Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Olisadebe i jego wypowiedź

IP: *.pg.com 26.10.01, 06:32
    Myślę Oli,że powinneś być bardziej powściągliwy w soich wypowiedziach
    bo jak wiem nie spotkałeś się tylko z kytyką i odrzuceniem,lecz również
    stałeś się idolem dla wielu Polaków i nie tylko kibiców piłki nożnej.
    Twoje oskarżenia są w większości bezpodstawne i stałeś się przesadnie wyczulony.
    Bo cóż możesz wiedzieć co myśli jakaś staruszka lub ludzie mijający cię na
    ulicy,to tylko Twoja wyobraźnia i pierwsze odczucie kierują emocjami i
    wykrzywiają obraz rzeczywistości.Ty sam poinneś popracować nad sobą,bo napewno
    nie jesteś ideałem a kytykę pozostaw tym którzy się na tym znają.

Obserwuj wątek
      • Gość: Cyfra Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.dip.t-dialin.net 26.10.01, 07:13
        Opinia Olego jest calkowicie trafna!
        • Gość: Ryszard Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.abo.wanadoo.fr 26.10.01, 07:31
          Jest taka scena w "samych swoich" gdy Kargul z Pawlakiem plyna Batorym do
          Ameryki; troche buja no i pawlak idzie do statkowej kaplicy sie pomodlic...
          Modli sie zarliwie, podnosi oczy ku oltarzowi i widzi czarnego ksiedza. Z
          krzykiem wiec ucieka na poklad. I niewiele sie zmienilo od teggo czasu
          niestety. Polska byla krajem "zamknietym" w odroznieniu od takiej Francji, od
          wiekow otwartej - kolonie, terytoria zamorskie itp. To ze Oli dzisiaj jest
          idolem dla wielu to dzieki medialnosc futbolu i wlasnej pracy. Jakby np.
          prowadzil skromny punkt wywolywania filmow to cale zycie przezywano by
          go "negatyw". Czy tak trudno sobie powiedziec prawde? pozdr.R
          • Gość: we OLI ANI MEE ANI BEE...A FILOZOFUJE JAK GROSS IP: *.dialup.optusnet.com.au 31.10.01, 18:32
            JAK W AFRYCE ZOBACZA BIALEGO TO NIE TYLKO SIE GAPIA,OGLADAJA I SZEPTAJA ALE
            NOZ W KIESZENI OTWIERAJA... JAK W POLSCE SIE OGLADAJA ZA POLAKIEM NIE MOWIACYM
            PO POLSKU,MIESZKAJACYM W GRECJI I MYSLACYM JAK GROSS TO WSZYSCY ZYCZA MU
            STRZELANIA BRAMEK,BO JEGO ZYCIE W JEGO NOGACH TERAZ...JAK PRZESTANIE STRZELAC
            TO DOPIERO ZOBACZY CO POWIEDZIAL... W IZRAELU GO PRZYJMA Z OTWARTYMI REKAMI (PO
            STRONIE PALESTYNSKIEJ)...
        • Gość: pak Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.gemini.net.pl 26.10.01, 08:18
          Oczywiscie, ze trafna. Trzeba byc Polakiem (polskim katolikiem) zeby nie
          dostrzegac problemu. Wsztyd mi za ten narod.
          • Gość: macias Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 08:42
            Gość portalu: pak napisał(a):

> Oczywiscie, ze trafna. Trzeba byc Polakiem (polskim katolikiem) zeby nie
            > dostrzegac problemu.

A co to za idiotyzm?!
            Jesli tak myslisz, to widocznie masz problemy ze soba, bo ja jestem i Polakiem i
            katolikiem - nie jestem za to rasista, nie oceniam ludzi po kolorze skory ani
            pochodzeniu, jestem rasowym daltonista, ale nie ma to zadnego zwiazku z wiara ani
            narodowoscia. To ludzie, ktorzy wrzucaja wszystkich do jednego wora sa
            niebezpieczni. W kazdym srodowisku znajda sie odmiency (w tej lub innej
            dziedzinie), a zazwyczaj jest tak, ze odmieniec albo z natury staje sie jaskrawy
            i bardziej widoczny albo sam do tego dazy. To juz nie moja wina, ze w tym kraju
            (podobnie jak w wielu innych) rodzi sie cala plejada pseudo-narodowcow, dla
            ktorych obcowanie z Chinczykiem, Zambijczykiem, Eskimosem czy Zydem jest hanba, a
            punktem ich spaczonego i chorego honoru jest pokazanie rzeczonym, kto to jestem
            ja - bialy pan swojego bialego grajdolka...
            • Gość: skorpion Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 203.220.83.* 29.10.01, 21:12
              Gość portalu: macias napisał(a):

> Gość portalu: pak napisał(a):
              >
              > > Oczywiscie, ze trafna. Trzeba byc Polakiem (polskim katolikiem) zeby nie
              > > dostrzegac problemu.
              >
              > A co to za idiotyzm?!
              > Jesli tak myslisz, to widocznie masz problemy ze soba, bo ja jestem i Polakiem
              > i
              > katolikiem - nie jestem za to rasista, nie oceniam ludzi po kolorze skory ani
              > pochodzeniu, jestem rasowym daltonista, ale nie ma to zadnego zwiazku z wiara a
              > ni
              > narodowoscia. To ludzie, ktorzy wrzucaja wszystkich do jednego wora sa
              > niebezpieczni. W kazdym srodowisku znajda sie odmiency (w tej lub innej
              > dziedzinie), a zazwyczaj jest tak, ze odmieniec albo z natury staje sie jaskraw
              > y
              > i bardziej widoczny albo sam do tego dazy. To juz nie moja wina, ze w tym kraju
              >
              > (podobnie jak w wielu innych) rodzi sie cala plejada pseudo-narodowcow, dla
              > ktorych obcowanie z Chinczykiem, Zambijczykiem, Eskimosem czy Zydem jest hanba,
              > a
              > punktem ich spaczonego i chorego honoru jest pokazanie rzeczonym, kto to jestem
              >
              > ja - bialy pan swojego bialego grajdolka...

Pak przeciez nie mówi ze wrzyscy Polacy kotolicy sa rasitami. Ale po prostu
              wyjasnia ze sprawa racizmu w Polsce jest jasna - jest go duzo. Takie wypowiedzi
              jak n.p. Oliego nie powinny nikogo dziwic. Jezeli ktos sie nie zgadza z tym co
              Oli powiedzial, to napewno to jest ktos z defensywnym, za bardzo subjektywnym
              pogladem - mówiac krótko Polakiem. Oczywiscie tez jest duzo Polaków którzy sie
              odwarza poczuc wstyd na akcje ich rodaków, i nie udawaja ze nie ma problemu.
            • martala Re: Olisadebe i jego wypowiedź - Oli przesadził... 31.10.01, 08:10
              Niestety, na całym świecie nadal są rasiści w Nigerii też, i w Polsce też, ale
              nic nie uprawnia Emsiego do takich wypowiedzi, bo kibice go kochają (na razie).
              Oli dostał polskie obywatelstwo, a Polska to nie supermarket gdzie kupisz sobie
              wszystko - na obywatelstwo trzeba zasłużyć. Owszem Oli jest dobrym
              napastnikiem, ale chyba się trochę zapomina. Jest jednym z wielu, bardzo wielu
              nigeryjskich zawodników w europejskich klubach, a nie wszyscy dostają
              obywatelstwa ich państw. O pewnych rzeczach nie mówi się całemu światu, swoje
              brudy trzeba prać tu...
              • Gość: Cyfra Re: Olisadebe i jego wypowiedź - Oli przesadził... IP: *.dip.t-dialin.net 04.11.01, 16:46
                martala napisał(a):

> Niestety, na całym świecie nadal są rasiści w Nigerii też, i w Polsce też, ale
                > nic nie uprawnia Emsiego do takich wypowiedzi, bo kibice go kochają (na razie).
                >
                > Oli dostał polskie obywatelstwo, a Polska to nie supermarket gdzie kupisz sobie
                >
                > wszystko - na obywatelstwo trzeba zasłużyć. Owszem Oli jest dobrym
                > napastnikiem, ale chyba się trochę zapomina. Jest jednym z wielu, bardzo wielu
                > nigeryjskich zawodników w europejskich klubach, a nie wszyscy dostają
                > obywatelstwa ich państw. O pewnych rzeczach nie mówi się całemu światu, swoje
                > brudy trzeba prać tu...
                Niestety ale w tym kraju prawiw wszystko jest do kupienia jak w Supermarkecie.
                Bez Olego napewno Polska by nie awansowala-umiejetnosc przyznania sie do wlasnych
                bledow,przywar,zlych zachowan jest cecha wielkich,a "maluczcy" sie obruszaja!
          • Gość: brylatyn Oli lobuzie IP: 193.0.73.* 26.10.01, 10:04
            Prosze sie wstydzic za siebie. Uważam, że Olisadebe ma dużo Polsce i Polakom do
            zawdzieczenia. Ma polska zone, polska rodzine. Takimi wypowiedziami krzywdzi
            ich wszystkich. Nasz narod na pewno nie jest bardziej rasistowski od innych.
            Prosze zapytac redaktorow z Wyborczej o wrazenia z ich wyprawy do Nigerii,
            sladami Olisadebe. Niech powiedza publicznie o rasizmie czarnych wobec bialych.
            Uwazam, ze Oli to taki ptak co wlasne gniazdo kale.
            • Gość: kibic Re: Oli lobuzie IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 26.10.01, 12:23
              Trzeba być ślepym, żeby nie widzieć w Polsce rasizmu, nietolerancji i
              ksenofobii!!! I nie byłbym taki pewien tego, że Oli zawdzięcza Polsce więcej
              niż Polacy jemu. Nie oszukujmy się, że bez Olego raczej nie awansowalibyśmy do
              finałów. A Oli spokojnie znalazłby sobie inną kobietę. A Panathinaikos nie
              kupił go ze względu na grę w reprezentacji tylko w Polonii.
              A na przykładzie tego właśnie listu, na który odpowiadam widać, że to wśród
              białych są dopiero "łobuzy" (żeby nie użyć innych słów, powszechnie uważanych
              za obraźliwe)
              • Gość: kafka Re: Oli lobuzie IP: *.bloor1.on.home.com 27.10.01, 15:51
                Czlowieku, twoje opinie sa nieracjonalne.
                • Gość: kafka Re: Oli lobuzie IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 28.10.01, 22:35
                  kaffka idź się powieś!
                  • Gość: ? Re: Oli lobuzie IP: 212.244.68.* 30.10.01, 08:40
                    ????
            • Gość: DonJose Re: Oli lobuzie IP: *.proxy.aol.com 27.10.01, 17:28
              Gość portalu: brylatyn napisał(a):

> Prosze sie wstydzic za siebie. Uważam, że Olisadebe ma dużo Polsce i Polakom do
              >
              > zawdzieczenia. Ma polska zone, polska rodzine. Takimi wypowiedziami krzywdzi
              > ich wszystkich. Nasz narod na pewno nie jest bardziej rasistowski od innych.
              > Prosze zapytac redaktorow z Wyborczej o wrazenia z ich wyprawy do Nigerii,
              > sladami Olisadebe. Niech powiedza publicznie o rasizmie czarnych wobec bialych.
              >
              > Uwazam, ze Oli to taki ptak co wlasne gniazdo kale.

Czy takim samym ptakiem jest prezes klubu, w ktorym mial mijsce ten numer z
              bananami? Bo ow prezes publicznie przeprosil Olego. A poza tym: kot komu wiecej
              zawdziecza: Oli Polsce, czy Polska Olemu?

Mam wrazenie, ze ten wywiad do proba odreagowania tych pierwszych i chyba nie
              zawsze przyjemnych dni w Polsce. To jest skaidnad normalne zjawisko: w pamieci
              pozostaja nam zdarzenia dramatyczne, zwlaszcza, kiedy ich konsekwencja jest
              poczuie krzywdy.
              To tego jescze sochodzi swoista skala porownawcza: W Grecji nie doszlo do zadnych
              chamskich manifestacji w stosunku do niego. Druga sprawa, ze to nie dlatego, iz
              Grecy sa tacy tolerancyjni, ale dlatego, ze Olisadebe nie jest ani Albanczkiem,
              ani Turkiem, ani Macedonczykiem.

• Gość: Korfanty Olisadebe jest Żydem IP: 193.0.73.* 29.10.01, 16:20
                Oli jest wyznania mojżeszowego. Wiem to z pewnego źródła. Kupiłem pod Kościołem
                Św. Anny najnowsza broszurkę - "Poznaj Żyda wśród Murzynów". Wystarczy
                przyjrzeć się fizjonomii Olego a wszystko stanie się jasne. Tylko cudem Oliego
                rodzina przeżyła wojnę bo uciekli do Nigerii. Teraz postanowił wrócić do kraju
                przodków a tu taki wstyd. Kolejny piłakrz o odmiennym pochodzeniu do Ekwueme z
                Polonii Warszawa. Jego babka jest cyganką. A ciotka Abela Salamiego to Indianka
                z Siedleckiego.
                • Gość: skorpion Re: Olisadebe jest Żydem IP: 203.220.83.* 29.10.01, 21:34
                  Wracaj do jaskini, balwanie. Co najgorsze w narodzie Polskim to wlasnie takie
                  ciemnoty jak ty.
                  • Gość: brylant Re: Olisadebe jest Żydem IP: 193.0.73.* 30.10.01, 09:57
                    Gość portalu: skorpion napisał(a):

> Wracaj do jaskini, balwanie. Co najgorsze w narodzie Polskim to wlasnie takie
                    > ciemnoty jak ty

Jak sie nie ma poczucia humoru i posiada się duże kompleksy to tak się reaguje
                    jak pan. Ja wierzę w polski naród, ukraiński, białoruski, żydowski, ormiański i
                    całą Rzeczpospolitę. Wierzę, że większość ludzi w Polsce jest przyzwoitych, z
                    poczuciem humoru i własnej godności. Życze Panu mniej kompleksów więcej uśmiechu.

• Gość: wojtek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.cyberia.com.pl 28.10.01, 03:24
            Komu wstyd, to niech się buja na kajak. A propos Francji, otwartej i
            wielokulturowej, to gratuluję 60 tys. Arabów gwiżdżących w czasie odgrywania
            Marsylianki. Oczywiście nie wspominam o powstaniu w Paryżu, bo Niemców już tam
            nie było od kilku dni, a paru chłopaków dostało za ten czyn wspaniałe medale i
            butelkę wina stołowego.
        • Gość: Dorota Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.stacje.agora.pl 26.10.01, 14:10
          Nic kontrowersyjnego w wywiadzie nie widze. Jezeli facet byl szykanowany ze
          wzgledu na kolor skory to niby dlaczego nie powinien o tym mowic? Powiedzial
          prawde - jestesmy spoleczenstwem rasistowskim, powiedzmy to wprost!
          • Gość: kat Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 15:30
            Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Nic kontrowersyjnego w wywiadzie nie widze. Jezeli facet byl szykanowany ze
            > wzgledu na kolor skory to niby dlaczego nie powinien o tym mowic? Powiedzial
            > prawde - jestesmy spoleczenstwem rasistowskim, powiedzmy to wprost!

nie chcę być wulgarny ale idź i mu pociągnij...odwdzięczysz mu się.

• Gość: jarek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 199.85.124.* 26.10.01, 14:20
          Nie chodzi tu czy jest trafna czy nie.
          Oli byl szczery, nawet za szczery. Podejrzewam ze mowil prawde, ale moim
          zdaniem chodzi tu raczej tzw dobra wole.
          W sumie wiecej zyskal dzieki Polsce niz stracil. A w przypadku np. kobiety, ze
          ma ladna blondynke i chodzi z nia ulicami a ludzie sie dziwia i to go wkurza,
          mysle ze wiedzial ze to wywola takie reakcje. Bialy trzymajacy za reke
          czarnoskora pieknosc w jego rodzinnej Nigerii tez wzbudzlaby sensacje, wiec
          niech nie pierdzili publicznie ze Polska jest taka czy owaka, bo moze i jest,
          ale nie powinien publicznie kalac wlasne gniazdo, bo przeciez jest Polakiem, a
          to do czegos zobowiazuje.
        • Gość: jarek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.fmco.com 26.10.01, 14:47
          Nie chodzi tu czy jest trafna czy nie.
          Oli byl szczery, nawet za szczery. Podejrzewam ze mowil prawde, ale moim
          zdaniem chodzi tu raczej tzw dobra wole.
          W sumie wiecej zyskal dzieki Polsce niz stracil. A w przypadku np. kobiety, ze
          ma ladna blondynke i chodzi z nia ulicami a ludzie sie dziwia i to go wkurza,
          mysle ze wiedzial ze to wywola takie reakcje. Bialy trzymajacy za reke
          czarnoskora pieknosc w jego rodzinnej Nigerii tez wzbudzlaby sensacje, wiec
          niech nie pierdzili publicznie ze Polska jest taka czy owaka, bo moze i jest,
          ale nie powinien publicznie kalac wlasne gniazdo, bo przeciez jest Polakiem, a
          to do czegos zobowiazuje.
        • Gość: kacha Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 23:15
          Tak sie wszyscy wkurzacie ale spojrzmy na siebie. Czy ktorykolwiek z
          dziennikarzy powiedzial o nim inaczej niz "Nigeryjczyk z polskim paszportem"?
          Reka do gory, kto choc raz pomyslal o nim "Polak". Wyzej, bo nie widze. Nie
          oszukujmy sie, kochamy Olego glownie za jego bramki wiec nie oburzajmy sie
          jesli on najbardziej ceni w nas polski paszport z ktorym latwiej sie poruszac
          niz z nigeryjskim. Inni ciemnoskorzy, juz bez polskich paszportow moga co
          najwyzej liczyc na porcje bananow od co dowcipniejszych kibicow i sedziow. Nie
          oszukujmy sie, egzamin z tolerancji najczesciej oblewamy. A Polska zawdziecza
          Olemu co najmniej tyle co on jej. To byl czysty interes - paszport za gole -
          wiec sie tak nie bulwersujmy moze. Zwlaszcza ze poki co jestesmy na tym do
          przodu.
        • Gość: Polak Warto przypomnieć Olemu, że poślubił "rasistkę"... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.01, 23:40
          Nieładnie panie Oli, nieładnie.
          Mam nadzieję że ktoś przeinaczył jego słowa
          (nie znam tej wypowiedzi) bo dotąd myślałem,
          że to nie tylko świetny piłkarz, ale też
          porządny, skromny facet.Opinie takie jak ta
          idol wielu młodych Polaków powinien zachować
          dla siebie,zamiast stosując przykre uogólnienia
          zarzucać rasizm kolegom z kadry, Engelowi, kibicom
          swojej polskiej żonie i...sobie.
      • Gość: Monika Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 193.227.223.* 26.10.01, 08:07
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Myślę Oli,że powinneś być bardziej powściągliwy w soich wypowiedziach
        > bo jak wiem nie spotkałeś się tylko z kytyką i odrzuceniem,lecz również
        > stałeś się idolem dla wielu Polaków i nie tylko kibiców piłki nożnej.

A to za sprawa strzelonych bramek, jedynie, wiec gdyby nie talent OLIego, caly
        czas narazony bylby na "krytyke i odrzucenie"
        ________________________________________________________________________________
        > Twoje oskarżenia są w większości bezpodstawne i stałeś się przesadnie wyczulony
        > .
        > Bo cóż możesz wiedzieć co myśli jakaś staruszka lub ludzie mijający cię na
        > ulicy,to tylko Twoja wyobraźnia i pierwsze odczucie kierują emocjami i
        > wykrzywiają obraz rzeczywistości.

No tak, co moze miec na mysli czlowiek ktory nasladuje malpe przed OLIm???
        Moze to jakis przyjazny gest, powitanie...
        A rzucanie puszkami ...? moze to poprostu taki zbieg okolicznosci..

________________________________________________________________________________
        Ty sam poinneś popracować nad sobą,bo napewno
        > nie jesteś ideałem a kytykę pozostaw tym którzy się na tym znają.
        >
        Tak, czyli np. Tobie, drogi Janku, poinnes, czy raczej powinienes!!! czegos
        nauczyc tego przesadnie wyczulonego, czlowieka.!!!!!

ps. czy Ty jestes moze jednym z tych wspanialych pseudo-kibicow?

PZDR
        • Gość: oI! Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 08:10
          Kobitko zajmij się lepiej gotowaniem albo zabawianiem czarnuchów tudzież innej
          maści popaprańców.... przyjmij do wiadomości że ten cały oli za darmo nie gra,
          i jego psim obowiązkiem jest granie, a osobiste żale niech schowa głeboko w
          czarną d..ę.
          • Gość: MIKE Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 195.216.121.* 26.10.01, 08:23
            Tyel że nasz Czarny koleżka mógł mieć w dupie całą tę gównianą reprezentację
            smętnego kraiku. Wiele ryzykował wchodząc do niej i wtedy nie był żądną gwiazdą.
            Teraz jest. BECKHAM zaprosił Go na mecz gwiazd do LONDYNU (na WEMBLEY) i gość
            ghrał tam w dresie POLSKA - o czymś to świadczy. O na OBCYCH w Polsce plują t
            święta porawda. i tylko DEBIL z CIEMNOGRODU ZCHN jak Ty tego nie zauważa
            • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 08:26
              Gość portalu: MIKE napisał(a):

> Tyel że nasz Czarny koleżka mógł mieć w dupie całą tę gównianą reprezentację
              > smętnego kraiku. Wiele ryzykował wchodząc do niej i wtedy nie był żądną gwiazdą
              > .
              > Teraz jest. BECKHAM zaprosił Go na mecz gwiazd do LONDYNU (na WEMBLEY) i gość
              > ghrał tam w dresie POLSKA - o czymś to świadczy. O na OBCYCH w Polsce plują t
              > święta porawda. i tylko DEBIL z CIEMNOGRODU ZCHN jak Ty tego nie zauważa

A czym on tak ryzykował????? swoją głową, żeby nie być ordynarnym to jego drugą
              głową albo łbem już wtedu opiekowała się niejaka beata...to czym ryzykował? gdyby
              go chcieli w swoim kraju to by faktycznie osrał Polskę i tyle, a tu został
              gwiazdeczką....
              • Gość: dagg Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 193.0.117.* 26.10.01, 13:50
                Oli ma racje, wstyd mi za takich polaczków jak ty którzy myslą że są extra bo
                są biali a są koniobijcami. chętnie bym ci zapierdolił
                • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 15:32
                  Gość portalu: dagg napisał(a):

> Oli ma racje, wstyd mi za takich polaczków jak ty którzy myslą że są extra bo
                  > są biali a są koniobijcami. chętnie bym ci zapierdolił

Ale możesz mi skoczyć, razem ze swoja murzyńska bandą!!! I szanuj czyjeś poglądy
                  nygusie!

• Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 217.67.196.* 26.10.01, 08:24
            Jak nie ma ochoty być w Polsce to niech wypierdala do Nigerii. Jak mu tam tak
            dobrze to spad - wstrętna czarna małpa
            • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Dali IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 08:31
              on już to zrobił....grzeje dupę na grackich plażach i niech już tu lepiej nie
              wraca, bo obawiam się że banany wrócą na boisko...komu mają słuzyć jego
              wypowiedzi...
              • campo Re: Oli ma racje! 26.10.01, 08:48
                Niestety w wypowiedzi Olisadebe jest duzo prawdy o Polakach!
                Moze nie jesteśmy największymi rasistami w Europie,ale do aniołków niestety się
                nie zaliczamy.

Dwie powyższe wypowiedzi (Oi! i Dali) tylko utwierdzają mnie w tym przekonaniu!

• Gość: macias Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Dali IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 08:50
                W zamysle takim idiotom jak Ty. Ale Oli sie chyba przeliczyl. Dostrzegl rasizm,
                nie dostrzegl glupoty - widocznie liczyl na Twoja inteligencje i na to, ze
                przemyslisz swoje zachowanie...

Proponuje, zebys nastepnym razem rzucil ogorkiem w Waldocha i Hajto, ktorzy
                grzeja dupy w luksusowych niemieckich (co? nie przypomina Ci czegos
                slowo "Niemiec", pseudo-kibicu?) willach. Zebys rzucil marchewka
                Swierczewskiego, ktory na co dzien dzieli szatnie z cala plejada
                przedstawicieli roznych ras we Francji i razem z nimi pije wino. Zebys rzucil
                ceglowka w swojego sasiada, ktory wyjechal do Stanow, zeby zarobic na chleb, bo
                w tym kraju nie bylo mu to dane, po czesci takze dlatego, ze miejsca pracy
                zabieraja tacy ludzie jak Ty, ktorych miejscem sa kamieniolomy w Brazylii...

Przydalaby Ci sie szkola zycia - inaczej podchodzilbys do ludzi, ktorzy na to,
                co maja zapracowali wlasnymi rekoma.
                • Gość: oi! Re: macias IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 08:57
                  Wiesz co macias, krakowski...rozpędź się i walnij łbem o wawel, może w końcu
                  się rozleci i Twój łeb i wawel. Co ty mi tu morały i porady dajesz komu ma
                  sieknąć, jak ktoś chce to niech wyp...a z polski, przynajmniej zwolni się
                  miejsce pracy. Każdy powinien znać swoje miejsce w szeregu po prostu, a oli to
                  teraz zauważył przejawy rasizmu? i co, teraz jest odważny żeby bluzgać? a może
                  mu za też zapłacili, to jest prawdopodobne bo każdy piłkarz jest gorszy niz
                  prostytutka....a do Brazylii chętnie bym pojechał, pobzykac ździebko...:)
                  • Gość: sorry Re: oi! - hoj IP: 192.168.0.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 09:05
                    takich ludzi jak Ty trzeba nauczyć pokory ,najlepiej walić po ryju aż
                    spuchnie , może wtedy zrozumiesz jakim jesteś debilem już Ci napisałem żebys
                    włożył sobie w dupe banana i wyperd.. z tego forum rasisto.
                    Wstyd mi że wogóle zniżam się do Twojego poziomu , ale lepiej się czuję jak
                    bluzgam na takich debili jak ty , a jeszcze lepiej bym się poczuł jakbym ci
                    skopał ten Twój biały rasistowski tyłek.
                    • Gość: oi! Re: oi! - hoj do sorry IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:17
                      Gość portalu: sorry napisał(a):

> takich ludzi jak Ty trzeba nauczyć pokory ,najlepiej walić po ryju aż
                      > spuchnie , może wtedy zrozumiesz jakim jesteś debilem już Ci napisałem żebys
                      > włożył sobie w dupe banana i wyperd.. z tego forum rasisto.
                      > Wstyd mi że wogóle zniżam się do Twojego poziomu , ale lepiej się czuję jak
                      > bluzgam na takich debili jak ty , a jeszcze lepiej bym się poczuł jakbym ci
                      > skopał ten Twój biały rasistowski tyłek.

Co za cudowna i konstruktywna wypowiedź!!!!!
                      Powalasz mnie na kolana pajacyku, bananka nie włoże sobie...ale może mi powiesz
                      jak to jest bo pewnie twój tyłek jest ciągle nimi testowany albo czymś o jeszcze
                      większym kalibrze....

miłego dnia!!!!

• Gość: sorry Re: oi! - hoj IP: 192.168.0.* / *.poznan.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 09:27
                        szczególnie miłe byłoby jest dokładne skopanie takiej dupy jak ty debilu ,
                        często czynisz aluzje więc widacmasz doswiadczenie w testach nad własną dupą
                        parówo , przyjeź na mecz reprezentacji , obejrzymy Emanuela , a w przerwie
                        pokażesz wszystkim jak wsadzasz sobie tego banana w dupe , bedzie niezły ubaw
                        małpo.
                        • Gość: oi! Re: oi! - hoj to sorry IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:40
                          Gość portalu: sorry napisał(a):

> szczególnie miłe byłoby jest dokładne skopanie takiej dupy jak ty debilu ,
                          > często czynisz aluzje więc widacmasz doswiadczenie w testach nad własną dupą
                          > parówo , przyjeź na mecz reprezentacji , obejrzymy Emanuela , a w przerwie
                          > pokażesz wszystkim jak wsadzasz sobie tego banana w dupe , bedzie niezły ubaw
                          > małpo.

Fantazja Cię ponosi...a może jednak doświadczenie, czyżby jakiś czarny koleżka
                          maczał maczugę w tobie???? no,no,no podziwiam , a jak tam zwieracze, chyba
                          przepuszczają bo coś od ciebie nie ładnie pachnie...

podmyj się!
                    • Gość: leon Re: oi! - hoj IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 13:14
                      Czarna małpa nas oczernia(nomen omen)!
                      Jebać lewaków i durni doszukujących sie dookoła rasizmu i ksenofobii!!!
                  • Gość: macias Re: macias IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 09:05
                    Gość portalu: oi! napisał(a):

> Wiesz co macias, krakowski...rozpędź się i walnij łbem o wawel,

Chyba Ci sie z zacietrzewienia osoby pochrzanily...

> Co ty mi tu morały i porady dajesz

Racja. Przeciez Ty wiesz swoje...

> przynajmniej zwolni się miejsce pracy.

Wybacz, ale na pewno nie dla Ciebie.
                    Tylko zebys sie nie wazyl kiedykolwiek na cokolwiek narzekac! Zapamietaj to sobie
                    do konca zycia, bubku, ze jesli cokolwiek (nawet Twoja rodzona matka) Ci sie nie
                    spodoba, to zgodnie ze swoja maksyma "jesli ci sie nie podoba, to wyp***".

Rozumiesz?

> i co, teraz jest odważny żeby bluzgać?

Co teraz, co teraz?
                    Teraz mu sie przydazyl taki wywiad - porzadny wywiad. Bo stado bialych baranow (z
                    Babiarzem na czele) nie potrafilo namowic go na szczera rozmowe, pytalo tylko o
                    ulubione polskie potrawy, o Nigerie, i takie tam pierdoly, ktore tez sa przejawem
                    rasizmu. Do dziennikarstwa trzeba dojrzec - jesli traktuje sie czlowieka jak
                    ufoludka w jego wlasnym kraju, to ciezko, zeby powiedzial, co mu lezy na watrobie.

> a do Brazylii chętnie bym pojechał, pobzykac ździebko...:)

Chyba w karnawale, jakbys sie przebral za pszczole... pobzykal bys sobie, oj tak!
                • Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Dali IP: 217.67.196.* 26.10.01, 11:41
                  Nie dorabiaj do wszystkiego polityki i ideologii. Każdy gra gdzie chce i gdzie
                  dobrze płacą. Bambus może grać nowet na Marsie - gówno mnie to obchodzi. Nie
                  chcę tylko aby pierdolił jaki to nasz kraj jest zły itd. Siedział tu parę lat i
                  co??? żonę ma Polkę dostał obywatelstwo, Polonia go ukształtowała, a teraz
                  pojechał za granicę i opowiada jak babcia nie chciała wsiąść z nim do windy bo
                  sie go bała. Pojedź do USA - ja bylem dosyć długo - na południe to dopiero
                  zobaczysz rasizm. Więc nie gadaj bzdur - powiedzałem tylko tyle że jak mu sie
                  u nas nie podoba to zjazd i tyle
            • Gość: skorpion Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 203.220.83.* 29.10.01, 21:44
              Gość portalu: Dali napisał(a):

> Jak nie ma ochoty być w Polsce to niech wypierdala do Nigerii. Jak mu tam tak
              > dobrze to spad - wstrętna czarna małpa

O moze by mial ochote byc w Polsce jak by nie bylo tyle inteligentnych,
              oswieconych ludzi jak ty co nazywaja go od malp i rzucaja w niego bananami jak
              male dzieci.
          • Gość: Monika Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 193.227.223.* 26.10.01, 09:02
            Gość portalu: oI! napisał(a):

> Kobitko zajmij się lepiej gotowaniem albo zabawianiem czarnuchów tudzież innej
            > maści popaprańców.... przyjmij do wiadomości że ten cały oli za darmo nie gra,
            > i jego psim obowiązkiem jest granie, a osobiste żale niech schowa głeboko w
            > czarną d..ę.

No, ale zes sie MEZCZYZNO wysilil, swoje komentarze sam sobie wsadz w swoja biala
            d..e.
            Jezeli takich ludzi (jak ty) mamy w naszym kraju, to nam dobrze nie rokuje.
            Powiedz, czy ukonczyles chociaz szkole podstawowa, bo mam pewne watpliwosci...
            czytajac twoja wypowiedz.
            Napisz cos o sobie, bo mnie ciekawosc zzera.

Pozdrawiam, zycze sukcesow w nauce
            • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź do monik IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:10
              Gość portalu: Monika napisał(a):

> Gość portalu: oI! napisał(a):
              >
              > > Kobitko zajmij się lepiej gotowaniem albo zabawianiem czarnuchów tudzież i
              > nnej
              > > maści popaprańców.... przyjmij do wiadomości że ten cały oli za darmo nie
              > gra,
              > > i jego psim obowiązkiem jest granie, a osobiste żale niech schowa głeboko
              > w
              > > czarną d..ę.
              >
              > No, ale zes sie MEZCZYZNO wysilil, swoje komentarze sam sobie wsadz w swoja bia
              > la
              > d..e.
              > Jezeli takich ludzi (jak ty) mamy w naszym kraju, to nam dobrze nie rokuje.
              > Powiedz, czy ukonczyles chociaz szkole podstawowa, bo mam pewne watpliwosci...
              >
              > czytajac twoja wypowiedz.
              > Napisz cos o sobie, bo mnie ciekawosc zzera.
              >
              > Pozdrawiam, zycze sukcesow w nauce

życzenia przyjmuję i dziękuję bardzo... co do reszty, dupę mam faktycznie biała,
              ale wolę sobie nic nie wkładać, kobieca bardziej się do tego nadaje, może zresztą
              wiesz coś o tym? :)

miłego dnia

• Gość: Monika Re: Olisadebe i jego wypowiedź do oI! IP: 193.227.223.* 26.10.01, 09:17

> życzenia przyjmuję i dziękuję bardzo... co do reszty, dupę mam faktycznie biała
                > ,
                > ale wolę sobie nic nie wkładać, kobieca bardziej się do tego nadaje, może zresz
                > tą
                > wiesz coś o tym? :)
                >
                > miłego dnia
                >
                oI! a ty masz co wkladac :)????????????????
                • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Monik IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:27
                  Gość portalu: Monika napisał(a):

> Gość portalu: oi! napisał(a):
                  >
                  >
                  > > życzenia przyjmuję i dziękuję bardzo... co do reszty, dupę mam faktycznie
                  > biała
                  > > ,
                  > > ale wolę sobie nic nie wkładać, kobieca bardziej się do tego nadaje, może
                  > zresz
                  > > tą
                  > > wiesz coś o tym? :)
                  > >
                  > > miłego dnia
                  > >
                  > oI! a ty masz co wkladac :)????????????????

Z całym szacunkiem, to Moniko to chyba nie ten pokój do omawiania takich
                  szczegółów, zreszta ani Ty mnie , ani pewnie ja Ciebie nie chciałbym przekonywać
                  czy mam coś do wkładania czy nie.

pozdr

• Gość: Monika Re: Olisadebe i jego wypowiedź do oI! IP: 193.227.223.* 26.10.01, 09:36

> Gość portalu: Monika napisał(a):
                    >
                    > > Gość portalu: oi! napisał(a):
                    > >
                    > >
                    > > > życzenia przyjmuję i dziękuję bardzo... co do reszty, dupę mam faktyc
                    > znie
                    > > biała
                    > > > ,
                    > > > ale wolę sobie nic nie wkładać, kobieca bardziej się do tego nadaje,
                    > może
                    > > zresz
                    > > > tą
                    > > > wiesz coś o tym? :)
                    > > >
                    > > > miłego dnia
                    > > >
                    > > oI! a ty masz co wkladac :)????????????????
                    >
                    > Z całym szacunkiem, to Moniko to chyba nie ten pokój do omawiania takich
                    > szczegółów, zreszta ani Ty mnie , ani pewnie ja Ciebie nie chciałbym przekonywa
                    > ć
                    > czy mam coś do wkładania czy nie.
                    >
                    > pozdr
                    >

Zgadzam sie "oi!", tylko ze sam to zaczales...
                    ale ja juz nie mam ochoty z Toba dyskutowac na tym, ani jakimkolwiek innym forum.

PZDR

• Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Mon IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:38
                      a szkoda....mogłoby być ciekawie.....
          • Gość: kibic Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.swietochlowice.dialup.inetia.pl 26.10.01, 12:24
            Tylko jedna myśl przychodzi mi do głowy: jesteś debilem.
      • Gość: TomekR Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.pbks.pl 26.10.01, 08:40
        Myślę, że Oli powiedział jak jest naprawdę. Polakom jeszcze daleko do
        tolerancji! Może właśnie takie wypowiedzi uświadomą niektórym, co jest
        normalne, a co nie, zamiast udawania, że wszystko jest ok!
        • Gość: ps Re: Olisadebe-lepiej juz tam zostan IP: 212.160.165.* 26.10.01, 09:05
          Oj Oli obraziles mnie i moja babcie.
          Ja nigdy nie rzucalem w ciebie a moja babcia
          nie robila przed toba malpy.
          Oplules wszystkich,cala Polske(oprocz J.E.)
          Lepiej tu nie wracaj.
          • Gość: moler Re: Olisadebe IP: 193.150.166.* 26.10.01, 09:23
            Drogi oi!,
            zastanawiam sie czy swoimi wypowiedziami probujesz sprowokowac goraca dyskusje, czy
            rzeczywiscie wyrazasz swoje poglady. Szkoda czasu aby to glebiej analizowac, ale jezeli mowisz
            powaznie to wypowiedz Olego na lamach Max przekonuje mnie, ze swietnie wie o czym mowi. Polacy
            to generalnie ciagle narod rasistow i antysemitow, jednym slowem najzwyklejszych, pospolitych
            popaprancow. Olego w Polsce spotykaly same "przyjemnosci", jak chociazby te na stadionie Zaglebia
            w zeszlym roku... To, ze znalazl tutaj zone, dostal szanse gry w reprezentacji to sa wyjatki i bardzo
            dobrze ze tak sie stalo. Tych trudnych dni z rzucaniem puszek jednak nie da sie tak latwo zapomniec.
            Oli powiedzial glosno to co kazdy rozsadny (wlasciwie wychowany katolik!!!) doskonale wie!!! Mamy
            problem, jest u nas zbyt duzo skretynialym wodomozgowcow (czyt. rasistow). Kilkadziesiat lat temu
            doprowadzilo to do powstania u naszych zachodnich sasiadow hitleryzmu. Moj drogi oi! i spolka
            wlasnie takich popaprancow jak ty nalezy unikac.
            Ciesze sie, ze mimo wszystko zyja w tym kraju ludzie tacy jak Campo, czy Macias (pozdrawiam),
            ktorym rodzice w dziecinstwie wlasciwie poukladali pewne sprawy w glowach.
          • Gość: radek Re: Olisadebe-lepiej juz tam zostan IP: 163.244.65.* 26.10.01, 09:31
            Czlowieku, nie pisz takich idiotyzmow. Nikt Cie nie obrazil, jezeli
            rzeczywiscie nie jestes rasista, ale rozejrzyj sie wokol. Tolerancja naszych
            rodakow jest bardzo niska, nie potrafimy akceptowac innych. w mniejszych
            miastach do dzisiaj sie zdarza, ze starsi ludzie bluzgaja na mlodych,
            ktorzy "niewlasciwie" sie ubieraja. Wielu Polakow postrzega odmiennosc bardzo
            negatywnie, co przybiera formy ksenofobii, rasizmu i zasciankowosci. Jezeli
            zostalismy skrytykowani to slusznie - zastanow sie jak to mozemy zmienic,
            dyskutuj, a nie uderzaj - to typowo polski sposob odrzucania wszelkiej krytyki,
            zle pojetej dumy narodowej
            • Gość: pompon Re: Olisadebe-lepiej juz tam zostan IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:37
              Gość portalu: radek napisał(a):

> Czlowieku, nie pisz takich idiotyzmow. Nikt Cie nie obrazil, jezeli
              > rzeczywiscie nie jestes rasista, ale rozejrzyj sie wokol. Tolerancja naszych
              > rodakow jest bardzo niska, nie potrafimy akceptowac innych. w mniejszych
              > miastach do dzisiaj sie zdarza, ze starsi ludzie bluzgaja na mlodych,
              > ktorzy "niewlasciwie" sie ubieraja. Wielu Polakow postrzega odmiennosc bardzo
              > negatywnie, co przybiera formy ksenofobii, rasizmu i zasciankowosci. Jezeli
              > zostalismy skrytykowani to slusznie - zastanow sie jak to mozemy zmienic,
              > dyskutuj, a nie uderzaj - to typowo polski sposob odrzucania wszelkiej krytyki,
              >
              > zle pojetej dumy narodowej

Mów za siebie koleś, pochyl głowę, może klęknij i całuj po stopach każdego
              murzyna, araba , żyda.... mnie się to nie podoba i już!!!!
              • Gość: radek Re: Olisadebe-lepiej juz tam zostan IP: 163.244.65.* 26.10.01, 12:48
                Gość portalu: pompon napisał(a):

> Gość portalu: radek napisał(a):
                >
                > > Czlowieku, nie pisz takich idiotyzmow. Nikt Cie nie obrazil, jezeli
                > > rzeczywiscie nie jestes rasista, ale rozejrzyj sie wokol. Tolerancja naszy
                > ch
                > > rodakow jest bardzo niska, nie potrafimy akceptowac innych. w mniejszych
                > > miastach do dzisiaj sie zdarza, ze starsi ludzie bluzgaja na mlodych,
                > > ktorzy "niewlasciwie" sie ubieraja. Wielu Polakow postrzega odmiennosc bar
                > dzo
                > > negatywnie, co przybiera formy ksenofobii, rasizmu i zasciankowosci. Jezel
                > i
                > > zostalismy skrytykowani to slusznie - zastanow sie jak to mozemy zmienic,
                > > dyskutuj, a nie uderzaj - to typowo polski sposob odrzucania wszelkiej kry
                > tyki,
                > >
                > > zle pojetej dumy narodowej
                >
                > Mów za siebie koleś, pochyl głowę, może klęknij i całuj po stopach każdego
                > murzyna, araba , żyda.... mnie się to nie podoba i już!!!!

pompon
                to jeszcze napisz mi, ze chcesz by w Polsce mieszkali wylacznie Polacy! Nie
                lubimy Polish jokes, denerwujemy sie kiedy zle o nas mowia, a sami do siebie nie
                oczekujemy tolerancji. bywajac w roznych krajach na zachod od Odry tylko raz
                doswiadczylem takiej nietolerancji jakiej doswiadczaja u nas "ruscy" i wspomniani
                przez ciebie murzyni, arabowie czy zydzi!
            • Gość: macias Cwiczenie... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:08
              Gość portalu: radek napisał(a):

> Czlowieku, nie pisz takich idiotyzmow. Nikt Cie nie
              > obrazil, jezeli rzeczywiscie nie jestes rasista,

Mam dla Ciebie cwiczenie...

Ja mowie: "Ty i cala Twoje rodzina to kretyni."

...czy obrazilem Ciebie albo kogos z Twojej rodziny,
              skoro zaden z Was nie jest kretynem?

Inna sprawa, ze nie mozna sie tak od razu o wszystko
              obrazac - mozna polemizowac, pytac, _pamietac_ (!),
              ale trzeba tez zostawic pewien margines i nie kreslic
              czlowieka za jedna, zaslyszana i tlumaczona wypowiedz.

A dla ludzi, ktorzy mowia, ze _jestesmy_ spoleczenstwem
              rasistowskim: mowcie za siebie. Nie _jestesmy_ takim
              spoleczenstwem, my co najwyzej w takim spoleczenstwie
              _zyjemy_. A to jest zasadnicza roznica, ktorej takze
              Oli nie dostrzegl...

Niemniej jednak nawet na tym forum znajda sie "wytwory"
              polskiej mysli prokreacyjnej, ktore zbyt doslownie
              odczytaly polecane im za mlodu przez rodzicieli komiksy
              z serii "Tytus, Romek i A'tomek". A szkoda :(
      • Gość: skorpion Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.tvknet.pl 26.10.01, 09:14
        To fakt, że dziadostwa w Polsce nie brakuje.
        Szczególnie na stadionach. Po za tym w większości
        jestesmy krajem kołtuńskim, zawistnym. Świat się
        szybko zmienia. Mam nadzieję, że Ci wszyscy którzy
        "opluwają" wszystko co ponad "normę" - już niedługo
        znajdą się na samym końcu zmian i to będzie również
        ich koniec. Szczerze im tego życzę.
        Olego uspokajam - moje drzwi zawsze są otawrte.
      • Gość: macias Co innego, ze... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 09:19
        ...nie chce pochopnie oceniac, moze tlumacz to zle przelozyl. Ale jesli wywiad
        jest tlumaczony w miare doslownie, to wiele mnie w nim martwi.

Rozumiem rozterki Olego, rozumiem, ze mogl sie czuc potwornie nieswojo,
        zaszczuty w kraju, ktoremu dal radosc, ale...

Zauwazam, ze Oli nie traktuje Reprezentacji Polskie wlasnie jako Reprezentacji
        :(
        Jest to dla niego kolejny klub, kolejny szczebel kariery, ktory pozwoli mu
        dojsc do Barcelony, Madrytu, Turynu, czy gdzie tam sobie zamarzyl. Do przykre i
        tu mnie Oli bijesz po mordzie, oj bijesz - bardzo boli...

Inna sprawa, ze wrzucil wszystkich Polakow do jednego kotla. Mowiac o Polakach
        (caly czas zakladam, ze wywiad jest doslowny) obrazil nie tylko rzesze (mam
        nadzieje, ze wiekszosc - na pewno wiekszosc!) naszych rodakow, ktorzy darza go
        szczera sympatia, ale takze swoja zone - swoja rodzine!

Oli - gorycz gorycza, ale czasem latwo przesadzic.

Dziwia mnie tez wywody na temat tego, co wg Olego ludzie mysla. Wywiad nie byl
        prowadzony w jezyku polskim, wiec nie mozna tego zrzucic na karb
        niedostatecznej wladzy jezykowej (jesli to tlumacz popelnil blad, to pozdrawiam
        tlumacza!), ale zdanie:

"Gdy chodziłem po ulicach z Beatą, ludzie na pewno myśleli sobie: (...) Bardzo
        mnie to denerwowało."

...jest cholernie nielogiczne i niespojne. Oli! Byles u wrozki? Skad wiesz, co
        ludzie o Tobie mysleli? Skad wiesz, ze na pewno? Moze wskutek poprzednich
        doswiadczen sam nabierales niepotrzebnego dystansu i obok ludzi, ktorzy
        naprawde Cie skrzywdzili zle oceniales takze tych, ktorzy byli dla Ciebie jak
        najbardziej zyczliwi albo ktorym byles obojetny?

I ostatnie: Oli! Szkoda, ze zapomniales, gdy caly stadion skandowal Twoj
        przydomek. Szkoda, ze zapomniales, ze dales nam radosc, a my bylismy wdzieczni.

Wierze, ze zaznales wiele przykrosci, moze nawet byles szykanowany, ale nie
        zapomne nigdy, ze Twoje slowa mnie zabolaly. Od dzis zawsze bede zadawal sobie
        pytanie, czy Ty kochasz Polske, czy grasz w Reprezentacji, bo ona Cie
        potrzebuje czy dlatego, ze akurat Ty potrzebujesz jej? Czy czujesz, ze jest to
        wyjatkowo pilkarski "klub"?
        • Gość: moler Re: Co innego, ze...- do Maciasa IP: 193.150.166.* 26.10.01, 09:30
          Macias,
          nie wymagaj od Olego calkowitego oddania krajowi w ktorym sie nie wychowal, gdzie funkcjonuje
          inna mentalnosc, inna kultura niz w Nigerii. Jego ojczyzna zawsze bedzie Nigeria. On jest jedynie
          obywatelem naszego kraju, ma zone pochodzaca z naszego kraju, dla naszego kraju zdobywa
          bramki. To i tak jest duzo!!! Mysle, ze nie traktuje tego jako kolejny krok do kariery (czyms takim moze
          byc Panatinaikos), ale nie jest to tez oddanie dusza i cialem dla sprawy polskiej. Zdziwilbym sie gdyby
          tak bylo. Oli zawsze bedzie bardziej Nigeryjczykiem niz Polakiem...jego dzieci juz niekoniecznie.
        • Gość: oi! Re: Co innego, ze...do macias IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 09:32

> ...nie chce pochopnie oceniac, moze tlumacz to zle przelozyl. Ale jesli wywiad
          > jest tlumaczony w miare doslownie, to wiele mnie w nim martwi.
          >
          > Rozumiem rozterki Olego, rozumiem, ze mogl sie czuc potwornie nieswojo,
          > zaszczuty w kraju, ktoremu dal radosc, ale...
          >
          > Zauwazam, ze Oli nie traktuje Reprezentacji Polskie wlasnie jako Reprezentacji
          > :(
          > Jest to dla niego kolejny klub, kolejny szczebel kariery, ktory pozwoli mu
          > dojsc do Barcelony, Madrytu, Turynu, czy gdzie tam sobie zamarzyl. Do przykre i
          >
          > tu mnie Oli bijesz po mordzie, oj bijesz - bardzo boli...
          >
          > Inna sprawa, ze wrzucil wszystkich Polakow do jednego kotla. Mowiac o Polakach
          > (caly czas zakladam, ze wywiad jest doslowny) obrazil nie tylko rzesze (mam
          > nadzieje, ze wiekszosc - na pewno wiekszosc!) naszych rodakow, ktorzy darza go
          > szczera sympatia, ale takze swoja zone - swoja rodzine!
          >
          > Oli - gorycz gorycza, ale czasem latwo przesadzic.
          >
          > Dziwia mnie tez wywody na temat tego, co wg Olego ludzie mysla. Wywiad nie byl
          > prowadzony w jezyku polskim, wiec nie mozna tego zrzucic na karb
          > niedostatecznej wladzy jezykowej (jesli to tlumacz popelnil blad, to pozdrawiam
          >
          > tlumacza!), ale zdanie:
          >
          > "Gdy chodziłem po ulicach z Beatą, ludzie na pewno myśleli sobie: (...) Bardzo
          > mnie to denerwowało."
          >
          > ...jest cholernie nielogiczne i niespojne. Oli! Byles u wrozki? Skad wiesz, co
          > ludzie o Tobie mysleli? Skad wiesz, ze na pewno? Moze wskutek poprzednich
          > doswiadczen sam nabierales niepotrzebnego dystansu i obok ludzi, ktorzy
          > naprawde Cie skrzywdzili zle oceniales takze tych, ktorzy byli dla Ciebie jak
          > najbardziej zyczliwi albo ktorym byles obojetny?
          >
          > I ostatnie: Oli! Szkoda, ze zapomniales, gdy caly stadion skandowal Twoj
          > przydomek. Szkoda, ze zapomniales, ze dales nam radosc, a my bylismy wdzieczni.
          >
          > Wierze, ze zaznales wiele przykrosci, moze nawet byles szykanowany, ale nie
          > zapomne nigdy, ze Twoje slowa mnie zabolaly. Od dzis zawsze bede zadawal sobie
          > pytanie, czy Ty kochasz Polske, czy grasz w Reprezentacji, bo ona Cie
          > potrzebuje czy dlatego, ze akurat Ty potrzebujesz jej? Czy czujesz, ze jest to
          > wyjatkowo pilkarski "klub"?

I oto właśnie w tym wszystkim chodzi!!!! a przyznaję że moje wypowiedzi miały
          sprowokować do konstruktywnych przemyśleń, a nie do postów typu "brawo oli" "oli
          ma rację" itd... czy oli to guru??? wyrocznia???

pozdr.
          • Gość: macias Re: Co innego, ze...do macias IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 14:55

> przyznaję że moje wypowiedzi miały
            > sprowokować do konstruktywnych przemyśleń

Wybacz, ale trudno prymitywnym belkotem sprowokowac
            konstruktywna i kulturalna dyskusje... Czy aby na
            pewno taki cel przyswiecal Ci od poczatku?
        • misza01 Re: Co innego, ze... 26.10.01, 09:43
          Dziki macias za te wypowiedź, bo wreszcie wiem o co chodzi i mogę się
          wypowiedzieć (wywiadu po prostu nie czytałem). W pełni popieram Twoją
          wypowiedź, jako najbardziej wyważoną ze wszystkich. Jakie są bowiem fakty:
          1) W Polsce, tak jak w wielu innych krajach, rasizm jest problemem. Czy
          wiekszym czy mniejszym niż gdzie indziej- to akademicka dyskusja.
          2) Na pewno Oliemu nie było łatwo, spotykał się z wieloma przejawami
          nietolerancji, ale czy winnych krajch nie spotkałby się z nimi? Nie um iem na
          to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie, ale szczerze wątpię.
          3)Czy nie jest aby tak,że dzięki polskim menadżerom, dzieki Engelowi i
          Wdowczykowi, a także Bońkowi i wielu innym ludziom Emsi nie wyrwał się z
          beznadziei, egzystencji z dnia nadzień? Przecież dobrze wiecie jak się żyje tzw
          zwykłym ludziom w krajach afrykańskich. Głód i nędza.
          4)Czy wolno mu ,tak jak napisał macias, wrzucać wszystkich nas do jednego wora?
          Tak jak mówię, dzięki Polsce i Polakom (znów nie wszystkim, ale jednak Polakom)
          stał się kimś, jest jednym z najlepszych piłkarzy w Europie, a jak wiecie
          doskonale, wszystko jeszcze przed nim.
          5)Nigdy nie byłem , nie jestem i nie będę rasistą. Z racji wykonywanego zawodu,
          stykam się z ludźmi różnych ras, narodowości, religii, z Żydami, Niemcami,
          Murzynami, katolikami i muzułmaninami. szanuję ich, a Oni szanują mnie. Czy mam
          prawo choć trochę czuć się dotknięty taką wypowiedzią?
          Nie bronię Polaków. Wiem,że pewnie Oli powiedział w wielu punktach prawdę o
          naszej nietolerancji itp. Ale czy takiej prawdy nie można również powiedzieć 0o
          innych nacjach- Niemcach, Anglikach, Włochach? Pozostawiam to bez odpowiedzi.
          Jedno wiem na pewno. Z przeproszeniem: Nie sra się we własne gnizado. Pozdrawiam
      • kajo95 CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? 26.10.01, 09:44
        nie wiem o jaka wypowiedź olego chodzi ale z waszych postów domyślam się, że
        oli coś chlapnął o rasizmie jakiego prawdopodobnie doświadczył w polsce.
        wykorzystam zatem (troche podstepnie) ten wątek do wyrazenia mojej opinii o
        reprezentacyjnym zjawisku p.t. olisadebe. bardzo cieszę sie, że w końcu nasza
        drużyna zagra na mundialu i nie zaprzeczam, że duży wkład w ten sukces miał oli
        choc uważam że mimo wszystko ten wkład jest przeceniany (ale to inna para
        kaloszy). nie mogę sie jednak pogodzić z procederem, którego miałem nadzieje u
        nas nigdy nie będzie - sztucznego naturalizowania obywateli innych państw po to
        aby strzelali dla nas gole. ludzie, przecież to jest chore!!! jakoś bardziej
        się cieszę gdy bramkę zdobywa dla nas krzyszał niż oli. moge sobie bowiem
        wyobrazić co czuje płaczacy gdy graja mazurka dąbrowskiego przed meczem ale
        jakoś trudno mi wyobrazic sobie co czuje oli. tak samo jak trudno jest mi sobie
        wyobrazic co czułbym gdyby naturalizowano mnie na zairczyka i w kingszasie
        słuchałbym jak 50 tys. obywateli spiewa hymn w języku plemienia mbotu. i nie
        chrzancie, że oli został polakiem bo kocha swoją żonę, trenera engela,
        prezydenta kwaśniewskiego i w ogóle cały nasz kraj. oli został polakiem bo mu
        sie to opłacało - i w cale mu sie nie dziwie. nie róbmy jednak z niego
        bohatera, który przyjechał do polski żeby nam zrobić dobrze bo wkrótce może się
        okazać, że tak szybko jak go pokochaliście tak równie szybko go znienawidzicie
        gdy pewnego dnia oli zauważy, że wyjazdy na mecze druzyny narodowej kolidują z
        harmonogramem zajęć w jego nowym klubie - np. w evertonie. jest tam taki
        chłopaczek - tomek radziński. jak wiecie kiedyś polak, dzisiaj polak z
        kanadyjskim obywatelstwem. dopóki gra w reprezentacji mu sie opłacała to grał
        bo dzięki właśnie turniejowi, w której grała kanada radziński trafił do ekeren
        w belgii. później zaczął grac w anderlechcie i na kadre do kanady jeździc już
        mu się za bardzo nie chciało. aż w końcu trafił do evertonu i jakiś miesiąc
        temu stwierdził, że rezygdnuje z występów w kadrze kanady. historia bez hapy-
        endu, prawda?
        ps.
        przy okazji oświadczam - jestem rasistą.
        bo chociaż nie przeszkadza mi to, że jakiś murzyn albo żółtek mieszka w moim
        kraju i nie odczuwam wstrętu podając im rekę ani gniewu i nienawiści gdy
        jedziemy jednym autobusem to jestem przekonany, że gdybym miał córkę i któregoś
        pięknego dnia dowiedział sie od niej, że zamierza wyjść za jakiegoś mussambe
        nyknoto z zimbabwe to chyba bym się powiesił.
        • Gość: Kan Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: 157.25.84.* 26.10.01, 10:28
          Masz absolutną rację.
          A Ci wszyscy, którzy tak kochają murzynów powinni przejechać się po Harlemie w
          N.Y. lub na murzynowie w Chicago czy innym mieście w Stanach i tam wyznać swoją
          miłość do nich. Tylko nie należy mówić per "bracie" bo można zaliczyć sprężyn
          pod żebro.

P.S. Wywiad z Olim jest w dzisiejszym wydaniu Gazety w dziale Sport.
          • pc Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? 26.10.01, 11:57
            to ja proponuje ci sie isc pobratac wieczorem na Prage
            z jej specyficznymi mieszkancami. Czy ty naprawde
            uwazasz ze murzyn=gangster z Harlemu? Proponuje troche
            myslec przed niektorymi wypowiedziami
            • Gość: Kan Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: 157.25.84.* 26.10.01, 15:55
              "to ja proponuje ci sie isc pobratac wieczorem na Prage
              z jej specyficznymi mieszkancami. Czy ty naprawde
              uwazasz ze murzyn=gangster z Harlemu? Proponuje troche
              myslec przed niektorymi wypowiedziami"

Właśnie, pomyśl zanim napiszesz jakąś bzdurę.
              W N.Y. byłem tylko gościem przez parę dni, ale znajomi, którzy mieszkają tam od
              lat a oprócz tego i sami amerykanie przestrzegali mnie przed zapuszczaniem się,
              a szczególnie wieczorem, przed przespacerowaniem się po Harlemie.
              W Chicago, jednak mieszkałem przez dwa lata.
              Przejeżdżając samochodem przez ichnie murzynowo (wtedy było to Cabrini Green i
              było prawie w downtown) należało zakręcić szybki, jechać nieoglądając się na
              czerwone światła i broń boże nie nawiązywać kontaktu wzrokowego z jakimś
              murzynem. Domy, takie zwyczajne blokowiska, popodpalane, okopcone, okna
              pozabijane deskami do trzeciego piętra, bo wieczorami jak się naćpali to
              niejednokrotnie strzelali po oknach. Należało poprostu unikać takich rejonów.
              I powiesz mi może, że powinienem ich szanować i być tolerancyjny.
              Chory jesteś.

• pc Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? 29.10.01, 15:12
                Gość portalu: Kan napisał(a):

> lat a oprócz tego i sami amerykanie przestrzegali mnie przed zapuszczaniem się,
                > a szczególnie wieczorem, przed przespacerowaniem się po Harlemie.

przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, to może zrozumiesz oczywisty fakt, że
                afroamerykanie w USA mieszkają nie tylko w takich dzielnicach.
                • Gość: Kan Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: 157.25.84.* 30.10.01, 08:39
                  "przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź, to może zrozumiesz oczywisty fakt, że
                  afroamerykanie w USA mieszkają nie tylko w takich dzielnicach."

Jasne, tylko stanowią nikły procent.
                  Tak jak nikły procent stanowią wykształceni murzyni.
          • Gość: Polak Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: 150.210.177.* 02.11.01, 01:57
            Uwazam,szanowny kolego,ze przesadzaz troche z tym "oberwaniem sprezyna pod
            zebro".Tak sie sklada ze meszkam w Nowym Jorku i bylem w roznych czesciach tego
            miasta, nawet na Harlemie, i nigdy jeszcze nie widzialem Murzyna ktory by mnie
            probowal taka sprezyna przejechac!!!!!Troche wiecej tolerancji
            rasowej,prosze!!!!
          • Gość: DonJose Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: 209.64.153.* 02.11.01, 19:24
            Gość portalu: Kan napisał(a):

> Masz absolutną rację.
            > A Ci wszyscy, którzy tak kochają murzynów powinni przejechać się po Harlemie w
            > N.Y. lub na murzynowie w Chicago czy innym mieście w Stanach i tam wyznać swoją
            >
            > miłość do nich. Tylko nie należy mówić per "bracie" bo można zaliczyć sprężyn
            > pod żebro.

Tak sie zdarzylo, ze bylem i w Harlemie, i w Chicago, i w innych miastach w
            Stanach. Co prawda nikomu milosci nie wyznalem, ale tez od nikogo nie dostalem
            nozem. Natomiast, kiedy w nowojorskim metrze, na przystanku, dostalem kurczow
            miesni krzyza i nie moglem sie poruszc, pierwzej pomocy udzielil mi Murzyn.
            Murzynka byla takze przez wiele lat lekarka moich dzieci.

• Gość: macias Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:15
          kajo95 napisał(a):

> przy okazji oświadczam - jestem rasistą.
          > bo chociaż nie przeszkadza mi to, że jakiś murzyn albo żółtek mieszka w moim
          > kraju i nie odczuwam wstrętu podając im rekę ani gniewu i nienawiści gdy
          > jedziemy jednym autobusem to jestem przekonany, że gdybym miał córkę i któregoś
          > pięknego dnia dowiedział sie od niej, że zamierza wyjść za jakiegoś mussambe
          > nyknoto z zimbabwe to chyba bym się powiesił.

Szanuje odmienne poglady tylko wtedy, gdy ten, kto je glosi potrafi jasno
          wytlumaczyc, dlaczego tak mysli. Niniejszym pytam Cie - dlaczego?
          Czy dlatego, ze boisz sie, iz jego "maly" ulepiony jest z innej gliny niz reka,
          ktorej uscisniecia sie nie brzydzisz?
          Czy dlatego, ze zachodzi wtedy wielkie prawdopodobienstwo, ze Twoje wnuki beda
          mialy czarna czy brazowa skore? Przeciez sie ich nie brzydzisz, przeciez nie
          odczuwasz gniewu jadac z nimi autobusem...
          • kajo95 Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? 26.10.01, 15:53

> kajo95 napisał(a):
            >
            > > przy okazji oświadczam - jestem rasistą.
            > > bo chociaż nie przeszkadza mi to, że jakiś murzyn albo żółtek mieszka w mo
            > im
            > > kraju i nie odczuwam wstrętu podając im rekę ani gniewu i nienawiści gdy
            > > jedziemy jednym autobusem to jestem przekonany, że gdybym miał córkę i któ
            > regoś
            > > pięknego dnia dowiedział sie od niej, że zamierza wyjść za jakiegoś mussam
            > be
            > > nyknoto z zimbabwe to chyba bym się powiesił.
            >
            > Szanuje odmienne poglady tylko wtedy, gdy ten, kto je glosi potrafi jasno
            > wytlumaczyc, dlaczego tak mysli. Niniejszym pytam Cie - dlaczego?
            > Czy dlatego, ze boisz sie, iz jego "maly" ulepiony jest z innej gliny niz reka,
            >
            > ktorej uscisniecia sie nie brzydzisz?
            > Czy dlatego, ze zachodzi wtedy wielkie prawdopodobienstwo, ze Twoje wnuki beda
            > mialy czarna czy brazowa skore? Przeciez sie ich nie brzydzisz, przeciez nie
            > odczuwasz gniewu jadac z nimi autobusem...

gniewu nie odczuwam również jadąc samochodem i widząc stojące wzdłuż drogi
            prostytutki, co nie oznacza ze muszę akceptować korzystanie z ich usług mojego
            syna, prawda? nie wkurzam się także gdy widzę obściskujących się gejów ale nie
            życzyłbym sobie aby moje dziecko było pedałem. pewnie zripostujesz, że mieszam
            tolerancję z rasizmem ale moim zdaniem różnic nie ma.
            • Gość: macias Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:59
              kajo95 napisał(a):

> gniewu nie odczuwam również jadąc samochodem i widząc stojące wzdłuż drogi
              > prostytutki, co nie oznacza ze muszę akceptować korzystanie z ich usług mojego
              > syna, prawda? nie wkurzam się także gdy widzę obściskujących się gejów ale nie
              > życzyłbym sobie aby moje dziecko było pedałem. pewnie zripostujesz, że mieszam
              > tolerancję z rasizmem ale moim zdaniem różnic nie ma.

Dobrze, ale nie czujesz, ze troche przesadzasz?
              Rozumiem - aluzje. Ale porownania sa nadzwyczaj przesadzone?
              Tez wrzucasz wszystkich do jednego kotla? Prostytutka, gej, Murzyn?
              To dla Ciebie jedno?

Mimo wszystko nie odpowiedziales na pytanie, bo orientacja seksualna czy
              sprzedawanie swojego ciala to skrajnosci. Skrajnosci potepiane wszedzie i przez
              wszystkich zdrowo myslacych ludzi - w przypadku homoseksualizmu jedynie niewielka
              czesc procenta to rzeczywista choroba. Sa to wynaturzenia i jasnym jest, ze nikt
              nie chcialby, zeby wynaturzenia dotykaly jego bliskich.

Ale kolor skory? Rasa bialych to jedynie okolo 30% ludzi na swiecie. Wiec w jakim
              stopniu ciemny kolor skory moze byc wynaturzeniem?

W zwiazku z powyzszym jeszcze raz prosze Cie, zebys rzeczowo i przekonywujaco
              wytlumaczyl (konkrety), co w czarnym zieciu skloniloby Cie do samobojczego kroku?
              Tym razem prosze bez porownan...
              • kajo95 Re: CAŁA PRAWDA O OLISADEBE? 26.10.01, 16:23
                z tym samobójstwem przesadziłem, bo w gruncie rzeczy sytuacja jest
                hipotetyczna. przyznam się, że przycisnąłeś mnie do muru :)
      • Gość: JózefO. Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 212.160.90.* 26.10.01, 09:46
        Gość portalu: Janek napisał(a):

> Myślę Oli,że powinneś być bardziej powściągliwy w soich wypowiedziach
        > bo jak wiem nie spotkałeś się tylko z kytyką i odrzuceniem,lecz również
        > stałeś się idolem dla wielu Polaków i nie tylko kibiców piłki nożnej.
        > Twoje oskarżenia są w większości bezpodstawne i stałeś się przesadnie wyczulony
        > .
        > Bo cóż możesz wiedzieć co myśli jakaś staruszka lub ludzie mijający cię na
        > ulicy,to tylko Twoja wyobraźnia i pierwsze odczucie kierują emocjami i
        > wykrzywiają obraz rzeczywistości.Ty sam poinneś popracować nad sobą,bo napewno
        > nie jesteś ideałem a kytykę pozostaw tym którzy się na tym znają.
        >
        Masz całkowitą rację! Trzeba pamiętać, że nie mamy dużego doświadczenia z
        obcokrajowcami i to różnych rasach. My też się uczymy. W Polsce chętnie mówi się
        o tzw. polskiej tolerancji ale jest to tolerancja bez "innych" dopiero od
        niedawna stykami się u siebie z tymi innymi. Oli powinien wziąć poprawkę na
        początkowe zachowania współgraczy. W mojej miejsc. pracuje kilku obcokrajowców(w
        tym dwóch murzynów) niektórzy jako obywatele Polski inni zapewne nie. Myślę, że
        krzywda im się nie dzieje. Jakoś żyją i pracują.

• Gość: Grzes Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.uni.lodz.pl 26.10.01, 10:03
        Z wywiadu Olisadebe wynika,ze w Polsce bylo mu bardzo zle,poniewaz Polska to
        rasistowski kraj.Oczywiscie nie neguje faktu,ze w naszej Ojczyznie sa
        rasisci,ale to co mowi Oli to dla wielu kibicow i nie tylko krzywdzace
        uogolnienie.Jezeli bylo Mu tutaj tak zle,to dziwne ,ze wytrzymal w Polsce tyle
        lat.I jeszcze zdanie na koniec.Dziwie sie,ze mozna grac w reprezentacji
        kraju,ktorego obywateli uwaza sie z rasistow.To w koncu Olisadebe gra w tej
        reprezentacji dla kibicow,czy po to aby sie wypromowac?
      • Gość: trep Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 26.10.01, 10:10
        Nie widzę w wypowiedzi niczego kontrowersyjnego. Oli ma rację w 100%. Czyż nie
        jesteśmy rasistami? Jesteśmy! Pewnie, że nie wszyscy, ale 9 na 10 ojców nie
        zgodziłoby się na to, aby ich córka zadawała się z Murzynem. Bo sąsiedzi, bo
        jak to będzie wyglądało, bo czy nie ma już swoich fajnych chłopaków. Rasizm,
        antysemityzm to w Polsce normalka. Kondycja intelektualna i kulturowa jest w
        Polsce słabiutka, więc i stereotypy mają się dobrze.
        • Gość: kajo95 DO TREPA!! IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:03
          Gość portalu: trep napisał(a):

> Nie widzę w wypowiedzi niczego kontrowersyjnego. Oli ma rację w 100%. Czyż nie
          > jesteśmy rasistami? Jesteśmy! Pewnie, że nie wszyscy, ale 9 na 10 ojców nie
          > zgodziłoby się na to, aby ich córka zadawała się z Murzynem. Bo sąsiedzi, bo
          > jak to będzie wyglądało, bo czy nie ma już swoich fajnych chłopaków. Rasizm,
          > antysemityzm to w Polsce normalka. Kondycja intelektualna i kulturowa jest w
          > Polsce słabiutka, więc i stereotypy mają się dobrze.

faktycznie jesteś trep! pieprzysz bzdury i silisz sie na europwejczyka-światowca.
          a gdybys ty miał córke to naprawdę chciałbyś żeby wzięła ślub z murzynem?! a może
          chciałbyś żeby jeszcze na dodatek był muzułmaninem a twoja córeczka była 16 dupa
          w jego haremie i była przez niego raz w roku rżnięta w 3 dniu po zakończeniu
          ramadanu?! jezeli tego sobie życzysz, to ja właśnie życzę ci tego z całego
          serca!!!

• Gość: macias Re: Ehhh, Kajo... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:29
            Twoje wypowiedzi swiadcza o totalnej ignorancji kulturowej i skrajnej
            nieznajomosci tematu. Jesli sadzisz, ze Azjata, Murzyn czy Eskimos to
            jakis ufoludek z filmow Spielberga, ktory chce Twoja corke tylko dlatego,
            ze jest biala i potrzebuje jej w swojej kolekcji, to o czym my w ogole
            rozmawiamy?!
            • kajo95 Re: Ehhh, Kajo... 26.10.01, 15:36

> Twoje wypowiedzi swiadcza o totalnej ignorancji kulturowej i skrajnej
              > nieznajomosci tematu. Jesli sadzisz, ze Azjata, Murzyn czy Eskimos to
              > jakis ufoludek z filmow Spielberga, ktory chce Twoja corke tylko dlatego,
              > ze jest biala i potrzebuje jej w swojej kolekcji, to o czym my w ogole
              > rozmawiamy?!

powiedz mi macias, ale tak szczerze, gdybyś miał córkę (chyba że ja masz) to
              wolałbyś za zięcia białasa czy murzyna? zakładam, że obaj są majętni,
              wykształceni i mają dobrze poukładane w głowie?
              • Gość: macias Re: Ehhh, Kajo... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:44
                kajo95 napisał(a):

> powiedz mi macias, ale tak szczerze, gdybyś miał córkę (chyba że ja masz)
                > to wolałbyś za zięcia białasa czy murzyna? zakładam, że obaj są majętni,
                > wykształceni i mają dobrze poukładane w głowie?

Powiem Ci tak - jesli nizej napisze, ze wolalbym Murzyna lub byloby mi to
                obojetne (nie mam - jeszcze - corki), to i tak mi nie uwierzysz i oskarzysz o
                pseudoeuropejskosc. W takim razie pytanie mogloby rownie dobrze pozostac bez
                odpowiedzi - nie sadzisz?

Ale odpowiem. Byloby mi to obojetne. Tak samo jak obojetny bylby mi ich stan
                majatkowy. Widze, ze Ty przyjmujesz diametralnie inne wartosci. Obojetne byloby
                mi to dlatego, ze nie widze _zadnej_ roznicy miedzy bialym a czarnym czlowiekiem
                tylko z powodu roznych kolorow. Tak samo jak nie rozroniam lysych, rudych i
                blondynow - jesli czlowiek jest wart mojej sympatii, to go lubie i cenie, a jesli
                nie, to nie, niezaleznie od koloru. Jak juz gdzies pisalem - jestem rasowym
                daltonista...

Nie rozumiem natomiast Twojego podejscia, a Ty uparcie nie chcesz mi go przelozyc.
                Dlaczego wybralbys bialego (jak sadze)? Bo jest bardziej podobny do Twojego
                pradziada czy dziadka, ktorego widziales na starych zdjeciach u siostry swojej
                matki?
                • Gość: macias Re: Ehhh, Kajo... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 15:48

> Ale odpowiem. Byloby mi to obojetne.

Oczywiscie nie przyjmij tego doslownie. Obojetny bylby mi ich kolor skory czy
                  narodowosc. Natomiast absolutnie nie obojetne bylyby uczucia mojej corki do
                  swojego wybranca. I nie widze powodu, dla ktorego mialbym sie wieszac, jesli ona
                  przyprowadzilaby do domu Chinczyka, Zyda, Murzyna czy Latynosa i oznajmila, ze
                  maja zamiar sie pobrac. A Ty widzisz? Jaki?
                  • kajo95 Re: Ehhh, Kajo... 26.10.01, 16:10

> Gość portalu: macias napisał(a):
                    >
                    > > Ale odpowiem. Byloby mi to obojetne.
                    >
                    > Oczywiscie nie przyjmij tego doslownie. Obojetny bylby mi ich kolor skory czy
                    > narodowosc. Natomiast absolutnie nie obojetne bylyby uczucia mojej corki do
                    > swojego wybranca. I nie widze powodu, dla ktorego mialbym sie wieszac, jesli on
                    > a
                    > przyprowadzilaby do domu Chinczyka, Zyda, Murzyna czy Latynosa i oznajmila, ze
                    > maja zamiar sie pobrac. A Ty widzisz? Jaki?

po pierwsze - z tym majątkem i wykształeceniem to wyjechałem żeby "zrównać
                    szanse" białasa i czarnego :) z tym wieszaniem się to faktycznie przesadziłem ale
                    zawał serca to by mnie chyba na pewno złapał. jestem po prostu tradycjonalistą i
                    wole zięcia, który o 6.00 rano jedzie na ryby zamiast odstawiać ćwiczenia ju-
                    jitsu przed blokiem (wersja: zięć - chińczyk).
                    • Gość: macias Re: Ehhh, Kajo... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 16:17
                      kajo95 napisał(a):

> po pierwsze - z tym majątkem i wykształeceniem to wyjechałem żeby "zrównać
                      > szanse" białasa i czarnego :) z tym wieszaniem się to faktycznie przesadziłem
                      > ale zawał serca to by mnie chyba na pewno złapał. jestem po prostu
                      > tradycjonalistą i wole zięcia, który o 6.00 rano jedzie na ryby zamiast
                      > odstawiać ćwiczenia ju-jitsu przed blokiem (wersja: zięć - chińczyk).

A wg mnie zwyczajnie wymigujesz sie od odpowiedzi :(
                      Moze zauwazyles, ze nie masz zadnych konkretnych powodow, dla ktorych mialbys sie
                      bac o los corki, gdy ta zaobraczkuje sie z Murzynem. Najpierw byly dywagacje o
                      Haremie, potem pytania retoryczne, teraz ju-jitsu...

Szkoda.

A moze po prostu boisz sie odmiennosci?
                      Boisz sie, co powie zacofany sasiad?

A gdyby Twoja corka przyprowadzila do domu kaleke i oznajmila, ze to jej
                      narzeczony, tez dostalbys zawalu? A gdyby przyprowadzila czlowieka, ktory umie
                      chodzic na rekach? Ktory pracuje w cyrku? Ktory ma tatuaz? Ktory pracuje w
                      wytworni rozpraszaczy wirow brzegowych? Ktorego pasja jest wspinaczka skalkowa?
                      Ktory... itd.
                      • kajo95 Re: Ehhh, Kajo... 26.10.01, 16:32
                        pytań retorycznych nie było! przecież na pytanie: czy chciałbyś aby twój syn
                        był gejem mogłes odpowiedzieć: tak lub nie. natomiast co do haremu - przyznaję -
                        to była prowokacja. wkurzają mnie bowiem w większości ci wszyscy uczestnicy
                        tego wątku, którzy tak ubolewają nad olim i nad tym jak mu tutaj w kraju
                        polaków-bandytów źle było a w gruncie rzeczy sami nie wiedzieliby co ze soba
                        zrobić gdyby ich córa jako swego przyszłego męża przedstawiła im murzynka bambo.
                    • Gość: macias Re: Ehhh, Kajo... IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 16:27
                      kajo95 napisał(a):

I jeszcze jedno...

> jestem po prostu tradycjonalistą i wole zięcia, który o 6.00 rano
                      > jedzie na ryby zamiast odstawiać ćwiczenia ju-jitsu przed blokiem
                      > (wersja: zięć - chińczyk).

A zsatanow sie, czy zamiast tych ryb nie wolisz ziecia, ktory kradnie
                      mleko i ciastka w berlinskim supermarkecie, ktory idzie na stadion
                      sportowy, zeby obic gebe kibicowi innego klubu, ktory wszedzie szuka
                      szansy na przekret, ktory ma pedalskie wasiki, ktory gwalci kobiety
                      w parku, itd. ...bo taki jest stereotyp Polaka.

A skoro obracasz sie w kregu stereotypow, to badz konsekwentny i mierz
                      ta sama miara Murzynow (stereotyp), Chinczykow (stereotyp) i Polakow
                      (stereotyp).
      • Gość: Zeo Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.lodz.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 10:24
        Niestety Oli ma racje, pomysl sobie wyjezdzasz do innego kraju a tam ludzie
        obrazaja Cie za to tylko ze troche innaczej wygladasz. Sam chodze na mecze i
        jest mi glupio gdy kibice wysmiewaja sie z czarnoskurych pilkarzy. Szkoda mi
        Oliego...
      • Gość: George Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 195.205.151.* 26.10.01, 10:24
        Oli powiedział niestety prawdę. Niektórzy z Państwa czepiają się jego
        wypowiedzi. Nie czepiajcie się, lecz wychowujcie dzieci w innym duchu niż
        większość.
        Pozdrawiam: George
      • Gość: Dawid Niezbyt bystry ,manipulowany IP: 193.0.73.* 26.10.01, 10:29
        Ciekawe czy takie miał intencje Oli w udzielajac wywiadu. Moze tylko
        dziennikarze podkrecili. Jesli to prawda to mi się bardzo nie podoba. Moja
        rodzina ma żydowskie pochodzenie i wcale nie uwazam, że Polacy jakoś są
        bardziej rasistowscy od innych narodów. Wszędzie są prymitywy i źli ludzie.
        Takimi wypowiedziami Oli udowadnia, że nie dorósł do roli obywatela
        Rzeczpospolitej. Jak mu ise cos nie podoba - a ma do tego prawo - to niech to
        mówi u nas w Polsce a nie pierze brudy za granicą. Rzeczpospolita Polska to nie
        tylko Polacy, to także Zydzi, Romowie, Tatarzy, Białorusini, Ukraińcy,
        Łemkowie. Gadaniem takich bzdur Oli krzywdzi wszystkich.
        • Gość: Crotalus Re: Niezbyt bystry ,manipulowany IP: 157.25.121.* 26.10.01, 10:44
          Ta wypowiedź była zupełnie niepotrzebna. Prawdziwa, ale niepotrzebna. Czasami
          trzeba zacisnąć zęby i nie wypłakiwać żali. Prawda jest taka, że 90 % polskich
          kibiców go lubi i tyle. Tą wypowiedzią stwarza wrażenie, że wszyscy chcieli by
          go zabić. To nie jest usprawiedliwienie, ale we Włoszech gdyby zasiadł na
          trybunach to bynajmniej nie rzucali by w niego puszkami tylko poderżneli gardło.
          On zawdzięcza temu krajowi bardzo wiele i powinien to docenić.
          • pc Re: Niezbyt bystry ,manipulowany 26.10.01, 12:11
            Moze i tak. Oli po prostu odpowiedzial na konkretne
            pytania, a jezeli to byl caly wywiad, to byl ewidentnie
            tendencyjny (mozna to wywnioskowac z tresci stawianych
            pytan). Czy mogl sie powstrzymac od odpowiedzi? Pewnie
            tak, szkoda jednak ze dziennikarz ograniczyl sie do
            takiego zestawu pytan...
            • kajo95 Re: Niezbyt bystry ,manipulowany 26.10.01, 16:52
              pc napisał(a):

> Moze i tak. Oli po prostu odpowiedzial na konkretne
              > pytania, a jezeli to byl caly wywiad, to byl ewidentnie
              > tendencyjny (mozna to wywnioskowac z tresci stawianych
              > pytan). Czy mogl sie powstrzymac od odpowiedzi? Pewnie
              > tak, szkoda jednak ze dziennikarz ograniczyl sie do
              > takiego zestawu pytan...

szkoda tylko, że zanim na te pytania udzielił odpowiedzi nie zastanowił się czy w
              ogóle warto.
              • Gość: brylant Re: Niezbyt bystry ,manipulowany IP: 193.0.73.* 26.10.01, 17:03
                kajo95 napisał(a):

>
                > szkoda tylko, że zanim na te pytania udzielił odpowiedzi nie zastanowił się czy
                > w
                > ogóle warto.
                idź na f23.parsimony.net/forum45642/

• Gość: Polaczek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.ac.RWTH-Aachen.DE 26.10.01, 10:58
        Niestety Oli ma racje. Spojrzmy prawdzie w oczy - duza czesc polskiego
        spoleczenstwa jest po prostu PRYMITYWNA.
        A Oli odczul to na wlasnej skorze i nie dziwie sie jego wypowiedzi.

• Gość: Kan A może inaczej... IP: 157.25.84.* 26.10.01, 11:27
          Nie wiem czy to był cały wywiad czy tylko wyjątek z niego, niemniej Oli
          wypłakał się i wyżalił dziennikarzowi Max'a na rasistów Polaków i na to co
          najgorszego go spotkało w kraju nad Wisłą.
          Napewno mówił prawdę ale jednocześnie zapomniał jednoznacznie stwierdzić, iż
          W Polsce spotkało go znacznie więcej dobrego. Rozwój kariery piłkarskiej, gra w
          kadrze narodowej, transfer zagraniczny, pieniądze, polskie obywatelstwo a
          przede wszystkim miłość kobiety. I to wszystko w kraju białych prymitywów i
          rasistów. Może on ma za mało doświadczenia i obycia. Może powinien pojeździć po
          Europie czy po Stanach i przekonać się na własne oczy jak tam traktują
          kolorowych i z kolei jak kolorowi zachowują się i traktują białych.
          Może powinien zwiedzić Harlem w N.Y. czy inne getto murzyńskie i powiedzieć z
          ręką na sercu, że to są właśnie modelowi obywatele tego kraju.
          Swego czasu w Niemczech były całe nagonki neonazistów na dzielnice zamieszkałe
          przez obcokrajowców, w dużej mierze Turków. Płonęły samochody i domy.
          Czyż tam nie ma rasistów i nienawiści do obcych. A przecież Niemcy to
          kulturalny naród, członek NATO i UE.
          Jednym słowem, mimo przyznania racji Oliemu, poczułem się też dotknięty jego
          wywiadem a przynajmniej jego nidopowiedzeniami.
          • kajo95 Re: A może inaczej... 26.10.01, 11:47
            spoko,spoko. na razie olisadebe gra dla koniczynek. jak pójdzie do włoch albo
            anglii to sam zatęskni za polskim rasizmem w postaci babci bojacej sie jechać z
            nim winda.
            • Gość: Crotalus Re: A może inaczej... IP: 157.25.121.* 26.10.01, 12:48
              kajo95 napisał(a):

> spoko,spoko. na razie olisadebe gra dla koniczynek. jak pójdzie do włoch albo
              > anglii to sam zatęskni za polskim rasizmem w postaci babci bojacej sie jechać z
              >
              > nim winda.

To dobre.
          • Gość: ĆVICH Re: A może inaczej... IP: 134.65.157.* 26.10.01, 11:49
            KAN, ALE PRZYZNAJ, ZE I TOBIE NIE BYLO BY MILO, GDYBY KTOS PATRZYL NA CIEBIE
            JAK NA ZLODZIEJA? NA SZCZESCIE POLSKA "SIE OTWIERA" I JEST CORAZ WIECEJ
            MIESZANYCH ZWIAZKOW I JASIÓW KOWALSKICH O CZARNYM KOLORZE SKORY, MI TO NIE
            PRZESZKADZA.
            PZDR
            • Gość: kajo95 Re: A może inaczej... IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 12:13
              Gość portalu: ĆVICH napisał(a):

> KAN, ALE PRZYZNAJ, ZE I TOBIE NIE BYLO BY MILO, GDYBY KTOS PATRZYL NA CIEBIE
              > JAK NA ZLODZIEJA? NA SZCZESCIE POLSKA "SIE OTWIERA" I JEST CORAZ WIECEJ
              > MIESZANYCH ZWIAZKOW I JASIÓW KOWALSKICH O CZARNYM KOLORZE SKORY, MI TO NIE
              > PRZESZKADZA.
              > PZDR

mi to też nie przeszkadza. przeszkadza mi za to jak ktoś przyjezdża do polski, z
              nikogo staje sie było nie było kimś a potem opowiada jak mu tu źle było. pytam
              się pana, panie olisadebe jezeli było tutaj panu tak źle to co pan tutaj robił
              przez 3 lata?! trzeba było spakować manele i wraz z narzeczoną wracac do nigerii.
              tam z pewnością pani beata nie odczułaby, że ma inny kolor skóry niż cała reszta
              a żyło by wam sie dostatnio i spokojnie, prawda? wszystko co masz osiągnąłeś w
              tym kraju lub dzięki temu krajowi a ty nawet dzień dobry nie chcesz publicznie po
              polsku powiedzieć. mówisz, że się wstydzisz a ja uważam, że raczej gardzisz.
              • Gość: ĆVICH Re: A może inaczej... IP: 134.65.157.* 26.10.01, 13:12
                RACJA KAJO, RACJA....NIE TYLKO MY MU COS ZAWDZIECZAMY
            • Gość: kajo95 Re: A może inaczej... IP: *.tychy.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 12:13
              Gość portalu: ĆVICH napisał(a):

> KAN, ALE PRZYZNAJ, ZE I TOBIE NIE BYLO BY MILO, GDYBY KTOS PATRZYL NA CIEBIE
              > JAK NA ZLODZIEJA? NA SZCZESCIE POLSKA "SIE OTWIERA" I JEST CORAZ WIECEJ
              > MIESZANYCH ZWIAZKOW I JASIÓW KOWALSKICH O CZARNYM KOLORZE SKORY, MI TO NIE
              > PRZESZKADZA.
              > PZDR

mi to też nie przeszkadza. przeszkadza mi za to jak ktoś przyjezdża do polski, z
              nikogo staje sie było nie było kimś a potem opowiada jak mu tu źle było. pytam
              się pana, panie olisadebe jezeli było tutaj panu tak źle to co pan tutaj robił
              przez 3 lata?! trzeba było spakować manele i wraz z narzeczoną wracac do nigerii.
              tam z pewnością pani beata nie odczułaby, że ma inny kolor skóry niż cała reszta
              a żyło by wam sie dostatnio i spokojnie, prawda? wszystko co masz osiągnąłeś w
              tym kraju lub dzięki temu krajowi a ty nawet dzień dobry nie chcesz publicznie po
              polsku powiedzieć. mówisz, że się wstydzisz a ja uważam, że raczej gardzisz.
        • Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź do Polaczek IP: 217.67.196.* 26.10.01, 12:16
          Większość ludzi na Świecie jest prymitywna. Jeżeli za dwudziestu debili co
          rzucają banany i jedną babcię dorabia się do Polaków łatkę rasistow. Mnie
          murzyni, arabi żydzi i inni nie przeszkadzają, nie rzucam w nich bananów,
          jeżdżę z nimi windą itd. Nie chcę aby zarzucano mi że jestem taki sam jak inni
        • Gość: misio Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 10.1.11.* / *.dhl.com 26.10.01, 12:39
          Gość portalu: Polaczek napisał(a):

> Niestety Oli ma racje. Spojrzmy prawdzie w oczy - duza czesc polskiego
          > spoleczenstwa jest po prostu PRYMITYWNA.
          > A Oli odczul to na wlasnej skorze i nie dziwie sie jego wypowiedzi.
          >

Prymitywna to malo powiedziane, toz to zwykle pojebusy. Zreszta coz tu sie zastanawiac, jakie spoleczenstwo taki
          kraj, hehe
          Pozdro

>
          >

• Gość: E. Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.pekao.com.pl 26.10.01, 11:49
        Jesteśmy nie tylko rasistami ale i prymitywnymi nacjonalistami. Nie tolerujemy
        nawet ze swojego stada o ile ktoś sie wybija a co dopiero obcy Żyd, kolorowy,
        kaleka.... Wypowiedź Olego nie jest miła ale niestety za delikatna o czym
        świadczą różne nadęte wypowiedzi.
        • Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź do E IP: 217.67.196.* 26.10.01, 12:06
          Co ty pierdolisz. Niemcy to kraj otwarty, a kto pali domy dla azylantów. Wielka
          Brytania - jedź do Brixton w Londynie, a bambusy odpowiednio Cię potraktują
          takich przykładów jest więcej. Tu nie chodzi o rasizm tylko o gościa, który żył
          w jakimś kraju i było cacy. Jak to taki rasistowski kraj to kiego kuta chciał
          obywatelstwo i grać w reprezentacji, ktoś go zmuszał itd. Wszędzie są rasiści i
          w Polsce i Grecji i w USA wszędzie. Dlaczego nie opowiada jak Engel mu pomagał
          jak zapoznał go z żoną ( notabene Polką - rasistką ) jak żył tu kilka lat jak
          mu pomagano bo jak tu przyjechał to gwiazdą nie był - miał talent ale
          dopracowany tutaj.
          • pc Re: Olisadebe i jego wypowiedź do E 26.10.01, 12:33
            Gość portalu: Dali napisał(a):

> Dlaczego nie opowiada jak Engel mu pomagał
            > jak zapoznał go z żoną ( notabene Polką - rasistką )
            jak żył tu kilka lat jak
            > mu pomagano bo jak tu przyjechał to gwiazdą nie był -
            miał talent ale
            > dopracowany tutaj.

A nie pomyslales np. o tym, ze wypowiedz Olisadebe typu
            "Polacy byli nastawieni milo, ale niestety spotkalem sie
            tez z przejawami rasizmu" dziennikarz, zeby zaoszczedzic
            na miejscu zamienil sobie na "Polacy to troche rasisci".
            Dla niego, Greka, bylo niestety wszystko jedno a
            nastawienie dziennikarza jest bardzo wyrazne. Jezeli
            nawet Oli cos takiego powiedzial, to chyba oczywiste ze
            nie tak chcial wyrazic swoje mysli. "Troche rasisci" to
            nie znaczy wg. niego ze kazdy Polak jest troche
            rasista,tylko ze troche Polakow, niestety nimi jest. No
            chyba ze uznasz ze swoja zone, Engela i kolegow z
            reprezentacji Olisadebe uwaza za rasistow...
            • Gość: dALI Re: Olisadebe i jego wypowiedź do PC IP: 217.67.196.* 26.10.01, 16:26
              nIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ RASISTĄ TAK JAK NIE MOŻNA BYĆ TROCHĘ W CIĄŻY
              • pc Re: Olisadebe i jego wypowiedź do PC 29.10.01, 15:16
                no właśnie, więc teraz pomyśl czy w takiej sytuacji Olisadebe miał na myśli to
                że każdy Polak to rasista, czy tylko "trochę Polaków'. Jak dla mnie, to
                oczywiste...
          • Gość: E. Re: Olisadebe i jego wypowiedź do E IP: *.pekao.com.pl 26.10.01, 12:41
            super wypowiedź, sam to jesteś na poziomie aborygena ale dobrze bo
            przypominasz jeszcze o jednej ciekawej własciwości charakteru przeciętnego
            Polaka - "jeżeli jestem gnida to np. ten angol jest gorszą gnidą ode mnie a to
            oczywiscie znaczy że jestem w porządku"
            aborygen to w twojej skali ktos niżej od bambusa ale się nie przyjmuj że nie
            wiesz bo przeciez masz doskonałe oznaczenie na wszystko - i to może brzmieć w
            twojej wersji pierdolony dupek.
            • Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź do E IP: 217.67.196.* 26.10.01, 16:30
              Ty masz jakiś problem ze sobą bo wstydzisz sie kim jesteś. Ja murzynow kochać
              nie muszę i tyle. Z drugiej strony mi oni nie przeszkadzają i już. Nie lubię
              jak ktoś broni gościa który pierdoli głupoty.
        • misza01 Re: Olisadebe i jego wypowiedź 26.10.01, 12:52
          Tak, a nas Polaków, to wszyscy, wszędzie witają z otwartymi ramionami.Wszyscy
          nas szanuja i traktują normalnie, bo wszyscy są super otwarci, tolerancyjni,
          tylko źli Polacy to banda nacjonalistów, rasistów. Wejdź do marketu w Berlinie.
          Jak usłyszą język polski, natychmiast masz przy sobie trzech ochroniarzy,
          którzy będą patrzeć Ci na ręce. Jakby tam wszedł taki Oli czy inny Murzynek,
          byłoby to samo. Więc przestańcie gadać takie bzdury. rasizm jest wszędzie, tak
          jak nietolerancja, nacjonlizm itp. Nie znaczy to,że mamy się z tymi zjawiskami
          godzić, ale nie popadajmy w paranoję. Nie wątpię,że Oliego spotkało wiele
          przykrych sytuacji ale takie same mogły, a może spotkały również nas Polaków
          zagranicą. Bo tam też jesteśmy "inni', "obcy".Ale, jak wspomniał jeden z
          przedmówców, Oliego o wiele więcej dobrego spotkało w Polsce niż złego.I tyle.
          Nie dziwię się,że wiele osób czuje,że wypowiedź Oliego jest krzywdząca. A
          przecież po meczu w Oslo cała norweska prasa podawała fakt skandowania "Oli"
          przez naszych kibiców jako przykład, wzór tolerancji ,wobec WZRASTAJĄCEGO
          PROBLEMU RASIZMU W NORWEGII. A może nie było tak?Stawiano nas, Polaków za wzór
          tolerancji i zachowań antyrasistowskich w super bogatej Norwegii. Co wy?
          Amnezję macie?
        • Gość: oi! Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 26.10.01, 15:41
          Gość portalu: E. napisał(a):

> Jesteśmy nie tylko rasistami ale i prymitywnymi nacjonalistami. Nie tolerujemy
          > nawet ze swojego stada o ile ktoś sie wybija a co dopiero obcy Żyd, kolorowy,
          > kaleka.... Wypowiedź Olego nie jest miła ale niestety za delikatna o czym
          > świadczą różne nadęte wypowiedzi.

za delikatna???? za delikatnie to się tu bambusowi żyło, a teraz opluwa wszystko
          i wszystkich, niech już tu nie wraca!!!!!

• Gość: Bee Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.bialystok.ext.ids.pl 26.10.01, 12:06
        Został urażony to fakt ale jego wypowiedż byla trochę nie wporządku. Pewnie
        swoje 5 groszy dorzuciła gazete z Grecji.
      • Gość: Balzer Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.01, 12:20
        Olisadebe przez ostatni rok zrobil dla Polski wiecej niz niejeden Polak
        przez cale zycie. To jemu w duzym stopniu zawdzieczamy awans do Mistrzostw
        Swiata 2002. Sam pamietam jak 2 lata temu byl nazywany malpa i obrzucany
        bananami na polskich stadionach. Nie dziwie sie wiec ze poczul sie dotkniety
        polskim rasizmem (mimo iz bylo ono w wykonaniu prymitywnych pseudokibicow).
        Wiekszosc Polakow wierzy w Ciebie Oli, zyczymy wielu bramek dla naszej
        reprezentacji w Korei i Japonii.
        • Gość: jurek Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 10.63.101.* / *.dhl.com 26.10.01, 12:37
          Witam,
          pomimi tego ze do rasizmu mi tak samo daleko jak z Ziemi do ostatniej planety
          naszego ukladu slonecznego, to musze w tych dywagacjach poprzec glosy
          sceptyczne a nawet negatywne w stosunku do tego co powiedzial Oli. Popieram
          jednoznacznie kaja95, Daliego i innych oczywiscie umiarkowanych sceptykow,
          ktorzy traktuja wypowiedz Oliego z oburzeniem. Oli nas po prostu obrazil i jak
          to powiedzial takze ktos z moich przedmowcow 90 % kibicow w Polsce uwielbia
          Emsiego . A on nam wykrecil taki numer !!!. Nie ma kraju idealnego, nie ma tez
          wszystkich ludzi idealnych. w kazdym narodzie nawet nigeryjskim sa taborety,
          ale pojedynczych zachowan nie mozna generalizowac. Mysle ze to ostatni tak
          prymitywny wywiad Olego. Poza tym jak nie umie przytomni uporzadkowac swoich
          mysli, to niech lepiej gra w pilke - to zdecydowanie mu lepiej wychodzi

pozdrawiam wszystkich forumowiczow,

pozdrawiam Olego

jurek
      • Gość: Bednar Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.media-com.com.pl 26.10.01, 12:28
        moze i Olisadebe troche przesadzil i w Polsce spotkal sie takze z zyczliwoscia
        ale zawsze znajda sie (zreszta tak samo jak na calym swiecie)tacy ludzie
        a w pamiec raczej zapadaja te dosc skrajne przypadki
        z kazdym z was tez by tak bylo gdyby w innym kraju ktos "zmieszal was z blotem"
        to pomimo wielu pozytywnych wspomnien to zapamietali byscie najlepiej
      • Gość: mat26 Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.interserwer.pl 26.10.01, 12:29
        Oli ma calkowita racje i to, co powiedzial to tylko prawda. To Polacy zachowuja
        sie jak malpy, ktore po raz pierwszy zobaczyly jakiegos innego od siebie
        czlowieka. W Polsce na ulicach ludzie ogladaja sie za niepelnosprawnymi a co
        dopiero za kims, kto ma inny kolor skory.
        Ataki na meczu, o ktorych Oli mowil sa jak najbardziej prawdopodobne. Przeciez
        u nas na mecze przychodza stada najeb...ego bydla bez mozgow a nie zwykli
        kibice. Czlowiek, ktory przyjedzie z Nigerii moze o tym nie wiedziec, bo
        nigdzie na swiecie tak sie nie dzieje - nawet w Afryce. To bydlo atakuje
        normalnych ludzi na ulicy, swoich przeciwnikow jest w stanie zabic wiec co
        dopiero mowic o kims, kto "az tak" odroznia sie od reszty.
        A jego zdania o nietolarncji Polakow tez sa swieta prawda. My tego nie widzimy,
        bo jestesmy wewnatrz i dobrze, ze od czasu do czasu uslyszymy glos kogos, kto
        przyszedl z zewnatrz.
        • Gość: Crotalus Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 157.25.121.* 26.10.01, 12:59
          Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Oli ma calkowita racje i to, co powiedzial to tylko prawda. To Polacy zachowuja
          >
          > sie jak malpy, ktore po raz pierwszy zobaczyly jakiegos innego od siebie
          > czlowieka. W Polsce na ulicach ludzie ogladaja sie za niepelnosprawnymi a co
          > dopiero za kims, kto ma inny kolor skory.
          > Ataki na meczu, o ktorych Oli mowil sa jak najbardziej prawdopodobne. Przeciez
          > u nas na mecze przychodza stada najeb...ego bydla bez mozgow a nie zwykli
          > kibice. Czlowiek, ktory przyjedzie z Nigerii moze o tym nie wiedziec, bo
          > nigdzie na swiecie tak sie nie dzieje - nawet w Afryce. To bydlo atakuje
          > normalnych ludzi na ulicy, swoich przeciwnikow jest w stanie zabic wiec co
          > dopiero mowic o kims, kto "az tak" odroznia sie od reszty.
          > A jego zdania o nietolarncji Polakow tez sa swieta prawda. My tego nie widzimy,
          >
          > bo jestesmy wewnatrz i dobrze, ze od czasu do czasu uslyszymy glos kogos, kto
          > przyszedl z zewnatrz.

Nie obraź się, ale to jest zwykłe pieprzenie, że na tam na świecie jest ogólny
          raj i lew leży koło owcy, a u nas same małpy. Prawda jest taka, że nasi kibole to
          brzydko mówią i rzucają puszkami, ale to w Belgii ostatnio zadźgali kibica, a też
          nie raz we Włoszech, Anglii, Holandii. U nas nikogo nie zabito.
          • Gość: mat26 Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.interserwer.pl 26.10.01, 15:06
            Chyba chlopie niedlugo zyjesz na tym swiecie. U nas zabito juz co najmniej
            kilka osob na meczach lub w trakcie bojek po nich. Nie sadze, zeby w Belgii czy
            Holandii na mecze przychodzily bezmozgie barany, ktore otwarcie deklaruja, ze
            wynik meczu maja w dupie a najwazniejsze to zeby przywalic sobie w zeby.
            Stadiony nie sa dla takich... stworzen.
            • Gość: Crotalus Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 157.25.121.* 26.10.01, 15:50
              Gość portalu: mat26 napisał(a):

> Chyba chlopie niedlugo zyjesz na tym swiecie. U nas zabito juz co najmniej
              > kilka osob na meczach lub w trakcie bojek po nich. Nie sadze, zeby w Belgii czy
              >
              > Holandii na mecze przychodzily bezmozgie barany, ktore otwarcie deklaruja, ze
              > wynik meczu maja w dupie a najwazniejsze to zeby przywalic sobie w zeby.
              > Stadiony nie sa dla takich... stworzen.

To jesteś człowiekiem małej wiary. Nie wierz w świętość innych, bo się
              przeliczysz.

• Gość: E. Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.pekao.com.pl 26.10.01, 12:44
        Jesteśmy nie tylko rasistami ale i prymitywnymi nacjonalistami. Nie tolerujemy
        nawet ze swojego stada o ile ktoś sie wybija a co dopiero obcy Żyd, kolorowy,
        kaleka.... Wypowiedź Olego nie jest miła ale niestety za delikatna o czym
        świadczą różne nadęte wypowiedzi.
        • Gość: misio Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 10.1.11.* / *.dhl.com 26.10.01, 12:52
          swiete slowa
          polska to gowno!!!!
          pozdrawiam
        • Gość: Dali Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 217.67.196.* 26.10.01, 16:31
          Najgorsze są skrajności a ty jesteś jedną z nich
      • Gość: kola Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: 213.76.139.* 26.10.01, 12:59
        chuopak powiedziau co widziau, z czym sie zetknou i co odczul na wuasnej skorze
        wiec zamiast wieszac na nim psy i lamentowac nad jego brakiem 'patriotyzmu'
        otworzcie oczy i zastanowcie sie nad soba..

pozostaje mu tylko pogratulowac odwagi i umiarkowania..
        • Gość: piedros Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.gdynia.sdi.tpnet.pl 26.10.01, 13:44
          w pełni podzielam to stanowisko, kolego!
          hej My Polacy ksenofoby!!!
          walnijcie się w piersi, bo znowu coś przegramy ...
          ( my notorycznie coś przegrywamy...)

Gość portalu: kola napisał(a):

> chuopak powiedziau co widziau, z czym sie zetknou i co odczul na wuasnej skorze
          >
          > wiec zamiast wieszac na nim psy i lamentowac nad jego brakiem 'patriotyzmu'
          > otworzcie oczy i zastanowcie sie nad soba..
          >
          > pozostaje mu tylko pogratulowac odwagi i umiarkowania..

• Gość: ilaugh Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.pool.mediaWays.net 26.10.01, 14:58
            OLi jest wazny dla Polski.
            Nie chodzi tu o to,ze dzieki niemu dobrze gramy w pilke,a pilka nozna
            (dziwne ,ale prawdziwe) przynosi wiecej splendoru kazdemu narodowi niz
            jakiekolwiek inne osiagniecie.
            Duzo wazniejsze jest to,ze jego gra w Polsce stwarza pozytywny obraz naszego
            kraju na swiecie.Pisze z Niemiec,wiec wiem co mowie.
            Niemcy nie moga pojac jak to sie stalo,ze tak dobry zawodnik chcial zostac
            Polakiem.Z Polakami kojarza im sie tylko pojecia:debil,pijak,zlodziej.
            A tu nagle ktos tak utalentowany i przy tym nie glupi chce byc Polakiem(nie
            Niemcem czy Anglikiem ,ale POLAKIEM) i caluje jeszcze Orla Polskiego podczas
            meczu z Norwegia.To sie im w pale nie miesci,wrecz widac zazdrosc podczas
            dyskusji na sportowych portalach.Oni mimo tylu lat "otwartych drzwi"nie
            potrafili naklonic prawie zadnego dobrego obcokrajowca ,zeby dla nich gral.
            Jesli ktos tak dobry chce byc Polakiem (nie wazne jakie ma przy tym inne
            korzysci) to ma to psychologiczny aspekt:"ta Polska nie moze byc taka zla
            skoro on ja wybral"
            Jaka o nas jest opinia na zachodzie swiadcza pytania greckiego
            dziennikarza,interesuje go tylko jakie nieprzyjemnosci spotkaly Olisadebe w
            Polsce.Jakby chcial wrecz wymusic:"no powiedz Oli,ta Polska wcale nie jest taka
            fajna"
            A Oli podaje pare prawdziwych przykladow(bo kazdemu jest ciezko
            zrozumiec,dlaczego ktos rzuca w niego bananami,albo boi sie jechac z nim w
            windzie).Powstrzymuje sie mowiac:Polacy sa troche rasistami.A wszyscy wiemy ,ze
            wiekszosc jest BARDZO DUZYMI "TROche" rasistami.Gdyby cos takiego
            powiedzial "bialy "Polak nikt by sie nawet nie zdziwil.Wiec swietym OBOWIAZKIEM
            Olisadebe ,"czarnego" Polaka,ktory juz tyle osiagnal,iz moze sobie na wiele
            pozwolic jest wytykanie tych wad.Nie po to zeby obrazac,ale po to ,zeby zwrocic
            uwage i probowac cos zmienic.
            "I juz sie boje,ze prawdziwi Polacy zalatwia to po swojemu:wygwizdza chlopaka
            na Kamerunie,rzuca w niego bananami,
            moze nawet ktorys bardzo prawdziwy Polak wleci na boisko i przywali mu w gebe.
            (to dla dobra Polski,zeby dac Olisadebe do zrozumienie ,ze nie mial racji)
            Oli bedzie musial przyznac,ze sie wstydzi,iz zostal Polakiem.Polska odpadnie w
            Korei w pierwszej rundzie.Niemcy sie beda cieszyc ,ale debile z tych Polakow...
            "Miales chamie zloty rog...""
            No coz ,to tylko moje subietywne spostrzezenia.
            PS
            Jak Oli ma sie czuc prawdziwym Polakiem,gdy Glupi Babiarz w wywiadzie caly czas
            traktuje go jak malpke z Nigerii.
            Gdy OLi strzela bramki, a w tym samymym czasie kibice Jagiellonii piora w morde
            biednego nic niewinnego Murzyna na boisku
            • Gość: WURST Wywiad z Olim IP: *.wiwi.uni-frankfurt.de 26.10.01, 16:03
              Problem obcosci jest mi dobrze znany.Kiedy przed laty przyjechalem do Niemiec
              (bylem wtedy w wieku Olisadebe,kiedy on przyjechal do Polski) czulem sie bardzo
              obco.Jezdzilem czesto do kraju i bylem bardzo wyczulony na kazdy objaw
              ksenofobii.Nie mowilem dobrze po niemiecku i wstydzilem sie tego.W weekendy
              pracowalem w budce z nalesnikami.Kiedys zdarzylo mi sie,ze nie zrozumialem
              zyczenia klientki.Kobieta w wieku,moze,50 lat z niezadowoleniem zamruczala pod
              nosem-wszedzie tylko ci obcokrajowcy.Zrobilo mi sie bardzo przykro.Mimo,ze od
              tego zdarzenia uplynelo juz 8 lat mam to w pamieci jakby to bylo dzisiaj.
              Oli jest wrazliwym czlowiekiem.Jak sie czul kiedy go opluwano? Co myslal kiedy
              rzucano w niego banany?
              My,Polacy,jestesmy,niestety,zapoznieni cywilizacyjnie.W wiekszosci cholernie
              niewrazliwi.Sarmacko przekonani o wlasnej wyjatkowosci niechetnie godzimy sie
              na jakakolwiek krytyke.A zaslugujemy na nia nie mniej niz inni.
              Na swiecie,niestety nierzadko jestesmy,albo obiektem dowcipow,albo synonimem
              zlodzieji i pijakow.
              Z przykroscia przeczytalem wywiad z Olim.Rozumiem jego zal.Ubolewan nad glupota
              i prymitywizmem wielu naszych rodakow.Jednak to nie greckie pismo jest strona w
              tej sprawie,tylko Olisadebe i jego nowa ojczyzna.Te slowa powinny pasc w
              rozmowie z polskim dziennikarzem.
              • Gość: ilaugh Re: Wywiad z Olim IP: *.pool.mediaWays.net 26.10.01, 16:24
                masz racje,ze lepiej by bylo gdyby Oli powiedzial cos takiego w Polsce,ale nie
                znamy calego wywiadu,nie wiemy czy grecki dziennikarz nie wybral sobie tylko
                kilku zdan ,ktore mu pasowaly do koncepcji.
                A poza tym w Polsce nikogo to nie obchodzi.Babiarza interesuje tylko czy
                Olisadebe zna na pamiec wszystkich nigeryjskich sprinterow...(bez komentarza).
            • kajo95 Re: Olisadebe i jego wypowiedź 26.10.01, 17:23
              powtarzasz się stary. mam wrażenie że zarówno ty jak i większość uczestników
              tego forum mylicie rasizm z tzw. "szowinizmem kibicowskim". przy okazji -
              zapytaj swoich niemieckich kolegów studentów ile jest miejsc w bundestagu dla
              mniejszości narodowych w niemczech bo u nas mniejszośc niemiecka ma 2.
      • Gość: danone Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dialup.surfeu.at 26.10.01, 16:35
        Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
        w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
        uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
        bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
        z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
        Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
        inaczej wypowiadac.
        • kajo95 Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.01, 17:07
          Gość portalu: danone napisał(a):

> Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
          > w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
          > uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
          > bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
          > z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
          > Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
          > inaczej wypowiadac.
          >

tak, masz absolutną rację. jestem przekonany, że pieniadze jakie otrzyma oli za
          awans na mundial (ok. 120 tys. dolców) zostana przez niego przekazane na akcję:
          polacy, stop dla rasizmu.
          • Gość: heniec Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hanslik.com.pl 26.10.01, 17:49
            kajo95 napisał(a):

> Gość portalu: danone napisał(a):
            >
            > > Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
            > > w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
            > > uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
            > > bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
            > > z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
            > > Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
            > > inaczej wypowiadac.
            > >
            >
            > tak, masz absolutną rację. jestem przekonany, że pieniadze jakie otrzyma oli za
            >
            > awans na mundial (ok. 120 tys. dolców) zostana przez niego przekazane na akcję:
            >
            > polacy, stop dla rasizmu.

I od razu widać o co chodzi. Jak ktoś odniesie sukces(m. in. finansowy - 120 tys
            dolcow!!!!!!!), a zwłaszcza rodak ;-)), to zawsze znajdzie się kilku którzy
            chętnie się do niego przyczepią o byle co.

• kajo95 Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.01, 17:58
              Gość portalu: heniec napisał(a):

> kajo95 napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: danone napisał(a):
              > >
              > > > Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
              > > > w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
              > > > uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
              > > > bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
              > > > z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
              > > > Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
              > > > inaczej wypowiadac.
              > > >
              > >
              > > tak, masz absolutną rację. jestem przekonany, że pieniadze jakie otrzyma o
              > li za
              > >
              > > awans na mundial (ok. 120 tys. dolców) zostana przez niego przekazane na a
              > kcję:
              > >
              > > polacy, stop dla rasizmu.
              >
              > I od razu widać o co chodzi. Jak ktoś odniesie sukces(m. in. finansowy - 120 ty
              > s
              > dolcow!!!!!!!), a zwłaszcza rodak ;-)), to zawsze znajdzie się kilku którzy
              > chętnie się do niego przyczepią o byle co.
              >

może twój rodak, dla mnie jest on współobywatelem. o byle co? w innym wątku
              zarzucałeś mi posługiwanie się streotypami. wg olisadebe jesteś polskim
              ksenofobem i rasistą.
              • Gość: heniec Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.hanslik.com.pl 26.10.01, 18:21
                kajo95 napisał(a):

> Gość portalu: heniec napisał(a):
                >
                > > kajo95 napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: danone napisał(a):
                > > >
                > > > > Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
                > > > > w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
                > > > > uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
                > > > > bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
                > > > > z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
                > > > > Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
                > > > > inaczej wypowiadac.
                > > > >
                > > >
                > > > tak, masz absolutną rację. jestem przekonany, że pieniadze jakie otrz
                > yma o
                > > li za
                > > >
                > > > awans na mundial (ok. 120 tys. dolców) zostana przez niego przekazane
                > na a
                > > kcję:
                > > >
                > > > polacy, stop dla rasizmu.
                > >
                > > I od razu widać o co chodzi. Jak ktoś odniesie sukces(m. in. finansowy - 1
                > 20 ty
                > > s
                > > dolcow!!!!!!!), a zwłaszcza rodak ;-)), to zawsze znajdzie się kilku którz
                > y
                > > chętnie się do niego przyczepią o byle co.
                > >
                >
                > może twój rodak, dla mnie jest on współobywatelem. o byle co? w innym wątku
                > zarzucałeś mi posługiwanie się streotypami. wg olisadebe jesteś polskim
                > ksenofobem i rasistą.

Dla mnie również jedynie współobywatel, stąd przy rodaku znaczek ;-))
                ponieważ w poprzednim wątku nasza polemika zaczęła opierać się zbytnio na
                zajemnych docinkach, więc może dokończmy w tym na spokojnie.
                Myślę, że to co powiedział Oli możemy wziąć bezpośrednio do siebie - wtedy mogę
                uznać, że zostałem nazwany ksenofobem i rasistą i wkurzyć się, bo takim nie
                jestem. Faktem natomiast jest, iż Olego spotkało w Polsce kilka przykrości (ta o
                której nie opowiedział to np. incydent w Lubinie, gdzie został obrzucony
                bananami), spotykają one również innych ciemnoskórych sportowców (pamiętam
                historię amerykańskiego koszykarza pobitego bodajże w Sopocie) i studentów
                (mieszkam blisko akademików w Katowicach Ligocie, jakiś rok temu była głośna u
                nas afera w związku z tym, że skini pobili kilku ciemnoskórych studentów). I
                prawdą jest, że w Niemczech również zdażają się takie historie. Ale czy jest to
                jakiekolwiek usprawiedliwienie? Albo czy mieć żal do kogoś, (tj. do Olego), że o
                tym opowiada, zwłaszcza, że robi to w sposób w miarę zrównoważony?
                W jednej z wcześniejszych wypowiedzi czytałem stwierdzenie, iż nie jesteśmy
                rasistowskim społeczeństwem, tylko w takim społeczeństwie żyjemy. Bardzo
                wygodnie. Mnie jednak wydaje się, że czasami trzeba pokornie przyjąć kilka słów
                krytyki, nawet jeśli nie dotyczy ta krytyka nas bezpośrednio. Bo na pewno większa
                krzywda spotkała kogoś, kto został bezpośrednio pluty i wyzwany od małp, niż
                kogoś kogo pośrednio , acz niezasłużenie okrzyknięto rasistą.
                To tyle jeśli o mnie chodzi, trzymaj się.
                • kajo95 Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! 26.10.01, 18:44
                  Gość portalu: heniec napisał(a):

> kajo95 napisał(a):
                  >
                  > > Gość portalu: heniec napisał(a):
                  > >
                  > > > kajo95 napisał(a):
                  > > >
                  > > > > Gość portalu: danone napisał(a):
                  > > > >
                  > > > > > Olisadebe niestety ma racje.Nie jestesmy tolerancyjni
                  > > > > > w stosuku do innych,zakorzenione sa w wielu osobach
                  > > > > > uprzedzenia do Murzynow,Zydow.I obojetnie jak
                  > > > > > bedziemy sie oburzac w oficjalnych wypowiedziach wiekszosc
                  > > > > > z nas tak reaguje jak wypowiedzial sie Oli.
                  > > > > > Jezeli zmienimy stosunek do innych to i Oni beda sie o Nas
                  > > > > > inaczej wypowiadac.
                  > > > > >
                  > > > >
                  > > > > tak, masz absolutną rację. jestem przekonany, że pieniadze jakie
                  > otrz
                  > > yma o
                  > > > li za
                  > > > >
                  > > > > awans na mundial (ok. 120 tys. dolców) zostana przez niego przek
                  > azane
                  > > na a
                  > > > kcję:
                  > > > >
                  > > > > polacy, stop dla rasizmu.
                  > > >
                  > > > I od razu widać o co chodzi. Jak ktoś odniesie sukces(m. in. finansow
                  > y - 1
                  > > 20 ty
                  > > > s
                  > > > dolcow!!!!!!!), a zwłaszcza rodak ;-)), to zawsze znajdzie się kilku
                  > którz
                  > > y
                  > > > chętnie się do niego przyczepią o byle co.
                  > > >
                  > >
                  > > może twój rodak, dla mnie jest on współobywatelem. o byle co? w innym wątk
                  > u
                  > > zarzucałeś mi posługiwanie się streotypami. wg olisadebe jesteś polskim
                  > > ksenofobem i rasistą.
                  >
                  > Dla mnie również jedynie współobywatel, stąd przy rodaku znaczek ;-))
                  > ponieważ w poprzednim wątku nasza polemika zaczęła opierać się zbytnio na
                  > zajemnych docinkach, więc może dokończmy w tym na spokojnie.
                  > Myślę, że to co powiedział Oli możemy wziąć bezpośrednio do siebie - wtedy mogę
                  >
                  > uznać, że zostałem nazwany ksenofobem i rasistą i wkurzyć się, bo takim nie
                  > jestem. Faktem natomiast jest, iż Olego spotkało w Polsce kilka przykrości (ta
                  > o
                  > której nie opowiedział to np. incydent w Lubinie, gdzie został obrzucony
                  > bananami), spotykają one również innych ciemnoskórych sportowców (pamiętam
                  > historię amerykańskiego koszykarza pobitego bodajże w Sopocie) i studentów
                  > (mieszkam blisko akademików w Katowicach Ligocie, jakiś rok temu była głośna u
                  > nas afera w związku z tym, że skini pobili kilku ciemnoskórych studentów). I
                  > prawdą jest, że w Niemczech również zdażają się takie historie. Ale czy jest to
                  >
                  > jakiekolwiek usprawiedliwienie? Albo czy mieć żal do kogoś, (tj. do Olego), że
                  > o
                  > tym opowiada, zwłaszcza, że robi to w sposób w miarę zrównoważony?
                  > W jednej z wcześniejszych wypowiedzi czytałem stwierdzenie, iż nie jesteśmy
                  > rasistowskim społeczeństwem, tylko w takim społeczeństwie żyjemy. Bardzo
                  > wygodnie. Mnie jednak wydaje się, że czasami trzeba pokornie przyjąć kilka słów
                  >
                  > krytyki, nawet jeśli nie dotyczy ta krytyka nas bezpośrednio. Bo na pewno więks
                  > za
                  > krzywda spotkała kogoś, kto został bezpośrednio pluty i wyzwany od małp, niż
                  > kogoś kogo pośrednio , acz niezasłużenie okrzyknięto rasistą.
                  > To tyle jeśli o mnie chodzi, trzymaj się.

poniekąd przyznaję ci rację. ale te pobicia, o których mowa moim zdaniem miały
                  charakter bardziej chuligański niż rasistowski. pewnie dla pobitych murzynów to
                  nie miało żadnego znaczenia ale z punktu widzenia problemu, o którym piszemy jest
                  to istotne. zobacz ilu jest u nas rumunów, którzy przeciez nie sa lubiani z racji
                  tego co u nas robią. czy spotkałeś się z sytuacją pobicia ich przez jakies
                  zorganizowane grupki lub przez policję? bo ja nie. problem, który poruszył
                  olisadebe został przez niego wyolbrzymiony. no bo jak tu sie nie dziwić
                  staruszce, która boi sie jechać windą z murzynem skoro prawdopodobnie widzi ona
                  murzyna po raz pierwszy w życiu. skąd wiedział olisadebe, że idąc ulicą ze swoją
                  narzeczoną jest postrzegany tak jak sobie to sam tłumaczył? uważam, że dla dobra
                  kraju, który dał mu tak wiele olisadebe powinien o pewnych sprawach nie mówić,
                  nawet jeśli czuje że go tutaj krzywdzono.
                  pozdr.
                • Gość: Fil Re: Olisadebe NIESTETY MA RACJE !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.abo.wanadoo.fr 04.11.01, 16:32
                  Bogu dzieki sa jeszcze na swiecie ludzie, ktorzy zachowuja rozsadek i
                  umiar.Brawo, w pelni popieram!
      • Gość: grzegorz Re: Olisadebe i jego wypowiedź IP: *.alcatel.com 26.10.01, 22:35
        Oli na pewno ma troche racji.... Na przyklad w USA nikt nie zwraca uwagi na to jaki jest kolor twojej
        skory, czy jaki jest twoj akcent i nie dlatego ze nie ma tam rasistow, a dlatego ze zupelnie
        powszechnym jest spotkac hindusa, czlowieka z Afryki, czy z Azji i nie budzi to sensacji. W Polsce jest
        troche inaczej, i trzeba sie liczyc z tym ze przez jakis czas jeszcze tak moze byc....
        Tymniemniej, ton wypowiedzi troche zaskakuje..... Gdyby nawet jedna czy druga babcia nie weszla do
        windy bo byl tam Oli, to nie powinno to byc tematem do dyskusji. Normalny mlody czlowiek tez
        powinien nauczyc sie tolerancji dla starszych i starac sie ich zrozumiec. Oni moga miec swoj swiat,
        na pewno nie tylko w stosunku do Ciebie zachowuja sie troche inaczej niz powinni, ale rowniez w
        stosunku do powiedzmy nastolatka ubranego nie w sposob taki jak im to odpowiada..... daj im
        spokoj i pozwol im zyc.... Jezeli chodzi o przypadki inne, typu wspomnianego na stadionie pilkarskim,
        na pewno nie jest to cos co powinnismy tolerowac, wielu mlodych huliganow grasuje na stadionach
        i pewnikiem to jeden z wielu rzeczy ktore akurat w tamtym dniu zachcialo im sie zrobic....
        Oli, poszukaj w sobie troche tolerancji w stosunku do innych, a rzeczywistego hamstwa, ktore
        niewatpliwie istnieje staraj sie unikac... dosiega ono nas wszystkich codziennie, nie tylko Ciebie.
      • Gość: Grzes Re: Olisadebe i jego racje IP: 10.10.26.* / *.bnet.pl 27.10.01, 00:21
        mysle ze Oli mial zupelna racje i wcale nie trzeba daleko szukac
        sluchalem kiedys w polskim radiu transmisje meczu naszej reprezentacji i sam
        sie przekonalem jakich sloganow moim zdaniem rasistowskich dotyczacych Olego
        uzywal komentator zwlaszcza kiedy byla bramka akcja z jego udzialem co mi sie
        osobiscie bardzo niespodobalo
      • Gość: kacha Zostawcie go IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.10.01, 00:30
        Nie powienien tak mowic bo co? Bo jest Murzynem i nie moze nas bialych obrazac?
        Puknijcie sie w glowy. To jego doswiadczenie i nie mamy prawa tego oceniac. A
        Oli poki co nie ma "klauzuli Moskalewicza" w swoim kontrakcie na gre w
        reprezentacji wiec moze mowic co chce. A jak sie obrazi bo mu wmowimy ze
        niewdzieczny i brutalny (bo przeciez Tomasza Waldocha nam chcial zaszlachtowac
        o czym uprzejmie doniosl Hajto) to dopiero bedziemy cienko piszczec. Wroca
        stare dobre czasy odliczania meczow bez zwyciestwa, godzin bez gola. Wzielismy
        Olego zeby gral, z tego wywiazuje sie rewelacyjnie. Nie oczekujmy wiele wiecej
        bo poza naszym uwielbieniem dla jego gry i paszportem niewiele mu dajemy. A on
        opowiada o tym jacy bylismy dla niego gdy byl tylko nikomu blizej nieznanym za
        to czarnoskorym imigrantem. Ma wspomnienia, ma prawo.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka