covington 09.03.08, 00:34 Kiedro jak zwykle rządzi! pozdro od Banana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarasc Polska dla Brazylijczyków! 09.03.08, 00:41 Ok, wszystko rozumiem - to po jaką ch... trudzić się na ceremonii otwarcia igrzysk i nosić flagi narodowe? Naród jest kategorią historyczno-socjologiczną - nie będę się silił na definicję bo takowa chyba nie istnieje... Ale poczucie przynależności do innego narodu bo chce się pojechać na Euro/Mundial/Olimpiadę chyba się w niej nie mieści - natomiast obywatelstwo jest kategorią prawną - tzn. że jest opisany w odpowiednich przepisach, obudowane orzecznictwem, historią, zwyczajami... chyba, że za takowy uznamy naturalizację sportowców w dyscyplinach, w których mamy braki Odpowiedz Link Zgłoś
maciekzy Czwarte pokolenie to za mało? 09.03.08, 00:54 Skośnookie Brazylijki w softballu to są zwykle brazylijki od czwartego juz pokolenia...to jeszcze za mało aby były całkowicie brazylijkami dla autora artykułu??? Zauważmy że 500 lat temu nie było ani ciemnoskórych brazylijczyków ani białych, sami indianie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Polska dla Brazylijczyków! IP: *.ds1.agh.edu.pl 09.03.08, 01:21 Jeżeli piłka nożna pojdzie w takim kierunku to bedzie początek jej końca mówie o reprezentacjach, za kilka lat takie zespoły nie bedą nikogo interesować. Dla tego ja mówie Rogerowi stanowcze nie, mimo że Benchaker mam mnie za głaba i człowieka ograniczonego co podkreśla w każdym wywiadzie, ja mam zupełnie inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: Polska dla Brazylijczyków! IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.03.08, 08:49 Jesteś jednym z tych krzykaczy, co to po wprowadzeniu "prawa Bosmana" wieszczyli koniec piłki klubowej ... i jakoś grają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaarrgh Polska NIE dla Brazylijczyków... IP: *.cust.tele2.pl 09.03.08, 02:09 Drogi autorze, szczerze mówiąc to mnie mało obchodzą reprezentanci (nawet Polski) w dyscyplinach typu tenis stołowy, podnoszenie ciężarów, softball... Jak dla mnie mogą być żółci, czerwoni albo w paski - jestem ignorantem jeśli chodzi o dyscypliny inne niż piłka nożna. Roger nie musi znać historii Legi aby w niej grać, bo to tylko jego praca. Ale jeśli on nie zna naszej historii, hymnu i słowa po polsku, to ja go z orzełkiem na piersi dopingował nie będę... Piłka nożna od lat budzi największe emocje polskich kibiców. Emocje nieporównywalne z koszykówką, skokiem w dal i brydżem sportowym. O ile w przypadku osady bobslejowej protesty nielicznych fanów tego sportu niewiele dadzą, o tyle konflikt z kibicami piłkarskimi to już igranie z ogniem - spójrzmy na Legię..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yhwh Re: Polska NIE dla Brazylijczyków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 02:22 no i co, w proteście nie pojedziecie do Austrii??? buahahahahahahahahahahahahahahhah! kibicowska wasza mać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kruszon Polska nie tylko dla Brazylijczyków! IP: *.225-82-70.mc.videotron.ca 09.03.08, 03:37 filip , czyś ty się urwał z konopii ? od ośmiu już lat mamy XXI wiek i na całym świecie każdy kto tylko może dla zwiększenia szansy zdobycia medali w dowolnej konkurencji na sportowych zawodach naturalizuje zawodników z innych nacji bo od pewnego czasu sportowe przepisy międzynarodoweto to dopuszczają!!! kiedyś tego nie było , ale to już sie zmieniło , a ty osiołku i inne tumoki co krytykują pracę i metody leo-zawodowca "żyjecie" jeszcze chyba w 19 wieku ? żeby wam wszystkim przypomnieć , to właśnie czarny jak murzynek bambo oli zapewnił wam chwile radości przed telewizorami , a naszej reprezentacji udział w mistrzostwach świata w korei-japoni, ale czy same jego chęci i zdolności mogły zapewnić naszym orełkom tytuł mistrza świata ??? wtedy gdy grał oli z orłem na klacie to było dobrze tak ? a teraz wam się nie podoba , że nasze szanse może wzmocnić roger wojownik tak ? widać , że mało macie oleju w głowie bo po wielu (99%) wypocinach widać , że jesteście na bakier z gramatyką i często z ortografią na poziomie analfabety (kakografia)! widać do szkoły było pod górkę , tak? anonimowi nieudacznicy , jeżeli wylewacie wasze żale na forach internetu to może potraficie napisać oficjalne pismo (moze nawet petycję) do władz pzpn-u i rządu aby nie dawać obywatelstwa obcokrajowcom żyjącym i pracującym w granicach Rzeczypospolitej , będzie zajebiście klawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Polska nie tylko dla Brazylijczyków! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 05:06 Nie...nie chodzi o to co piszesz w swoim poscie... Olisadebe laczyla z Polska Jego narzeczona, laczylo to, ze Jemu ZALEZALO na byciu Polakiem, ze odrzucil powolanie ze swojej pierwszej Ojczyzny (nie wiem czy nasz kraj okresla tym mianem, ale kraj z ktorego pochodzi pewnie tak). Choc i wtedy nie do konca mi sie podobal przyspieszony tryb. Jesli Roger dostalby Obywatelstwo w normalnym trybie, jak kazdy starajacy sie (tzn nie kazdy, bo nie wszyscy dostaja)to inna sprawa, ale mamy tu przyspieszac procedure, na dodatek dla gracza, ktory w zaden sposob nie czuje sie zwiazany z Polska, ktory nie umie mowic po polsku, ktory ma nas generalnie w nosie. Dopiero teraz, gdy zaczelo sie mowic o Euro wyrazil LASKAWE zainteresowanie... Takim graczom mowie NIE... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka(L) Re: Polska nie tylko dla Brazylijczyków! IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.08, 11:18 No i amen-nic dodać i nic ująć. Popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Polska nie tylko dla Brazylijczyków! IP: *.ds1.agh.edu.pl 09.03.08, 13:18 Człowieku przeczytaj co napisałeś i zastanów się bo - to ty broniąc swoich racji obraźiłeś mnie kilku krotnie - uważasz że ktoś ma racje (w tym przypadku Benchaker)bo jest z zagranicy a w Polsce to nikt nic nie wie - porównujesz to ze sprawa Olisadebe która była zupełnie inna, co świadczy o tym że nie intersujesz się piłka na codzień i na koniec może i mam problemy z gramatyką, ale po tym twoim pluciu jadem do okoła zastanów się kto żyje w 19 wieku ty czy ja?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojne Polska dla Brazylijczyków! IP: *.rochester.res.rr.com 09.03.08, 07:22 zydek to nacja ponad-nacjonalna to moze wszystkich "sportowcow" zrobiczydkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sdgh Polska dla Brazylijczyków! IP: 83.238.180.* 09.03.08, 07:57 Wyobraźcie sobie, że sportowcy to żołnierze w naszych mundurach. Czy muszą być Polakami, by walczyć? Nie było wojny, żeby wojska były jednonarodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
somerled Fałszywa optyka GW 09.03.08, 09:08 Problemem jest nie to czy i w jakich barwach pan Roger Guerreiro będzie uczestniczył w jakiejś imprezie sportowej. On po prostu nie spełnia żadnego z ustawowych warunków niezbędnych dla ewentualnego przyznania mu obywatelstwa polskiego. Dopóki nie zacznie ich spełniać, dopóty ta sprawa w ogóle nie powinna być publicznie stawiana. Dziennikarze, którzy nadymają tego balona, dają wyraz swojego lekceważenia dla ładu prawnego w państwie. Wstyd "Gazeto"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr kra Greckie NIE dla Malarza! IP: *.toya.net.pl 09.03.08, 09:36 A wiecie, że Malarz, niejaki bramkarz POLAK rozważa zostanie Grekiem i chce grać w tamtejszej reprezentacji? Czy to nie wstyd? Czy to nie potwarz dla naszego dumnego narodu? Czy ci biedni Grecy, ci marni mistrzowie europy, wiedzą, że mogą popełnić czyn haniebny naturalizując Polaka? Jeśli do tego dojdzie, to ja na miejscu Malarza nie wracałbym już nigdu do Polski. Bo my, prawdziwi Polacy, go dorwiemy i oberwiemy ze skóry. W czym wydatnie pomoże nam kolega Roger, który już wtedy, po strzeleniu gola Germańcom i wykonaniu podania otwierającego drogę do bramki Chorwatów, na pewno będzie prawdziwym Polakiem, ogólnie szanowanym, a moze nawet na rękach noszonym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raskolnikov Re: Greckie NIE dla Malarza! IP: *.chello.pl 09.03.08, 10:30 Widzisz, wykpiwasz tych, co nie chcą Rogera w reprezentacji, ale chyba sam nie rozumiesz w czym widzimy problem. Nie chodzi o ksenofobiczne "Polska dla Polaków" i tym podobne bzdury. Chodzi o to, żeby ta cała zabawa w reprezentację kraju była PRAWDZIWA. Jeżeli w reprezentacji będzie mógł zagrać każdy kto akurat ma ochotę, to po jaką cholerę w ogóle te rozgrywki. Staną się jakimś bezsensownym dublowaniem rozgrywek klubowych. Może nawet krótkofalowo zyskamy na naturalizacji Rogera - z jego bramek na ME każdy się ucieszy. Ale jeżeli za 10-15 lat w drużynie narodowej będzie grało 5-6-7 obcokrajowców, to powoli ludzie będą tracić entuzjazm do tego cyrku. Więc może lepiej spojrzeć trochę dalej w przyszłość i zastanowić się czy kiedyś nie będziemy pamiętać sprawy Rogera jako tej, od której zaczął się koniec prawdziwej reprezentacji kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
hintaro_aono Re: Greckie NIE dla Malarza! 09.03.08, 12:30 Przecież w reprezentacji nie gra każdy, który ma na to ochotę. To trener kompletuje ekipę. Był Olisadebe, który zapewnił nam awans i kraj szalał z radości a czy on był takim prawdziwym obywatelem polskim? Futbol narodowych reprezentacji owszem jest ciekawy bo to rywalizacja między narodami, krajami ale świat idzie do przodu i się to niestety zmienia. Trzeba iść za prądem zmian albo pozostać w ciemnogrodzie. A od tego by w reprezentacji nie grało jak chcesz 6-7 obcokrajowców potrzebne są pewne regulacje, ograniczenia. Nie jestem tak dobrym znawcą futbolu ale wiem jedno jeśli Roger pomógłby zdobyć mistrzostwo europy to pewnie ja i wielu Polaków szalałoby na ulicach z radości i pewnie wielu zapomniałoby że w tak krótkim czasie otrzymał obywatelstwo. A druga sprawa to pewnie miło byłoby gdyby np. mówił po polsku i śpiewał hymn... poczekamy zobaczymy :) może mu posmakują jeszcze pierogi i bigos i w końcu nauczy się dobrze polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka(L) Re: Greckie NIE dla Malarza! IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.08, 11:21 Dumnego? Chyba zadufanego do kwadratu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Zaraz zaraz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.08, 11:52 Pan Roger to niech sobie 5 lat poczeka, jak inni w innych krajach. Czemu ma dostać w trybie nagłym? Inni ludzie muszą czekać, a to by było nie fair wobec nich. Przykład Olisadebe jest nawet dobry, tylko przypominam jak skończył. Wyjechał z Polski do PAO ;). Tak samo zrobi Roger jak dostanie PL obywatelstwo. Czemu? No bo nie musi się wtedy starać o żadne pozwolenia o pracę w krajach UE. Proste. A czy się przyda w kadrze śmiem wątpić. Wystarczy pooglądać ostatnie mecze Ległej. Ten koleś NIC nie umie. On miał być siłą pociągową Legii? Coś chyba nie trybi :). No i jeszcze nie zna języka polskiego, nie umie hymnu, nie spełnia wymagań żadnych żeby przyznać mu obywatelstwo. Leo to niech poopowiada o Holandii, a nie o Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ddd Polska dla Brazylijczyków! IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.08, 12:16 Jak zwykle Gazeta wznosi się na wyżyny :] Czy to, że inne kraje naturalizują sportowców na potęgę by mieć lepsze osiągi, to my od razu musimy podążać tą samą drogą? Czy dla Gazetki zawsze trzeba iść za większością, choćby robiła źle? Czy to, że mamy XXI wiek oznacza, że posiadanie własnego zdania jest oznaką zacofania? To się tyczy nie tylko sportu. Dla mnie Roger może strzelić nawet 15 bramek na Euro(inna sprawa, że jest na to zbyt cienki) , dla mnie i tak nie będzie Polakiem i jakoś nie sądzę by jego gra w reprezentacji mnie szczególnie cieszyła. Poza tym dalibyście już sobie spokój ten temat póki nie otrzymał obywatelstwa, bo jak na razie co drugi dzień pojawia się temat o Rogerze. Odpowiedz Link Zgłoś