Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Anthony Mason do LA?

IP: *.starnettelecom.pl 20.10.03, 17:45
    Wbrew czarnej propagandzie Sugara, już dawno nie zajmowałem się na forum
    Tematem nr 1 i Zespołem nr 1. ;-) Kwartet gwiazd, jaki jest, każdy widzi –
    grając razem, najlepszy w NBA, ale czas chyba zająć się i role players,
    którzy nie przedstawiają się tak różowo. Fox wróci może dopiero w styczniu;
    Devean, Russell i Grant nie zachwycają; rookies to tylko rookies, a w dodatku
    Cook ma kontuzję – jedym słowem, czas na wzmocnienia.

Ze wszystkich wchodzących jeszcze w grę kandydatów najbardziej pasuje mi tu
    właśnie Mason (którego w dodatku wymienia się jako możliwe wzmocnienie,
    częściowo dlatego, że Shaq ma o nim dobre zdanie). Znam możliwe minusy:
    ostatnio dołował, często mu odbija, i w ogóle jest niewiele normalniejszy i
    sympatyczniejszy od Oakleya czy Rodmana. Ale liczy się jego przydatność do
    zespołu: i tu co do psychiki myślę, że wiele dałbym za powalczenie o
    mistrzostwo, nawet za minimum i pełniąc ograniczoną rolę w drużynie
    (poważniejszej na tym etapie i tak nikt mu raczej nie powierzy). A udowodnił
    już w karierze, szczególnie w Knicks i Heat ery Rileya, jak przydatnym
    potrafi być role player grając w silnym zespole i pod trenerem z autorytetem.
    Dla Lakers byłby prawie idealny: twardy i dobry w obronie (z Malonem i
    Shaqiem mógłby stworzyć pierwszą linię naprawdę odstraszającą przeciwników!),
    nieźle podający (więc nie zagubi się w trójkątach), doświadczony, no i
    najciekawsze – mogący grać i na SF i na PF, a nawet krótko na backup C –
    wzmacniający więc Lakers jednocześnie, jak żaden inny potencjalny kandydat,
    pod koszem i na perymetrze. Młody nie jest – ale i tak młodszy niż Malone czy
    Grant, a i tak potrzebujemy go tylko na rok. Oczywiście zawsze istnieje
    ryzyko, np. że utrwaliły mu się złe odruchy związane z przetrzymywaniem
    piłki, i dlatego najchętniej dałbym mu kontrakt niegwarantowany albo
    częściowo gwarantowany, ale jeśli się nie da – zaryzykowałbym i gwarantowany.
    Obciąłbym wtedy Russella (sorry, Karl, twój stary kumpel nie przejdzie) oraz –
    w wersji 14 graczy - Sampsona i Chenowitha – a jeśli Buss przełknąłby
    piętnastu, to zostawiłbym Sampsona, który podobno ciekawie się zapowiada.

A zobaczycie, że jeśli Lakers nie wezmą Masona, to bardzo prawdopodobne, że
    skończy w Kings – nie dość, że stracimy cennego role player, to oni zyskają.

Zapraszam więc do wypowiedzi, szczególnie z rzadka ostatnio widzianych
    bratnich fanów Lakers - calagana i HyLo.

Pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sugar Re: Anthony Mason do LA? IP: *.retsat1.com.pl 20.10.03, 18:19
        Nie jestem bratnim fanem Lakers, jakkolwiek uważam ten scenariusz za bardzo
        prawdopodoby. Na miejscu Masona tak bym właśnie postąpił. W Kings miałby mało
        czasu gry i jego rola ograniczałaby się do kilkuminutowych epizodów, natomiast
        w LA miałby szansę naprawdę powalczyć, tym bardziej że byłby jedynym naprawdę
        liczącym się backup forward w LAL (bo Grant jest żenujący, a na dodatek
        mięczak).

Inny prawdopodobny scenariusz to Mason w Dallas, ponieważ Cuban kupuje
        wszystkich. Nie wiem na co by mu był potrzebny jeszcze Mason, ale z nim nigdy
        nic nie wiadomo :-|
      • Gość: calagan Re: Anthony Mason do LA? IP: *.acn.pl 21.10.03, 14:55
        Coz, nie da sie ukryc, ze nasze rezerwy gwaltownie oslably. Grant nie gra
        najlepiej (o ile w ogole gra), Cook raz, ze nie jest tak dobry jak sie
        spodziewano, a poza tym ma kontuzje (8 tygodni). Walton ciekawie sie
        prrezentuje, ale gra tam, gdzie tak tragicznie jeszcze nie jest (SF). Moze tez
        grywac na PF, ale maly jak na zachod. Russell tez niczym nie zachwyca (no moze
        pokazuje, ze jednak defensorem jest niezlym).
        O tym, ze wzmpcnienia Lakers przydalyby sie wiemy od dawna. Ja kandydatury
        mialem dwie. O Masonie myslalem w momencie, gdy pojawily sie pierwsze plotki o
        jego odejsciu z Bucks. Dzieki temu moznaby zaoszczedzic na kosztach back up
        centra posylajac tam Granta. Nie bede powtarzal jego wad i zalet za toba. Ja
        dodam, ze jego punkty takze moglyby sie przydac - zwlaszcza z lawki. Jedyne co
        mnie niepokoi to jego psyche. Z tym nigdy nic nie wiadomo. Ale bardzo chetnie
        widzilabym go w Lakers. Na dzien dzisiejszy w wersji 15 graczy Russell i
        Sampson sie lapia, a Cheno spada. Gdy bedzie 14 to raczej Jamal poleci. Zeby
        bylo smutniej dodam, ze wobec kloptow Bryanta (bedzie proces) Russell niemal
        napewno zostanie (ktos tego Rusha na SG musi wspierac, a Garego szkoda). Jest
        jeszcze wyjscie, aby zachowac roster 14 osobowy (ponoc taki ma byc - a
        wlasciwie musi, bo 2 ma kontuzje). Obciac Pargo. Szkoda go bo w preseason gra
        niezle. Chyba, ze jednak bedzie 15 do czsu powrotu Foxa. Wtedy zostaje i
        Russell i Pargo, a w styczniu spada jeden z nich (w zaleznosci od rozwoju
        sytuacji Bryanta i w lidze - mniej potrzebny). A to, ze tak sie skonczy z
        Masonem (czyli w Kings) to jest pewne bo tak zawsze sie dzieje. A na powaznie
        to moze Minnesota sie tez skusic.

Ps:
        A jak skomentujesz rozgrywke miedzy Lakers, a Shaqiem w walce o extension?
        Celowo zwlekaja, czy kombinuja cos? Ja juz wyczytalem, ze robia to poto, aby
        Shaq sie wkurzyl i zagral super sezon chcac im udowodnic, ze mu sie nalezy.
        Ciekawe...
        • Gość: LakerFan Re: Anthony Mason do LA? IP: *.chello.pl 21.10.03, 15:26
          co do Masona i ławki się nie wypowiadam, bo w ostatnich dwóch sezonach
          widziałem tylko kilka spotkań, a wypowiadanie się na podstawie statystyk i
          relacji prasowych to jak wróżenie z gwiazd, chociaż na papierze sytuacja
          rzeczywiście nie wygląda różowo. jeśli to kogoś interesuje rzecz jasna :)))))))

natomiast jeśli chodzi o extension Shaqa to też wyczytałem, że Lakersi chcą,
          żeby wrócił stary Shaq i wtedy pogadają z nim o extension. mam nadzieję, że
          Cielak podejdzie do tego normalnie i będzie chciał coś komuś udowodnić, a nie
          strzeli focha ;-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka