Gość: Beata IP: *.marymont.pl 14.12.07, 10:02 Gratulacje! Jestem pełna uznania dla Otylii. Cieszę się niezmiernie, że się pozbierała. Mogę się tylko domyślać, jak długą drogę przeszła. Brawo :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emeryt21 [...] 14.12.07, 10:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toksol Re: Polska prasa o sukcesie Otylii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:17 Emerycie! Czy nie zrobiłeś błędów w swoim życiu? Ile lat odsiedziałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Z boku wypisali ok. 36 "finałów pływackich". 3 med 14.12.07, 12:42 ale można dostać w każdym. Więc na ok. 100 medali do zdobycia, ile zdobyła polska drużyna? Straszne powody do radości... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Licznik Re: Z boku wypisali ok. 36 "finałów pływackich". IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:17 Ale rozegrano na razie 8 finałów. Zdobylismy na razie 12,5% wszystkich medali do zdobycia. Mało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Polska prasa o sukcesie Otylii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:18 Wstyd mi, że jesteś Polakiem. Mam jednak cichą nadzieję, że nie. Brawo Otylia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franek Brawo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:20 Smutek smutkiem. Błędy młodości błędami. Skutków nie da sie zlikwidować. Można jednak żyć pięknie i dobrem nadrabiac swoje wpadki. Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: Brawo!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 12:40 Aby błąd nazwać błędem, trzeba go uznać i przyjąć tego konsekwencje. Na razie dla Otylki to tylko wypadek, a ona jest temu wszystkiemu przecież niewinna. Ups. Zdarzyło się. Jestem zupełnie niewinna śmierci człowieka i odwołam się od wyroku nawet takiego bardzo łagodnego. Osobiście uważam że wyrok wydany był przez sąd pod naciskiem opinii publicznej (kto wie na ile w narodzie jest prawdziwej i szczerej sympatii do Otylki a na ile została ona wykreowana przez media głodne różnych "gwiazd") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Brawo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 16:20 Wybacz człowieku, ale głupio gadasz - w stylu typowym dla mediów. Nie znasz sytuacji od środka. Czemu Polacy muszą rzucać gnojem, jak się komuś coś uda? Guzik mnie obchodzą gwiazdy - guzik mnie obchodzi czy Małysz albo Jędrzejczak albo Sikora zasługują na sympatię - ich wyniki są rezultatem ciężkiej pracy, nie zależą od plebiscytu. To nie jest konkurs piękności ani popularności. Może Ci żal, bo sam żadnego nie wygrasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliciel Re: Brawo!!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.07, 19:28 sven niestety ale co ma sytuacja od środka do faktów? a jak do wyroku sądu? Czy to że komuś jest przykro, że zabił ma automatycznie sprawić, że będzie uniewinniony? Co mają wyniki pracy Otylii do tego? Czy wyniki pracy stolarza, piekarza czy inżyniera wpłyną jakoś na sąd gdy kogoś zabiją nawet przez przypadek? Chyba będą za to normalnie odpowiadać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sven Re: Brawo!!! IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 20:04 Gość portalu: mysliciel napisał(a): >Co mają wyniki pracy Otylii do tego? Należy te rzeczy oddzielić. Należy także sądzić mądrze. Wszystko jedno: stolarza, piekarza. > sven niestety ale co ma sytuacja od środka do faktów? My jej nie znamy. Zadecydował sąd: czy pod naciskiem: być może, ale w przypadku dajmy na to, stolarza, też można uznać okoliczności łagodzące. Jedyne, co mi wydaje się niestosowne, to odwoływanie się od łagodnego wyroku: ale znów szczegóły znam fragmentarycznie, z mediów i z forum. Że można się na takich danych przejechać, to pewne. Więc nie wypowiadam się, bo nie mam kompetencji, żeby bronić lub oskarżać. Chciałbym jednak, żeby przez następne 10 lat przy każdej wygranej Otylii (lub kogokolwiek) Polacy potrafili pogratulować, a nie wywlekać wszystkie możliwe brudy. Bo zabiła brata - co to znaczy? Z premedytacją? Postąpiła źle i głupio - przez brak wyobraźni. Czy można ją porównać z człowiekiem, który z premedytacją dla pieniędzy naraża górników? Może ze stolarzem, który przez źle zabezpieczony warsztat naraża 2 osobę? To są nieporównywalne sytuacje. Trzeba mieć własne poglądy i wyraźnie określone zasady, żeby nie rozmywać odpowiedzialności, także za siebie. Ale trzeba też mieć także trochę mądrości, żeby powstrzymać się od zbyt łatwych osądów, a także trochę taktu. Nie łączmy już tej sprawy ze sportem. A jeśli ktoś ma nowe dowody, niech je zgłosi do prokuratury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Otylia powinna być za kratkami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:23 Ta Pani może i jest najlepszą pływaczką w Polsce i może nawet jedną z najlepszych na świecie. Ale czy to znaczy, że nie spowodowała śmieci brata i czy nie okaleczyła innych ludzi w tym wypadku, który spowodowała? Sąd uznał ją winną i zawiesił karę, czyli wydał baaaardzo łagodny wyrok. A ona co? Ona chce być niewinna, więc się odwołuje. Ma takie prawo, tylko że nie godząc się z wyrokiem pokazuje, że nie rozumie raczej swojej winy. Tak więc chyba powinna siedzieć za kratkami, żeby sobie przemyślała sprawę. Do wszystkich obrońców Otylki: czy bronilibyście najlepszego świecie stolarza, albo elektryka gdyby ten spowodował śmierć kogoś ze swojej rodziny? Pomyślcie proszę. Bycie najlepszym w czymś ma się nijak do odpowiedzialności za to co się robi. pozdrawiam wkurzony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Otylia powinna być za kratkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:48 Otylia poniosła już karę. I to największą z możliwych. Nie ma brata. Dodatkowo ma jeszcze wyrok w zawieszeniu. Ile razy chcesz karać za to samo. Czy dla najlepszego stolarza na świecie też żądałbyś kar w nieskończoność. Czy głównym powodem dla którego wsadza się ludzi do więzienia nie jest czasem resocjalizacja? Naprawdę twierdzisz, iż przypadek Jędrzejczak jest wyjątkowy i trudny i należy ją izolować od społeczeństwa, bo nadal będzie szaleć na drodze i zabijać kolejnych niewinnych ludzi? Zastanów się co piszesz. Poniosła już karę, odczepcie się od niej i dajcie jej żyć. Przy okazji Ona nam co nieco daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Otylia powinna być za kratkami IP: *.lhsystems.pl 14.12.07, 10:54 Mi ona nic nie daje. Od czasu tamtego zdarzenia nawet patrzec na nia nie lubie. I ciesze sie, ze w reklamach nie musze jej ogladac. Ale dobrze, ze dziewczyna ma taka gruba skore. Dzieki temu jeszcze kilka medalikow se zdobedzie a one sa przeciez najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogusław [...] IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 10:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ad Re: Otylia powinna być za kratkami IP: *.lhsystems.pl 14.12.07, 10:57 Jesli Otylia zostala tak strasznie ukarana tym, ze nie ma juz brata, to co ma powiedziec brat, ktory nie ma nic? A mogl miec cale zycie. Ludzie, zastanowcie sie czasem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: racheela Re: Otylia powinna być za kratkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 11:26 ale dlaczego ty chcesz wydawać wyroki? skoro sąd wydał wyrok taki, a nie inny to chyba wie lepiej od ciebie? A ty czego chcesz? przeszkadza ci ze nie siedzi? A jakie masz dane na temat całego wypadku? wiesz wszystko o okolicznosciach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Otylia powinna być za kratkami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 12:21 Gość portalu: ad napisał(a): > Jesli Otylia zostala tak strasznie ukarana tym, ze nie ma juz brata, > to co ma powiedziec brat, ktory nie ma nic? A mogl miec cale zycie. > > Ludzie, zastanowcie sie czasem... Brat poniósł jeszcze większą karę za nie swój błąd. Stała się tragedia. Ale w niczym nie zmienia to sytuacji, że Pani Jędrzejczak już poniosła karę. I to okrutną. Wystarczy już karania za błąd. Jeden straszny błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maniek ja mam jej medal gdzies IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 14:28 szacunku do niej nie mam za jej "niewinnosc", a wyrok juz dostala ten z najgorszych mozliwych Odpowiedz Link Zgłoś
akprezydent [...] 14.12.07, 10:56 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka niezrozumienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 11:40 zawiść jaka przebija z tych postów i niezrozumienie dla drugiego człowieka jest ogromne. Polacy to naprawdę dziwni ludzie... zamiast piąć sami w górę, dołują siebie i innych. Sąd wydał wyrok - chcecie jak Kaczyńscy podważać wyroki niezawisłego Sądu? Ona została skazana jak przestępca, ma wyrok, ale nie jest groźna dla otoczenia obecnie dlatego ma wyrok w zawieszeniu. Ktoś wspomniał o resocjalizacji. To prawda. Ona przez swoje czyny teraz próbuje naprawić błędy. A nie słyszeliście o przestępcach poetach, malarzach, stolarzach? macie pływaka, który winę swą odkupia medlami dla Polski. Jestem dumna z tych medali, a jednocześnie wyrozumiała. Zawsze będziecie jej to pamiętać i wypominać? Opamiętajcie się. A gdzie miłosierdzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony Re: niezrozumienie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.07, 12:30 Tak sąd wydał wyrok, ale Otylia się od niego ODWOŁUJE. Czyli chce być niewinna. Nie podważam wyroku sądu, tylko uznaje go za bardzo łagodny. Zupełnie inną sprawą jest natomiast sprawa "odkupienia winy medalami". A gdyby rzeźnik jadąc autem zabił brata, siostrę lub matkę? To co miałby ją odrobić dobrą kiełbasą? Zastanów się o czym Ty piszesz? Gdzie jest związek między czyimś życiem zawodowym a jego odpowiedzialnością za błędy? Ja takiego nie widze. To że Otylia jest dobrą pływaczką nie ma związku z tym, że przyczyniła się do śmierci człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takrzy1 Re: niezrozumienie IP: 162.84.159.* 14.12.07, 14:13 Brawo Polka! Zgadzam sie w 100% z Pani zdaniem. Przeczytalem wszystkie wpisy na tym forum - okolo 25 i niemal wszystkie zieja jadem nienawisci, zazdrosci i zawisci, czyli normalnym, polskim jadem. Tam nie ma prawie nic o sukcesie, tam jest chec dokopania lezacemu, ktory sie wlasnie podnosi. Oni sie nie opamietaja, bo sa tym przeniknieci, a o milosierdziu tez zapomnijmy. Lektura forum, nie tylko tego, ale niemal w kazdej gazecie, pokazuje tylko jak strasznym narodem jestesmy. Pani Otyli gratuluje i zycze, by zawisc ludzka nie przyslonila jej radosci. Zycie jest jedno i trudno je przeznaczyc w calosci nad rozpamietywaniem swojego bledu, co zreszta nic juz nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: niezrozumienie 14.12.07, 15:58 > Opamiętajcie się. A gdzie miłosierdzie??? Wielu tu na forum najchetniej by ja ukrzyzowalo, albo zamknelo w pierdlu na 25 lat z mordercami i gwalcicielami. Katolicy milosierdzie to maja tylko na gebie. smok Odpowiedz Link Zgłoś
suhar3 Otylia jest wielka!! 14.12.07, 12:08 fantastyczny wynik, świetny występ. Tylko tak dalej!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Medalistka z krwią brata na rękach!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:43 Nic dodac, nic ujac w tym tytule.Medale dla Polski zdobywa ,tylko sie z tego cieszyc.Jaka jest ich cena - niewazne.Mam nadzieje , ze ja wybiora sportowcem roku .Ale bylyby piekne jaja . Jedrzejczak- Polska, Otylia-Polska , hurra , niech zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malkontent Polska prasa o sukcesie Otylii IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.07, 13:49 Taki sam sukces, jaki odnosiły corocznie nasze mierne biathlon'istki w mistrzostwach Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Polska prasa o sukcesie Otylii 14.12.07, 13:52 Wstyd mi za ludzi, ktorych stac tylko na opluwanie i wyzwiska ("morderczyni", "zabila brata", "powinna siedziec" itd). Ale coz - katolicki kraj... smok Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Polska prasa o sukcesie Otylii 14.12.07, 14:12 Szanowny Adminie!Nie baw sie w cenzora.W swoim poscie nikogo nie obrazilem,nie lamalem prawa.Wyrazilem tylko swoja opinie o tej pani.Krotko mowiac napisalem,ze wstyd aby ta pani reprezentowala polskie barwy.Sportowiec musi byc nie tylko znakomity w swojej dziedzinie,ale rowniez swiecic przykladem moralnym innym.To co ona zrobila i jak potraktowal to sad nie budzi szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johann Re: Polska prasa o sukcesie Otylii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 15:26 Panie Emerycie z Polski. Jeszcze Pan na oczy nie przejrzal? Przeciez ta gazeta stosuje wlasnie metody cenzury,zywcem wziete z PRL-lu .To juz maja we krwi.Zgadzam sie z Panem nt.-Sportowiec musi byc nie tylko znakomity w swojej > dziedzinie,ale rowniez swiecic przykladem moralnym innym.To co ona > zrobila i jak potraktowal to sad nie budzi szacunku.Pozdrawiam Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 16:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: 24 lata i już... życie ludzkie na sumieniu 14.12.07, 16:45 Gość portalu: Radek napisał(a): >Nie dajmy się zwariować - medal nie może przesłonić trupa. Mogłeś napisać denata - bardziej by pasowało do tego prokuratorskigo stylu. Nikt nie pisze, że medalami można odkupić śmierć. To uproszczenie sprawy. Jakie masz prawo do wydawania takich sądów? Przypuszczam, że Otylia zrozumiała coś z tego wydarzenia. W przeciwieństwie do setek pijanych kierowców, którzy w TYM momencie jeżdżą po drogach, albo chojraków nie potrafiących się na niej zachować. O których na forum wypowiadacie się: -wypił litra, swój chłop. Ilu ludzi w ciągu następnych 7 dni pójdzie do piachu? Zgodnie ze statystykami - ilu praktycznie teraz jest już martwych. Może zamiast popisywać się wątpliwą retoryką warto zawalczyć na tym polu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliciel Re: 24 lata i już... życie ludzkie na sumieniu IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.12.07, 19:21 Skąd wiesz co zrozumiała Otylia? Na razie fakty są takie, że odwołała się od wyroku, bardzo łagodnego. Wyrok wskazywał na fakt, że jest winna nieumyślnego spowodowania śmierci. Natomiast sąd jej postanowił nie karać. Dlatego kara jest w zawieszeniu. Tak więc wygląda na to, że nie zrozumiała swojego błędu, skoro chce być uznana za niewinną. Co do pijanych kierowców. To sądzę że raczej wielu z nich, i nie tylko z nich widzi, że prawo nie jest w Polsce dla wszystkich takie samo. Czyli wystarczy, że masz odpowiednie znajomości, jesteś we właściwej obecnie partii, albo sławny to ci nic nie grozi. Według mnie, akurat przykład "kary" Otylii jest raczej demoralizujący. pozdrawiam serdecznie i zachęcam do przedstawienia kontrargumentów, najlepiej rzeczowych :) Odpowiedz Link Zgłoś
heglund Re: 24 lata i już... życie ludzkie na sumieniu 14.12.07, 20:27 Gość portalu: mysliciel napisał(a): Natomiast > sąd jej postanowił nie karać. Dlatego kara jest w zawieszeniu. Tak więc wygląda > na to, że nie zrozumiała swojego błędu, skoro chce być uznana za niewinną. Nie mam jasności: jaki jest ostateczny wyrok? Jeżeli tylko w zawieszeniu, to nie znaczy, że go nie ma, ergo - Otylia jest niewinna Tego nikt nie kwestionuje. Tylko że nie ma to związku z medalem i rekordem. I jeszcze,że się śmieje - to znaczy, że już zapomniała o zabiciu brata. Na takim poziomie trudno dyskutować. Zresztą zawsze na forum znajdzie się kilku błaznów, jak Johann, który w wielu miejscach rzuca idiotyczny koncept dotyczący słabości polskich sportowców. Komu to służy? Zgadzam się: tylko rzeczowe argumenty. > Co do pijanych kierowców. To sądzę że raczej wielu z nich, i nie tylko z nich > widzi, że prawo nie jest w Polsce dla wszystkich takie samo. Czyli wystarczy, ż > e > masz odpowiednie znajomości, jesteś we właściwej obecnie partii, albo sławny to > ci nic nie grozi. Jesteśmy już tak wyczuleni na różne afery, że partie będą się same pilnować i usuwać takich ludzi ( co nie znaczy, że znamy wszystkie przekręty - ale jestem raczej za tym, żeby żyć normalnie, do przodu, a nie wietrzyć kolejne domniemane lub rzeczywiste spiski i przestępstwa. Już tacy rządzili i już ich nie ma) > Według mnie, akurat przykład "kary" Otylii jest raczej demoralizujący. Ja myślę, że nikt czegoś takiego nie planuje. Wypadki są przeważnie przyczyną bezmyślności, roztargnienia. Czy surowa kara coś by zmieniła? Karniści są raczej zgodni, że "nie wysokość kary, a jej nieuchronność" ma tu znaczenie. Skazanie w zawiasach to też kara, choć mniej dotkliwa. Lecz w tym przypadku jest chyba lepszym wyjściem, niż 5 lat za kratami. Osobiście w tej sytuacji nie odwoływałbym się od łagodnego wyroku - ale nie wiem, co kierowało tu Otylią. I nie chcę wiedzieć, każdy ma swoje sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś