Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

O Wygraj Euro

21.07.08, 12:18
    Panowie, Wygraj Euro się skończyło, więc dajmy spokój temu, ile
    drużyn założył zwycięzca.
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • rejmistrz Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:06
        Czyli jednak ukłułem tym postem o zapisku w regulaminie dotyczącym 3
        minusowych punktów za sprzedanie zawodnika. Szczerze skoro my już
        przy tym, to uważam że naprawde warto to przemyśleć. Na chociaż
        jeden transfer w kolejce gracze się pokuszą zatem zarobek nie
        spadnie a gra będzie ciekawsza i wymagająca większej wiedzy aniżeli
        zasobności portfela.
        • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:30
          Ale np ja niewidze żadnej zależności między liczbą zakładanych
          druzyn,a ilościa minusowych pkt za transfer? Przecież opłata za
          dokonanie zmian jest taka sama niezależnie od ilości zmian w
          składzie,a te -3 pkt by sie liczyły tak samo w Twoim 1 klubie,jak np
          w moich 20. I chyba niesądzisz,że jesli nawet ktoś założy 1562
          druzyny,to ma szanse wygrac WL bez dokonywania zmian? Naprawde ilość
          drużyn ma wpływ na pozycje po 1 kolejce,ale potem trzeba mieć
          szczęście i troche się znać,aby wylądować w czołówce klasyfikacji.
          • rejmistrz Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:35
            Dziwny masz tok rozumowania, naprawdę nie widzisz tej różnicy, że
            jak się stawia tylko na ilość bo ma się pieniądze na smsy, to potem
            trudniej wykonać trafne transfery (bo chcąc nie chcąc) zmniejsza się
            ich ilość gdyż strata przy źle dokonanym zakupie staje się
            dotkliwsza dla ogólnej punktacji?
            Dodam, że nie jestem autorem tego pomysłu i że wielu prezesów
            popiera ten pomysł.
            • rejmistrz Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:38
              I tu wcale nie chodzi mi o zmniejszenie liczby hurtowników tylko
              zwiększenie poziomu trudności w grze, a co za tym idzie oparcie się
              na wiedzy, instynkcie i odpowiedniej strategii co jest przeciwwagą
              dla standardowego 71007.
            • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:42
              tok rozumowania mam taki,że przy 20 składach mam 20 razy większe
              szanse,aby któraś (ale przecież nie wszystkie) z moich drużyn była
              wysoko w klasyfikacji. Teoretycznie możesz mieć 1 skład a i tak być
              lepszym niż hurtownik. Ale w następnych kolejkach poczynając od
              2,nieda się robić zawsze najlepszych zmian w składzie,zawsze w tej
              samej drużynie. Bo np teraz mi doberze pójdzie nr 7,a w następnej
              kolejce nr 11. Dlatego właśnie ilość drużyn niewpływa znaczaco na to
              kto będzie najlepszy po 17 kolejce,a juz wogóle niezachodzi tu
              zależność pomiędzy minusowymi pkt a transfery,a ilościa drużyn.
              Przemyśl to na przykładzie jakiejś rozpiski,a zobaczysz co Ci
              wyjdzie.
              • rejmistrz Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:47
                Spójrz na mój poprzeni post. Inaczej zapatrujesz się na sprawę, mi
                chodzi o poziom trudności gry a tobie o większe prawdopodobnieństwo
                sukcesu.
                • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 13:51
                  no ale przecieć Ci mówie, że jesli teraz każdy zrobi po 3 zmiany to
                  ikażdy ma -3 pkt,a jak wg Twojego pomysłu każdy zrobi po te 3
                  zmiany,to i każdy będzie mieć po - 9pkt. Dlaczego zakładasz,że np Ty
                  byś zawsze robił miej zmian niż ktoś inny? Może tak,a może nie.
                  Dlatego należy przyjąć że wszyscy by robili tyle samo.
                  • ciastek144 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 14:23
                    keicam47 napisał:

no ale przecieć Ci mówie, że jesli teraz każdy zrobi po 3 zmiany to
                    ikażdy ma -3 pkt,a jak wg Twojego pomysłu każdy zrobi po te 3
                    zmiany,to i każdy będzie mieć po - 9pkt. Dlaczego zakładasz,że np Ty
                    byś zawsze robił miej zmian niż ktoś inny? Może tak,a może nie.
                    Dlatego należy przyjąć że wszyscy by robili tyle samo

Z takim mysleniem to do przedszkola.

Oczywiscie popieram to co napisal Rejmistrz, wreszcie trzeba bedzie
                    sie wykazac nosem. Do tej pory jest/bylo ze praktycznie mozna
                    wymienic cala 11 pod dana kolejke a i tak sie na tym zyska.

• keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 14:27
                      Starszaku... a czy jeśli by było za transfer -3 pkt,to czy niemożna
                      by było wtedy wymienić całego składu? Przecież wszystko sprowadza
                      się nie do ilości pkt za transfer,lecz do ilości zmian. Jak zrobisz
                      mniej niż ja to będziesz do przodu. Ale czy napewno zrobisz mniej
                      zmian? A może więcej...?
      • pysiatowa Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 21:40
        oczywiście,że - 3pkt.powinno być za transfer
        • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 21:45
          Zmęczyłem juz się przypominaniem każdemu z osobna,że liczba pkt za
          transfer niema znaczenia. A co do rotacji w składzie,to chyba o to
          chodzi - zostać najlepszym managerem,a nie jasnowidzem!
          • rejmistrz Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 21:55
            Ostatnim zdaniem umocniłeś mnie w przekonaniu, że nie pojmujesz idei
            tej gry, dlatego nie widzę sensu dalszej dyskusji.
            Oczywistym chyba jest że -3pkt. sprawi iż gracz, który lepiej
            wybierze skład będzie przeprowadzał mniej zmian przez co straci
            mniej punktów niż hurtownik, który ustawi skład według jakiegoś
            schematu, według którego oczywiście z pewną drużyną trafi ale
            później przy zmianach formy zawodników będzie mu łatwiej o błąd a
            większa prowizja powodować będzie starty punktowe.
            Oczywiście tak jak mówiłem wcześniej nie weliminuje to hurtowników
            ale na pewno ograniczy bezmyślne zakładanie drużyny bo później
            łatwiej będzie o błąd.
          • pysiatowa Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 21:55
            przecież nie musisz nikogo uświadamiać o tych punktach , każdy ma prawo do
            swojego zdania. ja mam pytanie jeśli nie ma znaczenia ile pkt. za zmianę to po
            co one są? jaki jest ich cel ? i co organizator miał na myśli? proszę odpowiedz
            • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 22:00
              Dlatego niema znaczenia ile pkt za zmiane... bo wy zwolennicy -3
              zakładacie z góry że będziecie robić mniej zmian od innych... I Pan
              rejmistrz właśnie to potwierdził a o czym mu już pisałem powyżej.
              Przy -3 też można wymienić 11 graczy. A nawet gdyby było - 5 za
              transfer,to nikt mnie nieprzekona że zrobi w jednym klubie mniej
              zmian niz ktoś kto ma ich np 100. Bo opłata w dalszym ciągu jest ta
              sama. Czy to tak trudno pojąć? -1 jest dla każdego i -3 by było dla
              każdego.
              • pysiatowa Re: O Wygraj Euro do keicam47 21.07.08, 22:05
                to po co są ? nie odpowiedzałeś na żadne pytanie jaka miała być idea karania za
                zmian????
            • pysiatowa Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 22:02
              rejmistrz masz rację -3pkt. nie zlikwiduję hurtowników, ale wyrówna troszkę
              szanse , ale komu na tym zależy
              • keicam47 Re: O Wygraj Euro 21.07.08, 22:06
                i jeszcze jedno... skąd to założenie,że ktoś kto założył mniej
                sładów lepiej to zrobił? Raczej w teori i statystycznie jest
                odwrotnie.
                • pysiatowa Re: O Wygraj Euro do keicam47 21.07.08, 22:15
                  widzę, że nie wiesz po co są te punkty karne za transfery więc nie dziwię się
                  ,że wszystko Ci jedno ile ich będzie ?
                  • keicam47 Re: O Wygraj Euro do keicam47 21.07.08, 22:22
                    Pkt są po to że jeśli ktoś zro bi 2 zmiany,a ktoś inny 4 ,to ten
                    pierwszy będzie lepszy o 2 pkt. Ale niema tu zależności kto jest kim
                    wg ilości założonych drużyn.
                    • pysiatowa Re: O Wygraj Euro do keicam47 21.07.08, 23:09
                      właśnie ten kto zrobi mniej zmian jest lepszy !!! eureka zrozumiałeś ,więc jeśli
                      kara za te zmiany jest minimalna tzn. -1pkt. to traci sens po prostu .Twój
                      przykład 2 zmiany i 4 zmiany różnica tylko -2pkt przy punktacji za
                      zmianę-1pkt,.... a teraz przy zmianie za -3pkt ta różnica rośnie do - 6pkt ! a
                      to już nie tak łatwo odrobić niż-2pkt. co za tym idzie trzeba zmiany przemyśleć
                      !!! , a nie walić na chybił trafił może coś wpadnie i dalej jak masz 10 drużyn
                      to masz czas pomyśleć ,a jak masz 100 składów i więcej to dupa bo brak godzin w
                      dobie , więc walisz jak leci bo praktycznie nie ma za to kary tylko-1pkt. część
                      drużyn leci na mordę , ale 100 czy kilkadziesiąt drużyn leci dalej bo coś
                      wpadło i pokryło wszystkie straty za zmiany , a przy większej karze wykończyły
                      by się po kilku kolejkach i kasa za sms-y poszła by w błoto - więc wpadłbyś po
                      rozum do głowy ,że lepiej zrobić 10 no może 20 drużyn i pogłówkować,a nie 200 i
                      wywalić je po trzech kolejkach ,a i tu jest sedno tej rozprawki przecież
                      organizatorowi zależy na ilości zgłoszonych drużyn bo sponsor będzie widział
                      !!! kasa za smsy leci ciurkiem !!! dla nich najlepiej jak by byli sami
                      hurtownicy bo liczy się zysk , anie GRA!!! pozdro
                      • keicam47 Re: O Wygraj Euro do keicam47 21.07.08, 23:28
                        Musze pobić cie twoją własną bronią i też sie głupio uprzeć przy
                        założeniu,że... ok teraz jest -1 ,więc ja robie jedną zmianę w
                        składzie,a ty zróbisz die i jesteś do tyłu o -1. A jak będzie za
                        zmianę -3,to będziesz do mnie tracił -3. No co... Skoro ty możesz
                        uparcie zakładać,że to ty będziesz zawsze tym kto robi mniej
                        zmian,to i ja tak samo mogę założyć. Chcesz dalej -3? Naprawdę twój
                        opór do racjonalnego myślenia jest niesamowity...
                        A wiesz że nawet w Polsce sa miejsca gdzie butelka toczy się w
                        górę... No zgadnij dlaczego to napisałem? Bo pozory często mylą...
                        • ceyvol Re: O Wygraj Euro do keicam47 22.07.08, 00:25
                          Im więcej czytam twoich postów keicam, tym bardziej mi ciebie szkoda. z góry zakładasz, że ci którzy są za -3 liczą, że będą robić mniej transferów niż inni. otóż nie! chodzi nam o to, iż w tym momencie zmiana trzech zawodników, jest prawie bezbolesna i nie trzeba się nad nią zastanawiać. my chcemy tego aby prezes pomyślał dwa razy, zanim wybierze danego zawodnika, aby istniało jakieś większe ryzyko do podjęcia w tej grze. przynajmiej ja to tak interpretuję. a ty idziesz na łatwiznę co jest z całym szacunkiem trochę żałosne. próbujemy ci to cały czas wytłumaczyć (nie wpierać!), a ty jak grochem o ścianę swoje.

nie będe dalej brnął w tą dyskusję, mam ciekawsze zajęcia.
                          • keicam47 Re: O Wygraj Euro do keicam47 22.07.08, 01:10
                            A mi jest ciebie szkoda... Myśl,myśl,to się rozgrzejesz na zimę. A
                            niezapomnij sie pochwalić w grudniu osiagnieciami.
                      • han.ys Re: O Wygraj Euro do keicam47 22.07.08, 15:20
                        No i w tym całe sedno . Bravo 'Pysiatowa' .
                        Nieograniczona ilość zmian nie jest ułatwieniem dla nas (graczy)
                        tylko "premią" dla organizatorów .
                        Nie ma znaczenia , czy za transfer płaci się 1 , czy 8 pkt. Zawsze
                        znajdzie się ktoś , kto ich będzie dokonywał , a czy trafi ze
                        zmianami to już sprawa drugorzędna i nie mająca nic do rzeczy .
                        Można przy koszcie -1 zmienić 3 zawodników , ale zmienić słabych na
                        jeszcze słabszych i wtedy jest się do tyłu ; można też przy koszcie -
                        8 zmienić pięciu i trafić w przysłowiową dychę , wtedy punkty
                        zgromadzone przez zmienników kilkukrotnie przewyższą straty .
                        Możliwość dokonywania nieograniczonej ilości zmian nie została
                        stworzona z myślą o graczach , tylko o organizatorach .
                        Można by wprowadzić limit zmian w drużynie , czy to miałby być 1
                        transfer w kolejce , czy 10 w rundzie , to już kwestia dyskusji ,
                        natomiast nie zostanie takie ograniczenie wprowadzone z prostego
                        powodu - KOMERCJA .
                        Możliwość przeprowadzania zmian (w obecnych ilościach) wpływa
                        negatywnie na poziom gry .
                        Co do hurtowników - nic do nich nie mam , przecież każdy może
                        zakładać tyle drużyn ile mu pasuje . Nie mają oni wpływu na poziom
                        gry , ale znacznie ograniczają prawdopodobieństwo sukcesu (dla ogółu
                        oczywiście , bo w ich poszczególnych przypadkach jest wręcz
                        przeciwnie) . Natomiast czy stworzenie choćby 1000 drużyn w jakiś
                        ogromny sposób zwiększa szanse wygrania ?? Wg mnie - nie , przy
                        kilkuset tysiącach zespołów , ten "mój" tysiąc to nawet nie 1% .
                        A zawsze istnieje w teorii szansa , że klasyfikację generalną wygra
                        ktoś , kto założył 1 drużynę i nie dokonywał żadnych zmian . Jest to
                        utopia , ale możliwa do spełnienia .
                        Tak , czy siak sprawiedliwość i poziom gry wzrastają wraz ze
                        spadkiem ilości możliwych do przeprowadzenia zmian .
                        Co hurtownikowi da 100 zespołów , jak nie będzie mógł w nich
                        przeprowadzić żadnej zmiany ?? Będzie musiał liczyć tylko na łut
                        szczęścia . W obecnej chwili może temu szczęściu w znacznej mierze
                        pomóc (przez zasobną kiesę oczywiście), a ci , którzy się znają ,
                        itd. itp. ale mają ograniczone środki nie mają żadnych szans .
      • minasz Re: O Wygraj Euro 22.07.08, 08:25
        ja bym chciał zeby zrezygnowano z punktow za najlepszego zawodnika

jest to ocena subiektywna i wypacza konkurs
        (niestety komercyjnie sie to opłaca)
        • marwi75 Re: O Wygraj Euro 22.07.08, 08:36
          minasz napisał:

> ja bym chciał zeby zrezygnowano z punktow za najlepszego zawodnika
          >
          > jest to ocena subiektywna i wypacza konkurs
          > (niestety komercyjnie sie to opłaca)

a przepraszam gdzie niby są takie punkty ???
          jest konkurs - ale on nie ma zupełnie wpływu na punktację w grze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka