Dlaczego to takie ważne? Prosta sprawa. Jeśli nie wiadomo o co chodzi, chodzi o
                  pieniądze... :(

Przygotowania Kadry Narodowej do zawodów mistrzowskich są finansowane ze środków
                  publicznych. I na wydatki związane z przygotowaniami Kadry są pieniądze z
                  Ministerstwa Sportu. Pojawia się więc możliwość finansowania np. udziału w
                  turniejach zagranicznych, wynajmu torów curlingowych za granicą do treningu, itp.

Biorąc pod uwagę, że w zgłoszonej do Ministerstwa Sportu Kadrze Narodowej mamy
                  91 curlerów, wydatki na przygotowanie KAżDEGO Z NICH Polski Związek Curlingu
                  może finansować z pieniędzy Ministerstwa Sportu w ramach ustalonego budżetu.

Nie jest więc bezzasadne zadanie pytania: Kto otrzymał w poprzednim roku zwrot
                  kosztów za przygotowania do zawodów międzynarodowych? Czy tylko Kadra A? Wiadomo
                  że nie, bo jeszcze był Baltic Cup, na który jechały inne drużyny. Tak więc kto
                  otrzymał publiczne pieniądze w ramach przygotowań Kadry Narodowej do rywalizacji
                  międzynarodowej?! Dlaczego Ci zawodnicy a nie inni? Kto o tym decydował?

Tylko nie piszcie, że Zarząd Związku, bo ani Paweł Burlewicz ani Damian Herman -
                  Członkowie Zarządu PZC wypowiadający się w tym temacie, nie potrafili
                  odpowiedzieć na proste pytanie kto obecnie jest w Kadrze Narodowej...

Tylko nie piszcie, że to będzie wyjaśnione, bo takie obietnice były już składane
                  wielokrotnie i za każdym razem kończyło się na obietnicach.

Po prostu wyjaśnijcie nam wszystkim o co chodzi...

"Takich rzeczy to się nie załatwia przez internet, to są wewnętrzne sprawy
                  związku" itd. - przykro mi - ileż można czekać?
                  Od 3 lat polskim curlingiem rządzi ta sama grupa ludzi, od trzech lat robi to
                  źle i do tego jeszcze różne sprawy (w tym finanse Związku) są trzymane w
                  wielkiej tajemnicy. To jak ta dyscyplina ma się rozwijać???

• damiahn Re: Kolejny apel... :( 31.05.06, 17:25
                    Odnośnie kadry - sam się zdziwiłem w pierwszej chwili, kiedy przeszukiwałem
                    minsterstwo sportu w innej sprawie... :)
                    Uznałem, że po prostu są tam jeszcze stare dane :) w końcu nie wszystko zmienia
                    sie w necie bo zmieniło się w rzeczywistości... świat virtualny czasem jest z
                    tyłu za realem... ;) pytanie: dlaczego jest adnotacja "kadra od stycznia do
                    grudnia 2006"? myśle sobie, że tak po prostu zarzyczyło sobiew MS, żeby
                    określać w roku kalendarzowym kadre. Mam oczywiście nadszieję, że przed
                    zakończeniem roku pojawią się nowe informacje bo będzie to potrzebne "nowym
                    kadrom" chociażby do wyjazdów na turnieje (przy założeniu, że będzie
                    dalej "szeroka kadra").
                    Odnośnie określenia kadry - myśle, że jest pewną nadinterpretacją -
                    stwierdzenie, że nie wiem, kto w tej kadrze jest... :D
                    Określiłem już wcześniej, że ścisłą kadrę zarząd przegłosował, a
                    odnośnie "szerokiej kadry" nie było debaty. Rozumię ze swej strony, że dyrektor
                    sportowy w osobie dra Skuchy określi swą wizję całego szkolenia - ale na to
                    musi mieć niestety trochę czasu, bo dopiero teraz mógł w sposób oficjalny
                    rozpocząć współpracę z PZC.
                    Odnośnie innych spraw - jest od tego komisja rewizyjna... :)
                    • lpiworowicz ?? 31.05.06, 18:37
                      > Określiłem już wcześniej, że ścisłą kadrę zarząd przegłosował, a
                      > odnośnie "szerokiej kadry" nie było debaty.

Damian jak to nie było debaty??? Po prostu ktoś w Ministerstwie wpisał sobie
                      nazwiska?? Przecież ktoś zgłosił zawodników tych a nie innych!! No więc na
                      jakiej podstawie i dlaczego akurat tych??? Skoro nie było debaty to ktoś podjął
                      taką decyzję za Was!! Czy naprawdę Was to nie obchodzi??

> Odnośnie innych spraw - jest od tego komisja rewizyjna... :)

Czyli rozumiem, że jeśli wszystko w Związku jest tajne, to Twoim zdaniem jest
                      ok, tak? Tak po prostu ma być i jedynym uprawnionym organem, który może
                      zapytywać co jest grane, jest Komisja Rewizyjna.

Bo zawodnik czy klub to jest nam przecież zbędnym balastem. Wystarczy, że mamy
                      Zarząd i KR. Przecież ten Związek jest po to żeby nim rządzić, a nie po to żeby
                      służyć zawodnikom i rozwoju dyscypliny... Takie wysyłacie sygnały... :|

A poza tym jaka Komisja Rewizyjna??? Komisja w której są zaufani ludzie Członków
                      Zarządu (nie wszyscy żeby ktoś mnie źle nie zrozumiał) - to gdzie tu jest
                      kontrola??? Jaka Komisja skoro nie chcecie jako Zarząd nawet przeczytać pisma
                      szefa Komisji, bo to powinna być uchwała a nie pismo? Jaka Komisja skoro żadnej
                      uchwały nie może podjąć, bo się nie da zebrać podpisów pod uchwałą większości
                      członków Komisji? To o jakiej Komisji my tu mówimy?? Może mówimy o Komisji
                      Śledczej??? ;)

Damian moje wywody nie są skierowane przeciwko Tobie personalnie - nie odbieraj
                      tego w ten sposób.
                      • damiahn Re: ?? 31.05.06, 23:56
                        lpiworowicz napisał:

> > Określiłem już wcześniej, że ścisłą kadrę zarząd przegłosował, a
                        > > odnośnie "szerokiej kadry" nie było debaty.
                        >
                        > Damian jak to nie było debaty??? Po prostu ktoś w Ministerstwie wpisał sobie
                        > nazwiska?? Przecież ktoś zgłosił zawodników tych a nie innych!! No więc na
                        > jakiej podstawie i dlaczego akurat tych??? Skoro nie było debaty to ktoś
                        podjął
                        > taką decyzję za Was!! Czy naprawdę Was to nie obchodzi??

Problem jest taki, że Ty mówisz o czymś innym a ja o czymś innym... :)
                        Ty masz na myśli kadrę wyłonioną w tamtym roku i zapisaną do MS a ja mówię o
                        tegorocznej kadrze - nie było rozmowy na temat "szerokości" tegorocznej kadry
                        zgłaszanej do MS... :) a dane w MS są z tamtego roku... :)

> Czyli rozumiem, że jeśli wszystko w Związku jest tajne, to Twoim zdaniem jest
                        > ok, tak? Tak po prostu ma być i jedynym uprawnionym organem, który może
                        > zapytywać co jest grane, jest Komisja Rewizyjna.

Nie jest OK. Ale debaty na forum publicznym w ten sposób nie przyczyniają się
                        niczemu i znasz dobrze moje zdanie...
                        Jest za niedługo walne zebranie i tam będziesz miał czas aby wiele rzeczy
                        poruszyć... tu nie ma sensu tego robić. To jest moje osobiste zdanie :)
                        • lpiworowicz Re: ?? 01.06.06, 00:36
                          > Nie jest OK. Ale debaty na forum publicznym w ten sposób nie przyczyniają się
                          > niczemu i znasz dobrze moje zdanie...

I się z nim nie zgadzam i to od zawsze :) Jeśli się nie da załatwiać spraw
                          "normalnie" to trzeba to robić właśnie na forum publicznym - zainteresowanie
                          problemem szerokiego grona curlerów może stać się jedynym zagrożeniem dla
                          sprawujących władzę, a tym samym stać się bodźcem do zmian na lepsze - innej
                          drogi na dzień dzisiejszy nie widzę :(

> Jest za niedługo walne zebranie i tam będziesz miał czas aby wiele rzeczy
                          > poruszyć... tu nie ma sensu tego robić. To jest moje osobiste zdanie :)

Nawet jeśli będę na tym zebraniu i będę mógł poruszyć te tematy to i tak nikt mi
                          nie odpowie, bo "nie będzie żadnego powodu żeby tak robić" - tak samo jak nie
                          było żadnego powodu żeby władze PZC tłumaczyły motywy swoich działań do tej pory...

• damiahn Re: ?? 01.06.06, 01:38
                            lpiworowicz napisał:
                            > I się z nim nie zgadzam i to od zawsze :) Jeśli się nie da załatwiać spraw
                            > "normalnie" to trzeba to robić właśnie na forum publicznym - zainteresowanie
                            A w jaki normalny sposób próbowałeś załatwić sprawy? :)

> Nawet jeśli będę na tym zebraniu i będę mógł poruszyć te tematy to i tak nikt
                            m
                            > i
                            > nie odpowie, bo "nie będzie żadnego powodu żeby tak robić" - tak samo jak nie
                            > było żadnego powodu żeby władze PZC tłumaczyły motywy swoich działań do tej
                            por

Skoro tutaj ktoś Ci odpowiada z "władz" PZC to może na zebraniu też ktoś się
                            odważy...? :) chyba, że mnie nie do władz nie zaliczasz... :) ja tam jestem
                            szarym członkiem, ale również wiceprezes czasem się tutaj odzywa, a to już jest
                            zbyt znaczna osoba, by ją pomijać... :D
                            • lpiworowicz :( 01.06.06, 15:49
                              Damian mi naprawdę nie zależy na wzajemnym łapaniu się za słówka i przekomarzaniu.

Uważam, że Polski Związek Curlingu powinien być instytucją przejrzystą, dobrze
                              zarządzaną, informującą środowisko o tym co się dzieje.
                              Powinny być jasno określone kompetencje i osoby, które odpowiadają za konkretne
                              obszary działalności związku.
                              Powinny być przygotowywane i realizowane plany - plany imprez, plany finansowe,
                              plany sportowe, itd.

To są absolutne podstawy zarządzania każdą organizacją, które w PZC nie
                              występują! I takiemu stanowi rzeczy mówię: Nie!

I Damian nie pisz mi, że tutaj ktoś z Władz mi odpowiada, bo nie padło w tym
                              temacie jedno konkretne słowo odpowiadające na zadane przeze mnie pytania (w
                              pierwszym poście):

przeznaczył na Kadrę Narodową w 2005 r. i jakie planuje :D przeznaczyć w 2006 r.?

Na 5 pytanie odpowiedział ostry podając linka (co i tak wg Ciebie nie jest
                              zgodne z prawdą).

Proste pytania wciąż bez odpowiedzi i tak jest od miesięcy...

I nie pytaj mnie Damian w jaki normalny sposób próbowałem załatwiać sprawy, bo
                              odnoszę wrażenie, że chcesz mnie zbyć w stylu: "A co Ty człowieku zrobiłeś dla
                              curlingu – my w PZC poświęcamy swój czas, pracujemy społecznie, a Ty nic tylko
                              krytykujesz i krytykujesz".
                              A przecież wielokrotnie w ciągu ostatniego roku pytałem Ciebie o różne konkretne
                              sprawy, które moim zdaniem leżą w kompetencjach PZC i w 95% przypadków odpowiedź
                              brzmiała: "Tym się nie zajmowaliśmy" albo "Na razie nie wiem nic na ten temat".
                              I ubolewam, że akurat Ty zwracasz się do mnie w tym nieco szyderczym tonie, gdyż
                              z mojej strony możesz zawsze liczyć na należny sobie szacunek :(

W jaki inny normalny sposób miałem „to załatwiać”?
                              Uważam, że to PZC powinien być dla zawodników a nie odwrotnie. I tak samo
                              uważam, że to nie ja powinien tu staczać święte wojny o prawo wszystkich
                              curlerów do poznania podstawowych reguł gry. Nie ja powinienem się prosić o
                              odtajnienie dokumentów związku. Dla normalnych, uczciwych ludzi to powinien być
                              alfabet! Jestem we władzach to nie dla swojej prywatnej satysfakcji, ale żeby
                              coś zrobić dla ogólnie pojętego dobra curlingu w Polsce. A tymczasem takich
                              działań nie widzę!

NIE MA żadnego planu rozwoju dyscypliny w Polsce na kolejne lata, choć władze są
                              już od trzech lat!
                              NIE MA na koncie PZC ani jednych normalnie zorganizowanych Mistrzostw Polski,
                              tak żeby można było sobie zarezerwować noclegi, urlopy i wszystko co potrzebne
                              choć 2-3 miesiące wcześniej!
                              NIE MA żadnych skoordynowanych działań zmierzających do promocji dyscypliny w
                              naszym kraju!
                              NIE MA w PZC przejrzystości, są problemy z budżetem, co już na początku
                              działalności tej instytucji stawia ją w jednym szeregu z pozostałymi
                              „podejrzanymi” związkami sportowymi!
                              NIE MA w PZC nikogo kto byłby w stanie stać się osobistością sztandarową
                              polskiego curlingu, a póki co się z nas śmieją za granicą!
                              NIE MA w PZC poszanowania prawa, np. przy wyborze Dyrektora Sportowego
                              powoływano się na rozporządzenie w którym zapisano, że musi to być trener
                              pierwszej klasy, ale ktoś zapomniał dodać że w przepisach jest określone
                              wyraźnie, że ma to być trener pierwszej klasy w DANEJ dyscyplinie. Co więcej o
                              powołaniu na stanowisko dyrektora sportowego zgodnie z prawem rozstrzyga konkurs!
                              NIE MA w PZC prawdomówności, bo chociażby podczas wyborów do władz Związku w
                              czerwcu zeszłego roku (nota bene których ważność budzi też wątpliwości),
                              wyraźnie określono, że wybrane władze będą sprawować swoje funkcje do Igrzysk w
                              Turynie, a tymczasem na dzień dzisiejszy tamte słowa dawno poszły w niepamięć,
                              podobnie jak i Igrzyska w Turynie...

Ile jeszcze powodów mam wymienić, żeby uzasadnić moją chęć dążenia do zmian???
                              Ile jeszcze lat musimy zmarnować, żeby wreszcie coś się ruszyło???

:(

• damiahn Re: :( 01.06.06, 18:39
                                lpiworowicz napisał:

> Damian mi naprawdę nie zależy na wzajemnym łapaniu się za słówka i
                                przekomarzan
                                > iu.
                                Wierz mi, że mi również :(

> Uważam, że Polski Związek Curlingu powinien być instytucją przejrzystą, dobrze
                                > zarządzaną, informującą środowisko o tym co się dzieje.

ja też tak uważam...

> I Damian nie pisz mi, że tutaj ktoś z Władz mi odpowiada, bo nie padło w tym
                                > temacie jedno konkretne słowo odpowiadające na zadane przeze mnie pytania (w
                                > pierwszym poście):
                                >
                                r
                                > .?
                                >
                                > Na 5 pytanie odpowiedział ostry podając linka (co i tak wg Ciebie nie jest
                                > zgodne z prawdą).

W mojej opinii, na prawie wszystkie pytania odpowiedział Ci Paweł...
                                widzisz. Dlatego wygląda ta dyskusja jak wygląda. Znasz mój telefon,wiesz gdzie
                                pracuję i gdzie mieszkam. Tej dyskusji nie byłoby tutaj prawdopodobnie gdybyś
                                wykonał chociaż 1 telefon np. do mnie. Tak jak skip yeti określił, może
                                zacząłbyś od swoich. Chyba, że jednak chcesz za wszelką cenę dyskutować na
                                forum... :)
                                Bo jeżeli zaczynasz z grubej rury od forum, to czy nie wydaje CI się, że mnie
                                osobiście obrażasz? bo ja mogę widzieć to tak, że do mnie nie ma co w ogóle się
                                zwracać, bo i tak nic nie wiem (sorry - w 95% :) )
                                a tu może byś się zdziwił, bo na większość bym Ci odpowiedział (przynajmniej
                                statystykę bym sobie podniósł... :D ). Kwestia szerokiej kadry leży w
                                przygotowaniu przez dyrektora sportowego propozycji budżetu.
                                I wierz mi - sam chciałbym się już dowiedzieć na jakich zasadach mogę się
                                przygotowywać do wyjazdu na ME. Na prawdę wierz mi. Z pewnością tak samo
                                chciałyby Media. Ale to nie oznacza, że będę na forum ogólnoposkim pisał i
                                zadawał co chwila te pytania... :)
                                Jeżeli chcesz pomóc, to po prostu proponuję byś zaangażował się do jakiejś
                                komisji i tyle mam do powiedzenia w tej sprawie tutaj na forum... :)

• lpiworowicz :((( 01.06.06, 22:18
                                  Damian ja po prostu tego nie pojmuję!

Ja krytykuję działalność Polskiego Związku Curlingu, a wcześniej i Polskiej
                                  Federacji Curlingu, bo po prostu działa (działała) źle, a Ty piszesz, że Cię
                                  obrażam!!!

Ja się wychylam, poruszam niepopularne tematy, wyciągam sprawy, które nie
                                  zostały dograne i stanowią o braku zaufania do PZC, a Ty mnie po raz kolejny
                                  starasz się ośmieszyć!

Ja mam na uwadze to, że żeby nasz sport się rozwijał potrzeba zachęcających
                                  sygnałów z PZC, że potrzeba wielu działań, że potrzeba zmian i że do tego
                                  potrzeba też m.in. zmiany świadomości ludzi, a Ty mi piszesz, że miałem do
                                  Ciebie zadzwonić...

I piszesz, że tej dyskusji by nie było gdybym wykonał choć jeden telefon. Tyle
                                  tylko, że ani jeden, ani osiem telefonów nie zmieniłoby faktu, że mamy poważny
                                  problem w polskim curlingu! I to dlatego ta dyskusja a nie dlatego, że mi się
                                  nie chce zadzwonić...

>> Uważam, że Polski Związek Curlingu powinien być instytucją przejrzystą, dobrze
                                  >> zarządzaną, informującą środowisko o tym co się dzieje.

> ja też tak uważam...

No więc wszystko co w tym temacie zostało poruszone zmierzało właśnie w tym
                                  kierunku. Naprawdę nie pojmuję dlaczego jednocześnie uważasz się za zwolennika
                                  dobrego przepływu informacji a z drugiej strony zabraniasz mi dyskusji
                                  publicznej na poważne tematy?

Związek finansuje swoją działalność z pieniędzy publicznych i jako taki powinien
                                  podlegać społecznej kontroli, bo inaczej szybciutko stanie się prywatnym
                                  folwarkiem uprzywilejowanej grupy ludzi... to już przerabialiśmy w siatkówce,
                                  narciarstwie i wielu innych dyscyplinach.

I po raz trzeci podkreślam - ŻADNA z moich wypowiedzi nie była atakiem na Twoją
                                  osobę, czego niestety nie można powiedzieć w drugą stronę :(((
                                  • damiahn Re: :((( 01.06.06, 23:47
                                    Już od iluś miesięcy twierdzę, że forum jak to jest po prostu złym miejscem by
                                    prowadzić emocjonujące (w takim znaczeniu) dyskusje, ponieważ bardzo łatwo w
                                    takim miejscu o nakręcanie spirali nieporozumień, bo bardzo łatwo o
                                    niedopowiedzenie ważnych niuansów, bo czas pomiędzy jedną a drugą wypowiedzią
                                    liczy się w godzinach a nie sekundach... :) staram się przekonać m.in. Ciebie
                                    rzekłbym od lat... :)
                                    Wierzę, że Ty nie chcesz obrazić mnie, tak samo jak ja nie staram się ośmieszyć
                                    Ciebie...
                                    jedyne co staram się to przekonać Ciebie, że forum publiczne nie jest miejscem
                                    gdzie powinno się poruszać wszystkie tematy i to nie z powodu, że mam chociażby
                                    coś do ukrycia, ale z powodów związanych z zawiłościami komunikacji
                                    interpersonalnej z w/w powodów... :)
                                    Z pewnością wiele osób z zaciekawieniem przygląda się naszym wymianom zdań,
                                    pewnie innych to już może nudzić... :)
                                    Prosiłbym Cię, żebyśmy ewentualne z dalszą dyskusją przeszli na maile :)
                                    A skoro ten wątek przeistoczył się w dyskusję pomiędzy Tobą a mną to myślę, że
                                    najlepiej będzie ją przełożyć na niedaleką przyszłość kiedy to prawdopodobnie
                                    będziemy się widzieć... i będzie wiele możliwości by podyskutować na różne
                                    tematy... :)
                                    • lpiworowicz po prostu tak nie mogę :( 02.06.06, 02:49
                                      Damian szanuję Twoje zdanie i zawsze tak było. Niestety zupełnie się z nim nie
                                      zgadzam. I jako człowiek dorosły uważam, że mam prawo także i do swojego zdania,
                                      tym bardziej, że odnoszę wrażenie, że nie jestem w nim osamotniony.

Jednym słowem w tym temacie padło mnóstwo KONKRETNYCH PYTAń i ZARZUTóW pod
                                      adresem Polskiego Związku Curlingu. Nie chcę żeby to pozostało bez echa. Uważam,
                                      że mam prawo domagać się KONKRETNYCH ODPOWIEDZI. Nie mogę tego tak zostawić.

Ja znam Twoje poglądy Damianie, Ty znasz moje. Dlatego możemy sobie porozmawiać
                                      i z miłą chęcią uczynię to przy najbliższej okazji. Natomiast nasza rozmowa
                                      nijak nie przełoży się na poprawę sytuacji w PZC! Dlatego uważam, że właśnie na
                                      forum należy takie sprawy poruszać, bo im więcej osób jest świadomych problemów,
                                      z którymi Związek sobie nie radzi, tym większa presja będzie na Związku, a tym
                                      samym tym większa szansa na zmianę stanu rzeczy na lepsze.

I właśnie dlatego będę ze wszystkich sił informował wszystkich o tym co wydaje
                                      mi się niedopracowane i złe w polskim curlingu. Dlatego, że informacja nie jest
                                      luksusem lecz powinna być dobrem ogólnie dostępnym.

Co więcej, sam problem wypowiadania się na forum dla mnie nie istnieje - jeśli
                                      ktoś może mi udzielić odpowiedzi na postawione pytania czy sformułowane zarzuty
                                      to niech to po prostu zrobi. Ja nie widzę żadnych problemów "związanych z
                                      zawiłościami komunikacji interpersonalnej". Na proste pytania oczekuję prostej
                                      odpowiedzi. Nic więcej. Niech to będzie jedno zdanie, jedna liczba - będzie ok.
                                      Tylko niech to będzie na temat.

• damiahn Re: po prostu tak nie mogę :( 02.06.06, 13:44
                                        lpiworowicz napisał:
                                        > Damian szanuję Twoje zdanie i zawsze tak było. Niestety zupełnie się z nim nie
                                        > zgadzam. I jako człowiek dorosły uważam, że mam prawo także i do swojego zdania

Chyba Cię w żaden sposób nie ograniczam... :)

> Jednym słowem w tym temacie padło mnóstwo KONKRETNYCH PYTAń i ZARZUTóW pod
                                        > adresem Polskiego Związku Curlingu. Nie chcę żeby to pozostało bez echa. Uważam

Boję się, że jeżeli stawiasz mnóstwo pytań i zarzutów, to tym bardziej nikt na
                                        nie nie odpowie... :)

> ,
                                        > że mam prawo domagać się KONKRETNYCH ODPOWIEDZI. Nie mogę tego tak zostawić.

Masz prawo, jak i my wszyscy. Tak samo jak masz prawo zrobić to w sposób
                                        określony zasadami i prawem. Uważam, że forum w tym przypadku nie jest
                                        efektywne... a chyba na tym powinno nam zależeć :)

> Ja znam Twoje poglądy Damianie, Ty znasz moje. Dlatego możemy sobie porozmawiać
                                        > i z miłą chęcią uczynię to przy najbliższej okazji. Natomiast nasza rozmowa
                                        > nijak nie przełoży się na poprawę sytuacji w PZC! Dlatego uważam, że właśnie na
                                        > forum należy takie sprawy poruszać, bo im więcej osób jest świadomych problemów
                                        > z którymi Związek sobie nie radzi, tym większa presja będzie na Związku, a tym
                                        > samym tym większa szansa na zmianę stanu rzeczy na lepsze.

Ja wolałbym jednak inną pomoc. Wolałbym, by po prostu jeżeli ktoś z nas chce
                                        pomóc związkowi, to zgłasza swoją chęć pomocy w takim, czy innym obszarze... :)
                                        I na prawdę nie staram się zdyskredytować Ciebie, zrobiłeś chociażby
                                        profesjonalnie wniosek do DAPu zachęcam by po prostu dalej iść tą drogą, bo w
                                        ten sposób można zrobić więcej...

> I właśnie dlatego będę ze wszystkich sił informował wszystkich o tym co wydaje
                                        > mi się niedopracowane i złe w polskim curlingu. Dlatego, że informacja nie jest
                                        > luksusem lecz powinna być dobrem ogólnie dostępnym.

no i można mieć wrażenie, że Twoim celem jest przede wszystkim "wieszanie psów"
                                        a nie pomoc w tworzeniu lepszych standardów... :)

> to niech to po prostu zrobi. Ja nie widzę żadnych problemów "związanych z
                                        > zawiłościami komunikacji interpersonalnej". Na proste pytania oczekuję prostej
                                        > odpowiedzi. Nic więcej. Niech to będzie jedno zdanie, jedna liczba - będzie

No z paru prostych pytań i prostych odpowiedzi zrobił się wątek jak talala... :D
                                        Dla mnie chociażby to jest dowodem na to, że forum nie do końca spełnia swą
                                        funkcję środowiska "emocjonujących" dyskusji. W cudzysłowiu emocjonujących, bo
                                        kiedy zdarza się sposobność, że chociażby moje intencje wypowiedzi nie są
                                        zrozumiane przez Ciebie, a Twoje przez mnie to zaczyna się burza w szklance... :)
                                        "ja sugeruję, że Ty mnie obrażasz, Ty sugerujesz, że ja CIę ośmieszam" podaję to
                                        z lekkim przymróżeniem oka, ale tak może wyglądać rozkręcona dyskusja, która
                                        coraz więcej ma pierwiastków emocjonalnych a coraz mniej sensownych
                                        konstruktywnych sformułowań... :)
                                        Ale nic to - może i wielu osobom podoba się ten wątek, ja jednak w związku z
                                        wyjazdem prawdopodobnie będę się wyciszał... :) no chyba, że dorwę jakiś
                                        komputer w Spale... :)
                                  • krzychbe Re: :((( 02.06.06, 11:50
                                    Pozwólcie, że poruszę kilka spraw, które, mam nadzieję, uporządkują tę dyskusję.

1. Wielka prośba do Damiana. Będąc w tej rozmowie po stronie Łukasza, staram
                                    się zrozumieć Twoje racje i czasem mi to nawet wychodzi. Ale do licha, nie
                                    przecz faktom oczywistym! Paweł udzielił odpowiedzi tylko w temacie kadry A,
                                    która to odpowiedź, daję głowę, była Łukaszowi dobrze znana. Ale gdy ten
                                    sprecyzował, że pytania dotyczyły kadry szerokiej, NIE ODPOWIEDZIAŁ NIKT (z
                                    wyjątkiem Ostrego, który, o ile kojarzę, w zarządzie nie zasiada)
                                    Przy czym wcale nie twierdzę, że jedyną osobą, która powinna odpowiedzieć musi
                                    być Paweł B, lub Ty.

2.Udzielenie prostej, konkretnej i „na temat” odpowiedzi na proste pytania nie
                                    wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Wymaga natomiast, moim oczywiście
                                    skromnym zdaniem:
                                    a) czystego sumienia
                                    b) odrobiny szacunku dla pytającego.

3. Uważam, że ogólnopolskie forum, na którym toczy się ta dyskusja, ma (poza
                                    pewnymi wadami) przynajmniej jedną niezaprzeczalną zaletę. Otóż może się jej
                                    przysłuchiwać (a nawet wziąć w niej udział) mnóstwo ludzi oddalonych od siebie
                                    o setki kilometrów, którzy w takiej ilości mogą NIGDY nie mieć okazji spotkać
                                    się twarzą w twarz. A jeżeli kogoś to nie interesuje, chyba nie jest zmuszany
                                    do wchodzenia na ten wątek.

4. Mam prośbę do wszystkich zainteresowanych odpowiedziami na pytania stawiane
                                    przez autora tego (i nie tylko tego) wątku. Wpisujcie tu swoje wątpliwości,
                                    lub „podpisujcie” się pod pytaniami. Jeśli jest nas wielu, może to być jakiś
                                    argument. Jeżeli osobami zainteresowanymi tematem jesteśmy tylko Łukasz i ja,
                                    to może rzeczywiście dajmy sobie spokój.

5. Podkreślam, że w całym wywodzie nie chodzi mi o obiektywne trudności w
                                    realizacji pewnych celów, ani nie zarzucam nikomu, że pracując społecznie, robi
                                    za mało. Chodzi mi tylko o to, że jeśli coś się nie udaje, to dużo lepiej by
                                    było, gdyby środowisko było INFORMOWANE o podjętych staraniach i przyczynach
                                    porażki. To naprawdę da się zrobić w tekście znacznie krótszym, niż mój obecny
                                    post. A jeżeli ze związku informacje nie płyną, a pytania zbywane są
                                    milczeniem, to nie dziwię się różnym myślom, które ludziom przychodzą do głowy.

Pozdrawiam.
                                    • damiahn Re: :((( 02.06.06, 13:17
                                      będę się streszczał jak tylko mogę :) :)

> 1. Wielka prośba do Damiana. Będąc w tej rozmowie po stronie Łukasza, staram
                                      > się zrozumieć Twoje racje i czasem mi to nawet wychodzi.

i pomyśleć, że to ja wciągnąłem Cię do curlingu... hihi :P

> sprecyzował, że pytania dotyczyły kadry szerokiej, NIE ODPOWIEDZIAŁ NIKT (z
                                      > wyjątkiem Ostrego, który, o ile kojarzę, w zarządzie nie zasiada)
                                      > Przy czym wcale nie twierdzę, że jedyną osobą, która powinna odpowiedzieć musi
                                      > być Paweł B, lub Ty.

Wybacz, ale tu mógłbym Cię zaskarżyć... ;)
                                      Sam opdowiadałem odnośnie kadry najpierw Basi, potem zdaje się Justynie tak
                                      wyczerpująco jak tylko mogłem...
                                      Odnośnie szkolenia jedyną osobą, która może się wypowiadać na ten temat z
                                      ramienia zarządu jest właśnie Paweł jako szef komisji i ja jako marny jej
                                      uczestnik... :)

2.Udzielenie prostej, konkretnej i „na temat” odpowiedzi na proste
                                      > pytania nie
                                      > wymaga dużego nakładu pracy ani czasu. Wymaga natomiast, moim oczywiście
                                      > skromnym zdaniem:
                                      > a) czystego sumienia
                                      > b) odrobiny szacunku dla pytającego

miałem nadzieję, że jak tylko to możliwe odpowiadam prosto, konkretnie i na
                                      temat. Skoro jesteśmy przy szerokiej kadrze - co masz mi do zarzucenia? :)

> za mało. Chodzi mi tylko o to, że jeśli coś się nie udaje, to dużo lepiej by
                                      > było, gdyby środowisko było INFORMOWANE o podjętych staraniach i przyczynach
                                      > porażki. To naprawdę da się zrobić w tekście znacznie krótszym, niż mój obecny
                                      > post. A jeżeli ze związku informacje nie płyną, a pytania zbywane są
                                      > milczeniem, to nie dziwię się różnym myślom, które ludziom przychodzą do głowy.

Również tak uważam, choć dalej twierdzę, że styl prezentowany czasem na forum do
                                      niczego sensownego nie doprowadza... :)
                                      Na przykład: załóżmy, że jest pytanie odnośnie dotacji kto co jak?
                                      Czy spotkałeś się, żeby ktokolwiek w jakimkolwiek związku odpowiadał na forum na
                                      takie pytania? czy miałby coś do ukrycia, czy nie?
                                      Od tego jest inna forma, inne możliwości.
                                      Wierz mi - to jest pytanie którym sam jestem żywo zainteresowany bo chociażby
                                      jestem potencjalnym beneficjentem :)
                                      ale czy na prawdę uważasz, że TUTAJ powinny padać odpowiedzi na tego typu
                                      pytania...?
                                      Oczywiście kluby powinny być informowane - znacznie lepiej informowane. Uważam
                                      jednak, że taki ton na forum niewiele da. Wywoła się w Polsce tylko wrażenie, że
                                      "curling jest do bani" i jest z nim źle już na samym początku dziejów... :)
                                      a mimo wszystkich trudności jakie przeżywaliśmy (sam nigdy nie zapomnę ile
                                      zdrowia kosztowało mnie przygotowanie zeszłorocznych mistrzostw... (i nie tylko
                                      mnie) i jakie przeżywamy, czy będziemy jeszcze przeżywać, uważam, że warto było
                                      to robić :)
                                      Wiem, że jest chol... wiele do zrobienia, ale znowu uważam, że jeżeli chcemy
                                      pomagać w budowie curlingu, to pomagajmy. Mam niestety wrażenie (jeśli to jest
                                      moje odosobnione - to przepraszam), że czasem jesteśmy zbyt porywczy na forum,
                                      ale już jakby mniej mamy do powiedzenia w "pracy organicznej" :)
                                      I nie jest to aluzja ani do Ciebie Krzysiu, na którego mogę liczyć, kiedy jest
                                      jakiś problem do załatwienia, czy Łukasza, który daje z siebie wszystko by Ruda
                                      również zaistniała na mapie curlingu... :)
                                      Rzekłbym, że uważam, iż gdybyśmy mniej pisali tutaj w tym tonie, a więcej
                                      próbowali innymi drogami, to po prostu byłoby to efektywniejsze... :)
                                      Dalej zachęcałbym do przejścia z tym wątkiem na nasze forum klubowe... :)
                                      chyba, że ktoś się włączy nie ze śląska... :D

• lpiworowicz Re: post z 13:44 02.06.06, 14:51
                                        Widzę, że nie da Ci się Damianie wytłumaczyć o co chodzi (domyślam się, że po
                                        prostu nawet nie starasz się zrozumieć moich argumentów). No to spróbuję
                                        bezpośrednio.

>> Damian szanuję Twoje zdanie i zawsze tak było. Niestety zupełnie się z nim
                                        >> nie zgadzam. I jako człowiek dorosły uważam, że mam prawo także i do swojego
                                        >> zdania

> Chyba Cię w żaden sposób nie ograniczam... :)

No właśnie rzecz w tym, że nakazujesz mi wręcz zakończenie tej dyskusji,
                                        przeniesienie jej do "reala", na maila lub na forum klubowe. Co to jest jeśli
                                        nie próba ograniczania?

>> Jednym słowem w tym temacie padło mnóstwo KONKRETNYCH PYTAń i ZARZUTóW pod
                                        >> adresem Polskiego Związku Curlingu. Nie chcę żeby to pozostało bez echa.

> Boję się, że jeżeli stawiasz mnóstwo pytań i zarzutów, to tym bardziej nikt na
                                        > nie nie odpowie... :)

No tak, to jest logika! Jak nie będę stawiał pytań i zarzutów to wtedy
                                        odpowiedzi same posypią się jak z rękawa...

>> że mam prawo domagać się KONKRETNYCH ODPOWIEDZI. Nie mogę tego tak zostawić.

> Masz prawo, jak i my wszyscy. Tak samo jak masz prawo zrobić to w sposób
                                        > określony zasadami i prawem. Uważam, że forum w tym przypadku nie jest
                                        > efektywne... a chyba na tym powinno nam zależeć :)

Podaj mi Damianie choć jeden efektywny "sposób określony zasadami i prawem"
                                        który spowodował jakąkolwiek zmianę w PZC...

>> (...)

> Ja wolałbym jednak inną pomoc. Wolałbym, by po prostu jeżeli ktoś z nas chce
                                        > pomóc związkowi, to zgłasza swoją chęć pomocy w takim, czy innym obszarze... :)

Bez żartów Damian. Jeśli instytucja działa źle, jeśli nie ma tam zachowywanych
                                        podstawowych zasad współpracy, jeśli są różnego rodzaju niedomówienia, to z
                                        jakiej racji ja mam się w to pakować i podpisywać swoim nazwiskiem kompletną
                                        prowizorkę, skoro na jakiekolwiek decyzje i tak nie będę miał wpływu!!!

> I na prawdę nie staram się zdyskredytować Ciebie, zrobiłeś chociażby
                                        > profesjonalnie wniosek do DAPu zachęcam by po prostu dalej iść tą drogą, bo w
                                        > ten sposób można zrobić więcej...

I co z tego, że zrobiłem profesjonalnie projekt do DAPu skoro minął ponad
                                        miesiąc i... jak zwykle nikt nic nie wie. Nie wiadomo czy projekt dotarł, nie
                                        wiadomo kto i jakimi kryteriami będzie się kierował przy wyborze projektów. I
                                        jeszcze taki niuans, że projekty miały być złożone po polsku a tymczasem skoro
                                        mają być wysłane do Światowej Federacji to pewnie ktoś będzie musiał ten mój
                                        profesjonalny projekt przetłumaczyć na język bardziej popularny. Czy zrobi to
                                        równie profesjonalnie? I czy ktoś mu za to zapłaci (bo przecież by się chyba
                                        należało).

>> I właśnie dlatego będę ze wszystkich sił informował wszystkich o tym co
                                        >> wydaje mi się niedopracowane i złe w polskim curlingu. Dlatego, że informacja
                                        >> nie jest luksusem lecz powinna być dobrem ogólnie dostępnym.

> no i można mieć wrażenie, że Twoim celem jest przede wszystkim "wieszanie
                                        > psów" a nie pomoc w tworzeniu lepszych standardów... :)

No jeśli ktoś odniósł takie wrażenie to albo nie potrafi czytać, albo jest w
                                        dużym stresie i ma kłopot ze zrozumieniem treści, bo w moich wypowiedziach
                                        wielokrotnie podkreślałem, że nie są skierowane przeciwko Tobie, a o nikim innym
                                        nawet nie wspominałem!!!
                                        I znowu jest to trochę ośmieszające, bo każdy kto mnie zna (a do takich osób
                                        zaliczam też Ciebie Damianie) wie, że ostatnią rzeczą na której mi zależy w
                                        życiu to "wieszanie na kimś psów"... A to, że nie zgadzam się pokornie na całe
                                        zło tego świata to zupełnie inna sprawa. Ech...

> No z paru prostych pytań i prostych odpowiedzi zrobił się wątek jak talala...
                                        > :D
                                        > Dla mnie chociażby to jest dowodem na to, że forum nie do końca spełnia swą
                                        > funkcję środowiska "emocjonujących" dyskusji.

No to ja odniosłem wrażenie wręcz odwrotne! W tym wątku pojawiły się KONKRETNE
                                        pytania i zarzuty, które nie uleciały w próżnię! Zostało to napisane i zawsze
                                        będzie można się do tego odnieść! To jest właśnie przewaga słowa pisanego nad
                                        mówionym!
                                        Co więcej gdybym napisał to w piśmie skierowanym do Zarządu, to treść nie
                                        dotarłaby do tak wielu osób jak ta, zamieszczona tutaj. A skuteczność takiej
                                        formuły testowaliśmy niedawno. Dla osób, które o tym nie wiedzą - z mizernym
                                        skutkiem...

> (...) ale tak może wyglądać rozkręcona dyskusja, która
                                        > coraz więcej ma pierwiastków emocjonalnych a coraz mniej sensownych
                                        > konstruktywnych sformułowań... :)

Z mojej strony emocjonalnymi pierwiastkami są tylko emotikony, a konstruktywnych
                                        sformułowań nie szczędzę.

• damiahn Re: post z 13:44 02.06.06, 16:46
                                          lpiworowicz napisał:

> Widzę, że nie da Ci się Damianie wytłumaczyć o co chodzi (domyślam się, że po
                                          > prostu nawet nie starasz się zrozumieć moich argumentów). No to spróbuję
                                          > bezpośrednio.

Wygrałeś,
                                          poddaję się :)
                                          skoro Ty wiesz lepiej ode mnie co kłębi się w moich szarutkich zwojach, to po
                                          prostu jestem na straconej pozycji... ;)
                                          nie chcę takiej polemiki, w której Ty swoje, ja swoje... po prostu nie ma to
                                          sensu. Nie wiem, czy się ze mną zgodzisz, czy nie ale skoro ja Ciebie nie
                                          potrafię przekonać, Ty mnie nie potrafisz, to cała dyskusja traci sens...
                                          W każdym razie prosiłbym Cię o poszukanie ewentualnie innego adwersarza (może
                                          się znajdzie... :D )
                                      • lpiworowicz Re: post z 13:17 02.06.06, 15:02
                                        Damian nie wiem czy tylko ja to tak odbieram ale odnoszę wrażenie że piszesz w
                                        kółko to samo.

Odnośnie Kadry Narodowej nie odpowiedziałeś na żadne pytanie (z pytań 1-4),
                                        natomiast mówisz wciąż o Reprezentacji - to naprawdę nie jest to samo.

Do zarzutów wobec Związku nawet się nie ustosunkowałeś.

Z uporem godnym lepszej sprawy starasz się ze wszystkich sił zakończyć ten temat
                                        na forum, podając mniej lub bardziej sensowne argumenty.

Koronnym argumentem jak rozumiem, jest to, żeby nie psuć Związkowi opinii. Ale
                                        ja nie widzę żadnego uzasadnienia!

Skoro Związek działa źle i nic w tej materii się nie zmienia od samego początku
                                        to dlaczego mamy to ukrywać? Skoro nasze środowisko samo z siebie przez 3 lata
                                        nie potrafiło dokonać zmian to należy robić wszystko, aby taką chęć do zmian w
                                        polskich curlerach wzbudzić! I dlatego właśnie nie zamierzam kończyć tego tematu
                                        (a nie dlatego, że Ci robię na złość czy tam jeszcze z jakichś innych powodów).

> Mam niestety wrażenie (jeśli to jest
                                        > moje odosobnione - to przepraszam), że czasem jesteśmy zbyt porywczy na forum,
                                        > ale już jakby mniej mamy do powiedzenia w "pracy organicznej" :)
                                        > I nie jest to aluzja ani do Ciebie Krzysiu, na którego mogę liczyć, kiedy jest
                                        > jakiś problem do załatwienia, czy Łukasza (...)

To trochę jak kulą w płot. Bo jeśli to nie do nas aluzja to do kogo??? Do v-ce
                                        Prezesa Związku, który też się tu wypowiadał???

• arekmcc ODPOWIEDZI 03.06.06, 12:43
        Dość proste pytania wywołały takie emocje i to wśród kolegów.
        Spróbuję odpowiedzieć na pytania według własnej wiedzy.

Zarząd PZC na podstawie wyników sportowych drużyn.
        Udział w finale zawodów MP kobiet, mężczyzn i juniorów w danym sezonie
        - Lista kadry na stronie MS jest datowana na rok 2006. Proszę zwrócić uwagę że
        dla MS istotny jest rok kalendarzowy ze względów księgowych. DLa nas sezon trwa
        do finałów MP. Dlatego uważam że lisa na stronie MS powinna zostać
        zaktualizowana.

Te możliwosci są oraniczone skromnym budżetem PZC.

przeznaczył na Kadrę Narodową w 2005 r. i jakie planuje :D przeznaczyć w 2006
        r.?
        Mam nadzieję że konkretne kwoty zostaną podane na walnym i opublikowane. MOgę
        tylko powiedzieć ze była to pomoc dla drużyn startujacych w ME oraz w Baltic
        Cup.

Kilkadziesiąt - tak jak podano wcześniej wiadomo kto i na jakiej podstawie jest
        członkiem kadry.

• lpiworowicz Re: ODPOWIEDZI 03.06.06, 16:53
          Na proste pytania proste odpowiedzi :)

Czy to naprawdę takie gorszące, że chciałem aby ktoś to sprecyzował?

Dzięki :)

A Tobie Damian dzięki za dyskusję, bo przynajmniej widać, że nam obu na czymś
          zależy :)
        • krzychbe Re: ODPOWIEDZI 03.06.06, 19:41
          Proste pytania, proste odpowiedzi i proste „dzięki”, również z mojej strony.

Brak emocji, brak zawiłości w niuansach komunikacji interpersonalnej… Czyli
          jednak da się.

Ponieważ tu, jak się okazało, niewielu to interesuje, zamykam się. Ale Damianie!
          Nie mogę się doczekać rozmowy bezpośredniej :)))
          • damiahn Re: ODPOWIEDZI 04.06.06, 00:26
            > Brak emocji, brak zawiłości w niuansach komunikacji interpersonalnej… Czy
            > li
            > jednak da się.

Odbieram to jednak jako zaczepkę w moją stronę... ;)
            a wydaje mi się, że te odpowiedzi padły już znacznie wcześniej... :D
            ...z przyjemnością porozmawiam na różne tematy... :)
        • maruda46 Re: ODPOWIEDZI 03.06.06, 23:52
          arekmcc napisał:
          > Zarząd PZC na podstawie wyników sportowych drużyn.

Ależ jest to zupełnie niejasne! Jakich wyników sportowych? Z jakich zawodów?
          Krajowych, Zagranicznych czy Intergalaktycznych? Czy brana jest pod uwagę pogoda
          zewnętrzna i pogoda ducha zawodników? To bardzo ważne pytania, a nikt jeszcze na
          nie nie odpowiedział! Absolutnie nie może być tak, że Zarząd Polskiego Związku
          CUrlingu nie potrafi odpowiedzieć na tak proste pytania. Niedopuszczalne jest,
          żeby choć jeden z członków Zarządu nie zaglądał na prywantne forum poświęcone
          jego dyscyplinie sportu!

> Udział w finale zawodów MP kobiet, mężczyzn i juniorów w danym sezonie
          > - Lista kadry na stronie MS jest datowana na rok 2006. Proszę zwrócić uwagę że
          > dla MS istotny jest rok kalendarzowy ze względów księgowych. DLa nas sezon trwa
          > do finałów MP. Dlatego uważam że lisa na stronie MS powinna zostać
          > zaktualizowana.

Ależ tak nie może być. Domagam się zdecydowanej interwencji! Przy okazji pytam
          dlaczego nikt się nie zainteresował dlaczego na stronie MS są nieaktualne dane?
          Może komuś na tym zależy, żeby nie było wiadomo kto należy do kadry, żeby
          osiągnąć korzyści majątkowe? Domagam się żeby i mnie tam dopisać! Czy to takie
          trudne??!!

> Te możliwosci są oraniczone skromnym budżetem PZC.

Ależ to przecież kpiny! Jak można ograniczać możliwości. Związek jest po to aby
          rozwijać naszą ukochaną dyscyplinę, a nie stawiać, powiedzmy sobie szczerze,
          sztucze ograniczenia! Nie samymi pieniędzmi człowiek żyje!

> r.?
          > Mam nadzieję że konkretne kwoty zostaną podane na walnym i opublikowane. MOgę
          > tylko powiedzieć ze była to pomoc dla drużyn startujacych w ME oraz w Baltic
          > Cup.

Mnie nie obchodzi jakieś tam walne, kapisz? Ja chcę tu i teraz konkrentnej
          informacji, bo jak nie to walnę! Przecież to nie takie trudne znać na pamięć
          każdą operację finansową Związku (wcześniej Federacji) i potrafić je zsumować.

> Kilkadziesiąt - tak jak podano wcześniej wiadomo kto i na jakiej podstawie
          jest członkiem kadry.

to 7-dziesiąt czy 8-dziesiąt? a może 6-dziesiąt? Odpowiedź niepełna, co jest
          absolutnie karygodne! Czy ludzie trzymający władzę nad polskim curlingiem nie
          potrafią dodawać? Czy te tępe palanty kiedyś się tego nauczą??!!
          Nikogo oczywiście nie obrażam powyższym stwierdzeniem, gdyż nie taki był mój
          zamiar, po prostu chciałbym konkretną (z dokładnością do 56 miejsc po przecinku)
          odpowieć. Czy to naprawdę takie trudne??!!!!!!

A na koniec...

Jest prywatne forum pt. "piłka nożna". Czy mogę zadać na tymże forum pytanie
          "ile pieniędzy pzpn wydał na wyjazd kadry na MŚ"? Oczywiście, że mogę! Przecież
          jest wolność słowa! A czy powinienem oczekiwać oficjalnej odpowiedzi na tymże
          forum od prezesa Listkiewicza, a jeśli takowej nie dostanę, to rzucać się jak,
          nie przymierzając, Czarnecki przez morze? Założenie: prezes Listkiewicz parę
          razy wypowiadał się niezobowiązująco na forum.
          Odp: NIE - chyba wszystko z nami w porządku...
          Odp: TAk - w następnych wyborach startujemy z listy wyborczej samoobrony RP...
          • damiahn Re: ODPOWIEDZI 04.06.06, 00:23
            i tym radosnym akcentem jako jeden z głównych "polemiaczy" proponuję zamknąć
            ten wątek... :D
            Chyba, że ktoś jeszcze ma coś do dodania... ;)
            • maruda46 Re: ODPOWIEDZI 04.06.06, 22:23
              Dlaczego próbuje mi się zamknąć możliwość wypowiadania się na forum publiczym,
              sugerując, że to koniec dyskusji! Czyżby ktoś miał co do ukrycia i próbując
              przerwać dyskurs starał się zatuszować błędy i wypaczenia? Oczywiście
              absolutnie, że nigdy w życiu nie sugeruję, że ten ktoś takowe popełnił tylko tak
              pytam dla podtrimanja razgawora i oczywiście dobra ogółu polskiego curlingu.

Powtarzam jest to próba kneblowania co bardziej prawdomównych przedstawicieli
              społeczności curlingowej. W końcu jest to forum na stronach "Wyborczej", a
              przecież wszyscy wiemy jak "Wyborcza" traktuje tych, który walczą z układami w
              łże-elitach, również curlingowych! A my nie damy się uciszyć...

A tak poważnie:

"It is ill manners to silence a fool,
              cruelty to let him go on"
              Benjamin Franklin
              • lpiworowicz Taaaaaaaaak 05.06.06, 00:51
                1. Byś Szanowny Forumowiczu miał tę krztynę honoru i się podpisał choć pod swoją
                wypowiedzią... ale wiem honor to dziś cecha niemodna...

2. Chcecie się wzorować na PZPN – ok, ale się nie zdziwcie, gdy pewnego dnia
                zaczną na Was tak samo krzyczeć...

3. Forum prywatne??? To dlaczego tutaj pojawiają się jakże skąpe informacje o
                PZC??? A gdzie jest to forum publiczne w takim razie???

4. Wyśmianie próby konstruktywnej dyskusji (i krytyki, a jakże) to rzeczywiście
                aktywność godna męża stanu...

"Chcecie wyzwolić się od prawdy?
                Zduście ją słowami."
                Johann Wolfgang Goethe
                • lpiworowicz Na zakończenie 06.07.06, 13:57
                  Tak żeby zamknąć temat.

Zgłoszona do Ministerstwa Sportu tzw. szeroka Kadra Narodowa Polski w curlingu
                  NIE ZOSTAŁA przypadkowo przepisana jak chcą niektórzy z zeszłego roku (bo nikt w
                  MS takich rzeczy nie robi) - ktoś ją zgłosił. Rozumiem (tak wynikało z powyższej
                  dyskusji), że zrobił to Zarząd Związku w tym konkretnym przypadku w osobie
                  Sekretarza (bo kto inny miałby się tym zajmować).

To wszystko nie miałoby wielkiego znaczenia gdyby nie kilka faktów:
                  1. (mniej ważne) wszyscy Członkowie w/w Kadry Narodowej mają opłacone
                  ubezpieczenie przez PZC (tylko oni) na pierwsze półrocze tego roku (jeśli ktoś
                  wiedział o tym nie musiał wykupować u siebie w klubie)
                  2. (skandaliczne) na podstawie w/w NIEAKTUALNEGO składu Kadry Narodowej, który
                  nie był pełny już w zeszłym roku, zawierającego również osoby, które nie grały w
                  tegorocznych finałach Mistrzostw Polski - Zarząd Polskiego Związku Curlingu
                  postanowił podzielić pieniądze na szkolenie szerokiej Kadry!!! Tak więc
                  pieniądze (konkretne pieniądze nie jakieś wirtualne) dostaną (dostały) te kluby,
                  których zawodnicy znajdują się na w/w liście zgłoszonej do Min. Sportu!!!

Oto dlaczego tak mi zależało na wyjaśnieniu tej sprawy jeszcze przed ostatnimi
                  posiedzeniami Zarządu PZC.
                  Wszystkich szydzących w tym wątku serdecznie pozdrawiam...

• wbekierz Na zakończenie???? No nie... 07.07.06, 11:00
                    Po przeczytaniu tego wątku całkowićie zgadzam się z tezami Łukasza.
                    Gołym okiem widać, że całe (może kogoś obrażę, to przepraszam) władze PZC
                    należy zmienić. Nie tylko zarząd ale i komisję rewizyjną. Mam kilka pytań ale
                    chyba raczej nie uzyskam na nie odpowiedzi:
                    1. Jaka jest wielkość dotacji przeznaczonej przez MS na polski curling?
                    2. Dlaczego PZC nie publikuje sprawozdania finansowego (oczywiście zgodnie z
                    ustawą o rachunkowości nie ma takiego obowiązku ale to nie stanowi przeszkody
                    do jego upublicznienia).
                    3. Czy Komisja rewizyjna Kontrolowała Związek? Jakie są wnioski?
                    4. Kto jest autorem "Statutu PZC" (czy są czynione starania jego uaktualnienia)?
                    5. Czy Zarząd realizuje postanowienia tegoż statutu (m.in częstotliwość zebrań
                    Zarzadu bo według informacji na stronie www.curling.pl są opublikowane tylko
                    cztery (!!!!) informacje o zebraniach chociaż statut zobowiązuje Zarząd do
                    posiedzeń nie żadziej niż co 2 miesiące)?

Jeśli chodzi o powoływanie kadry narodowej to czy istnieją jakieś procedury
                    wyboru, np. członkami kadry obligatoryjnie są zawodnicy czterech najlepszych
                    drużyn seniorskich w MP i dwóch najlepszych drużyn juniorskich w MP czyli max.
                    60 osób (30 kobiet i 30 mężczyzn) mogłoby być jasno i przejrzysto.

Czy zarząd podejmował jakieś starania dotyczące pozyskania funduszy na
                    inwestycje (budowę pierwszego lodowiska tylko do curlingu)? Można przecież
                    pozyskać na ten cel pieniądze z MS z UE i było by gdzie rozgrywać MP. Starania
                    takie można przecież podjąć łącznie np. z samorządem (który przekazałby grunt
                    pod inwestycje), wiem że znalazłyby się miasta które weszłyby w takie
                    przedsięwzięcie jeżeli byłoby dobrze uzasadnione.
                    Czy czynione były starania by w Polsce zorganizować szkolenia takie jak w
                    Fussen?
                    Jakie są podejmowane kroki mające na celu propagowanie curlingu w Polsce???
                    Można by tak jeszcze długo....
      • takeouter hmmm a to zagadka :P 31.01.07, 10:58
        Tak patrze na nową Kadre Narodowa na pzc.org i tak się zastanawiam czemu
        Barbara Karwat i Maciej Cesarz nie są tam wpisani :P czy to jakiś spisek ? :P)
        heh....
        • kkskc Re: hmmm a to zagadka :P 31.01.07, 12:16
          No i dlaczego w Kadrze Polski znalazl sie Czech?? :)
          • lpiworowicz Re: hmmm a to zagadka :P 31.01.07, 12:48

No ale dzięki p. Jurkowi Skusze wiemy już przynajmniej na jaki okres ta Kadra...
            - to trzeba docenić, bo do tej pory to też było dość tajemnicze... :)
        • barbarakarwat Re: hmmm a to zagadka :P 01.02.07, 09:33
          takeouter napisał:

> Tak patrze na nową Kadre Narodowa na pzc.org i tak się zastanawiam czemu
          > Barbara Karwat i Maciej Cesarz nie są tam wpisani :P czy to jakiś
          spisek ? :P)
          > heh....
          ????????!!!!!!!

nie pierwsza i pewnie /niestety/ nie ostatnia wpadka PZC, a wpadki biorą się
          stąd, że jest "bajzel" ale mogę się mylić i w PZC jest porządek dlatego
          przyjmuję, że jest to spisek :)
          • barbarakarwat :) 05.02.07, 11:44
            Pomimo to, że dalej nie wiemy czy to był spisek czy też nie ;) dziękujemy PZC,
            Maciek i ja, za wpisanie nas do Kadry Narodowej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka