Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają??

04.07.06, 13:26
    witam,

wiem, wiem.. głupio zabrzmiało w temacie ale nie wiedziałam jak to pytanie
    ująć:-)) Bo oglądam sobie te mecze i zadziwia mnie jak piłkarz np. jest
    faulowany, zwija się z bólu i prawie płacze .. po czym podbiega ekipa
    medyczna, psikają jakimś cudem wyglądającym jak lakier do włosów (;-)) no i
    gościu powstaje jak nowo narodzony !! :-)

Co to za cudo?

ps. sorki jak komuś wyda się głupie to pytanie .:-)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Porter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orion.pl 04.07.06, 13:29
        Chlorek etylu.
        • sliwkaa Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 04.07.06, 13:53
          Dzięki za szybką odpowiedz :-)

zastanawia mnie tylko, co się dzieje z tym biednym piłkarzem kiedy ten chlorek
          etylu przestanie działać .. chyba boli niemiłosiernie?
          • slon2002 płynem do impregnacji skóry... 05.07.06, 10:57
            • Gość: Górnik Zabrze zamrażają. IP: *.silesnet.net 05.07.06, 12:22
              spryskują im nogi specjalnymi zamrażaczami.
              • flamengista no właśnie - każdy może to kupić 05.07.06, 13:31
                I to jest w tym najgorsze. Puszka ze sprejem do kupienia w kazdym sklepie
                sportowym i dzieciaki przy kontuzji na placyku psikają po nodze. A przecież taki
                zawodnik po meczu ma prześwietlenie, masaże i specjalną kurację.

A ludzie myślą, że wystarczy psiknąc;)
                • mageillusionist Re: no właśnie - każdy może to kupić 05.07.06, 13:50
                  Nie zabieraj dzieciom wiary w cuda :D
                • Gość: polski kibol Re: no właśnie - każdy może to kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 21:46
                  No to przesrane. Rodzaj ludzki na wymarciu.
              • Gość: esQes Re: zamrażają. IP: *.aster.pl 06.07.06, 20:04
                Calkowicie sie z toba zgadzam mroza im nogi cieklym azotem...
              • sochaszym Re: zamrażają. 08.07.06, 15:44
                to jest zmrozony azot
            • Gość: fg Re: płynem do impregnacji skóry... IP: *.chello.pl 05.07.06, 20:41
              muchozolem
              • Gość: maxiu moczem nietoperza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:58
                dziala rewelacyjnie, od razu sie schladza wszytsko i mozna zapomniec o bolu
            • Gość: d? lod w sprayu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 23:14
              jaki chlorek? to jest poprostu zimny lod czyli lod w sprayu. on jest tak
              lodowaty, ze ,,zamraza'' i usmierza bol w tedy sie go juz nie czuje:)
          • kszynka Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 11:14
            sliwkaa napisała:

> zastanawia mnie tylko, co się dzieje z tym biednym piłkarzem kiedy ten
            chlorek
            > etylu przestanie działać .. chyba boli niemiłosiernie?

wtedy kuśtykają do Goździkowej ;-)
            • tooz Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 11:38
              Boli niemilosiernie i to chyba nawet gorzej niz przed psikaniem... Sam
              probowalem i wiecej tego nie zrobie:)
          • carton Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 12:59
            sliwkaa napisała:

> Dzięki za szybką odpowiedz :-)
            >
            > zastanawia mnie tylko, co się dzieje z tym biednym piłkarzem kiedy ten
            chlorek
            > etylu przestanie działać .. chyba boli niemiłosiernie?

Są znieczuleni, więc dalej "eksploatują" np. kontuzjowaną nogę co powoduje, że
            kontuzja rozwija się jeszcze bardziej.
          • Gość: bObO Przecież oni w przytłaczającej większości symulują IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:15
            że ich coś tam boli. Niestety coraz więcej popisów aktorskich możemy oglądać :/
          • Gość: angor Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 80.50.250.* 05.07.06, 13:16
            Boli, bo właśnie po takim psikaniu chlorkiem dochodzi do jeszcze większych
            urazów.Znam osobę, która 3/4 meczu grała ze zerwanymi dwoma głowami mięśnia
            czworogłowwego uda. Nie czuła bólu, bo co chwila chlorek "był w robocie".
            A potem miesiąc rekonwalescencji.
          • Gość: KMS I co potem jak przestaje działać znieczulenie IP: 217.6.15.* 05.07.06, 13:54
            Po pierwsze te urazy są bardzo bolesne przez kilka- kilkanaście minut. Jak
            każde uderzenie w mięsień lub jego naderwanie (to akurat jest trudniejsza
            sprawa) - chcesz to sprawdź - pewnie wielokrotnie gdzieś uderzyłaś stopą czy
            golenią - boli sakramencko ale po chwili przechodzi. Po drugie ten środek
            zapobiega opuchnięciu. I o to chodzi. Ci ktorzy piszą że piłkarze symulują
            chyba nigdy w pełnym biegu nie trafili na jakąś przeszkodę, nawet bez faulu
            przeciwnika. Proponuję im pobiegać ostro po kretowisku lub kartoflisku. Tam ich
            nikt nie sfauluje a przez tydzień potem będą nie bohaterami ale płaczkami.
            • Gość: mk Re: I co potem jak przestaje działać znieczulenie IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 14:57
              różnie to bywa:P
              Jak kiedyś grałem w piłkę - dla zabawy - to jeden kolo (zresztą junior jednego
              z klubów) "fachowowo" stuknął mi nogą w kolano w pełnym biegu - poleciałem parę
              metrów, ale grałem dalej, bo nic nie bolało.
              W domu, gdy już mięśnie "ostygły" dopiero zaczęło boleć i okazało się, że nie
              mogę chodzić przez kilka dni.
          • Gość: slash Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 80.51.180.* 05.07.06, 17:49
            to zalezy od rodzaju stluczenia ale zazwyczaj po meczu jak adrenalina i
            znieczulenie przestanie dzialac to ciezko sie ruszyc.
          • Gość: Piłkarzyk Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.ols.vectranet.pl / 62.29.133.* 06.07.06, 09:18
            No hehehe . Nie wiem
          • calishaq Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 06.07.06, 17:12
            pewnie boli mniej bo skoro przez jakiś czas miał noge zamrożoną np przez
            godzine. Normalnie po godzinie też już by gira nie bolała.
        • Gość: pawel Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 05.07.06, 11:54
          dokladniej clorek amylu... :)))
          • tymon99 Może w Rydzykowie.. 05.07.06, 17:42
            Gość portalu: pawel napisał(a):

> dokladniej clorek amylu... :)))

u Was w Rydzykowie to może nawet azotanem amylu :) reszta świata - aethylum
            chloratum
          • Gość: denat Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 88.199.18.* 05.07.06, 19:17
            chlorek metylu powiadzasz? >:-)
        • Gość: eksperyment Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 20:58
          a ktoś próbował stosować to na oparzenia?
          • Gość: bambi7 Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.csk.pl 06.07.06, 23:53
            zmrożenie nadpalonej/spalonej tkanki jest niebezpieczne
            • Gość: chisme Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 22:35
              Hmmm, znaczy, że ten szuwaks zmraża a nie tylko porządnie chłodzi? Chodziło mi
              bardziej o zwykłe "domowe", lekkie oparzenie a nie o wychodzenie z pożaru.
      • gladiusz Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 04.07.06, 15:05
        sliwkaa napisała:

> witam,
        >
        > Bo oglądam sobie te mecze i zadziwia mnie jak piłkarz np. jest
        > faulowany, zwija się z bólu i prawie płacze ..

Czasem naprawdę płacze a czasem "nie-naprawdę" (inna sprawa że trafienie
        np korkiem w mięsień czy kość boli sakramencko - po uderzeniu noga-noga
        raczej płaczą na wyrost - też boli ale dla zawodowca to dzień powszedni)

A jak "to cudo" przestanie działać to chłopaki (już pod prysznicem) walą się z
        nóg ;) - mniej więcej tak jakby znieczulenie przestało działać jeszcze w
        trakcie rwania zęba (oni z tą "zmrożoną" kontuzją grają przecież jeszcze
        kilkadziesiąt minut a chlorek etylu nie powoduje usunięcia kontuzji tylko
        czyni ją niebolesną, czyli w czasie gry kontuzja może się "bezboleśnie" nasilić)
        • Gość: Porter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orion.pl 04.07.06, 15:21
          W judo jest fajnie, jak się parę razy w zamrożoną łydkę dostanie. Jak powstaje
          działać, to można dostać odkorowania mózgu.
        • Gość: jatez1 Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.sa.bigpond.net.au 05.07.06, 11:30
          krotko mowiac, gas, ktory przymraza miesnie, jakby czasowe znieczulenie, zanim
          przestanie dzialac, noga juz nie boli
          nie zapominaj, ze sa stosowane tylko w przypadku lekkiej kontuzji, powazniejszy
          uraz i gosc znoszony jest z boiska
      • Gość: Ludwik Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:28
        Wielkie "kontuzje" pilkarzy to zwykle udawanie.
        Gdzie ta psikajaca krew z rozcietej nogi korkiem.
        Tak to jest,gdy media decyduja o slawie pilkarzy, ktorzy sa 10x przeplacani
        i robia w balona kibicow poprzez prezentacje nedznej gry.

www.cyclingnews.com/photos/2006/tour06/index.php?id=/photos/2006/tour06/tour061/S-HUSHOVDTERRA9757

Zawodnik (kolarz) lezy w kaluzy krwi na afalcie zalatwiony przez glupote
        kibica.
        Po zalozeniu szwow w szpitalu wystartowal on w nastepnym etapie.
        • sliwkaa Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 04.07.06, 16:15
          no to niezły jest ten chlorek etylu ... tylko współczuję im jak już przestaje
          to działać ;-(

a co do udawania, to nawet ja - "lajkonik" futbolowy zdążyłam zauważyć, że
          często piłkarze leżą i wiją się z bólu aż do czasu kiedy wyczują, że nici z
          żółtej / czerwonej kartki :-))a potem jak ręką odjął ;-))
          • Gość: Maciek Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.lara.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:03
            Korzystając z mojego doświadczenia piłkarza mogę powiedzieć, że to czym psikają
            to tzw. ' zamrażacz'. Jak Cię popsikają to robi się bardzo zimno i możesz dalej
            zasuwać na boisku tymczasowo znieczulony.
            Poza tym te spektakularne upadki często tylko groźnie wyglądają, ale i piłkarze
            są przygotwywani na sytuacje w których może stać im się krzywda.
            Twardzi faceci ( co widać w ich agresywnych rysach twarzy : ) ).

Z pozdrowieniami.
      • Gość: lanka_cathar Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.aster.pl 05.07.06, 11:19
        To 'cudo' można kupić w lepszych aptekach. Nazywa się Ice Mix, po użyciu
        zawodnik nie odczuwa bólu w kontuzjowanym miejscu. Przydatne na siniaki
        powstałe w wyniku wyczynowego uprawiania sportu.
      • Gość: tomek Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orange.pl 05.07.06, 11:34
        Jest to chlorek etylu preparat w postaci cieczy szybko parujący w temperaturze
        pokojowej i w ten sposób oziębiajacy się. Innymi słowy zamrażają tkanki miękie
        (mięśnie) i ból znika. Nie ma to nic wspólnego z leczeniem.
      • Gość: jas mnie zawsze mamusia calowala, albo chuchala IP: *.uniorg.de / *.uniorg.de 05.07.06, 11:35
        na rane i zwykle szybko przechodzilo. Profesjonalistom nie wypada chuchac, wiec
        wymyslili cos dla ochlody i orzezwienia w aerosolu.
      • b.waszak Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 11:41
        To jest najzwyklejszy w świecie zamrażacz! Inaczej lud w spreju. Mrozisz sobie
        takim cudeńkiem nóżkę i gotowe ;)
        • Gość: thor Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.system.szczecin.pl 05.07.06, 12:05
          b.waszak napisał:
          > To jest najzwyklejszy w świecie zamrażacz! Inaczej lud w spreju.>>

Nie zgodzę się!! - "lud w spreju" - to NIEZWYKLE!! Ciekawe skąd pochodzą, z
          Rzeczy Sprężonej Ludowej?
          • mary_ann nie!:-)... 05.07.06, 17:11
            Gość portalu: thor napisał(a):

> b.waszak napisał:
            > > To jest najzwyklejszy w świecie zamrażacz! Inaczej lud w spreju.>>
            > ;
            >
            > Nie zgodzę się!! - "lud w spreju" - to NIEZWYKLE!! Ciekawe skąd pochodzą, z
            > Rzeczy Sprężonej Ludowej

... to spełnienie snu wszystkich kandydujących w jakichkolwiek wyborach:-)))
            • Gość: Porter Re: nie!:-)... IP: *.orion.pl 05.07.06, 17:21
              Za prekursorkę wypada tu uznać posłanke Renatę Pegeer, która zastosowała lud w
              sraju do podpisywania list poparcia przed poprzednimi wyborami parlamentarnymi.
      • Gość: SiWyY Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 11:59
        to jest zamrażacz (chorek etylu )troche piecze :P a tak naprawde to wiekszasc
        zawodnikow udaje ze ich boli ;) znam to z własnego doswiadczenia ;)
      • ladyblue1 Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 12:05
        A moze to etanol ;)?
        Swoja droga, to naprawde smieszne, jak ci pilkarze sie zachowuja po
        faulu/upadku/kopniaku. Pelna histeria, tarzanie sie po murawie, arsenal min
        przepelnionych bolescia... A ten,co go tak "zalatwil" podnosi rece do gory z
        mina "to nie ja,panie sedzio,slowo,ja go nawet nie dotknalem".Jak mali chlopcy.
        Tylko jeden Wloch wczoraj tak dostal od Niemca,ze mu glowa odskoczyla. To nie
        bylo mile,na pewno.
        • Gość: thor Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.system.szczecin.pl 05.07.06, 12:13
          Weż pod uwagę to, że noga pilkarza, jej wszystkie wiazadelka, kosteczki i inne
          to jego narzędzie pracy! Tak jak droga maszyna, to po pierwsze, po drugie sam ją
          latami budowal. Jak mu ktoś ja zniszczy to drugiej nie kupi, bedzie kuleć do
          końca swych dni jako lokalny ex-bohater....
        • saikokila Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? 05.07.06, 13:22
          ladyblue1 napisała:

> Tylko jeden Wloch wczoraj tak dostal od Niemca,ze mu glowa odskoczyla. To nie
          > bylo mile,na pewno.

Jeśli dostał piłką to pewnie Materazzi, świetną miał minę jak próbował przez
          chwilę dojść do przytomności. Stał na nogach, ale było widać po pląsaniu
          iwytrzeszczu oczu, że mało nie stracił zmysłów i świat mu wirował :)))
        • Gość: fdgds bolalo go a nawet go nie opsikali ;) IP: *.demon.nl 05.07.06, 15:41
      • Gość: TYTUS Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.otenet.gr 05.07.06, 12:16
        A to fajnie wyglada, bo zawodnik po zderzeniu i takim psikaniem gra do konca
        meczu i myslisz sobie ze wszystko OK. A na nastepny dzien czytasz w gazetach ze
        gosciu nie zagra przez 2 miesiace lub traci caly sezon itd. I zgadzam sie z tym
        ze po takim znieczuleniu i kontynlowania gry, kontuzja pogarsza sie i jest
        gorzej "po", niz "przed".
        • Gość: Porter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orion.pl 05.07.06, 12:26
          Sa gorsze rzeczy - blokada. Naprawde można sobie zrobić sobie poważna krzywdę,
          bo uraz sie pogłębia, a ty tego nie czujesz. Mrozi sie zwykle stłuczenia i to
          jest o dziwo słuszne, bo dzieki temu nie powstaje opuchlizna.
      • Gość: lis Do Rasiaka używają Pronto. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 12:59
        • Gość: Porter Re: Do Rasiaka używają Pronto. IP: *.orion.pl 05.07.06, 13:08
          A do Żurawia WD40. Ale nie pomaga.
      • Gość: piter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 195.42.249.* 05.07.06, 13:09
        proponowalbym slowo spryskuja, zamiast(p?)sikaja.

co do dziwnych zmarwychstan na boisku, wydaje mi sie ze dziwnie zbawienne
        dzialanie ma rowniez woda, ktora pija.
      • Gość: Vitoldzik Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 05.07.06, 13:10
        to jest lód w spreju :) dwutlenek węgla skroplony i zaprożony. Czyli ciepł lud :)
      • Gość: JOnnek Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:18
        Nie trenowałem co prawda piłki nożnej, tylko co innego, ale myślę, że
        doświadczenia są podobne. Trzeba pamiętać, że patrzymy na ludzi wytrenowanych do
        granic wytrzymałości mięśni. Dlatego większośc kontuzji jest nie tyle wynikiem
        kopniaka w goleń czy siniaka na mięśniu, ale po prostu skurczu mięśnia. Ból jest
        okropny, dlatego zawodnik (o ile nie udaje) naprawdę zwija się i nie może
        ruszyć. Dawniej po prostu się taki mięsień rozmasowywało (starsi pamiętają).
        Teraz go się zamraża, żeby się rozluźnił. To naprawdę działa, ale po meczu
        będzie musiał spędzić sporo czasu u masażysty.
      • Gość: gmoch To jest spray na komary IP: *.chello.pl 05.07.06, 13:37
        jak zawsze wypowiada się pełno "znawców" i wszyscy piszą bzdury. to jest po
        prostu spray na komary, gzy, meszki i inne owady, a nie żaden "lud w spreju",
        zamrażacz czy inne cuda na kiju. na wielu stadionach wszelkie to robactwo
        stanowi istotny i uciążliwy problem, a szczególnie dla ludzi spoconych jak
        piłkarze, dlatego masażysci korzystając z interwencji przy urazie gracza
        psikają ich takim sprayem. ot i cała zagadka.
        • Gość: kobajano Re: To jest spray na komary IP: 62.233.201.* 05.07.06, 15:00
          odnoszę wrażenie że w germanii te muchi i inne komary atakują ze zdwojona siłą;)
      • Gość: pierdoły piszecie Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.tesco / *.tesco-europe.com 05.07.06, 13:55
        Jaka to niby ulga po chlorku etylu??? link wyjaśnia:

www2.cyf.gov.pl/manhaz/substancje_niebezpieczne/75003.htm
        • Gość: romo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 13:59
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Porter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orion.pl 05.07.06, 14:15
          Ano, przy 12 z czymś stopnia temperaturze wrzenia, bardzo intensywnie paruje,
          gwałtownie ochładzając powierzchnię na którą się go psika. W ten sposób
          zmniejsza wrażliwość zakończeń nerwowych i przewodnictwo impulsów przez
          połączenia nerwowe.
          • Gość: Plezi Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 212.189.1.* 05.07.06, 14:34
            Nalezy jednak pamietac ze owym "zamrazaczem" jak sie zwyklo to cudo nazywac
            mozna niestety bardzo dotkliwie poparzyc sobie skore natryskujac zbyt blisko
            ciala.
            Generalnie powoduje chwilowe usniezenie bolu porzez zamienienie go na uczucie
            blogiego chlodu, a pozniej jak juz sie rozbiega to mozna i z powazna kontuzja
            (tkanki miekiej) dokonczyc mecz.
            • Gość: ania Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 15:06
              "uśnieżenie"?? ;D:D
              dzięki za poprawienie humoru;D
            • Gość: Porter Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.orion.pl 05.07.06, 15:52
              Można się poparzyć, ale bez przesady, bo nie jest specjalnie wydajny w
              ochładzaniu, w porównaniu z taką ogólnodostępną gaśnicą śniegową, która jako
              znacznie wydajniej chłodząca, dużo lepiej sprawdza się np. w schładzaniu piwa.
      • Gość: Makalaka Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.teleton.pl 05.07.06, 15:23
        Nazywa to się to potem w spraju. POlecam
      • Gość: MoskoU Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.yamo.pl 05.07.06, 16:25
        Muchozolem ;>
      • Gość: czysta prawda Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 16:41
        sliwkaa napisała:
        > ps. sorki jak komuś wyda się głupie to pytanie .:-)
        >

pAMIĘTAJ... Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi...
        I taka jest prawda
        • sliwkaa Dzięki za odpowiedzi :-) 05.07.06, 17:16
          w sumie racja z tymi głupimi pytaniami ... jak widać po ilości odpowiedzi (tych
          bardziej i mniej "kreatywnych") pytanie wcale nie było takie głupie :-)

I DZIĘKI WIELKIE wszystkim którzy podnieśli mój poziom "wiedzy" futbolowej :)
      • Gość: tanker Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: 195.187.51.* 05.07.06, 18:21
        to jest chlorek etylu - zamraża ból włącznie z naczyniami krwionośnymi. a potem
        juz po meczu jak wszystko wraca do normalnej temperatury to dopiero BOLI!!
      • Gość: pawel Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.ltblekinge.se 05.07.06, 18:35
        to jest woda kolonska zwana tez z ruska "ode kolon".Nogi sa przepocone i jada
        smrodem niemozebnym.A dlaczego ozywaja tak nagle? Bo katem oka widza ,ze sedzia
        juz odgwizdal wolnego czy karniaka lub dal kartke przeciwnikowi-wiec nie ma juz
        sensu dluzej martyrologii odstawiac.Cel osiagniety a nie moze nasza druzyna
        grac w dziesiatke przeciez.
      • Gość: amirez psikają? IP: *.icpnet.pl 05.07.06, 20:03
        Psikają - a co będzie później ?
        Kogo to obchodzi ?
      • Gość: mezzo chyba cieklym tlenem IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 05.07.06, 23:07
      • Gość: maritka Re: kontuzja piłkarza - czym oni te nogi psikają? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 23:32
        To napewno jest chlorek etylu.Jest to środek przeciw bólowy.Używają go także
        dentyści do krótkich zabiegów ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka